agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Balık Yemekleri (Deniz Ürünleri) (http://www.agaclar.net/forum/balik-yemekleri-deniz-urunleri/)
-   -   Balık Çorbası (http://www.agaclar.net/forum/balik-yemekleri-deniz-urunleri/22824.htm)

malina 20-12-2010 18:56

Balık Çorbası
 
İçinde balık ve sebze parçaları olmayan, (yani ege tarhanasına benzer kıvamda) bir çorba içmiştim. Tarifini bilen var mı?

Güler 20-12-2010 19:29

Sayın malina adı üstünde balık çorbası. Sebzesiz olur da balıksız olur mu?
Mesela, benim balık çorbamda sebze yoktur ama baş parmağım irilikte levrek ve ya kırlangıç ve ya lipsoz olur.

yaşar kaptan 20-12-2010 20:23

Sayın Malina ege de bahsettiginiz balık çorbasının çok çeşitleri ve çok farklı yapılış şekilleri var. Hangisinden söz ettiginizi tam anlayamadıgımdan yazamadım, ancak size çok keyifle yiyebileceginiz bir balık tarifi verebilirim.

LİMONLU LEVREK..

Bugulama gibi ama tam degil.. Ortaboy bir levregi pişireceginiz bir kaba koyun, üzerine yeterince (istediginiz kadar) sızma zeytin yagı ve koydugunuz yagın yarısı kadar limon suyu, biraz kara biber biraz tuz ve balıgın kenarlarınada 4.5 halka kalamar koyup kapagı kapatın.

Orta ateşte 10-13 dakika pişirin, balık saldıgı suyu çekmemeli. .Kesinlikle bugüne kadar levregi bu tad da yememiş sinizdir. Bir deneyin

umcor81 20-12-2010 20:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yaşar kaptan (Mesaj 728946)
Sayın Melina ege de bahsettiginiz balık çorbasının çok çeşitleri ve çok farklı yapılış şekilleri var.Hangisinden söz ettiginizi tam anlayamadıgımdan yazamadım,ancak size çok keyifle yiyebileceginiz bir balık tarifi verebilirim.LİMONLU LEVREK..Bugulama gibi ama tam degil..Ortaboy bir levregi pişireceginiz bir kaba koyun,üzerine yeterince (istediginiz kadar) sızma zeytin yagı ve koydugunuz yagın yarısı kadar limon suyu,biraz kara biber biraz tuz ve balıgın kenarlarınada 4.5 halka kalamar koyup kapagı kapatın.orta ateşte 10,13 dakika pişirin,balık saldıgı suyu çekmemeli..Kesinlikle bugüne kadar levregi bu tad da yememiş sinizdir.Bir deneyin

Tarifiniz için Teşekkürler Sevgili @yaşar kaptan.Düzceden Sevgiler.

Delimus 20-12-2010 22:29

Acaba mixerle ezip süzülüyor mu o çorba , mercimek çorbası gibi , annem havuç, patates ,soğanla birlikte pişirir mercimeği sonra ezer mixerle sonrada süzer.Belki bu sayede balığın tadı vardır fakat içinde balık yoktur.

Selehattin 67 21-12-2010 09:28

Içtiğiniz balık çorbasının türünü bilmek için mahali bilmek gerekir bizim buralarda [karadeniz ]iskorpit ve kırlangıçtan yapılan çorbalar içilir yanlız bazı lokantalarda mezgit palamut gibi balıklardan yaparlar lakin bizim damak tadımıza uymaz

Güler 21-12-2010 10:06

Sebzelerin mikserden geçirilip süzülmesi mantığa yakın da balık için bunu düşünemiyorum.

