agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Balıklar (http://www.agaclar.net/forum/baliklar/)
-   -   Canlı Doğuran Lepistes Balığı (http://www.agaclar.net/forum/baliklar/41826.htm)

su perisi 10-01-2018 12:19

Canlı Doğuran Lepistes Balığı
 
2 Eklenti(ler)
Eklenti 664081

Eklenti 664082

Merhaba sn üyeler
Lepistes balığı hakkında bilgi almak istiyorum. Benim lespiteslerim hediye geldi. Bir erkek ve bir dişi var. Bir tane de yavrusu var. Daha öncekileri iyi bakılmadığı için yemişler. Akvaryumum fazla büyük değil. Yanına iki tane dişi almayı düşünüyorum. Sizce akvaryumu büyük almam gerekli mi? Yoksa üç balık için yeterli mi?

su perisi 10-01-2018 12:22

1 Eklenti(ler)
Eklenti 664084

Akvaryum bu
Tam boyut ölçüsünü bilmiyorum.

latif.07 10-01-2018 12:35

Bu akvaryum çok küçük. Bu akvaryumda yaşayamazlar. Lepistesler hayatlarına devam edebilmek için Hava motoru ve su ısıtıcısına ihtiyaç duyacaklardır görüyorumki sizde bu donanımlar mevcut değil. Sizde hava motoru ve su ısıtıcısı olsa bile bu akvaryuma su ısıtıcısı çok büyük gelecektir su ısıtıcısı stabil çalışamayacağı için balıklarınız stres olup öleceklerdir. Şuan suyun ısısı olması gerekenin altındadır ve büyük ihtimal balıklarınız 1 haftadır bu akvaryumdaysa çoktan kuyrukları kopmaya başlamıştır. Balıklarınızı su ısıtıcısı olan ve su filtresi+hafa motoru mevcut olan bir akvaryuma aktarmanız onların açısından en iyisi olacaktır. Ölüm Yüce Allahın takdiridir ama bu balıklar bu akvaryumda en fazla 1 hafta daha yaşarlar ve mantari hastalıklardan dolayı aramızdan ayrılırlar. Şuan suda oksijen üreten bir sistem yok oksijensizlikten gene ölürler

su perisi 10-01-2018 12:45

Merhaba latif.07
Bu balýklarý bana veren kiþi bir senedir bu akvaryum da bakmýþ. Şu an durumları iyi görünüyor. Evet tam bir haftadır bende bu güzellikler. İlgilenmek çok iyi geliyor bana, huzur veriyor. Tabi ben yine de dediklerinizi dikkate alacaðým. Zaten suyun ýsýsýný ayarlayamýyorum. Çok zor oluyor. Peki yavruluk alayým mý? Yoksa bu akvaryum yavrular için uygun mu?

TCM 10-01-2018 16:04

Burada da olur ancak uğraştırır sizi ve zamanla zevk vermez, eziyet halini alır. Oturma odasında olursa (ev kaloriferli ise istediğiniz odada) ısıtma da istemez çünkü oda sıcaklığı (23 derece) yeterli gelecektir, biraz daha yüksek peteğe yakın yer olur da 25 dereceleri bulursanız daha güzel olur. Suyunu sık değiştirmeniz (Tamamını değil dörtte birini mesela) hem iç temizliğini sağlar hem de oksijen ihtiyacını. İçerisine bol yosun veya pastacıların paketlemede kullandığı sicimlerden koyarsanız yavrular buralara saklanarak büyüyebilirler. Ama içinizde 'aşk' varsa büyücek bir akvaryum, ısıtıcı ve temizlik için motor ve farklı cins balıklar almalısınız.

su perisi 10-01-2018 19:24

İyi akşamlar
Lespiteslerin bakımı kolay diye biliyorum. Ama dediğiniz gibi biraz zor oluyor. Evim kaloriferli değil sobalı. Sobaya fazla yakın değil. Arada iki üç metre mesafe var. Ben yinede akvaryumu büyütüp motor ve sıcaklık ölçer almayı düşünüyorum. Sanırım dişi lespites hamile çünkü yaklaşık bir ay olmuş doğum yapalı. Birde içindeki yavruyu ayırmalımıyım. Araştırmalarda sakat balık doğuyor diye yazıyor. Ne yapmalıyım?

