agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Bakım ve tedaviler
(https)




Beğeni Düzeni10Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-07-2014, 15:20   #31
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-07-2014
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 5
Sn.badrobot ,

peki resimlere bakarak bana ne önerebilirsiniz. toprak değişimi tamam onu yapıcaz, ama başka bir sorun varmı ağaçta bunu nasıl anlayabiliriz ?

melancholyyy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2014, 15:23   #32
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-01-2012
Şehir: kdz.ereğli zonguldak
Mesajlar: 455
Sayın melancholyyy , öncelikle hoşgeldiniz. Resimleri yüklediğiniz işlemleri umarım bu aralarda yapmadınız.Bu işlemler için zamanlama yanlış olmuş eğer öyleyse ağacınızın yaşama şansı çok zayıf. İyi çalışmalar..

Adem Keskin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2016, 10:35   #33
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-04-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
Merhaba,

Yeni katıldığım için yanlış yere yazıyor olabilirim. Yalancı Akasya olduğunu öğrendiğim bonsaimde son bir aydır yaprak uçlarında sararma ve kahverengi lekeler var. Gittikçe de artıyor ve yeni çıkan filizlerde de aynı sorun görülüyor.

Solucan bu sararmaya neden olabilir mi? Yoksa vitamin eksikliği mi?
Teşekkür ederim.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg a.jpg (64.9 KB, 131 views)
Dosya Türü: jpg b.jpg (67.5 KB, 128 views)
fukien tea Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2016, 13:31   #34
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Sayın fukien tea,

Yaprak uçlarındaki kahverengileşmenin nedeni Aşırı gübreleme,Nem yetersizliği olabilir. bir süre gübre vermeyin(sağlığı bozulan bitkilere gübre vermiyoruz), yapraklara su ile spreyleme yapın.

Kolay gelsin...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fukien tea Mesajı Göster
Merhaba,

Yeni katıldığım için yanlış yere yazıyor olabilirim. Yalancı Akasya olduğunu öğrendiğim bonsaimde son bir aydır yaprak uçlarında sararma ve kahverengi lekeler var. Gittikçe de artıyor ve yeni çıkan filizlerde de aynı sorun görülüyor.

Solucan bu sararmaya neden olabilir mi? Yoksa vitamin eksikliği mi?
Teşekkür ederim.

sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2016, 16:00   #35
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-04-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
Teşekkürler.

fukien tea Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2017, 13:30   #36
Yeni Üye
 
Hulmus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-07-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 15
Merhaba, Ulmus parvifolia (Çin karaağacı) olduğunu düşündüğüm bonsaimin problemleri var. Ocak 2017'de almıştım.

Bundan 2ay önce mayıs ayı gibi yapraklarını dökmeye başladı. Yapraklar önce siyah beneklerle kaplanıyor sonra sararıp düşüyordu. Araştırmalarıma göre black spot (siyah nokta) mantar hastalığıydı bu.(Resim A'lar)

Sonra bu hastalığın üstüne 1ay önce yapraklarda beyaz noktacıklar eklendi. Ve üzerlerinde beyazlı siyahlı minik böcekler vardı ve yaprakların üzeri toz kaplı gibiydi. Bu böcekler de araştırmama göre two spotted spider mite(kırmızı örümcek biti)'tı. (Resim B'ler)

1ay önce yapraklarına mancozeb içerikli mantar ilacı ve Acetamiprid içerikli böcek ilacı sıktım. Böcekler etkilenmedi, fakat yapraktaki siyah noktalar gitti.

Son 2 haftadır da yapraklarına ve toprağına NeemAzal isimli ürünü kullanıyorum. Böceklere etki etti %80 oranında. Fakat hala var böcekler sanki. Sigara külleriyle de 1 kere fısfıs yaptım yapraklarına ve toprağına.

1hafta önce de toprağında beyaz minik yuvarlak böcekler gördüm ve toprağına sulama suyuna Acetamiprid katıp suladım 1 kere.

Son hali bu ağacımın. (Resim C'ler) Yapraklarının uçları kahverengileşiyor ve bir süre sonra dökülüyor. Yaprakların çoğunda toz kaplanmış gibi bir görüntü var. Yeni sürgünleri de tam gelişemeden kararıp dökülüyor. Yaprakları epey dökülmüş durumda.Ve ağacımın gövdesini beyaz bi tabaka kaplamış durumda.

