25-08-2006, 12:34 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2005
Mesajlar: 517
|
Balkonda Saksı Sebzeciliği
Balkonların masallarda önemli bir yeri vardır. Jülyet Romeo'yu balkonda bekler, Alaattin ve Jasmine uçan halıya balkondan binerler, Rapunzel saçını balkondan uzatır... Gerçek hayattaki 'masallarda' da yeni prensler, prensesler, krallar, kraliçeler balkonlardan selamlarlar halkı. Kaynak: Milliyet - 24.07.2005 Balkon derken, herkesin uygun bir balkonu veya terası olmayabilir elbette; bir pencere önü ya da hava ve ışık alan apartman kapı önüde mi yok? İş sadece yapmak istemekte. Pencere önü çiçekçiliği çok güzeldir ama bir iki tanesini de sebzeye ayırsanız daha iyi olur bence. Özellikle mutfak pencerelerinin iç ve dışları bazı sebzeler için ya da baharatlı bitkiler, hem de minicik saksılarda çok uygun olabilir. Örneğin nane, dereotu, maydanoz, kekik, tarhun, süs biberleri, kiraz domatesi, reyhan ya da fesleğen, yeşil soğan, sarmısak, şu anda bunlar geldi aklıma. Yemekte ya da salatada az miktarlarda kullanılacak bu türler rahatlıkla elinizin altında ve her dem taze olarak bulunabilir. Renkli seramik fincanlar ya da kaseler ya da ahşap, plastik kalem kutularıni bile kullanabilirsiniz. İsterseniz bunları zevkinize göre boyayabilirsiniz de. Çatlamış bir cam bardak bile, örneğin biraz fazla kaldığı için çimlenmeye başlamış, artık atayım dediğiniz bir baş soğanı yapraklandırmak için yeterli olabilir. Tabii evinizde balkon veya teras varsa işin boyutu daha da büyüyebilir, minyatür bir sebze bahçesi teşkil edebilirsiniz. Bunu yaparken, sebze saksıları veya kasalarının arasına istediğiniz yazlık çiçeklerden de dikebilir ve ortamı çok şirin bir hale getirebilirsiniz. Yazın terasınızda, akşam üstü, elinizde bir hasır sepetle, rüzgardan efil efil titreyen bir giysiyle, başınıza geniş kenarlı bir şapka takarak, 19. yüzyıl leydilerinin havasıyla sekebilirsiniz de böylece. Ya da eşinize ya da sevgilinize ya da sadece o gecelik gelmiş partnerinize bir salkım kiraz domatesi, bir gül koparabilirsiniz o akşamın romantizmine. Domatesli romantizm neden olmasın ki? Sadece isteyin. www.sebzeler.org |
01-09-2006, 21:44 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2005
Mesajlar: 517
|
Enginar olabilir ama siz Ankara'da yaşıyorsunuz, eğer kışın dondan koruyabilecek ortam hazırlarsanız mümkün. Yer elması olabilir. Yine dondan koruyabilecek şekilde naylon tünel veya örtü uygulabilirseniz balkonda, marullar, tere, roka, yeşil soğan, sarmısak, pırasa, ıspanak, turplar, dereotu, maydanoz gibi sebzeleri kış boyunca muhafaza etmeniz mümkün. Tabii rüzgarı fazla almayan ve güneşlenmesi uzun olan yerde olursa bu daha iyi. Hatta beyaz lahana, çin lahanası, kırmızı lahana gibi sebzeler de olabilir. Hem belki çiçek de açarlar. En azından deneyin |
02-09-2006, 10:28 | #5 | |
ağaç dostu
|
Alıntı:
Bunların tohumları marketlernereden bulunur? Marketlerden alınanlar çoğunlukla iyi olmuyor. Yani verimsiz oluyor. |
|
