22-08-2007, 18:46 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Brüksel Lahanası
BRÜKSEL LAHANASI YETİŞTİRİCİLİĞİ Brüksel lahanası serin iklim sebzesi olup, lahana, karnabahar, brokkoli, alabaş ve şalgam ile aynı familyada yer alır. Brüksel lahanasının yenilen kısmı genellikle 60-90 cm boyunda dallanmamış, tek gövde boyunca yaprak koltuklarında gelişen, çok sayıda küçük minyatür lahana başlardan oluşur. Çeşit özelliklerine bağlı olarak bir bitkide yaklaşık 30-50 adet minyatür baş bulunur. YETİŞTİRME İSTEKLERİ Yetişme dönemi uzun ve optimum sıcaklığın 15-180C olan bölgeler Brüksel lahanası yetiştiriciliği için uygundur. Diğer lahanagillere göre düşük sıcaklıklara oldukça dayanıklıdır. Özellikle geççi çeşitler daha dayanıklı olup, -100C derecedeki sıcaklıklara dayanabilmek-tedirler En iyi başlar özellikle sonbaharı serin ve uzun, kışları ılımlı olan deniz kıyısı alanlardan elde edilmekle beraber, orta şiddete kışa sahip bölgelerde de yetiştirilebilir. Sıcak bölgelerde üretim mümkün olmakla beraber başlar daha uzun şekilli ve gevşek bir gelişme gösterirler. TOPRAK İSTEKLERİ ve GÜBRELEME Brüksel lahanası çok çeşitli topraklarda yetiştirilebilirse de orta derecede ağır, yüksek organik madde içeren ve bünyesinde orta seviyede azot bulunduran topraklarda daha iyi gelişme gösterir. Erkenci çeşitler için hafif, geççi çeşitler için ağır topraklar tercih edilmelidir. Toprağa verilecek gübre miktarlarını saptamadan önce topraktaki besin maddelerinin analiz edilmesi ve yapılacak olan tavsiyelere göre gübre verilmesi gereklidir. Fosforlu ve potasyumlu gübrelerin tamamı ile azotlu gübrelerin üçte biri dikim sırasında, azotun geri kalan kısmının ise; yetişme periyodu boyunca yetiştirilen çeşide bağlı olarak iki seferde verilmesi gerekir. YETİŞTİRİCİLİĞİ Brüksel lahanası yetiştirilecek topraklarda münavebeye dikkat etmek ve en az 3 yıl boyunca aynı tarlada lahanagillerden bir sebzenin o toprakta yetiştirilmemiş olmasına dikkat etmek gerekir. Toprak yüzeyinin altında oluşan sıkıştırılmış sert tabakanın derin sürüm yapılarak, 2-3 yılda bir kırılması gerekir. Brüksel lahanası yetiştirilecek topraklara mümkünse sonbaharda 2-3 ton ahır gübresi verilerek derin sürüm yapılır, ve ilkbahara kadar tezekli bir şekilde bırakılır. İlkbaharda yağmur ve karlarla dağılan kesekler daha yüzlek bir sürüm yapılarak dağıtılır. Bu sürümden önce fosforlu gübre pulluk altına verilmelidir. Brüksel lahanasının üretimi tohum ile yapılmaktadır. Üretim için tohumlar bölgelere göre Nisan ortasından haziran ortasına kadar olan dönemde yastık veya viyolere ekilir ve fideler 4-6 hafta sonra dikim büyüklüklerine gelirler. Fideler, Haziran ve Temmuz aylarında tarladaki yerlerine dikilirler. Hasat periyodu çeşidin erkencilik durumuna göre değişmekle birlikte, Ağustos sonundan Aralık ayına kadar devam eder. Brüksel lahanasında tohum ekiminden ilk hasada kadar 80-140 günlük süre gereklidir. Genel olarak bitkiler arasına verilecek mesafeler sıra arası 70-90 cm ve sıra üzeri 45-60 cm' dir. Brüksel lahanasının ihtiyaçları lahana ile benzerlik gösterir Brüksel lahanası suyu çok sevdiğinden, yağışlar yeterli değilse sulama ihmal edilmemelidir. Yüksek kaliteli ve verimli bir üretim için yağış durumu dikkate alınarak haftalık aralarla sulama yapılmalıdır. Sulama yöntemi olarak en uygun sulama şekli damla sulama olmakla birlikte, karık sulamada kullanılabilir. Yağmurlama sulama ise; mantari enfeksiyonları artırması nedeniyle önerilmemektedir. HASAT Brüksel lahanasında hasat yaprak koltuklarında oluşan başların sıkılaşıp 2.5-5 cm çapına ulaşarak, parlak bir görünüm aldığında ve sararmadan önce