![]() |
|
![]() |
#61 |
Ağaç Dostu
|
Toprak yarılmışsa, susuzluktan yarılmıştır. Beyaz şey dediğinizide anlamadım, resim koyma şansınız varmı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#62 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-12-2008
|
maydonoz ve dereotu
Alıntı:
Açıkçası,maydonoz ve dereotlarımı ne kadar süre içinde ve miktar olarak ne kadar sulamam gerektiği konusunda benim biraz kafam karştı, ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#63 |
Ağaç Dostu
|
Sn.SBAKKAL, maydonoz, tere, roka, dereotu tohumlarını toprakla buluşturduktan sonra, tohumlar çıkana kadar toprak sürekli nemli tutulmalı(Gerekirse her gün sulanmalı). Tohumlar çıktıktan sonra toprak yapısına göre ne kadar sulanması gerektiğine karar verilmeli. Toprak çatlamışsa eğer, dediğim gibi, kepir bir yapısı vardır. Az, ama sık sularsan, hep bitkiler iyi sulanmış olur, hem toprak çatlamaz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#64 | |
Guest
|
Alıntı:
Ben de sizin gibi doğal ürünlerin daha sağlıklı olduğuna inandığım için, yine sizin yaptığınız gibi kendi domatesimi kendim üretmekle işe başlayacağım. Acaba saksıya diktiğiniz ve kara toprak diye belirttiğiniz toprağın cinsi nedir ve siz ne önerirsiniz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#65 |
Ağaç Dostu
|
Sn.Ormancık, Hepimizin yaptığı gibi amatörce işe başlamanı tavsiye ederim.Formdaki konuları dikkatlice okursan nasıl toprak, ne miktar gübre kullanman hakkında çok detaylı bilgiler var. Bulabildiğin büyük boya kutuları ilersi için işine yarayabilir.Yeni başlıyacaksan yanmış gübre dedikleri çiftlik gübresini dere kumu ve bahçe toprağı karışımıyla birlikte karıştırıp ufak kaplarda çimlendirdiğin fideleri daha geniş saksı veya boya kutularına aktarıp işe başlayabilirsin, daha sonra gerisi kendiliğinden gelecektir. İyi mahsüller. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#66 | |
Guest
|
Alıntı:
Sn. turco, Başlangıç için verdiğiniz bilgilere çok teşekkür ederim. Ancak yazınızda belirttiğiniz şekildeki toprağı yaşadığım bina yığınları arasında bulmam mümkün değil. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#67 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-09-2007
|
Ya bu toprak konusu benim de canımı sıkmaya başladı ![]() Sn. ormancık, marketlerde satılan torflu toprak kalitesizdir, mutlaka içine kaliteli toprak ve gübre koymalısınız... Etrafınızda park bahçe yok mu, tenha bir vakitte alın elinize küçük bir çuval, doldurun beğendiğiniz yerinden... Ben bu sene saksı karışımlarımı şu şekilde hazırlamayı düşünüyorum; 2/4 [bahçe toprağı + torf] karışımı 1/4 perlit 1/4 [biofarm organik gübre + yarasa gübresi] karışımı sulama suyuna sıvı hümik asit veya leonardit(hümik asit + fülvik asit'ten oluşan suda çözünür bir madde) veya sebze coşturan(piyasada satılan bir tür hümik asit + fülvik asit + deniz yosunu + ıvır zıvır'dan oluşan bir sıvı) uygulamayı düşünüyorum... Burada önemli olan gelişme çağındaki bitkinin (saksıya aldıktan sonra) fosfor ve/veya potasyum ağırlıklı gübrelerden oluşan rahat bir toprak (bahçe toprağı + perlit) içerisinde durmasıdır ve toprak içindeki o besinleri almasını kolaylaştırmaktır. Hümik asit ise bu besin alımı işini kolaylaştırır, artırır... Tüm bunları deneyerek, hissederek, yaşayarak göreceksiniz... Bitki size söyler zaten ne istediğini ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#68 | |
Guest
|
Alıntı:
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. İnanılmaz şekilde kendime güvenim geldi. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#69 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-09-2007
|
Estağfurullah, üstad falan değil, kendi çapımda yeşilseverim sadece ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#70 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-12-2008
|
bende yumurta kolilerinde başlayanlardanım bu işe...