Neler önerirsiniz. Yardımlarınızı bekliyorum.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg IMG_8019.jpg (40.7 KB, 94 views)
Dosya Türü: jpg IMG_8017.jpg (78.1 KB, 94 views)
Dosya Türü: jpg IMG_8016.jpg (77.1 KB, 93 views)
Dosya Türü: jpg IMG_8021.jpg (50.4 KB, 91 views)
Hulmus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2017, 18:04   #37
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Merhabalar, hoş geldiniz.

Neemazal kullanımını kesin, onun zaten toprağa uygulanması doğru değil. Ayrıca bazı tür ağaçlarda bunun gibi etkileri olabiliyor. Ben daha önce çin karaağacında kullandım ve olumsuzluk gözlemlemedim ama toprağa uygulama yapmadım. Ayrıca bu tür yağları şu anki sıcaklarda uygulamak da doğru değil. Yarardan çok zarar getirir.

Neem kullanımını bence tamamen kesin. Kırmızı örümcek ilaç kullanımıyla önlenir ama kalıntıları yapraklar üzerinde kalabilir. Hala canlı birey olup olmadığının en iyi kontrolü beyaz kağıt testidir, düz beyaz bir kağıdı dalların altına tutup dalları biraz sertçe sallayın, kağıda toz gibi partiküller dökülecektir. Bunları yakından inceleyin, hareket eden noktacıklar canlı kırmızı örümcek soyunun devamını gösterir. Bu durumda bence yine neem yerine akarisit kullanın. Kullandığınız Acetamiprid etken maddesi akarisit değildir! Onu boşuna kullanmayın. Özellikle kırmızı örümcekler için geliştirilmiş akarisit kullanacaksınız, insektisit değil. Yalnız dediğim gibi önce test yapın, canlı popülasyon hala varsa ilaca başlayın.

Ağacınız direk güneş ışığı almayan ama aydınlık ve havadar bir yerde dursun. Bu tür problemler çoğunlukla uygunsuz şartlar nedeniyle gücü zayıflamış ağaçlarda yaşanan problemlerdir. Şartları düzeltmek büyük fayda sağlar. Fotoğraflarda ağaç içeride, eğer sürekli yeri orasıysa problemlerin başlangıç nedeni o olmuştur. Balkonda çok daha mutlu olacaktır.

Kolay gelsin.

Hulmus beğendi.
nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2017, 00:18   #38
Yeni Üye
 
Hulmus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-07-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 15
Cevabınız için çok teşekkür ederim nicholai hel.

Peki sürgünlerin önce gelişip kararması neden olabilir? Bu NeemAzal'ı kullanmadan önce de oluyordu. Sanki toprağında bir sorun var da ondan sürgünler gelişemiyor gibi geldi. Yeni yeni minik tomurcuklar sağlıklı bir şekilde büyüse rahatlayacağım ama ağacım sanki ölüme gidiyor gibi. Akarisit alacağım dediğiniz gibi. Peki toprak değişikliğine gitmeli miyim? Sanırım mevsimi değil fakat gerekli mi? Toprağında minik yuvarlak beyaz böcekler gördüm. Ne olduklarını bilmiyorum. Ayrıca toprağa yakın gövdesini beyaz bir tabaka kaplamış durumda.

Bunlar için öneriniz var mı?

Bu arada NeemAzalı toprağa uyguladım derken fısfıs şeklinde yaptım. Ve tabi yapraklarına sıktığım fısfısın damlaları da dökülmüştür. Kahverengileşme aşırı NeemAzaldan demekki.

Hulmus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2017, 16:53   #39
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Fotoğrafların birinde toprağı görebiliyorum ama zaten bu market ağaçlarında görmek de çok gerekmiyor ne yazık ki, toprağı çok kalitesiz. Yetmezmiş gibi bir de kaya sıkıştırmışlar. Muhtemelen o kaya saksıya silikonlanmış da olabilir.

Yeni sürgünlerin kararmasının en olası sebepleri kök çürümesi, mantar ve virütik enfeksiyonlardır. Sizin durumunuzda kök çürümesi ihtimali olabilir, topraktaki o böcekler de o tür toprakları severler. Sezon uygun değil ama bunun gibi durumlarda saksı değişimi ağacı rahatlatabilir. Gövdedeki beyazlık kireç lekesidir ona takılmayın. Temizlenebilir.

Yapacağınız işlem, şu ankinden daha büyük bir saksı bulacaksınız, mümkünse hem enine hem derinliğine daha büyük olsun. Uygun toprak karışımı bulacaksınız. Bonsai toprağı ya da kaktüs, sukulent toprağı olarak bulabilirsiniz. Temel prensip çok geçirgen ve havadar olmasıdır bu toprağın. Bu malzemeleri hazırladıktan sonra ağacınızı dikkatlice o saksıdan çıkarın, toprağı ıslak olmasın, sulama zamanı gelince yapın bu işlemi su vermeden önce, mümkünse tüm toprağıyla kalıp halinde çıkarmaya çalışın. Köklere zarar vermemeye dikkat edin.

