agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bakım ve tedaviler (http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/)
-   -   meşe bonsai sorunları (http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/1557.htm)

hasan42 23-05-2006 13:18

meşe bonsai sorunları
 
1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar.
Balkonumdaki en sevdiğim bitkilerim çekirdekten bu baharda çimlendirdiğim meşe palamutları. Bir tane de doğadan söküp diktiğim fide var.
Ama en nazlıları da bu palamutlar. Önce uzun süre büyümeleri durdu. Bütün bitkilerimde yaptığım hata, yani toprak olarak sadece torf kullanmam, buna sebep oluyor diye düşündüm. %20 lik NPK bu problemi kısmen de olsa çözdü. Bir süre iyi geliştiler.

Şimdi de fotoğrafta gördüğünüz gibi yapraklarda tozumsu beyaz lekeler oluşuyor. Gittikçe çoğalıyorlar ve bu durum sadece palamutlarda var. Ayrıca alttaki yapraklar da kahverengileşip, dokununca dökülüyor.
Dediğim gibi toprak sadece torf ama şu anda değiştirirsem ölürler diye korkuyorum. Gübre olarak da belki fazla geldi diye artık %20 lik değil, daha düşük oranda NPK veriyorum.
Ne yapmalıyım?

ade1 15-07-2006 15:55

merhaba hasan yapraklarda beyaz bir sey var o 'mildew'gibi gorunuyor.hava bu agac etrafinda nemli ve biraz serin hava oluyor,ondan sonra bu mildew mikropu kolay buyutuyor.ingilterede bu sorunla ugrasiyoruz,cunku cok yagmur var mildew mikrop nemli ve havasiz yeri seviyor.ingilterede meyve agaclarimiz icin mildew cok sorun oluyor.
Agacini bir sure direkt guneste koyabilirsin,ve baska agaclarin dan uzak koymalisin,bu problem ruzgar ile baska agaclarinada bulasabilir cunku,hemde 1/2 hafta icin hic yem vermemelisin surekli suluyorsun,eger bulabilirsin 'rose clear'insecticide ve fungicide ile sprey edebilirsin,bu kimyasal bir haftada gibi calismaya baslayacak,ve cogu agac sorunlar icin care olur,bundan bekliyorsun,haber icin bekliyoruz
umarim yardim eder
ade

hasan42 15-07-2006 17:26

Teşekkür ederim, Ade.
Bu gün çiçeklerimin bir kısmının topraklarını değiştirdim. Toprakların üst tarafı kuru gibiydi ama saksıyı boşalttığım zaman gördüm ki taban kısımları bayağı ıslak. Sanırım ben çiçek ve ağaççıklarımı biraz fazla suluyorum. Ancak, yukarıda sözünü ettiğim sorun sadece palamutlarımda mevcut.
Güneş konusunda sorunları olduğunu sanmıyorum, geçen yıllar kadar olmasa da oldukça sıcak havalar, ama söylediğiniz insektisit ve fungisiti, en azından burada bulabildiğim markaları, alıp deneyeceğim. Umarım yararı olur.

ade1 16-07-2006 00:05

selam hasan,cok suluyorsun dedigin gibi sorun olabilir,mildew cok nemli ve havasiz yerler cok seviyor,direkte gunuste koyuyorsun soyledim,cunku orada agac etrafinda hava nemli olmaz,cunku gunes var,orada mildew buyumek icin hic nemli golge yok,bu sorunlu bende ugrastim ve genelde direkt guneste koyunca 1-2 hafta sonra bulasmis yapraklar oluyor ve agac yeni yapraklar verir.
umarim yardim eder
sagol
ade

hasan42 16-07-2006 00:55

Merhaba Ade. Mu mildew bir tür mantar hastalığı anladığım kadarıyla. Söylediklerinizi yapacağım. Tekrar yapraklanabildiklerini öğrenmek sevindirdi beni. Teşekkürler yardımınız için.

bonsaireef 16-07-2006 01:05

Mildew yazıp googlede aratınca sizinkine benzer görüntüler çıkıyor.

hasan42 16-07-2006 01:24

1 Eklenti(ler)
Evet, gördüm o fotoğrafları. Ade'nin dediği gibi balkonun en güneşli yerine sıraladım saksıları. Mine Hanım'ın çözüm yollarını da buldum bu arada. Kükürtü ve captanı öneriyor. Captan nedir bilmiyorum ama kükürtü de deneyeceğim. Bütün bunlar benim için eğitici oluyorlar aslında. Bu gün dersimi aldım. :o Artık fazla suya paydos.

