agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Balkonda Patlıcan Yetiştirme (http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/16309.htm)

umas 28-06-2009 18:31

Balkonda Patlıcan Yetiştirme
 
Forumda görmedim mi, rastlamadım mı? Bilemiyorum. Hiç kimse balkonunda 'patlıcan' yetiştirmiyor mu? Benim 6 kök patlıcanım var. Fide olarak almıştım. Durumları iyiydi. Ufak tefek yaprak uçları kuruyordu. Çok önemsememiştim. Bugün yapraklarında leke oluşmaya başlamış. Daha önce bahçede yetiştirdiğim için, böyle sorunlarla karşılaşmıyordum. Ne yapsam acaba?

umas 28-06-2009 19:24

Yapraklar bu hale geldi. Bir günde olması ilginç... Bakırlı preparatlar kullanmayı düşünüyorum. Bakalım ne olacak!

umas 28-06-2009 19:27

2 Eklenti(ler)
Bunlar da fotoğrafları...

umas 29-06-2009 19:53

Saksıda; fasülye yetiştirmeyi düşünüyorsunuz, nohut, bezelye, havuç yetiştirmeyi düşünüyorsunuz da, neden patlıcan yetiştirmeyi düşünmüyorsunuz.Hatta, nlckini hatırlamıyorum, bir üye 'aileme katkı olsun diye saksıda marul yetiştiricem' demişti. Patlıcan bu kadar enterasan mı geldi anlamadım. 6i

drneuro 29-06-2009 20:53

sayın umas yaprakların alt taraflarını kontrol edin..yaprak bitleri denen turuncu ve yeşil böcekler patlıcan yapraklarını çok sever..yaprakların suyunu emer ve uçlarından başlayarak sarartır..

umas 30-06-2009 15:26

sayın drneuro, ilginize teşekkürler ama, yaprak bitim yok.
Sebzeleri düzenli arap sabunu, yağ ve sarımsakla yaptığım ilaçla yıkıyorum. Olmadı elimle temizliyorum. Yaprak biti ihtimali zayıf...

melody 01-07-2009 04:23

merhaba
 
benimde balkondaki sebzelerimle basim dertte diyebilirim.bendede 5 kok patlican fidesi var. ne buyuyor ne kuculuyor:)iki aydir oylece duruyor bir ara cicek vermeye calisti onuda basaramadi.gorunum gecen haftaya kadar guzeldi. bu hafta yapraklar farkli gornuyor kivrildi uclari catladi. ben balkonda ilk defa sebze yetistiriyorum hic bilgim yok. Lutfen bilgilerinizi paylasin.

umas 16-07-2009 19:29

3 Eklenti(ler)
sayın melody patlıcan gübreyi seviyor. Dibine bolca koyun gübresi koymuştum. Ayrıca koyun gübresini büyük bir kapta eriterek şerbet yaptım. Bunla suladım. Ayrıca NPK 20 20 20 yaprak gübresini her zaman sulama suyuna koyuyorum. Durumları mükemele yakın

rapido34 20-07-2009 14:59

sayın melodi ve sayın umas bende saksıda patlıcan yetiştirmeye çalışıyorum 2 köküm var tam çiçek açıyorlar sonra bi bakıyorum 2 gün sonra hayydda yaprak bitleri hadi ilaç falan ilacın etkisi dökülmeler sonra tekrar çiçek sonra yine yapak biti:) gerçekten patlıcanı ve salatalığı çok seviyorlar bende 2 gündür acı biber soğan sarımsak karışımını yapıyorum bakalım umdum yok ama bir patlıcan meyvesi görsem havalara uçaçam

melody 20-07-2009 16:26

sayin rapido34 ben bu isi basaramamis biri olarak size oneride bulunamam ama arkadasimiz umas bu konuda sizinle bilgilerini paylasirsa hepimize faydasi olur ins. seneye bizde balkonumuzda harikalar yaratiriz diyorum vazgecmeyelim burada okuduklarimdan sonra senelerce emek verip balkonda sebze yetistirmeyi basaran arakadaslarin arasina katiliriz her isin basi sabir. bu sabah oglum aradi bana yeni bir patlican fidesi ekmis butun umudum simdi o fidenin harikalar yaratmasi:)

