agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Balıklar (http://www.agaclar.net/forum/baliklar/)
-   -   Japon Balıkları (http://www.agaclar.net/forum/baliklar/22912.htm)

Ayşe Yıldız 30-12-2010 18:27

Japon Balıkları
 
Beş tane japon balığım var ve anlam veremediğim bir biçimde birbirlerine zarar veriyorlar. Bazen kuyruklarının zarar gördüğünü farkediyorum aradan zaman geçiyor yüzgeçlerinde parçalanma oluyor. Bunun sebebi nedir acaba? Hepside aynı boydalar. En son çok beğendiğim olan sarı renkli ve en hareketli balığımın ağzının yaralandığını farkettim. Üzülüyorum. Gece yapıyorlar sanırım bunu hangisinin yaptığını anlayamıyorumda ayırmaya kalksam. Bilemedim doğrusu.

Ayşe Yıldız 30-12-2010 18:29

1 Eklenti(ler)
Bunlar sağlıklı görüntüleri.
Eklenti 186546

betito 30-12-2010 19:39

Normal şartlarda bu balıklar kavgacı değil, beş tane balığınız var akvaryumunuz ne kadar büyük acaba?

Ayşe Yıldız 30-12-2010 20:02

Akvaryum çok büyük değil 30 lt kadar sanırım. Yarın resimlerini çekmeye çalışacağım.

yaşar kaptan 30-12-2010 20:42

Canlı yem verin kısmen düzelir.

Ayşe Yıldız 31-12-2010 08:00

4 Eklenti(ler)
Ben acemiyim Sayın yaşar kaptan. Mesela canlı yem olarak ne verebilirim. Bu sabah uzunca çekimlerden sonra alabildiğim en net görüntüleri paylaşayım. Acaba yaşar mı? Sabah yem yiyemedi fazla. Sarı olan balığı bir düreliğine ayırmalı mıyım?
Eklenti 186633
Bunun Yüzgeçleri parçalanmış ve görüldüğü gibi kanlı duruyor. Her geçen günde daha çok yok oluyor.
Eklenti 186634
Eklenti 186635
Ağzı çok kötü durumda. En hareketli olanı buydu ama şimdi bir köşede öylece duruyor. Ayırayım mı bir süre acaba?
Eklenti 186636
Bu balığın kuyruğu aldığımızda ucu parçalanmıştı yani yavruyken olmuş olabilirdi. Ama şimdi üst tarafını fark edebildiniz mi?

Ayşe Yıldız 31-12-2010 08:17

Ispanak, havuç ve haşlanmış yumurtanın sarısından oluşan bir karışım yapıp vermeyi düşünüyorum.

yaşar kaptan 31-12-2010 09:05

Konuyla ilgili bende çok fazla bilgiye sahip degilim.Çok uzun yıllar önce bende beslemiştim aklımda kaldıgı kadarıyla aynı sorunu canlı yem vererek kısmen çözmüştüm.Canlı yem olarak akvaryumcularda satılan kurt ve su piresi verebilirsin.Sıcak suya batırıp çıkardıgın ıspanagı verebilirsin.Söyledigin digerşeyler suda kalıntılar bırakacagından zararlı olabilir.

serkan_istanbul 31-12-2010 12:31

bunlar kavga etmiyolar kuyruk erimesi mantar olabilir. vanlı yem ben vermiyorum 5 yaşında benim arada ıspanak sarmısak haşlıyorum. ezip veriyorum. canlı yem yerine başka yemler kullanıyorum.akvaryumcudan vitaminli yem alabilirsiniz ama japonlar bir birlerine zarar verdiklerini görmedim.sevgiler

