agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Bakım ve tedaviler
(https)




Beğeni Düzeni40Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-05-2012, 10:22   #241
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-04-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 4
Iki ya da uc gunde bir bir miktar sulayip 10 15 dk bekledikten sonra tekrar sulayarak yapiyorum. Topragin ust kismindan hafif dokundugumda kurumaya basladigi belli oluyor ona gore ayarlamaya calisiyorum.

voetra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2012, 10:36   #242
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Sulamayla ilgili bir nedenden köklerinde sorun olabileceğini düşünüyorum.

Bir litre suya bir tatlı kaşığı oksijenli suyu karıştırıp bir kaç sulamada bunu kullanmayı deneyin. Yarı gölge bir ortama alıp uzun olan dalları da budarsanız iyi olur. Ağaç sorunu atlatana kadar daha az dalı besler böylece.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2012, 10:48   #243
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-04-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 4
Cok tesekkurler bilgilendirme icin. Son bir sorum da yaprak gelisimini arttirmak icin onerebileceginiz ozel bir sivi ya da malzeme var midir? Cunku toparladiginda bir an once eski yapraklarina kavusmasini istiyorum.

Tekrar tesekkurler...

voetra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2012, 05:12   #244
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Galeri: 18
Sayın voetra
Çin karaağaçları (ulmus parvifolia) lar az ya da çok sulamalar karşı yaprak sarartarak ya da bazı yapraklarını dökerek sulama düzensizliği yapıldığı bu şekilde bildirirler ayrıca bir yerden bir yere taşınıyor iseler bu şekilde tepki verebilirler.
Sizinde söylediğiniz gibi yaprakları istediğiniz kıvama geldi ve tam budama yapmaya yakın bu olay oldu .Yani bolca yaprak var ise su ve besin isteğide aynı oranda artar iken iç kısımlardaki yapraklarıda ağaç kendi döker çünkü ya besliyemez ya da uzamak ister.
Aşırı sulama kök çürüklü yapar oksijenli su iyi gelir. Ama siz saksı değişim zamanı olan evrede bahar başında saksı değiştirmediniz ise bu durumda ileride sorun çıkaraçaktır.
Tüm bu bilgiler forum içerisinde elinizdeki türe ait bakım şekli de dahil olmak üzere ilgili başlıklarda yer almaktadır.
Saygılar

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2012, 11:47   #245
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-04-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 16
Sageretia Theezans (Çin Kuş eriği) Yaprak sorunu :(

Arkadaslar ben bonsai bakimina yeni basladim. Ikea dan aldigim Sageretia Theezans son 2 haftadir asiri yaprak dokmeye basladi ne yapmam gerek ? bir kac fotografta koyuyorum. Umarim yardim edersiniz. Bu arada saksimin drenaj delikleri var ve topragi saksinin icinde naylon icerisinde tutuyorum.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg DSC_0721.jpg (65.0 KB, 195 views)
Dosya Türü: jpg DSC_0726.jpg (46.1 KB, 191 views)
Jaskulin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2012, 00:04   #246
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-03-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 39
Merhaba Jaskulin,

Bende sizin gibi bonsai ye yeni başlayan birisiyim. Bir bonsai aldıktan sonra nedense devamı da geliyor. Sizin gibi bende Ikea' dan bir bonsai aldım, yaprak dökme sorunu ile karşılaştım. O sorunu atlattıktan sonra ikinci bir bonsai daha aldım. Sonra bir fidan beğenip onu aldım, derken diğer bir fidan. . . Farklı türlerle çalışmak farklı methodlar geliştirmeyi ve öğrenmeyi da sağlıyor. Burada konu ile ilgili size ciddi anlamda yardımı dokunacak üyeler var ama bende naçizane fikirlerimi sizinle paylaşmak isterim.

Bonsai' ye yeni başlayan kişilerde yaprak dökme sorunu genellikle sulamadan kaynaklanıyor. Bonsainize nasıl baktığınızı yazarsanız daha net cevaplar verebilirim.
Bonsai' ye fazla su vermek yaprak dökümüne neden olabileceği gibi kök çürümesine ve ağacınızın ölmesine de neden olur. Fazla su vermeyebilirsiniz fakat yanlış toprak kullanıyorsanız suyu tutan toprak bonsainizde yaprak dökülmesine sebep olabilir.

