agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Balkon Bahçeciliği
(https)




Beğeni Düzeni46Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-09-2007, 04:54   #1
Ağaç Dostu
 
Kemal Kabcık's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-08-2007
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 4,518
Balkon ve Bahçede, Semizotu ve Diğer Saksılık Sebzelerin Yetiştiriciliği!

BALKON VE BAHÇEDE SEMİZOTU YETİŞTİRİCİLİĞİ BULGULARI:

Balkonumda, saksı içerisinde semizotu yetiştiriciliği üzerine araştırma yaptım. Semizotu; hasat zamanı bekleyişinde sabırsızlık sergileyenler için, bakımı ve sonuca ulaşımı kolay olan bir bitki. Semizotu; bir gecede çimleniyor ve kendi varlığını saksıda gösteriyor. Kaç gün içinde hasat edildiğini bilmiyorum. Sanırım 15-20 günlük bir bakım ile, bolca sulanan semizotları, mutfağımızda yemeği yapılacak kadar bir gelişim sergiliyor. Semizotunda hasat zamanı gelince; fazla bekletilmemeli ve semizotlarını bir an evveli hasat etmek gerekiyor; çünkü, saksıda gelişimini sürdüren semizotu, hasadının gecikmesi halinde, tohuma kaçıyor ve kısa sürede çiçekleniyor. Taze ve leziz semizotu yemek isteyen; hasat zamanı ayarında, dikkatli ve duyarlı bir semizotu yetiştiricisi olmaya özen göstermelidir!

SEMİZOTUNUN SAKSI TOPRAĞININ HAZIRLANIŞI ve ALINAN SONUÇ:

İlk denememde; saksı içerisinde, 3 litreyi geçmeyen saf torf gübresi kullandım. Ve kısa sürede semizotunun gelişimini gözlem altına aldım. Semizotu; sıcak iklimi seven bir bitki; bu sebeple, saksı olarak kullandığım 5 litrelik su kabının üzerine, su kabından kestiğim, su kabının üst kısmı da kapatma gereği duydum. Yani, semizotu, yaz iklimi şartlarında, ağustos ayının 15’inde yaşanan sıcaklığa rağmen, bir de sera sıcaklığını ilave etmek istedim ve semizotları yüksek sıcaklığa da dayanıklı bir bitki olduğunu gösterdi. Ne yapacağımı bilmediğimden, kısa bir süre sonra, yeterli sıcaklığın mevcut olduğunu düşünerek; su kabının üzerini kapatmaktan vazgeçtim. Ve semizotları; Akdeniz ikliminin normal şartlarında açık alanda balkon şartlarında yetiştirdim. Semizotu tohumunu, saksıma serpiştirirken, sofrada kullandığımız tuzluğu kullanmayı tercih etmiştim. Saksı içerisine; 5 kez tuzluğu kullanarak tohum serpiştirdim. Yani; tuzluğu 5 kez, saksı üzerinde sallamış olduğumu ifade etmeye çalışıyorum. Semizotu tohumları saksıya çok sık aralıklarla düşmesine rağmen; gelişim gösterdi ve semizotu boyu, bir karıştan fazla büyüklüğe ulaştı. Tecrübe sahibi olmadığım için; semizotlarını hasat edemedim: çünkü, biraz daha büyüsün diye beklerken, semizotları çiçek açtı ve tohumunu vermeye başladı. Şimdi; semizotları hala saksıda ve yerine yeni bir sebze dikilmek üzere beklemekte.

SEMİZOTUNUN BAHÇE TOPRAĞINDA YETİŞTİRİLMESİ ve ALINAN SONUÇ:

Bahçemizde, 1 metrekarelik bir alana; sofrada kullandığımız tuzluğun yardımıyla, saksıya eker gibi, semizotu tohumlarını serpiştirdim. Tohumların üzerine; 5 milimetrelik bir toprak serpiştirmiştim. Tohumları; tesviye edilmiş, düz bir alana ekmiş olmamdan dolayı, tüm tohumlar aynı anda çimlendi ve toprak üzerinde kendilerini gösterdi. Yani; tohum serpiştirmesinde; tesviye işlemine büyük önem veriyor ve tohum üzerine aynı ölçüde toprak yaymaya dikkat etmeye çalışıyorum. Bahçemde; semizotu yetiştiriciliğinde kullandığım toprak, çiftlik gübresi ile desteklenmişti. Ve sonuç olarak; saksıda yetiştirilen semizotundan iki kat büyüklüğe ulaştı. Yani; semizotu 2 karış boy yaptı, semizotu, zemine yapışarak, gövde kalınlığını da 2’ye katladı. Semizotu tohumları sık ekildiği için; gelişim gösteremeyen semizotları cılız kaldı. Yani; semizotu sık ekilmiş olsa dahi, aralarından bir çoğu kendini geliştirebilecek imkanı bulabiliyor. Gövdesi kalınlaşan semizotlarının sadece yapraklarını kullanarak; yoğurtlayıp yedim.

