agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bakım ve tedaviler (http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/)
-   -   Sulama Sistemi (http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/6495.htm)

Ali H. ALI 08-07-2006 12:55

3 Eklenti(ler)
Merhabalar.
sulama sistemi hakkinda bilgiler...

Eklenti 2447

resimdeki 15mm,lik plastik boru butun saksilarin arka taraflarindan gecer.6mm lik boru ile de ana borudan su alinmak icin kullanilir . kose ve T seklindeki parcalar ana boruyu doserken kullaniliyor. 6mm lik boruya takilan iki tarafi sivri parcanin bir ucu delik acilan ana boruya giriyor.ve ana borudan su aliniyor 6mm,lik borunun diger ucuna ise cesitli parcaciklar takilabiliyor.Yarim daire, butun daire,damla, vs.

Eklenti 2448

cesmeye bagli boru

Eklenti 2449

Ve cesmeden gelen boru bu kutunun icinde 6 ayri bolgeye 6 ayri[dusuk voltajli eletrik ile calisan]vanaya baglaniyor.

Ali H. ALI 09-07-2006 07:37

3 Eklenti(ler)
Eklenti 2450
6vanadan gelen sirmalar bu komputere baglaniyor bu kucuk komputer 6 vanayi kontrol ediyor[yani ayri ayri 6 bolgeyi] 1dakikadan 100 dakikaya kadar sulama suresi ayarlanabiliyor gunun 24 saatinde 3 defa su acilabiliyor , her gun ve ya istediginiz gunler su aciliyor ornegin pazar ve carsamba gunleri yagmur yagacagi icin o gunlerde sisteminizin devre disi kalmasini ayarlaya bilirsiniz diyelim ki 1inci bolgeyi 2 dakikalik sulamaya ayarladiniz 2 dakika biterken hemen 2 inci bolge devreye giriyor ve bu 6 bolge bitene kadar suruyorar.[her bolge icin ayri ayri 15mm lik boru dosenmistir]
Eklenti 2451
Eklenti 2452
Bu iki resim de agac larimin arkasindan dosenmis 15mm lik borulari ve o borulardan su aldigim 6mm lik borularin saksilarda nasil durdugunu gorebilirsiniz

Ali H. ALI 09-07-2006 07:54

Burada boyle bir sistem yapmak icin butun malzemeler var. Turkiyede bunlari nereden bulabileceginizi bilmiyorum belki sera malzemesi satan yerler olabilir
mazemeler icinde en pahali olan computerdir,$150[1dolar 1yeni turk lirasi degerindedir] cesitli markalari var ve fiyatlar da deyisebiliyor[$150-200 arasi]
bir iki agac icin belki masrafli bir is ama fazlaca agaclari olanlar icin iyi bir sistem.
hersey gonlunuzce olsun.

Selahattin Yılmaz 09-07-2006 20:41

Soldaki yeşil başlıklı damlatıcı ile saksının büyüklüğüne göre damlama miktarı az veya çok akacak şekilde ayarlanabilir. Türkiyede bu malzemeleri rahatlıkla bulabilirsiniz ancak ben Bursa'da olduğumdan nereden alıncağını biliyorum fakat İstanbul için bir şey diyemem. Temin edecek arkadaşlar içinse eğer yapabiliyorlarsa kendileri veya su tesisatından anlayan bir tanıdığına yaptırmalarını tavsiye ederim zira malzemede astronomik ücretleri aşsalar bile montajda astronomik ücretlerle karşılaşmaları olası olmayabilirde tabi. Yine de böyle bir tesisatın bir selanoid vana ile birlikte 10 saksılık malzeme maliyeti 250-350 YTL arası işçilikte 50-100 Ytl civarı değişir diye tahmin ediyorum. Fakat benim bahsettiğim sistem sevgilii Ali H. Ali'nin sistemi kadar da işlevseldir.