Eser İlhan 21-12-2010 11:14

Belki el blenderi ile parçalanıyordur. O zaman çok ince olur taneler ve dolayısıyla süzmek de gerekmez. Pürtüksüz balk çorbası için ben normal sebzeli ve balıklı bir çorba pişirmeyi ve sonra onun bir kısmını ayırıp blenderla ezerek istediğim kıvama getirmeyi denerdim (Çok koyu olursa su ilave edilebilir ) Sanki bir tutam ince kıyılmış dereotu da üzerine iyi gidermiş gibi geldi birden :))

Güler 21-12-2010 12:19

Sayın Eser İlhan,
Balık çorbası yapacaksanız balıkçınızdan aldığınız balığın (eğer temizleterek alıyorsanız) mutlaka derilerini ki fileto çıkarken bunu alırlar, mutlaka isteyin. Balığın kafasını da alın.

Balığınızla birlikte bu deri ve kafaları da tencereye koyun. Bir iki defne yaprağı da eklemeyi unutmayın. Deri altı yağları balık çorbasına çok lezzet verir.

Daha sonra kevgirden süzerek alırsınız.

Çorba suyunu koyuca seviyorsanız, biraz unu kısık ateşte pembeşeltirin ve balık suyunu azar azar yedire yedire ilave edin. Böylece istediğiniz kıvamda suyunuz olur.

Eser İlhan 21-12-2010 14:25

Sevgili Güler Hanım ,balık çorbası hiç pişirmedim, hep dışarda hazır pişmişini yedim :)) Benimki sayın malina'nın isteğine uygun balık çorbası nasıl olur diye bir fikir cimnastiği iidi sadece...
Ama siz öyle güzel tarif etmişsiniz ki, canım hemen gidip balık almak ve pişirmek istedi. Galiba ilk balık çorbamı yakında yapacağım ;)

Güler 21-12-2010 14:48

Tavsiye ederim.
İçine sebze koymayacaksanız balıkları baş parmak iriliğinde parçalayın ve mutlaka ıki limon suyu da sıkın.

Eser İlhan 21-12-2010 15:21

Güler Hanım çok heveslendim :p Oldu olacak bari tam tarifini yazın da hem ben hem de benim gibi canı balık çorbası isteyen ama şimdiye kadar pişirmemiş arkadaşların denenmiş,lezetli bir balık çorbası tarifimiz olsun. (Yılbaşı da yakın,belki yeni yıl çorbası olarak yaparım)
Şimdiden teşekkürler ;) ;)

Kiraz 21-12-2010 15:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 729163)
Sayın Eser İlhan,
Balık çorbası yapacaksanız balıkçınızdan aldığınız balığın (eğer temizleterek alıyorsanız) mutlaka derilerini ki fileto çıkarken bunu alırlar, mutlaka isteyin. Balığın kafasını da alın.

Balığınızla birlikte bu deri ve kafaları da tencereye koyun. Bir iki defne yaprağı da eklemeyi unutmayın. Deri altı yağları balık çorbasına çok lezzet verir.

Daha sonra kevgirden süzerek alırsınız.

Çorba suyunu koyuca seviyorsanız, biraz unu kısık ateşte pembeşeltirin ve balık suyunu azar azar yedire yedire ilave edin. Böylece istediğiniz kıvamda suyunuz olur.

Başları da pişirmek için balığın çok taze olması gerekiyor, yoksa çorbanın kokusu güzel olmuyor (başıma gelmişti).

Balık çorbasına sarımsak da çok yakışıyor. Lagos da, çorba yapmak için iyi bir balık. Bol miktardaki kılçığı atılsa bile, kılçıktaki yararlı maddeler çorbaya geçmiş oluyor.

Eser İlhan 23-12-2010 09:13

Balık çorbası tarifi gelmeyince ben de internetten aradım. Birsürü tarif var ama hiçbiri mantığıma tam uymadı. Derken bir bay tarafından yazılan blogda aşağıdaki tarifi buldum.(Blogun adresini kaydetmemişim,tekrar aradım ama bulamadım; dolayısıyla adres veremiyorum) Konuşma diliyle ve espriyle karışık anlatılıyor ve balık olarak da iskorpit öneriliyor. En çok bu tarifi beğendim ve en kısa zamanda denemek niyetiyle Yemek dosyama kaydettim. Aynen kaydettiğim şekliyle buraya da ekliyor ve tecrübelilerin yorumlarını bekliyorum.