Çıkardıktan sonra durumu inceleyin, toprak kokusundan başka küf gibi kötü bir koku var mı, kökler beyaz mı siyah mı, tutup hafifçe çektiğinizde kökler kopup geliyor mu dirençli mi, bu şekilde çürümüş kökler varsa hepsini alıp atın, sağlıklı köklere dokunmayın. Eğer çürümüş görünen kök yoksa hiçbir işlem yapmadan direk kalıp halinde yeni saksısına koyun ve altına çevresine yeni toprağı doldurun. Çürümüş kökler varsa onları uzaklaştırın, kalan sağlıklı köklerle birlikte ağacı saksılayın. Bu durumda sağlıklı köklerin etrafında hava boşluğu kalmadığına, toprağın her boşluğu doldurduğuna emin olun. İşlem bitince ağacınızı sulayın ve yine direk güneş almayacağı, rüzgarlara da korumalı olan ama havadar bir ortamda dinlenmeye bırakın.

Toprak yüzeyi kurudukça sulamaya devam edin. Yüzey nemliyse sulamayın.

Kolay gelsin.

Hulmus beğendi.
nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2017, 09:45   #40
Yeni Üye
 
Hulmus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-07-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 15
Nicholai hel
Size ne kadar teşekkür etsem az. Yardımlarınız, bilginiz ve harcadığınız zaman için size minnettarım. Aylardır içimi sıkan problemlerdi bunlar.

Konuya dönecek olursam. Toprağını Nisan ayında değiştirmiştim ağacımın gittigidiyor'dan bonsai toprağı diye istetmiştim. O taş önceden vardı saksıda silikonlu değil ama. Onu yine ekledim toprağı hava alır diye. Saksının içine 10tane falan pomza taşı koydum kahverengi delikli (pomza olduğunu tahmin ediyorum)

Toprak değişimini yapacağım. Siz kalıp halinde çıkarın demişsiniz. Peki diyelim ki çıkardım öyle çürümüş köklerini nasıl göreceğim toprağını temizlemeden? Diyelim ki küf kokuyor da. Nasıl bir yol izlemeliyim?

Bir de hala böcekler var yapraklarında akarisit olarak hangisini alacağımı bilmiyorum. Sizin kullandığınız bir şey varsa önerebilir misiniz? Ya da arap sabunum da var karışım da uygulayabilirim ev yapımı. Hangisi daha iyi bilmiyorum siz daha iyi bilirsiniz.

Cevabınızı bekliyor olacağım. Tekrardan teşekkür ederim!

Hulmus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2017, 12:29   #41
Yeni Üye
 
Hulmus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-07-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 15
Kullandığım toprakta budur.
Karışımı;
%40 torf
%10 pomza
%10 perlit
%30 göl kumu
%10 solucan gübresi'ymiş.

Reklam olmasın diye üstünü çizdim. Uygun mudur?

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg IMG_8049.jpg (67.0 KB, 85 views)
Hulmus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2017, 12:36   #42
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Ben yazarken toprak görseli eklemişsiniz, düzenliyorum şimdi.

Toprak karışımı fena değil sadece 40% torf çok fazla, sulamasına yine dikkat etmek fazlaya kaçmamak lazım o karışımda, belki orada hata yapmış olabilirsiniz. Tabi bir de saksı değişimi yaparken tam topraksızlaştırma yapıp tüm kökleri topraktan temizleyip yeni karışımla yeniden mi saksıladınız yoksa merkezde eski toprağı duruyor mu o da önemli.

Toprağa gömülü kaya hava aldırmaz aksine hava alımını önler. Bunun gibi görsel eklemeler yaparken oldukça kafa yormak gerekir. Gerekirse o bölgede farklı yapıda karışım kullanmak bile gerekebilir. Bunun gibi estetik kaygılar ağacın zirai ihtiyaçlarına tam ve eksiksiz cevap verebildiğiniz dönemden sonraya bırakılırsa daha sağlıklı olur.

Nisan ayında değişim yaptıysanız kalıp halinde çıkmayacaktır. O şekilde çıkması için köklerin toprağı sarmış olması gerekir. Hatta bu karışımı kullandığınıza göre bu dönemde tekrar çıkarmanıza da gerek yok gibi. Ama fazla suladığınızdan ve kök çürümesi olabileceğinde şüpheleniyorsanız ve elinizde de karışımın devamı olduğuna göre bir çıkarıp durumu konrol edip sonra daha büyük bir saksıya yeni karışımı da ekleyerek yeniden dikebilirsiniz. Kayayı da alın, yerine karışım koyun.

