agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Balkon Bahçeciliği
(https)




Beğeni Düzeni5Beğeniler
  • 3 Gönderen Güler
  • 1 Gönderen david72
  • 1 Gönderen CornusMas

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-07-2018, 19:16   #1
Ağaç Dostu
 
acemi ciftci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 213
Bitkileri aşırı sıcaklardan korumak

Dogru yere mi soruyorum bilmiyorum ama sicaklarla basim dertte.

Antalya'da yasiyorum. 2 balkonlu bir evim var. Balkonlarin biri catida, teras denebilir, digeri alt kattaö ustu kapali. Ustu kapali olan sabah gunes aliyor, ogleden sonra dogrudan gunes almiyor ama aydinlik epey. Cogu bitkim burayi seviyor. Teras ise surekli gunes aliyor. Surekli gunes altinda kalmaya dayanikli denilen bitkilerden guzel bir balkon yapmaya calisiyorum ama bitkiler zorlaniyor. Son 1-2 haftaya kadar durum iyiydi ama son gunlerde baya baya kurumaya basladi. Oyle susuzluk falan da degil. Yaprak kavruluyor resmen.

Diyorum bitkileri diger balkona alayim ama tarlasi olanlar ne yapiyor, branda mi geriyolar tarlanin tamamina? Bahceli bir evde kendi kendimize yasama hayalimiz var. Gerceklestirirsek ne yapacagiz, bu sicaklarda nasil dayanacak bitkiler? Bitkiler icin asiri sicak da ben mi cok yukleniyorum yoksa gariplere.

Terasta buyutmeye calistigim cicekler:
  • Pembe yasemin
  • Mor salkim
  • Cikolata sarmasigi*
  • Bindalli sarmasigi
  • Mum cicegi*
  • Selluka*
Sebze/meyve:
  • Mandalina*
  • Dut*
  • Bogurtlen*
  • Bamya
  • Biber
  • Salatalik*

Yaninda yildiz olanlari alt balkona aldim.

acemi ciftci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2018, 19:38   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,124
Seracılar gölgeleme ağı kullanıyor: GÖLGELEME

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2018, 21:24   #3
Ağaç Dostu
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
%40'lık gölgeleme örtüsü alıp iskele üstüne serin.

its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2018, 18:40   #4
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Başlığı görünce başladım gülmeye.... Balkondaki sardunyalarımı korumak için önceleri seracıların kullandığı o yeşil örtülerden perdeler dikmiştim. Çok da komik olmuşlardı. Bahçe sayfamda mutlaka fotoğraflamışımdır ama şu an hangi sayfada bilemiyorum.

Bahçedeki güllerin yeni çıkan filizleri aşırı sıcaklara dayanamıyorlar. Bir iki sene evvel temmuz -ağustos ayında ısı 39 derece olunca baktım ki güller perişan hemen kolları sıvadım gazete kağıtlarından büyük büyük külahlar yapıp güllerin tepelerine geçirdim. daha sonra da gazeteleri hafifçe hortumla fıskiye şeklinde ıslattım çok da faydasını gördüm. Bütün yeni düren taze filizler kurtuldu.
Bahçeye kim geldiyse kahkahayı basıyordu " mevlanaya mı özendin" deseler de aldırmıyordum. Nasılsa adım çıkmıştı bir kere, olsun ben güllerimi kurtardım ya.

OSMAN45, g.c. ve gül01 beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2018, 14:33   #5
Ağaç Dostu
 
acemi ciftci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 213
Bitkilerin anlami guzel bir goruntu olusturmasi, hos kokmasi, yesil bi atmosfer yaratmasi. etrafini kapatacaksam anlami kalmiyor gibi geliyor bana. Sanirim Antalya fazla sicak. Hicbir seyi sabit disarda olacak sekilde yetistirmemek, mobil yapmak lazim demek. En azindan daha serin bir yere/rakima gecene kadar.

acemi ciftci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2018, 16:06   #6
Ağaç Dostu
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi ciftci Mesajı Göster
Bitkilerin anlami guzel bir goruntu olusturmasi, hos kokmasi, yesil bi atmosfer yaratmasi. etrafini kapatacaksam anlami kalmiyor gibi geliyor bana. Sanirim Antalya fazla sicak. Hicbir seyi sabit disarda olacak sekilde yetistirmemek, mobil yapmak lazim demek. En azindan daha serin bir yere/rakima gecene kadar.
Antalya'da yaz sıcaklarında dış ortamda solunum yapabilmek bile başlı başına bir mucize zaten.

its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2018, 16:46   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Ülkenin sebze üretiminde en başarılı bölgesindesiniz. Güneş en büyük isteği bitkinin, zamanında sulama da yapıyormuşsunuz tek sorun hava alamamaları mı acaba diye düşündüm...

