agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bakım ve tedaviler (http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/)
-   -   Bonsaide Gübre (http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/6751.htm)

bonsaisever 23-06-2006 13:53

Bonsaide Gübre
 
Bonsaimi ne zaman ve nasıl gübrelemeliyim?
Bonsainizin biçimini korumak ve sağlıklı gelişimini devam ettirmek için, yılın doğru zamanında, doğru gübre ile düzenli olarak beslemeniz gerekir. Bitkinin her sulanmasında, belirli bir miktar gübre kaybolacağından, gübreyi sürekli olarak yenilemeniz gerekir.

Değişik çeşitlerde farklı gübreler bulabilirsiniz. En yaygını, küçük topak biçiminde olanıdır (“osmocote” gibi). Bu aynı zamanda gübreleme gereksinimlerini haftalar boyunca karşılayabilen ve bonsai sevenler tarafından en yaygın kullanılan yavaş salınımlı bir gübredir. Çözünebilir toz halindeki gübreler ile sıvı gübreler de kısa zamanda hızlı sonuç almak için kullanılabilir. Bunlar sulama kabı ile toprağa uygulanır ve nispeten hızlı tüketilir.


Bonsainizin tam olarak nasıl gübreleneceğini anlamak için, gübrelerin temel oluşumunu anlamalısınız. Gübrelerin çoğu 3 temel elementi ihtiva eder: Azot(N), Fosfor(P) ve Potasyum(K).

Azot, yaprak ve kök gelişimi için önemli bir bileşendir. Bununla birlikte aşırı azot kullanımı, uzun, sıska ağaçların yetiştirilmesine neden olur. Fosfor, sağlıklı kök gelişimini destekler ve bitkiyi hastalıklara ve kötü kış koşullarına karşı korurken, yeni sürgünlerin gelişmesine yardım eder. Potasyum, çiçek ve meyvelerin biçimlenmesine, gelişimine yardımcı olur ve, hastalıklarla baş etmede hayati rol oynar.

Genel kural olarak, bonsainizi bahar başından yaz sonuna kadar gübreleyin. Yıl boyunca, oldukça düşük azot içeren dengeli bir gübre ve sonbaharda, bitkiye kışın destek olmak için (bitki enerjisini korusun diye), mümkün olduğu kadar az- ya da hiç- azot içeren bir gübre kullanın.

Çoğu ticari gübreler, bu üç elementin hepsini ve ek olarak bazı iz elementleri içerirler. Genellikle sadece bonsai fidanlıklarından elde edilebilen bir gübre çeşidi 0:10:10 NPK (Azot, Fosfor, Potasyum) oranına sahiptir. Bu, bitkiyi içinde bulunduğu güz mevsiminde güçlendirerek kışa hazırlayacak olan, azot içermeyen bir sonbahar gübresidir.

Çeviri: ibuprofen
Alıntı:http://www.bonsaisite.com/mainten1.html

ade1 23-06-2006 14:34

saglikli agaclar icin gubre onemlidir, o numaralar gubrede ne kadar kimyasal var icinde bilgi veriyor ve gubrede 3 tane en onemli vitamin/kimyasal var.

bu elementleri kisaltiyoruz N,P,K olur
N=nitrogen (azot)
P=phosphate (fosfat)
K=potassium (potasyum)

Bonsai ile NPK kucuk istiyoruz ingilterede NPK bonsai icin ozelikle var onun NPK 7-7-7 olur bu mukemmel oluyor,

genelde eger NPK numaralar 10 dan fazla yazarsa kullanmiyoruz,kok icin cok fazla olacak,ve kokleri yakabilir,neyse ben NPK hakkinda biraz bilgi verebilirim

1.nitrogen (azot)

Bu element guzel yesil yaprak icin ve agacin saglik durumu genelde iyi olur,ve agaci buyutmek icin bu en onemli cunku yeni yaprak uretiyor ondan sonra yeni dal veriyorlar,ama bu elementi bonsai ile cok fazla koymuyoruz

Eger cok fazla kullaniyoruz yapraklarin boyu buyuk olacak,ve bonsai de bunu istemiyoruz,ve cok fazla veririz 'osmosis' ters gibi calisiyor,kok ten agac ekstra vitaminler kaybetmeye calisacak,ve kendi koklerini oldurecek,eger cok yem veririz ters osmosis olacak agacimiz olu demek olacak!

