agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bakım ve tedaviler (http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/)
-   -   Bonsai gübrelemede gübre kekleri. (http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/26482.htm)

dolunay54 02-03-2012 17:03

Bonsai gübrelemede gübre kekleri.
 
1 Eklenti(ler)
net de gezerken rastladığım bir fotoğrafı paylaşmak istedim fotoğrafta saksıda ağaçların altında kahverengi bir şeyler varacaba bu sulama veya gübreleme için yapılan bir şey midir bilgisi olan varmı??

bonsaisan 02-03-2012 19:57

O kahve rengi duran plastik sepetlerdir ters şekilde konur içerisinde organik gübre kekleri vardir amaç bu kekleri kuş ve diğer canlılarda dan korumak ve sulamasırasında suyun etkisi ile saksıdan düşmesini engeller

Nail Sarı 03-09-2013 12:53

Ben ağaçlarım için kendi gübremi yapıyorum. Yabancı kaynaklı sitelerdeki ağaçları inceleyecek olursanız ağaçların dibine "Bonsai Fertilize Cake" "Bonsai Gübre Keki-Topu" koyduklarını göreceksiniz. İşte ben uzun bir araştırma sonucu bu gübreyi yaptım. Yaklaşık 1 aydır ağaçlarımın dibinde bu gübreler var. Ağaçlarım çok sağlıklı. Gerekli olan tüm maddeleri içinde barındıran bu gübreyi kesinlikle tavsiye ediyorum.

Latif 03-09-2013 13:20

Tebrikler, yapimi paylasirsan sevinirim.

Nail Sarı 03-09-2013 13:27

Balık unu - Kemik unu - Ayçiçeği küspesi - NPK 17+17+17 - Zirai Kireç - ithal leonardit - İzelementler -Un - maya karıştırılarak fermante ediliyor ve istenilen boyda dilimlenelerek kullanılıyor.

memet 03-09-2013 14:16

Saksı içlerine konan bu "gübrelere?"ben çok itibar etmiyorum. Muhakkak içeriğinde ağaca yarayan elementler maddeler içeriyordur.
Peki ne kadar azot içeriyor. Hangi izelementler var, sonbahar geldi potasyum oranı ne olacak gibi sorulara bir cevap vermiyor bu "kek" ürünler.

Nail Sarı 03-09-2013 16:53

İçinde mikroorganizmalar olan bir kütle bu. Bitkiye lazım olan maddeleri mevsimine göre salınım yaparak sağlıyor. Bitkiye direk olarak sağladığı bir madde yok. Şu anda avrupa da pek çok bonsai ustası bu gübre toplarını kullanıyor.

memet 03-09-2013 17:59

Senin kopmpost ve fermente malzemelere olan merakını biliyorum.
Zevkli bir uğraş, her ne kadar benim ilgimi çekmiyorsa da.

Bu malzemenin içeriğinin de kötü olduğunu düşünmüyorum, işe de yarıyordur.
Fakat iş bonsai olunca, bazı şeyler değişiyor.

Her ağaç türünün besin isteği farklıdır. Hepsine aynı şeyi verip iyi sonuç elde etmek zor.
Yaşlı bir çam ile genç bir çamın bile besin isteği, gübre rejimi farklıdır. Zeytin farklı bir gübreleme ister, portulacaria afra farklı. Meşe farklı.

Hepsine aynı uygulamadan ortalama bir yarar elde edilir. Bu konuda uyardığım, sonrada benim ağaçlar neden büyümüyor diyenler mevcut.

Aynı ağacın bile mevsimden mevsime gübre rejimi farklıdır, "mevsime göre oradan alır" mantığı çok sağlam değil.

Yavaş salınımlı olacak,genç ağaçlar için hiç önermem yavaş salınımlı gübre kullanmayı.

Azot çabuk akar, bu malzeme ne kadar tutacak?

Gübre konusu bildiğim sürekli de araştırdığım bir konudur.

