agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Balkon Bahçeciliği
(https)




Beğeni Düzeni44Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-08-2012, 01:48   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-08-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 18
Trinidad Scorpion (Butch T)

Arkadaşlar biber konusunda acil yardımınıza ihtiyacım var, biraz uzun yazacağım lütfen sonuna kadar okuyup bana yardım ediniz :


ilkbahar ayında Amerika e-bay'den acı biber merakım yüzünden, daha önce hiç bitki yetiştirmemiş biri olarak 20 adet " Trinidad Scorpion Butch-T " tohumu aldım. bu biber acılık listesindeki en acı organik biber. 2.000.000 acılık değerine sahip. yeni girdi listeye. neyse kargosuyla beraber 10 dolar tuttu. ufak mektup türü şeyler için takip numarası vermiyorlar , 1 ay bekledim paket yok. çevremdekiler büyük ihtimalle gümrüğe takıldığını söyledi. çünki adamlar kıllanıp esrar ve türevi uyuşturucu bitkilerin tohumlarını getirttiğimi zannetmiş olabilirlermiş. Neyse ücretimi iade alıp, başka bir satıcıdan aynı tohumları tekrar aldım. fiyat yine aynı. bu sefer 2 hafta içinde geldi.

Mayıs başı ekimi yaptım. bildiğimiz biber tohumları gibi hiç bir farkı yok. paketten çıkan açıklamada, tohumların ilk etapta güneşe gerek görmediğini, tohum çimlendirme toprağıyla dolu 2-3 cm derinliğindeki bir kaba 1 cm derinliğine ekmem gerektiği yazıyordu. Aynen öyle uyguladım. Algida'nın dondurma kabına internetten aldığım " tohum çimlendirme karışımı " koyarak yaklaşık 10 tane tohum yerleştirdim. gün aşırı fıs fıs şeklinde toprağı nemlendirecek, ama çamur etmeyecek şekilde sulama yaptım. 1 ay sonra tohumlar filizlenmeye başladı. önce 1. filiz, birkaç gün sonra 2. filiz derken 4 tane filiz çıktı 10 tohumdan. açıklamada, filizleri toprağa ya da saksıya almadan önce her filiz başı üst üste 3 yaprak çifti görmem lazımmış. onu bekledim 1 ay da.

Temmuz başı 60-70 cm uzunluğunda, 20 cm derinliğinde bir saksı aldım. Filizleri saksı toprağında yetiştirmem yazıyordu. ben 1 paket " genel amaçlı torf " aldım ama saksıya az gelince elimde mayıstan kalan " tohum çimlendirme karışımını " da iyice harmanlayıp saksıyı full doldurdum. Açıklamada filizler arasına 30 cm koyun yazıyordu ama saksım 1 tane olduğu için 4 filizi aralarına 15'er cm koyarak yerleştirdim.

daha sonra saksıyı açıklamada yazdığı üzere sürekli güneş alabileceği ( günlük 16 saat yazıyor ) cam balkonumuzun kenarına yerleştirdim. dışarıda değil, ev içinde duruyor tabi. sabah ve öğle güneşini sürekli alıyor. öğleden sonra gölge geliyor üzerine ama en iyi pozisyon bu şekilde. evde daha fazla güneş alan yer yok. İlk başlarda sulamayı fazla tuttum bilmiyorum niye ama günlük yarım litre suluyordum saksıyı. 10-15 gün böyle devam etti. sonrasında evinde daha önce çiçek büyütmüş kişiler fazla sulamanın iyi birşey olmadığını söylediler ve sulamayı azalttım.

Temmuz başından bu güne filizler iyice büyüdü. 15-20 cm arasında boyları var. sürekli yaprak çıkıyor uzuyorlar. Sulamayı yeteri şekilde yapıyorum, fazla sulamadan kaçınıyorum. toprak sürekli nemli. güneşi alabildiği kadar alıyor. onun haricinde birşey yapmıyorum, çünki ne yapılacağını bilmiyorum. ürünlerin çıkmasını bekliyorum ama ortada hala bir şey yok. mayıs başından beri kendi gözüm gibi bakıyorum ama ortada bir sonuç göremiyorum. sonbahar yaklaştı, o kadar emekten sonra ürün alamamaktan iyice korkmaya başladım. çok üzülürüm birşey elde edemezsem. Bu arada bitkiyle ilgili ufak sorunlarım var, bunları da size sormak istiyorum.