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2018, 17:37   #8
Ağaç Dostu
 
david72's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 392
Doğrudan güneş alan balkon ve teraslarda en büyük sorun seramikten yansıyan sıcaklık. Konveksiyon olmasa, mesela yansıma yapmayacak bir ahşap ya da saksının bitkiden çok geniş olması gibi ozaman biraz daha dayanıklı oluyorlar. Ama hem üstten hem alttan kavruluyorsa bitki için çok zor gerçekten. En güzeli tavsiye edildiği gibi gölgeleme filesi. Hatta bulabiliyorsanız kenarlarını diktirip metal halka bastırtın çadırcılara, böylece tel üstünde kayabilir açılır gölgelik yapmış olursunuz

CornusMas beğendi.
david72 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2018, 17:41   #9
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 198
Galeri: 5
Sayın acemi_ciftci, bitkilerinizin üzerindeki ısı stresini azaltmak için etrafını tamamen kapatmanız gerekmez. En şiddetli saatlerde biraz gölge verseniz yeter. Güneşin en yoğun olduğu öğleden sonra saatlerinde gölge yapabilecek bir kaç heykel, ahşap bir gölgelik gibi şeyler koyabilirsiniz terasınıza. Ayrıca direk gelen günışı kadar yan duvarlardan ve yerden yansıyan ışıma da ısınmaya sebep olur. Terasınızın yüzeyini, yan duvarları organik materyallerle (örneğin hasır, jüt kumaş gibi) kaplayıp yansıma ve ısınmayı azaltabilirsiniz. Taş, beton ve metal yüzeyler organik malzemelere göre cok daha fazla ısınır biliyorsunuz.
Bitkiler üzerindeki ısı yükünü azaltmak için terasınızın havadar olması önemli. Özellikle hakim rüzgar yönüne açık değilse bitkilerinizin konumlarını biraz yükselterek hava sirkülasyonunun daha iyi olmasını sağlayabilirsiniz.
Bazı bitki türlerinin ısı toleransı diğerlerine göre daha yüksektir. Örneğin birkaç saksıya palmiye, ardıç, kaktüs, hint inciri (Opuntia ficus-indica) gibi ısıya dayanıklı bitkiler ekebilir ve diğerlerine gölge yapmasını sağlayabilirsiniz. Hint incirinin meyvesi de güzeldir. Binanız çok yüksek değilse bir begonvil yetiştirip gölge alanlar oluşturabilirsiniz. Kapari (capparis spinosa) ısı toleransı son derece yüksek, hem görünümü güzel hem de tomucuklarının turşusu son derece lezzetli bir bitki. Diğer bitkiler için gölge yapmak amacıyla yetiştirebilirsiniz. Gülibrişim (albizia gulibrissin) de sıcağa dayanıklı türlerden. En iyi yöntem de bulunduğunuz çevrede doğal olarak yetişen ağaççık ve çalıları balkonunuzda yetiştirip gölgelik alanlar oluşturmak olur. Onlar zaten Antalya güneşiyle nasıl başa çıkılacağını biliyorlar. Ancak canlı bitkilerden gölge yapacaksanız düzenli sulamayı ve saksıda bile olsalar malçlama yapmayı ihmal etmeyin.
Son olarak bazı bitkilerin kuru halleri son derece dekoratif olur. Örneğin kurumuş buğday başakları, bazı kamış türleri ve kuruduğunda bozulmayan Helichrysum gibi bitkilerle son derece güzel görünümlü gölgelikler yapabilirsiniz.
Bence hemen vazgeçmeyin, biraz yaratıcılık ve emek ile yeşil bir teras/balkon sahibi olabilirsiniz (Akdeniz iklimini seven türleri tercih ediniz)

acemi ciftci beğendi.
CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024