agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bakım ve tedaviler (http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/)
-   -   Güneş ihtiyacını karşılayamayan, gölgede kalan bitkiler için bakım (http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/44706.htm)

Delete 23-03-2021 15:25

Güneş ihtiyacını karşılayamayan, gölgede kalan bitkiler için bakım
 
Güneş eksikliğini giderici bir ilaç gübre benzeri alternatif bir çözüm var mı?

166.0163 31-03-2021 11:39

D vitamini hiç duymadım

Bazalt 31-03-2021 12:48

Bazalt tozu kullanın, hem de gözünüz kapalı :) Maceraya lüzum yok...

Doku_Kültürcü 31-03-2021 14:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delete (Mesaj 1604690)
Yan tarafımıza yeni bir bina yapıldı, ağaçlar gölgede kaldı, ağaçlar ve çalılar için güneş eksikliğini giderici bir ilaç gübre benzeri alternatif bir çözüm var mı?

Bahçede bulunan bitkiler:
Lavanta, Biberiye, Defne, Kekik, Sarmaşık gül, Gilaburu

Bina sahibiyle anlaşıp bina yüzünün beyaz boya ile boyanmasını sağlayabilirsiniz. Bu ışığı yansıtacağı için fotosentez durumunu düzeltebilir. Bunun dışında bitkiye uygulayacağınız kimyasal bir madde alternatifi malesef yok.

HAWAii MiAMi 02-04-2021 12:27

Direk güneşi yarım saat görse yetiyormuş çoğu bitki, gündüz aydınlığı bitkilere yeter, eğer çok karanlık değilse şayet, bakımını iyi yapın iyi olur.

Hörmetler 26-06-2021 17:30

Toprağa hümik asit verin, o hepsini otomatik halleder, bana da dua etmeyi ihmal etmeyin...

Doku_Kültürcü 26-06-2021 21:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hörmetler (Mesaj 1608649)
Toprağa hümik asit verin, o hepsini otomatik halleder, bana da dua etmeyi ihmal etmeyin...

Çaya çorbaya limon yaklaşımı bu konuda geçerli değil. Humik asit, toprakta iyon değişim kapasitesini artırır. Bitki daha kolay mineral madde alır ama ışık az ise bu maddelerin işlenmesi de o derece az olur. Mesela, Karadeniz bölgesinde yetiştirilen satsuma ile güneşi daha çok alan Antalya'da yetiştirilen satsumayı kıyasladığımızda, (suda çözünen madde miktarı Brix açısından), Antalya'da üretilen satsumanın daha kaliteli olduğu görülür.
Sonuç: Işığın yerini hiçbir şey alamaz, ışığın alternatifi yok.

Doku_Kültürcü 03-08-2021 00:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delete (Mesaj 1609423)
Peki ekvatoral iklimlerde güneş yıl boyu binde bir 5 dakka ya açar ya açmaz, ekvatorda yetişen portakallar bizim Adana dakinden bin kat leziz ve aromatik, ee evet?

Ekvatorda güneş ışınları buluttan süzülüp gelse bile, ışık dik geldiği için Adana koşullarına göre daha fazla aktif fotosentez yapar ve Adana koşullarından daha kaliteli ürün verir.

Doku_Kültürcü 03-08-2021 18:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Seracılık (Mesaj 1609441)
iyi bir tahmin, ancak alakasız, bulut varsa güneşin nerden vurduğunun önemi yok, kaldıki akdeniz ülkelerinde yıllık aydınlık güneş debisi tropiklerden çok yüksektir, mevzu güneş değil kanaatimce toprak kalitesi sürekli yağış var ve bitkilerin strese gireceği sıcaklık farkı yaşanmaz; bu değişimleri gece ve gündüz neredeyse eşittir, atıyorum adana gündüz 50 °C gece & 20 °C ise, ekvatoral iklimde en yüksek gündüz 30 °C & gece de 27 °C dir.

Asıl önemlisi ise o topraklar organik maddece zengin, daha vahşi hayat. Buradaki topraklar yerleşim yerleri ile iç içe, artık kırsal kalmadı denecek kadar şehirleşme arttı.