1- Son 15 gündür 4 filizde, özellikle ilk filizlenen ve en fazla yaprağa-boya sahip bitkimin yapraklarında sararma görmeye başladım. 4 filizdede var. Bu neden oluyor acaba ? geçen birkaç yaprak aşırı sararmıştı ve koparıp attım. aynı şekilde bu gün saksıda 4 tane kopmuş yaprak daha gördüm. Acaba bitkiler ölüyor mu , neyi yanlış yapıyorum bilmiyorum

2- Fizlilerin birkaç yaprağının ucunda sanki tırtıl, kurt yemiş gibi ufak kopuklar var inceledim yaprakları böcekle kurtla veya başka bir şeyle karşılaşmadım. Geçen bir sivri sinek ölmüş ve toprağın üzerinde duruyordu. Acaba acı'dan falan mı zehirlendi yapraklara elimi sürüyorum ama bir acılıkla karşılaşmadım henüz

İşin tüm boyutu bu şekilde arkadaşlar. Bunu forumun neresine konu olarak açacağımı bilmiyorum. dünyanın en acı biberlerinden olan bhut jolokia kısmına yazdım ama trinidad scorpion ile ilgili bir başlık bulamadım kusura bakmayın. mayıstan bu yana yaptığım herşeyi eksiksiz aktardım ki bilgili arkadaşlarımız bana nerde yanlış yaptığımı anlatabilsin. Çünkü artık çok fazla endişelenmeye başladım. çevremdekiler normal biberlerin 1-2 ayda ürün vermeye başladıklarını söylüyor. artık üzüntüden ne yapacağımı şaşırdım ve internette gezerken burayı gördüm ve hemen yazdım. tohum filizlendirme kısmına başlık açmak istedim ama açtırmadı.

Benim bitkiye dair ufak yaklaşımlarım var bilmiyorum ne kadar doğru ama size bir ip ucu olabilir :

1 - başta fazla sulamaya alıştırıp , sonradan azaltmam bitkiyi etkilemiş olabilir mi ?
2- tohum çimlendirme filizi ve torf karışımı ters tepki vermiş olabilir mi ? sonuçta açıklamaya göre sadece torf kullanmam gerekiyordu.
3- saksı küçük gelmiş olabilir mi ? 30 cm aralık yerine 15 cm aralık koydum ve filizler birbirine girmeye başladı, yapraklar üst üste çünkü.
4- bulunduğu yerde hava sirkülasyonu fazla, bu etkiler mi ?
5- saksının altında delik yok, üstten veriyorum suyu. bu etkiler mi ?
6- acaba yeterince güneş alamıyor mu ? öğleden sonra aldığı gölge etkiler mi ?
7- acaba saksıya bitkiler için özel besinler, karışımlar, sıvılar dökmem gerekiyor mu ? saksı küçük bitki sayısı fazla olunca topraktan yeterince besin alamıyor olabilir mi ?
8- düşünmek istemiyorum ama tohumlarım sahte olabilir mi ? sonuçta 10 tohum ektim 4 tanesi filizlendi bu aklımı karıştırıyor ?

biliyorum uzun oldu biraz ama lütfen hor görmeyin. yeni üyeyim ve bitkilerle ilk defa ilgileniyorum. yardımınıza ihtiyacım var. en yakın zamanda foto çekip koymayı düşünüyorum eğer yardımcı olacaksa.

banshee8831 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2012, 23:22   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-08-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 18
arkadaşlar bugün başka birşeyin daha farkına vardım. yaprakların tümü yem yeşildi , ama bunların neredeyse çoğu açık yeşile dönmeye başlamış. sağlıklı değiller gibi. lütfen biraz vakit ayırıp yazımı baştan sona okuyunuz. acil yardımınıza ihtiyacım var, ürün aldığım takdirde yardımcı olan herkese tohumları ücretsiz vermeyi düşünüyorum, bitki hepimizin bitkisi, bir el atabilirsek tekrardan hayata döndürebiliriz

banshee8831 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2012, 00:11   #3
Ağaç Dostu
 
mrduran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
5 nolu şık. Acil su tahliye delikleri açın, alttan.(kızgın şiş ile)

Hemde 15-20 tane delik, 4-5 mm. genişliğinde.

Kökler çürümeye yüz tutmuş sanırım.

İyi bayramlar.

Halil Önen beğendi.
mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2012, 00:54   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-08-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 18
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mrduran Mesajı Göster
5 nolu şık. Acil su tahliye delikleri açın, alttan.(kızgın şiş ile)

Hemde 15-20 tane delik, 4-5 mm. genişliğinde.

Kökler çürümeye yüz tutmuş sanırım.