Ayşe Yıldız 31-12-2010 12:49

Sade yemin yanı sıra vitaminli yem de kullanıyorum zaten. Ama gözlemlediğim kadarıyla birbirlerini rahatsız edip duruyorlar. İtiyorlar, kakıyorlar, kovalıyorlar. Az önce epeyce nette arama yaptım ve kuyruk erimesi olarak bilinen bir hastalık olduğunu okudum. Tamam kuyruk erimesini anladım hastalık belirtisi mutlaka. Ama diğer balığımın ağzı nasıl bir gecede o hale geldi sorusu beni düşündürüyor.
Daha detaylı anlatayım belki çıkış yolu gösterirsiniz. Daha önce 3 balığımız vardı. İki ay önce 2 tane daha aldım. Birbirlerine alışsınlar diye ilk etapta akvaryuma poşetle beraber koydum bir süre öyle durdular. Sonra alışmış olabilirler diye düşünerek poşeti çıkardım. Bu son iki haftaya kadar herşey yolundaydı. 15 günde bir akvaryumun herşeyini çıkartıp yıkıyorum. Kumlarına kadar. Çıkartma esnasında kuyrukları zarar gördü desem hadi bir tanesinin görsün ikiside bir gece içinde kuyruklarında azalmalar olmaya başladı. Birbirlerini kovalamalarını, itip kaktıklarını gözlemledim. Şimdi hastalık mı saldırganlık mı?

Ayşe Yıldız 31-12-2010 12:54

Ayrıca başka bir gözlemimi daha belirteyim. Renk değişikliğide hastalık belirtisi midir? Sarı olan balığın ilk resimleriyle son resmi arasındaki fark yanlarında solungaç kısımlarına yakın olan yerlerde kararmalar mevcut. Olağan bir şey mi acaba?

betito 31-12-2010 18:47

Serkan Bey cevapladığınız için teşekkür ederim.

Ayşe Hanım, akvaryumunuzu neden on beş günde bir tamamen temizliyorsunuz ki? Ayrıca temizleme işini nasıl yapıyorsunuz? Size gönderdiğim mesajı da dikkate almanızı öneririm. :)

Ayşe Yıldız 31-12-2010 20:25

Temizleme işini bugün gene yaptım. Yapmadan önce yumurta sarısı falan verdim yediler. Sadece ağzında problem olan balığım yiyemedi. Ağzında kırık var gibi görünüyor. Arada ağzını açıyor parça parça görünüyor.
Hijyen olsun diye tamamen boşaltıp komple temizlik yapıyorum daha mı sık yapmalıyım? Akvaryumcu gerek yok dedi ama ben rahat edemiyorum. Balıklarımı güzelce başka bir suya alıp akvaryumun temizliğini yapıyorum. Bugün çamaşır suyuyla temizledim. Hastalık varsa diye. Defalarca durladım. Burda içme suyumuzu bir dağdan getiriyoruz. O suyu kullanıyorum. Yani dinlenmiş su oluyor. Yeterli ısıyı elde etmek içinde ısıtılmış su ilave ediyorum. sonra balıkları tekrar suyuna bırakıyorum. Yanlış bir durum varmı şu ana kadar? Yarın suya damlatılan sıvıdan alacağım. Ayrıca ekstra bir ihtiyaç olursa temin edeceğim. Bakalım sonuç ne olacak.

serkan_istanbul 31-12-2010 22:52

ben 17 yasından berı japon balığı beslemekteyim. Hiç zor canlılar deiller birde ne kadar üstüne düşerseniz o kadar çok ölümle karşılaştım. Japonların bulundugu akvaryumumda iç filitre var. suyu gayet güzel temizliyor. ayda birde üstünden biraz su alıp yeni su koyuyorum. bir miktarda kaya tuzu bunu akvaryum cuya sorun miktarını. balıklar itişip kakışmıyo en azından benimkiler öyle. balıklarınızda hastalık oldugu kesin. şu anki balıklarım 5 senedir yaşıyolar sorun yok. maşallah. yumurta sarısı yavrulara veriliyo ben şu anda vermiyorum. hiç vermedimde arada ıspanakla sarmısak ve havuç haşlayıp hepsini birden ince kıyıp veriyorum o gün sadece bu karışımı veriyorum. asla akvaryumun suyunu tamamen boşaltmıyorum. bu balıklara zarar verir zaten. strese girerler .

serkan_istanbul 31-12-2010 22:54

helede çamaşırsuyu asla kullanmayın. balıukların doğal hayatlarını düşünün onlara sadece doğal ortamlarına yakın bir yaşam vermek için uğraşmalıyıs. çamaşır suyu faydalı bakterileride öldürüyo akvaryumdaki

