agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bakım ve tedaviler (http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/)
-   -   Bonsaide Kuruma (http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/9510.htm)

turbora 08-07-2008 15:52

Bonsaide Kuruma
 
3 Eklenti(ler)
Herkese merhaba,

Büyük heves ve biraz da korku ile aldığım bonzai, önce yaprakları soldu, sonrasında da hepsi kuruyup döküldü. Geçenlerde şehir dışında olduğum için, 3,5-4 gün sulayamamıştım.
Şimdi ise hergün suluyorum. Bir umut diye ama sanırım kurudu.

Acaba tekrar hayata döndürme şansım var mıdır?

Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.

Aytaç Eroğlu 08-07-2008 17:00

kurumuş

Penelophe 08-07-2008 18:08

Gövdesi tamamen kurumuş mu bir bakın bence. Bir bıçak vs. kesici aletle gövdeyi açın birazcık. Belki tamamen kurumamıştır.

Lymyt 08-07-2008 18:36

Resimler yanıltmıyorsa türü fukien tea ve çok hassas bir tür. Büyük olasılıkla ölmüş olabilir; ama gene de Penelophe'nin de dediği gibi gövdenin görünmeyen bir bölümünde kabuğu bir bıçakla biraz sıyırın altı hala yeşil ve nemli ise hala bir şansınız var demektir.

Saygılar..

bonsaisan 09-07-2008 09:16

Sayın turbora

Cinsi carmona olan ağaçınızın kurma sebebi 3-4 günlük seyehat süresinde sulanmamasında olduğu gibi....

Alındığında fark etmediğiniz bir problemide olma olasılığıdır.

Özelikle piyasadan almış olduğunuz ağaçlar satış noktasına gelene kadar ve orada kaldıkları sürece bu konuda tam olaak bilgisi olamayan reyon görevlileri tarafında düzensiz sulama ve uygun olmayan koşularda bakılırlar.

ağaç bu sırada sağlık konusunda sorunlar yaşamakdadır ve sizin gibi bu güzel hobiye merak sarmış bonsai dostu büüyk bir heves ile gelerek ağaçı alır ve evine getirir.

Bazen ağaç ortamın değişmesi ve uygun sulama ve bakım altında 1 hafda içinde kendini toplasa bile bazende çok geç kalınmış ve ileri düzeyde sağlık sorunu olan ağaç kendini toplayamaz.


Ağaçınız bu yüzden dolayıda kurmuş olabilir.

ukarıda belirtilen şekilde kabuk altında ki canlılık ağaçın yaşayıp yaşamaması konsunda size bir ön bilgi vereçekdir.
Eğer yeşil aksam canlı ve sulu ise ağaçınızı sıcaklığı stabil olan 20 derece gibi bir ortamda uygun sulama ile sulayın.

Önemli not:Eve geldiniz ve bonsai yapraklarını dökmüş.Ama canlı acemi bir bonsaici ilk yaptığı hata ağaçı sulamak akabinde takip eden her gün ağaçı sulamak olur.

Fakat burda ki hata şuradadır.
Normal koşulda bol yapraklı bir ağaç yaprakları beslemek ve canlılığını korumak için bol su tüketir.Özeliklede yaz aylarında **** ortam ısısında.

Fakat üzerinde yaprakları kalmamış bir ağaçın **** eskisinde az yaprağı olan bir ağaçın aşırı suya ihtiyaçı yoktur.

Çünkü dalarının ucunda yogun bir şekilde suya ihtiyaç duyacak ve canlılığını koruyaçak ve sizn ona verdiğnzi suyu tüketeçek yaprakları yoktur.
Bu yüzden yaprakları dökülmüş **** yaprakları azalmış olan ağaçların sulaması ancak yeni tomurçukların çıktığı ve gelişmeye başladığı dönemde artırılır onun dışında toprak sık sı sulanmaz..



İşde bu aşırı yapına ve ne kadar çok sularsam hemen yeşereçek diye düündüğünüz ağaçın kökleri bu fazla olan nemi tüketemez ve bir süre sonra köklerde oluşan mantarları uygun koşuları kulanması ile kök çürümesi gibi ağır bir hastalığa yakalanma olasılığı yüksektir.