26-10-2006, 23:30 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Sebze yetiştirmeye meraklı ev sahipleri için çoğunlukla yer en büyük sorundur. Ev içinde doğal olarak yetiştiricilik için en ideal yer balkondur. Hele iyi ışık alıyor ve güzel yetiştiricilik kaplarına sahipseniz, iyi bir toprak karışımı ile kendi hormonsuz sebzelerinizi yetiştirmeniz olası bir durumdur. Bitki yetiştirmeyi hele hele yenebilir olanları öğrenmek mecburiyetindeyiz ve bunu hem milletimiz hem ev ekonomimiz ve hemde geleceğimiz için öğrenmek zorundayız. Bunu ister hobi olarak isterse profesyonel olarak yapın ama öğrenin. Çünki seri üretime geçilen her yetiştiricilik için amatör yetiştiricilik tarzı unutuluyor veya unuttururluyor ve hatta eskiler dediğimiz kişilere kalıyor. Balkondaki yenebilir yeşilliğin bile insana verdiği huzur tarif edilemez. Bitkiyi yetiştirirseniz güncel kalır yetiştirmezseniz bilen kişi olarak eskimiş olursunuz, kendinizi yenileyin. Birim alanda en fazla ürünün elde edildiği çağımızda balkonda da bu yetiştiriciliği en iyi şekilde ve zevkini de alarak en ekonomik şekilde yapabilmeniz için sizlere yardımcı olmaya çalışacağım. |
14-12-2006, 09:34 | #8 |
agaclar.net
|
Baharat bahçesi mutlaka gerekiyor. Maydanoz dışındakileri yetiştiriyorum. nane maydanoz kekik dereotu defne fesleğen biberiye Kış sebzeleri bilgileri çok iyi olacak |
14-12-2006, 09:54 | #9 |
Ağaç Dostu
|
Toprak ve Ortam Şartları
Sebzeler çok derin kök şartlarında yetişmezler.Daha yüzeyde işleme derinliğine yakın 40-80 cm lik bir toprak derinliği isterler. Ancak balkon şartlarında bu derinliği en aza indirmek zorundayız. Bu iş için genelde kullanılan kaplar kesme variller, naylon leğenler veya plastik kovalardır. Ancak ben ideal ve estetik olarak bunların dışında balık kutusu tavsiye ediyorum hem derin hem de estetik özellik taşıyor. Tek dezavantajı darbeye dayanıklı olmaması. Ne olursa olsun en az 15-20 cm lik bir toprak derinliği oluşturmak zorundasınız. 20 cmden fazlası daha idealdir ******, o nedenle derin balık kutuları öncelikli tercihimizdir... Toprağa gelince, yetiştireceğimiz sebzeye göre değişmekle birlikte harç hazırlamamız gerekiyor. Ağır veya sadece topraktan ziyade su tutabilen organik maddece zengin ama sadece organik gübreden oluşmayan bir karışım tercih etmek gerekiyor. Ben bu iş için daha önceden kendim çürütüp elediğim çam ibresi+toprak karışımınına zeolit takviyesi yaparak bir karışım hazırlamayı düşünüyorum. Zeolit karıştırmamın nedeni kendisinin doğal bir gübre olması, saksı bitkilerinde çok iyi sonuçlar vermesi, topraktaki besinleri artırması ve topraktaki besin maddelerini de yarayışlı hale getirmesidir... Aslında ekim kısmı hariç diğerleri için her uygulama aynı, tabi yukarda adını verdiğim sebzeler için... Şimdi Fotoğraf makinesi bulduğum ilk anda resimle maydanoz, soğan, marul ve ekimini anlatmaya çalışacağım... Düzenleyen Selahattin Yılmaz : 10-06-2013 saat 10:06 |
14-12-2006, 16:53 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Merhaba Selahattin Bey Bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler. Zeolit nerden bulabiliriz..Nasıl temin ederiz. |
14-12-2006, 17:38 | #12 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba bende balkonumda bişeyler yetiştirmeye çalışıyorum.Bir senedir maydonoz almadım. Harika bir bitki kopardıkça yenisi geliyor. Dereotunu bir türlü tutturamadım. Rokayı sürekli böcek sarıyor. Havuç ektim sonuç bekliyorum yeşerdi ama kökte ne var ne yok bilemiyorum. Nane ektim gelişme yok. Neyse kaptırdım. Dereotu zor bir bitki midir? |
14-12-2006, 20:47 | #13 |
Ağaç Dostu
|
