agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Balkon Bahçeciliği
(https)




Beğeni Düzeni210Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-03-2006, 18:29   #1
Ağaç Dostu
 
cemboa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-11-2005
Şehir: izmit
Mesajlar: 662
Maydanoz (Petroselinum sp.)

Maydanozlar mevsimlik midir yoksa sürekli midir? Büyüdükçe gövdenin odunlaşma olasılığı var mıdır ?

cemboa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2006, 19:01   #2
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Maydanozlar aslında mevsimlik değil 2 yıllıktır. Bununla beraber ,mevsimlik, yani tek yıllık gibi yetiştirilirler. Otsu bitkiler olduğu için gövdeleri odunlaşmaz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2006, 00:02   #3
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Biberler kaç yıllık? Benim tek dal biberim, bu yıl da ölmemiş görünüyor, 4. yılı olacak....

bnymnblr beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2006, 01:16   #4
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 762
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina
Biberler kaç yıllık? Benim tek dal biberim, bu yıl da ölmemiş görünüyor, 4. yılı olacak....
Allah daha uzun ömürler versin. 4 yaşında biber ha.. İlginç

Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2006, 03:20   #5
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina
Biberler kaç yıllık? Benim tek dal biberim, bu yıl da ölmemiş görünüyor, 4. yılı olacak....
Biberler çok yıllıktır ama onlar ekonomik ve ticari olarak tek yıllık gibi yetiştirilirler. 4 senenin de maşallahı var tabii

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2006, 09:04   #6
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 762
Galeri: 73
Malina Abla, yol yakınken bonsaisini yapmayı denesene Biber bonsaisi egzotik görünür

Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2006, 12:01   #7
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99

Maydonoz yetiştiriciliği

1.Ekonomik Önemi, Anavatanı ve Yayılma Alanları

Akdeniz ülkesi bitkisi olan maydanoz kök ve yapraklarından yararlanmak amacıyla üretilir. Yeşil yaprakları yemeklerde ve mezelerde garnitür olarak kullanılırken köklerinin de bazı yemek ve çorbalarda kullanıldığı belirtilmektedir.
Bu gün üretimi yapılan maydanozlar başlıca 2 ayrı grupta yer almaktadır.

Petroselinum crispum (Mill.) var. Neapolitanum Danert : Yaprak maydanozu olup yaprakları parçalı büyük ve küçük, kıvırcık ve düz, ince ve geniş olan formları vardır. Kökleri ince yapılıdır. İki ana grubu vardır.

Düz yapraklı maydanozlar : Ülkemizde yetiştirilen gruptur.
Kıvırcık yapraklı maydanozlar : Yaprakları çok kıvırcıktır.

Petroselinum crispum (Mill.) var. Tubesorum Crow. : Kök maydanozu olup, yaprakları çok incedir. Kökleri havuç gibi şişkin kısa, küt, uzun veya geniş olabilmektedir.

Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizdede 12 ay boyunca pazardan eksik olmayan maydanoz E vitamini bakımından oldukça zengin kokulu bir sebzedir. Yemek ve salataların vazgeçilmez sebzesidir. Üreticilere yıl boyunca sürekli gelir sağlayarak ekonomik gelirde önemli bir yer tutar.

Maydanoz, ülkemizde ticari olarak Akdeniz, Ege ve büyük çaplı olarak Marmara bölgelerinde üretilirken, uygun iklim koşullarında bütün bölgelerimizde bahçelerde küçük çaplı olarak yetiştirilir.

Maydanoz Akdeniz ülkelerinin bitkisidir. İspanya, Yunanistan. Fas, Cezayir ve Tunus da bol miktarda yabani maydanoz bulunduğu bildirilmektedir. Yetiştiriciliği M.Ö. 4000 yıllarına dayanır.

Maydanoz normal olarak iki yıllık bir kültür bitkisidir. Birinci yıl yaprak ve yeşil aksamını, ikinci yıl ise çiçek ve tohumlarını oluşturur. Bunun yanında kökler toprak içinde uzun seneler kalabildiği için çok yıllık bitkiler grubunda da görülür. Ülkemizde 32.000 ton maydanoz üretimi yapılmaktadır.


2. Morfolojik Özellikler

2.1. Kök
Yaprak maydanoz çeşitlerinde kök, düz, iç kısımları etli ve beyaz dokulu, ince ve uzun kazık kök şeklindedir. Kökler 70-80 cm derine gider. Kök maydanozlarda ise kök havuç şeklindedir. Havuç şeklindeki kök etrafında bol sayıda saçak kök mevcuttur. Köklerin %50’lik kısmı toprağın 20 cm derinliğinde dağılmaktadır.