Saygılar.

theatory 19-12-2008 21:28

Arkadaşlar Merhaba;
Ne yazık kı bndede aynı problem bulunmakda cok sevdıgım bonzaımı arkadasıma 1 haftalıgına emanet etmıstım kurutmus sulamayarak bonzaimi tüm yaprakları kurumus ama hala ustundeydı ben ustundekı kuru yaprakları temızledım bıraz budadım yenı filizler verebılmesı ıcın gövdesını bır bıcakla actım yesıl degıl ama cok barız bır kokusu var taze gıbı nemlı gıbı de sankı ama emın degılım cok degıl ümit varmı neler yapabılırım ?
Sımdıden teşekur ederım

gönder 21-12-2008 09:36

Merhaba ,
Ağacınız yer değişikliği nedeni ile yapraklarını dökmüş olabilir aynı ağaçtan bende de var carmona fukientia cinsi olan bu ağac
*iç mekan ağacı
*Aydınlık yeri seviyor
*Direk güneş ışığından hoşlanmıyor.
*Dibinin çok ıslak kalmasını da sevmiyor
*Nemden hoşlanıyor.
*Aradabir toprağının kuruması hoşuan gidiyor (çok fazla değil)
Ev içinde yer değiştirmiştim.Ama yine de tüm yapraklarını dökmüştü bedenini kontrol ettiğimde beyazımsı bir görüntü kendine özgü bir kokusu vardı bedeni böyle çam yeşili gibi değildi.Hemen saksısını sığ ve geniş olan bir saksı ile değiştirdim ve toprak ilavesi yaptım kök budaması için bu zaman zaten uygun bir dönem değil.Vede ağacım şuan MAŞALLAH gayet iyi durumda aman nazarım değmesin sana da aynısı tavsiyem olur.
İnşallah ölmemiştir.
Kolay gelsin

theatory 23-12-2008 23:00

Cok teşekür ederim hala ümit var yanı değilmi ?Saksı degıstırmeyı beceremem snrm ama uzman bırını bulursam degıstırtmeye calısıcm ben de topragını havalandırdım yenı toprak ekledım yerını degıstırmedım aldıgımdan berı hıc ama 1 hafta susuz kalınca boyle oldu sanırım ınsallah canlanır yenıden o guzel fılızlerını verır:(

bonsaisan 23-12-2008 23:29

Sayın theatory

Eğer ağaçınızn durmu acil ise yardımcı olmak isterim.
Zaten İzmirli bonsai dsotlarına bu konuda elimden geldiğince yardım etmek görevimiz.
Bana forumdanda ulaşa bilirsiniz.
Ağaçınızda bir gerileme **** ilerleme durmu varise haberdar edin.
Sağlığını kaybetmiş bir ağac hızlı bir şekilde solmaya doğru gider.
Gerekli bakım ve tadvi konusunda yardımcı olmaya çalışayım.
Ayrıca İzmirde yaılaçak olan bonsai Atölye çalışmalarına katılmanızı tavsiye ederim.
Saygılar.

theatory 24-12-2008 23:05

suanda okulum dolayısı ıle ankaradayım bonzaımde ankarada bonzaımda hala bır gelısme yok ümitle topragını nemlı tutmaya calısyorum yesıl fılızlerını yenıden görmek umıdı ıle.
Atolye calısmalarınıza tatıllerımde katılmak bılgı kazanmak cok ısterım cok tesekur ederım

Aytaç Eroğlu 25-12-2008 08:48

Sizde ankaradaki bonsaicilerle iletişime geçin bence ve bunu hemen yapın toprak değişimi o kadarda zor değil. Sadece uygun toprak yapısını oluşturmanız lazım ve bence bu da gayet basit. Yinede ilk cümlede dediğim gibi ağacınızın durumu acil ( eğer halâ yaşıyorsa ) bulunduğunuz yerdeki bonsai meraklıları ile temasa geçip gerekli işlemleri yapın

gozubuyukoglu 09-02-2009 11:20

Yaprak Dökülme/kuruma Problemi
 
Merhaba,
Yaklaşık 1 hafta önce aldığım bonsai nin yaprakları dökülüyor ve durumu kötüleşiyor.cinsini bilmiyorum dolayısı ile ne yapabileceğimi araştırmak da kolay olmuyor.Türlere göre oldukça farklı tedaviler var.Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.