Yücel Özlem 17-07-2006 00:58

Hasan Bey, sizi kutluyorum.
-Benim de evimde MEŞE fidanlarım var. Şimdilik 14 taneler. Geçen sonbaharda topladığim bir avuç palamuttan elde edildiler. Meşelerin çok dayanıklı olduklarını bilirdim. Bu palamutların Başına gelenler bu konudaki bilgimi teyit ediyor. Sonbaharda topladğım palamutları uygun bir yer bulup dikemedim. Daha doğrusu dikmeyi tasarladığım yere gidemedim. Bu yüzden bir köşede bir plastik torbanın içinde unutmuşum. Nisan ayı sonlarında eşim bulunduğu yerden bulup çıkarmış. Bana gösterdi. palamutların birçoğu çimlenmiş ancak filizlerin uçları bir mikdar kurumuştu.Ben ölmüş olduklarını düşünerek atalım dedim. Eşim ise halen canlı olmaları ihtimalini düşünerek kıyamadı. Hepsini bir saksıya dikti. yaklaşık bir ay sonra 13 tane fidanımız oldu. oların herbirini ayrı bir saksıya naklettim.bu işi yaparken bir palamutun henüz sürgününün torağın üstüne çımadığı halde canlı oldğunu fakedip onu da takrar diktim şimdi o a çıktı böylece 14 fidanımız oldu. Saksıdaki çiçek toprağına bir o kadar da yakıdaki tarladan aldığım toprağı ve bir mikdar ince dere kumunu karıştırarak kullandım saksılarda. Neredeyse tam gün güneş alan terasta gayet sağlıklı görünüyorlar.
-Meşelerin toprak konusunda çok seçici olmadıklarını düşünüyorum. Yurdumuzun hemen her yerinde yetişebiliyorlar. Bu gün bazlarının izi dahi kalmamış olsa bile işim geregi incelediğim eski kayıtlara göre de eskiden çok daha yaygın oldukları anlaşılıyor. Selamlar sevgler.

hasan42 17-07-2006 22:02

Siteye Hoş geldiniz Yücel Bey.

Teşekkür ederim ilginize. Kafamdaki plan bu meşeleri bonzaiye dönüştürmek olduğu için gövdelerine dikkat ediyorum. Daha bir yaş olmadan hoş görünümlü kökleri ve aşağıda kalın, yukarıya çıktıkça incelen gövde yapıları belirmeye başladı. Eğer balkonuma uyum sağlatıp geliştirebilirsem mutlu olacağım.

Şu mantar sorunu olmasa iyiler aslında. Bir kaç gündür sulamıyorum. İlaç almak için fırsatım olmadığı için bundan başka bir şey yapmadım ama şu ana kadar kötü yönde bir gelişme yok. Umarım Ade'nin önerisi olan nemden uzaklaştırıp güneşe koyma işlemi yararlı olur.

DevrilgenKayik 17-07-2006 23:20

TEMA'nın kitapçığında palamutların dikine değil, yanlamasına toprağa dikilmesi gerektiğini öğrendim. Diklemesine olursa, zamanla kökleri birbirine dolanıyormuş.

Yücel Özlem 21-07-2006 01:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasan42
Siteye Hoş geldiniz Yücel Bey.

-Selamlar Hasan Bey Sağ olun. Siteyi çok hoş bulduğum için buradayım.
-Sevgi ve sabır ile üstesinden geleceğinize inanıyorum.
-Meşelerden bonzailer !.. çok sevimli şeyler olağağını düşünüyorum. başarılar dilerim.

Yücel Özlem 21-07-2006 02:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi DevrilgenKayik
TEMA'nın kitapçığında palamutların dikine değil, yanlamasına toprağa dikilmesi gerektiğini öğrendim. Diklemesine olursa, zamanla kökleri birbirine dolanıyormuş.