umas 21-07-2009 01:53

sayın melody, artık o patlıcanlardan hayır gelmez. Söküp atmaya kıyamıyorsanız (tepeleri kurumamışsa bir kaç yaprak verebilir) yeşillik olsuna devam edin. Seneye merak etmeyin hep beraber patlıcan yiyeceğiz :)

umas 21-07-2009 02:05

sayın rapido34 iki kök patlıcan için tarif ettiğiniz ilacı kullanmak niye! Dediğiniz karışım, patlıcan gibi nazik çiçek yapısına sahip bitkiler için dökücü özellik gösterir. 2 kökte toplasanız 20-30 yaprak var. En iyi çözüm mekanik mücadele... Elle teker teker çıtlatın gitsin. 6 kök patlıcanımda yüzlerce yaprak vardı. Budama yaptım sayı azaldı. Ama bir tane bit bulamazsınız! Unutmayın elle çıt çıt! Bu arada yumurtalarını da bitler çıkmadan halledersiniz

umas 21-07-2009 02:09

Sayın rapido34,
Bu arada nasıl bir sulama şekli uyguluyorsunuz?
Saksılarınızın ebatları nedir?

umas 21-07-2009 02:15

Sayın melody; oğlunuz fideyi yeni dikdiyse, ne umutlanın, ne umudu kesin derim. (Ne demek istediysem artık) patlıcan ağır gelişen bir bitkidir. Hele saksıda! Bu zamandan sonra ürün alamazsınız

rapido34 21-07-2009 09:49

sulamayı her gün yapıyordum ilkbaşlarda ancak şu an için 2 **** 3 günde bire düşürdüm saksı uzun 30 santim civarı derinlikte

umas 21-07-2009 16:25

aşağıda anlatılanlar profesyonel tarım için geçerlidir. Saksıda yetişrirken, farklılıklar gösterebilir.
Mesela, profesyonel tarımda, kral çiçek kopartılır, diğerlerinin gelişmesini engellemesi için...
Geniş yapraklı olduğu için su kaybı yüksektir. Bu nedenle (en azından ben) hergün sulanmalıdır. Benimkilerin bir yaprağı 70 cm olmuştu. Budama şart...
Gübreyi çok sever, ama bitkiyi de yakmayın.

Toprak isteği: Seçici olmamakla beraber başarılı olarak yetiştirilebilmesi için organik maddece zengin tınlı-killi yapıdaki topraklarda daha iyi sonuç verir.

Patlıcan yetiştiriciliğinde çok ağır killi ve çok hafif karakterli topraklardan kaçınılmalıdır.Toprak PH sının 5.5-6.5 değerleri arasında olması başarıyı artırır.

Toprak hazırlığı-Ekim-Dikim: Sonbaharda 30-40 cm derinlikte işleme yapılır.Çiftlik gübresi 4-5 ton/da yanmış olarak bu sürümde verilir. İlkbaharda daha yüzlek olmak üzere ikinci bir sürüm yapılır. Sürüm öncesi dekara 12-14 kg azot,10 kg fosfor, ve 16-20 kg potasyum verilir.

Diskaro çekilip 70-80 cm aralıklarla 20-25 cm derinlikte karıklar açılır.Sıra üzeri 40-60 cm, sıra arası 60-70 cm arasında tercih edilir.

1 dekar alana yetecek fide için ihtiyaç duyulan tohum miktarı yaklaşık 15 gr.dır. Tohum ekimi 15 nisanda yapılır.

Toprak sıcaklığının 20-25 °C olmasını sağlayacak önlemler alınması gerekir.Yastıklar 1.20 m genişliğinde ve 25 m uzunluğunda hazırlanarak 12-13 cm ara ile tohumlar ekilir.