Teşekkürler,
Arda

http://www.agaclar.net/forum/attachm...0&d=1234170771

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1234170771

http://www.agaclar.net/forum/attachm...2&d=1234170771

vyssera 09-02-2009 12:07

Ağacınız sadece biraz sarsılmış görünüyor. Normalde yaprağını döken bir ağaç, kışı içerde geçirmiş olmalı. Balkonda direk güneş almayan bir yerde tutun, toprağı tamamen kurumadan sulayın. Ağacınız bir Çin karaağacı olsa gerek. Forumda bakımı hakkında bilgilere bakabilirsiniz.

Ali H. ALI 09-02-2009 12:20

Gozubuyukoglu iyi gunler, aramiza hos geldiniz.
Agaciniz eklediginiz fotograflarda iyi secilmese de Zelkova ve ya Cin karaagacina benziyor.

Iki cinsin de bakimi hemen hemen aynidir. Genelde dis mekan bitkileridirler. Uygun ortam yaratilirsa ic mekenda da belki bakilabilir.

Iki cins de, normal dogal sartlarda yapragini dokuyor. Yalniz sizin agaciniz ic mekanda yasiyorsa yar degisikliginden etkilenip yapraklarini dokmus olabilir.
Agacinizi kalorifer ve ya sicaklik veren baska bir seyin yakininda tutmayiniz.

Agacinizin saksisi altinda, su toplamak icin altlik varsa o altlikta su birikmesine izin vermeyiniz.

Sulamasina ozen gosterin.

Agacinizi dis mekanda yetistirme imkaniniz yoksa, onu bol isik alan bir yerde tutunuz.

agacinizin seklini korumak icin uzayan surgunleri surekli budamalisiniz.
Bunu yapmazsaniz, bir iki mevsim sonra agaciniz bonsai olmaktan cikacaktir.

Hazir bonsai almaktansa. Fidancilardan alacaginiz bonsaiye uygun fidanlarla istediginiz tarzda bonsailer yapmak cok daha keyiflidir.

Size kolayliklar dilerim.

gozubuyukoglu 09-02-2009 14:26

Çok teşekkür ederim
 
Öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ederim, yalnız "uzayan surgunleri" kısmını anlayamadım dallarından mı ? yoksa kök lerinden mi bahsediyorsunuz.Ağacımı iş yerinde tutuyorum ve doğal ışık görmüyor.Yer değişikliğinden etkilenmiş olması muhtemel.Sulama konusunda da yeni yeni bilgi ediniyorum.Benim için bir ilk sanırım sorunların kaynağı da bu.Bazı forumlarda vitaminlerden bahsediliyor gerekli midir?. Ayrıca birkaç arkadaşım saksının küçük olduğunu belirttiler.Bonsai lerin oldukça küçük saksılarda büyüdüğünü biliyorum ama nerdeyse kökleri dışarda duruyor yarın daha kaliteli birkaç fotoğrafını çekip koyacağım.Tekrar teşekkürler.

Arda

gozubuyukoglu 09-02-2009 17:04

Tekrar merhaba,
Ağacın dallarında kurumalar yer yer sarı ve kahverengi yapraklar, bazı yapraklarda delik ve ısırık benzeri izler var .Gövdede mantarımsı beyaz çevreleyen izler ve yarıklar var , biraz araştırdım ve bunun karaağaç ölüm hastalığı olabileceğine karar verdim.Bu konularda önceden de belirttiğim üzere bir bilgim yok fakat oldukça endişeliyim.Eğer bonsai lerdede bu tip hastalıklar olabiliyorsa ki benzerlerinde var nasıl bir önlem tedavi yapabilirim , problemin var olup olmadığını nasıl anlayabilirim.Teşekkürler,

