agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Bakım ve tedaviler
(https)




Beğeni Düzeni153Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-03-2009, 01:07   #211
Ağaç Dostu
 
indomie's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: İzmir-Çeşmealtı
Mesajlar: 285
Ali bey selamlar,

1. sayfadaki MULVER [SAMBUCUS nigra] ağacınızın son halini çok merak ediyorum. Lütfen şimdiki durumunu gösteren yeni resimler yüklermisiniz.

Selam ve saygılarımla.

indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2009, 11:54   #212
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Sayin Indomie, aramiza hos geldiniz. Yeriniz var, bitki yetistirmeye meraklisiniz ustelik emeklisiniz ve bol, bol vaktiniz var(oyle saniyorum) Hazir bonsai bolumune de gelmisken forumda soyle bir dolasin. Bonsai mutlaka ilginizi cekecektir. Bonsai yapmak icin ortaminiz cok uygun. Bonsai ile gizemli seruven dolu guzel bir yolculuga ne dersiniz. Her donemecte yeni ve keyifli birseyler ogreneceginizi garanti ediyorum

Sanirim Murver agacini sizin gibi bircok uye merak ediyordur. Istedigim hizda gelismese de saglikli bir sekilde gelisiyor. Bir iki gun icerisinde son durumundaki fotografi buraya ekliyecegim.

Hosca kaliniz.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2009, 15:18   #213
Ağaç Dostu
 
salvia's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-02-2007
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 143
Sn İzzeterisen F.Benjamininiz son durumunu görebilirmiyiz?Kolay gelsin.

salvia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2009, 21:16   #214
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Galeri: 66
Sn. salvia,
O bitki çok güzel gelişiyordu.
Ne yazık ki geçenlerde yağan dolu mahvetti.
Ben de sökerek attım.

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2009, 21:25   #215
Ağaç Dostu
 
indomie's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: İzmir-Çeşmealtı
Mesajlar: 285
Sevgili Ali bey,

İnanın latife olsun diye söylemiyorum. Forumda sizi ilgilendiren bir yazıyı görür görmez en kısa sürede cevap yazmanızı sağlayan enerjinize hayran olmamak mümkün değil. Önsezileriniz de çok kuvvetli, adeta düşüncelerimi okudunuz.

41 yıllık memuriyetten sonra emekli oldum ve küçük sayılabilecek (320 m²) bahçesi olan bir ev satınalarak Çeşmealtı’na yerleştim. Sizin de söylediğiniz gibi bahçe ile ilgilenmek için bol bol vaktim oluyor. Sabahları sahil boyunu takip ederek fırına gidip sıcacık ekmeği ve çıtır çıtır simitleri alıp kahvaltımı yaptıktan sonra evimdeki küçük bahçemle ilgileniyorum. Evin içinde olmak sıkıyor beni. Buranın ılıman havasının müsaade ettiği müddetçe devamlı olarak bahçemdeyim diyebilirim. Küçük bahçemdeki meyve ağaçlarını, asmayı, gülleri buduyor, gerekirse ilaçlıyor, az da olsa organik sebze yetiştirmek için ayırdığım bölümü belliyor, tek tük çıkan yabani otları anında köklüyor ve de çimimi biçiyorum. Herşey bir yana çimim bir yana. Gezmeye geldiklerinde torunlarımın (2 Tane) çimin üzerinde kuşuşturmalarını, yalancıktan düşüp çim üzerinde yuvarlanmalarını görmek 41 yıllık yorgunluğumu alıp götürüyor, mutluluktan uçuyorum.

24 saatin büyük bir bölümü küçücük bir bahçede geçince işler hemen bitiyor, yapacak fazla birşey de kalmıyor. Üç gündür başta sizin yazdıklarınız olmak üzere bonsai ile ilgili yazıları okuyor resimleri seyrediyor, öğrenmeye ve iyice özümsemeye çalışıyorum. Sizin de tavsiye ettiğiniz gibi bonsai ile uğraşmak inanıyorum ki çok zevkli olacak ve yaşamıma renk katacak.

