agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Balıklar (http://www.agaclar.net/forum/baliklar/)
-   -   Lepistes Balıkları ve Gelişim Süreçleri (http://www.agaclar.net/forum/baliklar/23527.htm)

Ayşe Yıldız 23-02-2011 08:45

Lepistes Balıkları ve Gelişim Süreçleri
 
3 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar! Ben düşündümde, yeni doğum yapan Lepistes yavrularımın gelişimlerini hep beraber gözlemleyelim.
16.02.211 Tarihinde doğdular. Şuan tam bir haftalıklar.Keşke doğum anınında görüntülerini alabilseydim. Ama ilk kez karşılaştığım için çok heyecan yapmışım aklıma bile gelmedi görüntü almak. Sadece 5yavru alabildim. Anne Lepistes doğumuna gece devam etmiş fakat sabahın erken saatinde bakamadığım için yemişler yavruları.
Pirinç tanesi bile bu yavrulardan büyük.
Eklenti 193877
Eklenti 193878
Eklenti 193879

Sebahattin Sargın 23-02-2011 11:03

Çok şirinler bende yeni akvaryum kurmaya başladım. Bir iki hafta içerisinde hazırlayıp balıkları alırım. Gelişmelerini merakla bekliyoruz :)

Sevgiler ;)

Ayşe Yıldız 24-02-2011 12:54

Haftada bir resimlerini ekleyeceğim. Ne kadar büyümüşler göreceğiz. Mesela ben çok merak ediyorum şimdiden; kaç tanesi dişi, kaç tanesi erkek, ne zaman renklenecekler... Hep birlikte göreceğiz inşallah. Bir tane daha doğum yapacak annemiz var. Bakalım onda yavru alımında başarılı olacak mıyım?

furkan yıldız 24-02-2011 13:57

O doğum yapacak olanı yuvalığa aldın mı abla ? Sonra onlarıda kaybetmeyelim.

Ayşe Yıldız 24-02-2011 18:46

Yavruluğun balıkları sitrese soktuğunu duymuştum. Bu yüzden almayacağım. Akvaryumun dibine biraz daha gizlenebilecekleri süsler almayı düşünüyorum. Birde sık sık takipteyim.

kaktüssevdası 25-02-2011 21:40

ayşe hanım akvaryum suyunuzun derecesi nedir acaba???

nikon_ 26-02-2011 10:24

Sayın Ayşe Yıldız, lepistes yavrularınız hayırlı olsun. Gün içersinde, sık sık ama az miktarda yem verdiğiniz taktirde yavrular sağlıklı ve hızlı bir şekilde büyüyeceklerdir.

Yeni doğacak yavrular için de size şöyle bir öneride bulunabilirim; java moss denilen bitkiden akvaryumun tabanına öbekler halinde yerleştirdiğiniz taktirde, yeni doğacak yavruların çoğu buralarda saklanıp yenmekten korunacaklardır. Bu bitki aynı zamanda, onlara besin olacak mikro organizmaları da barındıracağından, beslenmelerine de yararlı olacaktır.

Ayşe Yıldız 26-02-2011 12:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nikon_ (Mesaj 760690)
Sayın Ayşe Yıldız, lepistes yavrularınız hayırlı olsun. Gün içersinde, sık sık ama az miktarda yem verdiğiniz taktirde yavrular sağlıklı ve hızlı bir şekilde büyüyeceklerdir.

Yeni doğacak yavrular için de size şöyle bir öneride bulunabilirim; java moss denilen bitkiden akvaryumun tabanına öbekler halinde yerleştirdiğiniz taktirde, yeni doğacak yavruların çoğu buralarda saklanıp yenmekten korunacaklardır. Bu bitki aynı zamanda, onlara besin olacak mikro organizmaları da barındıracağından, beslenmelerine de yararlı olacaktır.

