agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Bakım ve tedaviler
(https)




Beğeni Düzeni40Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-04-2010, 18:56   #121
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Yazınızı biraz geç gördüm. Farkederseniz biraz düzlettim. forumda Türkçe konusunda bir kaç dikkat etiğimiz nokta var. Neden bu kadar uğraşmış diyeceksiniz, düzeltmek için. Bonsaide kurallara da bu kadar önem verdiğimi göremenizi istedim.

Bakın. Markasıyla her nedense ısrarla neden Çarli kedi kumudendiğini çok anlamıyorum. İçeriği zeolittir. Her serada bulabilirsiniz, yirmi kilo kadar paketlerde sanırım otuz lira civarında bir maliyeti var. Herhangi bir serada size istediğiniz kadarını ücretsiz bile verebilirler. Gerekesiz yere masraf edip, evinizde kullanmayacağınz bir ürünü stok etmiş olacaksınız.
Bu yüzden Çarli kedi kumu ve akvaryumcudan ponza almayın diyorum, gereksiz bir masraf önerilmiş oluyor.
Benim param çok, harcarım derseniz, bir şey diyemem.

Hazır bonsai alan birisi, bir çay bardağı kadar zeolit ister. Aslında bu da şart değil. Ponza da aynı işi görür.

Bonsainin hazır olup olmaması toprak karışımı için önemli değil.

Perlit ve zeolit bir aceminin kontrol edemeyebileceği nem sorunlarına neden olabilir. Ben ısrarla uzak durun diyorum, önermiyorum, takdir edersiniz ki bir nedeni var bunun. Bir çay bardağı zeolit için yirmi kilosunu almanın zaten anlamı yok.

İyi niyetinizi kabul ediyorum. Başka neden bu kadar uzun yazasınız bildiklerinizi.

Fakat, beni de anlayın. Hazır bonsaiyi aman bu ne güzel diye alanların neredeyse hepsi buna bakamayıp öldürecek, ilk nedeni de bunları iç mekan bitkisi sanıp salonlarında bakmaya çalışmaları olacak.

Bir kaç tür dışında hazır bonsailerin çoğu da dış mekan bitkisi.

Mantar sulama hatalarından da kaynaklanabilir. Buna etki edecek başkaca faktörler de vardır.
Ama yanlış sulandığı için mantar olmaz, mantar bu nedenlerle üreyebilir.

Bir çay bardağının, verdiğiniz miktarı kadar suyu, hazır bonsainizin boyutuna, su ihtiyacına sıcaklığa, bulunduğu ortama dikkat etmeden önerirseniz, nerede olursa olsun, o bikti yazın ölür. Bonsaiye su, bitkinin ihtiyacı kadar, ihtiyacı sıklığında verilir.
Bonsaileri genellikle iç mekanda, hatalı sulama, yanlış bakma sorunlarından ötürü kaybediyor bakanlar.

Mavi saksı nedir?

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2010, 20:37   #122
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-08-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,299
Galeri: 5
Bonsai sanatıyla ilgilenenler kedi kumu denince doğal zeolit' ten üretilen ürünleri alır!.....

kalambaklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2010, 13:27   #123
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Cem_83

Yazilanlari ancak ben de bu gun okuyabildim. Yazdiklarini iyi bir niyetle yazdigina ictenlikle inaniyorum. Yalniz eksik bilgiler var Memet de onlari tamamlamiya calisti. Ozellikle kirmizi harflerle duzeltilenlere (bu duzeltme ayni zamanda diger uyelere de uyaridir, forumda ayni sekilde duzeltmeler daha onceleri de yapilmis ve yapiliyor. Nedeni de, Turkiyede internet ortaminda, agaclar.net, dogru bir turkce yazimi ile iletisim kuran ender sitelerden biridir ve bunu surdurmeye de niyetlidir. Hepimiz arada yanlis yazabiliyoruz, ama bu yanlislarimizi fark ettigimiz zaman duzeltirsek iyi olmazmi?) bozulup da pes etmeniz dogru degil diye dusunuyorum.

Burasi bir paylasim sitesi ve oralarda yeni ogrenilen bonsaiyi de deneyimlerle, ogrendigimiz bilgilerle gerektigi yere tasimaya calisiyoruz. Yeni ogrenilen bir ugras oldugu icin de zaman zaman dusunceler ters dusebiliyor, ama birbirimizi en iyi bir sekilde anlamak icin, iyi bir turkce ile karsimizdakilere dusuncelerimizi anlatabiliriz.