Merhabalar adabayrakoglu, Elimden geldiğince yetiştiriciliğe değineceğim ancak bazı bitkilerin yetiştirme mevsiminde sorun yaşıyorsunuz. Dereotunu sıcak **** fazla soğuk iklimlerde yetiştiremezsiniz ılık iklimden hoşlanır, en azından hasad başlayana kadar serin ister. Hatay' a göre ocak sonu Şubat başı gibi ekerseniz tabi aşırı soğukların zamanına göre biraz daha erken veya geç vakte alabilirsiniz. Tohumunda bir önceki yılın tohumu olmasına dikkat etmelisiniz. Ekimde esas sıcak zamanlara tohumun ekim tarihinin gelmemesidir. Zira sıcaklar bastırınca bitki hemen tohuma kalkar hasat zamanı kısalır. Kısaca Hatay a göre çok soğuk olmayan ancak serin mevsimlere ekim ve yetişmesini ayarlamalısınız. Bunun dışında diğer tarımsal uygulamaları maydanoza ne yapıyorsanız dereotuna da onu uygulamanız kafidir. |
14-12-2006, 20:55 | #14 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Zeolit Manisa'nın Gördes ilçesinde maden yataklarında çıkmaktadır. Temin konusunda özel mesaj gönderdim. Ayrıca müsait bir zamanımda zeolit konusunda forumda bir başlık açacağım... |
|
15-12-2006, 13:22 | #15 |
Ağaç Dostu
|
Ortam Hazırlama ve Ekim
Öncelikle malzemelerimiz hazır olmalı *Domates, Hıyar gibi boyu uzayan ve geniş alan isteyen sebzeler için kova *Biber, Patlıcan gibi kalın gövde yapan sebzeler için uzun ve derin saksı *Maydanoz ve marul gibi kazık köklü bitkiler için geniş derin bir kap *Ortamda kullancağımız olmazsa olmaz bahçe toprağıyla karışık harç. Tamamı organik olmasa iyi olur zira bitkileriniz fazla yumuşaklıktan devrilir. *Yerimiz dar extra besin ve güzel gelişim için zeolit (olmasada olur, ancak ben kiremit tozu, kil, kül eklemeyi tavsiye ederim.) Toprakla zeoliti karıştırıyorum, kaba dolduruyorum, bastırıyorum ve tohumlarımı hazırlıyorum. Doldurma ölçüsü ve bastırma sırasında mutlaka yetiştirme kabının kenarında en azından 2-3 parmak boşluk kalmalı ki sulama suyu kapta kalsın ve toprak güzelce suyu emsin ayrıca sulama esnasında etrafa su sıçramasın. Marul tohumu: Maydanoz tohumu: Tohum ekiminde tohumlarımızı ekime hazırlamadan önce marul 1 gece ılık suda, Maydonoz 1 hafta ılık suda bekletme yapılarak ekim yapılırsa çimlenme erkene alınabilir. Ekimde bitkinin büyüdüğündeki boyu dikate alınırarak ekim sıklığı ayarlanabilir. Çok sık ekimde çıkışla birlikte bitkiler ya cılız kalır **** gelişmezler veya arada tek tük güçlü bitkiler aradan sıyrılır farklı bir görünüm alır. Resimdeki kaba 1-2 gr maydanoz veya marul bile yeterince fazladır. Ancak maydanozda gayet seyrek ekim gerekirken marulda biraz daha sık ekilebilir ancak çim ekiminde olduğu gibi aşırı çimleme yapacak bir ekimden kaçmak gerekir. Eğer aşırı tohum ekmekten korkuyorsanız 5 cm aralıklarla kap içinde çizgiler çizip tohumu sıraya ekerseniz sonradan bir seyreltme yaparak bitkileri yetiştirme ortamında rahatlatabilirsiniz. Düzenleyen Selahattin Yılmaz : 10-06-2013 saat 10:08 |
15-12-2006, 13:31 | #16 |
Ağaç Dostu
|
Tohumlar ekildikten sonra üzerine yarım santim veya daha az tohum gelecek şekilde (Genelde tohum kalınlığının 2-6 misli kalınlık yeterlidir) kapak olarak aynı toprakla bastırıyoruz ve sulama suyu ile pulverize olarak suluyoruz, hortumla suyu direkt vermeyin su toprağı oyar ve tohumu yerinden oynatır, çıkışta bu dikkat çekecek şekilde de belli olur. Sonra balkonunuzda uygun bir yere yerleştirip suyunu verin. Mutlaka en başta fazla suyun tahliyesi için kabın alt kısmında saksılarda olduğu gibi yeterli delik açmak gereklidir. Fazla