Sanırım; semizotunun kızıltoprak gıdası da almak isteyen bir yapısı var; bu sebeple, araştırmalarımı, saksı içerisi, semizotu yetiştiriciliğinde, saksıma, kızıltoprakla karıştırılmış torf gübresi kullanmayı düşünüyorum. Bu arada çiftlik gübresi de eklemeyi düşünüyorum.

Saygıdeğer arkadaşlar; araştırmalarımın sonucunu kaleme almak istedim. Türkçe’yi kullanma becerimde, bazı hatalarım olacaktır. Affınıza sığınarak; bu raporumu, karşılık beklemeksizin sizlere sunuyorum. Umarım faydalı olabilmişimdir.

SEMİZOTU YETİŞTİRİCİLİĞİNDEKİ HATALARIM:

1- Tohum serpme işlemini daha bilinçli yapmalıyım!
2- Bol su vermeyi ve toprak seçimini iyi tahlil etmeliyim!
3- Hasat zamanı gelince; ivedilikle hasadı gerçeklemeliyim!
4- Hasat edilmiş semizotunu buzdolabında fazla bekletmemeliyim.
5- Semizotunun dengeli beslenme alışkanlığındaki yeri ve önemi öğrenmeliyim!

SAYGILARIMLA!..
SEVGİLERİMLE!..

Kemal KABCIK

{HATALARIMI AYDINLIĞA KAVUŞTURAN DOSTLUKLARA İHTİYAÇ DUYDUĞUMU SAYGIYLA ARZ EDERİM!}


Düzenleyen Kemal Kabcık : 12-10-2008 saat 02:21 Neden: Yeniden Düzenleme ile Daha Yararlı Olabilme Adına
Kemal Kabcık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2007, 14:16   #2
kedigen
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: Azerbaycan \ Baku
Mesajlar: 3
Sn. Kabcık,

Antalya gibi bir bölgede ikamet ettiğiniz için kendinizi şanslı saymalısınız. Saksı veyahut bahçede yetiştirme çabalarınız sonuç vermese bile yine de pazardan bu bitkiye ulaşabiliyorsunuz sanırım.

Ben Ege'li olmama ve bu şaheser otu çok sevmeme rağmen ancak Ege ziyaretlerimde bulabildiğim için üzülüyordum. Ancak nihayet iki sene önce İzmir'den dönerken getirebildiğim birkaç dal semiz otu ile üretime geçebildim.

Semizotları İzmir'den Ankara ve Istanbul üzerinden Azerbaycan Bakü'deki evimize binbir itina ve başarıyla ulaştırıldıktan sonra yaz sonuna doğru balkondaki yerlerini aldılar. Toprak seçimi için pek itinalı davranmadım çünkü bu bitkinin İzmir'deki bahçede herhangi bir iyileştirilme yapılmamış toprakta bile gayet güzel bir şekilde yetişebildiğini görmüştüm. Ancak ilerlereyen satırlarda da anlaşılabileceği gibi hasadın kökleme usulü ile yapılması gerektiğini düşündüğüm için, kökleme sırasında kalan bitkilere zararını azaltmak için yumuşak bir toprak kullanmak yerinde olacak herhalde.

Buranın iklimi sonbaharda da fazla soğuk yapmadığı için ilk ekilen senede amacıma ulaşarak tohum almayı başardım.

İkinci sene bu tohumları yaklaşık 30 cm'lik saksılara dikerek uzunca bir müddet hasat yapabildim. Ancak burada da bazı hatalar olmadı değil.

Öncelikle uzun yıllardır taze semizotuna hasret olan bendeniz, açgözlülük edip çıkan bitkilerin hasadında köklemek (bizim oralarda öyle tabir ediliyor yani bitkiyi köküyle birlikte topraktan almak) yerine makasla budamayarak kullanmayı tercih ettim.