Sayın nikon, verdiğiniz bilgiden dolayı çok teşekkür ederim. Burda akvaryumcuda bitki bulamadım. Bir tane ismini bilemediğim pırasaya benzeyen türden varmış bir kök istedim. Onun dışında akvaryumumun içinde renkli taşlar ve iki tane süs dışında pek birşey yok.
Sanırım yavruluk alacak gibi duruyorum. Balığı stresede soksa yavruların ölmemesi gerekli.

nikon_ 26-02-2011 13:54

Yavruluğa erken konulan hamile canlı doğuran dişileri, stres yapıp erken doğum yapabilmekte, hatta ölümler olmaktadır. Gelişimini tamamlamadan erken doğan yavrular ise, ya ölü doğmakta ya da kısa bir süre sonra ölmekteler. O nedenle, doğumun doğal yollardan olmasına çalışmak hem anne, hem de yavrular için daha sağlıklı olacaktır. Bu nedenle size java moss gibi bitkiler öneririm. Çeşitli sitelerden ya da akvaryum hobisi ile ilgili forumlardaki ilanlar kısmından kargo yolu ile temin edebilirsiniz. Dilerseniz bu konuda birkaç link yollayabilirim size.

Eser İlhan 28-02-2011 08:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayşe Yıldız (Mesaj 759890)
Yavruluğun balıkları sitrese soktuğunu duymuştum. Bu yüzden almayacağım. Akvaryumun dibine biraz daha gizlenebilecekleri süsler almayı düşünüyorum. Birde sık sık takipteyim.

Sevgili Ayşe Yıldız, ben kendi yavruluğumu kendim yapmıştım : Bunun için bir tane küçük boy akvaryum alıp ancak içine sığacak büyüklükte 4 adet cam kestirmiştim. Bu camlardan küçük olan ve akvaryumun yan yüzlerine karşı gelen ikisi ayak oldu ,diğer ikisi de huni gibi altında açıklık kalacak şekilde bu camlara silikonla iyice yapıştırılıp küçük doğum akvaryumunun içine yerleştirildi, akvaryuma ayrıca ısıtıcı ve filtre de yerleştirmiş ve hamile lepistedin bulunduğu akvaryum suyuyla doldurmuştum.Daha sonra bu kocaman yavruluğa aldığım lepistes akvaryumda olduğu gibi rahatça dolaşabildiği için stes daha az oluyordu. Doğumdan sonra anneyi eski akvaryuma geri atıyor,yavruluğu dışarı alıp yavruları da yenmeyecek boya gelene kadar bu akvaryumda büyütüyordum. Denenebilir :)
Selamlar,kolay gelsin..

Ayşe Yıldız 28-02-2011 08:37

Ben küçük akvaryumuma yavru lepistesleri koymuştum. Şimdi bana iş düşecek sanırım bende farklı şekillerde birşeyler yapmayı düşünüyordum ama tasarlayamıyordum. Teşekkür ederim, birşeyler yapmaya çalışacağım.

Ayşe Yıldız 08-03-2011 09:42

3 Eklenti(ler)
Balıklarım büyümeye devam ediyorlar. İki tanesi diğerlerinden daha gelişkin görünüyor. 21 günlük oldular.

Anne Lepistes bu aralar karnını kumlara sürtüyor ve çok hareketli. Yeniden doğum yapacağını zannetmiyorum çünkü karnı çok fazla şiş değil. Yeniden doğum yapması için 9-10 gün geçmesi gerekir diye biliyorum. Bu durumunun başka açıklaması olabilir mi?
Eklenti 195682
Eklenti 195683
Eklenti 195684

Eser İlhan 08-03-2011 09:56

Parazit olabilir. Akvaryum suyunu arada ilaçlıyor musunuz?

Ayşe Yıldız 08-03-2011 10:01

Evet ilaç kullanıyorum. Ama ne sıklıkla yapacağımı pekte bilemiyorum. Mikofish adında sarı bir ilacım var. Bunu Japon balıklarım hastalandığında 2günde bir uyguluyordum. Şimdi haftada bir veriyorum. Birde mavi ilacımız var. Buna rağmen bir lepistesimin ağzında hastalık oldu onu ayırdım. Ağzını kapatamıyordu.
Onu yeni almıştım. Bu kadar çabuk ölmesi çok üzücü oluyor. Çokta beğenmiştim. Rengarenk bir balıktı.

