agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bakım ve tedaviler (http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/)
-   -   Su özelllikleri / Sulama (http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/843.htm)

arsakay 20-02-2006 04:47

Su özelllikleri / Sulama
 
Başka bir topikte Mstfcyln arkadaşımız bizlere bir ipucu olarak bitkilerinde yağmur suyu kullandığını söylemişti. Yaklaşık 20 yıldır bonsai ile uğraşan tanıdığımdan yağmur suyu ile sulamanın gerçekten de çok ama çok önemli olduğunu öğrendim. Kendisi sadece bonsailerine değil evindeki tüm bitkileri yağmur suyu ile suladığını, musluk suyu asla vermediğini söyledi. Bu amaçla özel olarak yaptırdığı bir su tankını evinin çatısından su tahliyesini sağlayan borulara bağlamış. Bu konuda bir de uyarısı oldu. Endüstri bölgelerinde oturanların yağmur suyu kullanırken dikkatli olmaları gerekiyormuş. Nedeni açık, fabrika bacalarından yükselen gaz, toz vb.

Başka bir yerde anlatmış olmakla birlikte burada kuruma belirtileri gösteren bonnsailer için verilen öneriyi de tekrarlıyorum. Susuzluğa çok hassas olan bonsainizi sulamayı çok geciktirdiyseniz ve/veya kuruma belirtileri gösteriyorsa hemen olduğu gibi bir kova suyun içine koyup birkaç gün bekletiyorsunuz.

Son olarak: yaklaşık bir ay içinde elime bonsai ile ilgili dış kaynaklı bazı kitaplar geçecek. Eşimin de yardımı ile önemli hususları çevirip ilgili yerlere yazmayı düşünüyorum. Bu konuda sizlerden de yardım isteyebilirim. :))))

mstfylcn 23-02-2006 01:14

1 Eklenti(ler)
artık sulamada bu spreyi kullanıyorum..

arsakay 23-02-2006 03:58

Güzel ama bunu kullanacaklar bir konuda dikkatli olmalı.
Bu tür spreyler çok az su atılmasını sağlar. Tazyikli suyla araba yıkayan
motorlarla aynı prensip. Saksı ve bitki tümüyle ıslanmış görünürken
gerçekte yeterli suyu almamış olabilir.

malina 27-02-2006 14:27

Alıntı:

cemboa

...Bonsailer için olduğu kadar diğer bitkiler içinde yağmur suyu en iyisi...En masrafsız yoldan çeşme suyunu bitkiler için en ideal duruma çevirmenin yolu nedir?
Alıntı:

BayMineral

En iyisi yakındaki temiz bir dereye gidip bidonlara dere suyu doldurmak. En azından klor ve ek yabancı maddeler olmayan bir su olur.
Alıntı:

arsakay

Bitkiler için çeşme suyunun en büyük zararı klor sanırım ve
bunu uzaklaştımanın ucuz bir yolu yok benim bildiğim.
Hastaların diyalizi için gerekli suyu özel işlemlerden
geçirerek kullanıyoruz. Bunlardan birtanesi de klorsuzlaştırma.
Klorsuzlaştırma için karbon filitresi kullanılıyor. Sistem oldukça
pahalı.
Kaliteli ve ucuz suyun temini için en güzeli yağmur suyu. Bir noktaya
dikkat endüstri bölgelerinde tavsiye edilmiyor.
Bununla ilgili olarak sulama topiğinde yazmıştım. İki topiği birleştirsek aslında,
ne dersiniz??
Buraya taşıyıp diğer konuyu siliyorum...

Erkan Aktaşgül 14-03-2006 21:05

Çeşme suyunun zararsız hale getirilmesinden bahsedilmiş yukarıda. Bir yerde okuduğuma göre çeşme suyunu en azından birgün ağzı açık kapta (mesela kapağını kapatmadığımız pet şişede) bekletirsek klor etkisi bir nebze azalıyormuş. Doğruluğundan emin değilim ama yağmur suyu biriktirme imkanım olmadığından bu yöntemi kullanmayı tercih ediyorum..

malina 15-03-2006 08:25

Su kaplumbağalarımın suyunu bu biçimde beklettiğim su kullanarak değiştiriyordum. Ama pet şişe olmaz sanırım, öğrendiğime göre su yüzeyinin geniş olması gerekiyordu.

