agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Bakım ve tedaviler
(https)




Beğeni Düzeni40Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-01-2008, 12:56   #61
Ağaç Dostu
 
vyssera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,801
Galeri: 69
Sayın Bonsaisan, bu yıl ağaca herhangi bir işlem yapmayıp, budama ve şekillendirme işlemini saksıda gelişim gösterdiği ilk yıldan sonra yapmayı düşünüyorudum. Şu sıralar da çamlarda budama teknikleri ile ilgili bir çeviri yapmaya çalışıyorum. İlerde verdiğinizi bilgiler ve edineceğim bilgiler dahilinde ağaç üzerinde işlem yapacağım. Mumlarda genel bir sorun yok. Sadece 2 küçük ve zayıf dal mumları ve yapraklarıyla beraber kurudu. Bu sabah ağacı balkonun köşesinde güzel bir yere yerleştirdim artık uzun bir süre orda kalacak. İyice iyileşince artık uygun bir yer hazırlamak gerekecek. Kış güneşinden zarar görür mü bilmiyorum ama önerileriniz doğrultusunda yarı gölge ortam hazırlamak için, önüne mandalina fidanımı koydum. Işığını çok kesmediği gibi, güzel de gölge yaptı. Bundan sonra gözlemlemeye devam edeceğiz artık.

2 adet sarıçamım daha var, onların sağlığı mükemmel. Onları da tartışma imkanı buluruz umarım. Çok teşekkür ederim. Saygılar.

vyssera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2008, 14:11   #62
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Vyssera merheba sari camina uzuldum. Umarim yasamini surdurur.

Yamadori bonsaide cekici bir yontem olarak gorunsede agaci oldurme riski yuksek olan bir yontemdir ozellikle de camlarda. Asagida sali toplantilarinin birinde yazilmis bir alinti var. Ozel alanlardan izin alinip fidan sokecek olanlara yarari olur diye ekliyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI Mesajı Göster

Simdiye kadar hic dikkat etmedigim bir ayrinti.Agaclarin koklerinde yasiyan bir mantar MYCORRHIZAE bu parazitler guzel bir uyum icerisinde agacla "al gulum, ver gulum'u" oynuyor. Yani ikiside bir biri icin faydali. Bu mantar bazi agaclarin koklerine yapisarak, bazi agaclarin da koklerinin icinde yasamini surdurur.
Beyaz bir renktedir bir cok saglikli agaclarin koklerinde gorulur, ornegin camlarda , meselerde ve sedirlerde kokun uzerine yapisip yasarlar ve kimi zaman bir hastalik belirtisi sanilabilir ama bir hastalik deyildir. Ardic, akcaagac gibi agaclarin koklerinin disinda gorulmezler.

MYCORRHIZAE agacin koklerine yapisir ve bakildigi zaman agacin kendi kilcal damarlari gibi gorunur. Agactan karbon ve vitamin cekerek yasamini surdurur buna karsilik agacin koklerini daha verimli yapar ve agacin toprakta daha cok besin almasini saglar. Ayni zamanda topragi parcaliyacak asit uretir, agac besinleri daha kolay alsin diye.

Iste bonsaide bu MYCORRHIZAE cok onemliymis kok budamasi sirasinda topragin hepsi kokten alinmamamali ve su ile kokler temizlenmemeli[ozellikle MYCORRHIZAE ler koklerin disina yapismis agaclarda cam, mese ve sedirlerde] cunku butun MYCORRHIZAE ler de temizlenir ve bu agacin yasamini tehlikeye sokabilir ve kok budamasi yapildiktan sonra butun MYCORRHIZAE ler agacin koklerinden temizlenmisse agac iki sene gibi uzun bir zaman icerisinde bile kendini toparlayamayip olebilir.
Bir diger ucuncu saliya kadar hosca kalin.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2008, 17:06   #63
Ağaç Dostu
 
vyssera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,801
Galeri: 69
Sağolun hocam, baharda güzel haberler vermeyi umuyorum. Mikoriza konusunu okumuştum. Daha önce bilimsel bir dergide ( bilim ve teknik olabilir ) mikoriza ile ilgili bir yazı da okumuştum. Ağacın kendi toprağı ile alınması önemli. Ben kendi toprağı ile almıştım ama zamansız olması sorun oldu. Saygılar.