Eser İlhan 08-03-2011 11:25

Akvaryumla uğraşmayı bırakalı çok oldu şu sıra piyasada olan ilaçların isimlerini bilmiyorum. Fakat isminde "Miko" kelimesinin geçiyor olmasından mantari hastalıklara karşı bir ilaç olması gerektiğini düşünüyorum. Ama mavi ilaç dediğinizin etken maddesi metilen mavisidir ve dezenfektan olarak da kullanılabilir. Hatta ben balıklara canlı yem (kurtçuk) vermeden önce bir süre bu ilacın seyreltik çözeltisinde bırakır, duru suyla yıkar ondan sonra akvaryum balıklarıma yedirirdim. Balıklara kurtcuk veriyorsanız onların da temizliğine çok dikkat edin. Hastalık taşıyabiliyorlar.
Su ısısındaki oynamaların da tetiklemesiyle beyaz benek çok olur o zaman da balıklar karınlarını kuma sürterek kaşınırlar. Dikkatle bakın bakalım balıklarınızın üzerinde kuyruk ve yüzgeçlerinde beyaz benekcikler var mı?
Akvaryum suyunuzu mavi ilaçla ilaçlayabilirsiniz bence.
Bir de akvaryum suyunuzu nasıl değiştiriyorsunuz bilmiyorum ama bir seferde 1/3 den fazla su almayın.
Yeni gelen balıkları doğrudan akvaryuma atmak da iyi bir yol değil. Onları bir süre ayrı bir akvaryumda karantinada tutmak ve gözlemek sonra asıl yerlerine geçirmek suretiyle bulaşmaların önü kesilebilir.
Kolay gelsin :))

tarik1907 08-03-2011 21:40

Ağızda bulunan hastalık muhtemelen mantar dır ve mikofish çözümüdür ancak mikofish kullanıyorsanız talimatlarına uymanız lazım bir süre filitreyi kapatma sonrasında ciddi su değişimi vs vs talimatları üzerinde yazması lazım. Metilen mavisini ise balıklarınızda beyaz benek hastalığı olursa kullanmanız gerekli bir zararı yok ama arada dökemnin de bir faydası yoktur. Kuma sürtünme suyun kalitesinin bozulduğu nitratın arttığının göstergesidir ki su değişimlerini aksattığınızı gösterir. Biraz düzenli su değişimi yaparsanız düzelecektir.

Eser İlhan 09-03-2011 07:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarik1907 (Mesaj 765523)
. Metilen mavisini ise balıklarınızda beyaz benek hastalığı olursa kullanmanız gerekli bir zararı yok ama arada dökemnin de bir faydası yoktur.

Sayın tarık, mesleğim dolasısıyla ilaçlara yakınım. Metilen mavisi mikrop öldürücü (antiseptik) bir maddedir. Insanlarda da geçmiş yıllarda kaşeler ve drajeler halinde idrar yolları antiseptiği olarak kullanılmıştır (fakat yeni ilaçların kullanıma girmesiyle artık bu kullanımı hemen hemen yoktur) akvaryumculukla uğraştığım yıllarda akvaryum suyunu mikroplardan arındırmak adına genel antiseptik olarak zaman zaman kullandım.Yararı olduğunu da düşünüyorum. Ama tabii ki en önemli hijyen sizin de dediğiniz gibi su kondisyonunu iyi tutmak,su değişimine,ısıya ve filtrasyona önem vermek yani sorunun oluşmasına izin vermemek...

Ayşe Yıldız 09-03-2011 07:35

Çok teşekkür ederim cevaplarınız için. Kullandığım su dağın dibinden çıkan sudur. Burda çeşmelerden kullandığımız suyu içemiyoruz, yakın bir köyden getiriyoruz. Aynı suyuda balıklarım için kullanıyorum. Hazır su mu kullanmalıyım acaba?

