agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Balık Yemekleri (Deniz Ürünleri) (http://www.agaclar.net/forum/balik-yemekleri-deniz-urunleri/)
-   -   Kalamar Dolması (http://www.agaclar.net/forum/balik-yemekleri-deniz-urunleri/22988.htm)

hassoman 06-01-2011 21:32

Kalamar Dolması
 
3 Eklenti(ler)
Kalamarın bir tür mürekkep balığı olduğunu biliyorsunuz. Omurgasız ilginç bir deniz hayvanı bu. Teuthoidea takımından on kollu kafadanayaklılardanmış. Boyları, dokunaçları dahil, 20 küsur metreye kadar ulaşabiliyormuş. Bu büyüklükte olanlar okyanusta görünenler. Karasularımızda yaşayanlar 2 m’yi aşmazmış. Ben en fazla 75 cm kadar olanını gördüm.

Denizde ahtapotlar gibi yalnız dolaşmıyorlar. Sürü halindeler. Bu özellikleri onların yamyamlıklarını önlüyormuş (Bir belgeselden)…
Dokunaçlarında dört sıra vantuzları var. Her vantuzunda dairesel sıralı dişleri var. Yani avının kurtulması zor. Savunma amaçlı mürekkep püskürtebiliyorlar. Kafasının her iki yanında yer alan gözleri insanlarınkine benziyor..

İçinde ilginç (mika gibi) aynı hattaların kullandığı tüy şeklinde bir kemiği var… (Ne yazık ki fotoğrafını çekmeyi akıl edemedim. Ama aklımda…) Kafes kuşlarına besin desteği olarak satılan kemikler her ne kadar kalamar kemiği diye satıyorlarsa da aslında onlar sübye kemiğidir. (Bknz:http://www.uzmantv.com/kalamar-nasil-temizlenir )

Evet bunca yararlı bilgiden sonra gelelim dolmamıza
Aslında çok kolay.
Kalamari temizledikten sonra tuzla güzelce köpürte köpürte ovdum.
Şeker, tuz ve karbonat katılmış soda içinde bir gece buzdolabında beklettim.


Yazlıkta internetim olmadığı için kalamar dolması için bir tarama yapamadım.
Ama, aklın yolu bir değil mi?
Dolma dolmadır.
Klasik, bildiğiniz zeytinyağlı dolma içi gibi hazırladım.
Kırmızı biber, soğan, sarımsak, kereviz yaprağı, limon, karabiber, kırmızı pul biber, kuş üzümü, pirinç, zeytinyağı …
Tuz yok… Çünkü kalamar tuzlu sodanın içindeydi.
Harcı bu kadar... Fıstık koymadım. Bu dolmaya ağır geleceğini düşündüm… Konsaydı da olurdu.



Kalamarlar zaten dolma halinde… Yani dolmalığa çok uygun.
Harcı içlerine doldurdum. Ağzını domatesten kestiğim parçayla kapatıp, kürdanladım… Üzerine aştı, aşmadı su koydum, zeytinyağı ve ayçiçek yağı ekledim…

Ocak üstünde, önce kaynayıncaya kadar harlı ateşte, kaynamaya başladıktan sonra da kısık ateşte kalamarlar yumuşayıncaya kadar (elbette pirinci de) pişirdim.


Ha sonuçta nasıl oldu?
İnanmayacaksınız ama bana yemek nasip olmadı..
O günlerde hava soğuk ve yağışlıydı. Madra dağları’nda bir iş için dolanırken çok ağır üşütmüşüm. Zaten dolmayı hasta hasta yapmıştım.
Dolmamın piştiği ertesi gün ateşler içinde yatıyordum.
Değil kalamar dolması hiç bir şeyi yiyecek halim yoktu.
Ama Allah için tadına bakanlar öve öve bitiremediler…:D
Halka şeklinde kesildiğinde dağılmadı, görünüşü çok güzeldi…
Deniz kıyısında yaşamalarına rağmen hayatlarında ilk kez sayemde kalamar dolma yemişler…:confused:

artemisia10 06-01-2011 22:01

Güzel görünüyor üstelik kolay da ben kesin denerim :) zaten bahçeleri burada geziyoruz ne yemek görsek deniyoruz ben biraz kilo almaya başladım ama yemek görünce dayanmıyorum...

cerentaban16 21-10-2016 15:14

Kalamar
 
bu sitedeki tarifi de deneyebilirsiniz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024