Bunun neticesinde çok sık olan bitkilerin gelişmelerinde problemler çıkmaya ve yaprakları ve kaliteleri düşmeye başladı. Ancak bundan sonra çocukluğumuzda bahçeden bu güzelim bitkiyi kökleyerek almamızı nasihat eden ninemi hatırladım.

Dolayısıyla kural 1 önümüzdeki sene bu bitkileri maydonoz gibi makasla biçmek suretiyle değil kökleyerek hasadını yapacağım.

Ekimden yaklaşık 2-3 ay sonra bitkilerin yapraklarında bazı böcekler görülmeye başladı ve yaprakları kemirip kullanılmayacak bir hale getirdiler. İlk önlem olarak saksıda oldukları için küveti suyla doldurup saksıları içine gömdüm ve böceklerin boğulmasını bekledim resmen! Tabi buradaki gaye, sezonda yeni hasatlar yapmak değil sadece önümüzdeki sezonun tohumlarını alabilmekti. Bunda da başarılı oldum.

Bu işlerle uğraşan bir arkadaşım bana bitkilerin yaprak biti kaptığını ve suya daldırma yönteminin belki başarılı olabileceğini söyleyerek temizlik için pulvarize sirkeli suyu tavsiye etti, bana mısın bile demedi bitler..(Alkolden hoşlanmayacaklarını düşünerek seyreltilmiş alkol bile sıktım!!) Bu arada bu yaprak biti tabir edilen haşaratın en iyi ilacı uğur böceği olarak bildiğimiz böcekmiş ama 3 senedir Bakü'de sadece 1 tane uğur böceği görebildim! 15. Kat balkonunda üretim yapmaya kalkınca böyle oluyor işte..

Neticede hasadı muhakkak kökleyerek yapmak gibi bir fikir oluştu bende. Burada bir önemli konu da tohumların çok küçük olmasından ötürü ekim sırasında sizin tuzlukla yaptığınız uygulamadaki gibi tohum sıklığının çok da iyi ayarlanamaması. Dolayısıyla gelişerek hasadı gelmiş olan bitkiler köklendiği vakit, diğer cılız kalanlar da gelişmelerini sürdürecektir kanımca.

İkinci bir konu da semizotu'nun oldukça arsız olması. Benim tohum aldığım bitkiler İzmir'deki bahçemizde kendiliğinden yetişen yabani bitkilerdi ve bu gün, artık içerisinde başka bitkilerin olduğu saksılarında toprağını havalandırıp bir kısmını değiştirmeme rağmen, tekrardan filizlendiklerini memnuniyetle gördüm..

Şimdi aynı saksıda hem börülce hem de semizotu var..Gerçek bir Ege buluşması oldu yani..

Semizotu'nun dengeli beslenmedeki yeri ve önemi konusunda herhangi bir bilgim yok. Benim ilgim tamamen mide üzerine! Ancak her türlü ot gibi bunun da faydaları olduğu kesin. En azından içerisinde 150 defa kızartma yapılmış fast food ürünlerinden veyahut ne ile beslendiğini hangi hormonların kullanıldığını bilmediğimiz zerzevat ve hayvanattan daha sağlıklı olduğu kesin..

Selam ve Sevgilerimle

Mustafa Aykut

maykut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2008, 23:33   #3
Ağaçsever
 
papillon22's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-04-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 47
http://www.angelfire.com/ar2/fitoterapi/tedavimet2.htm
bu linkten hangi bitki hangi hastalığa iyi geliyor bulmak mümkün.

papillon22 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2008, 23:35   #4
Ağaçsever
 
papillon22's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-04-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 47
Semizotu Semizotugiller familyasından bir bitki olup yaprakları salata olarak, ya da ıspanak gibi pişirilerek yemeklerde kullanılan bir sebzedir. Kökeni Orta Doğu ve Hindistan olmakla birlikte dünyanın bir çok bölgelerinde bulunmaktadır.

