20-12-2012, 17:36 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-10-2006
Şehir: antalya
Mesajlar: 924
|
ORMANLI HAMSİ 6 kişilik 200 gram tuzlanmış hamsi 1 kg pazı 1 demet taze soğan 1 büyük kuru soğan 1 adet patates rendesi nane maydanoz 2 adet taze kabak rendesi 2 çorba kaşığı un 2 domates 3 çarliston biber Bütün sebzeleri yıkayıp, ince ince doğrayın. Büyük bir kabın içine yerleştirin, 2 çorba kaşığı un ilave edin. Hamsileri ilave ettikten sonra üzerine çok az zeytinyağı gezdirin. Karışım macun gibi olana kadar su ilave edin. Tavada kızdırdığınız yağa, bir kepçe aldığınız malzemeyi ilave edin. Tavadaki malzeme krep gibi olmalı. Karışımı tahta kaşıkla yassılaştırın. Her iki tarafının iyice pişmesi için kaşıkla ters düz yapın. |
21-12-2012, 10:38 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
|
Bizde biraz daha farklı bir yöntemle yapılır bu; Dibi tutmayan bir tavada, önce kılçıkları çıkarılmış hamsilerle, ince kıyılmış kuru soğan kavrulur, peşisıra tüm sebzeler sırayla sotelenerek eklenir ve sebzeler iyice pişene kadar kavrulur. Başka bir kapta un ve su ile oldukça sulu (Krep hamurundan daha sulu) bir hamur yapılır ve tavada pişen sebzeli karışıma akıtılır. Bu sebzeli ve unlu karışım, un kokusu iyice çıkana kadar karıştırarak pişirildikten sonra tahta kaşığın tersi ile bastırılarak düzlenir, krep gibi bir tarafı kabuk bağlayıp kızarınca alt üst edillerek diğer tarafına da aynı işlem uygulanır. Bu aşamada eğer malzeme çok fazla ise yarısı bir yere ayrılarak önce ilk kısmı şekillendirilerek kızartılır sonra ikinci kısmı.Tavada kalan kısmın kalınlığı serçe parmağımız kadar olmalıdır, ayrıca istenirse bu aşamada biraz daha yağ eklemesi yapılabilir. ) Afiyet olsun |
21-12-2012, 10:54 | #4 |
Kaybettik
|
Sevgili livadi adı ormanlı hamsimiydi bilmiyorum hiç duymadım babaannemin kaygana dediği sebzeli hamsi bu hatırlattınız teşekkürler hepinize. Malzemeler arasında kabak, patates varmıydı bilmiyorum ama taze ve kuru soğan, maydanoz, nane, pazı aklımda kalmış. Un olarak mısır unu diye biliyorum tabi çok uzun yıllar oldu hafızam yanıltabilir. Teşekkürler sevgili livadi, sevgili kiraz ve sevgili sarin. Memleket kokusu almış gibi oldum. |
21-12-2012, 13:43 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Benim sorduğum, Sn. Sarin'in tarifine benziyordu. Az yağda bir tava tabanı kadar serçe paröağı kalınlığında olduğunu hatırlıyorum. Tarif için teşekkürler, buna tuzlu hamzi bulmak lazım. Sn. Livadi, sizin tarifiniz tuzlu hamsi ile değil sanırım. Yanılıyor muyum? |
24-12-2012, 09:33 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
|
Sevgili Kiraz evet salamura hamsi ile az yağda yapılır benim dediğim ve aynen dediğiniz gibi tavanın yüzeyini kaplayacak genişlikte ve bir parmak kalınlığında olur. Sevgili Sevim K, buna ormanlı hamsi dendiğini ben de bilmiyordum, tarifi okuyunca bizim sebzeli hamsiyi hatırladım. Malzemeler çok değişkendir, elinizde bulunan tüm sebzeleri kullanabilirsiniz, pazı, nane, yeşil soğan, kabak, patates hepsi olabilir. Memlekette özellikle meyvenin çok yendiği yaz aylarında, canımız tuzlu şeyler çektiğinde çok yaparız bunu Düzenleyen livadi : 24-12-2012 saat 09:38 Neden: ekleme |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|