Optimum çimlenme sıcaklığı 25-30 ºC olup,uygun koşullarda 10-12 gün içinde çimlenirler. Asgari sıcaklığın 15ºC aşağı düşmemesi gerekir. 60 gün içinde dikim büyüklüğüne gelirler. Üç gerçek yapraklı ve 15-18 cm boy almış fideler dikilir.

Yüksek sıcaklıklar kuraklıklarla birleşirse bitki rengi koyulaşır.,bitki büyümesi yavaşlar. Bitkide meydana gelen meyvelerdeki alkoloid miktarı artar. Ve acılaşma meydana gelir.
Patlıcan fideleri seyrek olarak yetiştirilirse yayılırlar ve bu şekilde yayılmış olarak gelişen fidelerin dikimi zorlaşır.

Bu nedenle10 m² yastıktan 5000 civarı fide elde edilir. Dikim büyüklüğüne gelmiş fideler dikimden bir gün önce sulanır ve dikilecekleri gün sökülüp üretim yerine aktarılır.

Daha önce fidelik olarak kullanılmış ve sulu tarım yapılmış alanlarda fidelerin kökleri dikim öncesinde fungisit ve insektisitle hazırlanmış bulamaca batırılmalıdır.

Zorunlu olmadıkça daha önce patlıcan yetiştirilmiş parsellerde üretim yapılmamalıdır. Dikimden sonraki ilk 2-3 gün içinde bitki geniş yaprakları nedeniyle fazla su kaybettiği için kendisini hemen toparlayamaz, yapraklar pörsür.

Fide toprakta yeni kılcal kökler meydana getirip su ve besin maddesi almaya başladığında yapraklar dikleşir ve bitki yeni yapraklar oluşturmaya başlar.

Ürün kalitesinin bozulmasında ve verimin düşmesinde etkili olan faktörlerden biri de bitkilerin verim yönünden en yüksek oldukları dönemde kırmızı örümcek zararının oluşmasıdır.

Kırmızı örümceğin araziye girmeden önünün alınması için gerekli ilaçlı mücadelenin yapılması şarttır. Kırmızı örümcek özellikle tozlu yol kenarındaki alanlarda daha çok zarar gösterdiğinden bu tür parsellerde üretim yapılmamalıdır.

Bakım işleri: Dikimden 4-5 gün sonra meydana gelen çatlamaların büyümesini önlemek amacıyla sulama yapılır. Düzenli sulamalarla,4-5 yapraklı olması ve toprak üstünden 15-20 cm boy alması beklenerek,bu dönemde ilk çapası yapılır. Çapalamadan sonra 3-4 gün sulama yapmayarak yabancı otların ölmesi sağlanır.

Hasat: Çeşit hasat iriliğini aldığında aşağıdan yukarı çekilerek hasat yapılır . İlk meyveler genellikle uç kısımları çamur veya toprağa temas ederek gelişir. Bu nedenle ilk meyvelerde şekil bozuklukları ve böcek zararlarına sıkça rastlanır.

En kaliteli ürün ikinci, üçüncü ve dördüncü hasatlarda elde edilir. Daha sonraki hasatlarda ürün kalitesi gittikçe bozulur.

3-6 ton verim alınabilir.

umas 21-07-2009 16:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rapido34 (Mesaj 465881)
sulamayı her gün yapıyordum ilkbaşlarda ancak şu an için 2 **** 3 günde bire düşürdüm saksı uzun 30 santim civarı derinlikte

Bence her gün sulamadığınız için sorun yaşıyorsunuz... Esasında patlıcan yer ister. Ama benim bir tanesi 5 lt'lik pet şişede... Diğerleri, sağlam göründüğü zamanlarda bile, O'nun yapraklarını saldığını gözlemliyorum.

fizikçi 22-07-2009 01:30

Sayın Umas,

İlk mesajlarınızda kimse patlıcan yetiştirmiyor mu diye sormuşsunuz. Benim de tam dört fidanım var şimdilik hepsi çiçeklendi sağlıklı görünüyorlar. Üstelik diğer sebzelerimle birlikte onlara iş yerimin balkonlarında bakmaya çalışıyorum. Saksı işi zor iş yerinde daha bir zor.

