agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Balkon Bahçeciliği
(https)




Beğeni Düzeni781Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-05-2007, 17:19   #151
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-05-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 37
Merhabalar

Ben siteye daha bugün üye oldum ve bugüne kadar yazılan tüm yorumları baştan sona okudum. Okumakla birlikte amatör bir bitki yetiştiricisi olarak ne kadar bilgisiz olduğumu anladım. Hele hele Selahattin Beyin yorumlarından sonra içimde inılmaz bir ziaat mühendisi olma isteği oluştu ama ne yazık ki iktisat bölümünde okuyorum.

Name:  Resim 020.jpg
Views: 12137
Size:  62.0 KB

Name:  Resim 019.jpg
Views: 11549
Size:  45.6 KB


Bende balkonda sebze yetiştireye çalışıyorum. Geçtiğimiz sene 20-30 kadar biber ekmiştim balkonda ki saksılara fakat sonu hüsranla bitti. Bu yüzden bende daha kolay bir bitkiyi yetiştirmek için uygun gördüm ve tere ektim. Yaklaşık 2 hafta önce ektiğim tereler oldukça büyüdü. Bu da bende inanılmaz bir sevinç yarattı ve fotoğraflarını çekip buraya koymayı düşündüm. Her ne kadar bu konularda fazla bilgim olmasada yeni başlayan arkadaşlara üretmesi daha kolay olan tere gibi bitkileri tavsiye ediyorum.

Saygılarımla.

Bilge Kerem beğendi.
canerkus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2007, 18:32   #152
Ağaçsever
 
akoman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 53
Selahattin Hocam Ben sivil havacilik sektorunde calisiyorum.Bitkilerle hele yetismesi ile dogrudan **** uzakdan hic alakam yoktu ta ki gecen gun 1kg domates tohumunu elde etmek icin disardan 5 tir dolusu domates ihrac etigimizi ogrenene kadar. Bende kendime dusen gorevi ( arsasi olan ve kulanmayanlara, imkanlari olupda konu hakinda yatirim yapma ihtimali olanlara) insanlara bahcelerine balkonlarina bu sebzeyi dikmelerini ve tohumun olusmasi icin internetde gerekli bilgilerin oldugunu aktartdim. Ancak dun bir internet yazisinda bir ziraat muhendisinin tohum uretme konusunda 3 defa yikama ve kurutma , 15 derecede n fazla sicakliga maruz birakmama gibi bir yazisini okudum ve aklima hazir (alisveris magzasindan) aldigim tohumlar geldi ve tohumlari pazarlayan firmayi aradim onlar ayni kurlalara gore 4 defa yaptiklarini ilettiler. Bende bunun uzerine bir deneme yapmak istedim 35 domates cekirdegini kendi suyunda gunese sererek yalasik iki saat kuruttum ve ektim hazir aldigim tohumdan cok daha (1 haftada)once 32 iki tane filiz verdi su anda 28 uc yaprak halinde diger tohumlardan (10 adet) sadece tek bir filiz verdi. Yinede yaptigim bu islemin ileride bana bir sorun olup olmicagina dair ne o 9 Eylul univerisitesindeki ogretim gorevlisi nede baska biri yazmadi

Lutfen bana bu 32 guzel filizin ileride bu uygulamadan dolayi herhangi bir hastaliga maruz kalmicagini **** karsilasabilicegim sorunun cozumunu anlatin

Saygilar...
Ali Kemal ORHAN

akoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2007, 23:16   #153
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Sevgili alico,

Yaptığınız uygulamanın tohumların gelişimine, hastalanmasına hiç bir olumlu **** olumsuz etkisi olmaz-olamaz. Tohum bir kitap gibidir. O kitapta o bitkinin hayat hikayesi yazılıdır. Eğer siz herhangi bir olumsuz etki ile o kitabın satırlarına zarar verecek bir işlem yaparsanız işte o zaman tohumunuz çimlenmez. Bitkinin mekanizmasını etkileyecek bir etkiye maruz bırakmadıktan sonra tohumda çimlenme sorunu olmaz. Burada da siz bu mekanizmaya zarar verecek bir etki yapmamışsınız gayet doğal çimlenme olmuş.