Eser İlhan 09-03-2011 11:11

Suyun klorlu olmaması önemli. Suyunuz klorlanıyorsa birkaç gün ağzı açık kaplarda bekleterek klorun uçmasını sağlamalısınız. İçtiğiniz su sert değilse bir sorun oluşturacağını sanmam. Ben musluk suyunu bekletip birkaç kat yapılmış ince tülbentten süzerek akvaryuma dolduruyordum. Sudan dolayı bir sorun yaşamadım.
İşi daha bilimsel yapmak isterseniz suyun pHsını ölçüp balığın sevdiği belli bir aralığa (Lepistesler için 8-8.5) ayarlamak da yapılabilir tabii ama bunun çok gerekli olmayacağı görüşündeyim. Eğer içtiğiniz su çok sert değilse bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum.

omer.tuncer 09-03-2011 12:38

lepistesler için açıklama
 
lepistes balıkları sağlıklı ve akvaryum sıcaklığı 25-26 C de sabitse 26-28 günde bir doğururlar. canlı yem vermeyi ihmal etmemelisiniz. bol bitkili akvaryumu severler bitki yetiştiremiyorsanız. bir bulaşık lifini akvaryuma agırlık yardımı ile (mümkünse salınım yapmayan taş ) ilave dein ama karışık akvaryumlarda yavru gelişimi yavaş olur. yaklaşık 6 ay gibi bir zamanda erişkin hale gelirler.

Erdal Hoca 29-03-2011 19:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan (Mesaj 765609)
Sayın tarık, mesleğim dolasısıyla ilaçlara yakınım. Metilen mavisi mikrop öldürücü (antiseptik) bir maddedir. Insanlarda da geçmiş yıllarda kaşeler ve drajeler halinde idrar yolları antiseptiği olarak kullanılmıştır (fakat yeni ilaçların kullanıma girmesiyle artık bu kullanımı hemen hemen yoktur) akvaryumculukla uğraştığım yıllarda akvaryum suyunu mikroplardan arındırmak adına genel antiseptik olarak zaman zaman kullandım.Yararı olduğunu da düşünüyorum. Ama tabii ki en önemli hijyen sizin de dediğiniz gibi su kondisyonunu iyi tutmak,su değişimine,ısıya ve filtrasyona önem vermek yani sorunun oluşmasına izin vermemek...


Akvaryumlarda en yaygın yapılan yanlışlardan biri de düzenli olarak ya da arada sırada aklımıza geldikçe çeşitli ilaçlar kullanmaktır. Bu kesinlikle yapılmamalı.

Oturmuş bir akvaryum suyunda balık dışkıları ve yem artıklarından ortaya çıkan amonyak, yararlı bakteriler tarafından önce nitrite sonra da nitrata dönüştürülür Biz akvaryumda ilaç kullandıkça yararlı bakterileri de öldürür balıkları da tehlikeye atmış oluruz.

Peki ne yapılmalı?
Yapılması gereken haftada bir düzenli olarak %10-15 gibi bir oranda akvaryumdan su çekip aynı orandaki dinlenmiş ve akvaryumdakiyle aynı ısıya getirilmiş suyu akvaryuma eklemektir.:)

Saygılar,

Ayşe Yıldız 30-03-2011 10:38

1 Eklenti(ler)
Ben anlayamıyorum. Akvaryuma Lepistes balığı koyduğumdan beri bu resimdeki üçüncü erkek. İlk koyduğum sadece 2 ay yaşadı ama diğer ikisi akvaryuma koyduktan sonra bir iki gün yaşayabildi. Diğer iki dişi anında kuyruklarını parçalıyorlar.
Eklenti 199377
Dün almıştım. Dişiler erkeksiz kalmasın diye. Alıştıra alıştıra koydum. Önce poşetle akvaryum içinde durdurdum. Akşam poşetten saldım. Ama sabah baktımki ne kuyruk var ne yüzgeç. Rengi bile değişmiş. Şu an can çekişiyor sanırım. Yaşama şansı yok gibi. Neyi yanlış yapıyorum acaba?
İnat ettim bu balıkların dilini çözmek için ama olmuyor yinede. Burda akvaryumcuya sorsamda net cevap alamıyorum. O satış derdinde. Şundan alabilirsin bundan alabilirsin. Onun için sorun değil.