Selahattin Yılmaz 09-07-2006 21:22

:)

Hunter marka timerin digital olduğunu hatırlatmak isterim benim sistemde gelişen sistemin ne kadar az yer kaplattığını görüyorsunuz o kadar. :)

perre 11-07-2006 18:06

merhabalar
bonsailerden pek anlamam ama elektronik işlere biraz meraklıyımdır. formda gördüğüm bu sulama sistemine nem sensörleri ekleyip sulama sisteminizi tamamen otomatik hale getirebilirsiniz. hem böylece yağmur yağsa sulamayacak veya çok sıcak havalarda birden fazla sulama yapacak bir sisteminiz olur. elinizde bulunan ve sulamayı kontrol eden sistem nasıl bir şey tam bilmiyorum ama sensörleri edinip bir elektronikçiye başvurursanız sizin için bunları uyumlu hale getirebilir. hatta sistemi bilgisayarınıza bağlayıp internet aracılığıyla uzaktan topraktaki nem miktarına göre sulama yapabilir böyleliklede gönül rahatlığıyla tatile cıkabilirsiniz. hadi biraz daha abartalım olayı birde kamera sistemi bağlayalım ve böylece internetten bitkilerinizin durumunu bilgisyar ekranından kontrol edelim.....

Ali H. ALI 12-07-2006 04:56

selamlar
onerileriniz icin tesekurler,soyledikleriniz yapilabilecek seyler,yalniz sulama sistemimin bana yeterli oldugunu dusunuyorum.Yinede ilgilendiginiz icin sagolun.

barakuda33 24-01-2008 14:47

selamlar benim de biraz ilkel de olsa belki bir haftayı kurtaracak kadar basit bir sistem kurdum.Fakat bunu bonsailere denedim dersem yalan olur fakat yarın okullar 15 tatile girecegi için yarın bu sistemi yapacam. sistem basit bir eczaneye gidip en büyügünden birtane (şu plastik torba olanlardan)serum almak (insanlara takılan gıda ve sulu tuz karışımı bir çöelti)Bu serum'un içindeki serum sıvısını boşaltıp yerine su koyuyorsunuz ayar yerinden çok az su damlatacak şekilde ayarlayıp yüksekçe bir yere asıyorsunuz en azından işinizi 3-gün görüyor. En azından herinsan hayatında bir serum yemiştir **** serum takılan birisini görmüştür. bu sistemi yazın annemin 8 tane çiçeğine yapmıştım.Tabi 8 tane serum almak zorunda kaldım ve başarılı oldu.
saygılar

Eaglion 25-01-2008 11:02

Micro drip system- micro damlatma sistemleri
 
Selam arkadaşlarım,

Uzun bir zamandır yazamıyordum. Ben böyle bir sistem kurdum. Gardena markası Türkiye'de micro damlatma sistemlerini de satıyor. Bauhaus da bu sistemlerin çoğu var. Maliyet değişiyor. İnce ve kalın hortum, 2lt/ saat ve 4lt/ saat damlama yapabilen başlıklar. Spreyleme başlıkları vs.vs.

Eğer bahçe veya balkonunuzda su musluğu varsa buna takılan özel sulama zamanlayıcı saatler de var. Basınç ve zaman ayarı yapabiliyor. Benim balkonumda bu imkan olmadığından bir su tankı ve tanka daldırılmış Dalgıç pompası ( kuvvetli su pompaları) kullanıyorum. Bu pompaların gücü yüksek ama basınç ayarlanabiliyor. Uyduruk akvaryum pompaları hem yetersiz (özellikle spreyleme için) hem de en az 4 kat daha pahalıya geliyor.

Şimdilik balkondaki sistemi söktüm. Kış olduğu için manuel kontrollü sulama daha önemli. Ancak kış süresice evde bulunan bir kaç tropik ağacım ve yeni filizlenen tohumlarım için evdeki sistem halen kurulu.

Şu anda işteyim.Size en kısa sürede detaylı bilgi ve çizim, foto vs göndermeye çalışacağım.

Sevgiler
Taylan

bektas 31-01-2008 17:39

Sistem güzel ama bahçemde bu tür plastik malzemenin toprak üzerinde görünmesini hiç istemem, toprak içinde olması olabilir

Selahattin Yılmaz 31-01-2008 19:21

Sevgili Eaglion, bahsettiğiniz sistem alternatif sulama sisteminin örnekliği konusunda önemlidir bu konuda en kısa sürede bizleri bilgilendirmenizi bekleriz...

Eaglion 01-02-2008 09:01

Evde kullanmış olduğum bilgisayarımda bir arıza olması nedeniyle yeni bir bilgisayar topladım. Ancak beraberinde gelen işletim sistemi ve sürücü problemleri yüzünden söz verdiğim resimleri gönderemedim. Özür dilerim. Sanırım bu hafta sonu toparlamış olacağım.

Sayın Bektaş,

Bahsetmiş olduğum sistem mikrodamlatma sağlıyor. Bu nedenle yer altı sulama için elverişli olmayabilir. Başlıkların içinde bir iğne deliği kadar bir açıklık var ve yer altında tıkanma olasılığı yüksek.

