agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Balkon Bahçeciliği
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-04-2007, 10:22   #1
attoppittapmiiina
 
Giriş Tarihi: 06-04-2007
Şehir: KUŞADASI(AYDIN)-İZMİR
Mesajlar: 47
Thumbs up Fidelerde yetiştirme ve sulama problemleri ve malzemelerin doğru kullanılması?

Öncelikle forumda sulama problemlerini çözecek o kadar çok yazı var ki aşağı yukarı yapılacaklar belli fakat yapılış şekli ve kullanılacak malzemeler çok açık değil ve tahmin ediyorum herkesin ortak derdi olan bu konu ile ilgili yardımlar almak istiyorum.

Tepsi veya Altlıklar :
Viyollere ya da kaplara dikmiş olduğum fideleri düz bir zemin üzerine koyunca su tahliyesi çok az oluyor ve sulamalarım hep fazla oluyor? Bu yüzden forumdan okuduklarımdan da yola çıkarak altlarına tepsi koymayı planladım ama koyacağım tepside düz bir zemin olacağında yine tahliyenin yeterince gerçekleşemeyeceğini düşünerek altlarına tahliyenin daha sağlıklı olmasını sağlamak için tahta veya benzeri bir şeyle viyolleri veya kapları 4-5 mm kadar yukarı almayı planladım bu yöntemin viyollerdeki veya kaplardaki fazla suyu en iyi şekilde tahliye edeceğini düşünüyorum, fakat problemlerim burada başlıyor,

1-45'lik viyollere ve kaplarıma uyacak bir tepsi bulmak zor oluyor, bu tarz tepsileri nerde bulabilirim? (leğen ve plastik gereçler satanlarda bu tepsilere yakın ürünler var ama başka alternatif bulabileciğim yerler var mı?)

2-Tepsinin plastik ya da metal olmasının bir önemi var mı?

3-Tepside biriken suyu tahliye edecekmiyim yoksa orada bırakacakmıyım eğer bırakırsam kaç cm kadar su kalmalı?

4-Bir başka yöntem olabileceğini tahmin ettiğim viyollerin veya kapların
yanlarına tahliye deliği açsam olur mu? (bu olursa tahmin ediyorum altta 4-5 mm kaldırmasını düşündüğüm parçayı yapmak zorunda kalmıycam ki bu da bana iyi gelir)

5-Viyollerin ve kapların sulamasında fidelerin biraz boylanmasından sonra
yapmış olduğum spreyle sulama yöntemi beraberinde fidelerin yana yatmalarına sebep oluyor bu da gövdelerinde kırılma ya da yapraklarını eğilip civarına yapışmasına sebebiyet veriyor iğne ile yapraklarının altından sulamayı planlıyorum ama bu da oldukça vakit alan bir durum doğuracak (45'lik 6 viyol kabımın olduğunu düşünürsek sabah-akşam 540 adet iğne yapmak gibi) bu yüzden fidelerimi tepsiye su koyarak sulama yapabilir miyim? ya da başka alternat sulama yöntemi var mı? (tabi beraberinde fidelerin de ıslanma ihtiyacı olurmu mesela domateslerde yaprak ve gövderinin su değmemesi tavsiye ediliyor atıyorum maydonozların yapraklarına su deymeli mi? bu farklılıklar bu sulama yönteminde problemler yaratır mı?)

6-Son olarak aşırı sulamadan doğan uzun boylu kırılgan fidelerimi ne yapmalıyım? (çünkü zar zor emeklerle üretiyoruz bu durumdaki fidelerim bana ileride sağlıklı ürün vermeyecekse şimdiden vaz mı geçmeliyim?)

7-Veya önereblieceğiniz başka bir yöntemler var mı?

Sorularımla sabrınızı sınar gibi oldum ama bunlara verilecek cevaplar sanıyorum bir çok kişi için çok önemli olacaktır.

biber2007 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2007, 21:15   #2
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
1-Tepsi kullanmayın mümkünse dört köşeye dört adet ters dönmüş saksı üzerine yerleştirin ve bir tanede ortaya yerleştirilmiş şekilde saksıların üzerinde üzgün durmasını sağlarsınız. Bu şekilde kökler viyolün altından çıkıp tepsinin yüzeyine dağılmazlar.

2-Tavsiye etmiyorumz zaten.

3-Tepsi kullanmadığınızda su zaten fazlası viyolün altından sızıp gidecektir. İşte bu sızan su için naylon veya leğen veya tepsi gibi bir düzeneği pislik yapmaması için veya suyun tahliyesini uzaklaştırmak için düşünebilirsiniz.

4-Viyolleri yerden ne kadar yükseltirseniz o kadar iyidir.

5-Sulama yaparken torfun iyice ıslanmasına değil nemlenmesine dikkat edin. Sulamada ölçünüz fidelerinizin kök kısmındaki torfun 3/2 simnin devamlı nemli olması olsun. Eğer sulama suyuna çiçekçilerde bulunan bitki besinleri katarsanız daha iyi olur ve o zaman yapraklardan da püskürttüğünüz su işe yarar. Ayrıca yan yatan fideleriniz varsa özellikle sadece yapraktan pulverize yapın toprak iyice kurusun ve çok az nemlendirerek fidelerinizin göndelerinin morarmasını sağlayın eğer aşırı uzama olduysa morarma yaptırmazsınız.

6-Sadece yaprakları buruştuklarında nemlendirin ve sulşamayı kesin. Buruştukça yapraklara su püskürtün. Bir kaç günlük sadece yapraklara su püskürtme kök ortamının kuru kalması fideyi pişkinleştirir ancak fideleri sususzluktan asla yatırmayın fideler bayılsın ama yan yatmalarına müsaede etmeden sadece yapğraklardan nemlendirin.

7-Sulamayı aşırı yapıyorsunuz çok daha az su ile fidelerinizi yetiştirin. Bazen ben bile suyu fazla kaçırdığımda uzun boylu fideler elde edebiliyorum. Sulamanın dozunu öyle ayarlamalısınız ki yemeğe tuz katar gibi dozu ayarlamalısınız

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2007, 10:52   #3
attoppittapmiiina
 
Giriş Tarihi: 06-04-2007
Şehir: KUŞADASI(AYDIN)-İZMİR
Mesajlar: 47
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. En yakın zaman fotoğraflarını da koyucam onlar üzerinden de 1-2 sorum olucak müsaadenizle. Tekrar teşekkür ederim.

biber2007 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2008, 19:29   #4
Ağaç Dostu
 
fahrikucuktas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-11-2007
Şehir: erzincan
Mesajlar: 192
Fideleri su stresine sokarsanız ilerki dönemlerinde bu size acılık **** meyve dökerek geri döner.

fahrikucuktas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024