agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Et, Tavuk, Balık Yemekleri > Balık Yemekleri (Deniz Ürünleri)
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen hassoman

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-01-2011, 21:32   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,468
Galeri: 225
Kalamar Dolması

Kalamarın bir tür mürekkep balığı olduğunu biliyorsunuz. Omurgasız ilginç bir deniz hayvanı bu. Teuthoidea takımından on kollu kafadanayaklılardanmış. Boyları, dokunaçları dahil, 20 küsur metreye kadar ulaşabiliyormuş. Bu büyüklükte olanlar okyanusta görünenler. Karasularımızda yaşayanlar 2 m’yi aşmazmış. Ben en fazla 75 cm kadar olanını gördüm.

Denizde ahtapotlar gibi yalnız dolaşmıyorlar. Sürü halindeler. Bu özellikleri onların yamyamlıklarını önlüyormuş (Bir belgeselden)…
Dokunaçlarında dört sıra vantuzları var. Her vantuzunda dairesel sıralı dişleri var. Yani avının kurtulması zor. Savunma amaçlı mürekkep püskürtebiliyorlar. Kafasının her iki yanında yer alan gözleri insanlarınkine benziyor..

İçinde ilginç (mika gibi) aynı hattaların kullandığı tüy şeklinde bir kemiği var… (Ne yazık ki fotoğrafını çekmeyi akıl edemedim. Ama aklımda…) Kafes kuşlarına besin desteği olarak satılan kemikler her ne kadar kalamar kemiği diye satıyorlarsa da aslında onlar sübye kemiğidir. (Bknz:http://www.uzmantv.com/kalamar-nasil-temizlenir )

Evet bunca yararlı bilgiden sonra gelelim dolmamıza
Aslında çok kolay.
Kalamari temizledikten sonra tuzla güzelce köpürte köpürte ovdum.
Şeker, tuz ve karbonat katılmış soda içinde bir gece buzdolabında beklettim.

Name:  kalamar dolma 2.jpg
Views: 2444
Size:  28.0 KB

Yazlıkta internetim olmadığı için kalamar dolması için bir tarama yapamadım.
Ama, aklın yolu bir değil mi?
Dolma dolmadır.
Klasik, bildiğiniz zeytinyağlı dolma içi gibi hazırladım.
Kırmızı biber, soğan, sarımsak, kereviz yaprağı, limon, karabiber, kırmızı pul biber, kuş üzümü, pirinç, zeytinyağı …
Tuz yok… Çünkü kalamar tuzlu sodanın içindeydi.
Harcı bu kadar... Fıstık koymadım. Bu dolmaya ağır geleceğini düşündüm… Konsaydı da olurdu.

Name:  kalamar dolma.jpg
Views: 1491
Size:  28.0 KB


Kalamarlar zaten dolma halinde… Yani dolmalığa çok uygun.
Harcı içlerine doldurdum. Ağzını domatesten kestiğim parçayla kapatıp, kürdanladım… Üzerine aştı, aşmadı su koydum, zeytinyağı ve ayçiçek yağı ekledim…

Ocak üstünde, önce kaynayıncaya kadar harlı ateşte, kaynamaya başladıktan sonra da kısık ateşte kalamarlar yumuşayıncaya kadar (elbette pirinci de) pişirdim.

Name:  kalamar dolma 3.jpg
Views: 2969
Size:  33.3 KB

Ha sonuçta nasıl oldu?
İnanmayacaksınız ama bana yemek nasip olmadı..
O günlerde hava soğuk ve yağışlıydı. Madra dağları’nda bir iş için dolanırken çok ağır üşütmüşüm. Zaten dolmayı hasta hasta yapmıştım.
Dolmamın piştiği ertesi gün ateşler içinde yatıyordum.
Değil kalamar dolması hiç bir şeyi yiyecek halim yoktu.
Ama Allah için tadına bakanlar öve öve bitiremediler…
Halka şeklinde kesildiğinde dağılmadı, görünüşü çok güzeldi…
Deniz kıyısında yaşamalarına rağmen hayatlarında ilk kez sayemde kalamar dolma yemişler…

 
FAKO beğendi.

Düzenleyen hassoman : 07-01-2011 saat 00:09 Neden: Cümle bozukluğu :)
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2011, 22:01   #2
Ağaç Dostu
 
artemisia10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-05-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 376
Galeri: 55
Güzel görünüyor üstelik kolay da ben kesin denerim zaten bahçeleri burada geziyoruz ne yemek görsek deniyoruz ben biraz kilo almaya başladım ama yemek görünce dayanmıyorum...

artemisia10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2016, 15:14   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-10-2016
Şehir: bursa
Mesajlar: 1
Kalamar

bu sitedeki tarifi de deneyebilirsiniz.

cerentaban16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019