Ayşe Yıldız 14-04-2011 13:05

4 Eklenti(ler)
Yavru Lepisteslerimi resimledim bakalım ne kadar farketmişler. Hafiften renklenmeye başladılar gibi geliyor bana. Yeni doğanlarda oldu cumartesi günü doğdular henüz.

Ama doğum yaparken anne balık öldü. Bir gün bir tane doğdu. Birkaç gün sonrada 5 tane doğurdu. Onun akabinde bir sıvı aktı hep karnından ve iki gün sonrada öldü. Eğer ölmeseydi 30 dan fazla yavrulayacağından emindim. Karnı çok büyüktü. Ama benim hatam sanırım sağlıklı balık seçimi yapamıyorum.
5o litrelik bir akvaryumun içinden nerdeyse 50 tane balık arasından üstelik çok hızlı hareket eden balıkların arasından seçim yapamıyorum. Kuyruklarında kopma olanları seçmesemde sanırım o kadar balığın arasından seçtiğimi yakalamak için balıkçı yaralıyor balıkları. Eve gelincede iki üç gün sonra ölüyorlar.
En sondaki resim, yeni doğanlar. Aralarındaki fark çok büyük. Minicik görünen ilk yavrular onların yanında baya büyümüş olduklarını belli ettiler.
Eklenti 203240
Eklenti 203241
Eklenti 203242
Eklenti 203243

Bu baloncukların ne olduğunuda belirteyim. Yavruları ve diğer iki balığı akvaryuma almak istedim. Isıtıcıdan ve diğer balıkların ölümünden sonra akvaryum boş kaldı. Kola şişelerini temizleyip deldim bazı yerlerini ve balıkları içine koydum. Böyle yapmamın bir sakıncası var mı acaba?

furkan yıldız 14-04-2011 16:29

Kayıp balık Nemo balıklarını eklemiş :p Bunlar artık balık şeklini almışlar abla.

cello 18-05-2011 07:36

Yavruluk ya da bu tarz ortamlarda yavruların büyümesi gecikir. Yavrulara canlı artemia ya da su piresi verilmesi büyümeyi hızlandırır. 1,5 aydan itibaren rahaylıkla erkek ve dişi yavrular belli olur. Eğer üretmek gibi bir amaç varsa dişi ile erkekler birbirinden ayrılmalıdır. Ayrılmadığı taktirde dişiler küçük boyda çiftleşecek ve hem boyları ufak kalacak, hem az yavru verecek, hem de kısa zamanda vücut formaları bozulacaktır. (kamburlaşma gibi) Erkekler için böyle bir sorun yoktur, gonopodiumu oluşan ve renklenen erkek çiftleşebilir.

evren_17 14-08-2011 14:52

lepistes balıklarının dişimi yoksa erkekmi olduğunu nasıl anlıyoruz:confused:

mandalinleerik 14-08-2011 17:58

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi evren_17 (Mesaj 847243)
lepistes balıklarının dişimi yoksa erkekmi olduğunu nasıl anlıyoruz:confused:

Erkek Lepistesin kuyruğu daha uzundur. Dişinin kuyruğu ise kısadır. Erkek Her zaman daha süslü ve renklidir. Balıklar da bence dişi erkek ayrımı en kolay balıklardır.
Eklenti 240519

evren_17 14-08-2011 22:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mandalinleerik (Mesaj 847321)
Erkek Lepistesin kuyruğu daha uzundur. Dişinin kuyruğu ise kısadır. Erkek Her zaman daha süslü ve renklidir. Balıklar da bence dişi erkek ayrımı en kolay balıklardır.
Eklenti 240519

Teşekkür edirim

HuYSuz 17-08-2011 11:33

1 Eklenti(ler)
Erkek dişi seçimi açıklamasına ek olarak;

Fotoğrafta görülen balığın alt bölgesinde vücuduna paralel olarak giden erkeklik organı yani gonopodu.. balığın erkek olduğunu gösterir
Yine balığın altında bulunan işaretli alanın içindeki üçgen kısım ise dişi olduğunu gösterir.

