agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bakım ve tedaviler (http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/)
-   -   Bonsai yaprak sararması (http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/33093.htm)

erdklc 12-11-2013 19:12

Bonsai yaprak sararması
 
1 Eklenti(ler)
benim pinus mugo bonsaimde yapraklarda sararma başladı. kuruyup ölecek diye korkuyorum. 4-5 günde bir suluyorum. balkonda iyi güneş ışığı alan bir yerde tutuyorum. neden böyle oldu anlamadım. ne yapabilirim? yardım ederseniz sevinirim

Sakaki 12-11-2013 20:53

Mugo çamlarla ilgili olarak tourkana size daha iyi yardımcı olacaktır ancak bir şeyi belirtmeden geçemeyeceğim: Çamlarda bu tür sorunlarla karşılaşıldığında genelde sorunun görsel anlamda ortaya çıktığı zaman yerine en az birkaç ay öncesini sorgulamak gerekiyor. Ölmüş bir ibrelinin öldüğünü anlamak bazen 5-6 ay bile sürebiliyor ve bu genelde kök sisteminden kaynaklı bir sorun oluyor.

erdklc 12-11-2013 21:01

yorumunuz için teşekkürler. ağaç 1 aydır bende. öncesini malesef bilmiyorum. 8 yıllık bir bonsai olduğu söylendi bana. inşallah yardım edecek birileri çıkar

erdklc 12-11-2013 21:14

1 Eklenti(ler)
fotoğraf

erdklc 12-11-2013 21:18

1 Eklenti(ler)
fotoğraf 2

tourkana 13-11-2013 11:14

Bu benim ağaçlarımdan, sararanlar genelde eski yıl iğneleri olur, o bölgelere ışık ve hava girişi olmadığı için olan sararmalar normaldir.
Ağacınızda bazı sürgünlerde tomurcuk etrafında sararmalar var, genele yayılmadığını görüyorum. Işığı alabileceği ve hava akışının olduğu bir yerde bulunması gerekiyor bu ağacın.

Siz yine de düzenlenecek bonsai toplantılarından birine getirin, daha net görüp müdahalede bulunalım, ya da telafi edelim bir hata varsa. :)
Telleme ve budama ile ilgili de birkaç işlem yapmalıyız, ağacınızın formu çok güzel ..

erdklc 13-11-2013 15:16

Çok teşekkür ederim. İnşallah gelmeye çalışacağım

erdklc 13-11-2013 18:29

arkadaşlar saçma olur mu bilmem ama, bi sorum olacak. güvercin besleyen arkadaşlarım var. onlardan biraz kurumuş güvercin gübresi isteyip saksıya serpsem yanlış birşey yapmış olur muyum? yoksa bi faydası olur mu? teşekkür ederim

tourkana 14-11-2013 10:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erdklc (Mesaj 1218128)
arkadaşlar saçma olur mu bilmem ama, bi sorum olacak. güvercin besleyen arkadaşlarım var. onlardan biraz kurumuş güvercin gübresi isteyip saksıya serpsem yanlış birşey yapmış olur muyum? yoksa bi faydası olur mu? teşekkür ederim

Gübreler, gelişim dönemlerinde olan bitkilere destekleyici etkisi olur,
şimdi ağaçlar uykudalar dolayısı ile gübrenin bir faydası olmayacaktır. Geldiğiniz zaman ben size balık gübresi vereyim, bahar başında tatbik edersiniz, uç kısımdaki sararan sürgünleri kesin geridekilerde bir sorun yok diye gözüküyor.

erdklc 14-11-2013 12:54

çok teşekkür ederim

erdklc 16-11-2013 21:30

arkadaşlar ağacımda alt dallarda daha çok olmak kaydıyla sararmalar devam ediyor. hava ve ışık alan bir yerde duruyor. az suluyorum. normal gözükmüyor. bu mevsimde bu konuda ne yapabilirim ki? sararanları kesiyorum sadece. acaba yaprak mı döküyor? bi türlü anlamadım, inşallah ölmez.