Bununla birlikte, bahsettiğim gibi iki boru sistemi var. Büyük olan ancak bir parmak genişliğinde (ben kullanmıyorum), küçük olan çapı ise 3-4 mm kadar. Sulama başlıklarına ulaşıncaya kadar bu boru sistemini yerin altına gömüp başlıkları ağaca yakın yerlerde yüzeyde kalacak şekilde ayarlayabilirsiniz sanırım. Ben ev içi ve balkonda kullandığım için. Böyle birşeyi hiç denemedim. ancak sorun çıkacağını sanmıyorum.

Eaglion 02-02-2008 17:55

örnek Düzenek
 
Merhaba arkadaşlar,

Bilgisayar sorunumu henüz çözemedim. Yarın da 15 günlüğüne iş seyahatine çıkacağım için bugün biraz apar topar sizler için birkaç fotoğraf çektim.Bu nedenle sorularınız olursa da biraz gecikmeli yanıtlayabileceğim.

İlk defa resim ekleyeceğim için çözünürlüğü oldukça düşürdüm. Umarım sorun yoktur.
Şimdi başlayalım.

Giriş
Bu forumlarda ve bir çok kitapta söylendiği gibi, otomatik sulama sistemleri bonsai için çok önerilen bir şey değil. Ancak benim gibi sürekli olarak seyahte giden biri için en güvenilir yöntem yine de bu sanırım. Resimlerde de göreceğiniz gibi sulama sistemi her zaman aktif değil. Sadece ev de olmadığım zamanlarda devreye sokuyorum.

Bonsailerim balkonda ve içerde olmak üzere iki mekandalar. balkonda olanlarda kış süresince otomatik sulama çalıştırmıyorum. Bu nedenle size sadece içerideki ufak düzeneği gösterebileceğim.

Düzeneği çalıştırıken dikkat etmeniz gerekenleri en sonda yazacağım.

Brinci bölümün sonu

Taylan

Eaglion 02-02-2008 18:01

Resim 1-önce Parçalari Tanitayim
 
1 Eklenti(ler)
Bunlar benim kullanmış olduğum parçalar
1. Adaptör ve basınç düzenleyici. İli tipi var. 1bar ve 2 bar basıç kontrolü sağlayan. Bu 1 barlık olan.
2. Adaptöre takılan küçük hortum uyarlayıcı.
3. Adaptöre takılan büyük hortum uyarlayıcı.
4. Hortum sabitleme kazığı
5. Minik hortumdan bir bölüm. Hortumla esnek ancak çok keskin dönüşlerde kırılıyor. Bu nedenle, bölücü / yönlendirici kullanmak gerekiyor (6,7).
6. Minik hortumlara takılan seri musluk. Turuncu başlık 2lt/s. Gri başlıklı 4lt/s olanlarda var. Benim için fazla.
7. "T" Bölücü / yönlendirici
8. "L" Bölücü / yönlendirici
9. Başlık adaptörü. Sadece başlık olarak satılan parçaları (13,14,15, ve 17) mini hortumlara 6 numara gibi takmak için kullanılıyor.
10. Musluk sonu tıpası.
11. Hortum sonu tıpası.
12. Açma kapama vanası. Bu benzer bir de debi ayarlayıcı var. Ama bu da aynı işi görüyor.

Bundan sonraki başlıklar büyük boy hortum saplanarak ya da 9 numaralı adaptör ile küçük hortumlara monte edilerek kullanılıyor. Dileseniz, küçük boru hortumun çapı ile aynı olduğu için direk hortumn sonuna da takılabiliyor.

13.Büyük hortum saplanarak takılan 4lt/s başlık.
14. 360 derece sulama spreyi. 27 metre atabiliyor!
15. 90 derece sulama spreyi. 5 metre atabiliyor!
16. başlık temizleme aracı
17. Micro mist (sisleme başlığı). Ben bunları yurt dışından almıştım. Henüz Türkiye'de yok. Gardena yetkilileri ile görüştüm. Getirteceklerine söz verdiler.


parçalar böyle.

2. bölümün sonu
Taylan

Eklenti 29480

Eaglion 02-02-2008 18:02

Resim 2-örnek Montaj
 
1 Eklenti(ler)
Burada size basitçe nasıl monte edilebileceğini göstermek için ufak bir sistem kurdum. Altlarında da monte edilmemiş halleri görülüyor.