Buna göre soldan sağa
1. sıradaki balıklar dişi.. (sağ üst arka planda kalan erkek)
2. sıradaki balıklar erkek..
3. sırada bulunan balıklarda ise sol altta bulunan dişi.. yanındaki balıklar ise erkektir.

Bütün balık türlerinde ayrım bu şekilde yapılamasa da; bu ayrım tüm canlı doğuranlar için geçerlidir. Hepsinde renk ve kuyruk seçimi yapamazsınız malum..

CirkinAdam 03-10-2011 22:10

Arkadaşlar bu balıklardan almak istiyorum 80lt lik bir akvaryuma ortalama kaç adet almam lazım? Birde çöp balığı alsam yavruladıklarında bi sakıncası olurmu ?

ziringaglia 04-02-2012 17:48

çok şirinler ama bana lepistes demeyin yeğenim(5 yaşında)doğumgünü hediyesi olarak 2 tane lepistes aldım elimde kaldı akvaryumcudan en irilerini aldım 1 tanesinin karnı büyüdü ve siyahlaştı kaptığım gibi aldığım akvaryumcuya akvaryumcu hamile olduğunu söyleyip elime yavruluk tutuşturdu sonra yok ısıtıcı varmı yok iç filtre varmı falan filen gibi sorulara maruz kaldım ben yeğenime aldığımdan akvaryum almamıştım bile en sonunda adam bekle dedi bir geldi 65 cm lik akvaryum 1 paket orta boy bitki çakılı 1 tane elodea 1 tane küçük boy iç filtre 1 tane ısı ayarlamalı çıbuk ısıtıcı 1 tane led ve birazdadeniz kabukları ben o anın şaşkınlığıyla aldım hepsini 3 gün sonra yavrular oldu 28 tane bu yavrulardan geriye 21 tane kalmıştı anneleri ve biricik arkadaşı biraz büyük olduğundan yavrular yavrulukta kaldı sonra yavrular daha anneleri kadar olmadan doğurmuş bir tanesi 6 tane de onun yavrusu sonra diğre iki dişiyi yeğenime verdim ama başımda 27 tane küçük bela var (: tatlı bela onlarıda akvaryumu tüm malzemeleriyle yeğenime vericektimki şöyle baktımda çok tatlı ve çok değişik şekiller renkler var kaldı bu sabak 1 tanesini ölü olarak buldum akvaryumda biraz yosunlanmış çöppçümü yoksa vatoz mu alsam bilemedim birde yavru neden ölmüş ola bilir

kader325 27-02-2012 16:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nikon_ (Mesaj 760772)
Yavruluğa erken konulan hamile canlı doğuran dişileri, stres yapıp erken doğum yapabilmekte, hatta ölümler olmaktadır. Gelişimini tamamlamadan erken doğan yavrular ise, ya ölü doğmakta ya da kısa bir süre sonra ölmekteler. O nedenle, doğumun doğal yollardan olmasına çalışmak hem anne, hem de yavrular için daha sağlıklı olacaktır. Bu nedenle size java moss gibi bitkiler öneririm. Çeşitli sitelerden ya da akvaryum hobisi ile ilgili forumlardaki ilanlar kısmından kargo yolu ile temin edebilirsiniz. Dilerseniz bu konuda birkaç link yollayabilirim size.

sevgili nikon java moss alabileceğimiz site var mı link alabilir miyim?

idris şenol 27-02-2012 18:23

lepistes balıkları sakin ve hoş balıklar,ama son zamanlarda çikletler yerini almış gibi

ahmeteren 09-07-2012 21:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol (Mesaj 917598)
lepistes balıkları sakin ve hoş balıklar,ama son zamanlarda çikletler yerini almış gibi

Bir gün insanlar cichlidlerin akvaryuma uygun balık olmadığını anlayacaktır.