Merketlerden alinan bonsailer sizin de belirtiginiz gibi mavi saksilar icerisine dikilmis 4-5 cins agac ki bunlarin marketler icin yetistirilmis saksidaki agaclar oldugu, yani bonsai bile olmadiklari artik bircok kisi tarafindan biliniyor ve biz o agaclari almak yerine fidancilara gidip bonsaiye uygun fidanlar alip onlarla calismalarini oneriyoruz. O mavi saksilarda alinan bitkiler de ya olduruluyor(cok nedenleri var cok sulama, az sulama, nem ortami, ic mekan, vs.) ya da yasatan oluyorsa bunun seklini tarzini nasil degisebilirim diye soruyor.

Ama marketlerde o agaclarin satilmasi da bir bakima iyidir. Alanlar ona nasil bakacagina dair bilgi ararken gercek bonsai ile tanisiyor.

Memet'in iyi niyetle yaptigi yazindaki duzeltmelere kizip bir daha yazmam demissin ama ben bu konuda bir daha dusuneceksin diye dusunuyorum.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2010, 21:08   #124
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-05-2010
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4
Hediye olarak Çoban Püskülü / Ilex Crenata bonsaisi gelmişti.ilk geldiğinde yeni yaprak cıkartmaktaydı fakat daha sonra bu yeni yapraklar buruştu ve dier yapraklar kuruyama basladı şimdi dokunduğumda direk kopuyor yapraklar kurudugundan dolayı nasıl bir bakım yolu izleyip bu bonsaiyi hayata geri döndürebilrim?

eternalsam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2010, 11:37   #125
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Bonsainizi icerdemi, disardami tutuyorsunuz?

Sulamasini nasil yapiyorsunuz?

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2010, 19:50   #126
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-05-2010
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4
bonsaim içeride duruyor ve toprağı nemli kalacak şekilde suluyorum...nemlilik olayını kontrol ederek..

eternalsam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2010, 13:59   #127
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Agacinizi imkaniniz varsa disariya (balkon veya bahce) aliniz.

Nemlilik oranini kontrol ediyorsunuz diye yazdiniz. Topragin ust tarafi nemli olabilir de ic tarafilarina su gitmemis olma ihtimali de var.

Bir kova su doldurunuz, agacinizi saksi ile birlikte saksi su altinda kalacak sekilde kovadaki suya daldiriniz. saksidan cikacak olan hava kabarciklarinin bitimine kadar saksiyi suda tutup sonra cikariniz agacinizi yukariya kaldirip saksinin deliklerinden fazla su disariya cikiyormu diye bakiniz. Delikleden su suzulup cikmiyorsa saksi icerisinde bir sorun olabilir. (koklerin saksi icerisinde dolanip, saksiyi doldurmasi, toprak karisiminin suzen bir toprak olmamasi).

Kolay gelsin.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2010, 10:12   #128
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-05-2010
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4
Dışarıya koyabileceim ortam güneş alan bir ortam kavrulmasından endişeleniyorm .Dediğinz gibi kovanın içinde denedim ve su alt 2 deliktende aktı yani suyu süzen bi toprak yapısı var sanırım.Bu olayı tekrarlamam gerekicek mi?ayrıca spreyle yapraklarına su sıkma konusnda birşeyler okumuştum bunu yapayım mı?haftada ne kadar tekrarlamam gerekir??

eternalsam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2010, 14:48   #129
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Genelde bonsailer disarda tutulmali(kimi tropik bitkiler icerde tutulsa bile zaman zaman disariya alinmali) ic mekanda tutalan bonsailer zaman icerisinde ic mekandaki olumsuzluklardan etkilenip sagligi bozulur.

Siz agacinizi disariya alamiyacaginizi dusundugunuze gore, onu iyi isik alan bir
yerde tutunuz. Sagligina kavusana kadar bir besin ve ya gubre vermeyiniz. Uzerinde kuruyan dokulmeye yuz tutmus tum yapraklari alin, budayin. Belki sagligina tekrar kavusur.

Kovaya daldirip sulama yontemini haftada bir yapabilirsiniz, havalar isindik sonra da duruma gore bunu haftada ikiye cikarabilirsiiniz agacinizi siz gozleyceginiz icin sulama konusunda da en iyi hesapli sulamayi siz yapacaksiniz.

Ortami nemli tutmak icin yapraklarina arada bir sprayla su puskurtebilirsiniz(Gunes gordugu bir zamanda yapraklarina su puskurturseniz su daklacilarinin yapraklari yakma olasiligi yuksektir.)