Öyle de nereden başlayacağımı bilemiyorum. Anladığım kadarıyla bonsainin ilk şartı önce air layering yapmak. Yaşım dolayısıyla air layering’e genç dallar ile başlamamın pek akıllıca olmayacağı kanısındayım. Yapacağım bir çalışmanın neticesini, en azından bir bölümünü görmeyi arzu ederim.

Bahçemde; bir asma, bir nar, bir yeni dünya, bir portakal, iki limon ve iki erik ağacı var. Aşağıda sunduğum resimlerde de göreceğiniz üzere air layering yapmaya en uygun nar ve erik ağacı. Sorun da burada başlıyor. Eşim nar ve eriği çok seviyor. Erikler fındık büyüklüğüne geldiğinde daha çekirdekleri sertleşmeden (acı da olsa) turfanda çağla yer gibi yemeye bayılıyor. Zaten İzmir’in içinde bir ev satınalmamızı isteyen eşimi, denize ve alışveriş merkezine çok yakın olmasına rağmen, özellikle kış aylarında çok sessiz olan bu evi satınalırken “bak, çok sevdiğin nar ağacı da erik ağaçları da var” diyerek ikna edebilmiştim.

Kendisine bonsai ve air layering’den bahsedince hemen “nar ve erik ağaçlarıma dokundurtmam. Diğer ağaçlarla dilediğini yapabilirsin” diye ultimatomu verdi. Halbuki eşim yarın 10 günlüğüne bir geziye gidecek. Bonsai ve air layering’den hiç bahsetmeseydim de, o gittikten sonra emrivaki yaparak bu işi başlatsa mıydım? Air layering’i bilmeyen eşim geziden döndüğünde nar ve erik ağaçlarının dallarında ağızları aşağıya dönük ve içi torf doldurulmuş 5 litrelik pet şişelerini görünce “hayatım, sen gittikten sonra bir fırtına çıktı ki hiç sorma. O dallar kırıldı, belki kaynaştırabilirim diye böyle bir uygulama yaptım. İnşallah kırılan dalları kurtarabilirim” deseydim daha akıllıca mı hareket etmiş olurdum? Şimdi çıkın işin içinden çıkabilirseniz...

Ama, nar ve erik olmasa da bu işe bu bahar günlerinde muhakkak başlamak ve gelişmelerin resimlerini zaman zaman burada yayınlamak niyetindeyim. Bu arada sizin yayınlayacağınız resimleri de büyük bir heyecanla bekliyorum.

Yazım uzadıkça uzadı ve pehlivan tefrikasına benzedi, kusura bakmayın.

Selam ve saygılarımla, kalın sağlıcakla.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg Nar Ağacı.jpg (69.5 KB, 1049 views)
Dosya Türü: jpg Erik Ağacı.jpg (60.7 KB, 1035 views)
Dosya Türü: jpg Limon Ağacı.jpg (55.3 KB, 1038 views)

Düzenleyen indomie : 11-03-2009 saat 00:38 Neden: İmla hatası
indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2009, 10:32   #216
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Sayin Indomie iyi gunler.
Oyle gorunuyor ki bonsai sizin icinize de usulca yerlesiyor.
Erik ve narinizdan sececeginiz uygun dallar uzerine havai koklendirme yapabilirsiniz bu calisma agaclariniza hic bir zarar vermez. Zaten gordugum kadari ile agaclariniz budama istiyor

Bonsaide budama en onemli calismalardan biridir zamaninda ve gerekli olan budamalarla hedefinize cok cabuk ulasirsiniz.

