agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bakım ve tedaviler (http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/)
-   -   Ligustrum Sinensis (http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/1197.htm)

hasan yavuz can 08-05-2006 09:30

Ligustrum Sinensis
 
arkadaşlar merhaba;
geçen hafta carrefourdan, üzerindeki etiketten okuduğum kadarıyla LIGUSTRUM SINENSIS cinsi bonzai aldım. bu bitkinin bakımı hakkında bilgilerinize ihtiyacım var. 2 günde bir su veriyorum. mümkün olduğunca toprağını nemli bırakmaya çalışıyorum fakat bir kaç gündür yapraklarını dökmeye başladı. ışık olarak evin neresinde bakmam gerekli. direk güneş ışığına birkaç saatliğine bırakıyorum, tekrar evin normal ışık olan biryerine koyuyorum. ama dediğim gibi yapraklarını dökmeye başladı. yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

bonsaisever 08-05-2006 18:31

Öncelikle aramıza hoşgeldin :)

Ligustrum'u dış mekan bitkisi ve güneşli bir yerde tutman gerekiyor. Evin içine ancak misafirin geldiğinde göstermek için almalısın. İki günde bir sulaman ona şu an çok gelebilir. Bunun ayarlamasını hava şartlarına toprağına bakarak belirlemelisin.

bonsaireef 08-05-2006 21:10

Evin içinde pencere önündeki direk güneş ışığı bitkilere zarar veriyor.Bunun nedenide direk güneş ısısını alıp rüzgar almadığı için ısı kaybedememesi gibi geliyor bana.

Sulama için ritm tutturmamalısınız.Bitkiniz istedikçe vermelisiniz.

Sulama ile ilgili ana sayfada bonsai bölümü var.Buradaki makaleleri okuyun.

Sulama ile ilgili bu başlıktada bişeyler yazdım.Bunuda okuyun.

Kolay gelsin.

hasan yavuz can 09-05-2006 07:33

çok teşekkür ederim
 
ilginize çok teşekkür ederim. tavsiyelerinizi uygulamaya başladım.

malina 09-05-2006 09:30

Bu uygulamanın sonuçlarını ve gözlemlediğiniz durumları bizimle paylaşmayı unutmayın... :)

bonsaisever 09-05-2006 09:38

1 Eklenti(ler)
ligustrum sinensis

hasan yavuz can 09-05-2006 13:26

bu arada biraz toparlanma var gibi. yeni yapraklar çıkardığını gözlemledim. toprağını mümkün olduğu kadar nemli tutmaya gayret gösteriyorum. evin ışık alan bir yerinde duruyor. direk güneş ışığına bırakmıyorum.
uzayan yapraklarını ne zaman budamalıyım. onun belli zamanları varmı acaba. yoksa istenilen zaman budanabilirmi.

bonsaisever 09-05-2006 14:16

Agacını direk güneş ışığında durması lazım. Evin içinde tutmaman gerekiyor.

denizakvaryumu 09-05-2006 14:40

Marketlerden alınan bonsailerin hemen hepsinin ölmesinin nedeni ev içinde tutulması ve sulamasının iyi yapılmaması.
Benim çevremde marketten bonsai alıp da 2 sene yaşatana rastlamadım yani bilgi bilgi bilgi.

bonsaisever 09-05-2006 18:18

Uzayan yaprakları niye koparıyorsun? Uzayan dalların kesimi ise sonbahardan sonra mart ayına kadar uyku döneminde kesilir. Yeni bir dalın daha fazla uzamasını istemiyorsan en uç kısmından elinle cimdikleyerek koparır o dalın ilerlemesini durdurursun.

Bonsai sahibi olarak burayı incelemen iyi olur http://www.agaclar.net/index.php?id=2244

cemboa 16-05-2006 17:04

Genelde bonsai dışındaki bitkilerde sık yer deişimi ve seyahatlerden dolayı zayıf düşebiliyor.Bunu en iyi siz satın alana kadar kaç yer dolaştığını düşünerek anlıyabilirsiniz.Yaprak dökülmeleride, ilk alınan dönemde bu zayıf düşmelerden kaynaklanabiliryor.

ade1 20-06-2006 19:10

herkese merhaba,bu postayi yeni okudum ve supermarketler'den aldığınız ağaçlar hakkında bir kac seyler soylemek istedim;