NOT: Ben yaparken sadece tereyağını zeytinyağına çevireceğim çünkü bizim eve çok uzun zamandır katı yağlar giremiyor;) Ayrıca iskorpit bulamama durumunda herhangi bir beyaz etli balıkla da yapılabileceğini düşünüyorum.

Balık parçalarının hepsini bir tencereye koy, içine tuz, karabiber, birkaç tane defne yaprağı, birkaç dal maydanoz koy, yapacağın çorba miktarının biraz üstünde su koy, üstü yarı kapalı, pişir. Bu işlem balık suyu elde etmek için. 20-25 dk. kaynasın, kevgirle suyun içindeki her şeyi çıkart, balıklar az soğusun, (veya elin yana yana) balıkları didikle, sadece balık parçaları kalsın, kılçık, deri vs hepsini at. Didiklenmiş balığı bir kenara kaldır. Tencerenin içindeki balık suyuna küp şeklinde havuç, patates(taze patates tercih), birkaç parçaya ayrılmış birkaç tane soğan koy, 20 dk. kadar haşla, sonra blender vasıtasıylan balık suyu ve sebzeleri hepbirlikte "crush" et.

Bir tencerede tereyağı ve un kavur, blenderdan geçirmiş olduğun sıvıyı ilave et, bir kasede çırpmış olduğun bir yumurta ve limon suyu karışımını ekle, biraz sirke(elma sirkesi tercih) ekle, didiklenmiş balık parçalarını ekle, birkaç defne yaprağı (bu yapraklar yeni olsun, daha öncekileri recycle etme, öyle "cin"lik yok) koy, biraz karabiber,biraz kırmızı biber koy, kapağı hafif kapat(yani boşluk kalsın), 10-15 dakika hafif ateşte halleşsinler, arada hafif hafif karıştır.

Piştiğinde defne yapraklarını çıkar, sade sirke ve/veya sarımsaklı sirke seçenekleri ile , isteyene pul biber eşliğinde (aynen işkembecideki gibi) servis yap. Kirlettiğin bütün kabların içine su koy, musluğun yakınına veya içine düzgün şekilde istifle, yıkaman gerekiyorsa yıka, çalıştığın tezgahı sil, temiz bırak. Sakın ha "bizimki de yemek yaptı mı arkasını toplamak için bir ordu gerekiyor şekerim" ana temalı gıyabında yapılabilecek masum sohbetlere zemin hazırlama.

Bu çorba sakın ha akşam yemeğinde, balıktan önce servis edilmemelidir (çünkü insanı tıkar, balığa yer kalmaz). Bu çorba tercihan sabah kahvaltısında idrak edilir, birkaç kasesi insanı doyurur. Istenirse öğlen de idrak edilebilir.

hosseda 23-12-2010 09:39

Sayın Eser İlhan,

Her yiğidin yoğurt yiyişi gibidir balık çorbası yapımıda. Ancak ana malzeme beyefendinin yazdığı gibi iskorpit cinsi balıktan olursa lezzet yüksek olur. En makbulüde adabeyi denilen cinsidir. Son bir kaç yıldır kıymeti anlaşıldı bu adabeyi denilen derin su balığının, mezatlarda bazen saragoz fiatına gider oldu. Eskiden tezgah üstüne dahi komazlardı.

Bunun yanında laos gibi gene taş ve derin su balıklarının irisi denk gelirse onların kafası ayrılırdı çorba yapımı için. Şimdilerde zaten irisi kalmadığından bu tür çorbalık balıkların siz en iyisi adabeyi bulmaya çalışın.

Güler 23-12-2010 09:50

Verdiğiniz tarif benim çorbama uyuyor. Benim demem yanlış kaçar, daha doğrusu Kör Agop'un balık çorbası demeliydim.
Kumkapı'da Nihat restoranda içmiştik ve çok hoşumuza gitmişti.