Yaklasik 2.5 yil once ana daldan ayirip saksiya aldigim Mulverin (Murver) son durumu. Bir iki yil daha dusundugum sekilde bir bonsai olacagini umuyorum.
Mulver4 001.jpg
Mulver(Murver) Sambucus nigra

Kelebek beğendi.
Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2009, 14:17   #217
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Herkese iyi pazarlar.
3 aydan fazla bir zaman once bu forumun 7. sayfasindaki 204. mesajdaki, fotograflari ekllenmis Cin karaagacinin kurbanlik dali uzerinde dal koklenirken, bogma yontemini de birlikte kullanip ayni zamanda govdeyi de kalinlastirabilirmiyim diye yaptigim deneme umut verici. Asagida ekliyecegim fotograflarda da goreceginiz gibi uzerinde koklenme yapimadan onceki dal kalinligi 8cm iken 4 aylik bir koklenme surecinde 2-3cm kadar bir kalinlasma olmustur koklerin govdeden ciktigi yerlerde(bogulmus yerde) daha dakalin bir govde olustugunu dusunuyorum kokleri rahatsiz etmemek icin acip bakmadim. Kok budamasi yapacagim zaman sonuclari daha iyi degerlendirecegim ve sizlerle paylasacagim.

Cin karaagci hav. kok. 001.jpg
Cin karaagaci kurbanlik dal uzerinde iyice gelisen kokler.

Cin karaagci hav. kok. 002.jpg
Koklerin hemen altindan kesip dali ana agactan ayriliyor.

Cin karaagci hav. kok. 004.jpg
Koklerin basladigi yerinhemen altindan kesilmis dalcigin ve koklenmis dalin kalinliklari 2-3 cm kadar farkli.

Cin karaagci hav. kok. 005.jpg
Cin karaagci hav. kok. 006.jpg

Koklenmis dal saksiya dikilip golge bir yere alinip sulamasina dikkat ediliyor. Bir ay kadar sonra yapraklarini dokecek. Onumuzdeki baharda surgunler patlayip acilinca gubre verip bir yil ayni saksida iyice gelismesini bekliyecegim bir yildan sonra nasil bir calisma yapacagima karar verecegim. Belki uzerinde baska havai koklendirmeler yaparim.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2009, 14:25   #218
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Daha onceleri de soz etmistim. agacinizin govdesini kalinlasmasi icin kurbanlik dal birakacaksaniz o dalin agacin on yuzunde degil de arkasinda olmasina dikkat ederseniz, kurbanlik dal budandiktan sonra kesik yer agacin on tarafindan gorunmez ve agacinizin bu kesik yeri iyilesmek icin uzun yillar alsa da, agacin arkasinda kalacagi icin agacinizin estetik guzelligini bozmiyacaktir.

Cin karaagci hav. kok. 007.jpg

Cin karaagci hav. kok. 009.jpg
Kurbanlik daldan arta kalan agacin arka yuzundeki kesik yer.

Cin karaagci hav. kok. 008.jpg
Agacin on yuzunden gorunmiyen kesik yer.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2009, 16:30   #219
Ağaç Dostu
 
Süleyman Koçak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-01-2008
Şehir: ISPARTA / Yozgat
Mesajlar: 178
Şeflerada havai köklendirme

Merhabalar.
Boyu 160 cm'ye yaklaşan fotograftaki şefleramı, hem boyunu kısaltmak hem de çoğaltmak için, işaretli yerlerden havai köklendirme yaptım. Köklendirme işlemine 26 Ocak ta başlamıştım. 3 Nisan'da da köklenen bölümleri kestim ve saksıya aldım. Kök miktarı umduğumdan az olmakla birlikte, yine de işlemin başarılı olduğunu düşünüyorum.
Benim sorum şu: Kök miktarının az olduğunu düşündüğüm yeni yavru şefleralarımın hayata tutunabilmeleri için yapmam gerekenler nelerdir? Yaprak sayısını azaltmalı mıyım mesela? Ya da besin takviyesine gerek var mı? Bakımları nasıl olmalı) Şu an, ayırma işleminden önce çıkmış sürgünlerin biraz boyunlarını büktüklerini görüyorum. Bu normal mi?Cevaplarınızı bekliyorum. Selamlar..

