01-10-2007, 15:04 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Sap Kereviz / Kök Kereviz
İYİ TANIMADIĞIMIZ KEREVİZ Kereviz, ülkemizde üretim ve tüketim alışkanlığı çok fazla olmayan bir sebze türüdür. İki yıllık bir bitki olup, birinci yıl kök kerevizin yumru şeklindeki patatesi andıran kökü teşekkül eder, ikinci yılda çiçeklenip tohum bağlar. Ancak bu tür içinde yer alan ikinci grup olan sap **** yaprak kerevizlerinde yumru meydana gelmez. ÖNEMLİ BİR TIBBİ BİTKİDİR Yüzyıllarca tıbbi bitki olarak yetiştirilen kerevizin sebze olarak kültüre alınması diğer sebzelerden oldukça sonraya rastlanmaktadır. Bugün hem halk arasında hem de modern tıpta, kerevizin yapısında bulunan vitamin ve diğer maddeler nedeniyle iştah açma, sinirleri yatıştırma böbrek ve mafsal hastalıklarında kullanılabilen şifalı bir bitki olduğunda birleşilmektedir. KENDİNE HAS KOKUSU İLE TANINIR Kerevizin bünyesindeki eterik yağlardan dolayı yaprak, kök ve tohumunda kendine has bir koku vardır. Bu koku bazı tüketicilerin beğenisini toplarken, bazıları bu kokuyu beğenmemektedir. NEMLİ DENİZ KIYILARINI SEVER Kereviz bitkisi ılık ve serin iklimleri sever. Nemli deniz kıyılarında ve kuvvetli topraklarda bol mahsul verir. soğuklara karşı oldukça dayanıklı olduğu halde sıcak ve kurak şartlardan hoşlanmaz. En iyi geliştiği iklim, nispeten serin ve yağışın gelişme periyodu içinde muntazam dağıldığı iklimlerdir. TINLI-KUMLU TOPRAK İSTER Kerevizin tercih ettiği topraklar, derin ve süzek, humus ve besin maddelerince zengin, tınlı-kumlu topraklardır. Bunun yanı sıra iyi drene edilmiş turbiyer topraklar da kereviz ziraatı için elverişlidir. İYİ BİR TOPRAK HAZIRLIĞI Kereviz ziraatında toprak altındaki yumru şeklindeki kökler ile toprak üstü aksamın iyi bir gelişme gösterebilmesi için toprağın çok iyi hazırlanması gerekir. Bu bakımdan toprak oldukça derin işlenmeli taş, tezek ve diğer yabancı maddeler temizlenerek iyi tesviye edilmelidir. BİRAZ FAZLA GÜBRE İSTER Kereviz toprakta uzun müddet kaldığından ve oldukça fazla besin maddesi kaldırdığından, yetiştirilen yerin organik madde ve diğer besinlerce zengin olması gerekir. Bu nedenle dekar başına 3-4 ton kadar iyi yanmış çiftlik gübresini fidelerinin dikiminden önce toprağa yaymak gerekir. Buna ek olarak, toprak analizi yapılmamışsa yine dekar başına 30 kg süperfosfat, 20 kg amonyum sülfat, 25-30 kg da potasyum sülfat gübreleri verilir. İyi bir kök gelişimi için azotlu gübrenin gereğinden fazla verilmemesine dikkat edilmelidir. |
01-10-2007, 15:07 | #2 |
Ağaç Dostu
|
SAP KEREVİZ Ülkemizde yaygın üretimi olmayan sap kereviz veya yaprak kereviz sadece yaprak ve sapları için üretilir ve kök oluşturmaz. Yetiştirme şekli kök kerevizinde olduğu gibidir. Tarım ve Köy İşleri sitesinden alınmıştır. |
01-10-2007, 15:11 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Ektiğim sap kereviz tohumları şu an 1 cm kadar oldular. Resimdeki gibi olurlar mı bilmem ama sap kereviz bildiğimiz kök kerevize göre daha lezzetli bence. Eğer yetiştirmiş olanlar var ise deneyimlerini paylaşmalarını rica ediyorum. |
01-10-2007, 18:09 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-09-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 95
|
Sap kerevizi çok severim, buldukça alırım. Özellikle yeşil salataya çok yakışır. Tohumları nereden buldunuz? Ben de yetiştirmek isterdim. |
05-10-2007, 00:36 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-09-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 95
|
Nefsune, aslına bakarsanız Londrada yaşadığım süre içinde canim terbiyeli kereviz yemeği çekti. Ama orada kök kereviz bulamadım. Türklere yakın olan Yunan pazarında bile yoktu. Bir deneme olarak bildiğimiz zeytinyağlı terbiyeli kereviz yamağini sap kereviz ile yaptım. Sonuç malum cobul cobul su oldu yemek. Bu da çok ilginç aslında. Bizim demet demet aldığımız tür maydonoz onların tabakları süsleme bitkisi.Anların türü maydonoz ise burada fahiş fiyata satılıyor. Bana sap kereviz tohumu gönderirseniz minnattar kalırım. Size özelden adresimi göndereceğim Bu da aile içinde bir şakadır aslında. Yurt dışına çıkan kibarlıktan ne istediğimi sorar ve ben de onlara sap kereviz derim. Ama kelime de bu. |
25-05-2008, 01:06 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-02-2007
Şehir: Sakarya/Sapanca
Mesajlar: 184
|
