11-01-2009, 00:56 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 115
|
Jalapeno Biberi
Merhaba, Öncelikle bu başlığı tohum paylaşımı bölümünde dağıttığım Jalapeno acı biber tohumlarının çimlenmesiyle ilgili denemelerimden elde ettiğim bilgileri paylaşmak için açtığımı belirtmek istiyorum. Tohumların dağıttımına başlamadan önce elimdeki yeşil biberden çıkarmış olduğum 50 kadar tohumu önce kurutup sonra 18gr/L konsantrasyolu olacak şekilde hazırladığım aspirin çözeltisinde 2 gün kadar beklettikten sonra ekim yapmıştım. Göndermeden önce çimlenme kabiliyetleri hakkında bilgi edinmiş olacaktım. Ekim yaparken önce kuru tohumların suda batmasını için bekledim hepsi batmamıştı, batanların çoğunda diğerlerine göre daha iriydi ve sayıca çok azdılar. Bu denememden yalnızca 2 adet tohum çimlenmesi oldu. Fotoğrafa linkte tıklayarak ulaşabilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/attachm...6&d=1231520086 Arkadaşlara yolladığım tohumların hepsini kırmızılaşmış biberleri kurutarak çıkardım. Yeni elde etmiş olduğum bu tohumların çimlenme kabiliyetlerini ölçmek için iri olan tohumlardan 8 tanesi tekrar ekmek için sıcaklığı 20-22 santigrad derece civarında olan su içerisinde 1 gün kadar beklettim. Bugün kontrol ettiğimde bir tanesinde kök oluşumu diğerilerinde ise gözle görülür oranda hacim artışı gördüm. Sizlerde bu sürgünün fotoğrafını da paylaşmak istiyorum. Başlangıçta çimlenme ihtimallerinin zayıf olduklarını düşünüyordum. Şu an artık çimlenmeler elde ettiğimize göre artık geriye yeni biberlerimiz olabilecek mi sorusu kalıyor. Bunu da bekleyerek göreceğiz. Herkese selamlar. En iyi dileklerimle. |
11-01-2009, 03:01 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 115
|
60-80 gün sonra biberler oluşuyormuş (tohumların ekilmesinden sonra geçen süre) . Tabi profesyöneller bu konuyu daha iyi bilecektir ama açık ortamda ekilecekse olabildiğince sıcak havaları beklemek gerekli diye düşünüyorum. Evde yetiştirmek sıcaklık şartları değişken olmadığı sürece ve istenen karşılandığı sürece (ışıklanma şartı da var) en ideali gibi. Okuduğum başka bir yazıda biberlerin çimlenmek için 20 santigrad derece üzeri sıcaklıkları daha çok sevdikleri daha fazla çimlenme oranı ve büyüme gözlendiği yazıyordu. Bu düşüncemden sonra biberleri ne zaman almayı planladığınız önem kazanıyor. 80 günde biber alsak desek mart sonu ekilip evde iyi şartlarda bakılsa, haziran ayının 3. çeyreğinde biberlerimiz olur. Bilgi sahiplerinin bizimle bilgilerini paylaşmasını rica ediyorum ben de. Elimizdeki tohumlardan; en çok fideyi, en fazla biber miktarını, en sağlıklı fideleri, nasıl elde edebiliriz biberlerin ışık ihtiyaçları ne orandadır? Selamlar. |
11-02-2009, 23:26 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-03-2008
Şehir: afyon
Mesajlar: 207
|
turşudan çıkan tohumlar çimlenir mi?
