agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Bakım ve tedaviler
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-06-2008, 11:59   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 415
kök kurtları

Hafta sonu benim için çok üzücü oldu. 2 vangelyam, bir ficus ve 2 frenk üzümüm kök kurtlarınca itinayla telef edilmiş. Vangelyaları direkt atmak zorunda kaldım, diğerlerini önce ilaçlayıp temiz toprağa tekrar diktim ama pekumutlu değillim.

Ne oldu?

Geçen hafta sonuna kadar beş ağaçta sağlam ve gayet canlıydı. Bir hafta içinde yapraklar önce boynunu büktü sonra sonra çürümeye başladı. Bu arada sulamada herhangibir değişiktik yapmadım. Zaten hava serinlediği için fazla da sulama gerekmiyordu. Sadece yaprakları spreylemeyi artırdım. Cuma günü geldiğinde neredeyse hiç canlı dal ve yaprak kalmamıştı.

Cumartesi acil saksı değiştirmeye niyetlendim. Bir de baktım ki; içleri milyonlarca beyaz kıl kurdu gibi kök kurdu kaynıyor ve tüm kılcal kökleri ve ana köklerinde en az yarısını yiyip bitirmişler. Görüntü korku filmi gibiydi.

Toprakta sulamaya bağlı herhangibir çürüme belirtisi yoktu (Koku yok, nem yok, var olak kalan köklerde çürüme belirtileri yok).


1-Bu kurtlar nereden geldi ve nasıl bu kadar çoğaldı bilen var mı?
2. Diğer ağaçlarım sağlıklı görünse de, önlem olarak toprağının içine, böceksavar sıktım. Dalları ve dışarıdaki kökleri iyice ilaçla yıkacım. Yine de daha etkili bir çözüm bilen var mı?

Not: Böceksavar, saksı değiştirikken kafalarına sıktığımda işe yaradı ama toprağın içine homojen dağılmayacağı için kuytulara saklanırlarmı bilemiyorum.

Eaglion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2008, 15:04   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Eaglion iyi gunler, agclarinizin basina gelene ben de uzuldum.
Keske kurtlarin fotograflarini cekip oyle sorsaydiniz. O kadar uyeden mutlaka bir bilen bulnurdu, o kurtlarin ne oldugunu.

Toprak icerisinde gelisme gosterdiklerinden yola cikarak belki diyorum, gozle gorunmiyen yumurtalar toprak karisiminda vardi ve uygun ortami bulunca acilmayami baslamislar. Ayni toprak karisimini kullandigin agaclarina da bir bakarsan iyi edersin.

Gecmis olsun en erken bir zamanda kurtlardan kurtulmani dilerim.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2008, 15:19   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 415
Teşekkürler Ali Bey,

O gün o kadar panikle saksıları değiştirmeye ve temizlemeye giriştim ki; fotoğraf çekmeye fırsat olmadı.Boyutları bir toz şeker kristalinden bile ufak ve bembeyazdılar. Ben sineklerden şüpheleniyorum.

Dün havai köklendirmeleri kontrol etmek için dışlarındaki siyah naylonları açtım. Bir tanesini saksı içinde köklendiriyordum diğerleri ise naylon paketler halindeydi. Saksı da da aynı kurtlardan bir kaç tane gördüm. Böceksavar sıkınca etkisiz hale geldiler.

Paketlerde ise hiç bir problem yoktu. Zira ise sıkı sıkı sarılıydı. Saksı olanın ağzı sarılı olsa da, saksıyı bağlamak için kullandığım ipler nedeniyle az da olsa aralık vardı. Oradan sineklerin dökme olasılığı var.

Bu da bana başka bir ders oldu. Bu benim ilk hastalık deneyimim oldu. Bana olmayacak gibi düşünüyordum. Bir daha, bonsailerim ne kadar sağlıklı görünürse görünsün ilaçlamayı ihmal etmeyeceğim.

Eaglion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024