TCM 10-01-2018 19:35

Soba ile zor çünkü sıcaklık sürekli yüksek olamayacak ve bu da balıkların mantari hastalıklara yakalanmasına neden olacak. Yavruyu ayırıp ne yapacaksınız? Bu üçüne yetmiyor akvaryum sürekli çoğalınca ne yapacak garibanlar :) Yavruların saklanabileceği şekilde içini biraz doldurun kalanı da yesinler.

su perisi 10-01-2018 19:48

[QUOTE=TCM;1527665]Soba ile zor çünkü sıcaklık sürekli yüksek olamayacak ve bu da balıkların mantari hastalıklara yakalanmasına neden olacak. Yavruyu ayırıp ne yapacaksınız? Bu üçüne yetmiyor akvaryum sürekli çoğalınca ne yapacak garibanlar :) Yavruların saklanabileceği şekilde içini biraz doldurun kalanı da yesinler.[/QUOT

Yavrular kendi cinsinden olunca sakat balık doğuyor diye biliyorum. O yüzden ayırmak istedim. Sorun olmaz mı? Akvaryum içinde deniz kabukları var. Birkaç tane yapay bitki olur mu? **** süslemeler için kullanılan rafya dediğimiz seylerden.

TCM 11-01-2018 09:07

Babadan akvaryum işini yapana kardeşimiz vardı, babası rahmetli gençliğinde (70 li yıllar) bir lepistes balığını satarak İzmir den Ankara ya yol parası yaparmış anlatırdı. Ben fakültede okurken İzmir Kemeraltı Çarşısında beş altı yerde akvaryumcu vardı, kafa bozuldu mu giderdim oraya sırayla gezerdim hepsini. Şimdi gençlerin çocukların zevkleri eğlenceleri değişti, bahsettiğim yerde bir tane akvaryumcu var mı bilmiyorum.

Lafı uzattım :D Arkadaş büyük havuzlarda tutardı balıkları, içerisine de bahsettiğiniz rafyalardan atardı Rafya sistemini Ege Ünv. Su Ürünleri Fak. nin üretim yerlerinde de görmüştüm. Akvaryum/havuzun içerisinde ışık olmayınca yavrular rahatlıkla saklanıyor ve daha güzel gelişiyor.

Akraba evliliği konusuna gelince; mutlaka sorun oluyordur ancak üstteki örneklere ve diğer canlılara bakınca yüzde yüz sakat olurlar diye düşünmek doğru olmaz. Ancak mevcut yer yavru büyütmeye müsait değil

Beşiktaş 11-01-2018 12:44

2 Eklenti(ler)
Daha önce balık beslemediyseniz lepistes ideal bir balıktır. Bakımı diğer balıklara göre daha kolaydır. Erkek ölmediği sürece ve dişide sorun olmadığı sürece 2 dişi daha almanıza gerek yok bence. Sizinki büyük ihtimal guppi cinsi.
Yavrulama yapacaktır belli dönemlerde. Yavruları ayırmadan özellikle saklanabileceği türden yerler taşlar, yapay çiçekler vs. yapabilirsiniz.
Ufakta olsa bir iç motor ve akvaryum hacime uygun termostatlı bir elektrikli ısıtıcı alın. Pahalı motor ve ısıtıcı almanıza gerek yok. En ucuzunu en uygun fiyata almaya bakın derim. Çok fazla ışık kullanmanıza gerek yok karanlık bir yerde değilse akvaryum.
Benim size söyleyeceğim şeyler bunlar. Haftada 1 akvaryumun 1/3'ü kadar suyu ara ara değiştirin dinlenmiş su ile.
Bol şanslar.
Ben yinede lepistes türlerinin olduğu fotoğrafları gönderiyim de içiniz açılsın.

Erdem 01 11-01-2018 14:17

Bakması, üretmesi kolay balıklardan. Tropikal balık olduklarından ılık su ister. Sizde oda sıcaklığı ile yaşıyorlardır. Rafyayı yumak yapıp su içinde tutmak iyi işe yarar. Fakat sizin zeminde kabuk ve taşlar var buralarda yavrular saklanır. Doğunca hemen zemine inip saklanmaya çalışacaklar. Havalandırma ve ısıtıcı sağlıklı gelişme için önemli. Şimdilik bunlarsız tecrübe kazanayım derseniz ılık su ile değişim yapın. Taş aralarını temizlemeniz zor olacaktır. Filitrenin özelliği atıkları da çeker. Bitkili akvaryum isterler. İlerde tecrübe kazandıkça sazlık otu, köksüz bitkiler kullanın. Hem saklanma hemde oksijen sağlarlar. Küçük vatozları cam ve taş yosunlarını atıkları temizlemede kullanabilirsiniz. Sürekli başka balıklar almayın. Üzerlerinde yaralar, beyaz benek hastalığı olan balıkları getirmeyin.

su perisi 11-01-2018 18:05

İyi akşamlar sn TCM, sn besiktas ve sn Erdem01
sayenizde balıklarım hakkında yeterli bilgilere ulaşıyorum. Balıkları koyduğum yer hem sabah hemde akşam üzeri güneş ışığı alıyor. Sizce uygun mu? Yoksa yapay ışığa ihtiyaç duyar mı? Sn beşiktaş gerçekten resimleri görünce daha da çok içim açıldı. Fakat sizlerin yazılarınızı okuyunca bir yanlış daha yapmışım. Ne diye sorduğunuzu duyar gibi oldum. Umarım bana kızmazsınız. Ben akvaryumun suyunu tamamen değiştiriyordum. Çünkü içerisindeki taşlar arasında yem kalıntıları kalıyordu. Çok mu yanlış yaptım?