Arda

Ali H. ALI 10-02-2009 12:32

Sayin gozubuyukoglu, iyi gunler sorularina cevap vermek icin, Kaliteli fotograflarini bekliyoruz.(daha once ekledigin fotograflar yakin bir tarihte cekilmisse agacin pek de sagliksiz gorunmuyor. niye bu kadar endiselisiniz?)

nezir 11-02-2009 19:08

Merhaba ben foruma yeni katıldım nedenlerinden biride sizdeki gibi bir bonzainin bakılmak üzere bana teslim edilmesiydi.Sizdekine benzer bir durum bendede oldu forumdan öğrendiğim kadarıyla un biti sarmıştı tarif edildiği gibi deterjanlı suya daldırdım şimdi yaprak açıyor ama hala kücük yumuşak yassı böçekler dal diplerinde var temizliyorum şimdilik iyi sizdede böcek olmuş olabilir.Butürden yeni bonsai temin ettinizmi?

bonsaisan 11-02-2009 19:55

Nezir hanım unsu **** pamuksu bitler bir pamuk topağı içinde gelişen ve ağaçın özsuyunu emen zararlılardır.


Bu zararlılar pamukdan oluşan bu koza içinde gelişir ve dalar üzeridne gezinerek öz suyu emerler.

BUrada önemli nokta sağlık açısında zayıflamış ağaçlarda görülmeleye başlarlar.

Tedavisi ise pamuk gibi olan kozanın içine girebileçek türde ilaçlar kulanılmasıdır.

Lakin aşırı nem ve özelikle akşam saatleridne sulana bonsailerde görülede bilirler burada nem gelişimleri için öenmli bir faktördür ve ağaçın güneş görmeyen gölge yerleidne kabuk altlarında bulunurlar.

Tedavisi için unsu pamuksu bitler için satılan bir üürn kulanmanız gerekir özelikle yazlık yağ ile hazırlanan bir unsu bit ilaç etkili olaçakdır.

SAygılar.

aycicegi 11-03-2011 11:04

Kuruyan bonzailer için yapılması gereken
 
Geçen bahar bonzaime, bir başka bitkimden sıçrayan beyaz bitlerden dolayı ilaçlama yapmak zorunda kalmıştım. Önce detarjanlı suyu denedim işe yaramayınca ilaçlama yaptım. İlaçlamadan sonra bitlerden kurtuldum ama bonzaim kurumuştu, büyükçe ve bol yapraklı bir bonzai olmasına rağmen üstünde bir yaprak kalmamıştı. Gövdesi kupkuru bir dala benzemişti. Kısacası hiç canlılık ibaresi yoktu.

Herkes onu atmamı söyledi. Tanıdık bir seracıya ne yapabileceğimi sordum. Bana üşenmeden hergün su püskürtmemi söyledi. Kurtulursa ancak bu şekilde kurtulacağını söyledi.

Salondaydı açık balkona aldım, toprağının %50'sini değiştirdim çünkü ilaçlı toprağın gitmesi gerekiyordu ve bütün yaz, 3 - 4 ay boyunca her sabah ona su püskürttüm, tabii abartmadan dallarına ve gövdesine hafifçe su püskürtüp bıraktım. Uğraşlarım meyvesini sonbaharda verdi ve bir tane yaprak çıkardı. Şimdi görseniz inanamazsınız üstü yaprak dolu. Resmen kocaman bir ağaç oldu. Bugünlerde nasıl budasam diye düşünüyorum:)

Kısacası bonzaisi ilaçlamadan dolayı kuruyanlara bu yöntemi gönül rahatlığı ile tavsiye ederim.

bonsaisan 11-03-2011 23:22

Sayın aycicegi

Öncelikle geçmiş olsun.
Lakin aslında önce bizim size bonsai ilaçlamasının nasıl yapılaçağını tavsiye etmemiz daha mantıklı olaçak gibi.

Öncelikle ağaçınızın görselini üyelerimiz ile farklı bir konu başlığında paylaşınız.