sedag 06-12-2013 08:53

Bonsai severler merhaba günlerdir bonsaimin sararmasından resmen kendimi hasta ettim çünkü ilk defa bir çicekle **** ağaçla bu kadar meraklıyım ..evet sorun devam etmekte ama hızı sanırım yavaşlıyor ve en güzelide bugün dogum günümde bonsaim bana ilk çiçegini hediye etticok mutlyum palasmak istedim

sedag 06-12-2013 08:55

2 Eklenti(ler)
Sanırım yerini sevdi..

Sakaki 06-12-2013 09:31

Sn sedag,

Bitkiniz hassas bir tropik tür. Isı, ışık, nem ihtiyacını kışın buna göre karşılamaya çalışmalısınız. Eğer marketten aldığınızdan beri toprağını değiştirmediyseniz büyük ihtimal çok su tutucu bir karışımın içinde ekili haldedir şu anda. Dolayısıyla eğer oda sıcaklığı yeterince yüksek değilse, sulama konusunda çok titiz olmanızı öneririm.
Bu bitkiden yetiştiren bir kaç arkadaşımız daha var. Onların deneyimlerinden de faydalanmanızda yarar var.

sedag 06-12-2013 11:30

Sn sakaki
Bitkiyi eşim sera gibi ortamı olan bir yerden almış .toprağın değişmesi gerekiyormuydu bilmiyorum geldiği gibi duruyor sararmanin suyla ilgili oldugunu burdan duydum ve su vermeyi kestim .evimiz sıcak ama nem doğal olarak yok. şimdi toprağin üstü kurumuş ama bitkiyi biraz oynatınca dibindeki toprak koyu ve nemli .aslinda saksınıñ altinda taş falan varmı bilmiyorum ..marketen bonsaı toprağı alarak değişim yaparsam olurmu ve toprağın altına çakıl taşı koymalımıyım . aydınlatırsanız sevinirim .ilginize teşekkür ederim

Sakaki 07-12-2013 11:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sedag (Mesaj 1227080)
Sn sakaki
Bitkiyi eşim sera gibi ortamı olan bir yerden almış .toprağın değişmesi gerekiyormuydu bilmiyorum geldiği gibi duruyor sararmanin suyla ilgili oldugunu burdan duydum ve su vermeyi kestim .evimiz sıcak ama nem doğal olarak yok. şimdi toprağin üstü kurumuş ama bitkiyi biraz oynatınca dibindeki toprak koyu ve nemli .aslinda saksınıñ altinda taş falan varmı bilmiyorum ..marketen bonsaı toprağı alarak değişim yaparsam olurmu ve toprağın altına çakıl taşı koymalımıyım . aydınlatırsanız sevinirim .ilginize teşekkür ederim

Sn sedag,

Size özetle bazı bilgiler veriyorum:

Işık gereksinimi - Eğer iç ortamda bakıyorsanız/bakacaksanız bitkiniz yaklaşık 1000 lükslük bir ışığa ihtiyaç duyacaktır. Tipik bir ofis/oda ortamının aydınlık değeri yaklaşık 400 lükstür. Güneşli bir havada dış ortamdaki aydınlık değeri ise 32,000 ila 100,000 lüks arası olacaktır. Yani eğer içeride bakacaksanız bitkiniz için en ideali onu bir pencere kenarına yerleştirmek olacaktır.


Sulama ihtiyacı - Toprağının hafif nemli tutulması önerilir ancak bu çok ıslak kalması anlamına gelmez. Eğer toprak çok ıslak kalırsa kök çürümesi başlayabilir. Daima drenajı iyi olan bir karışım kullanın. Fukien tea bitkinizi asla saksısını suya daldırarak sulamayın. Kışın sulamayı, yaz aylarına göre daha da azaltmanızda fayda var. Eğer bulunduğu ortamda nem sağlayabilirseniz bu daha iyi olacaktır.

Isı gereksinimi - Fukien tea soğuk ve karlı bölgeler için ideal bir tür değildir. Fukien tea için bulunduğu ortam ısısının 18 derecenin altına pek düşmemesi gerekir. Sıcak yaz aylarında ise su ihtiyacını yeterince karşıladığınız sürece sıcaklık pek sorun olmaz.


Toprak değişimi - Gerekli ısı, ışık ve nem koşullarını sağladığınız sürece her zaman (kökleri aşırı hırpalamamak kaydıyla) toprak ve saksı değişimi yapabilirsiniz. Saksı/toprak değişiminden sonra bir kaç hafta gübre/besin vermemekte fayda var.


Çakıl taşlarına gelince: Aktaracağınız daha geniş bir saksının dibine çakıl taşları koymanız elbette drenajı düzenleyeceği için faydalı olacaktır.

Kullanacağınız toprak karışımı için kesin bir reçete vermek doğru olmaz. Besin ve gübreyi siz vereceğiniz için toprak karşımının besin içermesi konusunda endişelenmeyin. Toprağı suladıktan sonra suyun 10-15 saniye sonra saksıyı alttan terk ediyor olması, hazırladığınız toprak karışımının iyi bir karışım olduğu anlamına gelir.