-Benim meşelere yakınlık duymam epey eski olmakla birlikte gesen sonbaharda bir avuç palamut toplayarak başlayan serüvenimde TEMA'nın ve Hayrettin Karaca bey'in de katkıları olmuştur.
-Sözünü ettiğinize benzer bir kitapcığı okuduğumu hatırlıyorum. Ancak şimdiki fidanların saksısını değiştirirken palamutların hepsi dik durumda idi. Fianlar şimdilik sağlıklı durumdalar.
-Bunları uygun baçe veya araziye yerlştirmeyi ve meşe fidanları üretmeye devam etmeyi düşünüyorum. Bundan sonra palamutları yatık dikmeyi unutmam umarım.
-Bu konuyu hatırlattığınız için teşekkür ediyorum.

fmt79 21-07-2006 22:13

Hasan42, İlk fotoğraf sizin bitkinize ait ise mücadeleyi kükürt ile yapmanız biraz zor olacak. Çok yoğun bir Fungal Hastalık mevcut. Hastalığın ismi ikinci fotoğraftaki bağ hastalığı olan Downy mildew değil. Çünkü meşe palamudunda Mildiyö olmaz :) Sizdeki sorun Külleme Hastalığıdır. O da İngilizcede Powdery Mildew diye geçiyor. Siz yine de Kükürtü bir deneyin. Islanabilir Toz (WP) formülasyonunu tercih ederseniz sizin için kullanımı kolay olur. Ticari olarak Sulphure 80 WP, Bull 80 WP, Thiovit 80 WP tercih edebilirsiniz. Kullanım dozu etikette yazıyor. Sulandırdıktan sonra bir el pülverizatörü (sprey, fıs fıs) ile kolayca uygulayabilirsiniz. Buna rağmen fayda göremezseniz size sistemik ve çok daha etkili Fungisitler önerebilirim.

banzay 10-08-2006 18:48

palamut
 
Bu beyazlik olusmasi sorununu ben de yasiyorum. Maalesef balkonun yonu cok kotu. Gunde iki kez sabah ve aksam cok kisa surelerle gunes aliyor. Yapraklarina su puskurtmesem de beyazliklar olusuyor. Yapraklari budayip duruyorum bulasmasin diye. Bu islemde bicimsiz bir fidan olusmasina yol acacak sanirim. Cok sevdigim mese projesinden vazgececegim galiba. İlaclama fayda etmiyor cunku. Aslinda surekli gunes alan bir balkonumuz var fakat o da kapali. Yani kapana kisildim.:mad:

hasan42 11-08-2006 00:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fmt79
Hasan42, İlk fotoğraf sizin bitkinize ait ise mücadeleyi kükürt ile yapmanız biraz zor olacak. Çok yoğun bir Fungal Hastalık mevcut.

Sanırım haklısınız. Toz kükürtü denedim, fazla sulamadan vazgeçtim. Şu anda ağaçlarım yaşıyor, hatta iki tanesi yeni sürgün veriyor ama sorun da sürüyor.

arsakay 11-08-2006 00:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasan42
Sanırım haklısınız. Toz kükürtü denedim, fazla sulamadan vazgeçtim. Şu anda ağaçlarım yaşıyor, hatta iki tanesi yeni sürgün veriyor ama sorun da sürüyor.

Benimkilerdeki durum da tam anlamıyla aynısı.

fmt79 11-08-2006 09:39

Kükürt eski bir pestisit. Etkisi günümüzde kullanılan sistemik ilaçlara göre daha az. Ancak diğer pestisitlere oranla biraz daha çevre dostu diyebilirim. Külleme hastalığını meydana getiren patojen fungus yalnızca canlı dokularda gelişebilir. O yüzden hiçbir zaman bitkiyi öldürmez. Bitki çok zayıflar ve kendiliğinden kurursa ona birşey diyemem. Ama bu hastalıktan dolayı bitkiler ölmez.

Meşe palamudu ve çınar küllemeye çok hassastır. Size tavsiyem sistemik bir fungisit kullanın. Mesela; Bayleton (Triadimefon), Benomyl (Benomyl) veya Rubigan 12 EC (Fenarimol) önerebilirim. Parantez içindekiler etkili maddeleridir. Etkili madde aynı ise farklı isimde farklı firmaların ilaçlarını da kullanabilirsiniz.

Tarım ilaçlarını uygularken mutlaka bitkinin tüm yeşil aksamını ıslatmalısınız. yaprağın hem alt hem üst yüzeyini sanki suya batırmış gibi ıslatmış olmanız gerekiyor. Bunun yanısıra doz çok önemli bir faktör. ilaçların etiketlerinde genellikle dekara **** 100 litreye koyulacak miktar yazar. Siz bu miktarı alırken eksik almış olma şansınız var. Miktarı bir enjektör yardımı ile alırsanız daha doğru almış olursunuz.