Çürümüş kökler varsa zaten kök topu çok cılız, siyah renkte (ama torftan dolayı değil, kendi rengi siyah) ve tuttuğunuzda çok kolayca kopan yapıda olacaktır. Direnç göstermez. Farkedersiniz. Direnç varsa henüz çürümemiştir, kalabilir.

GhscreenLxGM-root-rot345.jpg


Fazla sulamadığınızı ve kök çürümesi olmadığını düşünüyorsanız mancozeb devam edin. Ağaç daha önce önerdiğim ortamda dursun.

Kırmızı örümcek için ben Abemectin etken maddeli bir akarisit kullanıyorum, reklam yapmayalım. Üç uygulama sonunda tamamen yok olmazsa başka iki ilacı kullanıyorum. Bazı akar soyları dirençli olabiliyor.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2017, 15:09   #43
Yeni Üye
 
Hulmus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-07-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 15
Nicholai hel

Toprağı tamamen tazyikli su ile temizleyip değiştirmiştim. Merkezde toprağı yoktu yani. Kök çürümesi olduğuna inanıyorum çünkü sürgünleri çok yavaş gelişiyor ve kararıp dökülüyor açamadan.

Taşı çıkaracağım toprağından, peki yeni büyük saksıya ekimden sonra toprağına sulamada mancozeb karıştırmalı mıyım? Yoksa ağaç stresse girdiği için ertelemeli miyim? Ya da ağacın saksısını değiştirmeden önce suyuna mancozeb katıp gözlemlemeli miyim?

Toprağına yakın kısmında gövdesinde beyazlık var beyazlık için de mi mancozeb kullanmalıyım? Siz kireç lekesidir demiştiniz ama sulamada ben içme suyu kullanıyorum, kireç lekesi olması zor gibi.

Bir de bolca pomza taşı bulup torf oranını düşürmek istiyorum. Nereden bulabilirim perlit, pomzayı?

Hulmus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2017, 15:45   #44
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Saksı değişimi yaptıktan sonra önce sağlıklı bir gelişim oldu da son dönemde mi bu problemleri yaşamaya başladınız, yoksa o zamandan beri süregelen bir problem mi?

Eski toprağını tamamen değiştirmekle iyi bir iş yapmışsınız ama sonrasında tabi ağacın çok iyi bakılması ve bir an önce kılcal köklerini onarması lazım.

Fungusitler genel olarak toprak üstü aksamda etkilidirler, Mancozeb de bu gruptadır. Toprak altı ve kök boğazı etkili fungusitler de var ama bir zirai ilaç bayisine sorarak almak lazım. Birkaç marka biliyorum ama en iyisi problemi anlatıp danışarak almaktır. Mancozeb sulama suyuna karıştırmanızda bence etki alamazsınız. Hatta onun yerine elinizde varsa köklendirici bir ürün kullanmanız çok daha iyi olur. Yoksa da ilaçtan önce onu edinebilirsiniz.

Sorunun kaynağı bakteriyel de olabilir, bu durumda en genel geçer ve en uygun maliyetli uygulama bakır kullanmaktır. Yine bir zirai ilaç bayisinden pestisit ruhsatlı bakır alıp kullanabilirsiniz. Kullanım şeklini de satıcıdan öğrenebilirsiniz.

Kök çürümesi ise problem, saksı değişimi yapmak, bu sırada çürümüş kökleri uzaklaştırmak, uygun karışımla yeni saksıya almak, sulamayı gerektiği ölçüde yapmak ve köklendirici kullanmak sorunu çözer, başka bir ilacın maliyetine girmeniz gerekmez.

Gövdedeki beyazlığı ıslak diş fırçasıyla bir firçalayıp temizleyip bakın, muhtemelen geçecektir. İsterseniz bir fotoğrafını ekleyin bakalım.

Pomza taşını az miktarda bulmak biraz zor olur, genelde çuvalla satılır, lav taşını belki daha uygun bulabilirsiniz. Perlit artık yapı marketlerde, peyzajcılarda bulunabilen bir malzeme. Yine internette de mevcut az miktarlarda.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2017, 21:12   #45
Yeni Üye
 
Hulmus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-07-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 15
Sanki o zamandan beri böyle gibi. Ama çok yavaş bi gelişim oldu. Başta black spot hastalığı oldu ama fark edemedim çünkü az yaprak döküyordu. Sonra ciddi yaprak dökmeye başladı. Ardından spider mite (örümcek biti) eklendi. Topraktan mı bilemiyorum.