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg scheffleram.jpg (28.6 KB, 1007 views)
Dosya Türü: jpg Fotocep-0051.jpg (46.3 KB, 996 views)
Süleyman Koçak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2009, 13:28   #220
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Suleyman bey iyi gunler.
Seflaradan bonsai yapilabiliyor biliyormusunuz? belki yeni fidanlarinizdan birini bonsai yaparsiniz.

Yaprak sayisini azaltirsaniz iyi olacagini dusunuyorum alt yapraklarin bir kismini govde uzerinde 5-6 cm sapcik kalacak sekilde budayabilirsiniz.

Su an besin vermeyiniz. Uzerinde yeni surgunlerin buyudugunu gordugunuz zaman az miktarda besin veya gubre verebilirsiniz. Yeni fidanlarinizi bol isik goren bir yerde tutup sulamasina dikkat ediniz toprak nemli olsun ama, cok su verip topragi camurlastirmayin yeni kokler suya oldugu kadar havaya(oksijene) de ihtiyaci var.

Sasirtilan, saksi degistirilen, saksiya yeni dikilen bitkilerde ilk sok gecene kadar boyunlarini bukup, nesesiz olduklarini anlatirlar bu normaldir endise etmeyiniz.

Kolay gelsin.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2009, 14:04   #221
Ağaç Dostu
 
Süleyman Koçak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-01-2008
Şehir: ISPARTA / Yozgat
Mesajlar: 178
Değerli tavsiyelerinizden ötürü şükranlarımı arz ediyorum sayın Ali H. ALI. Şefleradan bonsai meselesini hiç düşünmemiştim. Bu fikri yeniden değerlendirmeliyim belki de. Bonsai merakının adım adım ilerleme ve sabır gerektiren bir uğraş olduğu kanaatindeyim. Bonsai konusunda forumda çok fazla bilgi olmasına rağmen, ilk başlayacaklar için cesaret verebilecek, sıfırdan adım adım yapacaklarımızı, nereden başlayacağımızı, ne yapacağımızı anlatacak başlıklar yok gibi, ya da -ilgimi çekmediği için-ben göremedim. Herkes pastanın süsüyle, mumuyla, kremasıyla ilgilenmeye başlamış sanki. Bizler daha pastanın neyden yapıldığını dahi bilmiyoruz. Bu yüzden hiç başlayamıyoruz. Bu, çok güzel bir pasta yapıp, bütün olarak yemeye çalışmaya benziyor. Önce pastayı yapmalı, sonra süslemeli, en sonunda da dilim dilim afiyetle yemeli değil mi?
Selamlar..

Süleyman Koçak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2009, 12:25   #222
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Suleyman bey ise bonsaiye uygun bir fidan secmekle basliyabilirsiniz.
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=11217

"Yeni basliyanlar icin yardim" sayfasinda bir cok bilgi var bunlara bir goz atarsaniz, bonsaiye nasil baslamaniz konusunda size yardimi olacaktir.

Kolay gelsin.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2009, 21:48   #223
Ağaç Dostu
 
sasahin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-08-2007
Şehir: kütahya-sakarya
Mesajlar: 271
Galeri: 10
Limon air layering

Arkadaşlar turunçgillerde havai köklendirme çalışması yapan yok herhalde, olmadığından mı yoksa başka sebepten mi bilmem ama umarım olmadığından değildir, çünkü hafta sonu balkondaki limon ağacına iki ayrı yerden havai köklendirme çalışması yaptım, umarım başarılı olurum. Fotoğraflar aşağıda, aşamaları fotoğraflamadım ama köklenme olursa onu fotoğraflarım.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg limon_air_layering1.jpg (68.5 KB, 932 views)
Dosya Türü: jpg limon_air_layering2.jpg (69.1 KB, 915 views)
sasahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2009, 22:24   #224
Ağaç Dostu
 