hasan42 28-08-2006 01:11

1 Eklenti(ler)
Palamutlarımı kurtarmak için gidip bayleton etkin maddeli bir ilaç aldım. (7,5 YTL) Balkondaki palamutlara uyguladım. Şimdilik bitkilerimde bir değişiklik yok. Yeni yaprak açtıkları zaman o yeni yaprakların da küllemeye yakalanıp yakalanmaması ilacın işe yarayıp yaramadığını gösterecek.
Bu deneyimden sonra Konya'da gördüğüm palamutlara dikkat etmeye başladım. Gerçekten de bazı palamutların yaprakları beyaz beyaz görünüyor. Demek ki onlar da hasta. Bu gün palamutlarımdan birisini de aldığım parka yürüyüş için gittim. Büyük bir palamut ağacının altında geçen yıllarda dökülen palamutların filizlenmesiyle oluşmuş pek çok küçük palamut fidesi var. Onların yapraklarında da var bu beyazlık. Demek palamutlar mantara karşı gerçekten hassas. Yazık.

Bir fotoğraf çektim durumu örneklemk için:

bonsaireef 28-08-2006 01:25

Bu meşeler zaten çok nazlıymış.Bonsaileri çok zor oluyormuş.Bir de böyle sık sık hastalandıklarını görünce doğadan meşe sökmek istediğim halde vazgeçeceğim sanırım.Ağacın hastalanması ve bu hastalığın idame etmesi insanı yıldırır.
Hasan bey Allah yardımcınız olsun.Çok uğraştırdı bu ağaç sizi.

fmt79 28-08-2006 09:42

Bayleton Bayer firmasının ürettiği güzel bir fungisittir. Fiyatı da uygunmuş. İlacı uygular uygulamaz etkisini göremezsiniz. O yüzden sizin de söylediğiniz gibi yeni yaprakların çıkmasını bekleyeceksiniz. Ancak zamanla o beyazlıkların dağılıp döküldüğünü görmeniz gerekiyor. Fungus öldüğü için yaprakta daha fazla tutunamayıp parçalanıp düşecektir.

Bir kez ilaçlama ile sonuç almanız zor. İkinci ve üçüncü bir ilaçlama öneririm. Bu ilaçlamaları da 10 gün ara ile yapın. Yalnız dikkat edeceğiniz husus; yaprakların hem alt hem de üst yüzeyini iyice ilaçlamanız gerekiyor.

hasan42 28-08-2006 10:22

Evet Bonzaireef Hocam, insanın moralini bozuyor ama çok da güzel ağaçlar. Eğer evde yetiştiremezsem köye götürüp babamın bahçesinde bir yerlerde yetiştirmeye çalışacağım.


Yardımlarınız için teşekkürler Fmt79 arkadaşım. Yaprakların hem altlarını hem üstlerini spreyledim.
Ama burada benzer bir uygulamayı yapacak olan arkadaşlarıma bir uyarım olacak. Özellikle evde bu tür ilaçları son çare olarak kullanın ve gerekli önlemleri alın. Doğadaki gibi değil. Tedirgin edici bir şey. İlaç zerreleri her yere uçuşuyorlar. Zaten balkon çok büyük değil. O gün çocuklarımı çıkarmadım balkona. Gelecek sefere banyo küvetinde yapmayı düşünüyorum.

fmt79 28-08-2006 16:24

Tüm tarım ilaçları insan sağlığı için tehlikelidir. Ancak abartmamak lazım. Uzman görüşlerine uyun. Özellikle İnsektisitlerin (böcek öldürücüler) insan ve çevre sağlığına olumsuz etkileri çok yüksektir. Ancak Fungisitlerin (Bayleton isimli ilaç da bir fungisittir) insan ve çevre sağlığı açısından olumsuz etkileri çok düşüktür. Zehirlenme riski çok azdır.

Bayleton (Triadimefon) LD50 değeri 1000 mg/kg 'dır. Yani 60 kg ağırlığındaki bir insan bu ilaçtan 60 gr yer ise ölme ihtimali %50'dir.

hasan42 28-08-2006 17:11

Bu biraz da benim pimpirikliliğimden kaynaklanıyor sanırım.:) Elimde değil.
Sizin verdiğiniz bilgiler yararlı oluyor, Hocam. Teşekkür ederim.

Bu arada, benim aldığım ilacın etkin maddesi benomyl imiş. (%50 w/w benomyl) Maalesef ben yukarıda yanlış yazdım. Satıcıya giderken sizin verdiğiniz ilaç isimlerinin hepsini yazmış ve orada da satıcı ile bu isimler üzerinde konuşmuştum. Aklımda yanlış kalmış.