Son bir not daha: Sıcak yaz aylarında bitkinin sulama ihtiyacı daha fazla olacaktır.

Umarım bu bilgiler size yeterli gelir :)

Bol şans.

erdklc 09-02-2014 13:47

resimlerini eklediğim pinus mugo çam ağacımda ne yaptıysam yaprakların kurumasını engelleyemedim. az suladım, havadar bir yerde güneş almasını sağladım ama nafile. şu an tamamen kurumadı ama herhalde tamamen kuruyup ölecek. sanırım yapılacak birşey yok

ParalelEvren 08-03-2014 12:48

merhaba arkadaşlar , zeltova agacım bir yandan yaprakları sararıyor bir yandan kuruyor bir yandan da yeni yapraklar çıkartıyor,suyunu filan veriyorum normal seyirinde neden olabilir bu durum acaba?

Sakaki 08-03-2014 12:50

Bitkinizin bir resmini detaylı olarak çekip yüklemeniz mümkün mü sn ParalelEvren; hem dal ve yaprakların, gövdenin ve en önemlisi de saksıdaki toprağın net ve detaylı bir görüntüsü?

Bir de mümkünse nasıl bir ortamda baktığınız ve bu sorunla karşılaşmadan önce varsa yaptığınız müdahaleleri yazarsanız daha net fikir sahibi olabilir ve yardım edebiliriz.

ParalelEvren 08-03-2014 14:17

fotografları cektım fakat yuklıyemıyorum hata verıyor?

ParalelEvren 08-03-2014 15:06

fotograflar
 
5 Eklenti(ler)
ılk fotografda sararan bır kac yaprak bellı oluyor. toprakdada sararan düşmüş yaprakalr mevcut , ben bı yaklasık 10gundur bakıyorum bu zeltovaya cıcekcıden aldım kendısını 15yasında bonsaıyede kendısıyle basladım geldıgı gun topragı nemlı olmasına ragmen bı sulama takvımı olusturmak ıcın sulamıstım kendısını sonra ıste sararmaya basladı yapraklar dokununcada düşüyordu sararn yapraklar bugun topragının brz kurudugunu farkedıp gene suladım , suanda sararmıs yapraklar hala var ama suan dokununca dusmuyorlar brıde suan kurumus bır ıkı yaprakda gordum ama buna nazaran agac aynı zamanda cok yesıl ve sureklı yenı yapraklar acıyor, topragını degıstırmedım ıyıde oldugunu dusunmuyorum suan topragının sulayınca su tabaga ınmıyor, agac ıse dırek gunesın altında degıl ama aydınlık bır ortamda odada, lutfen yardımcı olun.

Sakaki 08-03-2014 23:39

Sn Paralel Evren

Gördüğüm kadarıyla ağacınız şu an sağlıklı. Dal ve sürgünler gelişirken geride kalan eski/ ilk yaprakların sararıp düşmesi normal. Bu ayrıca ağacın iç kısımlarında kalan ve bu sebeple ışık fazla alamayan yaprak ve sürgünlerde de görülür.

Toprağınıza gelince, yukarıda "şu an sağlıklı" dememin sebebi de toprağınızın pek uygun olmayışından. Anladığım kadarıyla toprağınız fazla su tutuyor ve fotoğraftan bana sanki ağırlıklı olarak torf gibi geldi. Suyu / nemi uzun süre tutan toprak ileride bitkinizin köklerinde çürümeye neden olabilir.

Toprak değişimi için artık biraz geç, o sebeple sulamayı dikkatli devam ettirin. Sadece toprak kurumak üzereyken su verin ve toprağımızın çok nem tutucu olması nedeniyle suyu aşırı vermeyin. Bu arada doğru toprak karışımları hakkında bilgi edinin.

Ağacınız bir dış mekan bitkisidir normalde. Mümkünse baharı ve yazı dışarıda geçirmesine izin verin, aksi halde sağlığı olumsuz etkilenebilir. Kışın aşırı soğuklarda içeri alabilirsiniz.

Başarılar.

