10-09-2016, 09:11 | #511 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-06-2016
Şehir: Antalya
Mesajlar: 69
|
Peki 20 gün kim bakacak o bibere? |
10-09-2016, 18:05 | #512 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-06-2016
Şehir: Antalya
Mesajlar: 69
|
Herkese merhaba dostlar. İngiltere'den getirttiğim linki metnin altında olan biber sanırım uzun bir aradan sonra çiçek dökmeyi bıraktı ve sanırım meyve tutmaya karar verdi. Yorumlarınızı bekliyorum. Çiçeği kurumuş olan tuttuğunu düşündüğüm, çiçeği taze ama sapı sararmış olan da düşenlerden biri. Biberin linki: Carolina Reaper Chilli Pepper Seeds x 10 Super Hot 100 Genuine | eBay İtem No: 171738905219 (Arama kutusuna yazabilirsiniz link silinirse) Düzenleyen getirmesebari : 10-09-2016 saat 22:33 Neden: Anlatım bozukluğu. |
10-09-2016, 18:29 | #513 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-04-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 159
|
kolcay bey kırmızı tombula yakın carolina diye bahsettiğiniz biber bhut jolokia ancakbiraz daha tombul sanırım tohumlar açık alanda yetişen biberlerden alınmış ve biraz karışma durumu var ancak bhut baskın bir tür olduğu için yakın görünümdeler üzerindeki pürüzler zaten bhut formunun belirtileri ancak kokusunada bakmak lazım. tabakta görünen kahverengiye yakın biberlerde chocolate habaneroyu andırıyor ama kokusuna bakmadan birşey söyleyemem. habanero acılığındaki biberler yemekte bütün olarak yiyeceğiniz en üst acılıktaki sınırınız olsunbütün yerken internetteki videolara aldanmayın üzün zaman acı biber yemiş capcaicin toleransları yükselmiş insanlara özenip bende yerim demeyin inanınki sonu hastanede biter. az önce çiğ köftenin arasında bir adet bhut jolokia yedim hiçbirşey olmadı acı eşiğim yüksektir dışarıdan görseniz bhut yemiş anlamazsınız ancak 15 dk sonra midem kasılmaya terlemeye başladım her zaman olan durum ve ben alışkının yatağa uzandım bir 15 dk sonra geçti ancak göğsünüzde hissettiğiniz tutulma ve mide krampları ilk zamanlar çok korkutucu olup kendinizi hastanede bulabilirsiniz şaka yapmıyorum gayet ciddiyim. dalında olgunlaşmış büyükçe bir bhut jolokianın karşısında erkeklik para etmez. ben yerim diyen varsada videoya çeksin beraber gülelim. internette gördüğünüz kurutulmuş 3 cm lik bhut jolokia yiyenlerle 6-7 cm boya ermiş dalında kıpkırmızı bir bhut jolokia arasındaki farkı öğrenmek isterseniz 2 değil 5 kez düşünün. |
10-09-2016, 22:35 | #514 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-06-2016
Şehir: Antalya
Mesajlar: 69
|
Alıntı:
|
|
12-09-2016, 20:35 | #515 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-04-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 159
|
483 - 484 * 485 nolu mesajdakilerden |
12-09-2016, 22:09 | #516 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-06-2016
Şehir: Antalya
Mesajlar: 69
|
Sayın sedail, yabancı bir forumda profesyonel yetiştiricilere sordum kolcay bey için. Resimli olarak. Biberlerin ne Reaper ne de Bhut olmadığında hemfikirler. Hibrit olduğunu söylediler, arada kalmış yani. Ve araştırmalarım sonucu fark ettim ki Türkiye'deki çoğu yetiştirici aslında Reaper veya Bhut veya Moruga yetiştirdiğini düşünse de aslında %90-95 i arada kalmış biberler. Kolcay beyinki gibi. Carolina Reaper laboratuvar ortamında üretilmiş bir biber olduğu için çoğu (buna bizimkiler de dahil) eğer şanslıysak bhut ile carolina arasında kalmış şanssızsak da daha düşük capsaicin miktarlı biberler oluyor. Bizim hazır meyve olarak aldığımız Carolina Reaper'lar 1-2 hatta bazıları 3 yıllık bir bitkiden toplanıyor. Bunların tohumu da dediğim şekilde Laboratuvar ortamında üretilmiş tohumlardan oluyor. Yani biz F2 soyunu belki de F3 soyunu yetiştirirken genetik çarpıklıklar veya ana ataya geri dönüşler oluyor. Velhasılıkelam Kolcay beyin yetiştirdikleri de biraz genetik çarpıklaşma ile biraz da ana ataya dönüşle arada kalmış bir hibrit biber oluyor. Tozlaşma ile genetik karışıklık vs. Çok mümkün değil çünkü tohumun geldiği biberler her tur için özel seralarda yetiştiriliyor. Açık alanda yetiştirmek amerika ve Özellikle ingiltere hava şartları için zorlayıcı bir iş. İyi günler, aklınıza takılan bir soru olursa cevaplamaktan zevk duyarım. |