Bonsai diğer bitkilere oranla daha sağlıklıdırlar çünkü sürekli kontrol atındadırlar.

Hastalıkların **** zararlıların bazıları ağaçınızda çok büüyk sorunlar oluşturmaya bilir.
Mesela yaprak bitleri yaprakların üzerinde görüntü olarak bulunurlar ağaçın özsuyunu emerler mekanik müdehaleler ile yapralardan onları temizliye bilirsiniz.

Eğer zararlılar çok sorun teşkil ediyorlar ise zirai ilaç kullanmadan önce forumdaki mühendislerimize danışa bilirsiniz.

Bonsailer diğer salon ve bahçe de yetişen türlerden farklı olarak ilaçın miktarı verilen değerin biraz altında olmalı ve bu tür ilaçları kullanır iken sadece önce bir yerinde deneyin.

DOğru ilaçı doğru oranda kulandığınıza emin olduğunuz gibi ilaç uygulamasını günü erken saatlerinde serin bir zamanda yapın.
Ve ilaçlamayı takip eden süreçde ağaçınızı güneş ışığında uzak tutun.

İlaç uygulaması sırasında ilaçın toprağa temas etmesini önlemek için toprağı bir torba ile örtün.

YUkarıda yazdığım bilgiler genel ilaçlama kuralları içinde yer alır.
Bir diğer konu ağaçınıız kurtarmak için sürekli olarak duışma yapmanız yeşil aksamı korumuş.
AMa unutulmamalıdır ki bu ıslatma işlemi sırasında kökler sürekli nemli kalırsa bazı türler bu uygulamadan daha kötü sonuçlar çıkmasına sebeb olur.

Her türün kendine özgü ve su oranı konusunda tercihleri farklı ola bilir.

Siizn adınıza sevindiğimi belirtir ağaçınızı görebileçğimzi umudu ile açaçağını konu başlığını bekliyoruz.

BU sayede budaması konusunda fikir vereçekler bonsai dostlarının olaçağına eminim.

Saygılar diliyorum.

aycicegi 14-03-2011 13:53

Sevgili Bonsaisan,

Bonsai'min cinsi bin yıldız ağacı. Fotoğrafını en kısa zamanda yükleyeceğim. İlaçlamada benim yaptığım yanlış, uygulayacağım iki doz ilacı 2 hafta ara ile yapacağıma 1 hafta ara ile yapmamdı.

Yorumunuz için teşekkürler ama bir konuda size katılmıyorum. Bonsaim zaten kupkuru bir dala dönmüştü o yüzden çok sulama sonucu daha kötü bir sonuç alamazdım. ilaçlama yüzünden bitkisini kurutan kişilere kendimin bizzat denediği ve bir ziraat mühendisi seracı tanıdığımdan öğrendiğim bu yöntemi kesinlikle tavsiye ediyorum.

Saygılar dileğiyle,

memet 14-03-2011 14:14

Gübrede ve ilaçlarda kullanılması tavsiye edilen oranların tarlalar seralar gibi büyük alanlar için önerildiğini, Bizim bir saksıdaki ağacımız içi n bu önerilerin yarısını kullanmamız gerektiğini unutmayın.

bonsaisan 14-03-2011 21:14

Sayın aycicegi
Serissa bonsainiz normal şartlarda bol suyu seven bir tür değildir.Özelikle çok sulandığında yapraklarının kahve sarı rengin tonlara geçmesi aşırı sulanmayı gösterir.Ya da başka problemi
Alıntı:

Yorumunuz için teşekkürler ama bir konuda size katılmıyorum. Bonsaim zaten kupkuru bir dala dönmüştü o yüzden çok sulama sonucu daha kötü bir sonuç alamazdım. ilaçlama yüzünden bitkisini kurutan kişilere kendimin bizzat denediği ve bir ziraat mühendisi seracı tanıdığımdan öğrendiğim bu yöntemi kesinlikle tavsiye ediyorum.
Size tavsiye edilen yöntem aşırı doz ilaç sonucu yanan bitkilerin ıslatılma yöntemi ile uygulanan ilaçın bir şekilde seyretilmesi etkisinin azaltılması adına yapıldığını düşünüyorum.