vyssera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2008, 15:39   #64
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
merhaba..
birkaç ay önce aldığım ardıç türü bonsaimde ağaç bitleri mevcuttu bir süre onlarla uğraştıktan sonra temizlendiler fakat şimdi de yapraklarının büyük kısmı kurudu ve dokunduğum anda dükülüyorlar..
bu durumdayken kurumayı gidermenin yolu varmıdır? yardımcı olabilirseniz çok sevinirim..

togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2008, 16:37   #65
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 415
Sayın Togay,

Sulamayla ilgili bir sorununuz olduğunu düşünüyorum. Olasılıkla da fazla sulama. Ardıçlar susuzluğa dayanabilen türler. Çok sıçak havalarda dahi yeterli kökü olan sağlıklı bir ardıç bonsaisi bir kaç gün susuz dayanabilir. Ancak fazla sulama yaptığınızda kökleri çok çobuk çürüyüp dediğiniz süratte yaprakları kuruyabilir.

Kurumuş yaprakların tamamını hafif fiskelerle dökmeye çalışın. Zorlamayın. Böylece ağaç bu yaprakları kurtarmak için değerli suyunu boşa harcamamış olacak. Daha sonra gölge ve rüzgarsız bir yere alın. Saksının tamaen kuruduğundan emin olana kadar sulama yapmayın. Bu dönemde yaprakları sık sık spreyleyin. Toprak tamamen kuruduktan sonra da; sadece saksıyı nemlemdirmeye yetecek kadar sulama yapın.

Eğer kurumaya devam ediyorsa kök çürümesi devam ediyor demetir. Bu durumda saskıyı değiştirmek ve çürümüş kök ve toprağı uzklaştırmak gerekli. Ancak, mevsim nedeniyle, bu girişim de oldukça riskli. Çok hızlı ve sadece zarar görmüş olan kökleri uzaklaştırıp hemen saksıya (temiz toprak dolu) geri yerleştirmek lazım.

Eaglion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2008, 12:08   #66
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Galeri: 18
Sayın togay

Bonsailerde yaprakların gelişmesen dökülmesi **** mevcud yaprakların uçlardan başlayarak kurumaları kök çürümesinin başladığı ve köklerde sorun olduğunun bir göstergesidir.

Genelde bu gibi sorunlarda özelikle fidanlıklardan alınan fidanlarda bu sıkça raslanır.

Burada ki iki öenmli sebeb şudur.

Birncisi alınan fidaın alındığı yedeki geirmiş olduğu zaman bağlı sula şekli ve bu fidanın içinde bulunduğu saksıda ki geçirdiği süreç.

Eğer bu fidan haddinden fazla bir şekilde saksıda uzuzn yılar geçirmiş ise kuş yuvası eadı verilen bir oluşum yani köklerrin artık iç içi geçmesinde dolayı yeterli besini almamasına bağlı sorunlar ile üreticici saksı değişi sırasında köklere hiç dokunmadan yeni toprak dolu bir daha büyük bir saksıya fidanı dikmesinde kaynaklanır.

Sonuç itibari ile aldığını fidan eve geldiğinde sizn sulamanız sonuçunda kökler nemli kalır ve çürüme başlar.
Cünkü fidanlıklarda suala periyodik yapıldığı gibi gelişi güzel sulama olur.


Diğer ikinci sebeb ise bonsai aday fidanların mümkünse kasım aylarında alınmasıdır bu sayede köklere müdehale etmeniz gerekn zaman şubat aylarına denk geleçeği için bu sorunu bonsai dostu uygun biçimde yapaçağı budama ile önlemiş olur.