14-09-2016, 12:29 | #517 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-06-2016
Şehir: Antalya
Mesajlar: 69
|
Son durum. Ortalama bir nohut büyüklüğünde. 13 Nisan 2016 da toprağa diktim. 10 Eylül 2016 da ilk meyvesi çıkmaya başladı. Hala gerçek olup olmadığı konusunda endişeliyim. Tohumun kaynağı : Carolina Reaper Chilli Pepper Seeds X 10 - Super Hot 100% GENUINE | eBay |
15-09-2016, 11:04 | #518 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Alıntı:
Bende pepper joe iyi bir esnaf izlenimi bıraktı.Tohumlar çimlenmedi diye ikinci sefer yolladı şu anda İstanbul'a giriş yapmış.Bu seferde gelsinde çimlenir mi orjinal mi çıkar artık o kısımlara bakacağız.Bu adam kendisi yetiştirmiyorsa bu alışverişten kar etti denilemez. Bence sen çimlendiremedin deyip yollamayabilirdi,zaten ben istemeden o teklif etti burası çok hoş bir hareket.Kimse yanlış anlamasın burada savunma felan yo yaşadığım tecrübeleri anlatıyorum. Bu arada 25 gün oldu çimlenen yok ama bekleyecekler öylece ikincilerde gelirse onlarıda ekeceğim beraberce izleyeceğiz. |
|
15-09-2016, 11:45 | #519 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Sonuç itibari ile amacım carolina reaper yetiştirmek ama bu yaşadıklarımız'da bize yabancılarla iletişim,yurtdışından alışveriş,kargo ücretleri,takipli ve takipsiz kargo gibi bir çok tecrübe edindiriyor. 2 yıldır yurtdışından alışveriş yapıyorum bu biber sayesinde başladı macera.İlk iki seferi ebay alışverişiydi kargo ücretleri ortalama 2$ geliş süresi 15-20 gün geldiği yer Amerika mektup zarfıyla geldi,geliş şekli büyük ihtimal gemi takip numarası yok,artık yolda kaybolur veya gelir şansa.Benim üç kargodan ikisi geldi.Tohumlar'da (genelde 10 lu paketler olur)ortalama 2$ oluyor.Maliyetler düşük süre az uzun sonuç malesef sahte tohumlar. Bu sene çıtayı yükseltelim dedim hani derler ya ucuz etin yahnisi yavan olur misali.Pepper joe'den aldım sitesi videoları baya profesyonel gözüküyordu.Tohum 10$ karo 8$.Kargo takipli geliş süresi 5 gün şekli mektup zarfından büyük kargo zarfı görünümünde.Öncekilere oranla baya pahalı ama hızlı ve takipli. Sonraki kargo tekrar pepper joe'den ücret ödemedim aynı şekilde yolladı takipli,araya bayram girdi o yüzden şu anda İstanbul'da görünüyor, onuda 5-7 gün diyebiliriz. Bu sene son noktayı koymak istiyorum.Son olarak bu biberin asıl üreticisinden Ed curry'den aldım.Dün satınaldım,tohumlar 6$ kargo üç seçenek var en ucuzu 15.25$ bu noktada kafam çok karıştı.Bir şekilde derdimizi anlattık imdirim istedik kargoda,indirim kuponu yolladı(indirim yaptı yani) bu seferde kargo takipsiz gelecek o parayı oradan kıstık diyor,hiç hoşlanmadım bu işten ama gelirse sıkıntı yok,takipli olmasada olur ama gelmezse dertler o zaman başlıyor.Verdiği takip numarasından şu anda takip ediliyor ama Amerika dışına çıkınca edilip edilmeyeceğini görecez,onu'da paylaşırım buradan. Sonuç olarak pepper joe ile yaptığım alışveriş en hızlı en sağlamıydı ama dedik ya biberler görünmeden gerisi teferruat.Anlamadığım olay aynı ülkeden biri 8$ yollarken diğeri neden 15.25$ istiyor.Sizlerle carolina reaper elde etme yolundaki maceralarımı paylaştım. |
15-09-2016, 12:06 | #520 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-09-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
|