2.phosphate (fosfat)

kokler icin bu element en onemli,eger toprakta phosphate yoksa agac olecek,ve onun yapraklari sari renk olacak,eger kokleri saglikli ise tum agac saglikli demek,ama yine cok fazla verirsek agac ekstra elementi kok ten verecek ve kokleri olecek.

3.potassium/potash (potasyum)

bu element onemli phosphate gibi ama eger agacimiz dan meyve veya cicekler istiyoruz bu element en onemli.agaclara bu element cicek ve meyve uretmek icin yem veriyor.

sonunda tum elementler onemli ama her agac ayni degil mesela portakal agaci, varsa ve yanindaki ardic agac varsa portakal agac icin daha fazla elementleri vermek zorundayiz,cunku meyve veriyor bunun icin cok enerji lazim,bu durumda portakal agacina daha fazla yem veriyoruz.

gubre satin alinca NPK numaralarina bakiyoruz eger 10-10-10 buluyoruz,ne tavsiye ediyorsa yarısını kullaniyoruz, mesela bir 2ltr saksi icin bir ele kadar diyorsa paket te yazarsa, o zaman elimizin yarisi kadar miktar ekliyoruz, bundan agaca yem veriyoruz ve zarar vermiyoruz.

eger 10 dan fazla NPK varsa kullanmıyoruz cunku bonsai icin bu cok guclü, mesela NPK 15 (nitrogen) 15 (phosphate) 18 (potassium)yazarsa birakiyoruz, bahcemiz icin bu NPK super olur kucuk bonsai saksi icin cok guc ve iyi degil.

biz burada toprakta gubre koymuyoruz, genelde kimyasal yem veriyoruz bu daha iyi cunku ne kadar veriyoruz kontrol edebiliriz, eger saksiya cok gubre koyuyoruz gubre ne kadar vitamini veriyor konturol etmeyebiliriz, kimyasal bitki yemi daha iyi olur, ama eger gubreyi kullanmak icin zorundayiz, az az gibi veriyoruz.

umarim yardim eder sorunuz varsa cevap vermek calisacagim

ade

ade1 23-06-2006 16:48

ben bonsai ile yeni baslayinca bende gubre kullanmistim,ama yazdigim gibi ne kadar vitamin veriyorsak biz bilmiyoruz,ve biz gubreyi alirken icinde kotu bocekler olabilir,ben normal bitki vitamini kullanmak icin tavsiye ediyorum,ve her hafta gibi veriyoruz,hemde eger aksamda veriyoruz yapraklarada verebiliriz cunku agaclar yemek icin yaprakarini kullaniyorlar,ozaman kimyasal yemi agac iki yer den yem bulabilir koklerin den ve yapraklarin dan yani

hasan42 23-06-2006 21:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ade1
biz burada toprakta gubre koymuyoruz, genelde kimyasal yem veriyoruz bu daha iyi cunku ne kadar veriyoruz kontrol edebiliriz,

Bu yazınızda gübre kelimesini çiftlik gübresi anlamında mı kullanıyorsunuz? Eğer öyleyse kimyasal da NPK anlamına geliyor. Doğru mu?

ade1 23-06-2006 22:18

npk,(N=nitrogen,P=phosphate,K=potassium)npk kisaltiyoruz,eger bitki yem paketi veya gubre paketi bakarsaniz npk yazacak bize ne kadar nitrogen,phosphate,pottassium,icinde bilgi veriyor,bundan sonra karari verebiliriz,yuksek npk varsa(20-20-20) bahce icin kullaniyoruz,npk numaralari(7-7-7) az yazarsa saksi bitkiler/agaclar iyi hafif demek.gubre direkt ciftlik ten asla kullanmalisiniz!cok guc,bocekler var,kotu mikrop var asla ona kullanmiyoruz.
sagol
ade

Şule 23-06-2006 23:07

Sıvı gübreyi elle nasıl ölçüyoruz bilmiyorum ama ilk başlarda yaklaşık 15-20 litre suya bir çay bardağı gübre karıştırıyordum. Bütün saksılarımı bu suyla suladığım için bazılarına ağır geliyordu. Şimdi yarım çay bardağı katıyorum. Eğer bu miktar az oluyorsa daha sık bu oranda versem aynı şey olmaz mı?

hasan42 24-06-2006 00:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sule
Sıvı gübreyi elle nasıl ölçüyoruz bilmiyorum ama ilk başlarda yaklaşık 15-20 litre suya bir çay bardağı gübre karıştırıyordum.