Ayşe Yıldız 01-01-2011 00:27

İlk defa bugün kullandım çamaşır suyunu. Mantar veya başka bulaşıcı hastalık olmasın diye. Teşekkür ederm cevabınız için. İyi haberler veririm umarın en kısa zamanda.

betito 01-01-2011 01:56

Oh Ayşe Hanım çamaşır suyu da nereden çıktı? :S Asla temizlik maddelerini akvaryum için kullanmayın!
Serkan Beyin dediği gibi filtre alabilir ve akvaryum suyu temiz kalabilir. Ve Japon balıkları soğuğa dayanıklı balıklardır. Akvaryumu temizlerken suyun %10-20si kalacak şekilde boşaltın ve yeni suyu koyunca da aynı değerde ki sıcaklıkta su olsun lütfen. Bunu yaparken de 15 günden fazla sürelerde yapın. Kısa sürelerde su değişimi yapmayın.

Ayşe Yıldız 01-01-2011 20:55

Anladım, fazla hijyene gerek yok. Bugün ilaç aldım ve hemen uyguladım.

Ayşe Yıldız 03-01-2011 22:48

Ben balıkların sadece oksijensizlikten öldüklerini zannediyordum. Ama ne yazıkki bilinçsiz balık besleyicilikten de ölüyorlarmış. Ben çok üzücü bir tecrübe edindim. Bence bir hayvan eve sokulmadan önce araştırma yapmak gerekli bunu anladım.
Bazı şeyleri öğrenmek için illa kötü tecrübe olması gerekli mi? Kızım ve ben çok üzüldük. Sarı balığımız öldü. Şimdi aklıma şu soru takılıyor. Çok acı çekti mi acaba?
Geriye dört balığımız kaldı ve bunların ikisi hasta. Onlara çok iyi bakmalıyım.
Bugün ikinci kez ilaçlarını yaptım. İlaç sarı renkli mantar ve benzeri hastalıklar içinmiş. Akvaryumcu bunu 15 damla üç günde bir yap dedi. ''Yapmadan öncede suyun yarısını al temiz su dök '' Böyle yapmalıymışım. Ama ilacın kullanma klavuzunda gün aşırı yapın diyor. Ve suyun yarısını almaktan bahsetmemiş. Şimdi ne yapmalıyım Reçeteye mi uyayım? Akvaryumcuya mı?

betito 04-01-2011 06:39

Akvaryumcunun tecrübesini bilmediğimiz için o konuda bir şey diyemem. Akvaryumcunun dediğini yapın derim. Tabii Serkan Beyin de fikrini almak gerek. :)

serkan_istanbul 05-01-2011 21:08

selamlar tekrar ben genelde ilaçta yazılanı uyguluyorum akvaryumcular genelde hepsi için deil ama satmaktan yana oldukları için balıklar onlara para anlamına gele biliyor. kimse üstüne almasın akvaryum işliyle uğraşan varsa. taze suya gelince bir miktar alıp yeni koymanızda bence sakınca yok. fakat bundan sonra çok sık su değiştirmeyin. ıspanak haşlayın sarımsakla birlikte süzün bir bıçak yardımıyla küçük küçük doğrayın sarmısakla ıspanağı ama çok vermeyin ondanda yesinler. antibiyotik sarmısakta bol var. yem atmayın o gün. ben günde bir sefer yem veriyorum. japonlarda mide yok doyduklarını anlamazlar.
bu arada yine de siz bilirsiniz akvaryumcuyada uyabilirsiniz..

Ayşe Yıldız 05-01-2011 21:15

Cevapladığınız için teşekkür ederim.

serkan_istanbul 05-01-2011 21:17

1 Eklenti(ler)
buda benim japon

Ayşe Yıldız 05-01-2011 21:24

5 senedir yaşayan balığınız mı?

merlict 05-01-2011 22:09

Ayşe hanım inanın geç kalmaktan dolayı çok üzgünüm.İsterdim ki bu mesjınızı ilk gün görseydim, görseydim de balıklarınız hâlâ sağ olsaydı, çok üzüldüm, hem size hemde balıklarınıza...

"15 günde bir akvaryumun herşeyini çıkartıp yıkıyorum. Kumlarına kadar." Aman allahım bu ne ??Yapmayın Ayşe hanım derken birde yazmışsınız ya çamaşır suyu kafamda yıldırımlar çaktı.