ParalelEvren 09-03-2014 00:11

Teşekkürler

badrobot 09-03-2014 10:20

Bu ağacın hem sağlığı (ışık ve hava) hemde şekil olarak bir forma girmesi için acilen çok iyi bir telleme yapılaması gerekiyor. Eğer zaman için dallar daha kalınlaşırsa dalların eğilip bükülme şansı pek kalmayacak. Kalın dallarda tellemez değil ama kalın dalları telledikten sonra bükme ve eğme işlmelerinde kırılma riski çok büyük oluyor. Ana dalların acilen tellemenmesinde fayda görüyorum.

melancholyyy 07-07-2014 15:27

Merhaba,

benimde zelkova türünden bir bonsaim var. ağaç yeni yaprak çıkarıyor ve 2-3 yaprak açtıktan sonra çıkan yaprak kararıyor ve çürüyor. Uzun bir süredir bu şekilde ve ölmesinden korkuyorum.

Toprak değişimi iyi gelebilir diye toprağını değiştirdim ve o esnada çürümüş kökler olduğunu farkettim. Toprak olarak bir araziden aldığım kara toprak, hazır toprak kullanmıyorum.

Öneri ve bilgi rica ederim.

Yukle.TC | Resim | Resim Galerisi | Resimler | Resim Ykle

Yukle.TC | Resim | Resim Galerisi | Resimler | Resim Ykle

Yukle.TC | Resim | Resim Galerisi | Resimler | Resim Ykle

Yukle.TC | Resim | Resim Galerisi | Resimler | Resim Ykle

Sakaki 07-07-2014 16:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi melancholyyy (Mesaj 1303421)
Merhaba,

benimde zelkova türünden bir bonsaim var. ağaç yeni yaprak çıkarıyor ve 2-3 yaprak açtıktan sonra çıkan yaprak kararıyor ve çürüyor. Uzun bir süredir bu şekilde ve ölmesinden korkuyorum.

Toprak değişimi iyi gelebilir diye toprağını değiştirdim ve o esnada çürümüş kökler olduğunu farkettim. Toprak olarak bir araziden aldığım kara toprak, hazır toprak kullanmıyorum.

Öneri ve bilgi rica ederim. Resim ekleyeceğim ama pek bilgim olmadığı için ekleyemedim. bu konuda da ayrıca yardım rica ediyorum. kopyala yapıştır yapamadım.

Yeni kullandığınız toprak sadece tarla/bahçe toprağı olarak bildiğimiz topraksa, kök çürümesine neden olan toprağın özelliğinden biraz daha iyi olsa da yine de iyi sayılmaz. Kök çürümesinin nedeni geçirgen olmayan yani fazla su tutucu toprak olduğundan, köklerin rahat edeceği, drenajı iyi bir toprak karışımı kullanmanız gerekirdi.

Bununla ilgili bilgileri forumumuzda bonsai bölümünde bulabilirsiniz.

melancholyyy 08-07-2014 06:36

anlıyorum, bonsai için yeni bir toprak almamda fayda var anşılan, bu arada resimleri ekledim. Farklı bir sorun olup olmadığı hakkında görüşünüzü rica ederim.

shellomen 08-07-2014 09:42

Bu işte bende acemiyim ama aynı sizin izlediğiniz yol ile ben bi tane bonsai kuruttum ve kurtaramadım. Umarım siz kurtarırsınız bu güzel ağacı.

melancholyyy 08-07-2014 09:57

umarım :(

badrobot 08-07-2014 10:20

Sn.melancholyyy.
Bonsai aşamasında ağacın kök terbiyesi (kök budaması) uygulaması olmazsa olmazlardan biri...çünki ağacın o koca bedeni eninde sonunda kendisi için çok sığ ve dar bir saksıya girecek nihayetinde.
İşte tüm problemlerde bu aşamada katlanarak büyüyor. Kökleri küçültülerek sığ saksıya giren ağaç her türlü olumsuzluğa karşı çok hassaslaşıyor, en ufak bir enfeksiyondan, az bir susuzluktan, bakım hatasından doğabilecek bir hastalığın ilk aşamalarında ağaç hemen ölüveriyor. Bunun ilk sorumlusu kötü topraklardır.

Peki iyi toprak nedir?
-Direnajı maksimuma çıkarmak için bol taş malzemeli,
-Zararlı bakteri ve mantar oluşum ortamını minumuma indirgemek için İnoganik toprak karışımı,
içeren topraklardır.

Toprak karışımları kişiden kişiye değişkenlik göstersede temelde yukarıda saydığım ortamları sağlanması beklenir.
Benimde kullandığım toprak karışımlarında malzemenin %60 taş içeriklidir. %20 İnorganik toz içerik, %20 fabrikasyon torf (tek Organik madde).


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024