Bonsai klasik anlamda toprak kullanılmaz mümkünse serin tipde bir karışım kulanılır.
Buda iritaneleri olan havayı ve oksijeni bol yere düzeyde su tutan bir toprak karışımıdır .

Bo karışımda gerekli su toprakda kalırken gereksiz su direk olarak drenaj deliklerin atılır.

Bu toprak karışımı oksijeni tutması hava sürkülesyano açısında kökler için elverişli ve gelişme bakımın hızlıdır.

Lakin bu toprak karışımında zor olan sulamanın düzenli olması besin konusnda ağaç sürekli desteklenmesi gerekir.
Bu yüksek drenajlı toprak karışmı sığ ve az toprak içinde gelişme eğilimi gösteren kökler için idealdir.
Kök çürme problemi olamz bol ve iri tanelicikli dere kumunun fazla olduğu bu karışım kök sorunlarını ortadan kaldıraçakdır.



Şu anda ağaçınızı kurtarmanın yolu eve köklerin teizlenmesi ve yeni toprak karışımı ile düzenlenmesidir.


Lakin içinde bulunduğumuz mevsim bu işlem için uygun değil ve ayrıca ağaçın ölümü ile sonuçlanaçak bir işlemdir.

Bu yüzden yapamanız gerek ilk iş ağaçın toprağının kurmasını beklemek **** bir zirai ilaç satan bir yerden kök mantarlarına karşı geliştirilmiş bir ilaç almanız ve ağaçınızı ilaçlamanız gerekir.

Bu ilaçlar köklerde bulunan ve mantar hastalığını gidereçdir.

Ülkemizde 2 tip mantar ilaçı bulunur kontak etkili ve sistematik.
KOntak etki anında etki eden ama moruma olasılı olmayan bir ilaç iken sistemetaik ilaçlar bitki bünyesinde dolaşan ve koruyan ve ilaçın türne göre ağaçın öz suyunda 14 ila 21 kalan ilaçlardır.

İlşaçlama akşam saatelerinde yahut güneş doğmaya yakınken yapılır ve ilaç tüm kök sistemini etkilemesi için uygun doz ve oranda kulanılır.

İalçlamadan sonra ağaç güneş ışınlarından korunmalıdır en az 5 saate kadar.

Bu uygulamdan sonra ağaç iyi gözlenmelidir.

İlaçın etkisi ilaçın markası ve hastalığın durmuna göre kendini gösterir.Eğer ağaçda topralanma var ise ağaç tepki vermiş ve durmu iyi gidecekdir.
Bri düzelme olmaz ise ilaçın üzerinde yazan bilgiye göre bir hafda ile 15 gün sonra terkrar ilaç uygulanır.

Saygılar.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2008, 22:01   #67
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
sn. Eaglion ve Bonsaisan..

Öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. Aslında ben bonsaimin kurumasının aşırı sulamadan kaynaklandığını düşünmüyorum. Aynı yerden iki ardıç almıştım. şu anda kurumakta olan bonsaimin toprağı diğerinden hep daha önce kuruyordu..
İlk başlarda aynı yerde durmalarına rağmen.(bit olduğunu farkettiğimde değiştirmiştim yerini)

Yani açıkçası eğer köklerde aşırı sulamadan kaynaklanan bir sorun yoksa bununla ilgili bir müdahalede bulunmak istemiyorum.Takdir edersiniz ki zaten yorgun ve bitkin durumda bonsaim.
İlaçlama yapmadan veya saksıyı değiştirmeden köklerdeki sorunu anlamamın bir yolu yokmudur? Biraz aşırıya mı kaçtı isteklerim bilmiyorum