Yıllardır balık beslerim, akvaryumlarım ve bitkilerim oldu ve yıllardır akvaryumcuların binlerce yalanına şahit oldum ama yılmadan dayandım onlara. Sizde öğrenmek için bazı tecrübeler yaşamanız muhtemel ama bizim çocukluğumuzda danışabileceğimiz google amcamız yoktu, şimdilerde en azından var, bunu da değerlendirmek lazım.

Hiç bir zaman akvaryumlarımın tüm suyunu boşaltmam.Örneğin 100 lt.lik akvaryumumun her 2 haftada bir 20 lt. suyunu boşaltır, dinlenmiş olan (ağzı açık şekilde klor uçsun diye) çeşme suyundan yavaş yavaş ilave ederim.(su sıcaklığı ani değişiklik yapmasın, mantar veya beyaz benek olmasın diye) Mekan olarakta bu akvaryumumda toplam 3 adet 5-8 cm. büyüklüğünde Chiclid balığım var. Umarım balık başına düşen ortamı anlayabiliyorsunuzdur.Yeni balık eklemek istediğimde akvaryumun suyunu boşaltmadan içerideki dekoru ve yuvaların şeklini değiştiririm, yeni gelenlerle eski ev sahipleri yer kavgası yapmasın da herkes ilk gün oraya gelmiş gibi yer aramaya başlasın diye.Onlar balık akıllı ama yaşadıkları ortam değişmezse yeni misafiri pek sevmezler.Her zaman aynı yemi vermem, arada bir değişiklik yaparım ama her gün değil, her haftada bir, Yeşil bitki ağırlıklı yemler suyun kimyasını bozar, iki günde akvaryum yeşillenir, kirlenir.İçini silmek için bile el sokmam, saplı çekpasımla içerden silerim, arıtılan pislikleri de çöpe atmam, yine akvaryum içine dökerim, onlar en değerli besinlerdir....

Uzun lafın kısası doğru bildiğiniz ama gerçekte çok yanlış olan o kadar durum var ki bilemezsiniz.O sebeple mutlaka araştırın.
Tavsiye edebileceğim site www.akvaryum.com Kafanıza takılan tüm sorularınıza yanıt bulabileceğiniz geniş bir yerdir.Dedim ya keşke ilk mesaj yazdığınızda görseydim.Üzüldüm...

Yinede kafanıza takılan olursa sorun, yardımcı olmak isterim...

Mehmet

Ayşe Yıldız 05-01-2011 22:30

Ben acemi ve cahil buluyordum bu konuda kendimi. Zaten yeni aldım sayılır üç ay falan oldu alalı. Benim ilk kez aldığımı daha önce hiç beslemediğimi belirttim alırken ama uyarılmadım böyle sorunlar olabilir diye. Akvaryumcu 15 günde bir suyunu temizleyin dinlenmiş su verin demişti. Bende öyle yaptım. Çamaşır suyuna gelince mantar vs.. hastalık olabilir denilince sanki hijyensizlikten olmuş gibi bir fikir geldi aklıma.
İyiki bu başlığı açmışım benim gibi bilinçsiz bakıcılar öğrenecekler. Balığımızın bir tanesi öldü. Umarım diğerleri ölmez.
Cevabınız için teşekkür ederim sayın Merlict.