biraz önce evimin balkonunda ilk yetiştiricilik deneyimimi tamamladım.pembe yumurta kolilerinden bir sera kurdum kendime.aslında ilgilenmek istediğim asıl konu topraksız tarımda sebze yetiştiriciliğiydi ama şimdilik bahçe toprağıyla başladım işe.kolilerimde dereotu ve roka tohumlarım var.derotunun yetiştiricilik açısından çok fazla toprak seçmediğini öğrendim ve bu konuda terddütlerim olmadı.dereotunun 7-21 ve rokanında 3-8 gün içerisinde çimleneceğini öğrendim. kolilere biraz fazla tohum atmış olabilirim.çıkışlar olduğunda seyreltmeyi düşünüyorum.asıl ekimi tavalara yapmak gerektiğini biliyorum ama fidelerim oluştuğunda şaşırtmayı düşünüyorum.yanlızca tek bir sorunum var amatör olarak hazırladığım bu mini serada nekadar zaman içersinde sulama yapmam gerektiğini bilmiyorum .bana yardımcı olursanız sevinirim. Düzenleyen pamukseram : 09-03-2009 saat 14:11 Neden: bu arada nasıl resim ekleyebilirim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#72 |
Ağaç Dostu
|
Tohumlarınız çimleninceye kadar toprağın sürekli nemli kalmasına dikkat edin. Ama nemli tutacağım diye bataklığa çevirip ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#74 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-06-2007
|
Domates için 25-30cm lik saksılar yeterli olmayacaktır. Evet bitki büyür domateste alırsınız ama sayı olarak az ve küçük olurlar. Size bir tavsiye: büyük boy çöp bidonları hem ihtiyacınızı karşılar hem de saksılara göre daha ucuz maliyetlidirler. Uğraştığınıza da değecek ürün alırsınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#75 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2009
|
Topraksız tarım uygulamasını evde küçük bir uygulamasını yaparak öğrenmek istiyorum . Domates için besin kit i nereden alabilirim . Hazır ,az miktarda perlit nereden alabilirim.Ve fideyi nereden alabilirim hepsini aynı yerden temin mümkünmü? Bu siteye yeni girdim . Ve topraksız bitki yetiştirme konusu çok ilgimi çekti . Amatörce evde yapmayı deneyeceğim .selamlar. Düzenleyen İsmail Karagülle : 30-03-2009 saat 17:21 Neden: fide teminini unutmuştum ilave ettim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#76 |
Ağaç Dostu
|
Sayın huyhuyhuy, Domates için besin kitini Istanbul' lu olduğunuz için Hazır gübre kitleri kullanım kılavuzu buradan, Perliti http://www.genper.com.tr/index.php?o...ntact&Itemid=3 veya http://www.izomarket.com/index.php?sayfa=5&UID=54 buradan alabilirsiniz. Domates fidesine gelince yapacağınız çalışmaya bağlı olarak araştırma yapacaksınız. Belkide tohumdan fide yapmak istersiniz, o zaman Bauhaus, Koçtaş gibi marketlerden çeri veya sofralık domates tohumu alıp çimlendirebilirsiniz. Istanbul' da hangi semtesiniz. Alçı ile uğraşınız ilgimi çekti. Deneyimlerinizden faydalanmak hoşuma giderdi. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#77 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#78 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-04-2009
|
Arkadaşlar bende formu okuyunca heveslendim ve bu işi yapabilirim diye cesaretlendim. Fakat forumda bakıp bulamadığım ya da göremediğim kafama takılan 2 soru var. 1. maydonoz, dereotu, marul ve biber tohumlarını çimlendirmeden önce ılık suda bekletme konusunda bir beze veya pamuğa sarıptamı yoksa direk normal ılık sudamı bekletmem gerekiyor? 2. suda bekletme süreleri: maydonoz: 5-7 gün, biber 2 gün diye biliyorum. Marul ve dereotunu kaç gün bekleteyim? 3. Saksı için hazırlıyacağımız harca (1/3 bahçe toprağı, 1/3 dere kumu 1/3 gübre) ben torf katmak istiyorum faydası olur mu? Olursa oranı nekadar olmalıdır? Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#79 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-04-2009
|
Cevap verecek kimse yok galiba??? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#80 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-04-2009
|
bende yeniyim ve ne görürsem ekmek dikmek istiyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-04-2009
|
balkonumda ne ve nasıl yetiştirebilirim?