Ikea' da satılan bonsailerin plastik saksılarının altında delik oluyor ve bonsaiyi suladığınız zaman o deliklerden su hemen boşalmaya başlıyor ki olması gereken budur. Fotoğraftan gördüğüm kadarı ile saksı değişimi yapmışssınız. Saksınızın altında delikler olması gerekiyor. Saksı değişimi yaptığınızı farz edersek toprak değişimide yapmış olabileceğiniz aklıma geliyor. Eğer çiçek toprağı kullandıysanız (çiçekçilerde paket içerisinde satılan topraklar) hata yapmışsınız demektir. Çünkü o tarz topraklar suyu tutar. Suyu tutan toprak bonsainizin köklerini boğar ve su içerisinde kalan kökler zamanla çürümeye başlar. Siz saksının üstünden baktığınızda toprağı kurumuş görebilir ve biraz daha su ekleyebilirsiniz lakin saksının dibi su ile dolmuştur ve dolmaya da devam edecektir.

Bonsainize geçen süre içerisinde ne gibi işlemlerde bulunduğunuzu yazarsanız daha doğru cevaplar alırsınız. Benim söyleyeceklerim de 6-7 ay içerisinde edinmiş olduğum tecrübelerden ibarettir. Bunu da özellikle vurgulamak isterim. Bu işe yıllarını vermiş kişiler var ve forum içerisinde onların yazılarını okuyarak daha detaylı ve doğru bilgilere ulaşabilirsiniz.

pilvikuja Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2012, 17:53   #247
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-04-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 16
Yukarida yazdigim gibi saksimin 4 tane drenaj deligi var. Torf topragi kullaniyorum. Biraz okudum bende suphe edip koklerine baktim ama acik kahve duruyorlardi. Ben genelde parmagimi bastirip nemli mi degilmi ona bakiyordum. Eger kurumussa su dokuyordum ve boyle gunluk bi fis sprey yaprak sulama yapiyordum. Penceremin onunde jaluzim hep kapali oluyor. Ama pencereme yakin olmadigindan yanlardan aldigi isik odami aydinlatiyor direk gunes isigida gormedi anlayacaginiz. Hatta bundan suphelenip kitapligimdaki bos rafa aldim(aydinlik). Aslinda koklerine bakmaya cikardigimda ben ufak saksidan cikardigimdaki koklerle yapik olan topragi almamistim eski topragini aldim belki onda sorun vardir diye suan biraz daha yesil ve solmus duran yapraklar daha dik duruyor.
Bu arada koklerin curuyup curumedigi tam olarak nasil anlarim ?

Jaskulin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2012, 18:15   #248
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
İçeride ve gölgede tutmanız ağaç için uygun bir ortam değil. Altında tuttuğunuz kap içinde su birikebileceği için köklerde çürümeye neden olabilir.
Bana göre her ne sorun yaşadıysa şimdi sağlıklı yaprak vermeye başlamış.
Hazır bonsailerde yer değişikliği ve toprak yapısından kaynaklanan sorunlar yaşanıyor.

24 haziranda bir sohbet toplantımız olacak, başlık açıp ayrıntıları vereceğiz . E posta ile de bilgi gelecek, ağacınızla toplantıya gelirseniz uygulamalı olarak durumuna bakabiliriz.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2012, 18:48   #249
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-03-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 39
Merhaba jaskulin,

Memet Bey' in söylediklerine ek olarak bir kaç tecrübemi sizinle paylaşmak isterim.

Bonsainizi saksıdan çıkartıp toprağın alt kısmına baktığınızda siyah renkli ve mukusumsu bir tabaka ile karşılaşıyorsanız bunun sebebi saksı içindeki ikinci plastik kaptır. Memet Bey' inde söylemiş olduğu gibi saksı ile plastik kap arasında su kalabiliyor böylelikle kökler sürekli su içinde kalıyor ve zamanla çürümeye neden oluyor.

Toprak karışımı hazırlamak görüldüğü kadar kolay değil en azından benim için öyle. Hala uygun karışım tutturamadım. Geçenlerde saydam ve delikleri olan plastik bir saksı aldım. İçine çeşitli karışımlarımı koydum ve su drenajını test ettim fakat hiç biri yeterli drenajı göstermedi. Bende orkideler için satılan özel karışımdan aldım ve istediğim sonucu elde ettim. Her iki ficus ginsengim için orkide toprağını uyguladım. Şuan her şey yolunda. İki konuda endişeliyim birincisi orkide toprağının asitik özellikte olması (ph değeri 5,5 civarında), ikinicisi ise topraktaki besinleri barındırıp barındırmadığı. Şuan elimdeki en iyi derenaja sahip olan karışım bu olduğu için onunla devam edeceğim. Eğer tutarsa şapkayı fırlatırım havaya artık.