Beşiktaş 12-01-2018 09:08

Yanlışın neresinden dönerseniz kardır derler.
Suyun tamamiyle değiştirilmesi su içerisinde oluşan yararlı organizmaların da dışarıya atılması anlamına geliyor. Yapacağınız iş çok basit ilk önce güzelce akvaryumu karıştırın, kumu vs. gereksiz malzemeleri dışarıya alıp temizliğini yapabilirsiniz işiniz bitince yerine koyabilirsiniz. Kumu karıştırdıktan sonra dipe çökmesini bekleyip ufak bir hortumla içinize çekip suyu bir kovaya dipten çekerek akvaryumun 1/3ünü boşaltın güzelce. Daha sonra dinlenmiş su koyup işinizi bitirin.
Haftada 1 veya 10günde bir bu işi yaparsanız balıklarınız çok daha sağlıklı ve güçlü olacaktır.
Çok sık ve fazla yemlemeden kaçının. Sabah ve öğleden sonra atacağınız yem yeterli olacaktır.
Direk gün ışığı almasın akvaryumunuz yoksa yosundan başınızı kaldıramazsınız ve suyunuz yeşillenir. Işık alsın yeter akvaryum.
Işık aldığı sürece çokda fazla flerosana gerek kalmaz.

su perisi 12-01-2018 09:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi besiktas (Mesaj 1527833)
Yanlışın neresinden dönerseniz kardır derler.
Suyun tamamiyle değiştirilmesi su içerisinde oluşan yararlı organizmaların da dışarıya atılması anlamına geliyor. Yapacağınız iş çok basit ilk önce güzelce akvaryumu karıştırın, kumu vs. gereksiz malzemeleri dışarıya alıp temizliğini yapabilirsiniz işiniz bitince yerine koyabilirsiniz. Kumu karıştırdıktan sonra dipe çökmesini bekleyip ufak bir hortumla içinize çekip suyu bir kovaya dipten çekerek akvaryumun 1/3ünü boşaltın güzelce. Daha sonra dinlenmiş su koyup işinizi bitirin.
Haftada 1 veya 10günde bir bu işi yaparsanız balıklarınız çok daha sağlıklı ve güçlü olacaktır.
Çok sık ve fazla yemlemeden kaçının. Sabah ve öğleden sonra atacağınız yem yeterli olacaktır.
Direk gün ışığı almasın akvaryumunuz yoksa yosundan başınızı kaldıramazsınız ve suyunuz yeşillenir. Işık alsın yeter akvaryum.
Işık aldığı sürece çokda fazla flerosana gerek kalmaz.

Günaydın sn besiktas
Hiç bıkmadan cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Balıkları akvaryumdan çıkarıp mı yapayım dediklerinizi. Işık pencereden evimin içine girdiği zaman akvaryuma değiyor sizce yerini değiştirmeli miyim ?

eko-lojik 12-01-2018 10:03

Merhaba balıklarınızın mantari hastalıklardan etkilenmemesi için mavi renkli dezenfektanlar var onları kullanmanızı öneririm.Ayrıca su değişim veya ilavelerinizde kullanmış olduğunuz su muhakkak dinlendirilmiş olmalı..

Beşiktaş 12-01-2018 11:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi su perisi (Mesaj 1527836)
Günaydın sn besiktas
Hiç bıkmadan cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Balıkları akvaryumdan çıkarıp mı yapayım dediklerinizi. Işık pencereden evimin içine girdiği zaman akvaryuma değiyor sizce yerini değiştirmeli miyim ?

Rica ederim.
Akvaryumdan çıkarmadan yapın ama dikkat edin hortum içine çekmesin hayvana zarar vermesin :)
Işık önemli bence değmemesi lazım direk güneş ışığının..
Ayrıca değişimlerde dinlenmiş su her zaman iyidir ;)

su perisi 17-05-2018 13:08

2 Eklenti(ler)
Eklenti 674029

Eklenti 674030
Merhaba daha önce fotoğraflarını paylaştığım lepisteslerim öldü. Bu fotoraflardaki yavru olan büyüdü. Yanına eş almak için cinsiyetini öğrenmek istiyorum. Bana yardım edebilir misiniz?