Sebzeler arasında en fazla miktarda Omega-3 içerdiği anlaşılmıştır[1].

alıntıdır. www.wikipedia.org

papillon22 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2008, 00:33   #5
Yeni Üye
 
fbçekirge's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-05-2008
Şehir: bursa
Mesajlar: 23
ben geçen sene biga gümüşçaydaki bir çiflikten kökleriyle yabani semizotu topladım. inanın sadece 10 kök semiz otunu saksılara layetten diktim. o kadar arsız bir ot ki nerdeyse her akşam salata yaptım.yeterki büyükbaş hayvan gübresi ve su olsun . kolay kolayda kurumuyorlar

fbçekirge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2008, 17:36   #6
Yeni Üye
 
ERSİN20's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-06-2008
Şehir: DENİZLİ
Mesajlar: 15
Merhaba arkadaşlar semiz otu yazın haziran aylarında çıkmaya başlar bahçelerde meyve bahçeleri veya sebze bahçelerinde devamlı sulanan hemen hemen her yerde çıkan bir bitkidir benim balkonda yetiştirdiğim naneden sonra en önemli bitkidir. önemli olan saksıdan taze koparıp hemen yemek vitamini azalmadan,evimin önündeki bahçeden köklerini alıp saksıya diktim ve balkonumda besliyorum akşamları hergün suluyorum 2-3 günde yaprakları kopardığınız yerden hemen uzar . kalp sağlığı için çok iyidir yani kolostrol düşürücü bir bitkidir .çig olarak bir tabaga sarımsaklı yoğurt yapın içine semiz otu atın ve yiyin.işte sağlıklı beslenme budur.Ünlü Amerikada yaşayan kalp doktoru Mehmet ÖZ sabah kahvaltıda yediğini söylüyor

ERSİN20 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2008, 19:03   #7
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Bahçeme attırdığım gübreden semiz otları fışkırdı. Kopardıkça çoğalıyor. Müthiş bir bitki.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2008, 14:37   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Bahçede yetişen yabani semiz otu ile pazardan-manavdan alınan büyük yapraklı semiz otu arasında içerdiği omega 3 bakımından çok fark olduğu, yabanisinin kültüründen çok daha fazla omega 3 taşıdığı söyleniyor...

Bu bilgi doğru olabilir mi?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2008, 19:54   #9
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Balkondaki bitkilerimin dibinden çıkıveriyorlar, hemen büyüyorlar ve çıkanı köklüyorum. Sonra da limonlayıp tuz dökerek afiyetle yiyoruz. Nanelerin yanında olan tohum yaptı, heryere saçmıştır heralde..

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2008, 22:20   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-05-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 104
Merhaba
Bahçelerde kendiliğinden yetişen semizotunu annem getirmişti. Köklü olanlarından saksıya diktim. Kolay tuttu.

İki kez salatada kullandım. Saksıda ancak bu kadar oldu.

Ama güneşi ve suyu çok seviyor. Güneş alan yere geçirdiğimde daha iyi büyüdü.

çilek_2 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2008, 21:28   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2007
Şehir: Rize
Mesajlar: 482
Galeri: 35
Yaklaşık Eylül ortalarında tohumlarını ektiğim balkondaki semizotlarım fazla gelişmedi ama ilk deneme açısından fena sayılmaz. Arada bir kere hayvan gübresi şerbeti verdim. Çoğunlukla yağmur suyuyla sulandılar. Kurak ve sıcak günlerde kendim suladım.

Eklenen Resimler
 
Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2008, 22:48   #12
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Baldaş, bir kere ektin mi bir daha ekmene gerek kalmaz. Her baharda asayıları daha da artarak kendiliğinden çıkmaya devam eder. Hatta kendiliğinden çıkanlar tohumunu attıklarından daha lezzetli olur.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2008, 09:44   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2007
Şehir: Rize
Mesajlar: 482
Galeri: 35
Limon, kısmet olursa bunları daha geniş bir alana ( bostana taşımak istiyorum ) da gitgide çoğalmasını sağlamak için nasıl toplamam gerekiyor? Makasla kökün hemen üzerinden keseyim mi ? Yoksa fazla gelişenleri elimle kırarak mı toplayayım ?
Balık kutusundan oluşan bahçemin hasadının sonucu da olsa olsa salata olarak çiğ yenen semizotları olur. Buna da şükür )


Haa pardon tamam şimdi dikkat ettim. Tohumdan yayılır demek istediniz. Benim semizotlarının tohumu firmadan alınan paket tohumlardan. ( T.....s Tohumculuk ) Bakalım söyledikleri gibi üremesi engellenmiş mi yoksa tohum verecek mi?


Düzenleyen Baldaş : 20-10-2008 saat 14:36
Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2008, 15:27   #14
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Ben de düzgün yapraklı olsunlar diye bir paket almıştım evvelki sene. Tohumların çok azını serpmiştim. Her bahar o bölgede aynı tür semizotları çıkıyor. Yabaniye göre daha geniş ve daha açık renkli yaprakları oluyor. Ancak diğeri çok daha lezzetli bence.