Ancak tutupta çimlenme sıcaklığı olan 18-20 derecelik suda yıkarsanız ve tohumu da nemli ortamda bulundurursanız o zaman tohum üreteyim derken çim üretirsiniz. Emekleriniz boşa gider. Her meslek kendi şartlarını ve kendi ortamını doğurur. İşte o şartlara uyacaksınız, uymazsanız sadece tecrübe elde edersiniz.

Tohuma yapabileceğiniz negatif işlemler aşırı soğuğa maruz bırakmak, aşırı sıcağa maruz bırakmak vs. gibi illegal, tohumda bulunan embriyoya zarar verecek bir işlem ve onun uyuyan canlılığını etkileyecek bir işlem olabilir. Veya Besi dokunun bir şekilde bozulmasına neden olabilirsiniz. Tohumlar tohumluk için üretim aşamalarında optimum şartlarda paketlenir veya üretime alınır ki tohumlarda çimlenme de optimum veya maksimum olsun.

Tohum üretim aşamaları sertifikasyon ve ıslah bilgileriyle donatılmış genetik bilgilerinide içeren bir dizi standart işlemi olan bir işlemdir. Bilimin en güzel faydası bilgiyi kontrollü ve sağlıklı kullanmasıdır. Bilgi de yine tecrübenin elinde daha iyi değer kazanır. Kısaca tohumlar konusunda daha iyi çalışmalar yapmalısınız. Tuhumculuğu öğrendiğinizde göreceksiniz ki "1kg domates tohumunu elde etmek icin dışardan 5 tır dolusu domates ihraç ediyor" değil sadece basit mendel kanunlarını bilmediğimiz için yeterince bitki ıslahçısı yetiştiremiyor ve ihtiyacı karşılamak için dışardan tohum getiriyoruz. Aslında bu konu çok derin ve tartışmaya açık bir konu sorularınız dışında bence şimdilik bu kadar açıklama yeterli diye düşünüyorum.

idris2727 ve Angel Aki beğendi.

Düzenleyen Selahattin Yılmaz : 23-10-2013 saat 19:36
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2007, 23:52   #154
Ağaçsever
 
akoman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 53
Selahattin bey cok tessekur ederim verdiginiz bilgiler icimi rahatlatti desem yalan olmaz.

akoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2007, 00:09   #155
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-04-2007
Şehir: İzmir - Saraykent 6
Mesajlar: 141
Cool İlk sebze fidelerim

Merhabalar;
Sayın Selahattin Bey forumlarda yazdığınız yazılar ve dergideki yazı diziniz oldukça güzel. Ben de en sonunda bahçeli bir eve yerleşme şansına sahip oldum. Bu sayede yıllarca süren hayallerimi gerçekleştirme fırsatını buldum. Geçen hafta aldığım tohumları hem daha önce yaptığım yetiştiricilik denemelerime hem de sizin yazılarınıza dayanarak ektim.
Anlatmadan geçemeyeceğim, bundan yaklaşık 5 - 6 sene önce Ankara'da okurken yüksekçe bir saksıya torf koyup pazardan yemek için aldığımız barbunyalardan 2 - 3 tane ekmiştim. Sırf eğlence ve biraz da gözlem olması için. Herhangi bir teknik vs... dikkat etmeden sadece toprak kuruduğunda sulamak suretiyle barbunyadan fide almıştım. Çıkan fide uzadı ve 2 - 3 parça sebze kopardık İnanılmaz derecede eğlenceli, öğretici ve heyecan verici bir deneyim olmuştu bu benim için.
Herşey bir yana ben de yaptığım ilk ciddi ekim işini buradan paylaşmak istedim.
27 Nisan 2007'de aldığım tohumların ekimini yaptım.

Ektiğim tohumlar;
Johnsons marka ince yapraklı Fesleğen
Anadolu marka Murat f1 badem hıyar (Akıllı tohum ve melez çeşit olduğu yazıyor pakette)
Domates H-2274 sofralık oturak (referans çeşit olarak yazıyor paketinde)
Biber çarliston bağcı

İlk olarak drenaj için plastik bardakların altlarına bıçakla fotoğraftaki gibi delikler açtım.