Doku_Kültürcü 17-05-2018 13:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi su perisi (Mesaj 1540618)
Eklenti 674029

Eklenti 674030
Merhaba daha önce fotoğraflarını paylaştığım lepisteslerim öldü. Bu fotoraflardaki yavru olan büyüdü. Yanına eş almak için cinsiyetini öğrenmek istiyorum. Bana yardım edebilir misiniz?

Dişi lepisteslerin karın yüzgeci üçgen şekilde olur, erkeklerinki ise düz olur. Ayrıca, erkek balıklar daha renklidir. Bu durumda balığınız erkek. Milli eğitim bakanlığının internette yayımladığı bir kitap var. Bu kitabın 10. sayfasında bilgi veriliyor:

http://megep.meb.gov.tr/mte_program_...klar%C4%B1.pdf

su perisi 17-05-2018 13:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1540624)
Dişi lepisteslerin karın yüzgeci üçgen şekilde olur, erkeklerinki ise düz olur. Ayrıca, erkek balıklar daha renklidir. Bu durumda balığınız erkek. Milli eğitim bakanlığının internette yayımladığı bir kitap var. Bu kitabın 10. sayfasında bilgi veriliyor:

http://megep.meb.gov.tr/mte_program_...klar%C4%B1.pdf

Çok teşekkürler sayın Doku_Kültürcü hemen bakıp okuyorum. Sağolun

su perisi 02-06-2018 08:55

3 Eklenti(ler)
Eklenti 675430

Eklenti 675431

Eklenti 675432
Akvaryum ailesinin yeni üyeleri hamile dişi lepistes ve çöpçü balığı. Umarım bunlara bir şey olmaz. Yavruları sağlıklı bir şekilde büyütürüz. Çöpçü balığı için özel bir şey yapmam gerekli mi?
Akvaryumcu bir şey söylememiş. Bilgi verebilir misiniz?

TCM 02-06-2018 09:37

Çöpçü balığı diplerde dolaşıp ortalığı karıştırarak kendi yolunu çizer, ilave bir şey yapmanıza gerek yok.

su perisi 02-06-2018 12:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1542048)
Çöpçü balığı diplerde dolaşıp ortalığı karıştırarak kendi yolunu çizer, ilave bir şey yapmanıza gerek yok.

Cevap verdiğiniz için tesekkür ederim sayın TCM

su perisi 02-06-2018 12:25

1 Eklenti(ler)
Eklenti 675456
Fotoğraflar yükledikten hemen sonra dişi balık doğum yapmaya başladı. Ben ilk balığın fotoğrafını hemen çektim. Diğerleri de belirli aralıklarla doğdu fakat şimdi görünmüyorlar. Acaba çöpçü yemiş olabilir mi?

bahcedenn 02-06-2018 13:12

Olabilir. Fakat yeşillik çoksa aralara da saklanmış olabilirler. Keşke onlara uygun yavruluk alsaydınız.

TCM 02-06-2018 14:32

Çöpçünün yeme ihtimali zayıf, anne-baba yemiştir. @ bahcedenn in dediği gibi yavruluk veya akvaryumun içine yavruların saklanabileceği yosun, rafya şeritlerle dolsurabilirsiniz.

su perisi 02-06-2018 16:24

Maalesef hepsi ölmüş. Çünkü suyun sıcaklığını ayarlayamadım. Yavruluk almadiğim için sonradan çok pişman oldum. Ama dün almıştım balıkları bugün doğurdu. Ne zaman olacağını bilemedim. Bi dahaki doğumda daha dikkatli olacağım. Bu bana ders oldu. 🙁

su perisi 23-06-2018 11:14

Merhaba yeni aldığım dişi lepistes ve çöpçü balıklarım iki gün arayla akvaryumdan kayboldu. Balıklar sanki sır oldu. Acaba erkek olan onları yiyebilir mi?

Mahmut Tebir 23-06-2018 11:25

Yemesi imkansız. Etrafa bak akvaryumun üstü açıksa zıplamış da olabilirler. Ama büyük ihtimal saklanıyorlardır.

su perisi 23-06-2018 12:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi poweralpha (Mesaj 1543551)
Yemesi imkansız. Etrafa bak akvaryumun üstü açıksa zıplamış da olabilirler. Ama büyük ihtimal saklanıyorlardır.

Bende öyle düşünmüştüm ama akvaryumun suyunu değiştirdim ve deniz kabuklarının içine girdiğini düşündüm. Ama yok balıklar sırra kadem bastı. Zaten saklanması imkansız. Akvaryum küçük ve fazla bitki yok. Kapağı surekli kapalı. Akşam balıklar yerinde ve canli idi. Anlam veremedim ölüsü bile yok.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024