agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Bakım ve tedaviler
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-02-2014, 16:05   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-11-2012
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 223
Bonsai için solucan ve yarasa gübreleri kullanımı

Merhabalar,

Normal NPK gübrelemesine ilave olarak solucan gübresi kullanan arkadaşlar varsa görüşlerini paylaşabilirlerse sevinirim. Solucan gübresi hakkında bir çok olumlu makaleler okudum ancak bizim mini ağaçlara gelir mi acaba?

Saygılar sevgiler

anily Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2014, 17:36   #2
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Solucan ve yarasa gibi organik içerikli gübreleri iki senedir kullanıyorum. Daha öncesinde başka bitkilerimde de kullanmıştım.

Bu ürünlerin kullanılmasında herhangi bir sakınca görmüyorum çünkü şu ana kadar hiçbir sorunla karşılaşmadım. Fakat diğer yandan aynı ağaçlara normal dozajda kimyasal gübreleme de yaptığım için net faydalarını ayırabilmem zor. Bunun için birebir karşılaştırmalı grup deneyi yapmamız lazım. Bahçem olsa yapabilirdim ama balkonumda artık bana bile yer yok.

Aslında ben bu ürünleri daha çok toprak düzenleyici katkı maddeleri olarak görüyorum. Elbette belirli oranlarda NPK ve gerekli mineralleri içeriyorlar fakat hem genelde düşük olan oranları hem de organik yapıları nedeniyle ağaçlarda doz aşımı, yanma, tuzluluk artışı gibi riskler taşımıyorlar. Bunlarla birlikte kimyasal içerikli NPK ve iz element uygulamalarımda yarım dozdan tam doza kadar kademeli denemeler yaparak ağaçlarımın tepkilerini izledim, yine olumsuz belirtilerle karşılaşmadığım için bunlar gibi organik toprak düzenleyici/güçlendiricileri ve tam doz kimyasal gübre ile devam ediyorum. Bu sene yine aynı şekilde devam etmeyi düşünüyorum, şu sıra yoğun şekilde saksı değişimiyle meşgulüm.

Bu yazdıklarımın tavsiye değil şahsi deneyimler olarak algılanması konusunda tüm okurları uyarma gereği duyuyorum. Yazma sebebim de "Normal NPK gübrelemesine ilave olarak solucan gübresi kullanan arkadaşlar varsa görüşlerini paylaşabilirlerse" sevinecek olmanızdı.

Ağaçlarda, özellikle de saksıdaki ağaçlarda gübreleme hassas bir konudur. Her tür ağaca, hatta farklı şartlar altındaki aynı tür ağaçlara bile aynı dozajda gübreleme yapılması doğru olmaz. Kullanılabilecek gübreleri ve dozajını, dolayısıyla sonuçlarını etkileyecek en az on farklı şart sıralayabiliriz. Bu nedenle bir tarladaki marullar gibi tek tip olmayan ağaçlarımızın herbiri için farklı gübreleme teknikleri belirlememiz en doğrusu olacaktır. Herbirimiz kendi yetiştirme koşullarımız altında, faydasını göreceğimiz gübreleri ve özellikle de doğru dozajlarını deneyerek bulmak durumundayız. Hazır reçetelerle gübreleme yapmak geri dönülmesi çok zor sonuçlar doğurabilir, bu sebepledir ki gübreleme konusunda hemen her kaynakta, üreticinin önerdiği dozun yarısı tavsiye edilir.

Az gübreleme değil ama fazla gübreleme sorun çıkarır. Dozajlara yüksek önem verilmeli ve düşük dozlarla başlanıp gerekli görülüyorsa zamanla kademeli olarak artırılmalıdır.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2014, 18:57   #3
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Kimyasalın yanısıra solucan gübresi kullanıyorum. Hatta üretim için kırmızı Kaliforniya solucanları satın aldım. 7/24 çalışıyor benim işçiler. Aldığımda 1.000 adettiler ama şuanda 10.000 olduklarını tahmin ediyorum. Bir kaç yıl içinde ufak bir çiftlik gerekecek.
Çok faydalılarki ağaçlar bahar dönemlerinde büyüme yarışı içindeler.

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024