Ayrıca ben sizin cevabınızı beklemeden forumdan doğru veya yanlış okuduklarım doğrultusunda bir uygulamada bulundum. Şu saksıyı su dolu kaba oturtup kabarcıkların giderilmesi uygulaması..
Sanırım 4. gündü bugün ve baktığımda toprağın 1cm. altına kadar kupkuru olduğunu gördüm ve tekrar sulama ihtiyacı hissettim. Belki bu bilgi de bonsaimin durumu konusunda size bilgi verir.
Teşekkür ederim tekrar.. Saygılar..

togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2008, 12:38   #68
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Galeri: 18
Sayın togay ağaçınız bir fotğrafını eklersenzi daha iyi bir bakış acısı elde ederek olayı daha iyi anlamayacalışaçağız saygılar.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2008, 13:10   #69
Ağaç Dostu
 
ahmeter's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7,813
begonvil

Sayın Bonsaisan begonvilden bonsai yapılabilir mi lütfen söyler misiniz iyi günler

ahmeter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2008, 13:23   #70
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Galeri: 18
Sayın Ahmeter
aşağıda ki link de benim çalışma yapmakda olduğum ve hala daha gelişme süreçinde olan çalışmaya başlama zamanı olarak 2007 tarihli iki adet bonsai begonvil çalışmasu göreçeksiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9651

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2008, 14:28   #71
Yeni Üye
 
bir_bonsai_sahibi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 13
merhaba
2007 haziran ayında bir süper marketten ''ficus microcarpa'' türünde bir bonsai aldım. türünü fotoğraflarını siteye yokduğumda öğrendim. fotoğraflarını görmek isterseniz ''Süpermarketten bonsai alırken dikkat etmeniz gerekenler '' bölümünde görebilirsiniz.
bu aralar yapraklarının sararması ve dökülmesi sorunuyla karşı karşıyayım. aslında bir sorunu mu **** gerekli mi olduğunu bilmiyorum. nisan ayı gibi bonsai nin saksısını ve toprağını değiştirdim. süper marketten aldığım hazır bonsai toprağını kullandım. değiştirdikten sonra ağustos ayına kadar çok canlıydı sürekli yeni yapraklar açıyordu ama ağustostan beri durdu. şimdi ise yavaş yavaş uzun süredir üzerinde bulunan yaprakları sararmaya başladı. bunun sebebi ne olabilir? sitede bazı türlerin kışın soğuk istediklerini okudum. acaba benim ağacımda bu türlerden mi?
yaprak dökülmesi konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim. teşekkürler

bir_bonsai_sahibi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2008, 16:23   #72
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Bir bonsai sahibi iyi gunler.
Sozunu ettiginiz incir (Ficus microcarpa) bir tropik bitki oldugundan yapragini dokmez. Sizin inciriniz yapragini sarartip dokuyorsa sorun var demektir.

Yapraklarin alt taraflarina bakiniz kirmizi orumcek veya baska kucuk orumcekler olabilir.

Incirler sulama konusunda cok duyarlidirlar cok sulama gibi az sulama da yapraklarin sararip dokulmesine neden olabilir.

Ani hava, iklim degisiklikleri de incirleri olumsuz etkileyip yapraklarinin dokulmesine neden olabilir.

Incirinizin yerini degismisseniz(oda icerisindeki) olimsuz etkilenebilir.

Agacinizin topragini degistirdiginizi belirtiyorsunuz, umarim en az 4 hafta ona gubre ve ya besin vermemisinizdir.