İyi bayramlar.

peki üstadım, bu delikleri açıktan sonra saksıyla balkon mermeri arasına 1-2 cm lik boşluk,yükselti bırakmam gerekir mi ? sonuçta delikleri açıp yine saksıyı direk balkon mermeri üstüne koysam değişen birşey olmayacak gibi değil mi ?

Bu arada sulamayı ne kadar yapmamı önerirsiniz ? günlük kaç ml su dökmem gerekir sizce, saksının ebatlarından aşağı yukarı boyutunu anlamışssınızdır

Ayrıca başka bir arkadaş , saksıdaki bitki sayısının fazla olduğunu, bu yüzden bitkinin topraktan ve sudan gerektiği kadar yararlanamadığını söyledi. saksıdan 1-2 bitki sökmelimiyim yoksa saksıya katkı niteliğinde bitki besleyici şeyler ( hiç bilmiyorum neler alıp koyabilirim ) dökmelimiyim ?

yardımınız için çok teşekkürler, herkese iyi bayramlar dilerim

Halil Önen ve mrduran beğendi.
banshee8831 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2012, 11:46   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Dün açtığınız başlığı görünce ''Ben de ilk üye olduğumda böyle sorular sordum mu?'' acaba diye, geçmişe yolculuk yaptım..
Neyse ki, sonuç korktuğum gibi olmadı


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi banshee8831 Mesajı Göster
biliyorum uzun oldu biraz ama lütfen hor görmeyin...........
en yakın zamanda foto çekip koymayı düşünüyorum eğer yardımcı olacaksa.
Ben de 3 ve 5. maddelere oy vererekten, fotoğraf eklemeyi keşke en baştan yapsaydınız diyorum..
Daha net cevaplar alırdınız

Seneye tekrar dikersiniz.. Geçmiş olsun..

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2012, 12:45   #6
Ağaç Dostu
 
tturt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-04-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 4,506
Galeri: 112
Sayın Mrduran'ın yazdıklarına ilave olarak. Eğer imkanınız varsa iki tanesini acil olarak toprağa almanızı tavsiye edebilirim. Tohumlarnız sahte değilde bayat olabilir. Bu yüzden çimlenme kabiliyeti azalmış olabilir.

Halil Önen ve mrduran beğendi.
tturt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2012, 14:11   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-08-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 18
Herkese iyi bayramlar arkadaşlar. Bitkimi sizler sayesinde yeniden hayata döndürecem. Söylediğiniz gibi saksının altına bir sürü delik açtım drenaj için. Ayrıca baumax'dan sıvı gübre aldım güzel değerlere sahip.üzerinde yazan tariften biraz daha yoğun bir karışım yapıp bitkiyi suladım. ilk etap için biraz yoğun yaptım. 8 gün sonra normal ölçüsünde kullanacam. aşağıda bugünkü fotoları var. gelişmeler oldukça buraya yazmaya devam edeceğim. yardım eden herkese çok teşekkürler

[IMG][/IMG]

[IMG][/IMG]

[IMG][/IMG]

[IMG][/IMG]

banshee8831 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2012, 15:14   #8
Ağaç Dostu
 
mrduran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi banshee8831 Mesajı Göster
....saksıdan 1-2 bitki sökmelimiyim yoksa saksıya katkı niteliğinde bitki besleyici şeyler ( hiç bilmiyorum neler alıp koyabilirim ) dökmelimiyim ?

yardımınız için çok teşekkürler, herkese iyi bayramlar dilerim
Sayın Meyvelitepe ve arkadaşlar ''Bhut'' sayfasında cevapları sıralamışlar efendim.

Zemin eğer güneşten ısınıyorsa, saksının yerden 15-20 cm. yükseltilmesinde yarar var.

Şaşırtmayı da akşam serinde yapın ve 2 gün kadar güneşten koruyun.

Sağlık dileklerim ve saygılarımla lütfen.

Halil Önen ve Muda beğendi.
mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2012, 18:27   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-08-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 18
tavsiyelerinize dikkat edip uygulayacağım, çok teşekkürler

mrduran beğendi.
banshee8831 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2012, 02:04   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-08-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 18
sormak istediğim birşey daha var. bitkileri kurtardık diyelim ve büyümeye devam ettiler diyelim. bunların daha ne kadar büyümesi gerekir ürün vermeleri için ? bitki sonbaharda kuruyup ölecek mi ? kış gelene kadar ürün verir mi ?

banshee8831 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2012, 10:26   #11
Ağaç Dostu
 
mrduran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi banshee8831 Mesajı Göster
sormak istediğim birşey daha var. bitkileri kurtardık diyelim ve büyümeye devam ettiler diyelim. bunların daha ne kadar büyümesi gerekir ürün vermeleri için ? bitki sonbaharda kuruyup ölecek mi ? kış gelene kadar ürün verir mi ?
Merhaba efendim,

Biberler genel olarak çok yıllık bitkilerdir. Uygun şartlarda iseler kışın da hayatiyetlerini korurlar ve hatta seralarda ürün de alınabilir. Bahçe ve balkonda aşırı kıştan zarar görmezlerse erken baharda güzel bir budama ile gene ürün vermesi sağlanır.