Sorunun kök çürümesi mi mantar hastalığı mı yoksa bakteriyel mi olduğunu nasıl anlayacağım? Birde hafif kök budamasından sonra yapraklarını da keseyim mi

Hulmus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2017, 12:16   #46
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Fotoğraflarda sürgün uçları kararması göremiyorum, hatta C2'de sanki sağlıklı yeni tomurcuklar görünüyor gibi. O kararan sürgün uçlarını bir çeker misiniz?

Şu anki fikrime göre öncelikli ihtiyacınız kırmızı örümceklerden kurtulmak, böyle zayıf düşmüş ağaçlarda çok hızlı hasara yol açıp öldürebilirler, ikincil (ama eş zamanlı) ihtiyacınız köklendirici.

Akarlardan kurtulup ağaca iki kez köklendiricili su verdiğinizde toparlayacaktır gibime geliyor, fotoğaflardan anladığım kadarıyla. Siz yine problemli gördüğünüz yerleri bir fotoğraflayın.

Yaprak vs kesmeyin. Gerçekten mantar problemi varsa o dallar alınabilir ama değilse gereksiz yere ağacı yorarsınız.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2017, 10:36   #47
Yeni Üye
 
Hulmus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-07-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 15
Nicholai hel,
Size ne kadar teşekkür etsem az. Minnettarlığımı anlatacak kelime, cümle bulamıyorum.

Ağacıma gelecek olursak, resimlerde görüldüğü gibi yeni sürgünleri kuruyup büzüşüp kararıyor. Fakat bir kaç tane sağlıklı yeni sürgün var ama onların akıbeti de kuruyanlarla aynı olabilir.

Bugün toprağını suladım ağacımın ve toprağında resmini çektiğim böceği gördüm. Zararlı mıdır değil midir bilemiyorum. Sormak istedim. Sulamayı da iki aşamalı yaparım hep. İçme suyuyla ilk sulama toprağın üstü diğer sulama 20dk sonra deliklerden su gelene kadar.

Dün aciliyetten dolayı arapsabunu sarımsaklı karışımı yapraklarına püskürttüm. Akarisiti en yakın zamanda alacağım.

Toprağın sulanmış resmidir aşağıdaki. Karışımını görün diye.

Bonsai dünyasına 7 ay önce atıldım çok bilgim yok ama sanki köklerinde problem varmış gibi. Sürgünlerini büyütmek istemiyor karartıyor diye düşünüyorum. Böcekler de cabası tabi.

Cevabınızı bekliyorum. Her şey için tekrardan çok teşekkür ederim.

Hulmus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2017, 14:35   #48
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Evet sorun köklerde olabilir, bir çeşit mantar enfeksiyonu da olabilir sürgün uçlarını etkileyen.
Ağacı açık havada tutuyorsunuz değil mi?
Nisan ayında toprağı tamamen değişen bir ağacın bu kadar kısa sürede kök çürütmesi için oldukça fazla sulanması gerekir. Toprak karışımı fotoğrafta da görüldüğü gibi oldukça torf ağırlıklı, ama yine de market bonsailerinin toprağına göre iyi bir karışım. Yüzeyi kuruduktan sonra sulama yapıyorsanız olmaması lazımdı. Tabi saksının drenajı da iyiyse.

O böcekler sulamadan sonra yüzeye çıkıyorlardır. Nemli organik maddeleri severler ama çürükçül böceklerdir, ağaca zararları olmaz.

Dönem olarak uygun zamanda olsak şüpheniz varsa bir çıkarın köklere bakın derim ama şu anki sıcaklarda biraz zorlayabilirsiniz ağacı. Yine de eğer kendinize güveniyorsanız daha önce anlattığım gibi bir saksı büyütme işlemi yapın, o sırada kökleri köntrol edin, kayayı alın.

Yeni gelişmekte olan sürgünleri iyi takip edin, ağacın gidişatını en çabuk şekilde onlardan öğreneceksiniz.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2017, 14:53   #49
Yeni Üye
 
Hulmus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-07-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 15
Aslında fazla sulama yapmıyorum. Belli bir rutine de bağlı değilim. Belki de toprağımın drenajı çok kötüdür. En sıcak yaz günlerinde bile günaşırı sulama yaptım hızla kurumasına rağmen.