2.2. Gövde
Maydanozda gövde toprak seviyesinde rozet şeklinde, 2. Yılda ise gelişerek uyvarlak, boyuna oluklu ve ince yapılı olarak dallanır. Genelde 100-150 cm boy yapabilir. Fazla yan dal yapmaz ve gövde üzerindeki yaprak sayısı ve iriliği aşağıdan yukarıya doğru azalır. Gövde şemsiye şeklindeki bir çiçek demeti ile son bulur.

2.3. Yaprak

Yapraklar düz ve kıvırcık olmak üzere iki formdadır. Düz yapraklı çeşitlerde yapraklar 3-5 parçalı ve kıvrımsızdır. Çeşide göre açık veya koyu yeşil renkliolan yaprakların ucu hafif sivridir. Kıvırcık yapraklı çeşitlerde ise yapraklar kıvırcık ve daha etlidir. Kıvırcık yapraklı çeşitlerde ise yaprak verimi daha fazladır. Kök maydanozlarda ise yapraklar genelde düzdür. Ülkemizde yetiştirilen maydanoz çeşitleri genelde düz yapraklı çeşitlerdir.

2.4. Çiçek
Şemsiye şeklinde olan çiçekler yeşilimtrak ve sarı renktedir. Bir bitki 10-20 çiçek şemsiyesi taşıyabilir. Erselik, beşli (5 çanak, 5 taç yaprak, 5 erkek organ, 1 dişi organ) çiçek yapısına sahiptir. Dişi organ iki karpellidir. Çok nadirde olsa erkek kısır çiçeklere rastlanır. Yüksek oranda yabancı döllenme gösterir. Çiçeklenme için düşük sıcaklığa (8°C altında 20-30 gün) ihtiyaç vardır. Çiçeklenme şemsiyenin dışından başlayarak içine doğru devam eder. Tohum olgunluğu da bu sırayı izler.

3. Tohum ve çimlenme özellikleri
Meyveler iki parçalı olup her parça içinde bir tohum bulunur. Tohumlar çok küçük, hafif kıvrık oval şekilli, üzeri çizgili, gri-yeşil renkte ve tipik maydanoz kokuludur. Fakat tohum yaşlandıkça bu koku azalır. Bir gramda 700-800 adet tohum bulunur.

Tohumlar çimlenmelerini uygun koşullarda depolandıkları zaman 2-3 yıl koruyabilirler. Optimum çimlenme koşulları olan 20°C de tohumlar 15-20 günde çimlenebilirler. İlkbaharda tarlaya direkt ekilen tohumlar ise 20-22 günde çimlenerek toprak üzerine çıkarlar. Maydanoz bitkisinin tüm organlar, özelliklede tohumları önemli oranda eterik yağ içerir.


4. Yetiştirilme İstekleri

4.1. İklim isteği
Yüksek rutubetli ve ılıman iklime sahip bölgeleri sever. Ancak soğuk bölgelerde bölge şartlarına göre ilkbahar ile soğukların başladığı sonbahar dönemi arasındada yetiştirilebilir. Ilıman iklime sahip Akdeniz, Ege ve Marmara (Bandırma ve Gönen) bölgelerinde bütün yıl boyunca maydanoz yetiştiriciliği yapılabilir.

4.2. Toprak isteği
Maydanoz toprak istekleri bakımından seçici değildir. Ağır olmayan, bitki besin maddelerince zengin bütün topraklarda yetişebilir. Ancak derin bünyeli topraklarda çok iyi sonuç verir. 5.0-8.0 pH değerleri arası uygun değerlerdir.


5. Yetiştirilme Şekli
Maydanoz üretimi tohumların doğrudan tarlaya ekilmesi şeklinde yapılır. Üretim bölgenin iklim ve mevsim özelliklerine göre ya tavada **** düz tarlada şeritler halinde yapılır. Ege ve Akdeniz gibi yaz mevsimi kurak geçen bölgelerde yetiştirme tavalarda, Marmara gibi rutubetli, yağışlı geçen bölgelerde ise düz tarlada şeritler halinde yapılır.

5.1. Toprak hazırlığı, ekim ve dikim
Yetiştiricilikte tarla seçimi çok önemlidir. Maydanoz üretimi yapılacak tarla tek ve çok yıllık yabancı otlardan mutlaka temiz olmalıdır. Üretim yapılacak tarla mümkünse 1-2 yıl önceden maydanoz üretimine hazırlanmalıdır. Maydanoz üretiminde yabancı ot maliyeti yükseltir ve kaliteyi bozar. Bunu engellemek için tarla ekim tarihinden 1-2 ay önce dekara 3-5 ton çiftlik gübresi ile gübrelenir ve derince sürülür. Disk-Harrow ile inceltilir ve düz tarla ekimine veya tava şeklindeki üretime göre hazırlanır. Tavalar düz tarla yüzeyinden 10-15 cm çukurda kalacak şekilde, 100-120 cm genişliğinde ve isteğe bağlı uzunlukta hazırlanır. Düz tarla üretiminde ise böyle bir hazırlığa gerek yoktur.

