agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Et, Tavuk, Balık Yemekleri > Balık Yemekleri (Deniz Ürünleri)
(https)




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-10-2008, 21:46   #1
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,403
Galeri: 103
Lüfer

İşte yine benim alerjik sorunum. Ben maalesef Palamut yiyemiyorum. Siyah etli balıklar beni zehirliyor. Eve ne zaman palamut alınsa, bana lüfer alınır. Yani bence lüfer de balıkların şahıdır. Soğuk su balıklarını hiçbir şeye değişmem. Lüfer, kalkan favori balıklarımdır. Ya kıraçaya ne demeli? Bayılırım.
Orta derecede, kurutulmadan ızgarada pişen lüfer enfes olur.

Ben bazen, buğulama gibi de yaparım;

Tavaya çok az sıvı yağ koyun, yarım limon sıkın, biraz da tuz koyun. Temizlenmiş iki adet lüferi yerleştirin. Çok az, üstüne çıkacak kadar su ilave edin. Lüferlere çizik atmayın.

Su kaynamaya başladığında 8 dakika bir yanını, çevirerek 6 dakika diğer yanını pişirin. Pişme olayı birince. Suyundan yarım çay bardağı kadar balıklı su alıp başka bir kap içinde bir tatlı kaşığı unu ilave ederek çırpın, bu suyu tavadaki suya ilave edin ve ancak bir taşım, tıkırdatın.

Tabağınıza kevgir kepçe ile bozmadan aldığınız lüferin üzerine tavadaki limonlu-unlu sudan yarım kepçe kadar koyduktan sonra üzerine ince ince doğranmış bol maydanoz koyarak servis yapın. Kaşık koymayı unutmayın, suyunu da kaşıklamak gerekiyor.

Çok kolay bir pişirim-Afiyet olsun.

 
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2008, 21:52   #2
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,403
Galeri: 103
Ben, balık pişirdiğim zaman, bunun yanına herkesin yaptığı gibi bol salata yaparım. İlave olarak, ya sarmısaklı patates veya karidesli çilav(acem pilavı) yaparım. Doyurucu olur.
Bol limonlu, zarları çıkartılmış kırmızı soğan da çok yakışır. Olmazsa olmazı tabî tahin helvasıdır. Tercihe kalmış, ya sade veya fırında.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2008, 21:53   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,593
Evet ,hep derlerya Karadenizin Hamsi ve KalkanıiBoğazın Kıraçası,Lüferi,Marmaranın Kırlangıçı,Kuzey Egenin Sardalyesi,Egenin Çipurası,Akdenizin Mırmırı,Gridası,Akyası. Güzel ülkemin önümüzdeki 10 yıl içinde kaybolacağı tahmin edilen güzelim balıklarıdır. Kendinize ve evlatlarınıza balık yedirin ,etrafınızdaki insanlara balık yemelerini tavsiye edin. Hem et ve tavuktan ucuz hem lezzetli,hemde çok sağlıklı. Afiyet olsun.

Not :Her balığı mevsiminde tüketin Hamsinin kulağına kar suyu kaçmadan yemeyin

Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2008, 21:57   #4
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,403
Galeri: 103
Sevgili Mahmut bey, dediğiniz çok doğru. Her yörenin ve mevsimine göre balığı güzel olur.
Ancak, Antalya'ya gittiğimizde yediğim Grida (sorduğumda kum balığı demişlerdi) bana çok yavan gelmişti, hiç beğenmemiştim.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2008, 12:17   #5
Ağaç Dostu
 
susam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-10-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 481
Levrek Buğulama (Trabzon)

Levrekler bir güzel temizleyip yıkadıktan sonra kılçığı alınır. Yan kısımlarındaki kılçıklarda temizlenip üçer parmak genişliğinde dilimlenir. Bir tarafta iki üç tane domatesin kabuğu soyulup rendelenip bir kaba konulur. 2-3 tane yeşil biber v 2 diş sarmısak ince doğranıp domatesin üzerine ilave edilir. Pul biber ve tuz bu malzemenin üstüne dökülüp karıştırılır. Bulamaç haline gelen bu malzeme tavaya bir güzel yayılır. Üzerine dilimlenen balıklar dizilir. Balıkların üzerine iri kıyılmış yarım demetten az maydanoz serpilir. İnce şeritler halinde kesilen yeşil biber, Halka halka doğranmış 1 limon ve halka doğranmış domatesle süslenip bir çay bardağı sıcak su eklenip üzerine tekrar tuz serpilerek ağzı kapatılır. 20 dakika kadar kısık ateşte pişirilir. Pişirirken arzuya göre tereyağı veya yarım çaybardağı kadar zeytin yağı üzerine gezdirilir. Ben tereyağlısını tercih ediyorum. Lezzeti daha başka oluyor. Sıcak sıcak servis yapılır.

susam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2008, 16:01   #6
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,403
Galeri: 103
Ellerinize sağlık, ne de çok istedi canım şimdi.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019