arsakay 15-03-2006 10:29

İki yazılan da doğru. Geniş bir kapta bekletilmesi halinde
Cl azalıyor ancak öğrendiğim kadarıyla bonsai için
yine de en iyisi yağmur suyu. Bir ara Mstfcyln yazmıştı,
yağmur suyu toprağın pH'sını da düzenliyor.

oktars 15-03-2006 17:45

Ben genelde yağmur suyu kullanıyorum. Boş kovalarım sürekli olarak arka bahçede. Eskiden tüccarlar yağ, şeker stoğu yaparlardı bizde yağmur suyu stoğu yapıyoruz ;) isteyen arkadaş varsa uygun fiyata anlaşabiliriz.:D

Hasanizmir 21-03-2006 05:41

İçme suyu olmuyomu arkadaşlar? Ya dertsiz başımıza dert aldık ;)

arsakay 21-03-2006 11:39

Klima suyunda mineral olma olasılığı düşük gibi geliyor bana.
Muhtemelen havadaki buharın yoğunlaşmasıyla ortaya çıkıyor,
yani distile su gibi.

arsakay 21-03-2006 18:11

İçme suyu elbette olur ama içme suyunun bir olumsuz bir özelliği evdeki tüm bitkilere kullanmaya kalkarsanız cep deliyor! :))

malina 21-03-2006 19:49

Klimalardan çıkan bir su var, onun kullanıldığını duymuştum bu bilgi ne derece doğru bilmiyorum...

Humeyra 22-03-2006 08:39

Bende mutfaktaki su şebekesine takılan arıtma cihazı var. Söylendiğine göre sudaki mineralleri ziyan etmeden arıtıyormuş. Cidden suyu çok lezzetli ve yumuşak bir hale getiriyor. Bir kere masraf yapıyorsunuz ama kendini çok çabuk ödüyor. Ev bitkileri için de en iyi çözüm bence..

arsakay 22-03-2006 09:39

Hümeyra hanım bu gerşekten en iyi çözüm.
Dediğiniz gib bu tip arıtıcılar mineralleri yoketmeden
arıtma yapıyor, suyun sertliğini ayarlıyor ve
klorun temizlenmesini sağlıyor.
Kaliteli bir cihaz kullanılması şart,
yoksa aldatıcı da olabiliyor.

Ali H. ALI 11-01-2007 03:01

Herkese iyi gunler, buralarda havalar sicak ve kurak geciyor. Bircok yerlerde yaz aylarinda genelde normal olan bir durum. Melbourne'de yazlarda bile en az haftada bir kere yagmur yagardi. Gectigimiz kis aylari da kurak gectigi icin, su an Melbourne'de 3. derece su kisintisi uygulaniyor.[cimen sulama yasak, araba yikama yasak. Su hortumu ile sulama tek numarali evler, pazar ve carsamba. Cift numarali evler, cumaertesi ve sali gunleri, sabah 4 ten 6 ya, aksam uzeri 8 den 10 a kadar izin var. Bu durumda benim agaclarima bu sulama vakti yeterli deyildir. agaclarimi kurutmamam icin buyukce bir kovaya su doldurup agaclarimin yanina goturuyorum, saksilari su altinda kalacak sekilde kovaya daldiriyorum, saksidan cikan hava kabarciklari durduktan sonra saksiyi kovadan cikarip bir digerini kovaya daldiriyorum boylece tum bonsailerimi hic su zay etmeden sulamis oluyorum, tek olumsuz tarafi daha fazla zaman almasi.
Sizlerin de bir bilgisi olsun istedim , oralarda da dogru durust bir kisin hala gelmedigini haberlerde izliyoruz. Belkide yaz aylari da cok sicak ve kurak gececektir, bu yontem simdiden aklinizda olsun.
Hepiniz hosca kaliniz.