Maydanoz, tohumları en zor ve en uzun sürede çimlenen sebzelerdendir. Tohum ekimi m2’ye 1-1.5 gram tohum (1 dekar alana 1-1.5 kg tohum) hesabıyla yapılır. Küçük işletmelerde tavalara genellikle el ile birkaç defada serpme olarak yapılan tohum ekimi büyük işletmelerde düz tarlaya şeritler halinde ve mibzer ile sıravari olarak yapılır. Tohum ekim derinliği 1-1.5 cm’dir. Ticari üretim yapılan bölgelerde buğday mibzerleri maydanoz ekimi içinde kullanılabilir.

Pazar için yapılan üretimlerde tarlada sıra arası 35-40 cm, tohum üretimi amacıyla yapılan üretimlerde ise tarlada sıra arası 35-40 cm, tohum üretimi amacıyla yapılan üretimlerde ise 60-70cm olmalıdır.

Tohum ekimi sırasında toprak tavının yeterli olmasına özen gösterilmelidir. En ideal tohum ekim zamanı Ege bölgesinde Mart ayının ilk haftasıdır. Tohum ekiminden yaklaşık 20-25 gün sonra çimlenme ve çıkış başlar.

Tohumların homojen bir şekilde çimlenebilmesi için bu dönemde sulama işlemi çok dikkatli olarak yapılmalıdır. Bitkiler toprak yüzeyinde görüldükten sonra bakım işlerine geçilir. Maydanoz ender olarak bazı yörelerde kerevizde olduğu gibi fide ile de üretilir.

5.2. Bakım işleri
Maydanoz üretiminde yapılması gereken en önemli bakım işleri yabancı ot temizliği ve sulamadır. Yabancı ot gelişimini engellemek amacıyla tava şeklinde yapılan üretimde tava aralarının ve tava sırtlarının çapalanması el ile, büyük işletmelerde kültüvatör veya çapa makinaları ile yapılır. Maydanoz bitkisi ilk devrelerde çapaya çok hassastır. Bu nedenle çapa yapma yerine otların elle alınması daha çok uygulanır. Bitki gelişimi hızlı olunca toprak yüzeyini kapatan bitkiler yabancı ot gelişimine olanak tanımalar.

5.3. Sulama
Maydanoz üretiminde sulama, tohum çimlenme döneminde çok önemlidir. Çimlenmenin oluştuğu ilk üç hafta boyunca yağmurlama sulama yapılmalıdır. Bitkiler 2-3 yapraklı olunca salma sulamada yapılabilir. Sulama mevsim şartlarına göre yapılır, ancak maydanoz aşırı suya hassastır. Su fazla göllenirse bitkiler sararır, suyun tarlada uzun süre kalması durumunda ise ölürler.

5.4. Gübreleme
Maydanoz gübrelemeye olumu cevap veren bir bitkidir. Özellikle ekimden önce verilen yanmış çiftlik gübresinin yabancı tohumu taşımaması önemlidir. Temel gübreleme çiftlik gübresi ile birlikte yapılır ve buna ilave olarak her biçimden sonra dekara 3-5 kg saf azot uygulaması son baharda yapılmalıdır.

Yapılan bir araştırmada dekardan 2 ton yeşil maydanoz hasat edildiği zaman topraktan kaldırılan besin maddeleri sırasıyla 3 kg N, 0.8 kg P2O5, 2.6 kg K2O, 3.2 kg Ca ve 0.6 kg Mg olarak belirlenmiştir. Gübrelemenin yinede yetiştiricilik yapılan tarlanın toprak analiz raporuna göre yapılamasına özen gösterilmelidir. Maydanoz üretiminde gereğinden fazla ve hasattan hemen önce verilen nitrat formundaki azot nitrit formunda kaldığından tüketiciler açısından büyük sakıncalar yaratmaktadır.

5.5. Tarımsal Savaşım
Maydanoz üretiminde sorun olan önemli bir hastalık ve zararlı yoktur. Ancak tohum çimlenme döneminde toprak kurtları (bozkurtlar) zararlı olabilir. Bunların zararı toprak ilaçlaması ile ortadan kaldırılır.

Maydanoz üretiminde karşılaşılacak olan en önemli sorun yabancı ot sorunudur. Yabancı ot savaşımı mekanik yapılabildiği gibi herbisitler ile de yapılabilmektedir. Herbisit uygulamasında en iyi sonucu çıkış öncesi (pre-emergence) uygulamalar vermektedir. Bu ilaçlama maydanoz bitkileri toprak üzerine çıktıktan sonra uygulanırsa bitki gelişimini yavaşlatmakta ve yapaklarda zararlanmalar oluşturmaktadır. Çıkış sonrası olarak da bazı selektif ilaçlarla mücadele yapılabilmektedir. Geniş çaplı üretimlerde herbisit uygulaması tercih edilmelidr. Uygun bir herbisit kullanımı ile hiç çapa işlemi yapmadan maydanoz üretimi yapmak mümkündür.