Takip ettiğim üye olduğum sitelerde kasten yanlış bilgi verildiğine de tanık olmuşumdur.
Dünyanın bütün bonsai sitelerini incelemişimdir. Acemi birinin youtub'e bolca
görüntü yükleyip sadece bu yüzden usta sanıldığına da tanık oldum.

"Avrupalı bonsai ustaları" deyimi de açıkçası çok itibar ettiğim bir kavram değil. Ben daha çok işin kolayına kaçanların ağaçlarında bu "kekler"i görüyorum.
Her fotoğraf video yükleyeni usta kabul etmemek gerek.

Nail Sarı 06-09-2013 11:54

1 Eklenti(ler)
Benim yapmış olduğum gübrenin şekli bu. Şu ana kadar herşey yolunda gidiyor.

Mine Pakkaner 07-09-2013 21:57

Yavaş salınımlı gübreler aslında pratik ürünler. Sürekli gübre vermek zahmetinden kurtarıyor. Bonsailerde besleme ciddi bir konu. Bu sebeple sürekli hangi gübreyi vereceğim, verdim mi, vermedim mi sorusuna kekler çözüm olur bence memet.

17.17.17 dengeli bir gübre, ancak kemik ve balık unlarıyla bu oran değişir. Kemik ununda % 0,7- 5 oranında, balık ununda ise % 6,5-10 azot var. Kemik unu ayrıca yüksek oranda fosfor içerir, npk olarak bakarsak 4-12-0 diye düşünelim.

Ayçiçeği küspesinde de mutlaka besin vardır. Ancak Yüksek oranda aminoasit içerir ki bu bitkiye çok fayda sağlar. Maya başlı başına fayda, bitki aktivatörü olarak çalışıyor.

Dikkat edilmesi gereken konu tarım kireci. Çünkü Colorada Üniversitesinde yapılmış bir araştırma kemik unundaki fosforun ph 7 nin altında alınmadığını ortaya koymuş. Bu durumda kireç yardımcı olacaktır. Kısaca kirecin konması çok isabetli. Ancak kekin nihai ph sı ve besin içeriği elbette her bitki için memetin dediği gibi uygun olmayabilir. Bu ziraatte de, peyzajda da karşımıza çıkan bir konu. Önemli olan genel geçer bir karışım tutturmak ve buna ek olarak özel durumlar ve mevsimler için farklı bir besleme uygulamak.

Nail çalışma ve nihai ürün için kutluyorum. Hatta ticari ambalajın üzerine bir küçük analiz sonucu da ekleyebilirsiniz. Hazırlanan gübre organomineral olmuş. Analiz yapacak pek çok laboratuar var, isterseniz yönlendiririm.

Tek katılmadığım konu bitkinin ihtiyacı olan maddeleri mevsimine göre salınım yapıp vereceği. Böyle bir şey olmaz. Bence daha sonra ürünü çeşitlendirip mevsimine göre, bitki türüne göre farklı besleme kekleri de yapabilirsiniz. Deneme sonuçlarınız da iyiymiş, elinize sağlık.

Tekrar tebrikler. Gübreleme konusunda memet gibi usta olmayanlara, yeni başlayanlara bu ürün destek olacaktır.

Sakaki 08-09-2013 20:57

Aslında benim de kullanmayı çok istediğim ve çoğu defa aklımdan geçen bir çözümdü. Mine hanımın dediği gibi sadece yeni başlayanlar için değil, ayrıca ağaç sayısı çok olan bonsaiciler için de pratik ve güzel bir çözüm.

Ancak bu keklerin saldığı bileşenler ve bunların oranları mevsime göre ayarlanamadığından ve her tür için ideal çözüm olmadığından hiç kullanmadım şu ana kadar.