Ama eğer kullandığını ilaç sistemik etkili bir ilaç olsaydı değil ıslatmanız ağaçı su dolu bir kaba dahi koysanız işe yaramama olasılığı fazla.
Ama burada öenmli olan ağaçınızın sağlığına kavuşması ya da yaşaması.

Çalışmalarınız da başarılar diliyorum
SAygılar.

meyveli yoğurt 21-03-2011 19:49

merhaba arkadaşlar.. siteye yeni üye oldum bonsai'm ölmesin diye.. bitki yetiştirme konusunda tecrübeli değilim hele ki bonsai hakkında hiç değilim.. sevgili sevgilimin hediyesi olan bu ağaca gözüm gibi bakmaya çalışıyorum ama bişeyler eksik.. türü ficus gingseng olabilir.. (internette ağacımı gördüğüm yerde böyle yazıyordu).. bi kaç yaprağı yaralanmaya başladı önce, az önce de hafif bi üflemeyle 8-9tane yaprağı döküldü.. lütfen bana yardımcı olun,bonsai'miz ölmesin..

memet 21-03-2011 20:40

Bir fotoğrafını çekerseniz ne sorunu olduğunu anlaması daha kolay olur.
Çoğunlukla yer değiştirmekden. Ortam farklılığından ve aşırı sulamadan yaprak döker.
Hangi ortamda, soba ya da kalorifer var mı ortamda.

meyveli yoğurt 21-03-2011 23:08

benim odam çok ışık almıyor,gündüz başka bi odaya koyuyorum akşam odama getiriyorum fark eder mi?? 2günde bir aynı ölçekte suluyorum.. ama fazla sulamış olabilirim.. bi de fısfısla su sıkıyorum yapraklarına.. ev kaloriferli (kömürlü)

memet 21-03-2011 23:15

Kışın bukadar çok sulama zarar vermiş sanırım. Kökleri dikkatinizi çekeceği gibi, su biriktiren yapıda. Susuz bile kalsa direnir. Kış boyunca toprak kurudukça sulamak yeterli. Yaz gelmeden yapraklarına su püskürtmeyin. Sanırım bu zarar verdi bitkiye. Kök çürümesi olmadıysa, bir kaç gün su vermeyi kesin toprak kuruyana kadar bekleyin. Sık yer değiştirmek de zarar verir.
Bir süre toparlanma olmazsa, toprağını çıkarıp kök çürümesi varmı bakmanız gerekebilir. Bu durumda çürüyen kökleri makasla almalısınız.

Butc 15-04-2011 09:00

Aldığım bonsai kurudu, yardım
 
4 Eklenti(ler)
Herkese Merhaba,
Yeni üyenizim ve bu bonsai yetiştiriciliğine yeni başlıyorum.
İlk olarak aldığım bonsai fotoları aşağıda fakat anlamsızca kurumaya başladı. Her gün bir kaç tane yaprağı kuruyor. Gövde canlı. Aldığımda toprağını bonsai toprağıyla değiştirdim, biraz da dallarını budadım görüldüğü gibi.
Ne yapabilirim konusunda tecrübeli yardımlarınızı bekliyorum.

kalambaklı 15-04-2011 10:19

Sayın Butc, ağacınızda büyük ihtimalle kök çürümesi var,nedeni büyük ihtimalle fazla sulama veya fazla suyun tabakta kalmasından kaynaklanır. Ağacınızı saksısından çıkarıp çürümüş kökler varmı diye bakın varsa çürümüş kökleri temizleyerek şu andaki saksısının bir numara bulamazsanız biraz daha büyük olabilir bir saksıya %40 3 veya 4 mm dere çakılı (kumu), % 30 torf % 30 ise bahçe toprağı kullabilirsiniz.
Ağacınızı 45 gün gibi gübrelemeyin ve direk güneş ışığında bırakmayın.
Kolay gelsin.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024