1. agaclar yabanci ulkelerden, hemen supermarkette koyamiyorlar, bu agaclar ozel bir yeri gidiyorlar ve orada en az 6 ay bekliyorlar, cunku agaclar yabanci ulkelerden, saksida veya agacinda belki kotu bocek/mikrop var 6 ay bekliyorlar ve agaclari insanlar kontrol (aslinda tabii) ediyorlar ve genelde bonsai/agaclari bakmak icin o insanlar bilmiyorlar, surekli suluyorlar, 6 ay dan sonra eger problem yoksa agaclari serbest birakiyorlar, satmak icin yani

2. bu agaclar belki 6 ay karinlikta bir soguk binada kalmislar bu agaclar nasil saglik olabilir? satince genelde o agaclar cok zayiftir.

süpermarketten ağaç almaya düşünüyorsanız bunları inceleyin:
  • agaci bakinca saglik gorunuyor mu? yapraklar yesil yoksa sari yapraklar var mi?
  • toprak kokuyor mu? eger fena kokusu varsa o agaci birakmalisiniz, cunku onun kokusu curulmus demek,ve bu agaclar icin para veriyoruz paramazli bir agac problem ile almak istemiyoruz.
  • kontrol etmek icin, bir el ile agacin govgesiyi aliyoruz baska ellimizle saksiyi tutuyoruz ve yavas yavas sola sağa saliyoruz bundan eger kolayca agac kaldiriyorsa veya saksida tumuyorsa yine birakmalisiniz kökünde problem var demek.
  • yapraklarla problem var mi? yapraklarda beyaz veya siyah renk var mi?varsa birakiyoruz,cunku bu agac baska agaclarimizle koyacagiz ve baska agaclarimizi bulasmayabilir
  • bocekler toprakta var mi?eger topragi bakince kucuk delikler varsa birakiyoruz,bocek olabilir ve baska agaclarimiza gidebilir.
sonunda agaclar supermarketler den iyi degil ama ayni arada cok iyi agaclar bulabiliriz, 50/60% iyi degil diyorum (evet bu kadar genelde) bu agaclari alirsaniz kotu isaretler icin bakmalisiniz problemi satin almak istemiyoruz dikkat etmeliyiz!

Supermarketten ağaç satın aldıysanız, yapmanız gerekenler

1. agaci eve gettirince hemen saksidan aliyoruz ve 50%torf 50%tasla karistiriyoruz ve bir az daha buyuk saksida bu yeni toprakla, birlikte agacla koyuyoruz, eger koku problem varsa agac icin taze toprak cok iyi olacak,ve bu arada tum agaci yakin dan bakiyoruz,problem varsa erken kesmek istiyoruz

2. yeni saksiyi koyduktan sonra guzel suluyoruz ve yarim golgede yarim guneste koyuyoruz direkt guneste veya tam golgede koyamiyoruz, o agac disari henuz alismadi ve sok vermek istemiyoruz.

3. cok hafif bitki yem sula karistirip veriyoruz ve yapraklari veriyoruz, bunu aksamda yapiyoruz.

4. 2/3 hafta icin baska bir sey icin yapmiyoruz, eger toprak kurusa surekli su veriyoruz bu arada bekliyoruz tellemiyoruz, bicim vermiyoruz oyle o agac yeter ugrasmis 6 ay karinlikta kalabilirmis,ona sans vermek istiyoruz

5. eger 2/3 hafta sonra agac mutlu oluyorsa biz biraz bicim verebiliriz (surekli kucuk dallari kesiyoruz ve bir kac tane, stili daha sonra verebiliriz

6. bir ay gectikten her sey iyi olsa ozaman onu 'normal'bir bonsai gibi davranabiliriz.

umarim turkcemi anlayabilirsiniz ve yardim eder

bonsaireef 21-06-2006 06:12

Eline sağlık Ali çok güzel anlatmışsın.Türkçe konusunuda dert etme gayet iyi anlaşılıyor.

Bir şey sormak istiyorum.Yeni aldığımız bonsaiyi daha büyük saksıya koymaktan bahsetmişsin.Bunu yaparken köklerini ellemiyoruz öyle değil mi?Sadece saksıdan çıkarıp daha büyük saksıya koyuyoruz doğru mu?