Ortam değişikliğinin gerçekten de ağaçlar üzerinde inanılmaz etkileri var. Bunu geçenlerde gittiğim bir bahçede yaşayarak gördüm. Her tür bitkinin, ağacın, kaktüsün. . . satıldığı bir yer. Japon Bahçesi diye bir bölüm vardı hemen oraya girdim. Girer girmez nem oranının beklediğimden çok daha yüksek olduğunu fark ettim. Bonsaileri incelediğimde ise gördüklerimle kafam allak bullak oldu. Neredeyse her tür bonsainin dibi su ile doluydu. Zaten öylesi nemli bir ortamda ağaçları sulamaya bile gerek yok. Ficuslarin saksıları ağzına kadar su doluydu ki ben böyle bir şey yapmış olsam benim ficuslarım yaprak dökmeye başlarlar. Yeni sulanmış olabileceğini düşündüm ama bonsai sulanınca da öyle dibinde su birikmez yani. Oradan bir ficus alıp getirsem evdeki ficuslarımın yanına koysam hemen yaprak dökmeye başlar aynı şartları karşılayamadığımdan dolayı.

pilvikuja Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2012, 08:44   #250
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-04-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 16
Dedigim gibi kabimda drenaj deligi var altinda hic su biriktirmedim az birikenide hep dokuyordum. Icinde baska kap yok saksinin. Mehmet bey baktigim agac indoor agac degil mi disarida tutarsam yazik etmis olmaz miyim? Bu arada golge degil aydinlik odam yani orda anlatmaya calistigim sadece direk isigi almamasiydi. Koklerinde de mukuslu tabaka yoktu ben sadece kok renginin tam olarak ne olugunu ogrenmek istemistim

Jaskulin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2012, 14:41   #251
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-04-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 16
Sorunum hala devam ediyor ufak ufak yeni yapraklar geliyor ama eski yapraklarım yavas yavas dokuluyor lütfen yardım eder misiniz ?

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg DSC_0766.jpg (61.2 KB, 153 views)
Dosya Türü: jpg DSC_0767.jpg (24.7 KB, 149 views)
Jaskulin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2012, 15:53   #252
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Ağacı içeride tutuyorsunuz sulama konusunda sanırım hata yapıyorsunuz bu nedenle de sağlığı düzelmiyor. Toplantımıza katılsaydınız ağacı yakından görür bir şeyler yapma şansımız olurdu.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2012, 16:02   #253
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-04-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 16
O zamanlar izmirde değildim evet dışarısı hep güneş alıyor ve rüzgar çok fazla çok hırpalanıyor.. balkona koyamıyorum.. Peki şuan ne yapmam gerek mehmet bey ?

Jaskulin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2012, 16:07   #254
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Bana sorarsanız köklerinde çürüme var. Su çok kireçli gibi. Bunlar ağaca zarar veriyor. Altına bakınca da oranın kuru olduğunu düşünüyorum su akmıyor sanırım aşağı.
Mevsim uygun olamsa da toprağını değiştirmeli diyeceğim. Köklerde çürüme var gibi çünkü. Bu da tecrübe isteyen bir uygulama acemillikle ölümüne de neden olur. Bir iki kere bir litreye bir tatlı kaşığı oranı oksijenli su ile sulayın. Olmadı benle iletişime geçerseniz görüşüp ne yapılabileceğine uygulamalı olarak bakalım.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2012, 16:31   #255
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-04-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 16
Beklemiş su kullanıyorum ama sizinde bildiğiniz gibi izmirin suları biraz kireçli... fotoğrafı sulamadan önce çektim kameraya damlamasın diye ardından suladım.. Peki kökün çürüyünceki rengi nasıl oluyor baksam anlarım heralde?

Jaskulin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2012, 16:44   #256
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Bakınca anlaşılır tabi ama, bunu için topraktan çıkarmak gerekir. Acemilikle bu uygulama bitkinin ölümüne neden olabilir. Ne sıklıkla ve nasıl suluyorsunuz?

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2012, 16:48   #257
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-04-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 16
Parmağımı bastırıyorum nemli değilse doküyorum günlük 2 defada yaprak suluyorum hava çok sıcak olursa yaprağı biraz daha fazla yapıyorum. Peki sağlam kök ne renktedir ölü kök ne renktedir ?

Jaskulin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2012, 16:53   #258
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Ne kadar ve nasıl suladığınızı anlayamadım. Bir seferde ne kadar su verdiğiniz ve bu sulamayı da nasıl yaptığınız önemli. Her bitkinin kökleri farklı olur canlı olup olmadığı renge göre pek anlayamazsınız.