Daha sonra bardakları torfla doldurdum. Üst kısmına doğru yaklaşık 2 - 3 cm kalacak şekilde ve torfu hafifçe bastırdım. Kalemle açtığım 0,5 - 1 cm deliklere birer tohum gelecek şekilde ekip tohumun üstünü bardaktaki torfla hafifçe doldurdum. Domates, biber ve hıyarı 10ar bardağa ektim. Ardından spreyle can suyunu verdim.
Evde bulunan genişçe bir plastik kabım vardı. Buna alttan ufakça bir delik açtım havalanmayı sağlamak için. Bardakları etiketleyip bu plastik kaba sıraladım ve üstünü bir kapak ile kapattım. Bu arada İzmir'de havalar iyice ısındığı için sıkı sıkıya kapatmadım kabımı. Az biraz boşluk kalacak şekilde kapakla kapattım.



Direkt Güneş ışığı almayacak şekilde balkonda duruyor.

Ve sonuçlarını almaya başladım;
2 Mayıs'ta 7 adet bardaktan hıyar fidelerim çıkmaya başladı.
5 Mayıs'ta 2 adet hıyar fidesi daha çıktı.
5 Mayıs'ta 5 adet domates fidesi çıktı.

Fideler çıkar çıkmaz bardakları ağzı açık ve Güneş alacak şekilde duran plastik kaba aktardım.
İlk çıkan hıyar fidelerim.


Domates fideleri daha 1 günlükler


Bunlar da hıyar fidelerimin bugünkü halleri 4 günlükler. Sanırım suları fazla kaçtı bir anda boylandılar



Çarliston biberlerden ve fesleğenden daha bir hareket yok. Sabırla beklemekteyim.
Fideleri sanırım 1,5 ay sonra asıl yerlerine şaşırtmam gerekiyor. Bu süre ne kadar doğru bilemiyorum.
Bahçeyi de sebzelerim için hazırlamaya başladım. Eve yeni taşındık ve uzun süren tadilatlar dolayısıyla bahçe bakımsız kaldı. Bahçedeki tüm fazlalık otları tek tek kökledim. Toprağı belleyip humik asit uyguladıktan sonra iyice çapalayacağım. Sebzeleri ekmek için kanallar ve tepecikler yapmayı düşünüyorum. Sanırım bütün bu sebzeleri uygun aralıklarla tepeciklere eksem uygun olabilir. Çukurdan da sulamayı yaparım diye düşünüyorum.

Bilge Kerem beğendi.

Düzenleyen lizard : 08-05-2007 saat 12:37 Neden: Eklemek istediklerim var :)
lizard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2007, 00:21   #156
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Çok güzeller, daha az suyla daha güzel fideler elde edeceksiniz. Gelişmeleri burada yayınlayın lütfen...

Bilge Kerem beğendi.
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2007, 11:50   #157
dal
Ağaç Dostu
 
dal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 220
hıyar ve kavun

kavun ve hıyar fidelerim 8 cm e yakın oldu.15 gün önce diktiğim fideler gerçek yaprakları yeni çıkıyor fakat sulama yüzünden uzadı sanırım boyunlarını büktüler suyu kontrol altına alsam düzelirler mi? Yoksa geç mi kaldım çok mu aşırı uzamışlar?

Bilge Kerem beğendi.
dal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2007, 16:15   #158
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Eğer fideleriniz boyunlarını büküyorsa ya çok fazla susuz bırakıyorsunuzdur sık sık nemlendirin bitkiyi boyun bükme olmayacaktır. Fide yetiştirmede dikkat, kontrol ve gözlem çok önemlidir bitkiye göre davranmak en iyisi.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2007, 14:05   #159
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 62
Sayın Selahattin Bey,

Domates, patlıcan ve biber fidelerini toprağa yerleştirdik. Sulamasını da arkadaşlar yapmışlar. Bir önceki yazınızda toprağa ekildikten 1 hafta veya 15 gün su vermeyin yazmışsınız. Bizim toprağımız killi ve su almayınca çatlaklar oluşuyor. Toprak çatlayınca da fideler tutunmakta zorlanıyorlar. Killi toprak için öneriniz var mıdır?
Saygılarımla,