Ben hiç makas değdirmeden elimle kırarak topluyorum. Çİçeklenmeye yakın hemen hepsini topluyorum, yıkıyorum, süzgeçte iyice suyunu süzdürüp, havlu kağıda serip suyunu iyice kurutuyorum. Sonra sadece yeşil sebzeler için aldığım kocaman kapaklı plastiğe koyup buzdolabına kaldırıyorum. Neredeyse 1 ay ilk günkü gibi kalıyor. Normalde tüketeceğim kadarını topluyorum ama çiçeklenmeye başladıklarında 3-4 gün içinde toplayacak sebze kalmıyor. Çiçekler tohuma kaçınca ise çok karınca sarıyor.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2009, 23:23   #15
Ağaç Dostu
 
DefneD.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2009
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 807
Galeri: 17
Epeyidir uğrayan olmamış buraya, ilk sayfaya taşımak lazım semizi

Geçen Cuma günü pazardan aldığım yabani semizotlarının köklü kısımlarını süs biberlerinin diplerine, deyim yerinde ise ''dürtmüştüm''. Arsızlığına kurban olduğum semizlerin hepsi tutmuş gibi görünüyor. Biraz daha gelişsinler fotoğraf eklerim. (Tabi çıkanları anında yemezsem)

DefneD. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2009, 23:30   #16
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Yabani semizotlarınızı kurutup pirpirim aşı yapmayı denediniz mi?

Ben bu sene kurutmaya çalışıp, deneyeceğim. Bilgisi olan paylaşabilir mi?

Semizotunun Faydaları;

Mide ve bağırsak kanamalarına faydalıdır
Kanı temizler
Vücuda serinlik verir, şeker hastalarının susuzluğunu giderir
İdrar söktürür, kabızlığı giderir
Zayıflamaya yardımcıdır
Dalak hastalarına iyi gelir
Uykusuzluk, sinirlilik ve zihin yorgunluğuna iyi gelir.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2009, 23:44   #17
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Sebze bahçesinde su gören her alanı halı gibi kapladılar yine. İnanılmaz çabuk büyüyorlar. Yabani ot muamelesi yapamıyorum çünkü çok sevdiğimiz sebzelerin başında geliyor.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2009, 00:02   #18
Ağaç Dostu
 
DefneD.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2009
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 807
Galeri: 17
Semizotu sevilmez mi sevgili limon Her hafta ya salatası, ya cacığı ya da zeytinyağlı yemeği eksik olmuyor. Berduray arkadaşımız sağolsun yararlarını da sıralamış, bol bol yiyin, yiyelim gari (Biber saksılarındaki mültecilerim adam olursa değmeyin keyfime)

DefneD. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2010, 13:19   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-01-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 326
Merhaba,

Bölüm başlığını inceledim ve üç gün önce saksıya semizotu tohumu ektim. Dün çıkmaya başladılar. Biraz sık çıktılar sereltme yapacam. Merakla büyümelerini bekliyorum))

merkürvenüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2010, 14:52   #20
Kaybettik
 
sevim.K's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-12-2008
Şehir: sakarya/ Artvin
Mesajlar: 5,932
Galeri: 6
benim de miniminicik iki kök yabani semizotum var. Geçen yıl sevgili berduraydan gelen sukulentlerin içindeydi. Yersizlikten büyüyemediler. Bu yıl serpilirler umuyorum

sevim.K Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2010, 09:50   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-01-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 326
Merhaba,

Semizotuna arsız diyenler çok haklıymış çok hızlı büyüyorlar. Çok sık ekmişim sanırım onları seyreltmeliyim...

merkürvenüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2010, 10:16   #22
Ağaç Dostu
 
ilksenozturk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,351
ben de marketten köklü olarak satılan semizotunu, saksıya toprağı ile beraber diktim. güneş alan bir yere koydum. inşallah sorun olmaz da taze taze balkonumdan topladığımı yemek kısmet olur