6. Olgunluk, hasat ve depolama
Çeşide ve mevsime bağlı olarak tohum ekiminden 60-70 gün sonra bitkiler hasat olgunluğuna gelirler. Bu dönemde bitkiler 15-20 cm boy almıştır. Hasat sabahın erken saatlerinde ve bitkilerin toprağın 1-2 cm üzerinden biçilmesi suretiyle yapılır.

İlk biçimden 20-25 gün sonra ikinci biçim yapılır. Yılda 6-7 biçim yapılır. Her biçimden sonra azotlu gübre verilmeli ve sulama yapılmalıdır. Hasat edilen bitkiler hemen tarlada demetlenir.

Demetler önce 1 saat süre ile temiz bir suya batırıldıktan sonra rutubetli kasa veya sepetlerde üzerleri nemli bezle örtülerek en yakın pazara sevk edilir. Maydanoz demetleri –1 ve 0°C’de %90-95 nemde 3-4 hafta muhafaza edilebilirler.


7. Verim
Maydanozda verim genelde demet olarak belirlenir. Bir yıl boyunca yapılan üretimde m2’den toplam80-100 demet, dekardan da 70-90 bin demet maydanoz alınabilmektedir. Mevsime göre demet kalınlığının farklılığı göz önüne alınırsa 2-4 ton/da verim en ideal verim ortalamasıdır. Maydanozlarda verim birinci biçimden üçüncü biçime kadar arttığı halde daha sonraki biçimlerde azalır.

Maydanoz bulunduğu yeri 2-3 yıl muhafaza ederse de ömrü 1 veya 2 yıldır. Bitki ikinci yıl hemen generatif faza geçtiği için tohum ekiminden her yıl yenilenmesi önerilir.

8. Tohum Üretimi
Tohumluk üretimi amacıyla amacıyla yapılan maydanoz üretimi normal maydnoz üretiminde çok büyük bir farklılık göstermez. Tohum üretimi amacıyla yapılacak maydanoz üretiminden çok büyük bir farklılık göstermez. Tohum üretimi amacıyla yapılacak üretimde tohum ekimi Mart-Nisan aylarında yapılır. Ekimde sıra aralarının 60-70 cm sıra üzerinin 15-20 cm olacak şekilde alınması gerekir ve tohumluk bitkilerde biçim yapılmaması önerilir. Birinci yıl gelişen bitkilerin zarar görmemesine özen gösterilir ve ikinci yıl ilave olarak 20-25 kg/da azotlu gübre takviyesi yapılır.

Tohumluk bitkiler ikinci yıl Mart ayında çiçek sapı oluşturarak Mayıs ayında çiçeklenmeye başlar. Yüksek oranda yabancı döllenme meydana geldiği için döllenmede arılar önemli rol oynar. Tarlaya arı kovanı ilavesi tohum verimini arttırır. Ancak çevrede yabani maydanoz varsa yabancı tozlanma engellenmelidir.

Çiçeklenme şemsiyenin dışından içine doğru olur. Bitkiler Haziran ayı ortasında tohum bağlamaya başlar. Özellikle dıştaki tohumları silkelenerek savrulur. Tohum hasadı temmuz ayı sonunda yapılır. Tohum verimi 50/100 kg/da arasında değişir.

Kaynak:
Osmaniye Tarım İlçe Müdürlüğü Çiftçi Broşürleri

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2006, 13:00   #8
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
Mine hanım size bir sorum olacak; ben yüksek lisansımı Maydanozda Septoria Yanıklık hastalığı üzerine yaptım. gerçekten maydanozu çimlendirmek ve hastalığı bulaştırabilecek büyüklüğe getirmek için çok zaman harcıyordum. Zaten Septoria petroselini de konukçusu olduğu maydanoz kadar nazlı ve yavaş gelişen bir patojen.

Şimdi yeni projelere girmek istiyorum. Septoria yanıklığının kimyasal mücadelesi ile ilgili bir proje hazırlıyorum. Ama korkuyorum, hakikaten yüksek lisansta çektiği sıkıntıları çekmek istemiyorum...

Neyse uzatmayayım, sözün özü, Maydanoz tohumlarını nasıl daha hızlı çimlendirebiliriz acaba? birçok kaynak taradım çok açıklama yok. ıslatıp buzdolabında bir gece bekletin diyen kaynaklar var, denedim açıkçası pek faydası olmadı.

ekimden önce tohuma bazı bitki gelişim düzenleyiciler uygulasak bir faydası olur mu acaba diye düşünüyorum !