İsmail Adanalı

Gelibolu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2007, 14:45   #160
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Gelibolu Mesajı Göster
... Bir önceki yazınızda toprağa ekildikten 1 hafta veya 15 gün su vermeyin yazmışsınız. Bizim toprağımız killi ve su almayınca çatlaklar oluşuyor. Toprak çatlayınca da fideler tutunmakta zorlanıyorlar. Killi toprak için öneriniz var mıdır?
Saygılarımla,

İsmail Adanalı
Hiç bir yazımda dikimden itibaren 1 hafta 15 gün su vermeyin şeklinde bir ifadem yoktur olamazda olduysada yanlıuş yazmışım (öyle bir açıklamam yok) tam tersi dikimden itibaren bir hafta on beş gün bolca sulamak gereklidir ki tutsunlar işte tuttuğu belli olduktan sonra fideleri su7lamayı kesiyoruz. Fidelerinizin tuttuğu belli olana kadar toprağınızı çatlatmayın sevgili Gelibolu...

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2007, 18:39   #161
attoppittapmiiina
 
Giriş Tarihi: 06-04-2007
Şehir: KUŞADASI(AYDIN)-İZMİR
Mesajlar: 47
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ Mesajı Göster
Hiç bir yazımda dikimden itibaren 1 hafta 15 gün su vermeyin şeklinde bir ifadem yoktur olamazda olduysada yanlıuş yazmışım (öyle bir açıklamam yok) tam tersi dikimden itibaren bir hafta on beş gün bolca sulamak gereklidir ki tutsunlar işte tuttuğu belli olduktan sonra fideleri su7lamayı kesiyoruz. Fidelerinizin tuttuğu belli olana kadar toprağınızı çatlatmayın sevgili Gelibolu...
Tam da domates ve biberleri dışarı ekecektim şaşırıp kalmıştım.Şaşkınlık içindeydim neyse kurtardık Teşekkürler Selahattin bey sakın alınmayın gelibolu konu önemliydi o bakımdan

biber2007 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2007, 12:00   #162
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 62
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ Mesajı Göster
Sevgili beonedge,

Fidelerinizi mümkünse daha fazla güneş gören yere taşıyın derim. Aksi halde biraz uzun bitki yapısına sahip bitki elde edersiniz. Kısaca bu her fırsatta uzun boylu olmasından dolayı yerlerde sürünmeye eğilimli bir bitki demek. Fideleri yeni dikildiklerinde bir hafta onbeş gün susuz bırakmamak lazımdır ki sağ sağlim toprağa adapte olsunlar. Bu sürenin sonunda artık yapraklarını susuzluktan büzüştürmediği sürece sulamayın sulasınızda ölmeyecek kadar verin ta ki çiçek açıncaya kadar. İlk çiçkeleri gördüğünüzde az az suyu artırabilirsiniz ancak çiçekler döllenip nohut büyüklüğünde domatesleri gördüğünüzde artık haftada bir bolca sulayın.
Yazınızı bir önceki sayfadan alıntıladım. Susuz bırakmamak yazısını susuz bırakmak olarak okumuşum. Az daha suyu kesecektim topraktan. Hata bende bunu belirtmek istiyorum. 1 hafta 15 gün bolca sulayalım

Gelibolu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2007, 12:47   #163
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-04-2007
Şehir: İzmir - Saraykent 6
Mesajlar: 141
Merhabalar;
Bazı sormak istediğim sorular var;
Bahçede sınırlı bir alanım var. Bahçemin toplamı 15 - 20 metre kare kadar. Bahçede birkaç ağacım da var. Bu yüzden sebzelere yaklaşık 2*3 metre kadar yer ayırabileceğim. Fidelenmek üzere 10ar adet domates, çarliston biber ve hıyar yetiştirmeye başladım. Buraya ekeceğim sebze sayısı acaba çok mu fazla?
Pakette kalan tohumların paketlerini iyice kapatıp gölge bir yerde saklıyorum. Acaba bu şekilde ne kadar saklanabilir? Açıkçası hava almayacak şekilde değiller aslında fakat kesinlikle Güneş görmeyecek şekilde duruyorlar.
Tohum paketlerinin üzerinde yazan bazı notların ne anlama geldiğini merak ediyorum;
Hıyar paketinin üzerinde akıllı tohum yazmakta. Bu nedir?
Bir de domates paketinde referans çeşit yazıyor. Bunu merak ediyorum.