Diadem beğendi.
ilksenozturk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2011, 16:12   #23
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-02-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 7
ama nedennn? :(

arkadaşlar, lütfen bana bir akıl verir misiniz?
tam on gün önce (1 mayısta) torf, perlitli saksı toprağı ve bahçe toprağı karışımına semizotu tohumlarını serpip üstlerini ince bir tabaka toprakla kapladım. her sabah fısfısla suluyorum, daha tık yok, 21-22 derece odada duruyorlar, balkonlarım çok güneş alıyor ama karanlıkta kolay çimlenir diye bildiğimden çıkarmıyorum, aslında bu pazar azıcık güneş görseler belki çimlenirler diye balkonakoydum, toprak anında kuruyup çatlar gibi oluyor, belki torf olduğu için, bilemiyorum..
velhasıl neden hala çimlenmediler, hani arsızdı? aynı durumda kekik ve maydanozlar ve domates ve salatalıklar var, onlar hadi gç olur diye on gündür bekliyorum ama semizotu bile çimlenmedi. ne olursa olsun deyip balkona mı koymalıyım, sabahdan akşama kadar güneş imkanı var, kekik neden çıkmıyor peki, onu ikinci deneyişim üstelik

Diadem beğendi.
Balkonlu-Ev Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2011, 12:36   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-12-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 578
Yenen bildiğimiz semizotu Aslında çok arsız olur olmaz yazlık bahçelerinde orda burda saksıda çıkıyor çıktımı.
Bu arada ben bu hafta fuşya renginden İstanbul B.Paşa'daki Bauhaustan aldım 11 TL. sarkıyor müthiş güzel. Kırmızısı ve sarısı da var. Ama her saksı ayrı renk çiçekli. Zor seçiyorsunuz.
Acaba kaza ile bunların tohumu bahçeye düşse mesela seneye unutsak
-A a semizotu çıkmış diye ben veya başkası çiçek açmamış hali ile semizotu diye yesek. ZEHİRLENİR mi?
Birde başkasına sebep olmayalım.
Çünkü çiçek açmadan yapraktan asla ayırd edilmiyor.

canannuman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2011, 13:55   #25
Ağaçsever
 
kabuscuk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 69
Galeri: 111
Geçen sene memleketimiz Konya'ya (Ereğli) gitmiştik. Köyümüzde tarlaları dolaşırken farkettik ki her yer semizotu dolu. Tarlanın içindekileri yolup temizlemişler ama tarlanın kenarı zibil gibi dolu.

Çıldırmışcasına saldırdık otlara, koskocaman bir torba dolusu topladık, eve dönünce temizledik yıkadık ve sarımsaklı yoğurtla birlilkte afiyetle yedik... Tüm bunlar olurken konuğu olduğumuz tarla sahibi ve ailesi, tuhaf tuhaf bizi seyretti hatta zaman zaman güldü bize. O yörede yanlış hatırlamıyorsam "çimille cacığı" diyorlamış semizotuna. "aboooovvv nası yiyorlar gııı" diye bayağı bir lafımızı ettiler

Oysa tarlanın sahibi baba bir kalp hastası ve bilmiyordu ki bu ot onun için ne kadar faydalı...

5yengec, dryad ve Umutadası beğendi.
kabuscuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2012, 20:48   #26
Ağaçsever
 
_enes_'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 35
Balkonda Semizotu Yetiştirme

Bu sene balkonumda semizotu yetiştirmek istiyorum semizotu hakkında bilgileri olanlar paylaşırlarsa çok sevinirim...

_enes_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2012, 22:40   #27
Ağaç Dostu
 
papatya73's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2011
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 109
Sayın enes ben 2 senedir balkonda semiz otu yetiştiriyorum. Ama tohumundan mı toprakdan mı bilmiyorum bir süre sonra bitleniyor o canım semizleri söküp atıyorum. çok arsızdır sadece toumları toprağa serpin ve sulayın , umarım sizinkiler bitlenmez. Kolay gelsin.

papatya73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2012, 13:10   #28
Ağaçsever
 
sabırsız0606's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-12-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 97
ben ekeli 1,5 hafta oluyor çimlenmedi henüz semizotlarım.havalar soğuk sayılır acaba ondan mıdır diyorum?

sabırsız0606 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2012, 15:06   #29
Ağaçsever
 
yssahin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-12-2011
Şehir: Gümüşhane
Mesajlar: 77
O kadar uzun sürmemesi gerekirdi diye düşünüyorum, ancak umarım bu zamana kadar çıkmışlardır. Doğrudan güneşe koymayın, tohuma kaçmasın.

yssahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2012, 21:01   #30
Yeni Üye
 
jessamina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
Arkadaslar semizotunu saksidan toplarken, makasla veya elle koke yakin yerden kopartmak mi gerekiyor, yoksa kokleyerek mi cikarmak gerekiyor.. Kimisi kokten kopartmak lazim diyor, kimisi koke yakin yerden kopariyorum diyor, dogrusu nedir?..

jessamina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024