Arkadaşlar istanbul içi bu biberi yetiştiren üretici mevcutmu acaba ? Bana bir tane fide lazım yardımcı olabilecek varmı? |
15-09-2016, 12:10 | #521 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-09-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
|
Bhut joloikaya çok benziyorlar |
16-09-2016, 09:16 | #522 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-06-2016
Şehir: Antalya
Mesajlar: 69
|
Sevgili emirsen, İstanbul'u geçtik, Türkiye'de var mı acaba? |
16-09-2016, 17:10 | #523 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Carolina Reaper, Ed Currie adındaki biber üreticisi tarafından farklı biberler arasında hibritleme yapılarak ve istenen özellikler göz önünde bulundurularak her yetiştirme mevsiminde o özellikleri veren meyvelerden alınan tohumlar seçilerek üretilmiş ve bugün artık stabil sonuçlar verdiği söylenen, biberlerin chinense ailesine ait bir çeşit. Yani daha öncesinde tropik bir ülkede yetişen, tohumları doğadan toplanmış bir biber değil. Bitki üstündeki meyve şekilleri bir örnek olmayabilir, bu normal bir durum. Yani bir meyvenin şekli biraz farklı diye "bu bitki orjinal değil" diyemeyiz. Polimorfiktir. Meyvesini yiyeceklere uyarı: Reaper, halk arasında ölümü simgeleyen, ruh hasadı yapan varlık için kullanılır. Meyveyi acısını seyreltmeden tüketirseniz, ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Sos yapacaksanız, tatlı biberlerle seyrelterek yapmanızı tavsiye ederim. Düzenleyen birnefestoprak : 16-09-2016 saat 18:37 |
16-09-2016, 19:52 | #524 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Sayın birnefestoprak bu konu baya önemli bunun hakkında biraz teferruatlı bir cevap yazabilirmisiniz? Biberden tohum almak için biber kızardıktan 2-3 gün sonra koparıp tohumunu çıkarıp gölgede kurutup tohumluk olarakmı ayırmak gerekli yoksa dalında kızarıp buruşup iyice kuruduktan sonra kesip içinden çıkarmak mı veya kızardıktan sonra dalında 10-15 gün mü kalmalı?İçinden hiç çıkarmamak yanlış orası anlaşıldı. |
16-09-2016, 20:04 | #525 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Bu sorunun cevabı da ait olduğu yerde, biber başlığında. Alıntı:
|
|
17-09-2016, 10:32 | #526 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Kolcay geçen sene senden aldığım moruga yuvarlak kapta ebaydan carolina reaper diye aldığım kare olan kapta,ilk hasatlar yapıldı yani.Moruga'lar çok iri değil ebaydan aldıklarım baya iri. Tohumluk yapacaklarımın tohumunu hemen çıkaracağım,gölge'de kurutacağım,pul biber yapacaklarımı ve bütün gene kurutup yemeklere öylece atmak istediklerimi nasıl kurutmalıyım acaba,evin içinde gölgede mi yoksa balkonda güneşte mi?Bana pepper joe'den tohumlarla gelen kuru biberler baya kuruydu kıtır kırır,güneşte kurutuluyor sanki ne dersiniz? Sos için ayrıca bir araştırma yapacağım forumda bu bilgiler mevcut sanırım ama ön bilgi olarak sos'luk biber kurutulacak mı yoksa yaş ikenmi işleme alınmalı? |
17-09-2016, 12:42 | #527 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-05-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 185
|
Erkan ikiye ayir gunese koy kurusunlar. Biberlerden yedinmi benim gonderdigimmi yurt disindan gelenmi hangisi daha aci. |
17-09-2016, 13:09 | #528 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Alıntı:
Senden aldığımı yeşilken bütün yemiştim ebaydan geleni ucundan ısırdım o da çok acı.Morugadan sonra daha bütün yiyeceğimi zannetmiyorum.Karşılaştırmak zor ya ne desem yalan,pek vakit te olmadı ama önümüzdeki günlerde bir deneyeyim bakalım. |
|
17-09-2016, 18:03 | #529 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-06-2016
Şehir: Antalya
Mesajlar: 69
|