Lepistesler ile ilgili bir çok bilgiyi, özellikle varyete lepistesleri öğrenmeniz, varyeteyi nasıl koruyacağınız ile ilgili bilgileri öğrenmeniz için sizi lepistes.org sitesine bakmanızı tavsiye ederim. Çok ciddi makale ve paylaşımlar mevcut.

Kryon 21-08-2012 20:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol (Mesaj 917598)
lepistes balıkları sakin ve hoş balıklar,ama son zamanlarda çikletler yerini almış gibi

Böyle olması normal çünkü son yıllarda ülkemizde yerli, yabancı karmaşası yaşanıyor... İthalat yolu ile yurt dışından gelen lepistesler hiç bir şekilde akvaryumda 1 haftadan fazla yaşamıyor çünkü columnaris bakterisi ile birlikte geliyorlar, yorucu nakliye şartları bağışıklık sistemlerini bozduğu için bir kısım lepistes akvaryumcuların akvaryumunda, kalanları ise sizin akvaryumunuzda ölüyor... Ve maalesef columnaris bakterisinin tedavisini yaptığımız tüm araştırma ve denemelere rağmen şimdiye kadar bulamadık.

Yerlilerde ise hobi amaçlı üretim yapan kişilerin haricinde, profesyonel üretim yapılan yerlerden alınan lepistesler yine aynı biçimde uygun su şartları sağlanamadığı için ölüyorlar...

Örnek; bir ara Bergama lepistesleri akvaryumcularda sıkça bulunurdu ve bu lepistesler İstanbul, Ankara gibi şehirlerin suları ile uyumlu sularda yetişmediği için toplu ölümler söz konusu oluyordu...

Bu yüzden siz siz olun, lepistesleri akvaryumculardan almak yerine hobi amaçlı üretim yapan kişilerden edinin, hem su şartları uyumlu olur hem uzun ömürlü olurlar...

Akvaryumseverler bu güzel balıklara epey sermaye yükleyip hepsini 1 hafta içerisinde kaybettiklerinden hobiden soğuyorlar, hal böyle olunca daha dayanıklı balıklara yöneliyorlar... Belki birileri şahit olmuştur, akvaryumcuya sorarsın

- Ağabey balık alacağım ne alayım?
- Sana "çiklet" verelim
- Bunlar dayanıklı mıdır?
- Tabii üzerine bassan bir şey olmaz!
-50 lt akvaryumum var kaç tane alayım?
- 10-12 tane vereyim...

Yukarıdaki dialog sıkça yaşanır halbu ki 50 litre akvaryumda bırak 10-12 cichlidi 1 tane bile bakılmaz... Yazıktır günahtır... Diyeceksiniz ki satıcılar daha adını doğru söyleyemiyor bakım şartlarını ne bilsin, bilse bile sürekli ölen balıkların yerine yenisini satmak varken neden uyarsınlar? Söz meclisten dışarı tabii...

Ayşe Yıldız 06-09-2012 14:03

Bu balıkların yeterince büyüdüklerini düşünerek diğerlerinin yanına almayın sakın. İlk resimdeki yavruların gelişimleri çok güzeldi. Büyüklerin yanına koydum yok oldu. Şimdi üç tane yavrum var sağlam kalan ( Çoğu yolculuk sırsında öldü). Birisi erkek ikisi dişi. Dokuz aylık oldular. Şimdi bunların yavrulaması doğru olur mu? Kardeşler ya o bakımdan soruyorum.

cello 11-10-2012 14:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmeteren (Mesaj 996330)
Bir gün insanlar cichlidlerin akvaryuma uygun balık olmadığını anlayacaktır.