Aslında Nail beyin bu gübre keklerinin farklı mevsim ve farklı ağaç türleri için değişik salınım oranlarına sahip varyasyonlarının yapılması (Türkiye'de olmasa da aslında Avrupa'da var), yani ürün çeşitliliği elde edilebilmesi halinde çok ideal bir çözüm bulunmuş olacaktır diye düşünüyorum. Örneğin; ilkbahar keki, yaz keki, sonbahar keki gibi veya azot oranı yüksek tip, fosfor oranı yüksek tip kek, vs...

Nail Sarı 17-09-2013 14:11

Mine Hanım çok teşekkür ederim.
Gübreyi hazırlarken bulduğum tarifler biraz farklılık gösteriyordu. Özellikle dikkat ettim bu farklılık ağaç türüne göre değişiyor mu diye. Hazırlayan kişiler herhangi bir ağaç türü belirtmiyordu.

Gübreleri her gün inceliyorum ve takip ediyorum. Sulama yaptığım sırada ıslanıyor bir sünger gibi suyu içine çekiyor. Sonrasında içindeki mikro organizmalar bu nem ile hareketleniyor ve kuruyana kadar çalışmaya devam ediyorlar. Sonraki sulamayla mikro organizmaların dönüştürdüğü maddeler toprağa karışıyor. Çok çok yavaş çürüyen ve dönüşen bir organik yapı gibi sanki.
Ayrıca gübrelerin toprakla temas ettiği yüzeylerde organizmaların izlerine rastlayabiliyorsunuz. Gübreleri kaldırdığım zaman simsiyah humuslu bir toprak görünümü oluşuyor. Çok çok az küf benzeri oluşumlarda olabiliyor.
Ayrıca bu gübre keki içeriğini hangi ziraat mühendisine bahsetsem heyecanlanıyor. Evde mi yaptın bunu diye şaşırıyorlar.
Bu sezon koca bir kasa dolusu gübre yaptım. Önümüzdeki sezona hazırım.

Mine Pakkaner 17-09-2013 14:46

Ben de ruhsatlı tescilli gübre üreticisiyim biliyorsunuz. Dolayısıyla konuya hakimim. Yaptığınız çalışmayı son derece takdire şayan buluyorum.
Daha önce de dediğim gibi bir gübre analizi yaptırmanızda fayda var. Çünkü içine kattığınız organik maddelerle birlikte oran değişir.

Tekrar kutlarım. Bir boşluğu dolduracaksınız.

Nail Sarı 19-09-2013 10:24

1 Eklenti(ler)
Gübremin saksıdaki görüntüsü. Alıştırma saksısındaki Ardıç ağacımın keyfi yerinde.

tourkana 19-09-2013 13:56

Nail , kekin kapladığı geniş yüzeysel alan sulama ile ilgili problem yaratabilir mi, hele daha küçük bonsai saksılarında. ?

Nail Sarı 19-09-2013 14:49

Sulama şekline göre değişebilir. Senin saksılardaki gübrelerden bahsediyorsan onlar biraz büyük geldi zaten. Boylarını küçülterek saksıya yerleştirmek lazım.

nicholai hel 20-09-2013 09:56

Bu tür yavaş salınımlı gübreleri eskiden çeşitli bitkilerde kullanmama rağmen bonsai adaylarımda hiç kullanmadım, biraz çekindim.

Yalnız son bir yıldır oldukça dikkatimi çekiyorlar ve bu süre içinde 3-4 kez Biogold siparişi vermeme bir tık kala vazgeçip geri döndüm.

Hala sıvı gübreleri kullanıyorum ama önümüzdeki bahardan başlayarak en azından bazı türlerde bu kekleri mi denesem diye düşünmekten de kendimi alamıyorum.

Nail Bey emeğiniz ve ortaya çıkan başarılı üründen dolayı tebrik ederim.
Önerildiği şekilde analiz yaptırıp ürünün içerik dökümüne ulaşırsanız çok iyi olur. Sonrasında farklı tip gübreler üretmek de üzerinde durulması gereken bir konu.