merhaba, oncelikle bu siteyi bulmak ve uye olmaktan cok mutluyum. sonunda ben de evimde, balkonumda bir seyler yetistirmeye karar verdim. ancak neyi, nasil yetistirebilecegimi bilmiyorum. bu donemde ne ekilebilir, nasil bir toprak, saksi, gubre gerekir? sabahtan, ogleden sonraya kadar oldukca fazla gunes alan bir balkonum var ve istanbul'da yasiyorum. bu iklim kosullarinda domates, biber, nane, salatalik olabilir mi? tesekkurler. umuyorum yol gostermelerinizle ben de evimde kendi sebzemi yetistirebilecegim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#82 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-01-2009
|
Merhabalar Arkadaşım aramıza hoşgeldin öncelikle. Sana ilk olarak tavsiyem ne tip yetiştirici olacağına karar vermek. Örneğin ben topraklı tarım yapıyorum. (bazı arkadaşlar topraksız tarımı tercih ediyorlar bu konuda bilgim yok) toprağı bauhause den 60 lt lik paketlerde aldım. Ayrıca sterilize edilmiş koyun gübresi de satılıyor. Açık tercih etmedim malum balkon evin içi böcek yumurtaları taşımaktan korktum o yüzden herşey hazır alındı. Saksı olarak yoğurt kabları, su damacanaları, 1 milyoncu dan alınan kova benzeri kullanılabilir. Ekilecek şeylere gelince domates,biber, salatalık tohumu için henüz geç kalmış sayılmazsınız. Nane , maydanoz, dereotu vb ise yılın her dönemi ekilebilir. Bu bitkilerin bakımı konusunda ilgili sebzelerin adına açılan başlılara bakarak bakımları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ancak en önemli tavsiyem, alacağınız tohumlarda hibrit olmayanları tercih etmeniz. Bunları ayırt etmenin yolu güvenilir firmalardan alışveriş etmek ve paketlerinde F1, hybride YAZMAMASINA özen göstermektir. Bu arada yine sormak istediğiniz bir şeyler olursa yardımcı olmaya çalışırım. Kolay gelsin hayırlı, bereketli olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#83 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-04-2009
|
cevabınız için teşekkür ediyorum. en yakın zamanda tohumlarımı alıp, bu işe girişeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#84 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-01-2009
|
Kolay gelsin başarılar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#85 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-01-2007
|
Selamlar forumu özlemişim. Yaklaşık 1 seneden beri giremedim. Artık burdayım. Ben bişey sormak istiyorum. 2 sene önce yetiştirip tohuma bıraktığım biberler peçete içinde sarılı. Çimlenme şansı nedir? Birde suyun içine tohumları koyarken içine kaç damla oksijenli su damlatıyoduk? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#86 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-04-2009
|
balkonumdaki bitkiler(yardımcı olurmusunuz.)
merhaba aranıza yeni katıldım.1 hafta önce domates, biber ve salatalık çitilleri aldım,marketten aldığım sebze kasasına diktim.acaba bu sebzelere gübre kullanmam gerekirmi.ayrıcada tohumunu diktiğim peyunyalarada bitki besini veya gübre vermem gerekirmi.birde yine tohumdan çoğalttığım cherry domatlerim var.bunlar hakkında bana bilgi verirmisiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#87 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2009
|
selamlar anladığım kadarıyla bu başlık tam bana göre. ben de aranıza yeni katıldım. evimde domates, maydanoz, yeşil soğan, çilek ve biber yetiştirmek istiyorum. koçtaştan alınmış perlitli toprağım, saksılarım ve yetiştirmek için istek ve azmim var ama bu bitkilerin tohum ya da fide halleri elimde yok. eskişehirde oturuyorum. nerden nasıl bi şey almalıyım bilemiyorum. eskişehirde bunları yetiştirmeye kalksam başarısız olur muyum onu da bilemiyorum. yardımlarınız için şimdiden teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#88 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2009
|
Sayın Acemi cifti İlk önce tohum bulmanız lazım. Saksıda yetiştirmeyi düşünüyorsanız oturak cins domates tohumlarını öneririm. Yeşil soğan için illa tohum arayışınıza girmenize gerek yok evdeki kuru soğanlardan filizlenenderi dikersiniz. Çileği ya tohum **** fidesini elde etmeniz lazım. Bunlara uygun saksılarınızı ayarlamanız lazım. Bunların tohumdan çimlenme aşamaları formda detayları ile anlayılıyor. Her Sebze için kendi başlığı var. Onları okursanız daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Kolay gelsin |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#89 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2009
|
kadiray27 cevabın için çok sağol ancak benim sorunum da bu tohumların temini. nereden alınır, nasıl alınır bilemiyorum. oturak cins domatesin farkı nedir bunu ancak ilgili başlığı okuduğumda anlayabilirim tabi. ama bunu anladığımda bile bunu temin etme yolunu bilmediğim için yine çıkmaza giriyorum. internette satan yerler ve kişiler var ancak 5 tane tohum için her bitkide 5'er tl kargo parası ödemek biraz fazla geliyor maalesef bana. topluca elde edebileceğim, en azından 2sini 3ünü topluca alabileceğim bir yer de henüz bulamadım. bu yüzden yardımlarınızı, fikirlerinizi istedim. umarım uygunsuz bi istek değildir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#90 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben oksijenli suyu damla ile değil de, şişenin kapağını silme doldurup atıyorum. Hiç zararı olmadı şimdiye kadar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
acemi, bahçıvan, balkon, sebze, soru, sorun, yetiştiricilik |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|