Kolay gelsin.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2010, 17:41   #130
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-12-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 20
uzun süredir oldukça iyi durumda olan Acer Burgerianum cinsi bonsaimde son 1 haftadır kuruma bas gosterdi. Internette gordugum tomurcuklar acarken uclarını almak yontemini yaptıktan sonra agacta cok cok fazla yaprak oluşmuştu. Başta dokülmelerin agacın diplerine gunes gelmemesi oldugunu düşünüp ilk budamasını yaptım genelde yeni shoot ları 2. bogumdan aldım. yazın daha sık sulamaya çalışmama rağmen yeterli olmadığını düşünmeye başladım. 1 hafta icinde uzerindeki yaprakların yarısı kuruyara dokuldu. Hala yesil yapraklar var ama kuruyup hefif esen bir ruzgarla dokulme cok. golge bir yerde sulamasına daha dikkat ederek dikkat ediyorum. Erken müdehale icin bir oneriniz var mı?

Şimdiden çok teşekkürler...

Ozanorhon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2010, 20:06   #131
Ağaç Dostu.
 
tourkana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,494
Galeri: 21
Ağacı nerde tutuyorsunuz?

İç mekanda ise hemen dışarıya almalısınız, dışarda ise şimdilik yarı gölge bir yere taşıyın..
Kullandığınız gübre var mı ve ne sıklıkla suluyorsunuz,toprak kurudukça ya da nemini kaybettikçe sulamalısınız.

tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2010, 11:25   #132
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-12-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 20
Ağaç dışarıda, uyku zamanını da geçirdi hiç içeri almadım. Daha sonra dediğim gibi oldukça sağlıklı yapraklar verdi hatta. Gübreyi yaprak döken ağaçlar için olan uzun salınımlı partikül gübre olarak verdim. Dökülmeyi fark eder etmez gölgemsi bir yere aldım. Sulamayı dikkatli yapıyorum aslında. Kurumadan su vermiyorum ama kışın bu süre 1 haftaya kadar çıkabiliyordu, hava sıcakladıkça süreyi azaltmaya çalışırken ihmal etmiş olabilirim ama pek ihtimal vermiyorum.

Aklıma da pek bişey gelmiyor.

Ozanorhon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2010, 17:49   #133
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-12-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 20
Bugün eve geldiğimde hala toparlamadıgını gorunce koklere goz atmaya karar verdim...fazla kurcakamadan saksıdan aldığımda oldukça beyaz ve uzun koklerin var oldugunu gordum. En alttakiler gayet cin restoranındaki soya fasulyesi gibi beyaz durumdalar. Beyaz olması bir isaret midir, iyi mi kotu mu emin olmadıgım icin siz ustadlara tavsiyede bulunurken bunu da eklememin yardımı olur diye düsündüm

Ozanorhon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2010, 20:38   #134
Ağaç Dostu
 
jeomeo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-07-2009
Şehir: İstanbul, Sarıyer
Mesajlar: 505
Ucu beyaz kökler olması iyidir, köklerin hayatta ve sağlıklı olduğunu gösterir. Benzer bir yaprak dökme, kızarma ve yaprak uçlarındaki kuruma benim üç yapraklı akçaağaçlarımda da var.

Ben gübrelemeden veya suyun kirecinden olabileceğini düşünüp, gübrelemeyi kestim ve mümkün olduğunca bahçe suyu kullanmıyorum. Dökülmeler ve kurumalar bitmedi ama azaldı, kızarma ise aynı şekilde devam ediyor. Umarım bir çare buluruz.

jeomeo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2010, 17:49   #135
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-12-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 20
Agacımın hemen hemen tüm yaprakları dokuldu. Bir kac tane kalmıstı ki alttan gelenlerin filizlendiğini gorunce biraz rahatladım. Hepsinde olmasa da yeni filizlerin bazılarının da uclarında siyah leke veya noktalar var. Bir cesit mantar mı yoksa sebebi nedir tam anlayamıyorum. Resim ekledim bu yapraklar da dokulurse bir yenileri icin enerjisi kalmayabilir. Yardımcı olursanız cok sevinirim

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg DSC_1525.jpg (27.4 KB, 235 views)
Dosya Türü: jpg DSC_1526.jpg (20.7 KB, 233 views)
Dosya Türü: jpg DSC_1527.jpg (20.4 KB, 233 views)
Ozanorhon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2010, 10:49   #136
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Galeri: 18
Aynı sorun suulama aşırı ve mantar oluşumu olmuş.