yapılmalıdır. Hasatta geç kalınmamalı başlar gevşeyip, patlamadan toplanmalı-dır. Hasat işlemi başın altındaki yaprağın kırılarak ana gövdeden uzaklaştırılmasıyla yapılır. Başların hasadı 3-5 seferde tamamlanabildiği gibi pazar kalitesinden kayıplar olmadan bir seferde tüm gövde ile birlikte hasat edilebilir. Daha sonra kapalı bir ortamda başlar daha rahat toplanabilir. Brüksel lahanasında alttaki başlar üstekilerden daha hızlı geliştiğinden, hasatta en üstteki başların tam büyüklüğüne ulaşmasını bekleyinceye kadar gecikilirse, alttaki başlar gevşeyerek çürür. Alttaki başların büyümesini geciktirmek, bitki aralıklarına verilecek mesafenin azaltılması ile kısmen sağlanabilirse de daha etkili bir yol olarak yaz sonu veya sonbaharda esas büyüme noktası kırılarak üstteki başların olgunlaşması hızlandırılabilir Uç alma işlemi özellikle yetişme mevsimi kısa olan bölgelerde hasat periyodunu kısaltmak ve üreticilerin kış başlamadan önce hasat işlemlerini tamamlayabilmeleri amacıyla uygulanır. Uç alma genellikle en alttaki başların 1.25 cm büyüklüğüne ulaştığında tepesinin kırılması olarak uygulanabildiği gibi, eylül ve ekim aylarında ilk ve ikinci hasattan sonra da uygulanabilir, daha sonra bir veya birkaç hasat daha yapılır. Geç dikimlerde çok erken uç kesilmesi alttaki başların küçük kalmasına ve hasat edilen baş sayısının azalmasına neden olur. Tepe alma işlemi geç yapılırsa, üstteki başlar normal büyüklüklerine ulaşmadan alttaki başlar çok büyür ve aşırı olgunluğu erişir. .Başlar uç noktasının kırılmasından 3-4 hafta sonra olgunlaşarak hasada uygun hale gelirler. En iyi kalitede başlar gündüz güneşli, geceleri don olaylarının hafif görüldüğü dönemlerde elde edilir. Sıcak hava yumuşak, gevşek veya açılmış zayıf kalitede başların meydana gelmesine neden olur. Bir bitkiden yaklaşık 1 kg ürün alınmaktadır. Brüksel lahanasında ortalama verim iri başlı çeşitlerde dekara 1-2 ton küçük başlı çeşitlerde ise 3 ton' dur. Kaynak: T.C.TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Uz. Nurten SÜRMELİ |
24-08-2007, 08:15 | #6 |
Moderatör
|
Penelophe, Ben büruksel lahanası tohumlarını Haziran-Temmuz ayında toprağa serpip, fidelerini de 30-35 gün sonra aynen lahanalar gibi şaşırtarak tarhlara ekiyorum. Pıtır pıtır çok da veriyorlar. Ama evdekilerin pek hoşlarına gitmedi tadı. her yapışımda yemesi saadece bana düşüyor. Ben de salata ve garni olarak tüketiyorum. |
24-08-2007, 15:46 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Bahsedilen zamanda da tohum çimlendirdim, hepsi güneşin gazabına uğradı. Kurudular gittiler. Şu anda mevsim normellerinden sıcak gidiyor zaten, hava sıcaklığından da bahsedilmiş yukarıda 36 oC de bahçeye şaşırtalım da hepten şaşırıp kalsınlar. İmam bildiğine okusun da bir deneme yapıp boyumuzun ölçüsünü alalım. Bendekiler 9-10 cm oldu viyolde, 1 hafta daha bekletir toprağa alırım. Üstelik siz bu konuda ne biliyorsanız ben de onu biliyorum bir farkla; bu elinizdekiler hibrid tohum değil, tohum almaya bakın derim olmadı dondan korumak için tepesine bir çadır kondurun. |
29-08-2007, 02:36 | #15 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-08-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 3
|
merhabalar daha önce görev yaptığım ordu ilinde, küçüçük bir bahçede,brüksel lahanası yetiştirme şansım oldu. 6,7 köktü ama yinede ceviz büyüklüğünde yetiştiler.. gel gelelim. hasadını yaptıktan sonra yemeye kıyamadım arkadaşlar, ev ahalesi katletti brüksel lahanalarımı |
29-08-2007, 21:15 | #16 |
Ağaç Dostu
|