Yeni alınan bonsailerin çoğunun toprağı saksıda bitmiş oluyor.Büyük saksıya alıp toprak eklemek çok doğru olur.

oktars 21-06-2006 08:34

Yazıların anlaşılıyor Tarık'ın dediği gibi dert etme ayrıca kendimizi geliştirmek için bu paylaşımlar çok önemli katkılarını bekliyoruz selamlar...

ade1 21-06-2006 10:30

evet yeni agac alince surekli daha buyuk saksida taze toprakla koyuyoruz,koku kesmiyoruz,bir sure agac yeni yeri alismak icin bekliyoruz ondan sonra bonsai teknikile baslayabiliriz

ozanezer 25-09-2008 19:55

yardımm
 
merhaba ligustrum sinesis cins bonsai aldım bugün bauhause tan gayet sağlıklı vanlı gözüküyor yapakları diri ve parlak dış mekan bikisi olduğunu şimdi örendim, evimizde balkon yok ve yine bildiğime göre bonzailer direkt güneş ışına bırakılmamalı. buna göre önerileriniz neler acaba bu güzel ağacı kaybetmek istemiyorum çünkü gerçekten iyi görünüyor:rolleyes:

cemboa 26-09-2008 00:15

ligustrum aynı zamanda iç mekan olarakda geçiyor.

ozanezer 26-09-2008 08:45

bir de bonsamin saksısının boyutu bana yeterli gibi geliyor boyuna göre ama kökünden ince ince birsürü kök çıkmış ve altındaki delikten girip altından da çıkmışlar suladığımda deliklerden su çıkamıyor fotoğrafını da koyucam birazdan saksı değiştirmek istemiyorum çünkü yeni başladım ona zarar da vermek istemiyorum çok hoş bi bonsai çünkü yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler:)

ozanezer 26-09-2008 10:37

2 Eklenti(ler)
bonsaimin fotoğraflarımı da yükledim işte bu kökler sorun yaratır mı? birde budama hangi mevsimde yapabilirim şu mevsimde yaparsam ne gibi sakıncası olabilir teşekkürler:confused:

bonsaisan 26-09-2008 11:20

sayın ozanezer


Bu cins suptropik olan tür genelde iç mekan ağırlıklı olarak piyasada yer alır.
Lakin iklimi kış aylarırında sıcaklık olarak 2 derecenin altına düşmeyen yerlerde dış mekanda yaprak dökme olasılığı oalbilir tabi bu kısmı yaprak dökmedir.
Genelde bizde kurtbağrı olarak geçen tür elinizde türe oranla daha dayanıklı ve daha güçlü bir türdür.
Yaprak dökmez.
Ağaçınızın saksısında çok yoğun bir kök sistemi oluşmuş.Yani artık saksı değişim zamanı gelmiş.
Saksıda ki yuğun kök sistemi gerek toprakda ki nem alımı gereksede besin alımını yavaşlatır hattda ilerleyen saffalarda ağaçın ölümüne sebeb vereçekdir.
Şu sıralar ağaçı yogun bir biçimde sulamadan kaçının.Gübreeme yapmayın.
İstersenzi geçiçi olarak ağaçınızızn kök sistemine hiç dokunmadan bonsai saksısında çıkarıp daha yayavan ve geniş bir plastik saksıya alın.Bu plastik saksının içine sadece akvaryum kumu yahut dere kumu koyun ağaçınızı bu kumun üstüne oturtun ve etrafıdna yine dere kumu ve yahut ince akvaryum kumu ile yalarını doldurn ama asla toprağı bastırmayın.

Bu ağaçınızın nisan ayının başıan kadar sağlıklı bir şekilde kalmasını sağlayaçakdır.

Nisan ayına girmeden ağaçı bu hafif içerikli toprakdan çıkarıp kök budamasını yaparak tekrar kendi saksısına dikebilir yahut bir boy büyük saksıya ekerek yeniden saksılamış olursunuz.


Ağaçınızızn bu mevsimde budamanız için bir sebeb yok.

Genlde bonsai budamasında amaç 6 ila 8 yaprak uzamasına izin verilen ağaçın 4 yaprak kadar geriden budaması yapılarak görseliğinin korunması ve gelişiminin sağlanması hedeflenir.
Saygılar.

ozanezer 27-09-2008 08:07

bonsaisan yardımınız için çok teşekkür ederim çok ayrıntılı bir şekilde cevap vermişsiniz ilgilenip çok teşekkürler....

ozanezer 27-09-2008 09:27

bişey daha sormak istiyorum saksı değişimini bugün bauhausetaki bahçe dünyasıyla ilgilenen bilgili görevliler var onlara yaptırsam bi sakıncası olur mu? köküne zarar vermek veya yanlış bişey yapmak istemiyorum ve bian önce rahat bir saksıya alıp garantide olmasını istiyorum cevaplarsanız çok sevinirim teşekkürler....