Benim kullandığım sıvı gübrenin ambalajında 1litre suya bir kapak dolusu gübre eklemem söyleniyor. Kapaklardan birisinin üzerinde 15 ml olduğu yazıyor. NPK miktarları her birisi %20.

Burada aklıma takılan bir soru var. Ade bu oranın %7'nin üstüne çıkmaması gerektiğini söylüyor ama bunu bonsai saksısına alınmış, artık bonsai olmuş ağaçlar için söylüyor sanırım. Benimkiler daha körpe. Hatta bir kısmı birkaç aylık. Sanırım ben bunlara %20 oranlı NPK vermeliyim ki gelişip ağaç formunu alsınlar. Yanılıyor muyum?

bonsaisever 24-06-2006 00:17

Almış olduğun NPK nın üzerinde ne oranda kullanılacağı talimatı olması lazım.
Ufak şişeler içinde satılan çoğu sıvı gübrenin, almış olduğunuz şişenin kapağından faydalanarak, 1 lt ye 1 kapak sıvı gübre konulduğunu taktirde üzerindeki NPK oranın sağlarsınız.

Selahattin Yılmaz 24-06-2006 00:28

Bu tür gübreler (damla sulama gübreleri) genellikle EC metre (mikrosimens cinsinden elektriksel iletkenlik ölçer/tuzluluk ölçer) dediğimiz aletlerle ölçülüyor. Bitkinin topraktan ve yapraktan albildiği tuzluluk oranıyla gübre dozlandırılıyor. Genellikle bu doz 1-2 EC oranı daha fazlası bitkiye göre yakma yapabiliyor. Ayrıntılı bilgi isteyene daha geniş bir izah yapabilirim. Zaten gübreyle ilgili çıkışımın nedeni de buradan geliyor...

hasan42 24-06-2006 00:35

Kullanım yöntemi ve miktarı zaten yazıyor kutuların üstünde. Örneğin benim elimdeki şişede 1 litre suya bir kapak, yani 15 ml gübren yterli olacağı yazılı. Benim sormak istediğim, Ade arkadaşımızın ısrarla %7'nin üzerine çıkmayın uyarısı. Ben bunun sadece bonsailer için olduğunu anlıyorum okuduklarımdan. Henüz bonsai olmamış, gelişmesi gereken bitkilere %20'lik konsantrasyonlu sıvı gübre kullanmam gerektiğini anlıyorum. Öyle değil mi?

Şule 24-06-2006 00:56

Benim aldığım gübrenin kullanım miktarı dekar hesabına göre verilmişti. Bu yüzden önce satıcının tavsiye ettiği miktarı kullandım. Sonra dediğim gibi miktarı azalttım.

ade1 24-06-2006 01:14

iste arkadaslarim eger gubre kullaniyorsunuz ne kadar vermek belli degil, gubre ile tamamen problem bu, bundan normal bitki yem, ev bitkiler icin yani kucuk npk ile tavsiye ediyorum. bu bitki yem sula karistiriyoruz bonsaiyi ye veriyoruz,

mesela eger bitki yemin sisede her 1ltr su icin 20ml bitki yem karistiriyoruz yazarsa biz bonsai icin 1ltr sula 10ml karistiriyoruz, gubre den boyle daha iyi konturol edebiliriz, ve yapraklari veriyoruz dedigim gibi agaclarimiz iki yer den yem bulabilir.

Eger gubre kullanmak zorundayiz cok hafif 'gubre cay' yapabiliriz, normal bir kova aliyoruz (esleriniz den degil ama:) ) ve icinde su ile dolduruyoruz, ondan sonra kucuk plastik poseti gubre ile dolduruyoruz, poseti bagliyoruz ve poset te makas ile kucuk delikler koyuyoruz, bundan bu poset kovada koyuyoruz, yavas yavas poset ten vitamiler cikacaklar, ama ayni problem var 'gubre cay'ne kadar guc olacak bilemeyebiliriz.

umarim yardim eder

ade1 24-06-2006 10:36

NPK Resimler
 
3 Eklenti(ler)
Bahcemiz icin bu tipik yem degil mi?

Eklenti 2099

Bu yem ile NPK (N)14-(P)10-(K)27 bu cogu bitkiler iyidir bonsai icin biraz yuksektir.Paket te her 9 litre su ile 4 tane cay kasigi karistiyoruz tavsiye ediyor,ama dedigim gibi, bonsai icin bu yuksek,o yuzden ben her 9 litre su ile 1 tane cay kasigi karistiriyorum,ve her hafta,bir defa,tum agaclarimi suluyorum bonsai icin bu hafif zarar vermeyebilirim yani

