agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Balık Yemekleri (Deniz Ürünleri) (http://www.agaclar.net/forum/balik-yemekleri-deniz-urunleri/)
-   -   Tuzda Balık (http://www.agaclar.net/forum/balik-yemekleri-deniz-urunleri/11610.htm)

hassoman 14-11-2008 23:48

Tuzda Balık
 
5 Eklenti(ler)

Hazırlanışı ve pişirilmesi...

Balığın bu şekilde pişirildiğini yıllar önce ilk gördüğümde yaman tuzlu bir balık yiyeceğim sanısıyla yüzümü buruşturmuştum...
Ama yanılmıştım... Sonuç gerçekten benim için tam bir sürprizdi... Sonra kime yaptıysam önce şaşkınlıklarını sonra da beğenilerini açığa vurmaktan kendilerini alamadılar... Çupra, somon ve alabalıkla deneme şansım oldu... O kadar istememe rağmen lagosla olmadı...

Yapılışını gözünüzde büyütmeyin...
Yakın zamana kadar evlerde pişiren yoktu... Artık yaygınlaşmaya başladı... Çünkü bir kere deneyenler ilk fırsatta tekrar yapmak için fırsat kolluyor... Çünkü zahmetsiz, sunumu hoş, lezzeti unutulacak gibi değil...

Ben üç kişilik yaptım ama dört kişi rahat doydu... Malzemeyi kişi sayısına göre artırabilirsiniz. Elbette ona göre bir fırın ve tepsiniz varsa...

Aşağıya fotoğraflarını eklediğim tuzda balığımın malzemelerini size yazayım... Bu ölçüler tümüyle size fikir vermek içindir... Siz bu malzemeyi kendinize göre değiştirebilirsiniz...

Malzeme:
- Üç çupra
- 1 kg ince turşu tuzu
- Tuz için su
- bir çorba kaşığı tereyağı
- Çekirdeği çıkarılmış bir domatesin dilimleri
- Bir limonun dilimleri
- Balık başına üçer dişten dokuz diş sarımsak
- Biberiye ya da dere otu (evde olmadığı için ben koyamadım)
- Baharat -Kırmızı biber, karabiber
- Defne yaprağı
- Tepsiyi kaplayacak şekilde alümumyum folyo

Yapılışı:
- Balığın kafasını, solungaçlarını ve hiç bir yüzgecine dokunmadan, karnından hiç bir parça koparmadan karnını yararak içini temizliyoruz... karın zarını ve dipteki kan pıhtılarını güzelce temizliyoruz...

- İçine domates ve limon dilimlerini, sarımsakları varsa biberiye ya da dere otunu yerleştirip tereyağını koyuyoruz... Ve sıkı bir şekilde tuz giremeyecek şekilde karnını kapatıyoruz... Balıklarımızın hepsini bu şekilde hazırlayıp bir kenara koyuyoruz...

- Tepsiye alümunyum folyoyu seriyoruz...
- Bir kap içinde turşuluk tuzun tamamını çok sulu olmamak şartıyla harç haline getiriyoruz...

- Alümünyum folyo üzerini kaplayacak şekilde tuz harcının bir kısmını yayıyoruz... Hiç boşluk kalmayacak...

- Balıkların geleceği yerlere defne yapraklarını koyuyoruz...
- Balıkların üzerine tereyağı sürüyoruz...

- Tepsiye altlarına defne yaprakları gelecek şekilde yerleştiriyoruz...

- Tepsiye yerleştirilen balıkların üzerine yine tereyağ sürüp defne yapraklarını koyuyoruz...

Balıkların hepsinin üzerini tuz harcıyla güzelce kapatıyoruz...
Kuyruklar açıkta kalabilir...

Bazıları tuz harcını yumurta akıyla yapıyor... O vakit tuzu kırmak için size gerçekten testere, toravida ve çekiç gerekecek... O kadar sert oluyor... Bu yüzden ben suyla yapmayı tercih ediyorum...
Artık fırına sürebiliriz... Orta gözde... Sıcaklık 275 derece... Süre 55 dakika...

hassoman 14-11-2008 23:53

Tuzda balık 2. Aşama:
 
5 Eklenti(ler)

Fırından çıkarılması ve sunum:


Balığın piştiğini zaten fırından gelen kokulardan anlayacaksınız...
Eğer fantezilerde sınır tanımayan bir karakteriniz varsa fırından çıkardığınız balığın üzerine ispirto dökerek tutuşturabilirseniz de.. Sofraya bu şekilde alevler içinde gelmesi kesinlikle alkışlarla karşılanacaktır ama siz gene de dikkatli olun... Neyse biz fanteziden uzak durarak sade bir şekilde tepsimizi sofraya getirelim... Şimdi size gerekli olan uzun bir bıçak, bir spatüla ve pasta-börek fırçası...