msgurkan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-03-2007
Şehir: lefkoşa KKTC
Mesajlar: 640
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sasahin Mesajı Göster
Arkadaşlar turunçgillerde havai köklendirme çalışması yapan yok herhalde, olmadığından mı yoksa başka sebepten mi bilmem ama umarım olmadığından değildir, çünkü hafta sonu balkondaki limon ağacına iki ayrı yerden havai köklendirme çalışması yaptım, umarım başarılı olurum. Fotoğraflar aşağıda, aşamaları fotoğraflamadım ama köklenme olursa onu fotoğraflarım.
Sayın Sasahin, naranciye ağaçlarında da havai köklendirme olur. Ben geçen yıl uyguladım ve başarılı oldum. Yaklaşık 4-5 cm çapındaki bir dalı köklendirdim ve şimdi üzeri meyve (portakal) dolu. İki yeni deneme daha yapıyorum.

msgurkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2009, 22:40   #225
Ağaç Dostu
 
sasahin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-08-2007
Şehir: kütahya-sakarya
Mesajlar: 271
Galeri: 10
İnşallah bende başarılı olurum limon ağacı babamın balkonunda ve üzerinde her mevsim her ebatta limon ve çiçek bulunuyor (Maşallah deyin, nitekim çok nazar değiyor ağaca) Eğer çoğaltabilirsem babamda bende mutlu olacağız
Sizinkilerde başarılı olur inşallah msgurkan...

sasahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2009, 21:56   #226
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
Aşılı olan limondan havai köklendirme ile ayrılan yeni ağaç da kendiliğinden aşılı olmuş mu olur, yoksa yeni köklendirilmiş parçayı da mı aşılamak gerekir?

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2009, 07:44   #227
Ağaç Dostu
 
msgurkan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-03-2007
Şehir: lefkoşa KKTC
Mesajlar: 640
Galeri: 1
Köklendirilen dal önceden verdiği meyveyi vermeye devam eder. Yani genetiği değişmez.

msgurkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2009, 14:07   #228
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Turuncgiller, genelde kok yapisi iyi gelisen ve dayanikli olan Turunc fidanlari uzerine asilaniyor.

Havai koklendirme ile elde edeceginiz turungillerin(Limon, Portakal vs.) kok yapisi ve dayanikliligi, turucgillerin uzerine asilananmis olan, turunc gibi olmiyabilir.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2009, 10:01   #229
Ağaç Dostu
 
Süleyman Koçak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-01-2008
Şehir: ISPARTA / Yozgat
Mesajlar: 178
Şeflerada havai köklendirme

Merhaba. 215. mesajda fotoğrafını gördüğünüz ve havai köklendirme denemesi yaptığım şefleramın son hali böyle. 1 numaralı fotoğraftaki ara çeliğin durumu ümitsiz gibi görünüyor. 2 numaralı olan ise tepe çeliği idi. O daha ümit verici sanki. Yanılıyor muyum.? Bu aşamada yapılması gereken bekleyip dua etmekten başka nedir?

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg 1.jpg (43.2 KB, 901 views)
Süleyman Koçak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2009, 14:45   #230
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Solda duran agacinizin tum yapraklarini budayip onu yeni surgunler acmiya yonlendirebilirsiniz.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2009, 14:57   #231
Ağaç Dostu
 
Süleyman Koçak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-01-2008
Şehir: ISPARTA / Yozgat
Mesajlar: 178
Sayın Ali H. ALI, bunları saksıya ilk aldığımda, sizin öneriniz üzerine her ikisini de alttan itibaren yapraklarını gövdede 4-5 cm sapçıklar kalacak biçimde budamıştım. Bu süreçte o kalan sapçıklar kuruduğu gibi, yukarıda sağlam olarak bıraktığım yapraklardan da dökülmeler, gövdeden sapla birlikte ayrılmalar oldu. Ayrıca, ana gövdenin su kaybederek buruşmaya başladığını gözlemliyorum. Tepe çeliğinin durumu ise -önceki mesajımda da belirttiğim gibi- daha iyi gibi. Soldakini kaybetmiş durumda mıyız? Yoksa henüz iş işten geçmiş değil mi (inşallah)? Sağdaki ve soldaki için hâlâ yapılacaklar var mı?