1. Pompadan gelen suyu ayarlamak için adaptör takılıyor.
2. Vana sistemde ihtiyaç duyduğunuz her hangibir yerde olabilir.
3. Normal damlatma musluğu.
4. Bu noktadan sonra iki hat isteniyorsa "T" Bölücü / yönlendirici. Yukarıya doğru da bir sistem kurulduğunu düşünün.
5. Keskin dönüşler için "L"
6a. Direk adaptöre takılmış sprey / sisleme/ damlatma başlıkları.
6b. Başlıklar, şekildeki gibi direk adaptöre vidalandığı gibi dilerseniz araya kısa bir hortum da koyabilirsiniz. BEKTAŞ BEY; Sizde bu şekilde sistemin geri kalan kısmını toprağa gömüp bu noktalarda yüzeye çıkarmak için kullanabilirsiniz.
7. Sistemin verimli çalışması için hortumları içerisinde 1-2 bar su basıncı gerekiyor. eğer sistemin sonunu kapatmazsanız bu mümkün değil. Bu nedenle tıpa ile kapatmanız gerekiyor. (NOT: geçem yaz basıncı biraz düşürmek için tıpa yerine 4lt/s başlığı takmıştım. işe yarıyor)
8. Sistemin en sonu bir muslukla bitiyorsa ya da bir sebepten bu musluğun devamında hattı iptal edecekseniz bu tıpa kullanılıyor.

üçüncü bölümün sonu

Eklenti 29481

Eaglion 02-02-2008 18:03

Resim 3-diğer Malzemeler
 
1 Eklenti(ler)
1.Mini boru. 15 cm, 25 m ve 50 m Lik versiyonları var.
2. Elektrik zmanlayıcı anahtar. Bendeki model en kısa 1 dk olmak üzere istediğiniz gibi ayarlanabilen 8 program sağlıyor. Bunları yapay ışığı otomatik açma kapama ve pompaları bağlayarak sulama için kullanıyorum.
3.Süs havuzu fıskıye pompası. Resimdeki 1000Lt/s. bende bir de 600lt/s olanı var. Az sayıda muslukla beraber azar azar damlatma için uygunlar ancak özellikle spreyleme için sistemden heçen su hacmi değil basıncı önemli. Bu pompalar yeterli basınç sağlayamıyorlar. fiyatları da yaptıkları iş için pahalı. En basiti 50ytl en phalısı 700ytl. Ben dalgıç pompası kullanmaya başladım. 1,5 bar basınç sağlıyor ve sadece 45ytl.


Daha önceki mesajımda da belirtmiştim. Eğer sulama yapacağınız yerde bir musluk varsa, Bu iş için özel sulama zamanlayıcı saatler var. En idail bunlar. Elektrik kesintisi de risk oluşturmuyor. Fiyatları 150-250 ytl gibiydi.

Dördüncü bölümün sonu.

Eklenti 29482

Eaglion 02-02-2008 18:05

Resim 4-ev Içi Düzenek
 
1 Eklenti(ler)
Burası bizim evin başka hiçbir işe yaratamadığımız cumba benzeri bölümü. Neden sera yaptığımı şimdi sormayın. Uzun hikaye.


1. Işık ve Pompları Zaman saatlerine takılıyor.
2. Dalgıç pompası bir su tankına daldırılıyor. Bu tank 35 lt.
3. uzatma bölümünün ucunda bir basınç ayarlama vanası var (detaylı resim ileride).
4. İlk musluk dışarıdaki ağaçta. Bunun spreylenmesi gerekmiyordu. Şişlerin arkasında ise T yönlendirici ve vana var.(detaylı resim ileride).
5. Her nekadar sağlı solu güneş ışı versem de, ilave büyüme ışığı gerekiyor. 2x20 W floresanlar günde 14 saat.
6. Spreyler giden hat.
7. Arada saksı bitkileri de günlük tadımlık sularunı alıyor.

Beşinci bölümü sonu

Eklenti 29483

Eaglion 02-02-2008 18:06

Resim 5 Ve 6
 
2 Eklenti(ler)
RESİM5
Pompa daha yakından

RESİM 6
1. Pompanın basınç ayrlama vanası. Hem daha sonra gelen sistemin adaptörünün zorlanması engelliyor hem de ince ayar sağlıyor

Altıncı bölümün sonu

Eklenti 29484

Eklenti 29485

Eaglion 02-02-2008 18:08

Resim 7
 
1 Eklenti(ler)
1. İlk musluk.
2. Sabitleme kazığı
3. Musluğun ucuna taktığım ara hortum. Gerekli değil. Mekanik ve tasarımsal sebeplerle orada.
4. "T" yönlendirici. Yukarıya giden hat önce spreylere sonra da saksı çiçeklerine gidiyor. Yüksek basıncı korumak için vana öncesinde.
5. Açma kapama vanası. Genelde ya kapalı ya da yarı açık. Günde 3 defa sisleme yapıyorum. Aynı sıklıkta sulama fazla.