suyu kenarda süzülsün ve kabınızın altına balkonu kirletmemeisi için tedbirleri alın. Çimlenmeyi kolaylaştırmak için çimlenme aşamasında yetiştirme ortamının üzerine bez sererek veya naylon sererek çimlenmeyi kolaylaştırabilirsiniz. Ancak çimlenme başladığında bu malzemeleri kaldırmalısınız aksi takdirde çimlenmiş bitkilerin boyu aşırı uzar, bitkiler yatık büyür, ilk çimlenme başlangıcında bu malzemeleri mutlaka uzaklaştırın. Ve bu da zeolit yakından görünümü Kolay gelsin. Yetiştirme haberlerinizi ve sorularınızı bekliyorum... |
15-12-2006, 22:25 | #18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
|
Çok güzel bir çalışma
Teşekkür ederiz, çok güzel bir çalışma olmuş, devamını bekleriz Hocam |
16-12-2006, 08:46 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Selahattin Bey harikasınız. Görüntülü olarak anlatmışsınız.Çok güzel bir çalışma. Ellerinize sağlık. |
16-12-2006, 09:53 | #20 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Şunu sormak istiyorum; Tohumları direk büyüteceğimiz yere mi ekmeliyiz, yoksa şaşırtma yaparsak daha mı faydalı olur. Tohumun çimlenmesini hızlandırmak için kullanabileceğimiz bir yöntem var mı? Hangi tohum kaç günde çimlenir? Bildiğim kadarı ile maydanoz en geç çimlenen. |
|
18-12-2006, 09:31 | #21 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Tohumları direkt büyüyeceğiniz yere de ekebilirsiniz ayrı bir yerde büyütüp şaşırtmada yapabilirsiniz. Ancak bu iki şıkkın birbirinden oldukça çok farkı var. Tohumları yetiştireceğiniz yere ekerseniz çok tohum kullanmak zorundasınız ve fideler yetiştiğinde esas bitki için yeterince bitki bırakıp fazlalıkları almalısınız ve bu aldıklarınızı başka yere dikebilirsiniz veya imha edeceksiniz ki bu da tohum ve fide israfı demektir. Eğer tohumları ayrı bir yerde fide olarak yetiştirip şaşırtırsanız bu size turfandacılık sağlayacaktır. Turfanda mevsiminden belli bir zaman (1 hafta -1 ay) önce o sebzenin yetişmesi demek. Ayrıca fideyi ayrı yetiştirdiğiniz ortamda fidelere yapılan özel işlemler fideyi pişkin hale getirirki fide yetiştirciliğinde esas amaçta budur; yani pişkin fide elde etmek. Pişkin fide gövdeden düğüm atsanız bile kırılmayan fidedir (Pişkin fide elde etmek için ayrıca fide yetiştirmeye değineceğim). Kısaca tohum israfını önlemek, pişkin ve sağlıklı fide elde etmek ve verimli bir üretim yapmak için hazır fide kullanmak ya da şaşırtma yapmak şarttır ve şiddetle tavsiye ediyorum. Ancak fidesini kendisi yetiştirenler bir kenara Hazır Fide yetiştiren menşei ve standardı belli fidelerden kullanmalarını tavsiye ederim. Zira artık uygun olmayan ortamlarda yetiştirilen çıplak köklü fideler toprağınıza hastalık ve zararlı etmenleri taşıdığı gibi tutma şansıda düşük fidelerdir kaldı ki çoğunlukla taşıma sırasında çeşitler karıştığından sıkıntıları her zaman yaşanmaktadır. -Tohumun çimlenmesini hızlandırmak için kullanabileceğimiz bir yöntem var mı? Hangi tohum kaç günde çimlenir? Bildiğim kadarı ile maydanoz en geç çimlenen. Tohumun çimlenmesini artırmak için uygulayacağınız önlemler var. Bunlardan bir tanesi tohumu ekmeden önce tohum çeşidine bağlı olarak ılık suda 1-5 gün bekletmenizdir. Genel olarak halk arasında yaygın olan bekletme süresi tohum kaç yıllıksa o kadar gün suda bekletilmesidir. Örneğin elinizde 2 yıllık bir domates tohumu varsa 2 gece suda bekletmeniz