Incirinize acil sifalar diliyorum.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2008, 12:17   #73
Yeni Üye
 
bir_bonsai_sahibi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 13
Ali H. ALI cevabınız için teşekkür ederim.
toprağını değiştirdikten sonra dediğiniz gibi besin ve gübre vermedim. sulama konusunda da bir düzende devam ediyorum. ancak son aylarda 2-3 defa yer değişikliği oldu ve mevsim değişikliği nedeniyle hava biraz soğudu. dediklerinize göre sebebi bu olabilir. bu konu da ne yapabilirim. şimdi sabit bir yerde, yerine alışınca kendini toparlar mı? yoksa müdahale etmelimiyim. tekrar teşekküler...

bir_bonsai_sahibi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2008, 14:14   #74
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Inciriniz uzerindeki saramis yapraklari budayip agac uzerinden alabilirsiniz.
Agacinizi koydugunuz yer isik alan bir yer, soba veya kaloriferin yakinlarinda da olmamasina dikkat ediniz.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2009, 11:13   #75
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: ISTANBUL
Mesajlar: 5
Yaprak Dökülme/kuruma Problemi

Merhaba,
Yaklaşık 1 hafta önce aldığım bonsai nin yaprakları dökülüyor ve durumu kötüleşiyor.cinsini bilmiyorum dolayısı ile ne yapabileceğimi araştırmak da kolay olmuyor.Türlere göre oldukça farklı tedaviler var.Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.

Teşekkürler,
Arda

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg IMG_0015.jpg (29.9 KB, 765 views)
Dosya Türü: jpg IMG_0016.jpg (33.2 KB, 672 views)
Dosya Türü: jpg IMG_0017.jpg (33.6 KB, 645 views)
gozubuyukoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2009, 22:31   #76
Yeni Üye
 
baharca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-06-2009
Şehir: zürih
Mesajlar: 4
bonsaide yaprak dökülme sorunları

Öncelikle yesil seven herkese merhaba diyorum..Ciçekleri çok seviyorum fakat sanirim onlar beni pek sevmiyor aldigim bütün çiçekler ya yapraklarini döküyor ya da kuruyup gidiyor..Bundan 3 hafta önce bir bonsai aldim ve ona birsey olmasindan çok korkuyorum. Birkaç gündür günde 8-9 yapragi dökülüyor. Bonsai yetistiren ve bu konuda bilgisi olan bütün arkadaslardan yardim istiyorum. Bu durum normal mi, yoksa digerleri gibi bu agacim da kuruyup gidecek mi? Lütfen bu konuda bana yardim edin, ne yapmam gerektigini hiç bilmiyorum..Simdiden herkese sonsuz tesekkürler

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg DSC023863.jpg (47.4 KB, 301 views)
baharca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2009, 01:31   #77
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-07-2009
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 8
Lutfen Yarım

Selam,

Siteye yeni uye oldum 3 gun once Ikea'dan bonsai aldık.(bunu bir bitki turu saniyordum isteyi okumadan once)

Benim agacin yaprakları olmeye basladi.
Isık alan bir odada ama sanırım daha cama yakın bir yere komam gerekiyor.
Sulamada biraz geciktik bugun oneriler dogrultusunda yaptık.

Saksı biraz ufak mı sizce.
Birde turunu belirleyebilirsek uygun toprak karısımı vs bilgilerini bulabilirim sanırım.

Saksıyı degistirmelimiyim.
Birde bu agac suanki durumu itibariyle hangi sitile daha uygundur?
Budama yapmam lazım mı? Resim uzerinden bilgi verir misiniz.

Bende kesin hobi olarak yapacagım bu isi cok heyecanlıyım

Fotograsın yanına sekerlik koydumki boyunu net gorun diye.
Sitedeki tum makaleleri okudum.

Ölü dal efekti cok hosuma gitti benim agaca uygulanabilir mi sizce?
Birde tel ile sarmak dallara yön vermek icinmi?
Fotoğraflar

http://img269.imageshack.us/i/img00016200907030000.jpg/
http://img14.imageshack.us/i/img00017200907030001.jpg/
http://img199.imageshack.us/i/img00018200907030001.jpg/
http://img194.imageshack.us/i/img00020200907030002.jpg/
http://img36.imageshack.us/i/img00021200907030002.jpg/
Lutfen Yardım!!