Bütün bunların yanında bugün ilk biber de çıkmaya başladı Şu anda toplamda 9ar tane hıyar ve domates fidem ve bir adet çarliston fidem oldu.
Yalnız hıyarlar biraz fazla büyümüş gibi geliyor. Referans olması açısından bir tükenmez kalemle fotoğraf çektim. Acaba bu boylar normal mi yoksa fazla mı sulamışım?
Yaklaşık 6 günlük fideler.



Domates fidelerimden de dün çıkan 2 tanesinin yaprakları büzüşmüş gibi geldi. Belki de normaldir ama onların da fotoğraflarını yollamak istedim. En azından benim gibi deneyimsiz arkadaşlara da bir referans olabilir diye.


Bu da henüz bugün çıkan ilk çarlistonum En geç çarliston çıktı.


Fesleğenlerden halen daha bir ses seda yok Yaklaşık 11 gün oldu ekim yapalı. Umarım bugün yarın çıkmaya başlarlar.
Bu da benim sebze günlüğüm, her gelişmede bunu güncelliyorum;
27.04.2007
10'ar adet domates, çarliston biber, hıyar ekildi.
4 tane feslegen ekildi.

02.05.2007 7 adet hıyar fidesi çıkmaya basladı
05.05.2007 5 adet domates fidesi cıkmaya basladı
08.05.2007 1 adet biber fidesi çıkmaya başladı

Bilge Kerem beğendi.
lizard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2007, 22:28   #164
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Benim fesleğenlerim de çok geç çıktılar. Sanırım maydanoz gibi onun da çimlenmesi biraz uzun sürüyor.

Bilge Kerem beğendi.
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2007, 23:01   #165
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Sevgili lizard,
Artan tohumlarınızı gölgeden siyade 10-15 derece olabilen serin bir yerde saklayınız bu sıcaklıkta daha uzun süre muhafaza edersiniz. Bu şekilde sakaldığınızı tohumlar tohumun cinsine göre 1 aydan 5 yıla kadar 10 yıla kadar dayaınır ancak genelde 1-3 yıldır.

Paketinin üzerinde akıllı tohum ne anlama geliyor bilmiyorum ancak bütün tohumlar akıllıdır. Dikersin uygun ortamı sağlarsın çimlenirler hele hele hıyar tohumları kolayca çimlenirler.

Domates paketinde referans çeşit yazıyor sa bu sanırım tavsie edilen veya çokca tutulan bir çeş,t anlamına geliyor olabilir al beni yi artırmak için yapılan ticari bir yaklaşım işte.

Fidelrnizin boyları normal endişe etmeyin hele biberler daha güzel.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2007, 12:52   #166
Ağaçsever
 
akoman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 53
Selahattin bey sanirim domateslerim ile ilgili bir yanlis yaptim aralarinda bir bosluk birakmadan diktim hepsinin cikacagini bilemedigimden dolayi boyle bir hataya dustum sanirim simdi sasirtma yapmam icin nasil bir zamanlama uygulamayim ve bir diger konuda bazi yapraklarin uzerinde sarimtirak cok kucuk bocekler gordum bunlarin bir zarari olurmu?
domateslerimin su anki durumunu gormeniz icin resmini eklemek istedim ama basarisiz oldum size tek soyliye bilicegim ana yapraklardan sonra her biri ucuncu surguyu veriyor ve 6-7 cm uzunluktalar

bilgilendirirseniz sevinirim saygilar...

akoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2007, 14:31   #167
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Dometesler iyice tutsunlar tuttukları belli olduktan bir hafta onbeş gün sonra istedikelrinizi yerinden söküp tekrar dikebilirsiniz sorun olmaz. Böcekler için resim koymanız gerekiyor...