Ağacımı içeride tutuyorum. Pencerem hep açık ve rüzgarlı bir odada. Rüzgar hep ağacıma geliyor. Bir yerde örümcek bitlerinin kuru ve nemsiz havayı sevdiğini okumuştum. Rüzgarlı hava üremelerini yavaşlatıyor diye bu odaya aldım. Kuzeye bakan bir odada doğrudan güneş almıyor.

Dediğiniz gibi sulamadan sonra yüzeye çıkıyor böcekler.

Bu dönemde kök budamak doğru mudur? Zaten nisan ayında yaptım diye şimdi yapmaya çekiniyorum. Bilgim de pek yok sürekli araştırıyorum.

Çin karaağaçları için uygun kök budama zamanı nedir? Ve bir yerde de kök budamanın mantarı yayabileceğini okumuştum kesip açtığımız köklerden içeriye geçişleri kolaylaşıyormuş. Ama tabi bilemiyorum. Yeniyim bonsaide Büyük saksıya alacağım bir dahaki sulama işleminde. Köklerini tüm topraktan kurtarmalı mıyım? Eski toprağı enfekte olmuş olabilir diye?

Bu arada sormayı unuttum. Köklendirici nedir ve nereden bulabilirim.

Çok teşekkür ederim.

Hulmus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2017, 18:42   #50
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Çin karaağacı iç mekanda da bakılabiliyor ama en sağlıklı ortamı kesinlikle dış mekan. Pencerenizi açık tutmanız çok fayda sağlar ama ağacın geceleri de rüzgara ihtiyacı var. Pencereden ne kadar hava alsa da dışarısı gibi olmaz elbette.

Kırmızı örümceklerin kuru ortamı sevdiği doğru, ağacı spreylemek onları rahatsız eder ama sizin durumunuzda sürgün ucu kararmasının olası sebeplerinden biri mantar enfeksiyonu olduğu için önermedim spreyi. Kırmızı örümceklerden en kısa sürede kurtulun. Son kullandığınız ev yapımı karışımın sonucunu takip edin, yeterli değilse akarisit alın. Düzenli olarak daha önce tarif ettiğim kağıt testini yapın, canlı var mı takipte olun.

Bu dönemde kök budaması önermeyiz. Zaten siz de eğer saksı değişimi yaparsanız kök budamayacaksınız, şayet varsa ölmüş/çürümüş kökleri alacaksınız. Dediğim gibi, sağlıklı köklerin 1 milimetresini bile kaybetmek istemezsiniz. Ama çürük kökleri geriye doğru, sağlıklı alana kadar toplamak fayda sağlar.

Ağacınız için en uygun kök budama zamanı, bahar başında, dallarındaki tomurcuklar açılmadan hemen önceki günlerdir.

Sağlıklı kök öbeklerinin olduğu bölümdeki toprağa hiç dokunmayın, ölü kökler zaten etrafındaki toprağı da tutamayacaklardır, tutsalar da çok cılız olur. O bölgelerdeki toprağı köklerle birlikte alabilirsiniz.

Köklendiriciler ağaçta yeni kök oluşumunu aktive eden, tetikleyen ürünlerin genel adıdır. Çeşitli asitler ve hormonlar içeren farklı ürünler vardır. En çok tercih edileni Indolbutrik Asit, IBA diye geçen üründür. Yine bir zirai ürün merkezine durumu anlatıp köklendirici sorarsanız size uygun bir ürün vereceklerdir.

Toprağınız dediğiniz gibi hızlı kuruyorsa ve yüzeyi kurudukça suluyorsanız yine tekrarlıyorum kök çürümesi olmayabilir sorun. İsterseniz öncelikle şu kırmızı örümceklerden tam olarak bir kurtulun. Ağaç zaten bir rahatlayacak o durumda. Sonrasında geriye kalan ufak sorunlarla kendisi de başedebilir. Yeni sürgünlerin gidişatını gözlemleyin. Problem yoksa müdahale etmenize gerek kalmaz.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2017, 21:17   #51
Yeni Üye
 
Hulmus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-07-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 15
Çok teşekkür ederim emekleriniz ve yardımınız için Nicholai hel.

Dediğiniz gibi ilk olarak toprağını değiştireceğim yani büyük saksıya alacağım ve çevresini yeni toprakla dolduracağım. Çürümüş gördüğüm kökleri alacağım.

Sonra da kırmızı örümceklerden kurtulacağım. Tamamen kurtulduktan sonra sürgünleri gözlemleyip tekrardan size yazarım. Yani 1-1,5 hafta sonra yazmış olurum. Umarım o vakite kadar beni unutmazsınız Gerçi unutsanız bile ben size hala minnettar kalmış olacağım. Emeğiniz büyük. Çok teşekkür ederim.