Cinslerine göre boyları farklı olabilir, ama ben belimi aşan biberleri gördüm. Çapı da yarım metreden çok fazla idi.

Her şey; bitki cinsi/türü, toprak, bakım, uygun yer, coğrafik şartlarla ilgili.

Sağlık dileklerim ve saygılarımla lütfen.

mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2012, 10:52   #12
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mrduran Mesajı Göster
Merhaba efendim,

Cinslerine göre boyları farklı olabilir, ama ben belimi aşan biberleri gördüm. Çapı da yarım metreden çok fazla idi.
2 metre yükseği de mevcut

mrduran beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2012, 11:23   #13
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
1.aşırı sulam
2. güneş yeterli deyil
3. iz elemti alımı yok özellikle demir eksikliği
4. zararlı saldırsı ,kökten **** yapraktan(kırmızı örümcek gibi)
tedavi
acil güneşin yoğun olduğu bölgeye geçin
toprağa sık sık kontol edin kurumayınca su vermeyin
yaprakları büyteçle inceleyip zaralı popilasyonu incleyin
sulam suyuna iz elemnt takviyeli sulayın(her sulama suyun içersini tarife göre hesap yapıp sulama yapın)
solcan gübresi bulabilirseniz solcan gübrei takviyesi yapın

mrduran beğendi.
idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2012, 16:16   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-08-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 18
kötü bir haberim var. bu karışımı döktükten sonra bitki solmuş, yapraklar canlılığını yitirmiş, normalde elimde dokunduğumda yapraklara kalın ve sertti, ama şimdi çok yumuşaklar.

sıvı gübreyi 4 litre suya 1 ölçek değil de yarım litre suya 1 ölçek yapmıştım. çok az bir kısmını biraz yapraklara sıktım, geri kalanını saksıya döktüm. normalden yoğun yaptığımı biliyorum ama saksıda hiç bir element kalmadığı için ilk etapta yapmıştım bunu. Acaba yapraklara püskürttüğümden dolayı mı oldu bu sorun yoksa ölçü fazla mı geldi :/

mrduran beğendi.
banshee8831 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2012, 17:03   #15
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Fazla doz ile bitkiyi yakmış olabilirsiniz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2012, 17:11   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-08-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 18
etkiler mi ki öyle yahu torfta ne var ne yoksa 4 fidenin çektiğini ve birşey kalmadığını düşünerek sadece ilk seferliğine böyle yaptım ama böyle etkileneceğini bilseydim yapmazdım hiç

mrduran beğendi.
banshee8831 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2012, 16:13   #17
Ağaçsever
 
clioGT's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 58
umarım kurtarırsın valla merakla bekliyorum ben de

mrduran beğendi.
clioGT Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2012, 02:16   #18
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-08-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 18
sanırım kurtardık arkadaşlar, yaprakların rengi şu an yazı yazdığım pencerenin üzerindeki açık yeşil rengindeydi. sıvı gübreyi koyduktan sonra ( biraz fazla koymuştum, birkaç yaprağı yandı fidelerin ) kendine geldi fideler. çok sağlıklılar. yaprakların rengi koyu yeşil şeritin rengi gibi oldu. sert ve dik duruyorlar

umarım kış gelmeden meyve alabilir de bana yardımcı olan arkadaşlara gönderebilirim gelişmelerle sizi bilgilendireceğim

clioGT ve mrduran beğendi.
banshee8831 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2012, 02:29   #19
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Geçmiş olsun. Güneş alan ve tozlayıcı böceklerin girip çıkabildiği bir yerde dururlarsa çiçek açıp biber bağlamaları mümkün olabilir.

mrduran beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2012, 12:10   #20
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-08-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 18
sürekli cam kenarında duruyor ve cam'da gece gündüz açık. böcekler giriyordur sanırım takip etmiyorum ama güneşi de alabildiğince alıyor

banshee8831 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2012, 15:58   #21
Yeni Üye
 
innuendo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-09-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 9
Bu biberden bende yetiştirmeye çalışıyorum. Yurt dışından sipariş vermiştim tohumlarını. tohumların yeşermesi çok geç olduğu için daha yeni meyveye durdu.
Neden bu kadar geç kaldı bilemiyorum ama inşallah bu sene tohum almayı başarabilirim.