Madem konu açıldı, Ulusal Zehir Danışma Merkezi UZEM'den bahsedeyim. Telefon numarası 114. Zehirler ve zehirli olabileceğini düşündüğünüz maddelerle ilgili bilgi alabileceğiniz bir kurum. Konu ile ilgilenenlerin aklında bulunsun.

fmt79 28-08-2006 21:28

Evet Benomyl de işinizi görecektir. İkinci ve üçüncü ilaçlamaları yapmanızda fayda var. Sağlık konusunda uzmanlara güvendiğiniz kadar tarım konusunda da uzmanlara güvenin. Sorun olmayacaktır.

Benomyl funguslarda dayanıklılık mekanizmalarını harekete geçirebilecek bir fungisittir. O yüzden mevsim başına 3'den fazla kullanmamanızı tavsiye ederim.

Dayanıklılık sorununun olmaması için farklı aktif maddeleri dönüşümlü olarak kullanmak gerekir. Bu iş ile ticari olarak uğraşmadığım için fiyatlar konusunda bir bilgim yok. Ama, Benomyl (Benomyl), Bayleton (Triadimefon), Anvil (Hexaconazole), Thiovit (kükürt), ve Rubigan (Fenarimol) adlı ilaçlardan hangileri uygun fiyatlı ise bunlardan ikisini dönüşümlü olarak kullanabilirsiniz.

hasan42 28-08-2006 22:53

:) Size güveniyorum, Hocam. Bakın tavsiyelerinizi harfiyen yerine getiriyorum. Hatta bu gün parka gidip o palamut fidelerini de ilaçlamayı düşündüm ama insanların ve görevlilerin beni anlayamayabileceğinden çekinerek vaz geçtim bu fikirden.

Etkin maddelerin dönüşümlü kullanımı fikri de güzel. Demek mantarlar da dayanıklılık geliştirebiliyorlarmış.

fmt79 28-08-2006 23:17

Mikroorganizmalar insanlara ve hayvanlara göre çok daha hızlı bir şekilde mutasyona uğrarlar. Sebebi ise üreme güçleri ve sıklığı diğer gelişmiş canlılara göre çok daha fazla olmasıdır.

O yüzdendir ki her geçen gün değişik grip türleri, değişik mikrop ırkları ortaya çıkmaktadır.

Bitkilerde hastalık oluşturan mikroorganizmalar da diğer canlılarda hastalık oluşturanlar gibi sürekli genetik değişime uğramaktadırlar. O yüzden sürekli aynı aktif maddeli ilaçları kullanmamak gerekir.

Mesela; elinizdeki Benomyl bitince onun yerine Rubigan (Fenarimol) alabilirsiniz. Çünkü Meşe palamudu veya çınar ağaçları gibi orman ağaçları küllemeye oldukça hassastırlar. Hemen hemen her yıl bu sorunla karşılaşacaksınız. Sürekli ilaçlama yapmak zorundasınız.

ismailpeymim 22-09-2007 18:01

Quercus sp. de (Meşe ağacı) gelişen bir oluşum?
 
1 Eklenti(ler)
merhaba herkese!

Geçenlerde gittiğim bir bahçede meşe ağacı üzerinde fotoğrafta göreceğiniz gibi bir oluşumla karşılaştım. Bu nedir? Bilen arkadaşlar bana bunun ne olduğunu söyleyebilir mi?

Teşekkürler!...

ismailpeymim 24-09-2007 16:20

meşe ağacında oluşan bu oluşum nedir?
 
Merhaba arkadaşlar!

Geçenlerde gittiğim bir müşterimin bahçesindeki meşe ağaçlarında başlangıçta yeşil sonradan kahve-kızıla dönen renkte, yuvarlak 2cm-3cm çapında dokunulduğunda elinize yapışan,meyvesinin dışında oluşumlara rastladım. Araştırdım ancak bunların ne olduğunu bulamadım.
Bilgisi olan birileri varsa yardımlarınızı bekliyorum.

Mine Pakkaner 24-09-2007 21:58

Mazı meşelerinde mazı arısı denilen bir arının ısırması sonucu oluşan galler bunlar. Bu gallere halk arasında mazı dendiği de olur.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...olii_galle.jpg



http://upload.wikimedia.org/wikipedi...rcus_robur.jpg

aydogan 14-07-2009 23:27

nerden bulabilirim
 
MEŞE PALAMUDU ve SEDİR için orman bakanlığı fidanlığından talepte bulundum ancak bir sürü bürokratik yol gösterip yazı getirin öyle tohum verebiliriz cevabını aldım.

Bürokrasiye takılmadan bunları ankara da nasıl temin edebilirim.

teşekkürler


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024