Ben içine sebze koymuyorum, sadece irice balık parçaları oluyor.
Çorba yapacağım zaman da tercihim; Kırlangıç veya Lipsoz veya deniz levreği gibi beyaz etli balıklar olur. İskorpit ten de yaparım.

Meyane için koyacağınız tereyağ 1-2 tatlı kaşığını geçmez, inanın lezzeti daha başka olur.

( şu balık şeklindeki kalıbım bir elime geçse de hemen çorbamı yapıp ikram etsem. Milföy hamurundan yaptığınız minik minik balık figürleri de çorba üzerinde pek bir şık duruyor)

bettyycim 23-12-2010 09:53

Herkesin bir yapım şekli var demek ki, ben de balığı haşlarken mutlaka bütün bir soğan, 5-6 kapsül kakule ve 7-8 tane karabiber atarım :D ve mutlaka kırlangıçla yapmaya çalışırım ki, allahtan Kefken ve Kerpe yakında Kırlangıç bulmakta sorun yaşamıyorum.

zenfree 23-12-2010 09:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan (Mesaj 730195)
Balık çorbası tarifi gelmeyince ben de internetten aradım. Birsürü tarif var ama hiçbiri mantığıma tam uymadı. Derken bir bay tarafından yazılan blogda aşağıdaki tarifi buldum.(Blogun adresini kaydetmemişim,tekrar aradım ama bulamadım; dolayısıyla adres veremiyorum) [/I]

http://www.turgutuzer.com/Articles/balikcorba.htm

Selehattin 67 23-12-2010 09:58

Iskorpit zehirli balık olduğundan balığı aldığınız balıkçıya mutlaka temizletin sizlerin temizlemesi zordur 1 kg iskorpitten ortalama 300-350 gr temizlenmiş balık çıkar derisi ve kafasıyla pişirirseniz kendini savunmak için salgıladığı zehiri salgılar buda sizlerin tansiyonunuzun düşmesine kramplara neden olabilir lütfen dikkatli olalım

Güler 23-12-2010 10:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zenfree (Mesaj 730213)

Arkadaşlar, bulamadığınız şeyler için hiç üzülmeyin. Sağ olsunlar sitemizde iki arkadaşımız var(Sevgili zenfree ve Ferda Ülkümen) ki ben onlara Fadıl (Fadıl Takipte) diyorum, hemen şip şak aradığınız şeyin size linkini verirler.

Bu iki arkadaşımızın bu becerilerine bayılıyorun doğrusu. ;)

elek 23-12-2010 10:33

Boğazda Aşiyan taraflarına yolunuz düşerse buradaki balıkçılarda iskorpiti bulabilirsiniz. Hatta kıyıda olta ile avlananlara da bir sorun, varsa al hayrını gör deyip vereceklerdir. Derisini tazeyken çıkarmak zordur, buzlukta dondurursanız daha kolay olur. Yalnız taşırken de temizlerken de iğnelere dikkat, batarsa denizden ilk çıktığı zamanki kadar olmasa da yine acıtır.

Eser İlhan 23-12-2010 13:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zenfree (Mesaj 730213)

Evet,evet... işte bu... Çok teşekkürler zenfree. Artık kaybetmem :)

limon 23-12-2010 19:10

Bizde balık çorbasını babam pişirirdi. Sadece kendi avladığı balığın tenceye zor sığan kafasıyla yapardı. Sebzeleri sadece suya lezzet katması için kullanırdı. Hepsi haşlanınca süzüp, kafanın yanaklarındaki bembeyaz ve lezzetli etleri çorbaya katardı. Uzun yıllardır dalmadığı için geçmiş zaman kullanarak anlattım.