Saygılar

voodoobaron Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2009, 01:55   #78
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Galeri: 18
ağaçınızı cinsi anlaşılamıyor ama duumu pek içaçıcı değil.

Yani çok kötü.

Saygılar.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2009, 10:11   #79
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-07-2009
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisan Mesajı Göster
ağaçınızı cinsi anlaşılamıyor ama duumu pek içaçıcı değil.

Yani çok kötü.

Saygılar.
Yanıt için tesekkurler.
Durumun kötü oldugunu bariz ortada zaten.
Tedavi için önderiniz var mı?
Şimdi guneş alan bir yere koydum ve yeterli suluyorum.
3 gunde bu hale gelmesi cok uzucu..

Baska tavsiyeleriniz var mı?
Kökü falan nasıl, budama yapayım mı? Yaprakları cok mu?

voodoobaron Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2009, 14:01   #80
Ağaç Dostu
 
msgurkan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-03-2007
Şehir: lefkoşa KKTC
Mesajlar: 640
Galeri: 1
Voodoobaron, ağacınız çok ciddi bir sorun yaşıyor. Benim anladığım kadarıyla susuz kalmadan kaynaklanıyor. Şu anda ağaç üzerinde herhangi bir bonsai uygulaması yapmak uygun değildir.

Onu rüzgar ve direk güneş görmeyen gölge bir yere alınız. Üzerindeki kuru veya kurumak üzere olan yaprakları alın. Varsa kuruyan dalcılları budayıp yaralara macun sürün.

Bir defaya mahsus saksıyı su dolu bir kaba batırıp 5 dakika sonra çıkarın ki toprak tam olarak sulanmış olsun. Daha sonra toprak yüzeyi hafif kurumaya başlayınca normal sulama yaparsınız. Nemlendirme yaparak tekrar hayata döndürmeye çalışınız. Eğer kurtulursa birkaç ay sonra tekrar değerlendirme yaparız.

Size ve ağacınıza iyi şanslar.

msgurkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2009, 14:11   #81
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-07-2009
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 8
Selam msgurkani,

Tavsiyelerin icin tesekkurler.
Ya bu kadar cabuk bu agac nasıl oldu anlamadım daha yeni aldık.
Neyse tavsiyelere hemen uyacagım..

Saygılar,

voodoobaron Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2009, 14:15   #82
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-07-2009
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 8
msgurkani bu arada sitede macun diye arama yaptıgımda soncu bulamadım.
Yeni basladim bu islere ,i macundan kastınız nedir? hazır satılan birseymidir? yoksa formulu mu vardır? Sadece yaralaramı surecegim yoksa gerek gorup budagıdım dallara mı surecegim.

voodoobaron Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2009, 18:14   #83
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
Ağacınıza şu an için dokunmayın.
Sık sulama yapmayın fakat toprak çok da kurumasın.
Ortam değişikliği ağaçları bu hale getirebilir ancak toparlama imkanı da var.
Yaprakları dökülüp yeni sürgünler verebilir.
Beklemekten başka çareniz yok.

Kolay gelsin...

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2009, 18:20   #84
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
voodoobaron; aynı mesajını başka yerlere de kopyalayıp yazmışsınız.
Hepsini buraya aldım.

Aynı mesajı birden fazla yere yazmayın...

Aşı macununu hazır olarak alabilir veya kendiniz yapabilirsiniz.
İstanbulda olduğunuza göre, Eminönü hayvan ve çiçek pazarında aşı macunu bulabilirsiniz.

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2009, 00:54   #85
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-07-2009
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 8
Bonsaisever,

Evet haklısın bir kac yere yazdım, yanlış konu basligina yazdıgımı dusundum o yuzden.
Kusura bakmayın dikkat ederim.

Macun aldım..
Yani hic bir sey yapma diyorsun..