Ben biberleri saklama şekillerini araştırdım. Yabancılar sürekli sos yapıyor (pul biber neden yok anlamadım). İşlemden geçirmek istiyorsanız acı sos yapıp yemeklerinize öyle dökün diyorlar. Bizim acısso gibi şişelere dolduruyorlar. Bütün saklamak istiyorsanız da buzlukta dondurabilirsiniz diyorlar. Kurutmak için de ikiye kesip kurutabilirsiniz diyorlar. Ama bir püf nokta var. Alttan üste doğru, yeşil kısmı ellemeden kesip dikkatlice çekirdekleri alıp oyle kurutulursa daha iyi oluyormuş. Çekirdeği de, bağlandığı o beyaz yeri zedelemeden almak gerekiyormuş. (Biberin en acı yeri orası) . Kurutunca daha çıtır oluyormuş. Dondurunca daha fresh (ıslak gibi, taze gibi ama yeni kopmuş şekilde taze değil) oluyormuş. Ayrıca fırında kurutma da yapılıyor ama yapılış şeklini hatırlamıyorum. Bir de sebze kurutucular var. Evde sebze-meyve kurutucu yapmak istiyorsanız YouTube'a DIY Food Dehydrator yazabilirsiniz. Afiyet olsun erkan bey. Bu arada biz normal biberleri gölgede kurutmayız, oluşan nem dolayısıyla çürür, küflenir. |
17-09-2016, 20:23 | #530 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Alıntı:
|
|
17-09-2016, 21:22 | #531 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Kağıt havluda tohum çimlendirme Dostlar carolina reaper yetiştirme mücadelesi verirken değişik çimlenme yöntemleri deniyorum,arada bu konuyu da takip etmenizi öneririm. |
17-09-2016, 21:39 | #532 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Geçen yıldan beri carolina diye büyüttüğüm ebay'dan aldığım ama herkesin bhut dediği biberlerimin son hali bu şekilde.Şu anda neye benziyor sizce?Bariz bir carolina kuyruğu yok ama baya bir değişik şekiller var. Ayrıca ilk resim benimki ikinci resim etkinlikte oz26 nickli arkadaştan aldığım bhut,üçüncü resim ise redchiliden aldığım bhut.Bu ikisinin aynı cins olduğunu nasıl söyleyeceğiz?Benimki redchilinin kine benziyor. |
18-09-2016, 10:15 | #533 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Sabah daha net çektim geçen yıl ebay'dan aldığımı.getirmesebari kardeşim senin ingilizcede iyi gibi yabancı sitelere bide şunu sor sana zahmet künyesini öğrenelim şu biberin. |
18-09-2016, 21:26 | #534 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-06-2016
Şehir: Antalya
Mesajlar: 69
|
erkanbey, maalesef artık benden bıktılar sanırsam. Cevap yok hiçbirinde O yüzden biber türü soramıyorum artık. Her gun farklı bir biberin ismini sordum eş te dostta ne varsa hepsini sordum Ama şunu şöyleyeyim ben iyice baktım inceledim. Maalesef siz de hibrit kurbanısınız.. Bizim burda hibrit başka orda başka heralde. Yani benim hibrit ten kastım arabadaki gibi, carolina oluşturulmaya çalışılmış. 2 biber çaprazlanmış, ama olmamış işte. Trinidad Scorpion , Trinidad 7pot , Trinidad moruga scorpion . Bunlara benziyor bunlar çaprazlanmış olabilir. |
18-09-2016, 21:37 | #535 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-06-2016
Şehir: Antalya
Mesajlar: 69
|
Bildiğim kadarıyla oz26 nickli kullanıcının biberi gerçekten bhut. Ama kolcay beyinki de yine hibrit olabilir. Yani maalesef bu kadere mahkumuz. Yapacak birşey yok. Benim biber de kolcayın hibrit carolinası gibi olacak gibi duruyor bir kaç gun sonra resmini koyarım. Beni soğuttu işten açıkçası. İlerde bir süreç var önümde, biber yetiştirecek bir imkanım olmayacak sanırsam. O yuzden bu elimdekiyle idare edicem. |
18-09-2016, 22:36 | #536 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-06-2016
Şehir: Antalya
Mesajlar: 69
|
Lezzetli ve Acı Sos Tarifi