Eklenti 2100

bir resim daha,eger bakabililirsiniz 'trace elements'yaziyor,'trace elements'zink,bakir,boron var icinde,ve agaclarimiz icin bunlar onemli,eger yem dukkan dan aliyorsunuz yem'trace elements'ile daha iyi olur

Eklenti 2101

tesekkurler
ade

ibuprofen 04-08-2006 15:57

Çeviri
 
Bonsaimi ne zaman ve nasıl gübrelemeliyim?

Bonsainizin iyi bir şekilde kalması ve sağlıklı gelişiminin devam etmesi için yılın doğru zamanında ve doğru gübre ile düzenli gübrelemek gerekir. Gübre bitkinin her sulanmasında yıkanarak kaybolan belli bir miktar yüzünden sürekli tekrar koyulmalıdır.

Değişik çeşitlerde farklı gübreler elde edebilirsiniz. En yaygın olan topak şeklinde olanıdır (“osmocote” gibi). Bu aynı zamanda gübreleme gereksinimlerini haftalar boyunca karşılayabilen ve de bonsai sevenler tarafından en yaygın kullanılan yavaş salınımlı bir gübredir. Çözünebilir pudralar ve sıvı gübreler de ayrıca kısa zamanda hızlı etki için kullanılabilir. Bunlar sulama bardağı ile toprağa nüfuz ettirilirve nispeten hızlı bir şekilde kullanılır.

Tam olarak bozainizin nasıl gübrelenmesi gerektiğini anlamak için gübrelerin oluşumunu basit bir şekilde anlamalısınız. Çoğu gübre 3 temel elementi ihtiva eder: Azot(N), Fosfor(P) ve Potasyum(K).

Azot yaprak ve kök gelişimi için önemli bir bileşendir. Bununla birlikte aşırı azot uzun, sıska bir ağaç üretecektir. Fosfor sağlıklı kök gelişimini destekler ve bitkinin yeni filizler sürmesine yardım eder ayrıca bitkiyi hastalıklara ve kötü kış koşullarına karşı korur. Potasyum bitkinin çiçek ve meyvelerinin tertipini korur ve hastalıklarla baş etmede hayatidir.

Genel bir kaide olarak bonsainizi bahar başından yaz sonuna gübreleyin. Yıl boyunca oldukça az azot içeren dengeli bir gübre ve de sonbaharda bitkiye kışın destek olmak için (bitki enerjisini korusunu diye) mümkün olduğu kadar- ya da hiç- az azot içeren bir gübre kullanın.

Çoğu ticari gübre preparatları tüm bı 3 elemente ek olarak bazı eser elementleri de içerirler. Genellikle sadece bonsai fidanlıklarından elde edilebilen bir gübre çeşidi 0:10:10 NPK (Azot, Fosfor, Potasyum) oranına sahiptir. Bu bir güzün bitkiyi kışa karşı hazır olmak için kuvvetlendirecek bir sonbahar gübresidir (azot içermez).

Alıntı:http://www.bonsaisite.com/mainten1.html

Mikail50 11-07-2007 23:49

Ben gübre olarak biogold (NPK: 5.5, 6.5, 3.5) kullaniyorum, bana bunu tavsiye ettiler.

bonsaisan 12-07-2007 01:12

tabikide biogodl tavsiye edicekler çünkü biogold sizn şu anda bulunduğunuz ülkede sık kulanılan bir ürün bir kaç farklı arternatifide mevcud lakin ülkemizde bulunmadığı için sadece yurdışında alına bilen bir ticari üürn olmasında dolayı Ülkemizde yaşıan tüm bonsai severler için büüyk problem.
Bı yüzden genel bir yazı yazmak zorunda kaldım.

red 02-11-2007 12:26

Bu konu çok açıklayıcı iyice anladım sayılır.Anlamadığım olay bu gübreleme işlerinin zamanlaması kaç gün arayla gübreli su ile sulamak lazım,mevsim önemlidir herhalde,kaç ay boyunca devam edilir ? Bu sorularıda bu başlık altında cevaplayabilirseniz çok sevinirim.

bonsaisan 02-11-2007 14:59

Sayın red

forumda gübreleme ile ilgili konu başlıkları var.