cemboa 27-09-2008 20:03

Size yukarda yapmanız için yapılan öneriler çok kolay aslında.Kendiniz yaparsanız tecrübe edinmiş olursunuz.Biraz ellerimizi kullanmamız lazım ki daha sonra yapıcağımız şeyler için elimiz yatkın olsun.Bence hissettiğiniz kadar tedirgin olmanıza gerek yok.Tahmin ediyorum ki büyük olasılıkla kökler kalıp halinde çıkacak ve sizde bu şekilde biryerlere geçicide olsa yerleştirirseniz hiçbir sorun yaşamazsınız.

ozanezer 27-09-2008 20:28

:confused:kök budamayı saksı değiştirmeyi hem resimli hem videolu olarak izledim kendim yapmaya karar verdim kolay bir işlem saksıdan çıkarıp çubuk yardımıyla kökleri açtırmak gerekiyor daha sonra sarkan köklerin bir kısmını kesip yeni saksının altına akvaryum taşlarından veya nehir kenarından alınmış inşaat kumundan biraz koyup bauhause tan aldığım bonsai toprağından yeeterli miktarda koyucam daha sonra kenarlarda kalan boşlıklara biraz kum biraz toprak karışımı yapıp eski kök kısmına dokunmadan yeni koyduğum toprakları sıkıştırıcam bastırarak. ama izlediğim video ingilizceydi sorum şu


yeni ektiğim saksıdaki bonsaiyi saksısıyla beraber saksının boyunca derinlikte su doldurulmuş bi kapta bekletmem gerekiyormuş ama bu nekadar bir süre olmalı bunun hakkında bilgi verebilirmisiniz? teşekkür ederimmm

Ali H. ALI 28-09-2008 12:52

kok budamasi yapmak icin en uygun zaman, kis sonu, baharin ilk gunleri havalarin isindigi ama yeni tomurcuklarin daha patlayip acilmadigi zamandir.

Iklim uygunsa sonbaharda da yapilabilir. Havalar ani sogursa (Istanbulda nasil oldugunu bilmiyorum) kokleri budanmis agac kendini toparlayamaz ve 0 derece altina dusen soguklardan olumsuz etkilenebilir.

Kok budamasi ve saksi degisimi yaptiginiz agacinizi golge bir yerde tutup, en az 4 hafta gubre ve ya besin vermeyiniz.

Su dolu bir kova icerisine daldirip, sulama yontemini kullanacaksaniz, toprak icerisindeki hava, kabarciklar halinde su yuzune cikacaktir. O hava kabarciklarinin topraktan cikmasi bitince saksinizi su dolu kovadan disari alabilirsiniz.

Kolay gelsin.

ozanezer 01-10-2008 13:31

kök budamamı yaptım ama normal sulama yöntemini kullandım. ağacın üzerinde yükselen bir tomyurcuk vardı saksıyı ilk değiştirdiğim zamanlar o tomurcuk eğilmişti öldüğünü sandım fakat sabah baktığımda yine dimdikti ce 2 gün sonra yeni yaprakların büyümeye başlkadığını gördüm. saksı olarak güveç tabağı bakıcaktım ama çok küçüktü onun daha geniş ve hafif daha derin olanını buldum altını matkapla deldim çok kolay oldu fakat matkap ucunu seçmek gerekiyor çoğu çatlatmaya müsait. beylikdüzü büyükçekmece yolu üzerinde ve büyükçekmeceden sonra da e 5 üzerinde çömlekçiler öneririöm arkadaşlar çok dekoratif duruyor. herkese iyi çalışmalar arkadaşlar ilgilenenler için teşekkür ederim en kısa sürede fotoğrafları ekleyeceğim:p

hedomaniac 28-11-2016 07:57

Herkese merhaba.
Geçtiğimiz hafta perşembe günü arkadaşım da bana ligustrum cinsi bir bonsai hediye etti.
Geldiğinde suya ihtiyacı yok gibiydi o yüzden sulamadım fakat araya haftasonu girince ve de ben cahillik edip onu güneş görmeyen bir kalorifer peteğinin üstündeki pencereye koyunca onu berbat bir halde buldum.
Saksısında toprağı kenarlarından çekilmiş ve yaprakları da dökülmüş ve kurumuş haldeydi.
Ne yapmam gerekiyor onu kurtarmak için, yardım ederseniz çok sevinirim.
Teşekkürler şimdiden, iyi günler.

hedomaniac 28-11-2016 08:35

Yok mu çevrimiçi olan ve yardım edebilecek biri??.. :(((


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024