Yedinci bölümün sonu

Eklenti 29486

Eaglion 02-02-2008 18:09

Resim 8 Ve 9
 
2 Eklenti(ler)
RESİM 8
Spreylerin yakından görünüşü. burada da özellikle ara hortum kullandım. Yoksa su havalandırma için açık bıraktığım seracığın tavanında dışarı gidebiliyor.

RESİM 9
Seracığın içindeki düzenek. Bu saksılar mecburiyetten yaptığım erken budama sonucu aldığım çelikler (ya tutarsa diye ektim) ve yeni filizlenen tohumlarımı barındırıyor. Daha yeni köklendikleri için cok fazla sulama istemiyorlar. Yaprakları korumak için sisliyorum. Farkındaysanız sadece 4 saksıcığa su gidiyor.Hattın en sonunda hortum tıpası ile hat kapanmış durumda.
Kazıklar alçak saksılar için uzun. tam saplanmıyor. Bu nedenle köpüğe saplıyorum. Böylece gerekirse saksıları çevirirken toprak da zar görmemiş oluyor.

Sekizinci bölümün sonu

Eklenti 29487

Eklenti 29488

Eaglion 02-02-2008 18:11

Resim 10 Ve Uyarilar
 
1 Eklenti(ler)
Bu da son bölüm:p


RESİM 10
Bunlarda düzeneğin sonundaki difenbahya (resimde sadece arsız ot çıkmış) ve kauçuk.
1. Son musluk.
2. Son musluğa takılmış musluk tıpası.

DÜZENEĞİ AĞAÇLARA BAĞLAMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER.
Her ne kadar bizim işimizi görse de bu sistem bonsailer için tasarlanmamış. Bu nedenle takar takmaz garantili verim sağlamak mümkün değil. Sistemi öncelikle kendi ihtiyaçlarımıza göre ayarlamamız gerekiyor.

1. Sistemi kurmadan ince en az bir hafta süreyle her bir saksınıza günlük ne kadar su verdiğinizi not edin.
2. Mümkünse saksıları az su gerektirenler ve çok su gerektirenler olarak ayrı ayrı yerleştirin.
3. Saksılar arasındaki mesafeyi ölçün ve düzeneği nasıl kurabileceğinizi hesaplayın. Gerekiyorsa kağıt üzerine çizin.
4. Düzeneğin monajı ve çıkarılması biraz güç gerektiyor. Sonra bir anda kurtuluyor. Sakın mantajı saksıları arasında yapmaya kalmayın. Ağaçlara zarar verme olasılığınız yüksek.
5. Düzeni dışarı kurdunuz. Saksılara bağlamak için acele etmeyin. Her bir musluğun altına küçük birer plastik bardak yerleştirerek, bir hafta süreyle test edin. Her bir saksıya denk gelecek musluk o saksının ihtiyacına uygun mu su veriyor karşılaştırın.
6. Her şey düzgün. Ozaman dışarıdaki düzeneği saksılara bağlayabilirsiniz. Tekrar monte ederken mümkün olduğu kada büyük parçalar halinde taşıyın. Bağlantı gerektiren bölümler saksılardan uzak yerlerde olsun. (Bkz. 4)
7. Şimdi kazıkları kullanarak sabitleyin.

Umarım yaralı olmuştur.

Sevgiler, başarılar.
Taylan Benker.

Eklenti 29489

voodoobaron 06-07-2009 23:45

alla helal olsun Sayın Eaglion.
Nefis anlatım ve detay için.

Benim şu an böyle bir düzeneğe ihtiyacım olmamasına ramen.
Eminim farklı ölçeklerde ve mekanlara uygulamak için insanlar bundan faydalanır.

Yakında siz budama robotu bile yaparsınız bence.

Emee saygı!
Teşekkürler Saygılar..

ertu8276 30-09-2015 12:03

Dalgıç pompa yerine yerine akvaryum filtrelerini de kullanabilirsiniz. Maliyeti düşürmek amaçlı dalgıç pompanın fiyatını bilmiyorum ama :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024