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2006, 13:11   #9
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Maydonoz konusunda şahsi hiç bir çalışmam yok ancak,
Aspirinin biber tohumlarında çimlenme arttırıcı ve hızlandırıcı etkileri ile ilgili bilimsel çalışmalar çok.Malumunuz giberellinler de bu iş için kullanılıyor.

Benim bazı çimlendirmeyi hızlandırma çalışmalarımda kullandığım yöntemler ise şöyle,

Deniz yosunu (maxicrop) katılmış suda bekletmek.
Atonik gibi toniklerin katıldığı suda bekletmek.
Hidrojen peroksit ve kolloidal gümüş bazlı solüsyon katılmış suda bekletmek.

Bilge Kerem ve devrann beğendi.
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2006, 13:16   #10
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
teşekkürler.

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2006, 21:24   #11
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Maydanoz (Petroselinum hortense)

MAYDANOZ(Petroselinum hortense)

Önemi:
Maydanoz; yemeklerde, çorba ve salatalarda çiğ ve pişmiş olarak, oldukça fazla sarfedilir. Kendinde özgü koku ve çeşnisi ile iştah açar, salata ve yemeklerde lezzet verir. E vitamininince zengindir, insan sağlığına yarayışlı etkileri çoktur.

İklimi:
Ilık, ılık-serin yerler den hoşlanır. Sert geçen kış soğuklarında gelişmesi yavaşlar. Pek sıcak ve kuraklardan da hiç hoşlanmaz. Bu nedenle, yaz aylarında, bahçenin akarsuya yakın olan kenar, köşe ve alaca gölgeli ağaç altlarında, uygunsa balkon veya teraslarda maydanoz yetiştirilebilir.

Toprak ve gübre isteği:
Pek seçici değildir. Fakat orta özellikte, hümüslü, nemli, suyu süzen kuvvetli topraklarda iyi yetiştiği görülür. Tarla yetiştiriciliğinde dekara 2-3 ton çürümüş çiftlik gübresi verildikten başka takviye olarak yeteri kadar azotlu ve potaslı kimyevi gübre verilebilirse kaliteli bol maydanoz kesmek mümkün olur. Evlerde ise 1/3 organik gübreli 2/3 bahçe toprağı ortamında geniş ve derin kaplarda rahatça yetişir. Keza her biçimden sonra su ile bilirlikte şerbet veya azotlu gübrelemeyi de sever.

Çeşitleri:
Yerli, yaprak maydanoz : Bahçelerimizde en fazla yetiştirilen, pazarlarda sürümü yapılan bu çeşitdir. Yırtmacı az olan yaprakları, yumuşak ve oldukça genişdir. Koku ve lezzeti de iyi olduğundan, bahçeciler verimli buldukları bu çeşidi pek fazla yetiştirirler.

Kök maydanozu:
Bu çeşidin kökleri şişkinleşip küçük bir yumrucuk haline geldiğinden bu kısmından da faydalanılır. Yaprak gelişmesi pek fazla değildir.

Kıvırcık maydanoz:
Yerli maydanoz gibidir. Dış memleketlerden getirilmiş olan kıvırcık maydanoz çeşitleri arasında gerçekten çok yüksek verim gösterenlerine de rastlanmaktadır. Bu çeşidin yaprakları çok yırtmaçlı ve kıvırcık olduğundan kıvırcık ismini almıştır. Kokusu keskin, kışa daha dayanıklı fakat halkımız zevkine göre, yaprakları biraz sert bulunmaktadır.

Yetiştirilmesi:
Kokulu, küçük, esmer gri renkli tohumları ile çoğaltılır. 1 gramında 500-800 adet tohum saymak mümkündür. Çimlenme gücünü 2-3 sene korur.

Tohum ekim zamanı:
Başlıca kış sonu, ilkbahar başı ve sonbahar olmak üzere 2 mevsimde tohum ekilmektedir. Kış ayları soğuk ve sert geçen yerlerde tohum ekimine ve maydanoz yetiştirmesine ara verilir ise de İzmir, Çukurova ve emsali bölgelerimizde, kışın da maydanoz tohumu ekilebilmektedir. Bunun için bahçenin kuytu ve bol güneş gören kıyı bir köşesinde, bol gübresi verilerek tavalar hazırlamak suretiyle tohum ekilmektedir.