Yapmanı gerek suyu kesin ama yaprakları biraz iyi kalite su ile ıslatın.
Toprağa sistemin yaşayaçağı ornada su verin toprak bütünü ile ıslanmasın.
Ağaçı serin güneşin sıcaklığınd auzak bir noktaya alın.
Esen rüzgar tek yönlü rüzgar olmasın.

Ağaçın etrafını nemli bezler ile cevreleyin yani onun bezden duvarların içine hapsedin.

Bunu size bir şema ile anlayıcam.

Ama kısaca söyle bir çam akvaryum düşününün akvaryumu oluşturan çamların yerine zemin ve tavan hariç tüm etrafının bezleden oluşmuş bir kap ve bezler ıslak.

HBu aaçsı serin ve ortamında nemli olmasını sağlıyaçak.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2010, 11:21   #137
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-12-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 20
Cok tesekkur ederim...Nemli bez uygulaması yeterli olacak mıdır yoksa mantar icin kullanmamı onereceginiz bir sey var mı. Evde Supracid var ama kullanmadım

Ozanorhon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2010, 19:48   #138
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Galeri: 18
Kök hastalıkları için bir çok ilaç var ama kök çürümesi sorunu kolay kolay geçmez.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2010, 14:49   #139
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-12-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 20
Köklerde sorun olup olmadığını görmek için kökleri kontrol ettim. Oldukça sağlıklı görünüyorlardı. Görebilmeniz için bir daha çıkarıp resimlesem strese neden olur muyum?

Ozanorhon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2010, 18:44   #140
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Bu akçaağaç acer mi, görünüşe göre sıcaktan sorun yaşıyorsunuz.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2010, 09:30   #141
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-07-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1
Selamlar,

bonsaimde önce dallar, ardından da yapraklar siyahlaşıyor ve yapraklar dökülmeye başlıyor. siyahlaşma yaprağın dalla birleştiği noktadan başlayıp yavaşça bütün yaprağı sarmakta. Önce bir dalda olan bu durum şu anda bonsainin her yanına dağılmış bulunmakta.

Forumdaki konularda bu duruma ilişkin en yakın bilgi olarak Corynespora cassiicola mantarı'nı bulabildim ama emin değilim. Ayrıca bu mantarla nasıl mücadele edilebileceğini bilmiyorum. Sorunu bilen ve çözüm önerebilecek birine acilen ihtiyacım var. Ağaç bu durumdan önce gayet sağlıklıydı, gerek büyüme gerekse de diğer açılardan herhangi bir rahatsızlığı yoktu.

Apis Mellifica Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2010, 15:05   #142
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Agacinizin kuruyan yapraklarin ve kuruyan dallarin birer fotograflarini eklerseniz yardimci olabilecek arkadaslar mutlaka vardir.

Agacinizin cinsini, ic veya dis mekanda yasadigini da belirtmeniz, cevap vereceklere yardimci olacaktir.

Agacinizin uzerindeki rahatsizligin ne oldugunu ogrendikten sonra tedavi uygulamalisiniz. Emin olmadiginiz bir hastalik icin uygulaycaginiz tedavi onu daha da kotulestirebilir.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2010, 14:03   #143
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-06-2010
Şehir: sakarya
Mesajlar: 221
Siteden incelediğim kadarıyla türünün 'Ficus microcarpa' olduğunu öğendiğim bonsaime,yaklaşık bir senedir bakıyorum.İyi durumdaydı baharda bir sürü yaprak çıkarttı.Yerini sevmişti sanırım.Bakımında hiç bir değişiklik yapmadığım halde, bir haftadır yeni çıkardığı yaprakları daha minicikken karartıp kurutuyor.Yaklaşık 15 yaprak kuruttu bu şekilde.Fazla sıcaklardan etkilenmiş olabilir mi acaba?Bonsaim hakkında yardımcı olursanız sevinirim.

mavisedir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2010, 18:49   #144
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Fotoğraflamanız mümkün mü?

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2010, 16:40   #145
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Galeri: 18
SAyın mavisedir

Ağaçınızda yeni açan tomurçuk yapraklar daha tam olarak gelişmeden uçdan kahverengine dönüyor diye anlıyorum doğrumudur.
BU bir hastalık mantar hastalığı gelişme dönemlerinde incir türlerinde çokca görüle bilir.

BU yüzden gelişme dönemi başında **** kışın sonunda yapılan mantar ve böçek ilaçları ile gelişme dönemi sağlıklı geçer.

Ağaçınızı iyice inceleyin yaprakları yaprak altlarını gövde yi ve toprak üzerini.