Dünyaya ulaşan Güneş ışık tayfı (spektrumu) açısından bakıldığında ultraviyole bölgeden başlar ınfrarared bölgeyi de kapsayıp biter. Infrared ısı ışınları olarak adlandırılabilir ve atmosferi ısıtır. Güneşin ultaviole tayfı- görünür bölge tayfı-infrared bölge tayfı oranları sabittir. Yani ınfrared tayfı girip sıcaklığı artırıyorsa bu ışına eşlik eden ultraviole ve fotosentez açısından aktif olan görünür bölge tayfı da girip yeryüzüne ulaşıyor demektir. Buluta çarpıp saçılsa bile yer yüzüne ulaşan ışın miktarı oldukça yüksektir.Güneş ışığının uzaydan atmosfere girip ekvatora dik açıyla çarptığı noktadaki yoğunluğu aynı boylam üzerinde kutuplara doğru gidildikçe azalır. Bu, lise genel coğrafya bilgisi. Ekvatorda bitki daha fazla ışık alır daha fazla fotosentez yapar, tarım ürünleri içerdikleri toplam suda erir kuru madde açısından daha zengindir. Türkiye'den örnek verirsem, Antalya'da (Ekvatora daha yakın) yetişen satsuma mandalini, Karadeniz bölgesinde (Kuzey kutbuna daha yakın) yetişen satsumaya göre daha kalitelidir. Şunu da belirmekte fayda var, Üç Yapraklı anacı olmasaydı Karadeniz Bölgesinde satsuma yetiştirilemezdi. Üç Yapraklı anacı, kışın yapraklarını döker, bu özelliğini üzerine aşılanan türe de aktarır. Üç Yapraklı üzerine aşılanan tür, zorunlu olarak kış dinlenmesine girer.
Ziraat fakültesinde lisans üstü dersler arasında topraksız tarım dersi vardır. Bu derste organik maddenin izinin bile bulunmadığı sıvı kültür koşullarında üretilen domateslerin organik kültürle yetiştirilen domatese kıyaslaması yapılır. Sıvı kültür domatesinin kalitesinin daha iyi olduğu bu derslerde öğretilir. Dahası, organik madde miktarının belli bir düzeyin üzerinde olması yetiştirilen bitkinin mikroorganizma artışının çok fazla olması nedeniyle ölmesiyle sonuçlandığı belirtilir.

Doku_Kültürcü 03-08-2021 20:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delete (Mesaj 1609447)
Benimde bişey dikkatimi çekti, yerleşim alanlarında neredeyse bina aralarında kuytuda kalıp hiç güneş görmeyen çok sayıda sağlıklı ağaçlar var devasa.
Mesela gölgede bir bitki dev gibi iştahlı büyürken; bir bakıyorsun bir arka sokakta aynı tür bitki güneş görüyorken pek gelişmiyor.

Temel bitki fizyolojisi dersi konusu. Işık büyümeyi sağlayan hormonu bloke eder.
Az ışık alan bitkiler boylu olur. Basit bir deney yapalım. İki adet aynı ağırlıkta fasulye alın. Bir gece öncesinden ıslatın. Ertesi gün ayrı saksılara, ıslak perlit içine uzunlamasına ekin. Bu saksılardan birini karanlıkta, diğerini de ışık alan yerde bırakın. Sulamayı ihmal etmeyin. 5-6 gün sonra bitki boylarını ölçün. Karanlıkta tuttuğunuz, renksiz ama daha uzun boylu olacaktır.

Yalan Dolan 06-08-2021 16:44

Ekvatorda kış yok hep sıcak ondandır, ayrıca ekvatorda ve tropikal yerlerde turunçgil yoktur, özelliklede ticari boyut da hele hiç, turunçgiller ekseri çinde ağırlıklı plantasyon olarak ticari boyutda vardır.

Doku_Kültürcü 06-08-2021 18:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yalan Dolan (Mesaj 1609480)
Ekvatorda kış yok hep sıcak ondandır, ayrıca ekvatorda ve tropikal yerlerde turunçgil yoktur, özelliklede ticari boyut da hele hiç, turunçgiller ekseri çinde ağırlıklı plantasyon olarak ticari boyutda vardır.

https://knoema.com/atlas/Ecuador/top...uit-production

KüRESEL lSlNMA 16-10-2021 18:30

Sanırım aydınlık ve camlardan duvarlardan yarı yansımalar gibi etkenlerle, gündüzün etkisinden ışınları yeteri kadar temin ediyor şehir bitkileri, bir şekilde alıyor ihtiyacı olan payı.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024