gerektiği şeklindedir. Ancak ben her yıl devamlı yenilediğiniz tohumu yani taze tohumu tavsiye ederim. Sebzelerden tohum alma yöntemlerini de zaman içerisinde uygun başlıklarda açıklayacağım. Bunun dışında viyolde ekim yapmışsanız nemli ortamında 21-24 ºC lik sabit sıcaklıklarda domates 24 saat, patlıcan 72 saat, biber 48 saat, hıyar 24 saat, kavun 48 saat, karpuz 72 saat bekletilirse tohum çatlar yetiştirme ortamına alırsınız orada çimlenme gerçekleşir. Ayrıca tohumun erken çıkması için özel humik asit, bakteriyel veya enzim gübresi, tarzı yosun gübreleriyle tarifine uygun muamele ile çimlenmede erkencilik sağlayabilirsiniz. Yine de şu tohum şu kadar zamanda çimlenir diye bir şey diyemem çünki sadece domates tohumlarında bile 3-15 gün arasında aynı sıcaklıkta çimlenmenin süresinin değiştiğine şahit oluyorum. Bunun dışında domates, hıyar çok arsızdır ve çabuk çimlenir patlıcan, karpuz, maydanoz gibi sebzelerde geç ve güç çimlenir. Yine tohumlarda çimlenme tohum yatağına, tohum cinsine ve çeşidine, yetiştirme sıcaklığına, gece gündüz sıcaklıkları arasındaki farka, ekim derinliğine ve tohumun tazeliğine göre değişen şartlara bağlıdır. İyi bir gözlem ve iyi bir uygulama ve ekim artlarının optimizasyonu çimlenmeyi kolaylaştırır. Sebze ekim-dikim klavuzu Dekara Bitki sayısı Düzenleyen Selahattin Yılmaz : 10-06-2013 saat 10:11 Neden: soru-cevap olacak şekilde düzenlendi |
|
18-12-2006, 10:28 | #22 |
Ağaç Dostu
|
Ellerine sağlık hocam. Çok aydınlatıcı bilgiler olmuş. Tohumları çimlendirdik, şaşırttık veya şaşırtma yapmadık. Meyve alana kadar ne gibi bir bakım uygulamamız gerekiyor. Ne gibi bir gübreleme programı uygulamamız gerekiyor. Organik gübre kullanacaksak hangisini nasıl ve ne kadar koymalıyız? Suni gübre kullancaksak ne zaman ne gübre vermemiz gerekiyor? |
18-12-2006, 11:02 | #23 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Tutmayanların yerine yenilerinin dikilmesi ve onlarda önem gösterilmesini söylememe gerek yok. Bundan sonra artık fazla sulamaya gerek yok hatta sadece yapraklar susuzluktan boyunlarını büktüğünde su vermek gereklidir ki bir an önce meyveye yatsın aksi taktirde vereceğiniz bol miktar su bitkiyi şımartır ve sürekli yeşillik aksam geliştirmeye yöneltir (yaprağı yenen sebzelere su vermeye devam etmek gereklidir). Susuz bırakmaktan kasıt bitki yaşama daha sıkı sarılsın ve kendi mekanizmasına yerleştirilmiş olan yaşama endişesine düşerek bir an önce neslini devam ettirebileceği periyoda yani meyve ve dolayısıyla tohuma yatsın. Sizde bu aşamada devamlı meyveyi hasad ettiğiniz için o da sürekli neslini çoğaltacaktır. Gübre kullanımında ise mutlaka bitkinin kök bölgesine fidenin dikiminden önce gübreyi vermiş olmalısınız. İyice yanmış sığır gübresinden dekara 2-3 ton yeterlidir. Balkon yetiştiriciliğinde ise saksı harcına 3/1 oranından fazla katmamalısınız. Suni gübre kullanımında ise yine kök gübresi dediğimiz 18-46 (DAP) gübreden toprak ahzırlığı esansında kök bölgesine süremk üzere dekara 12-25 kg esasına göre atabilirsiniz. Daha sonra gübre kullanımında azotlu ve potasyumlu gübreler bahçe toprağınıza yaptıracağınız toprak analizinde tavsiye edilen miktarlara göre toprak yüzüne serpmek ve sulama suyuyla toprağa kazandırmak suretiyle verilir. Gübre kullanımında aşırı dozlar bitkiyi yakar bu nedenle aşırı dozlardan kaçınmak