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2007, 19:15   #168
Ağaçsever
 
akoman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 53
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ Mesajı Göster
Dometesler iyice tutsunlar tuttukları belli olduktan bir hafta onbeş gün sonra istedikelrinizi yerinden söküp tekrar dikebilirsiniz sorun olmaz. Böcekler için resim koymanız gerekiyor...
Selahattin Bey govdeleri irilesen domatesler boy verdikce veriyorlar onun haricinde bocekleri anca size tarif edebilirm cunku cok kucuk olduklarindan dolayi digital fotaraf makinamla o kadar yakindan zoomluyamiyorum. yapraklara yaptiklari etki ise govdelerinin bulundugu yerleri once sarartiyorlar ve o sari lekeler gunes gorunce beyaza donuyor ve sanirim siyah lekelerde yaprak uzerindeki larvalari olabilir sabahdan beri internetde domateslere musallat olabilecek bocekleri ariyoum ama bunlairn resmini ceken kimse yok herhalde bir turlu goremedim.

acaba domateslerden ornek teskil edicek bir filiz alsam bunu bir ziraat malzemeleri satan dukana gotursem uygun olan ilac verilebilirmi ? **** bir baska konu domatesin bunyesinde bu tur bocekler olur ve ben bunu cokmu abartiyorum ama yapraklarin azda olsa sekillerinin bozulmasi bana normal gelmedi taktiri sizin bilginize birakiyorum

saygilar..

akoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2007, 19:58   #169
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Doğru seçeneği zaten söylemişsiniz. Resim koyamıyorsanız en iyisi bir ilaç baysiine göstermektir. Elbette yanlış bir şeyler olduğunu düşünüyorsanız bu sizi doğruya ulaştıracaktır...

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2007, 21:29   #170
Ağaçsever
 
akoman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 53
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ Mesajı Göster
Doğru seçeneği zaten söylemişsiniz. Resim koyamıyorsanız en iyisi bir ilaç baysiine göstermektir. Elbette yanlış bir şeyler olduğunu düşünüyorsanız bu sizi doğruya ulaştıracaktır...
Name:  domates1.jpg
Views: 4188
Size:  51.0 KB

Selahattin Bey bur resimin ustunde kare icine aldigim alanlarda bocegin yapraklar verdigi zarar goruluyor onun haricinde bocegin yapisi internetde gordugum Polyphagotarsonemus latus cinsi bir bocege benziyor ancak birazdaha farkli sanirim beyaz sinekten daha kucuk belkide yavrusudur yapraklarin uzerine ureme isleri suruyor olabilir ama en iyisi dediginiz gibi bir ziraat ilaclari satan firmaya gostermek.

Bu arada resimde gorulen saksida 36 filiz var ve bunlarin dedigim gibi ana yapraklarindan sonra 3. surguyu veriyorlar bunlara sasirtma icin 10 gun kadar beklemeye karar evrdim oneriniz icin tesekkurler.

Saygilar

akoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2007, 10:19   #171
Ağaçsever
 
akoman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 53
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Benim fesleğenlerim de çok geç çıktılar. Sanırım maydanoz gibi onun da çimlenmesi biraz uzun sürüyor.
feslegen tohumlarini once yastiga dikmenizi tavsiye ederim cok daha cabuk cimleniyorlar benim bugun 3. gun tohumlarin hepsi patladi sanirim bir iki hafta icinde topraha alicam

akoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2007, 11:21   #172
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Benim de iri yapraklı fesleğenlerim ve reyhanlarım çimlendiler hatta çimlenmenin ötesinde büyümeye başladılar artık Havaların ısınmasıyla 1-2 gün içinde şaşılacak kadar değişikler oluyor bitkilerde.

Bilge Kerem beğendi.
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2007, 17:46   #173
Ağaçsever
 
akoman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 53
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Benim de iri yapraklı fesleğenlerim ve reyhanlarım çimlendiler hatta çimlenmenin ötesinde büyümeye başladılar artık Havaların ısınmasıyla 1-2 gün içinde şaşılacak kadar değişikler oluyor bitkilerde.
Limon valla beni aklimda kalan yastik tekngi hani su ilk okulda fenbilgisi dersinde gorduklerimizi uyguladim ben bir ama genelde bunu yapan arkadaslar bir seyi atliyorlar hazirlanan yastiklar loj bir ortamda oda sicakliginda tutulmali zaten yastik genelde pamuktan oldugu icin isiyi suyu mohafaza etmesi cok uzun suruyor. bugun 4. gunleri ve tum feslegen tohumundan dikmek isteyenler icin resimlerini cektim