Zararlılar konusunda bir gözleminiz oldu mu acaba? Bu tür gübrelerde bazen rastlandığı gibi çekim etkisi oluyor mu gübrenizin?

Nail Sarı 20-09-2013 11:47

Geçtiğim süre içerisinde gerek fermantasyon aşaması gerekse ağaçlara uygulama sonrasında herhangi bir zararlıya rastlamadım. Ağaçlarım evimin terasında durduğu için herhangi bir kuş ya da böcek ziyareti olmadı. Ama ağaçlarım bahçede olsa kedi ve köpek gibi canlıların mutlaka ziyaret edeceğine inanıyorum. Gübrenin içerdiği kemik ve balık unu hayvanları cezbedebilir.

tourkana 20-09-2013 13:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nicholai hel (Mesaj 1201109)
Bu tür yavaş salınımlı gübreleri eskiden çeşitli bitkilerde kullanmama rağmen bonsai adaylarımda hiç kullanmadım, biraz çekindim.

Yalnız son bir yıldır oldukça dikkatimi çekiyorlar ve bu süre içinde 3-4 kez Biogold siparişi vermeme bir tık kala vazgeçip geri döndüm.

Bende fazlaca biogold da var, denemeniz için bir miktar göndereyim bahar döneminde hatırlatın mutlaka.

Ayrıca Japonya'dan aldığım gübre keklerini saksı üzerinde açıkta tuttuğumda özellikle komşu köpekleri ve kedileri tarafından yendiğini yere düşürüldüğünü gözlemledim , bu nedenle daha sonra onların etrafını tül gibi bir malzemeyle kapatarak kullandım. ( Japonya'da kağıt havlu ve Poşet çay ambalajı gibi maddelerde kullandıklarını gözledim.)

nicholai hel 20-09-2013 15:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nail Sarı (Mesaj 1201134)
Geçtiğim süre içerisinde gerek fermantasyon aşaması gerekse ağaçlara uygulama sonrasında herhangi bir zararlıya rastlamadım. Ağaçlarım evimin terasında durduğu için herhangi bir kuş ya da böcek ziyareti olmadı. Ama ağaçlarım bahçede olsa kedi ve köpek gibi canlıların mutlaka ziyaret edeceğine inanıyorum. Gübrenin içerdiği kemik ve balık unu hayvanları cezbedebilir.

Böcek çekmiyor olması iyi haber.
Tekrar tebrik ederim.
Gelişmelerden bizi haberdar etmeyi sakın ihmal etmeyin. :)


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tourkana (Mesaj 1201165)
Bende fazlaca biogold da var, denemeniz için bir miktar göndereyim bahar döneminde hatırlatın mutlaka.

Ayrıca Japonya'dan aldığım gübre keklerini saksı üzerinde açıkta tuttuğumda özellikle komşu köpekleri ve kedileri tarafından yendiğini yere düşürüldüğünü gözlemledim , bu nedenle daha sonra onların etrafını tül gibi bir malzemeyle kapatarak kullandım. ( Japonya'da kağıt havlu ve Poşet çay ambalajı gibi maddelerde kullandıklarını gözledim.)


Gökte ararken yerde mi buldum yani :eek: Az kalsın Almanya'dan getirtiyordum. ;)
Çok teşekkürler Sn. tourkana. Denemeyi istediğim bir üründü.
Hele bir mart gelsin, unutturmam merak etmeyin. ;)

Milamber 24-04-2015 12:55

Bonsai keklere alternatif misket gübre?
 
2 Eklenti(ler)
Bugünlerde okuduğum kaynaklarda gübreleme için üretilen bonsai kekleri dikkatimi çekmekte. Bu kekleri ülkemizde bulmak zor olduğu gibi verilen tariflere göre ev ortamında hazırlamakta pekte kolay görünmüyor. Ben bu keklere alternatif olarak, bitkili akvaryumlarda kökten beslenen bitkilerin besin ihtiyacını karşılamak amacıyla belirli periyodlarla tabana gömülen, internette veya akvaryumcularda misket gübre adı altında kolayca bulunabilen, gerek DİY olarak hazırlanıp satılan, gerekse profesyonel markalarca piyasaya sürülen gübrenin kullanılabileceği fikrine kapıldım.