Cichlid ailesi çok geniştir. Akvaryuma uygun balıklar içlerinde mevcuttur, asıl olan hobicinin akvaryumuna uygun balığı almamasıdır. (bilgisizlik ve/veya yanlış yönlendirme ile) Discus, Melek, ramirezi gibi Amerikan türleri akvaryumlarda çok rahat barındırılabilir. Tanganyika cüceleri ile Leptosomalar beraber düşünülebilir. Burada çok büyüyen, bölgeci, aşırı agresif türlerin özel akvaryumlarda ve benzer türlerle beslenmesi gerektiğini belirtmeliyim. (Çoğu Malawi, Amerikan Zebra, Tilapia vb)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kryon (Mesaj 1010730)
- Ağabey balık alacağım ne alayım?
- Sana "çiklet" verelim
- Bunlar dayanıklı mıdır?
- Tabii üzerine bassan bir şey olmaz!
-50 lt akvaryumum var kaç tane alayım?
- 10-12 tane vereyim...

Altına imzamı atarım. Aynen bu şekilde olaylar var. Burada hobicinin bilgisizliği, satıcının ard niyetiyle ortaya facia çıkıyor.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayşe Yıldız (Mesaj 1015859)
…yeterince büyüdüklerini düşünerek diğerlerinin yanına almayın sakın. İlk resimdeki yavruların gelişimleri çok güzeldi. Büyüklerin yanına koydum yok oldu. Şimdi üç tane yavrum var sağlam kalan ( Çoğu yolculuk sırsında öldü). Birisi erkek ikisi dişi. Dokuz aylık oldular. Şimdi bunların yavrulaması doğru olur mu? Kardeşler ya o bakımdan soruyorum.

Aynı akvaryumda uzun süre aynı balıklar ve yavrularının yavruları ile devam etmek sakat bireylere neden olabiliyor. Ancak şu an için çok sorun olmayacaktır. Yavruları akvaryuma alırken bir miktar rafyayı kıvırarak akvaryuma koymak yaşama şanslarını arttırır.

ahmeteren 23-10-2012 23:15

Sn. cello ben de sizin gibi düşünüyorum, saydığınız ciichlidler akvaryumlarda uygun.Dünyanın en ünlü afrika cichlid uzmanlarından Ad. conings Türkiye'de verdiği seminerde aslında bunlar akvaryum balığı değil diye belirtti.

ova_kentli 24-10-2012 19:22

yukarıda akvaryumcularla alakali tüm yazılanlara katiliyorum , ben yedi yıldır sakarya yaşıyorum, tam bir balık severimdır , tüm akvaryumculardan balık almışımdır , ama ne yazıkki çoğu sadece balık satmak için sattıklari için çoğu öldü, ancak bi akvaryumcu hariç , Allah ondan razı olsun , ellibeş altmış yaslarinda emekli amca, küçükce bi dükkanı var , gidiyorum dükkanına güzelce güler yuzle ilgileniyor, ben şu baligi alacagim diyorum , önce soruyor akvaryumun durumunu, hangi balıklar var , eğer uygunsa veriyor , yoksa vermiyor :-) çok sağolsun hiç bir baligida bizim hatamiz dışında kolay kolay ölmüyor, ve bi öğrenci için gayette ucuz bi yer , . . . keşke hepsi öyle olsalar . . . şimdi hacıda , Allah haccinı kabul etsin gelmesini dört gözle bekliyorum, gelsin ellerinden öpecem . .

Ertuğrul Çelik 18-10-2013 02:51

Ayşe abla sanırım benden büyüksün.
Dişi balığının yavruşadıktan sonra ölme sebebi muhtemel olarak yavruluğa erken almandan kaynaklanabilir . Diğer bir sorun olan erkek balığa olan saldırının sebebi ise erkeğin yeteri kadar olgun olmamasıdır. Boy olarak fark etmez ama yaş olarak olgunlua ermesi gerekmektedir . erkek alırkende kaç aylık vs. gibi soruları sormayı unutmayın .


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024