Topraktan yanlız başınıza çıkarmamanızı öneririrm.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2012, 16:56   #259
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-04-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 16
1 litrelik şişede su bekliyor hep böyle biraz döküyorum bekliyorum emince alttan azcık su gelince drenajdan yani bırakıyorum bu dediğim en fazla 2 bardak filandır çok değil. Hmm anladım

Jaskulin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2012, 17:02   #260
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
İki bardak yani kabaca yarım litre su eder ama, Toprağın yapısı sorun yaratıyor olabilir. Müsait bir zamanınızda bir kaç arkadaş da katılır ufak bir atölye çalışması yapıp bakımını yapabiliriz.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2012, 10:36   #261
Yeni Üye
 
elifert's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 19
Merhaba arkadaşlar,

Bana hediye gelen iki bonsaim var. Anladığım ve araştırdığım kadarıyla cinsi Zelkova 15 gün önce alındı.

Bana geldiğinde onu balkona koydum ve sulamaya başladım. Sulamayı üst toprağını kuru gördüğümde parmağımı batırıp iç kısım nemli değilse yarım litre kadar su vererek yapıyorum. Ben bir sorun olmaduığını düşünürken dün 10-15 kadar yaprağın sarardığını gördüm Çok üzüldüm, bir şey olursa diye korkuyorum.

Nedenini çözemedim bir türlü. Bu arada hiç besin vermedim hangi cins besini ne kadar aralıklarla vermem gerekir ve besin vermeme sararma yapmış olabilir mi acaba? Tecrübeli arkadaşların bilgilerinden faydalanmak isterim. Şimdiden çok teşekkür ederim.

elifert Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2012, 10:58   #262
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Ortam değişikiliğinden kaynaklanabilir. Doğrudan güneş altındaysa yarı gölge bir yere alın. Akşam serinlik başladığında yapraklarını da nemlendirin.
Sıcaklar başladı su yetersiz de kalıyor olabilir.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2012, 08:08   #263
Yeni Üye
 
elifert's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 19
Şimdi daha gölge bir yere aldım. Yapraklarıda nemlendireceğim. Bir süre sonra düzelir umarım.

Cevabınız için çok teşekkür ederim.

elifert Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2012, 23:10   #264
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-07-2012
Şehir: izmir
Mesajlar: 2
herkese merhaba yeni üye oldum siteye.bonsai tecrübemde yok.

kız arkadaşım 1 ay önce hediye olarak bonsai almıştı.fakat hangi tür bilmiyorum.balkonda cam kenarına koydum her gün suluyorum.fakat bugün baktığımda bütün yapraklarının kuruduğunu gördüm.elleyince yapraklar dökülüyor.

oysaki geçen hafta yeni yeni filizler çıkıyordu.birden bu değişimin olmasının sebebi nedir?yardımcı olup bilgi verebilirseniz çok sevinirim

frtgms Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2012, 07:57   #265
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Ağacınızın fotoğraflarını görsek bir fikir üretmemiz daha kolay olurdu.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2012, 19:51   #266
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-07-2012
Şehir: izmir
Mesajlar: 2
şu an sadece dalları kaldı :S 2 gün sulanmamış ondan kurudu galiba..tekrar eski haline gelmesi için ne yapmam gerekir..?

frtgms Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2012, 00:20   #267
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-08-2012
Şehir: Antalya
Mesajlar: 3
merhaba arkadaslar ben de Buhause dan bonsai aldım çok güzel sanırım bakımla ilgili

Polovniya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2012, 17:16   #268
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 20
merhaba
ben 7hafta once bir bonsai aldim cin karaagaci.Son iki haftadir yapraklarini doktu neden oldugunu bilmiyorum yardimci olabilirmisiniz

img0439hd.jpg
img0441he.jpg
img0442oc.jpg
img0438gw.jpg

huso213 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2012, 17:22   #269
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Fotoğrafları doğrudan foruma yüklemeyi öneriyoruz.

Yer değişkliğindne kaynaklanabilir yaprak dökülmesi, sulama ile ilgili olabilir. Gövdeden çıkan ince uzun sürgünlere bakınca çok gölge bir ortamda duruyor izlenmi veriyor bu da yaprak dökmeye neden olabilir.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2012, 17:28   #270
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 20
kac gunde bir sulamaliyim tam olarak ilk bonsaiyim daha tam olarak ne yapicagimi bilmiyorum

huso213 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
bonsai


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024