Eklenti 548523

Eklenti 548524

Misket gübrede aynı bonsai kekleri gibi uzunca bir süre bitkiye besin verebilmektedir. NPK, kil ve eser elementlerden yapılmaktadır. Kullanılabilip kullanılamayacağı hususunda tecrübeli arkadaşların fikirlerini almak istedim. Saygılar.

nicholai hel 24-04-2015 16:41

Uygun olmayacaktır Sn, Milamber.

Bu gübreler sizin de bahsettiğiniz gibi tamamen sucul ortam altında taban malzemesi arasına gömülen ve belirli bir süre yavaş salınım yaparak sucul bitkilere fayda sağlayan gübre granülleridir.

Bu gübrelerin salınım yapabilmesi için sürekli olarak su altında beklemeleri gerekir. Hatta taban malzemesi içine gömüldüklerinde aerobik bakteriler de salınımında rol oynuyor olabilirler.

Yani muhtemelen, değil toprak yüzeyinde, toprak karışımı içerisinde kullanılsalar bile bu misketlerin homojen şekilde salınım yapmaları zordur.

Ayrıca örnek olarak eklediğiniz görseldeki ambalajda da görebildiğimiz gibi, bu gübrelerin çoğu NO3 içermez. Çünkü sucul ortamda bitkilerin ihtiyacı olan Nitrat balıkların ve diğer canlıların ürettikleri Amonyak-Nitrit-Nitrat döngüsünden elde edilir ve suya Nitrat takviyesine gerek duyulmaz.

Yine ambalajdan görebildiğim kadarıyla aslında o misketler eser element toplarından başka birşeye benzemiyorlar. Belki bir miktar Potasyum ihtiva ediyor olabilirler. Fakat Nitrat ve Fosfat içermediklerinden dengeli olmaktan çok uzaklar.

Kısacası sucul ortamlar dışında kullanılması uygun olmayacağı gibi, çevrelerindeki suyu absorbe etme gibi bir etkileşim gösterirlerse zararlı da olabilirler.


Gübre kekleri olmasa da pelet formda zirai gübreleri kolayca bulabilirsiniz. Fakat aslında çok da elzem ürünler değildirler. Tercih meselesidir.

Milamber 24-04-2015 17:35

Aydınlattığınız için teşekkür ederim sayın nicholai hel.

Nail Sarı 15-03-2016 10:30

1 Eklenti(ler)
Bu sezonda gübrelerimi ağaçlarımın saksılarına yerleştirdim. Kullanmış olduğum geçmiş 4 yıl içerisinde ağaçlarım çok sağlıklı gelişim gösterdi.
Teşekkürler.

Alper 20-03-2016 11:16

evde kedi beslemesem alacam ama bizimkiler onları tarumar eder.Birşeylerin içine koyup sabitlesem de çıkarmak için eşeleye eşeleye saksıyı mahvederler diye düşünüyorum

Nail Sarı 21-03-2016 09:36

Saksıların deliklerinde kullanılan tel ile gübreleri korumaya alabilirsin. Kedi besleyen bazı İtalyan bonsai ustaları bu şekilde koruyor.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Alper (Mesaj 1448208)
evde kedi beslemesem alacam ama bizimkiler onları tarumar eder.Birşeylerin içine koyup sabitlesem de çıkarmak için eşeleye eşeleye saksıyı mahvederler diye düşünüyorum


Alper 21-03-2016 14:15

Gübreyi bir şekilde koruruz da onu almaya çalışırken saksıların kumları vs dağılır büyük olasılıkla ... benim saksılar bonsai saksısı değil çok derin olmasa da geniş yayvan saksılar hiç bir şey yokken bile bazen kumlarını eşeliyorlar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024