innuendo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2012, 17:59   #22
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-08-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 18
gelişmeler şöyle :

fideler 4 tane bildiğiniz üzere. boyları yarımşar metreyi geçti. kocaman yaprakları da var irili ufaklı bir sürü yaprağıda var. günlük yarım litre su anca yetiyor çünki ertesi gün toprak çatlıyor kuruluktan. olabildiğince güneşte tutmaya çalışıyorum. arada bir az az sıvı gübre veriyorum, 8 günde bir de sıvı gübre üzerinde verildiği ölçüde besleme yapıyorum.

2-3 hafta önce tomurcuklanıp yer yer çiçek açmaya başladı. ama neden bilmiyorum çok sağlıklı değiller. kimi zaman birisi dokununca kimi zamanda her gün birkaç tane dökülmüş olarak saksının toprağında görüyorum çiçekleri.

acaba biber alabilecekmiyim artık ? biberler çiçeklerin döküldüğü yerden mi çıkacak yoksa bu saatten sonra artık ürün vermez mi ?

son olarak fideleri evde daha fazla sağlıklı yetiştiremeyeceğimi düşünüp bir bahçe toprağına yerleştirmek istiyorum, ne diyorsunuz olur mu bu saatten sonra ?

çiftçi5234 beğendi.
banshee8831 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2012, 09:19   #23
Ağaçsever
 
clioGT's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 58
valla seni takip ediyorum dikkatle geçen ben de aldım bu tohumlardan daha çıkamadılar topraktan

clioGT Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2012, 15:29   #24
Ağaçsever
 
Yusuf AYCAN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-02-2009
Şehir: çanakkale
Mesajlar: 51
Merhaba banshee8831. Saksılarda kullandığınız toprağın tamamı torf ise, kök çürüklüğü yapabilir. Çünkü torf bitkilerin yaprak, küçük dal parçalarının çürümesiyle oluştuğu için saksılarda bir yıldan fazla kullanılmaması gerekir. Buna da dikkat etemeniz sizin için iyi olacaktır.

clioGT beğendi.

Düzenleyen Yusuf AYCAN : 16-10-2012 saat 15:30 Neden: kime yazdığımı ekledim
Yusuf AYCAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2012, 23:05   #25
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-08-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 18
malesef bitki öldü arkadaşlar. bayram öncesi saksıdan çıkarıp bahçeye diktim artık saksıya sığmıyorlar diye, bahçede de soğuk yemiş, herşey patır patır döküldü.

tarımla uğraşan akrabalarım var. gelecek bahara tohumları alıp onlara verecem, umarım o zaman mahsül alırız. gelişmeleri yine burdan size söylerim. yardım eden herkese çok teşekkür ederim. sayeniz de bitkiyi canlı tutamasam da bitki yetiştirmeye dair çok bilgi edindim baharda görüşmek üzere, hoşçakalın

MeyveliTepe ve clioGT beğendi.
banshee8831 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2012, 00:01   #26
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Gelişmiş bitkiyi saksıdan sökünce başka yere dikerek yaşatmanız çok zor.

Aradan bitki çıkararak kalanlara yer açmak mümkündü. Sağlık olsun, seneye artık

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2012, 00:01   #27
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-08-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 18
bu da yeni bilgi oldu bana

banshee8831 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2012, 10:47   #28
Ağaçsever
 
clioGT's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 58
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Gelişmiş bitkiyi saksıdan sökünce başka yere dikerek yaşatmanız çok zor.

Aradan bitki çıkararak kalanlara yer açmak mümkündü. Sağlık olsun, seneye artık
saksısıyla gömsek olur mu peki?
var mı yolu yani yoksa hep saksıda mı kalacak?

clioGT Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2012, 19:40   #29
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-08-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 18
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi clioGT Mesajı Göster
saksısıyla gömsek olur mu peki?
var mı yolu yani yoksa hep saksıda mı kalacak?
ben de merak ettim şimdi. niye saksıdaki bitkiyi toğrağa alınca ölür ? saksının içindeki toprağı kalıp halinde çıkarsak, bahçeye öyle gömsek yine mi ölür ?

banshee8831 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2012, 19:52   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-10-2010
Şehir: ZONGULDAK
Mesajlar: 1,058
saksıdaki bitkileri bir spatula yardımıyla toprağı ile bahçeye söküp dikebilirsiniz

Selehattin 67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024