seckayn 14-03-2007 14:03

Merhaba arkadaslar.Sizleri birazcik su konusunda aydinlatmak isterim.Oncelikle cesme suyu klorundan kurtulmanin yolu;
1-suyu havalandirmak:Su agzi acik kap icerisinde dinlenmeye birakildiginda icindeki klor cok buyuk oranda ucacaktir.Akvaryumu olanlar bilir akvaryuma dinlenmis su konur.Nedeni icindeki klorun ucmasidir.
2-Aritma cihazlari:Tek cesmeye takilan aritma cihazlari fonksiyonlarina gore ayrilir.Ben burda kademeli olarak anlatacagim.Birinci kademe sadece filtrasyondur.Yani suyu kimyasal olarak hicbir degisiklige ugratmadan sadece kaba partikulleri(toz,kum vs.)almak icin kullanilir.Bu filtreleme islemi 1 micron ve daha kucuk hassasiyette olabilir.
Ikinci kademe ise recine sistemidir.Recine suyun icindeki kalsiyum(Ca) ve magnezyum(Mg) iyonlarini alirken,suya sodyum(Na) iyonlari verir.Bu durum aslinda bitkiler icin iyi degildir asiri sodyum yapraklarda sararma yapar diye biliyorum.Konunun uzmani arkadaslar gerekli duzeltmeyi yapicaklardir.
Ucuncu kademede suyun icindeki klor,koku ve diger organik maddeleri almasi icin aktif karbon filtreler kullanilir.
Diger kademe ise su aritmanin son teknolojisi ters ozmoz sistemidir.Burada su yaklasik %98 oraninda saflasir.icindeki neredeyse tum iyonlari,mikroplari hemen hemen herseyi geride birakarak saf suya en yakin hale gelir.Bitkileri bu suyla sulamak en dogrusudur diye dusunuyorum.Nede olsa yagmur suyuna cok yakin.
Bundan sonraki kademede insanlar icin gerekli mineralleri suya geri kazandirmak icin bir tatlandirici kullanilir.Ama bitkiler icin kullanmaya gerek yok.
Bu anlattigim kademelerin hepsinin birarada oldugu cihazlarda var hepsinin tek tek oldugu cihazlarda vardir.
Umarim verdigim bilgiler yararli olmustur.

adnankaraer 23-10-2008 21:01

Bonsaileri ne kadar sulayacağız her gün mü ? Gün aşırı mı? 1 bonsaiye yarım litre su yeter mi?

Aytaç Eroğlu 24-10-2008 07:49

onlar suya ihtiyaç duydukları zaman. bunun bir periyodu yoktur. sulama şeklini siz tespit edeceksiniz. toprak yapısı geçirgen olduktan sonra 1 litre bile dökebilirsiniz. Ama küresel ısınmayı göz önünde bulundurup aşırı su zayiatı yapmamak için ben daldırma yöntemini kullanıyorum böylesi daha tasarruflu.

Ali H. ALI 24-10-2008 13:55

Bonsaide sulama en onemli konulardan biridir. Bonsaideki en buyuk olumlerin nedeni ya cok sulamadan ya da yeterli su vermemeden oluyor.

Picea pungens'in dedigi gibi zaman icerisinde agaciniz(agaclarinizin) icin bir sulama yontemi bulacaksiniz.

Asagida yazacaklarim agaclarinizi sulamada size yardimci olabilir.

Herseyden once bonsaileriniz icin, suyu suzen iyi bir toprak karisimi
kullanmaniz gerekiyor.

Sulama ve gunes isinlari arasinda baglanti var. Agaciniz gun boyu gunes isini goruyorsa daha fazla sulamaniz gerekir. Gunun yalniz bir iki satinde gunes isigi goruyorsa daha az sulamalisiniz

Sulamayi sabahleyin ve ya aksam uzeri yapiniz(cok sicak gunlerde hem sabah hem aksam uzeri yapmaniz gerekebilir)

Agacinizin su isteyip istemedigini mumkunse, her gun kontrol ediniz. Bu kis aylari icin de gecerlidir. Nasil olsa yagmur yagacak diye agacinizi susuz birakmis olabilirsiniz.

Sularken usten degil de (ozellikle cicekli bitkilerde, usten sulama, ciceklerin bozulup dokulmesine sebeb olur) dogrudan topragi sulayiniz.
Usten sularsaniz yapraklar uzerinde kalacak su damlaciklari uzerine vuran gunes isinleri, yapraklari yakabilir.