Eklenen Resimler
  
Bilge Kerem beğendi.
akoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2007, 20:06   #174
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Çok güzeller de bunları toprağa geçirmek zor olmayacak mı? Ben ilkokulda fasulye çimlendirmekten başka hiç denemedim bu yöntemi. O da o kadar eskide kaldı ki hatırlayamıyorum sanki Ben torfa ektim ama dışarıda bıraktım saksıyı hiç üzerini de kapamadım. Onun için geç çimlendiler. Ama havaların ısınmasıyla birden büyüdüler.

Bilge Kerem beğendi.
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2007, 00:54   #175
Ağaçsever
 
akoman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 53
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Çok güzeller de bunları toprağa geçirmek zor olmayacak mı? Ben ilkokulda fasulye çimlendirmekten başka hiç denemedim bu yöntemi. O da o kadar eskide kaldı ki hatırlayamıyorum sanki Ben torfa ektim ama dışarıda bıraktım saksıyı hiç üzerini de kapamadım. Onun için geç çimlendiler. Ama havaların ısınmasıyla birden büyüdüler.
Kac yasindasiniz bilmiyorum benim icinde baya eskide kaldigina emin olabilirsiniz. Topraga gecirmek cok daha kolay olucaktir cunku yastigi olusturan pamuklari once islatip sonra elim ile batirarak hem aradaki gozeneklerini kapadim hemde fazla suyunu aldim. Cimlenen tohumlar ele cok daha kolay geliyorlar emin olabilirsiniz yanliz topraga alirken normalde derine dikilen feslegenlere yukari dogru 1-2 cm daha torerans tanimaliyim oda yastikdaki gelisme payindan dolayi diye dusunuyorum. bunlari bir yerde okumus degilim sadece mantik yurutugumude belirmeliyim.

Bilge Kerem beğendi.
akoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2007, 13:12   #176
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Camekanlı balkonda tohumdan biber dikmiştim.Kırmızı tatlı biber.Boyları 10 cm oldu.Fakat dallamadılar.Ve çiçekte vermediler.Ne yapmalıyım.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2007, 17:56   #177
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Elfogi Mesajı Göster
Camekanlı balkonda tohumdan biber dikmiştim.Kırmızı tatlı biber.Boyları 10 cm oldu.Fakat dallamadılar.Ve çiçekte vermediler.Ne yapmalıyım.
Aynı sorun benimkilerde de var fakat benim biber süs biberi ve hiç dallanmadılar, üstelik heryerlerini minik siyah kanatlı böcükler sardı. Bir fidanlıktaki ziraatçiye götürmüştüm yapraklarını bir ilaç verdi, püskürt dedi ama hiç fayda etmedi böcükler hala duruyor. Aynı böcükler bahçemdeki biber ve domateslerde de var ama onlar gelişiyor.

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2007, 18:20   #178
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Benim bahçem yok malesef.En büyük hayalim bahçeli bir ev sahibi olmak ama nerdeee..
Balkonla idare ediyoruz.Balkon benim huzur yuvam cennetim.Küçük bir balkonda çiçeklerimle kanaryamla geçinip gidiyoruz.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2007, 18:23   #179
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Elfogi Mesajı Göster
Benim bahçem yok malesef.En büyük hayalim bahçeli bir ev sahibi olmak ama nerdeee..
Balkonla idare ediyoruz.Balkon benim huzur yuvam cennetim.Küçük bir balkonda çiçeklerimle kanaryamla geçinip gidiyoruz.
Benim bahçede bana ait değil (bu nasıl bir cümleyse). Yani ortak Yani lojmanda oturuyoruz biz, bir kısmınıda ben kullanıyorum Çocuklar bahçe felan dinlemiyorlar , eziyorlar herşeyi ama idare etmeye çalışıyorum .

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2007, 18:30   #180
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
İnşallah herkesin kendine ait bir bahçesi olur.Bu gidişle bahçe kiralamayı bile düşünüyorum.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024