Lezzetli ve Acı Sos Tarifi: Tarife başlamadan önce, tarif Yabancı kaynaklı olduğu için ağız tadınıza uymayabileceğini ve ana hattı bozmadan şekillendirilebileceğini söylemek isterim. Tüm agaclar.net üyelerine afiyet olsun Malzemeler: - 500 gram Kurutulmuş biber. (Kurutulmamışsa adım 3'ü uygulayabilirsiniz) - 4 adet Sarımsak - 10-12 yaprak Fesleğen - 1 su bardağı Sirke - 1 çay kaşığı tuz Hazırlanışı: 1•Biberlerinizin saplarını iyice ayıklayın. 2•Tohumunu ayıklamanız acılığı azaltacaktır. Bunu göz önünde bulundurun. 3•Biberlerinizi ortadan ikiye hatta mümkünse küçük parçalara ayırın ve daha önceden ısıtılmış fırında asla yakmadan çok da ıslak bırakmadan kurutun. 4• Kurutulmuş biberleri ve temizlenmiş, ezilmiş sarımsakları blender'a koyun ve iyice parçalanmasını, karışmasını sağlayın. 5•Daha sonra Fesleğeni ekleyin ve devam edin. 6• Son olarak da sirkeyi ve tuzu ekleyin. Son kez iyice çalıştırın. 7• Sosunuz hazır. Küçük cam şişelere doldurabilirsiniz hediyelik için. --- getirmesebari (agaclar.net/forum üyesi) --- |
19-09-2016, 20:53 | #537 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Hasat ettiğim biberleri ve tohumları ayrı ayrı kurumaya aldım tohumlar içeride gölgede biberler balkonda güneşte.Sayın birnefestoprak cam tabak önermişti tohumlar için ama ben peçeteye koydum çok fark etmez galiba sonuçta hava almadan yana sıkıntı yok.Dikkatimi çeken şey biberlerin çoğunun tohumları siyah çürümüş gibiydi,sağlam alanlarda var.Aklıma acaba dalında kuruttukta tohumlar çürüdü mü diye geldi ama taze tohumlardada aynı durum söz konusu.Sanırım bu cinslerin hepsinde bu durum söz konusu.Çünkü 3-4 ayrı cinsten böyle çıkanlar var. Çoğu şeyde olduğu gibi tohum almada da yanlış yaptığımız şeyler çok olabilir,biberi dalında kurutmak gibi mesela.Sayın birnefestoprak veya bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yanlış gördüklerinizi düzeltin lütfen.Biberleri nasıl kuruttuğumu,tohumları neyin üstünde ve nasıl kuruttuğumu resim olarak ekliyorum.Bahsettiğim siyah tohumlarıda görebilirsiniz. |
19-09-2016, 21:10 | #538 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Sevgili getirmesebari,soslar çok güzel görünüyor.Bu aralar sos incelemelerim yoğun.Dün akşam ilk sos'umu Erdalhoca nın sayesinde onun tarifi ile yaptım hoşumada gitmedi değil.Değişik çeşitlerde deneyip bana göre en idealini bulacağım.İnternette gördüklerim hep sulu,ben salça gibi istiyordum öylede oldu,ama şimdi diyorumki böyle yemeğin üstüne dökülmede dökülmez az sulu olması iyi gibi.Forumda sos konusu varsa oradan bu tariflere devam etsek iyi olur aslında yoksada açalım bi konu ama önce varmı yok mu öğrenmek gerek. Resimde gördüğünüz abartılmış bir kıvam acısı çok fazla.İlk başta sadece acı ile yapsam olmazmı diye düşündüm gerçi hala'da düşünüyorum ama emin olun o kattığım acının yarısını bile katsam yaterli olurmuş.Acı biberlerin tohumlarını çıkarmadım acı olsun diye. |
20-09-2016, 00:52 | #539 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 103
|
Alıntı:
|
|
20-09-2016, 19:57 | #540 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-08-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 508
|
Alıntı:
Tohum alma hatta biber tohumu konusunda ihtisas yapmış biri olarak bu kadar uğraşa gerek yok diyebilirim size.En kolay ve en sağlıklı tohum alma yöntemi, dalından koparttığınız biberi (bu biber biraz diğerlerine göre fazla olgunlaşmış olsun, neredeyse buruşmaya başlayıp, dalında kuruyacak duruma geldiğinde) saplı şekilde kopartın.Kopartığınız biberleri bir ince ip ile saplarından bağlayın ve havadar, direk güneş altı olmayan ama ışık alan bi yere asın.1-2 hafta orada kalmasını ve kurumasını sağlayın.Ne zaman oradan alacaksınız, işaret parmağınızla bi küçük fiske vurun, içinden tıkırtılar gelmeye başladı, işte o artık tohumluk olarak gelecek yıla ayrılabilir. Kurutma işlemi sonrası saklama koşulunuza göre ister biberi ile birlikte hiç tohumunu ayırmadan; veya biberini kırıp tohumları içinden alarak saklayın. Saklama alanınızda nem ve ışık olmaz ise uzun yıllar saklayabilirsiniz. Not: Bitkilerin anotomisinde gördüğüm bi detay varsa o da; ne kadar üzerine titrersen o kadar kırılgan oluyorlar.Sevelim ama sıkmayalım Mehmet |
|
|
|