Ama kısaca özetlemek gerekir ise.....

Normal bir yaprak döken ağaçda nisan ayından ekim ayı sonuna kadar 15 ila20 günde bir gübreleme yapılır.

İç mekan tropik ağaçlarda da bu aynı şekilde uygulanır.
İbrelilerde ise nisan ayından ekim başına kdar 1 ayda bir gübreleme uyuglanır.


Kış aylarında ise ibreliler ve yaprak dökenler hariç 1 ayda bir gübre uyuglanır.

Not:Çiçekleri olan **** meyve veren ağaçlarda çiçeklenme başladığında ve çiçeklenme süreçinde gübre uygulanmaz.Çiçekler **** meyveler döküldüğünde gübre uygulanır.

red 02-11-2007 15:15

Merhaba bonsaisan;Tam aradığım cevapları yazmışsın,çok net ve kısa anlaşılmayacak birşey yok .Sitede araştırma yapmıştım fakat yanlış konularda araştırma yapmış olmalıyım ki bu net cevaplara rastlamamıştım.Benimde bir tane çınar ve mor salkım bonsai adaylarım oldu,bir tane de söğüt fidancığı bir açaçtan dal kırıp toprağa dikmiştim o tuttu gelişmelerini bekliyorum.Nisan ayını beklicez artık.
Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim.

cemboa 09-08-2008 17:20

Koçtaşta çalışan ziraat mühendisi gövde kalınlaştırmak için hormon kullanmamı söyledi.Konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar bilgi verebilirlermi.Ne tür hormon kullanılır nekadar kullanılır nerden bulunur?

gulayb 11-08-2008 11:20

Bildiğim kadarıyla bonsailerde diğer ağaçlarda kullanılan hormon ve gübreler (yanmış koyun gübresi gibi) kullanılmıyor. Biz ağacı minyatür hale getirmeye çalıştığımız için normalin üstünde büyümeyi teşvik edici maddeler sanırım ağacın bünyesini zorluyor. Bu yüzden bonsailerde tohumdan üretimden ziyade çelikten ya da fidandan; gövde kalınlaştırmak için de kalınlaşmasını istediğimiz yerlere plastik çekiçle hafifçe vurma, çeşitli budama yöntemleriyle beraber bir süre geniş saksıda hatta bahçede büyümesine izin verme, gövdeyi alttan boğma gibi teknikler uygulanıyor.

Ozanorhon 18-12-2009 15:00

Gübre uygulama süreçleri ile ilgili net olmayan bir konu var. Sıvı gübreleri uygun oranda sulama suyuna karıştırarak kullanıyoruz. Ancak granül, çözülebilen veya balık yemi şeklindeki toprağa gömülen ya da kökten uzak bir yere toprak üstünde bırakılan gübreler 3-4 ay boyunca suladıkça ağaca bu ihtiyacını sağlıyorlar. Ancak tavsiyerde karşılaştığımız mart-eylül arası 2 haftada 1, eylül mart arası ayda bir uygulamayı bu tip gübrelerle nasıl yapıyoruz. Toprağa verdiğimiz granülün miktarını azaltarak mı?

bonsaisan 18-12-2009 15:23

Sayın ozan orhon

Eğer profesyonel nitelikte yavaş salınımlı tabir edilen granür gübreler kulanıyor iseniz.
**** satın almış isenzi bu gübrelerin kendine özgü bir özeliği vardır.

Bu gübreler uygun koşular oluştuğunda salınım yaparlar.
Uygun şartlar ısı ve nem gibi şartların bir arada oluşması ile olur.

Mesela 9 ay yavaş salınımlı bir gübre aldığınızda bu gübrelerde ki etken madde gerekli olduğu dönem içinde etki edebilir.

Gelişme dönemi başlanğıcı azot yaprak gelişimi destekler hemen akabinde çiçeklenme için fosfor önemli bir unsur oluşturur.
POtasyum ise kış aylarında donmaya karşı etki sağlayaçağı için yaralı oluçaktır.

Umuorum ki sorularınızı yanıtlamış olçağım.

envor 10-01-2010 18:12

Bonsai'de gübreleme.
 