Sertleşmiş tuz harcını kaldırırken balıkların derisinin zedelenmemesine özen gösterin... Tuz, balığın etine değmemeli... Balıkların üzerinde kalan tuzları özenle fırçalayıp temizleyin... Bu işi acele etmeden telaşsız ve sakin bir şekilde yapmalısınız... Sonra balığın kuyruğunu spatülle hafifce kaldırarak başını da büyükçe bir kaşıkla tutarak aynı anda parçalamadan kaldırarak servis tabağına alın...

Balığınızı karnından güzelce ikiye ayırıp tabağınıza yatırın... (Fotoğrafta balığın diğer yarısı ne yazık yok... Nedenini sormayın :D)Üzerine dilediğiniz sosu dökebilirsiniz... Yanına dilediğiniz salata ve garnütürü koymayı unutmayın...

Bu kadar işte...
Ne diyeyim, yerken beni anımsayın yeter...
Afiyet olsun

Güler 15-11-2008 00:42

Ben bu tarifi somon balığı ile yapıyordum.
En kısa zamanda deniz çuprasıyla denemek istiyorum.
Ellerinize sağlık, çok da güzel anlatmışsınız, teşekkürler.

Ali H. ALI 15-11-2008 13:47

Hepinizin ellerine saglik. Cok guzel balik tarifleri sergileniyor.
Ben firsat buldukca bunlari deniyecegim.

susam 16-11-2008 17:46

Dedem Bey. Bu tarifi ben vermeyi düşünüyordum. Siz benden önce davranmışsınız. Ki iyi etmişsiniz. Ne güzel fotoğraflamışsınızda. Harika görünüyor. Ellerinize sağlık.

zemlek 20-01-2009 22:23

Bu güzel tarifiniz için teşekkür ederim. Fotoğraflarla da iyi bir tarif olmuş

caucasus 21-01-2009 10:23

Gerçekten güzel bir tarife benziyor. Ben de sizin dediğiniz gibi bol miktar da tuzlu bir balık bekliyordum ancak yazdıklarınızdan sonra fikrim değişti. İlk fırsatta ben de deneyeceğim. Paylaşımınız için teşekkürler.

evrim 23-01-2009 10:00

Fotoğraflar olayı çok güzel anlatmış. Valla sabahın bu saatinde canım balık istedi. Ama maalesef evde yapma şansım yok :(

Melek Altınay 23-01-2009 10:18

Merhaba Dedem;

İnanamadım burada görünce:) Eşim Antalya'dan lagos getirmişti. Bende bu haftasonu onu pişirecektim ve tuzda pişirildiğini duymuştum. Tarifini nereden bulacağım derken burada gördüm. Bu site ne kadar zengin bir sitedir yahuuuu.... Teşekkürler çok güzel anlatmışsın...

hassoman 23-01-2009 11:25

Melek hanım, umarım sonucu bizimle paylaşırsınız. Lagosla daha güzel sonuç alacağınızı sanıyorum... Afiyet olsun...

Melek Altınay 24-01-2009 09:11

Merhaba Dedem;

Bu akşam tarifinizi çipurayla deniyeceğim. Zira lagosu pazar günü ağır misafirlere yapmayı düşünüyorum:) Önce bir tecrübe etmek istedim. İki akşam üst üste balık yemiş olacağım ama olsun çünkü balığı çok seviyorum...

Sonuçlarını yazarım; teşekkürler...

Melek Altınay 27-01-2009 13:36

Merhaba sayın Dedem;

Pazar günü tuzla lagos denememi yaptım. Ben dahil misafirlerim çok sevdiler. Lagosların da maşallahı vardı; iki tanesini 4 kişi bitiremedik. Cumartesi günü de Çipurayla denemiştim. Herkese tavsiye ederim, çok lezzetli oluyor.

Bu güzel tarif için size tekrar teşekkür ederim...

kmlsrt 01-03-2009 00:06

Emeğine sağlık dedem...Ama balıklar ağlamış....Yoksa masanın altına mı sakladın..?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019