engraulis 12-01-2011 15:41

Akvaryumları temizlemenin en kolay ve etkili yöntemi suyu küçük bir hortum vasıtasıyla vakumlayarak boşaltmaktır. Akvaryumların hava hortumları bu iş için idealdir. 1 m kadar bir hortumun içini suyla doldurup bir ucunu elimizle kapatıp diğer ucunu akvaryuma daldırırız. Sonra akvaryum seviyesinden aşağıda bulunan bir kabın içine elimizdeki ucu bırakırız. bu şekilde kendi kendine su boşalmaya başlar. Bu çekme kuvvetinden faydalanıp akvaryumun dibindeki taşların arasındaki pislikleri de çok rakatlıkla çektirerek çok güzel bir temizlik yapabiliriz.
Ancak kesinlikle suyun tamamını boşaltmamamız gerek, Yarısını ya da en fazla üçte ikisi. Ve içine koyacağımız suyu klorlu çeşme suyu olmamalı. Mümkünse doğal bir kaynak suyu. Mümkün değilse kaynatılmış su kullanabiliriz. İçine ekleyeceğimiz suyu bir gün önceden akvaryumla aynı ortamda bekletiyoruz. Bunun nedeni akvaryumdaki su sıcaklığı ile ekleyeceğimiz suyun sıcaklığını eşitlemek. Denizde bile balıklar farklı akıntı ve sıcaklık bölgelerine geçerken belli süre orada ortama alışmak için beklerler.
Kesinlikle akvaryumun içine farklı sıcaklıkta su dökmeyiniz. bu balıkları şoka sokar ve balıklarda stres olur.
Ayrıca akvaryumlarda üzerinde mantar gördüğünüz ya da garip hareketler içinde olan balıkları hemen ayırmak gerekir. Bazen balıklarda sağlıklı balıkların hasta balığı öldürmeye çalışması gözlenebilir. Balıklar su içerisinde yaşadıklarından hastalık bulaşması çok kolay ve çabuktur.
Ve son bir nokta, mümkün olduğu kadar elimizi akvaryum suyuna değdirmekten kaçınmalıyız. Elimizi sokmamız gerekirse çok iyi yıkamalıyız.

Erdal Hoca 23-01-2011 15:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayse_afyonlu (Mesaj 740802)
Evet! Size balıklarımı anlatayım biraz. Kullandığım ilaç fayda göstermeye başladı sanırım. Kuyruklarındaki kızarıklıklar geçti neredeyse. Şimdi kızım tekrar sarı balık istiyor.
Balık almadan önce neye dikkat etmeliyim nasıl seçmeliyim. Cinsiyetleri belli olmuyor sanırım. Kızım yavrulamasınıda istiyor. Teyzemlerinkisi yavruladı yavrularından vermişlerdi ama yaşamadı. şimdi yavru istiyor. Lafın kısası neye dikkat etmeliyim ki sağlıklı balığı seçebileyim.



Ayşe Hanım, merhabalar.

Ben de yaklaşık 30 yıldır akvaryum hobisiyle ilgileniyorum. İnternetle tanışmadan önce aynen sizin yaptıklarınızı defalarca yaptım. Ancak artık yanlışlarımı tekrarlamaktan kurtuldum.:D

Japon balıkları asla küçük hacimli akvaryumlarda beslenmemeli. Aksi takdirde balıklara işkence yapmış oluruz. Dişi erkek ayırımı oldukça zordur zaten. Sadece üreme zamanlarında erkeklerin solungaçları üzerinde toplu iğne başı büyüklüğünde beyaz noktacıklar oluşur. Oradan anlaşılır.

Siz, Mehmet Bey'in tavsiye ettiği sitede aradığınız her şeyi bulabilirsiniz ( Kendim de orada yöneticilik yaptığım için söylemiyorum:D )

Japon balıklarıyla ilgili genel bilgilere de aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Linkte de göreceğiniz gibi japonlar 35 cm boya ulaşabilen balıklardır. Oldukça geniş hacim ister:

http://www.akvaryum.com/carassius_au...sur_7_70.asp#b

Bu da benim çok beğendiğim bir japon balığı akvaryumu.

http://www.akvaryum.com/Forum/japon_...e)_k334144.asp

Erdal Hoca 23-01-2011 23:00

Ayşe Hanım, aklıma gelmişken yazmak istedim. Akvaryum hakkında yaptığımız en büyük yanlışlardan biri de suyu boşaltıp akvaryumda dip temel bi temizlik yapmak.. Bunu asla yapmamalıyız. Yapılması gereken haftada bir %10 civarı bir suyu akvaryumdan almak yerine de dinlenmiş ve akvaryumdakiyle aynı ısıda su koymak..

Balıkların bıraktığı atıklar ve yem artıkları yararlı bakteriler tarafından tüketiliyor. Biz suyu tümden değiştirdikçe bu sefer yararlı bakterilerin de toptan ölmelerine yol açıyoruz.:D

Saygılar,

Ayşe Yıldız 24-01-2011 08:07

Teşekkür ederim. Öyle yapıyorum artık. Şimdi durumları çok iyi.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024