Bonsai'ye merak saldığımdan beri, bonsainin daha çabuk gelişmesi ve sağlıklı olarak beslenmesi hakkında çok fazla düşünür oldum:o, buradan üstadlarımıza soruyorum, nasıl bir besin hazırlanmalı ki; bonsaide başarı sağlamalı. Ve ya şöyle sorayım soruyu; Nasıl bir gübre kullanıyorsunuz? Ne sıklıkla kullanıyorsunuz? Piyasada ihtiyacınıza hitab eden gübreleri bulabiliyormusunuz?

Ali H. ALI 11-01-2010 05:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi envor (Mesaj 561194)
Bonsai'ye merak saldığımdan beri, bonsainin daha çabuk gelişmesi ve sağlıklı olarak beslenmesi hakkında çok fazla düşünür oldum:o, buradan üstadlarımıza soruyorum, nasıl bir besin hazırlanmalı ki; bonsaide başarı sağlamalı. Ve ya şöyle sorayım soruyu; Nasıl bir gübre kullanıyorsunuz? Ne sıklıkla kullanıyorsunuz? Piyasada ihtiyacınıza hitab eden gübreleri bulabiliyormusunuz?

envor, benim bu bilgilere ekliyecegim,
Sagligi iyi olmiyan bir bitkiye gubre vermeyiniz, yeni dikilmis ve ya kok budamasindan sonra tekrar saksiya diklimis agaclara en az bir ay kadar gubre vermeyiniz.

Agacin buyume zamaninda (ilk bahar) gubrelemeye baslanir son baharin ortalarina dogru gubreleme kesilir(ve ya azot degeri cok dusuk gubre sonbahar sonuna kadar verilir. agacin kendini kisa hazirlamasi icin.)

Burada istediginiz karisimda gubre bulmak mumkundur.
Oralarda ise, uygun bir karisimdaki gubrenin nerden bulacagini, sen bilmezsen baskasinin bilecegini sanmiyorum:) N. P. K. 10: 10: 10:
sanirim bonsai icin en idael karisimdir. Her bonsaici deneyimlerle kendi toprak karisimini buldugu gibi, zaman icerisinde deneyimleri ile agaclarina nasil bir gubre kullanacagini da buluyor.

Benim deneyimlerimden ogrendigim. Cok gubre agaci oldurebilir ama az gubre her zaman icin agacin yasamini tehdit etmez o yuzden agaclariniza onerilen gubrenin yarisi kadar variniz.

memet 11-01-2010 08:45

Burada nasıl gübre bulduğumuzu anlatayım. Alacağımız bir kilo gübre olunca baştan kaybediyoruz zaten.
Şöyle oluyor;
20 20 20 var mı? Yok, onu yerine 0 20 20 var, eh ondan ver madem.

0 0 20 var mı? Yok. Ne var, ondan ver biraz, yirmilik çuvallarda veriyoruz.

İşte gübre işlerini böyle hallediyoruz.

Farklı ihtiyaçları olan ağaçlarımız için farklı karışımlar bulamıyoruz. Bulursak 20 20 20.

Şimdi kış olduğundan gübre vermeyi kestik, bahara kadar vakit var.

envor 12-01-2010 09:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 561426)

Burada istediginiz karisimda gubre bulmak mumkundur.
Oralarda ise.

Ali hocam, burada istediğim oranda istediğim karışımı yapabiliyorum, onda bir sorun yok, sadece bir en ideal karışımın ne olması gerektiği sorun. En iyiye ulaşmak için.

Ali H. ALI 13-01-2010 13:54

Envor verilen bilgilerden yola cikarak, bitkilerin icin en iyiyi en faydaliyi deneyimlerinle kendin bulacaksin. Her bonsai yetistiricisi cesit cesit gubreler kullanabilir ve en iyisi onun kullandigidir:)

izzeterisen 13-01-2010 16:56

Bonsai saksısında bir avuç karışım var. Ben sadece N:P:K'yi vermenin yeterli olacağını sanmam. İz elementleri ne yapacağız?

envor 14-01-2010 16:40

Sayın izzeterisen ben bir çalışma yaptım aslında, ama artık yazmayada korkuyorum, besin eriyiği satmaya çalışıyor diyecekler diye :) İçerisinde tüm izelemetler var.

Sorularımı daha iyisini yapabilirmiyim diye soruyorum, hani belki yurt dışında hazır satılan gübreler vardırda oranlarını öğreniriz, o yoldan ilerleriz diye düşünmüştüm. Bonsai adaylarımı bu besin ile besliyeceğim ve buradan gözlemlerimi paylaşacağım. Hep beraber işe yarayıp yaramayacağını göreceğiz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024