selam.turşudan çıkan tohumlar çimlenirmi acaba? Düzenleyen AfyonluSedat : 12-02-2009 saat 00:05 |
12-02-2009, 00:05 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-03-2008
Şehir: afyon
Mesajlar: 207
|
jalepeno için. tohum zor bulunuyor |
12-02-2009, 00:12 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Malisef çimlenmez. Ama çok istiyorsanız bulunur bulunmaz diye bir şey yok. Bizler bulduğumuz tohumları çoğaltmak için değil malisef hep tüketmek için ekiyoruz. Geçen yıl ektiğim 150 kadar pembe domates tohumlarını hiç erinmeden dohumların tümünü ayıklayıp diğer kısımlarını yedik. Böylece 10 binin üzerinde tohum aldım. Şimdi bir arkadaş 50 adet kadar. Jalepeno tohumu verdi İnşallah seneye onlardan en az 5 bin tohum alırım. Eb fazla yeşil tüketmem kırmızı pul biber yaparım. Böylece tohumlar çoğalır. Bir sonraki sene bol olacağından ister turşu yap ister pul biber yap. |
12-02-2009, 19:51 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-03-2008
Şehir: afyon
Mesajlar: 207
|
hocam hangi site o? |
13-02-2009, 07:42 | #12 |
Ağaç Dostu
|
Ben Sayın Auguste'den gelen tohumları dün akşam çimlenmek üzere torfa ektim. Aslında biraz erken gibi ama biber tohumları diğer sebze tohumlarına oranla biraz daha geç çimleniyor. Nisan gibi ancak büyürler de fideleri bahçeye dikerim diye düşündüm. Acaba erken mi davrandım ? |
13-02-2009, 20:15 | #13 |
agaclar.net
|
Hiçbir şart ve koşulda turşudan çıkan tohum çimlenmez. Salamura suyu çimlenlenme engelini kırmaz. |
19-02-2009, 00:10 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-03-2008
Şehir: afyon
Mesajlar: 207
|
bir siteden iki paket aldım deneyeceğim bu biberi |
30-07-2009, 18:18 | #15 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-03-2009
Şehir: tokat
Mesajlar: 69
|
jalapeno
Arkadaşlar nisan ayında ektiğim amerikadan gelen jalapeno biberlerim mahsül vermeye başladı.. |
30-07-2009, 19:16 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 678
|
Çok güzel olmuş biberleriniz. Tebrik ederim. Ne yapmayı planlıyorsunuz bu biberlerden. Acılığını çok merak ettimde. Bence acı sos yapın. |
30-07-2009, 19:20 | #17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Sn drneuro, güle güle büyütüp afiyetle tüketin. Turşusunun mükemmel olduğunu söyleyebilirim. İlk defa hazır olarak marketten almıştım, şimdi kendi biberlerimden turşu deneyeceğim. |
30-07-2009, 19:32 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 678
|
Turşu mu. Ben arnavut biberinden yaptım. Acı biber turşu yapmak için önemli bir olay var. O da sadece sirke olması. Ama arnavut biberinin acılığını düşününce yiyeceklere Allah sabır versin. |
30-07-2009, 19:58 | #21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 678
|
Alıp deniyeyim bende. Acıyı da severim. Tohumundan bulup bende yetiştireyim. Ben habanero ve özel meksika biber yetiştiriyorum. |
30-07-2009, 20:05 | #22 |
Ağaç Dostu
|
Ben jelopanoyu ekmekte geciktim. Mayıs sonu ektim. Yeni yeni çiçek veriyorlar. Haklısın DefneD, çok lezzetli bir biber. Bunun yanında kırmızı ve turuncu habanero, ve tabascoda çiçek vermeye başladı. Habanero yenemez gibi geliyor, yemeklere 1 tane atsak yetecek gibi |
30-07-2009, 20:09 | #23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 678
|
1 tane mi. Bence yarım bile fazla acılık ölçüsü çok fazla. Nette videolar var. Yerinde duramıyorlar sadece 1 ısırık ile. |
30-07-2009, 20:25 | #26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Arnavut biberi jalapeno' ya göre inanılmaz acı. Benim saksıda var, büyük ihtimalle taze tüketemeyeceğim. Bu arada marka ismi vermek istemiyorum ama hazır kavanozda olan jalapeno turşusu, açık olarak satılana göre çok daha leziz. Hafif bir acılık geliyor ve ağızda fazlaca kalmıyor. |
30-07-2009, 20:35 | #27 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-03-2009
Şehir: tokat
Mesajlar: 69
|
acıyı pek sevmiyorum ama değişik biber türlerini yetiştirmeyi seviyorum..Onları seyretmek,sulamak insanı dinlendiriyor..Elbet yiyecek birisini de bulurum.. |
30-07-2009, 20:36 | #28 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-07-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 61
|
aa demek o biber bu biber çok sağolunya ben hastasıyım o turşunun. e artık kendim eker yaparım. |
30-07-2009, 20:46 | #30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Benim markette gördüklerimin tamamı doğranmış olarak satılıyordu. Ama bence bütün olarak yapılıyor, fermantasyon tamamlandıktan sonra doğranıp şişeleniyor ve içine koruyucu ekleniyor. Doğranıp yapılırsa tamamının yumuşayıp eriyeceğini sanıyorum. |
|
|