Tohum ekilmesi:
Bahçenin yukarda söylediğimiz özelliğini taşıyan bir yerine yeterince tohum tavaları hazırlanır. Metre kareye 1 gramdan 5 grama kadar değişebilen miktarda maydanoz tohumu serpme veya çizgi usulü ile ekilir. İnce bir haç ile tohumlar örtülür. Hafifce tokmaklanarak düzlenir, ince süzgeçli kovalarla iyice sulanır. Bu esnada toprak yüzüne bir miktar tohum çıktığından tekrar ince harç serpelenir. Fakat tabii artık tokmaklanamaz.
Maydanoz tohumları küçük olmakla beraber kabuk kısmı sert olduğundan, nemi çekmesi, şişip çatlayarak çimlenmesi güç ve geç olur. Ve bu müddet havaların gidişine göre 3-4 hafta kadar uzar. Bu zaman içinde toprak yüzüne pek yakın olan tohumların kuruda kalmamaları için, tavaların sabah, öğle ve ikindi zamanında üç defa sulanmaları gerekir. Bu ise zahmetli bir iştir. Şu halde, tavaların üzerlerine tohumlar çimleninceye kadar ıslak çuval, hasır örtmeli, veya bol yapraklı çalı, çırpı dalları ile gölgelik yapılarak, tekrarlı sulamadan tasarruf edilme cihetine girilmelidir. Aynı amaçla tavalara boylu boyunca cam veya naylon kapamakta aynı sonucu vermektedir. Çizgiye ekimde, sıra aralarında 15-25 santim aralık vermek yeterlidir.

Bakım ve hasat:
Tohum ekiminden hasada kadar yapılacak işler şunlardır: azar azar, fakat sıkça sulamalı, danaburnu, karınca ve benzerlerinin zararları vakitlice önlenmeli, sıra araları çepinlenerek toprak kabartılmalı , şerbet verilmeli ve özellikle ot almasını ihmal etmemelidir.

Maydanozlar 10-20 santim kadar boylanınca artık biçime başlanabilir. Ortadaki körpe ve küçük göbek yapraklarına ilişilmeden, uzun saplı yan yaprakları, baş ve işaret parmağı ile tutup tırnakla kesilerek koparılır. Uzun saplar ile demetlenerek yıkanırlar. Bu iş biraz güç ve oyuncaklı görülüyorsa, keskin çakı ile biçim yapılır. Bunun için yapraklar sol el ile tutulup hafifçe yana yatırılır ve sağ eldeki çakı ile, toprak hizasından 3-4 cm yukarısından biçilir. Biçmede göbek yaprakları da kesildiğinden ve çoğunlukla, biçim yanlış olarak toprak yüzüne yakın yerden yapıldığından, maydanozların yeniden sürerek parlamaları hem güç hem de geç olmakta ve hatta sönmeler görünmektedir. Şu halde biçim şeklindeki hasatta da orta göbek yapraklara ilişmemek gerekir.

Her hasat dan sonra, tavalara iyi çürümüş çiftlik gübresi serpeleyerek maydanozlara hafif bir örtü verilmesi çok faydalı olmaktadır. Bu sırada şerbet **** azotlu gübre de verilir. İşte böylesine iyi bir bakım sonucunda, maydanoz tavalarının metre karesinde 5-6, hatta 10 defa biçim yapmak mümkün olabilmektedir. Maydanozlar, her ne kadar demet olarak kısaltılır ise de metre kareden 0,5 kg kadar (10 demet) biçim yapılır.

Tohum alınması:
Yaz sonunda, veya sonbahar içinde ekilmiş olan maydanozların birkaç tavası tohumluk için ayrılarak hiç biçilmez. Bunlar büyüyüp gelişirler. Kış aylarını uyuşuk bir şekilde geçiştirirler. Fakat kış sonunda havaların ısınmaya başlaması ile yeniden gelişerek sarımsı yeşil çiçekler gösterir, tohuma kalkarlar. Yaz içinde tohumları olgunlaşır. Kuruyup dökülmelerine veya kuşlar tarafından yenmelerine meydan verilmeden, sabah erkenden tabla şeklindeki çiçek sapları, tohumlar dökülmeyecek şekilde, yavaşca kesilip muhafazalı, havalı yerde bir hafta kadar daha bekletilirler. Sonra hafifçe döğülüp oğularak ve savrularak tohumlar elde edilir. Torbalarına konup etiketlenirler.

Tarım Meslek Lisesi
Özel Sebzecilik
M.Celal BAYKAL

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2006, 10:02   #12
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Merhaba
Selahattin Bey Bilgi için teşekkürler.
Ben 20 gün önce uzun balkon saksısına ekmiştim. Maydonozlar çıkmaya başladı.
Bu aşamada gübre vermelimiyim.Ya da gönderdiğinizi nasıl kullanabilirim.Koyun gübresi sulandırıp versem filizleri yakar mı.?