Merhabalar. ABD den getirdiğim tohumları ekmiştim.İşlerim dolayısıyla bakamadım,yemek te nasip olmadı.Hepsi tohuma kalktı.Herkeze yeter .Yeni tohumlardan önümüzdeki sene için ekeriz artık.Yaklaşık 50 kök var.Saygılar. |
07-05-2009, 17:52 | #8 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: kayseri
Mesajlar: 4
|
kereviz yetiştiren varmı
bende ilk kez balkon bahçeciliği yapıyorum.kasaya kereviz tohumu ektim yeni çimlendiler ama çok sık ekmişim. ben kerevizin sadece yaprağından yararlanmak istiyorum fazla olanları koparmam gerekir mi? |
07-05-2009, 18:02 | #9 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: kayseri
Mesajlar: 4
|
nihayet kerevizcileri buldum bende balkonuma kereviz ektim yaprağı için fakat sap kereviz bulamadığım için kök kereviz ektim. yine de yaprak verir mi. bide yeni çıkmaya başladılar. tohumları çok sık ekmişim ne zaman ne yapmalıyım? |
07-05-2009, 20:27 | #10 |
Ağaç Dostu
|
bende tohumlari,acemice serpmisim maydanoz gibi oldular,zavalliciklar nasil kok yapacak,endisesi ile aralarda seyreltme yaptim cok iyi oldu. yapraklar buyudu saplar uzadi,umarim toprak altinda da kokler gelisiyordur. |
07-05-2009, 21:16 | #11 |
Ağaç Dostu
|
Tohumları biraz erken ektiniz sanırım. Bursa yöresinde kereviz fideleri haziranın 2. yarısı ile temmuz ayı içinde dikiliyor. Dikim tarihine görede tohumlar ekiliyor. Ben iki yıldır hazır fide alarak yetiştiriyorum. Yaz sıcaklarında fideler iyi bir bakım ve sulama istiyorlar. Havalar serinledikten sonra işler kolaylaşıyor. Kışında yaprak ve yumruları afiyetle yiyebiliyorsunuz. Yaz döneminde sık sık ot almak gerekiyor. Benim alan küçük olduğu için bu işi çapa ile hallediyorum. Bu işin ticaretini yapan çiftçiler bol bol ot ilacı kullanıyorlar. Hastalıklara karşı da ilaç kullanıyorlar. Diğer sebzelere göre üretimi (tarla bazında) daha kolay. Söküm ve temizleme (toprak) ayrı bir teşkilat istiyor. Tarla kenarına elektrik veya benzinle çalışan fırçalama makineleri kuruluyor. |
10-03-2010, 08:22 | #12 |
Ağaç Dostu
|
sap kereviz bulmakta zorlananlardan biri de benim evimin yakınındaki markete sorduğumda, bu kerevizlere amerikan kerevizi dendiğini, bir zamanlar getirttiklerini ama artık olmadığını söylediler metro'da olduğunu duydum, bir de orayı kontrol edeceğim belki tohumunu da bulur yetiştiririm küflü peynir (blue cheese) sosu ile harika oluyor |
10-03-2010, 10:08 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 342
|
Agustos ayının sonunda ekmiş olduğum kerevizler 15-20 cm boyundalar, fakat yaprak mı, kök mü olduğunu bilmiyorum. Arada yapraklarını koparıp maydanoz gibi yeşil salatada, çorbada ve yemeklerde kullanıyorum. Tohum geç bulduğumdan ekimi geç yaptım. Vakit bulduğumda deneme amaçlı kökünden çıkrıp kök gelişmesine bakmak lazım. Yapraklarından ayırmak zor olmalı. |
26-03-2010, 09:24 | #14 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-12-2009
Şehir: Ankara-Altınova/Ayvalık
Mesajlar: 80
|
Ben hersene mart ayında tohumunu gelişi güzel çiçekligin içine serpiştiriyorum çok güzelde gelişiyor hem yapragını hemde kökünü kullanıyorum.4-5 kök bırakıyorum onlar yaz kış sürekli yeniden yeşeriyorlar.Kökleride çok büyük oluyor. |
26-03-2010, 10:19 | #15 |
Ağaç Dostu
|
merhaba geçen yıl ziraatten kök kerevizi almıştım ama biriikisi dışında diğerlerinin kökü olmadı. sadece yaprakları var. bu yaprakları nasıl değerlendire bilirim? yemeği yapılırmı? arada koparıp yemeklerin içine atıyorum fakat tümünü kullanabileceğim bir yemek çeşiti bilen varmı? |
19-06-2012, 18:19 | #16 |
Ağaç Dostu
|
Ben de filimlerde kıtır kıtır kereviz kemiren yabancılara özendim. Çok denedim, bizim kereviz sapları yenmiyecek kadar sert/ kart oluyor. Celery Golden Self Blanching tohumu aldım, resimde böyle de gerçekte nasıl bilmiyorum. Şimdiki halleri... . |
19-06-2012, 20:52 | #17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-10-2006
Şehir: antalya
Mesajlar: 924
|
Bunu nasıl yetiştirmeyi düşünüyosunuz? Fide yapıp toprağa mı alacaksınız? Ayrıca bu mevsimde kereviz olur mu? KOlay gelsin. |
19-06-2012, 20:58 | #18 |
Ağaç Dostu
|
Bilmem, olur mu? Deneyip göreceğiz. Sonuçta sadece kereviz, ne kadar zorlu bir bitki olabilir ki... Zaten 1 $' a 3000 tohum aldım, dene dene bitmez 7-8 cm. olunca bahçeye şaşıracağım. Zaten kış sebzesi, kışa kadar anca gelişir. |
27-06-2012, 15:42 | #21 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-04-2012
Şehir: mersin
Mesajlar: 56
|
Bogaz doldurması yapıyormusunuz acaba ? |
|
|