Bu size yol göstereçekdir.

Son çare ilaç kulanmak.Bu konuda forumdaki ziraatmühendisi olan arkadaşlara danışınız.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2010, 01:34   #146
Ağaç Dostu
 
jeomeo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-07-2009
Şehir: İstanbul, Sarıyer
Mesajlar: 505
İstanbul'da artan yağmur ve azalan hava sıcaklığı nedeniyle içeriye aldığım begonvilimin yaprakları sarararak dökülmeye başladı. Aşırı güneş almayan ama aydınlık, ısıtılmayan bir odada cam kenarında duruyor.

Acaba içeri aldığım için mi yapraklar dökülmeye başladı, yoksa acaba içeri aldığımda çok mu geç kalmıştım, bir fikri olan var mı?

jeomeo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2010, 16:54   #147
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Mevsim değiştiği ve içeri alındığı için yaprak dökmüştür. Hafif donlardan bir zarar görmeden kurtulur. Ben dört gün boyunca, eksi dörde kadar düşen soğukta dondurdum begonvilimi ilkbahara tekrar canlandı. Bence içeri almak için çok geç değil, kasıma kadar bile durabilirdi dışarıda.


Düzenleyen memet : 13-10-2010 saat 19:25
memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2010, 19:09   #148
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Galeri: 18
Begonvil ülkemizde 3 türü ile tanınıyor.
Biri orjinal arjantin sert ve kısa yapraklı olanı ve dikenleri ile tanınan diğeri sıkı yapraklı bol dikenli ve dalanmayı pek sevmeyen.
Diğeri ise büyük yapraklara ve yine o büüyk yapraklarda oluşan renkli türü.

Bu tür soğuk olarak 0 ve -2 dereceye kadar dayanıklı lakimn burada unutulmaması gereken konu şekil alan anadalara don vurmaması yoksa her zaman tekrardan filizlenir ama gövdenin istenmiyen bir konumunda olabilir.

Begonvileri ısı 0 dereceye düşene kadar dışarıda bekletmek mantıklıdır.

Kışın ise serin ama ısının 10 derecelerde olduğu mekanlarda yaprasız bir kış geçire biler.
Ben sadce ısının 0 altına düştüğü zamanlarda içeri alıyorum.
Oda sadece 3 gün begonville bu mevsimde çiçeklenme yapar bu dönemde bir anda yer değiştirildiğinde bocalar birde sulamsı bu dönemlerde az olmalı.
Çiçek döneminde ben tüm begonvile çaklışmalarınmın suyunu azaltırım.
Zaten kışa girmek üzereyiz üzeirdne yaprak yok ise sulamayı düşür merak etme ufak tomurçuklar veriçek bu yalancı tomurçuk ama ağaçın sağlık göstergesi sonra tomurçuklar ısı ve güneş olur ise gelişir ozaan sulamsını normal döndürsün.
Begonvil çok kanaatkar bir türdür.
KOlay klay hasta olmaz.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2010, 16:54   #149
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-06-2010
Şehir: sakarya
Mesajlar: 221
Yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim Sayın Bonsaisan.
Ağacı iceledim, bir hastalık olduğu kesin. Şuan gelişmiş yapraklarınıda dökmeye başladı. Yaprak altlarında örümcek ağı gibi birşeyler var, zararlı yok ama. Ya da ben göremedim. Arap sabunlu, sirkeli suyla spreyledim yaprak altlarını. İlaç almam gerekiyor söylediğiniz gibi. Ama o ilaçları nasıl edineceğimi bilmiyorum, bu konularda henüz yeniyim.
Mantar hastalığı fazla sulamaktan mı kaynaklanıyor? Yazın çok sıcaklarda dengeleyemedim, biraz fazla kaçırdım çünkü.

mavisedir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2010, 17:07   #150
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Fazla sulama mantara neden olmaz.Kök çürümesine neden olabilir. Toprakta mantar varsa, bu sulamanın fazlalığından ortaya çıkabilir. Sizin mantarı teşhis etmeniz kolay değil. Uzman bir ziraatçi söyleyebilir bunu. Toprağını bütünüyle değiştirmeniz faydalı olur. İlk sulamada bir litre suya bir tatlı kaşığı oranında oksijenli suyu karıştırıp gerekli olan kadarıyla sulama yapın.
Bitkiyi bir ziratçiye gösterip ona göre ilaç önermesini isteyebilirsiniz. Zirai ürün satıcılarına gitmelisiniz bunun için.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
bonsai


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024