gereklidir. Gübre kullanımında genel mantık kök sistemini geliştiren gübrelerin (Fosfor, potasyum, humik asit türevleri) bitkiyi dikmeden önce kök bölgesinde olacak şekilde hazrılanması, yeşil akasmı geliştiren ve btkiyi gür bir vejetatif gelişmeye yönlendiren ve dal ve sürgün gelişimin artıran (Azot, potasyum) gübrelerinde yetiştiricilik esnasında bitkiye yakın kısmalra serpmek çapayla veya sulama suyuyla toprağa kazandırmak esasına dayanır. Balkon yetiştiriciliğinde saksı başına bir çay kaşığını geçmeyecek dozlar kullanılır... Vereceğiniz gübrelerde, gübreleri tanımak bitkinin hangi dönemde hangi besin maddesine ihitiyacı olduğunu bilmek size kulanımda kolaylık sağlayacaktır. |
|
18-12-2006, 11:19 | #25 |
Ağaç Dostu
|
Evet. Bitkilere su verdiğinizde boyları uzar ve sürekli yeşil aksam kısmını geliştirir, susuz bıraktığınızda boyları kısalır ve sağlam yapılı görünüm kazanır ve meyveye yatar. Gölgede bırakırsanız yine boyu uzar ve yapraklarını koyulaştırır ki daha fazla ışık alabilsin diye klorofil üretir. Güneş te ise boyları kısalır ve yapraklarını açık yeşile dönüştürür yoğun ışık nedeniyle daha az klorofil ile fotosentezini gerçekleştirebilir. |
26-01-2007, 14:38 | #28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-01-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 16
|
Klimanjaro verdiğin bilgiler için çok teşekkürler. Domateslerin kök yapıları çok büyük olurmu olursa ne kadar olur? |
26-01-2007, 21:34 | #29 |
Ağaç Dostu
|
Domates bitkisi de dahil bütün bitkiler için toprağın üst kısmında ne kadar yeşil aksam görürseniz toprak altındaki kısımda da o kadar alanlık kök düşünün sizin için ideal bir ölçü olacaktır. Toprağı az toprak üstü büyük olan saklsılarda ise kökler daha küçük alanda sıkışıp kalırlar ancak yukardaki her dal için aşağıda mutlaka besleyici bir kök damarı vardır. Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur. |
06-03-2007, 12:31 | #30 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-03-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 83
|
balkonda kiraz domates ve süs biberi
Merhaba foruma yeni katıldım ve Selahattin Bey'in yazdıklarını okudum. Tekrara neden olmak istemiyorum ama bu konuda çok tecrübesiz ve beceriksiz olduğum için bazı sorularım olacak. Balkonda domates,kiraz domates ve süs biberi yetiştirmek istiyorum: 1) Praktiker gibi marketlerde satılan tohumlar güvenilir midir? Ziraatten alsak daha mı iyi olur? 2) Süs biberi için acısız **** az acılı tohumu nereden bulabilirim? 3) Marketlerdeki hazır topraklara ekebilir miyim? Gübre kullanmam gerekir mi mutlaka? 4) Özel fideleme kaplarına ekebilir miyim tohumları? Kaplar çok küçük,her kaba 1 tohum mu ekmeliyim? 5) Pulverize sulama ne demek? 6) Tohumları ekince direk balkona koyabilir miyim? Ankara'da yaşıyorum, geceleri hala soğuk. Üzerine streç geçirsem de balkon da zarar görürler mi acaba? 7) Fideleri saksıya alırken 40 cmlik çapında bir saksıya kaç fide dikmek gerekir? 8) Fideleri saksıya aldıktan sonra ne zaman meyve vermeye başlar? Senede 1 kere mi ürün verir? 40 cmlik saksıdan ne kadar domates alabilirim mesela? Daha sonra yeni tohum eksem mevsimi dışında da yetiştirebilir miyim? Kusura bakmayın çok uzun oldu ve belki çok basit sorular sordum ama aklıma takılıyor. Eğer beni aydınlatırsanız hemen yetiştirmeye başlayacağım. Şimdiden teşekkürler... |
|
|