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2006, 10:22   #13
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Şu aşamada hiç bir şey vermeyin, suyu biraz kesin toprak yüzü kurudukça az az su verin. Hele hele gübre hiç vermeyin size gönderdiğim zeoliti ise daha sonraları biçmeye başlayınca toprak yüzüne serpersiniz. Zeoliti diğer çiçek veya saksılarınıza karıştırabilirsiniz.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2006, 14:38   #14
Ağaç Dostu
 
Ophrys's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2006
Şehir: HATAY-İZMİR
Mesajlar: 2,272
Galeri: 25
Süper bişey şu maydonoz kopardıkça daha da gürleşiyor. Ben uzun zamandır saksıdaki maydonozdan kullanıyorum.

Ophrys Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2006, 19:49   #15
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Selahattin Bey Teşekkür ederim.Hemen uyguluyorum.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2006, 10:58   #16
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Çıkan maydonoz filizlerinin bir kısmı ölmüşler neden olabilir.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2006, 11:07   #17
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Keşke resim koyabilseniz.

Ama genelde yeni çimlenen filizler aşırı sulama nedeniyle boyları uzun ve gövdeleri nazik olur ya aşırı soğuğa maruz kaldığında ya da aşırı sıcağa maruz kaldıklarında yanabilirler. Bunun dışında sulama yaparken sızdırma yerine tepeden boşaltılan su genelde bu filizlerin toprağa yapışmasına neden olur ve buda çamurunda etkisiyle çürümelere neden olur. Birde su verdiğiniz kaba dikkat edin bazen içerisinde tuz artığı kalabiliyor aşırı tuz da filizleri yakabilir. Ama yapaabilirseniz resim koyun esas bitkileri görelim daha net bir şey söyleyebiliriz.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2006, 19:28   #18
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Nerde becere bilsem..Saksı balkonda camekanlı yerde ..Kanaryalarımla beraberler. KAnaryalarım gayet iyiler.Yalnız benden kaynaklanabilir mi acaba..
Sulamayı sprey şeklinde yapıyorum.Ve suyun içine oksijenli su koymuştum.Sanırım hata benden olabilir.Çabuk büyüsünler ne yapacağımı bilemiyorum.Belkide zamansız ektim.Tekrar baştan deniyecem .Ne zaman ekebilirim.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2006, 20:42   #19
Ağaç Dostu
 
Ophrys's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2006
Şehir: HATAY-İZMİR
Mesajlar: 2,272
Galeri: 25
Ben sadece serptim toprağa toprağı kurudukça azıcık suluyorum. İlk çıkanları koparmıştım dahada çabuk büyüyor o zaman.

Ophrys Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2007, 21:16   #20
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-12-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 24
Galeri: 10
Merhabalar,
Bahçemde hemen hiç güneş görmeyen bir bölüme maydanoz ekmek istiyorum. Tamamen gölgelik bir alana ekilmesi, maydanoz, roka, tere gibi sebzelerin yetişmesini engeller mi?
Çok teşekkür ederim.

Sevi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2007, 21:35   #21
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Ağaç altı, duvar gölgesi veya güneş görmemek yetişmeye engel değil ancak gün ışığı görmek zorunda zira malum fotosentez ışığa bağlı. Bitkilerin güneş değilse de ışık görmesi yeterli olur ancak bitkilerinizi ekeceğiniz yeriniz günün çok fazla karanlık kalan tarafı olmamalı. Bitkieriniz belki biraz uzun boylu olur ama yetişir. İyi ve mutlu yetiştiricilikler dileklerimle...

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2007, 17:54   #22
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-01-2007
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 71
Maydanoz Sebzesi Diğerlerine Göre Bazi Dallarda şampyondur.
1-en Fazla C Vitamini Içeren Doğal üründür.
2-en Fazla A Vitamini Içeren Sebzedir.

Polen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2007, 20:26   #23
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-01-2007
Şehir: salihli
Mesajlar: 1
Wink çıkış aranıyor

sayın mine pakkaner ben manisa salihliden evren.benimmydnz ttarlam var 5dönüm kadar mydnzların bir kısmında yapraklarda sarılık var ve büyümüyor sizce nedeni ne olabilir

evrenkalbipak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2007, 20:48   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-09-2006
Şehir: İzmir, Muğla
Mesajlar: 874
Galeri: 2
İzninizi isteyerek bu linki ziyaret etmenizi öneriyorum.
Saygılarımla.

Aramıza hoşgeldiniz Sn. evrenkalbipak

kürekçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2007, 21:32   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Sayın evrenkalbipak, sorularınıza cevap alabilmeniz için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Bunlardan ilki, Yeni gelen arkadaşlar başlığında kendinizi kısaca tanıtmak.
İkincisi ise Kürekçi'nin belirttiği üzere Türkçemizi düzgün kullanmak. Ayrıntılı bilgi için Forumda, Türkçe'nin doğru kullanımı hakkında başlığına bakabilirsiniz.