Düzenleyen Süleyman Koçak : 20-04-2009 saat 14:58 Neden: imla
Süleyman Koçak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2009, 10:53   #232
Ağaç Dostu
 
kürşad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 949
Galeri: 25
Pinpon topunu ikiye kesip içine torf doldurup dalın üstüne bağlasak ve bantlasak kalem kalınlığındaki kiraz dallarında köklenme yapabilir mi? veya benzer boyutlarda birşey ile sarsak dalı köklenme nasıl olur. Mayıs ayı havaların serin gitmesinden dolayı geç olmayacaktır düşüncesindeyim.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2009, 16:37   #233
Ağaçsever
 
TreePedagogue's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-08-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 61
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kürşad Mesajı Göster
Pinpon topunu ikiye kesip içine torf doldurup dalın üstüne bağlasak ve bantlasak kalem kalınlığındaki kiraz dallarında köklenme yapabilir mi? veya benzer boyutlarda birşey ile sarsak dalı köklenme nasıl olur. Mayıs ayı havaların serin gitmesinden dolayı geç olmayacaktır düşüncesindeyim.
Mayıs için erken aslında, Air Layering için Haziran en ideal başlangıç dönemidir.
Kiraz kolay köklenen bir tür değil bunu dikkate alınız, Köklendirme hormonu (Salix) ile "Belki" şansınız olabilir...

TreePedagogue Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2009, 16:48   #234
Ağaçsever
 
TreePedagogue's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-08-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 61
Süleyman bey; 215 Nolu mesajınızı gördüğümde aslında yazacaktım ancak geç kaldığımı farkettim. Çok hızlı bir şekilde süreci tamamlamışsınız.. yetişemedim...

Başlangıçta 3 parçaya ayırmak yerine 2 paraçaya ayırmak gerekirdi.
Yani Önce en üstte köklendirme yapıp o bölümü ayırdıktan sonra alt kısıma tekrar Air Layering yapıp onunda köklenmesini bekledikten sonra dikseydiniz daha iyi bir sonuç elde ederdiniz. Çünkü ağaç gücünü en üst tepe noktasındaki Layer bölgesine yönlendireceği için sadece o kısım köklenecektir. Orta bölümde kalanın şansı azalacaktır.

Orta katmandan elde ettiğiniz Şefleranın yapraklarından birini kesin süt çıkmıyorsa ölme moduna girmiş demektir.

TreePedagogue Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2009, 20:01   #235
Ağaç Dostu
 
kürşad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 949
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TreePedagogue Mesajı Göster
Köklendirme hormonu (Salix) ile "Belki" şansınız olabilir...
Bende geçen yıl aldığım %0,8 lik IBA var. Ayrıca bizdeki kirazların kökleri pullukla kesilmişti evelki sene, çok fazla sayıda fidan oldu. Sanırım 200 kadar yapmak istesem yapılabilir sayıda.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2009, 08:45   #236
Ağaçsever
 
TreePedagogue's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-08-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 61
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kürşad Mesajı Göster
Bende geçen yıl aldığım %0,8 lik IBA var. Ayrıca bizdeki kirazların kökleri pullukla kesilmişti evelki sene, çok fazla sayıda fidan oldu. Sanırım 200 kadar yapmak istesem yapılabilir sayıda.
Hali hazırda çok sayıda fidan varsa hazır kök budamalarıda pullukla yapılmış madem air layering yerine aşı yöntemi (kalem, matkap vb.) ile kirazlarınızdan bonsai elde edebilirsiniz diye düşünüyorum.

TreePedagogue Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2009, 13:15   #237
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Galeri: 18
Sevgili bonsai dostları havai köklendirme uygulama olarak bonsaide yılardır kullanılan hızlı bir yöntemdir.

Japon ustaların genel uygulama da kendilerine özgü bir disiplin içinde yaptıkları mantıklı bir uygulamaları vardır.