Bizim viyoldekileri tırtılcıklar yemiş biraz. Demond25 vardı evde, "içeriği" 500cc suya 0.2cc kadar karıştırıp spreyle püskürttüm, ayrıva pasifloralarda yaprak galeri güvesi ve kivinin yapraklarında da yinikler vardı, düzbastı hepsine uyguladım. Yetinmedim üstüne de 15-40-15 yaptım 1 kova. Saksılara ve viyollere biraz biraz sulama yaptım. Akşam baktım hepsi şaha kalkmış gidiyor. |
20-03-2009, 19:11 | #18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-12-2008
Şehir: İzmir-Foça
Mesajlar: 224
|
Tekin Bey mart ayında ekebileceğimi söylemişti tohumları gönderdiğinde. Ben dayanamayıp Ocak sonunda ekmiştim, denemek için. Şimdi hepsi dört parmak kadar oldu. İzmir ile Bodrum arasında çok fark olduğunu sanmıyorum, bence siz de bu ay ekin. Ben de kalan tohumlarımı saksıya ekeyim diyorum. |
20-03-2009, 19:25 | #19 |
Ağaç Dostu
|
Evet şimdi Ekebilirsiniz arkadaşlar. Yaz boyu sürekli yapraklarını budayın ki boya gitsin. Kışa yakın yumruları gövdesinde fazla yer bulsun. Yaprakları kara lahana yerine değerlendirebilirsiniz. Bilmeyenler fark etmez bile yerken bürüksel lahanası olduğunu. Sarması yapılır çorbası olur. Haşlanıp süzülünce biberli kavurması da güzel olur. |
21-03-2009, 10:04 | #20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-12-2008
Şehir: İzmir-Foça
Mesajlar: 224
|
Yeri mi bilmiyorum ama Tekin Bey size birşey sormak istiyorum. Pazardan aldığım brüksel lahanaları son zamanlarda hep böcekli çıkıyor. Mevsimi geçmek üzere olduğundan mı? Artık almıyorum ben de. |
02-12-2010, 21:16 | #22 |
Ağaç Dostu
|
Sevigili Tekin bey, gönderdiğiniz tohumları geçen yıl ekmiştim, boylandılar ancak yeterli gövde kalınlığı oluşmadı ama birkaç tane lahana topu yaptılar ama açık kül yeşili renginde bit düştü. daha sonra tepesi uzayarak tohuma durdu. O tohumlardan almıştım. Ekim kalitesi normal midir acaba. Bu yıl iki tane kendisi çıkmıştı saksıda ve serada devamlı boya gidiyor. Yaprakları küçük gibi çapı 10 cm ancak var. |
02-01-2011, 21:00 | #23 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 493
|
Alıntı:
|
|
02-03-2011, 21:48 | #26 |
Ağaç Dostu
|
Ne kadar değişikmiş sevgili Jezebel. İzmir ılıman iklim. Hemen ekersin herhalde. Ben mart sonunu bekleyeceğim Brüksel lahanalarımı çimlendirmek için. Bahçeyi besin kaynağı olarak kullanmak geçen yazdan beri yaptığım birşey. Bence çiçeklerden daha keyifli, hele yerken doğal diyerek yemek apayrı bir zevk. Kolay gelsin. NOT: Bu başlığın neden balkon bahçeciliğinde olduğunu anlamadım. Brüksel lahanası sebzeler başlığında olmalı bence. |
02-03-2011, 21:52 | #27 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler arkadaşlar. Hemen çimlendirmeye alacağım sevgili uzman16. Fide halini alınca bahçeye şaşırım. Birkaç da salatalık tohumu ekeceğim, çıtır çıtır, organik olarak yeriz. Geçen yaz ağız tadıyla salatalık yiyemedim, " hormon", "gübre" söylentilerin sonu gelmedi... |
03-03-2011, 08:33 | #28 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-01-2009
Şehir: MARMARİS
Mesajlar: 970
|
Brussels Sprouts 'Red Bull' ne kadar değişik,sanki kırmızı lahananın minyatürü . Afiyetle yemek nasip olsun Ben de dikim mevsimini kaçırmadan tohumundan temin edip yetiştirmek için araştırmalarıma başlıyayım. |
03-03-2011, 08:43 | #29 |
Ağaç Dostu
|
Değil mi ama, çok sevimli, yiyeceksek bari kırmızı olsun... Kırmızı, mor,turuncu pigmentlerin yaşlanma üzerindeki olumlu etkileri konusunda çok konuşuluyor. Lahananın da antioksidan etkinliğini düşününce, tam bizlik bir ürün... |
03-03-2011, 16:50 | #30 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sebzeler de fideden büyüyüp çiçeklenip meyveye dönerken, olgunlaşırken ve tabii yerken ayrı güzel. Hatta seni bu başlığa beklerim. |
|
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|