kolay gelsin...

bahtiyar02 23-07-2009 22:48

Sevgili Umas... Çok kez denememe rağmen bir türlü yetiştiremedim. Özellikle beyaz sinekler dadandı.Yapraklarında Pas oluşuyor ve kuruyordu. Bu sene selhattin Yılmaz bey'den 40 adet patlıcan fidesi aldım ve tarlaya diktim. Şu an çiçeklendiler. Umarım siz başarırsınız.
Sevgili fizikçi tamamen size katılıyorum. Saksıda hele iş yerinde gerçekten problem.İş yerimde büyük bir saksıda 2 yıllık süs biberi yetiştirdim halende ürün alıyoruz.Keşke patlıcanda biberler gibi rahat yetişse.
saygılar

badsomeone 26-07-2009 14:48

cok guzeller
 
3 Eklenti(ler)
Arkadaslar bende de ayni sorunlar var . benim bahcemde yaklasik 15 20 patlican koku var hepsinden sebze aliyorum fakat balkonada 4 kok ekdim fakat balkondakiler cicek acip doktuler cicek acip doktuler simdi nazar degmesin artik patlican almaya basladim:) sukur olsunki. yetistirdiklerime bakin; fasulye, salatalik, mısır, domates, patlican, patates, (bugun patateside topladim super bisey) biber maydanoz. Insallah sizinkilerde saglikli olur ve sebze verir ben onlardan sebze aldikca cok mutlu oluyorum cok. Patlicanlari gorebilirsiniz yukluyorum resimleri

umas 27-07-2009 02:18

Sayın badsomeone, resmin sağındaki patlıcan fidesinln yaprakları, kıvırcık salata gibi olmuş:) Şaka bir yana, patlıcanı saksıda yetiştirebilmek bir ayrıcalık oldu sanki! Benlmklierde meyva bağladı. En kısa sürede resimler gelecek

badsomeone 27-07-2009 07:21

..
 
Ayrica buyuk zevk ben gecen bir pataes aldim evde dort dondum oleyyy die:)

umas 27-07-2009 15:21

sayın melody, bu arada siz ne yaptınız?

rapido34 30-07-2009 10:59

patlıcanımda ilk meyveyi bu sabah itibariyle aldım. çok zahmetlerle elde ettiğim için sabah gördüğümde hanımla havalara uçup çak yaparak bu mululuğu yaşadım. şimdi 2incisinde de bir meyve bekliyorum.

beyaz sinek benim domateslewrde var bu gün normal sivrisinek ilacı alıp deneyeceğim sanırım işe yarar

umas 30-07-2009 16:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rapido34 (Mesaj 471274)
patlıcanımda ilk meyveyi bu sabah itibariyle aldım. çok zahmetlerle elde ettiğim için sabah gördüğümde hanımla havalara uçup çak yaparak bu mululuğu yaşadım. şimdi 2incisinde de bir meyve bekliyorum.

beyaz sinek benim domateslewrde var bu gün normal sivrisinek ilacı alıp deneyeceğim sanırım işe yarar

Tavsiye etmem, itici gazlar, bitkiye zarar verebilir.
Bu konuda fmt79'un cevabı
'Beyaz sinekler, havanın sıcak (ama çok sıcak değil), nisbi hava neminin oldukça yüksek olduğu ortamları çok severler. Beyaz sineklerde yumurta sayısı çok, döl sayısı oldukça yüksektir. Dolayısıyla çoğalma kapasitesi yüksek olan bir böcektir. Pekçok doğal düşmanı olmakla birlikte, turunçgiller gibi kapama bahçelerin dışında, kimyasal mücadele yapmaktan başka çare bulunmamaktadır. Çoğalma kapasitesi yüksek olduğu için bazı kimyasallara karşı dayanıklılık geliştirebilmektedir, bu yüzden kimyasal kullanırken mutlaka farklı gruptan insektisitleri dönüşümlü olarak kullanmak gerekir.