Kendinizi tanıtmaz ve mesajlarınızda yazım kurallarına dikkat etmez iseniz cevap alamazsınız. Forumumuzun olmazsa olmaz kuralları bunlar. Bize hak vereceğinizi umuyoruz. Hoş geldiniz.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2007, 16:53   #26
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-01-2007
Şehir: Malatya
Mesajlar: 14
Maydanoz

Ben maydanoz yetiştirmek istiyorum ama ışık konusunda pek bilgim yok. Bizim hep kullandığımız balkon yazın sadece akşam üstü Güneş batmaya başlayınca güneş alıyor. Öğlen veya sabah hep gölge. Burada maydanoz yetişmez mi ? Işıklı balkona mı koymak gerekir ?

btatar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2007, 14:46   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
Sn Selahattin Yılmaz Zeolit nasıl bir maddedir? Gübre mi, suni mineral mi? (13 nolu mesaj)

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2007, 15:09   #28
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp Mesajı Göster
Sn Selahattin Yılmaz Zeolit nasıl bir maddedir? Gübre mi, suni mineral mi? (13 nolu mesaj)
Zeolit kelime olarak Kaynayan Taş anlamında ve ısıtıldığında patlayarak dağılır ve bu nedenle bu isim verilmiştir. Teknik anlamda Alkali ve toprak alkali metallerinin kristal yapiya sahip sulu alümina silikatlari diye ifadelendirilir.

Zeolit doğal, mineral yapıda bir silikattir. Yapısında mineral besin elementleri mevcuttur ve torpağa verildiğinde katyon değişim kapasitesini etkiler. İyon degisikligi yapabilme, açik renkli olma, topraktaki nemi tutma, hafiflik gibi özellikleri vardır. Toprağa verildiğinde topraktaki besin maddelerini yarayışlı hale getirdiği gibi kendi besleyici minerallerindende bitkiyi faydalandırır. Bu özellikleriyle doğal mineral gübre diyebiliriz.

Yapısında bulunan mineraller:

SiO2 71,0%
CaO 3,4%
Fe2O3 1,7%
Al2O3 11,8%
K2O 2,4%
MgO 1,4%
Na2O 0,4%
TiO2 0,10%



Kullanım alanları:

*Tarım Uygulamalarında; Gübreleme ve Toprak Hazırlanması, Tarimsal Mücadele, Toprak Kirliliginin Kontrolü, Besicilik, Organik Atiklarin Muamelesi, Su Kültüründe

*Doğal Kedi Kumu

*ClinoPool (Havuz Suyu Filtre Malzemesi)

*Kagit Endüstrisi

*Insaat Sektöründe; Puzzolan çimento ve beton, Hafif Agregat, Boyutlandırılmış Taşlarda

*Saglik Sektörü

*Hijyen Sektörü

*Metalurji

*Günes Enerjisinden Faydalanma

*Petrol Ürünleri Üretimi

*Sebze ve Meyvelerin Depolanması ve Taşınması:

*Buzlanmayı Önlemek İçin

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2007, 15:22   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
Havuz filtrasyonunda biz Kuvarz kumu kullanıyoruz.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2007, 21:44   #30
(sercan)
 
Giriş Tarihi: 04-04-2006
Mesajlar: 162
maydanoz bereketli bir bitkidir.tek bir kökü 10 defa biçebilirsiniz.bu süre içinde aynı güzellikte bitki gelecektir.biçimler çoğaldıkça bitkide kartlaşmalar başlayacaktır bilginiz olsun.ayrıca biçimden heman sonra bitkiyi su dolu bir kapta 3-5 saat kadar bekletirseniz raf omrünüde ciddi oranda uzatmış olursunuz.unutulmaması gereken biçim esnasında bitkinin alttan gelen filizlere değilde gelişmiş olanlara dokunulması gerektiğidir.aynı anda hepsi koparılırsa bitkide fotasentez yapacak kısım azlığından koklaerde sararma hatta olmeler başlayacak buda bitkinin ölmesine sebep olacaktır.
balkondaki saksıya bile atacağınız tohumlar biraz nazlıda çimlenseler muhakkak çıkacaktır.yalnız sabır.gerçektende geç çimlenen bir bitkidir.atrıca attığınız bir tohumdan birkaç kök bitkide çıkmasıda mümkündür.katlı tohum özelliğini taşımasından dolayı.
bitkide yaşanabilecek sıkıntıların en onemlisi zararlılar olacaktır.ki küçük alanda işe kültürel önlemleri kullanabilirsiniz.onun dışında çokta fazla bi isteği yoktur.yeterki sabırla büyütün bütün bir sene yapraklarını tüketebilirsiniz.yanında dereotu ve rokada deneyebilirsiniz

durustsahtekar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024