Peki ustat bekleyelim.
Ama hazır macun varken elimizde sur seydim bir iki yere ?

voodoobaron Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2009, 03:22   #86
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Galeri: 18
SAyın voodoobaron

Ağaçınızda kuruma sulamayı unutmanızdan kaynaklı bir sonuc ise sorun değil.
Ağaç kendini toparlar.Tabi tüm su hücreleri terk etmedi ise

Ama ağaçınızda ki sorun sulamada yanlış sulamadan kaynaklı oluşan kök çürümesi **** kök sisteminde oluşan havasızlık sorunu ise işde ozaman işiniz biraz zor.


Hasta bir bonsai ısı oranı sabit.
Rüzgarsız yarı gölge bir mekana alınmalıdır.

Aşırı sulma yapılmaz çünkü suyun harcanaçağı bir yaprak sürgün yoktur.

Ağaç suyu tüketemez.
Hasta ve güçsüz ağaça gübre verilmez.
Kök sisteminde bira sorun var ise sulama ve gübreleme çok özenli olmalıdır.

Ama dediğim gibi ağaçınızı satın aldıktan sonra gecen süreçte ağaça yaptığınız sulama ağaçın bulunduğu mekan ağaçınızın sağlığı ile doğru orantılıdır.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2009, 23:34   #87
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
Alıntı:
Ama hazır macun varken elimizde sur seydim bir iki yere ?
Olur tabii...
Aşağıdaki gibi bir yere sürün
img00016200907030000.jpg

Resimlerinizin boyutunu küçültüp eklerseniz daha rahat görme imkanına sahip olunur.

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2009, 00:35   #88
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-07-2009
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 8
Selam Bonsaisever Ustat,

Tavsiyelerini dinledim (kısmen)...
Ama agacın olmus yapraklarını daha fazla gormeye birde arkadasların Bonsai senin neyine yorumlarından bıkmamdan olsa gerek olu yaprakları aldım..

Guzel haber yeteri kadar beslenme ve golge bir yerde agac kendini toparladı gibime geldi.
Yeni yapraklar cıkıyor...(gibime geliyor)

Bir kac gun Mısırda olacagım o yuzden macun işini donuse bıraktım.
Aslında sizin macun sur dediğini dalı ben olu dal effekti yaparız diye dusunmustum.(macun canlandırırsa diye soruyorum?)

Birde hala agacin cinsi belli değil ustat.
IMG00026-20090707-0021.jpg
Su garibanın adını koysak bir resimlere baksanızda.

Son durum...

IMG00023-20090707-0004-2.jpg

Ustat bu koklerin hali nedir Sizce bu saksı kucuk gelmiyormu agaca..
Baya bir kumelesme goruyorum?

IMG00025-20090707-0005-2.jpg

IMG00024-20090707-0004-2.jpg

IMG00022-20090707-0004.jpg

voodoobaron Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2009, 00:48   #89
Ağaç Dostu
 
Lymyt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 111
Türü Serissa Foetida. Bakımı ile ilgili foruım içerisinde fazlasıyla bilgi var.
Kolay gelsin..

Lymyt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2009, 02:14   #90
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
Ne güzel, ağacınızı canlandırmışsınız.

Toprakta çürük kokusu yoksa, ağaçtan tuttuğunuzda saksı da beraberinde geliyorsa şu an için saksı, toprak ve köklerle ilgili işlem yapmayın.
Bırakın ağacınız kendisini toplasın.
Topladıktan sonra kök budaması toprak ve istiyorsanız saksı değişimi yapabilirsiniz.

Aşı macunu kullanma hevesinizden dolayı o dalı önerdim
Aşı macunu sürerek kurumuş bir dalı canlandırmak mümkün değil.
Bir dal kurumamışsa, aşı macunu sürmeseniz de sürgün verir.

Serissalarda kurumuş dal efekti kendi kendine oluşuyor, fakat çürüyüp dağıldığı için pek hoş görünmüyor.
Bu benim değerlendirmem tabii, kimileri bunu daha hoş bulabilir

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
bonsai

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024