Kimyasal mücadelenin yanısıra, Biyoteknik mücadele yöntemlerinden olan, yapışkan tuzak kullanmak da iyi sonuç vermektedir. Özellikle düşük yoğunlukta beyaz sinek varsa yapışkan tuzaklar başarılı olmakta, yüksek beyaz sinek yoğunluğunda ise tek başına etkili olmamaktadır.

Yapılan araştırmalara göre, beyaz sineklerin renkli ve parlak cisimlere yönelme eğiliminde oldukları, ve en çok sarı renge yöneldikleri belirlenmiştir. Piyasada sarı yapışkan tuzaklar satılmakla birlikte, kırtasiyeden alınabilecek birkaç malzeme ile evde de yapılabilir. Bunun için gerekenler;

Sarı renkli bir plastik: Genellikle sarı renkli telli dosyalar kullanılabilmektedir. Telli dosyanın sadece sarı renkli kapağı kesilip kullanılır.

Diğer bir malzeme ise; Geç kuruyan, yapışkan bir madde. Bunun için de genellikle, her yerde bulunabilen Fare yapışkanı (tutkalı) kullanılmaktadır.

Telli dosyanın sarı kapağı kesilir, üzerine fare yapışkanı ince bir tabaka halinde ve her iki yüzeyini de kaplayacak şekilde sürülür. üst kısmına bir delik açılarak ip bağlanır ve iple bitkilere çok yakın bir yere asılır. Böylece beyaz sinek yoğunluğu azaltılmış olur.

Yoğunluğun yüksek olduğu yerlerde beyaz sineklere etkili, sebzelerde kısa süreli, süs bitkilerinde uzun süreli insektisitler kullanılır.

Sebzeler için Hekplan 20 SP (Acetamiprid)=3 gün, Actellic 50 EC (Pirimiphos methyl)=4 gün, Applaud (Buprofezin)=1 gün vb

Süs bitkileri için Basudin (Diazinon)=21 gün, Afidrex 40 EC (Dimethoate)=7-10 gün,

Kullanılabilir. Kullanılabilecek daha pekçok insektisit mevcuttur.'
Deneyin derim.

umas 30-07-2009 16:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02 (Mesaj 467684)
Keşke patlıcanda biberler gibi rahat yetişse.

Patlıcanlar ne alemde.

aydın 31-07-2009 15:35

1 Eklenti(ler)
Sevgili umas;
Yazılarınızla gerçekten beni de özendirdiniz. Ben de tohumla ürettiğim patlicanımı yaşatmaya çalışıyorum balkonda. :)
Eklenti 95780

umas 31-07-2009 16:15

sayın aydın
Daha iyi resim gönderirseniz sevinirim. Soldakinin kökleri dışarı çıkmış. Bir boğazlama yapsak fena olmaz derim. Bitki sağlıklı duruyor, ama soldakinin yaprak uçları sararmaya başlamış. Bir de küçük yaprak düşmüş.

umas 31-07-2009 18:43

Rica ederim, ne istiyorsanız sorun. Önemli olan, sizin amatör ruhla saksıda sebze yetiştirmeniz. Gerisi de çok önemli değil...

malina 31-07-2009 18:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi umas (Mesaj 472227)
Rica ederim, ne istiyorsanız sorun. Önemli olan, sizin amatör ruhla saksıda sebze yetiştirmeniz. Gerisi de çok önemli değil...

Doğrusu şöyle olmalı: :)

Alıntı:

Rica ederim, ne istiyorsanız sorun. Önemli olan, sizin amatör ruhla saksıda sebze yetiştirmeniz. Gerisi de çok önemli değil...

Tabii her sorunuzun ilgili başlıkta olması gerek, yoksa hepsi birbirine karışır. Yazdıklarımdan burayı okuyanlar yararlanır diğer arkadaşlara faydası olmaz. Bunu istemeyiz değil mi? :)
Yazışmalarınızın konu dışı olanlarını taşıdım.

Yazıları ilgili başlıklara aktarın (Bu konu daha sonra silinecek)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024