Hulmus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2017, 21:50   #52
Yeni Üye
 
Hulmus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-07-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 15
Bu arada toprağındaki springtail'miş. Bitkiye pek zararı yok ama evime yayılsın istemiyorum. 2 haftada bir suyuna sirkeli su dökeyim mi?

Hulmus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2017, 12:24   #53
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Evet springtail ya da booklice ama korkulacak zararlılar değiller. Daha önce de dediğim gibi çürükçül canlılardır ve nemli ortamlarda yaşayabilirler.

Sakın sirkeli su falan dökmeyin toprağına. Ağacı balkonda tutup yüzeyi kuruduktan sonra su verirseniz kontrol altına alırsınız. Toprak karışımınız ne kadar inorganik olursa bu tür canlıların barınması da o kadar zor olur.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2017, 09:55   #54
Yeni Üye
 
Hulmus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-07-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 15
Merhaba nicholai hel,

Bonsaimin henüz toprağını değiştirmedim çünkü çakıl taşları arıyorum drenajı arttırmak için ve elek teli arıyorum drenaj deliğinden toprak dökülmesin diye çünkü cidden çok geniş. Nerede bulabilirim bilemiyorum bunları.

Kırmızı örümceklere gelirsek. Arap sabunuyla yaptığım ilacım hepsini yok ediyor fakat yumurtalarına etki etmiyor. Yumurtalarına etki etmeyince döngü yeni baştan başlıyor. Yumurtalarını nasıl yok edebilirim.

Hulmus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2017, 14:09   #55
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Çakıl taşlarını en kolay akvaryum malzemesi satan mağazalardan bulabilirsiniz, aslında pahalı satarlar o yüzden pek tercih etmeyiz ama size çok az gerektiği için bir maliyeti olmaz, bulması en kolay bu şekilde olur sizin için. Boyasız, doğal, 2-4 mm gibi alın.

Elek telini bazı yapı marketlerde satılan sert plastik sineklikle çözebilirsiniz. Her yerde olmuyor ama, biraz aramak gerekebilir. Ya da yaratıcılığınızı kullanın, pek çok çözüm üretilebilir.

Kırmızı örümcek yumurtalarına etki eden ilaç bulmak zor, ama gerek de yok aslında. Bu dönemde yumurtalar 4-7 gün içinde açılır ve yeni nesil yaşama başlar. İlaçlamayı 7-10 gün arasında yapmak o yeni nesile yeniden yumurtlama şansı vermeden temizlemek anlamına gelir. Eğer 7-10 gün arayla 2-3 kez uygulama yapıp hala sonuç alamıyorsanız yetişkin bireylerin hepsini temizleyemeyen bir uygulama yapıyorsunuz ve üreme devam ediyor anlamına gelir.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2017, 14:17   #56
Yeni Üye
 
Hulmus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-07-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 15
Tekrardan teşekkür ederim nicholai hel.

Çakıltaşlarını buldum. Toprağım ve saksım hazır. Elek teli kullanmak yerine deliği çok tıkamayan büyük bir taş kullanmaya karar verdim. Şimdi bu taşların toprağın steril olduğundan emin olamıyorum. Bu nedenle taşları sirkeli suda bekleteceğim. Peki toprağa ne gibi işlem uygulamalıyım? Toprağı gittigidiyor'dan aldım fakat içinde böcek yumurtası olup olmadığını bilemem önlem amaçlı bir şey yapmam gerekir mi acaba?

Hulmus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2017, 18:43   #57
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Güvenilir bir kaynaktan aldıysanız toprağı sterilize etmenize gerek yok. Ambalajlı topraklarda genelde bir sorun olmaz. Çakılı nereden buldunuz bilemiyorum ama güvenilir değilse kaynatabilirsiniz bir tencere içinde.

Yalnız elek teli yerine büyük taş konusunu iyi düşünün. Mümkün olan maksimum rahatlıkta suyun akıp gitmesini ama tabi toprak karışımının yerinde kalmasını isteriz. Daha iyi bir çözüm bulabilirsiniz.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2017, 09:48   #58
Yeni Üye
 
Dersaadet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-04-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 16
Merhabalar.

Nişanlıma geçtiğimiz hafta internet üzerinden Zelkova cinsi bir bonsai almıştım. Daha önce ikimiz de bonsai yetiştirmedik, dolayısıyla bu konuda tecrübemiz yok fakat bonsai ile ilgilenmeyi çok istiyorduk. Ama ilk deneyimimiz hiç iyi gitmiyor. 1 hafta içerisinde bonsai çok kötü bir hale geldi. Yapraklarında lekelenmeler var ve çoğu sarardı. Ne yazık ki öldü ölecek. Bonsaimizi yaşatmak için sizlerin engin tecrübelerinize ihtiyacımız var.