Ağaçların gelişme dönemlerinde hızlı gelişim süreçini benimseyen bu mantıkda olası gece serinliği ve don olasılığı risklerini önlemek amacıylar bu tür uygulamaları şu şekilde yaparalar.


Gelişim dönem başlanğıcında tomurcuklar patlama hazırken yani mart ayı başı **** ortası

Seçilen uygun yer ağacın türü göz önünde bulundurularak kabuk soyma **** kabuk kaldırma işlemi ile ayrıca köklenmemin hızlı olması içinde köklendirme hormonu içerikli bir malzeme ve nem korumak amaçlı yosun bu bölgeye uygun bir yöntemle uygulama işlemi başlatılır.


Köklenmenin olması gereken bölgede nem çok önemlidir.
Bölge loş olmalı direk güneş ışığı sorun yarata bilir.

Köklenmede köklerin hızlı gelişmesi hızlı uzaması ve yayılması için karışım malzeme gevşek yapılı torf akadama kum gibi bir malzeme olmalıdır.

Bu sayede bu tür toprak yapısında kökler rahatca gelişeçekdir.

Normal şartlarda tropik türlerde 4 hafda yaprak döken türlerde 6 ayda kök yapısı istenilen seviyey oluşur.

İbreli türlerde bu süreç biraz daha uzun ama etkilidir.

mart ayında başlanılan uygulama ağustos ayında sonlandırılır.

Eylül ekim ayında köklenen bölge anaçdan ayrılarak saksıya ekim yapılır.

Olası erken donlardan koruma sağlanmalı ve kökler koyu kahve rengi almadan işlem sonlandırlmamalıdır.


Aşağıda ki linkte SChefflera türünde yapılan bir uygulama mevcuddur.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15358

Sayın ali hocaya ait çalışmalarda konu içinde yer almaktadır.


Saygılar.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2009, 21:36   #238
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-03-2009
Şehir: Konya /Çumra
Mesajlar: 786
bonzai dostları ve değerli hocamız ali bey mart ayında incir ve yaban mersini havai köklendirme çalışması yapmıştım mayıs başı gibi sabırsızlanıp bu çalışmalarımı ağaçtan ayırdım çok ince kökler oluşmuştu saksıya ektim şu ana kadar kuruma belirtisi yok fakat yaprakta açmadılar gölgede sulamaya devam ediyorum işleme başlamadan önce köklendirme hormonu sürmemiştim sormak istediğime gelince bu bonzai adayları seneye yeşerirmi köklendirme yapmanın özel bir mevsimi varmı ne kadar köklendirilmesi için beklenilmeli şimdiden teşekkürler

Hatice Tarhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2009, 16:17   #239
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 14-11-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 41
merhabalar ben de ilk havai köklendirmemden bahsetmek istiyorum.

26 mayısta denememe başladım ve ilk havai köklendirmemme start verdim. dün itibariyle yani 18 temmuzda (23 gün aradan sonra) yaptığm köklendirmeye baktım. ancak beni şaşırtan şey kabuğunu alıp iba kullandığım yerden değil de köklenmenin daha yukardan olmasıydı. bu normalmidir? ve bilgisi olan varsa yardımcı olursa sevinirim... fotoğrafları da ekliyorum...

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg 260609 (2).jpg (52.6 KB, 779 views)
Dosya Türü: jpg 260609 (3).jpg (48.7 KB, 769 views)
Dosya Türü: jpg 260609 (5).jpg (60.2 KB, 765 views)
Dosya Türü: jpg 260609 (4).jpg (41.9 KB, 774 views)
Dosya Türü: jpg 18.07.09 (4).jpg (54.0 KB, 777 views)
bunyamax Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2009, 16:19   #240
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 14-11-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 41
köklenmenin olduğu kısım daha yukarıda. fotoğraflar...

tekrar kapatıp poşetle sarıp çıkan kökleri de içine alacak şekilde paketledim

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg 18.07.09 (1).jpg (54.9 KB, 770 views)
Dosya Türü: jpg 18.07.09 (3).jpg (67.3 KB, 768 views)
bunyamax Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024