Ancak geçen hafta Yeniköydeki bir balıkçıda kremalı balık çorbası içtik ki ben ilk kez rasladım doğrusu. Mantar çorbası gibi ama içinde mantar yerine balık parçaları vardı. Lezzetliydi lezzetli olmasına ama hiç balık tadı yoktu.

malina 28-12-2010 19:44

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 730210)
(şu balık şeklindeki kalıbım bir elime geçse de hemen çorbamı yapıp ikram etsem. Milföy hamurundan yaptığınız minik minik balık figürleri de çorba üzerinde pek bir şık duruyor)

Kalıp bulsaydın yazardın diye düşünüp, bugün sana kalıp yaptım :)

Eklenti 186283

Neye benzediğini görmek için de, bir avuç undan hamur hazırlayıp kestim.
Balığın zayıf ya da şişman olmasına kendin karar verebiliyorsun :) Kestikten sonra bıçakla birkaç numara yapmak, daha sevimli balıklar yapmayı sağlıyor.

Not: Başından kuyruk ucuna, yaklaşık, 2,5-3 parmak genişliğindeler.

Güler 29-12-2010 17:35

Sayın malina, bu mesajı ancak şimdi gördüm ve nefesim kesildi.
Harika olmuş, ne zaman alabilirim?

Çok, çok teşekkür ederim.

malina 29-12-2010 18:32

Ne zaman istersen :)

hassoman 29-12-2010 22:57

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 728909)
İçinde balık ve sebze parçaları olmayan, (yani ege tarhanasına benzer kıvamda) bir çorba içmiştim. Tarifini bilen var mı?

Bu tarifte sadece balık parçaları var:

Osmanlı'da balık çorbası:
Eklenti 186492

"Her ne cins balık olursa olsun. Fakat rengi kırmızı bir nev’i veyahut rengi siyaha meyyâl kaya balığı tabir ettikleri balık olur ise daha başkaca bir lezzet ve usul-i ihraza ol babda bir sühulet vereceğinden ona dikkat edilmek muktezidir.

Gelelim çorbanın tedarikine: biz palamut gibi kılçığı az balıktan tedarik edelim. Evvelce balık usulü vecihle temizledikten sonra (üzerinin pulları aksi cihetinden bıçak ile sürüştüre sürüştüre derisi, kalmayacak vecihle ayıklandıktan sonra karnı yarılır. Olduğu gibi içerisinin alacası ve kulaklarının içerisinde olan kırmızı teneffüslüğü de çıkarıldıktan sonra temizce birkaç suda yıkanır) tencereye ve üzerine geçinceye kadar da su konulup ateşe oturtulur.

Güzelce piştikte tencereyi aşağı alarak balıkları kapağına çıkarıp evvelce bel kemiğini ve göğsünün uzunca kemik ve kılçıkları ve baş cihetini bel kemiğinden kopartılıp velhasıl hiçbir küçük kılçık kalmayıncaya kadar temizlenip kapağa küçük küçük parçalanır, didilir. Ve daha sonra tenceredeki balık suyu az dakik ilavesiyle hemen su kıvamından cüz’ice kalın bulamaç yapılıp miktar-ı kifayede tuz ilavesiyle ateşe oturtulur.

İki kaşık kadar yanmış sade dahi mezkûr çorbaya dökülüp kapaktaki balıklarda boşaltıldıktan sonra ateşte bir nihayet iki taşım kaynatılıp çorba kâseye boşaltılır. Behemehal üzerine maydanoz ve baharat gibi tarçın serpilerek bir de limon sıkıldıkta pek nefis bir çorba olur.

İkinci usul: bazıları balığın bu pişmiş suyuna çorba yapmazlar da et suyu veyahut âdi suya balık etini doğrayıp yaparlar ise de şu halde o balık suyu balığın başlama suyu olup onu terk ederler. Esas maksat balık çorbası içmektir. Yoksa et suyunda veya âdi suda balığın söğüşü veya haşlamasını yemek değil; zira birinci usul üzere ihzar olunur ise hem lezzetine doyulmaz. Ve hem de muharririn tuttuğu hak usulde inkâr olunmaz. Bunun için herhalde birinci usul ihtiyar olunması lezzet ve nefasetce ve bahusus balık çorbası içeceğim diyen ebl-i zevk ve tabiatça akdem ve evlâdır."

Bu çorbayı yapmaktan daha çok okuması zevkli...:p
Kaynak: http://www.kultur.gov.tr/TR/belge/1-...k-corbasi.html


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024