Toprak uzerinde yosun yoksa, sularken topragin akip gitmemesi icin dikkat etmelisiniz. Ince delikli bir suzgec, veya bir kova icerisine doldurulan suyun icerisine bonsai saksisini su ortecek sekilde daldirmak iyi bir sulama seklidir.

Yaz aylarindaki sicak ruzgarlara dikkat ediniz. Ruzgarli bir gunden sonra bir iki gun sulanmamis, yillarca emek verdiginiz bir bonsainizi, kaybetmeniz hictendir



Hepinize keyifli sulamalar.

Emre Kuzu 20-10-2009 00:17

Karı bir yerde biriktirip eritsek ve bu suyu ağaçlarımızda kullansak sorun olurmu buralara kar yağar ben böyle yapmayı düşünüyorumda

zena 20-10-2009 00:23

Forumda çok sayıda yağmur suyu kullanım ünerisi okudum. Bu konuda benim aklıma bir konu takıldı o da hava kirliliği Yağmur suyunu bozmuyormu. Oyle durumlar yaşanıyorki çok kirli bolgeler de yağan yağmur asit etkisi gosteriyor. Bu konuda ne dersiniz.

bonsaisever 20-10-2009 12:41

Asidik değerleri yüksek sular kök gelişimini engeller, hatta bitkiyi kurutur.
Çeşme suyu da yağmur suyu da özenle bakılan bitkiler için tehlikeli olabilir.
Mümkünse, EC ve Ph metre alıp suyun tahlilini yapacak, gübre ve sulamayı bu şekilde yapacaksınız.

Sergüzen 20-10-2009 16:23

Havadaki Azot oksitlerin bir kısmı Nitrikasit ve Nitrozasidi, Kükürt oksitlerin bir kısmı da Sülfürikasit ve Sülfürozasidi olarak tekrar yeryüzüne geri döner. Endüstri bölgeleri ve yakın çevresindeki yağışlarla bu gazlar tekrar bize geri gelir. Hatta ormanları kurutacak düzey de olabilir. Almanya Ruhr bölgesindeki ormanların bir kısmı asit yağmurları ile büyük oranda tahrip olmuşlardı. Ruhr bölgesi Almanyanın en yoğun sanayi tesislerinin olduğu bir bölgedir. Bütün bu olumsuzluklara rağmen yağmur suyu yumuşaktır. Yani içinde suya sertlik veren Kalsiyum ve Mağnesium iyonları bulunmaz.

zena 20-10-2009 16:32

Damıtılmış su (kaynayan su buharının sogutularak toplanması) da uygun olmaz heralde sudaki bitkinin ihtiyacı olan maddeler kaybolur bu seferde değilmi.

vyssera 20-10-2009 17:01

Bu mantık doğru değil, gökten ( hemen hemen ) saf su yağdıranın bir bildiği var :)

Sergüzen 20-10-2009 17:04

Damıtılmış su sadece oksijen ve hidrojen. İçinde hiçbir anyon ve katyon yok. Bitkinin sadece su ihtiyacını karşılar. Parası da tabii ki ayrı konu.

Sergüzen 20-10-2009 17:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vyssera (Mesaj 514442)
Bu mantık doğru değil, gökten ( hemen hemen ) saf su yağdıranın bir bildiği var :)

Bu mantık değil realite. Biz gökyüzünü bu kadar kirletirsek, onların bir kısmı bize geri gelecek. Ayni olay karalar ve denizler içinde geçerli değil mi?
Sülfürikasit ve Nitrikasidin elde edilmesi, bu gazlar belli koşullarda su ile reaksiyona girerek üretilirler. Gazozlardaki gaz çıkışı (Karbondioksit gazı) aynı yöntemin sonucudur.

msafak 20-10-2009 17:14

Ben de bir iki lakırdı edeyim. Klima suyunun bitkiler için iyi olmadığını, klimanın haznesinde biriken su, ortamda yoğunlaşan hava nedeniyle oluşmaktadır. Bu nedenle içinde her türlü bakteri mevcut olabilir diye düşünüyorum.

vyssera 20-10-2009 17:44

Ben musluk suyu kullanıyorum. O kadar bitkiye su mu yetişir :)

Emre Kuzu 20-10-2009 17:51

Benim soru havada kalmış ya da bilenmi yok anlayamadım
kar suyunu erıtıp kullansak sorun olurmu??


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024