1. Sorun nedir veya ne olabilir?
2. Bu sorunu/hastalığı hangi yöntemlerle nasıl çözebiliriz?
3. Eğer bonsaimizi iyileştirmeyi başarırsak bundan sonrasında bakımını nasıl yapmalıyız? Aynı sıkıntıyla veya başka sorunlarla karşılaşmamak için nelere dikkat etmeliyiz?

WhatsApp Image 2017-08-07 at 10.24.19.jpg

WhatsApp Image 2017-08-07 at 10.24.23.jpg

WhatsApp Image 2017-08-07 at 10.24.33(1).jpg

WhatsApp Image 2017-08-07 at 10.24.33.jpg

WhatsApp Image 2017-08-07 at 10.24.34.jpg

Dersaadet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2017, 15:15   #59
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Merhabalar, aramıza hoşgeldiniz.

İlk ağacınızda, hem de bunun gibi ithal gelmiş bir market ağacıysa bunun gibi sorunlar yaşamanız çok normal. Bu sizin hevesinizi kırmaz umarım. İlk ağaçlarımızda hepimiz benzer sorunlar yaşadık, bunu unutmayın.

Ağacınızda sağlıklı yapraklarla karışık dağınık halde sağlıksız yapraklar ve o yapraklardaki hasar şekli aklıma yine kırmızı örümcek hasarını getiriyor. Yukarıda tarif ettiğim bir test var, beyaz kağıt testi, onu çeşitli dallara uygulayıp kontrol edin. Zararlıyı bulursanız sorunun kaynağı büyük olasılıkla o çıkacak.

Onun dışında zelkova ve çin karaağaçları ortam değişimine duyarlıdırlar, bu durum onlarda stres yaşatır ve ağaç bir miktar yaprak döker, stres ortadan kalkınca yeni yapraklar gelir çoğu zaman. Yalnız sizin yaprakların görüntüsünün yer değişikliği kaynaklı stres olduğunu düşünmüyorum. Başka bir nedene bağlı gibi. Bir zararlı saldırısı yoksa ortam koşullarını incelemek gerek. Ağacınızın toprağının da çok kalitesiz (bu ağaçlarda standart durumdur) olduğunu söylemem gerek. Bölgesel kök çürümeleri de böyle bir sonuç yaratabilir.

Toprak yüzeyi kurudukça su verin. Fotoğraflarda suya ihtiyacı var gibi görünüyor toprak yüzeyi, siz nemi kontrol ederek verin. Su verdiğinizde tüm toprak suyu güzelce emmeli, bunun için önce yüzeyi ıslatın, geçirgenlik kazandıktan sonra derinlemesine sulayın.

Forumda zelkova ile ilgili başlıkları inceleyin:
http://www.agaclar.net/forum/search....archid=1855498

Kolay gelsin.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2017, 07:35   #60
Yeni Üye
 
Dersaadet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-04-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 16
nicholai hel, ilginiz için çok teşekkür ederim.

Bonsai konusunda hiç tecrübem olmadığına değinmiştim. Bir yerden başlamak adına market ağacı dediğiniz türle başladık, açıkçası bu tarz sıkıntılarla karşılaşabileceğimi de düşünüyordum. Hevesim kırılmadı fakat bu haline üzülüyorum. Ne de olsa o da canlı.

Bahsettiğiniz beyaz kağıt testini yaptık. Fotoğraflar da aşağıda. Bir zararlı olduğunu düşünmüyorum, hareket eden bir şey yok. Bu durumda sıkıntı ortam koşullarına bağlı olabilir. Bonsai ofiste kalıyor ve muhtemelen tavan kliması böyle bir sıkıntıya neden oldu. Bir de ortam değişimi üzerine eklenince bu sıkıntı meydana geldi diye düşünüyoruz. Üstüne bir de toprağı kalitesiz ve geçirimsizse sıkıntılar katlanmıştır muhtemelen. Şu anda aklıma gelenler bunlar.

Peki kısa vadede bonsainin kendini toparlaması için ne önerirsiniz? En azından biraz toparlanırsa, ortam koşulları ve toprağı da iyileştirilirse kurtulacaktır diye düşünüyorum.

WhatsApp Image 2017-08-07 at 19.12.46.jpg
WhatsApp Image 2017-08-07 at 19.12.51.jpg

Dersaadet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024