agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Plumeria (http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/5352.htm)

bahars 10-10-2007 09:31

Güzel haberlerini bekliyoruz Sevgili Sevilay

Gerçi bulduk ama her dakika daha net bilgiye ulaşıyoruz uzman arkadaşların sayesinde.
Şuan yaprak döküyormuş.Sopası kalıyor demekki kışın.

Sipariş telefonu
PALMİYE MERKEZİ
0252 262 28 92

Müjgan 10-10-2007 15:06

Üç yaz önce Alanya 'da birinin bahçesinde görmüştüm. Hatta balkonda oturan ev sahibine sormuştum ve bu bitkinin domatesten çok hoşlandığını söylemişti. Bütün domates artıklarını dibine döküyoruz demişti. Ben o çiçeğin amerikan fulu olduğunu unutmuşum meğer :)

Müjgan 10-10-2007 15:07

Kokusu çok muhteşemdi :p

sapudeaure 10-10-2007 15:53

Arkadaşlar çiçek Konya'da oluyor.Arkadaşım 9-10 yıl kadar salonunu kokuttuğunu söyledi.Sadece merdiven boşluğunda bir gece kalmış soğuğa çok hassasmış(Soğuktaki arkadaşlara duyur)

sempe 10-10-2007 16:06

Sevgili Hoyadag bize haber vermeden sipariş yaptınız alacağınız olsun. Ben de tohum istiyorum.:(

hoyadag 12-10-2007 00:35

1 Eklenti(ler)
Ben bu bitkiyi her ne hikmetse çekirdeğinden yetiştirmek istiyorum. Bu fotoğraftaki filizlenmeyi görmek ve heyecanını duymak. Bakalım başarabilecek miyim?

GLCN 12-10-2007 09:42

Başarılar sevgili hoyadag merakla ve dört gözle takibinizdeyiz...

İlkin 16-10-2007 15:34

Çelik yöntemi ile çoğaltılabiliyor mu acaba bu güzel çiçek?

hoyadag 16-10-2007 17:22

Esas çoğaltımı çelik yoluyla yapılıyor sevgili İlkin. Ancak çelik fiyatları biraz yüksek(15-50$ arası). Tohum yoluyla çoğaltma, tohumun Atasının özelliklerini birebir taşımaması nedeniyle çok fazla tercih edilmiyor. Tohum satan tüm sitelerde bu uyarı var. Ancak değişik güzel türlerin ortaya çıkabilmesi ihtimalinden dolayı özellikle tohumla yetiştirmeyi benimseyenler de az değil. Bizim mum çiçeğinden çok da farklı değil. Şimdilik tohumla bir deneyelim de, ileri de çeliğe de terfi ederiz inşaallah.

sinaninci1 16-10-2007 19:02

Hoyadag
Bu tohumlari cimlendirme yontemlerini arastirdinmi?

zenfree 16-10-2007 21:12

2 Eklenti(ler)
Bu çiçek, Hawaii'de aloha diyerek boyunlara takılan kolyelerde kullanılıyor galiba. Adı da lei idi sanırım.

http://www.hawaiianleis.net/Transfer...ia-sonia-k.jpg

İlkin 17-10-2007 09:33

Teşekkürler sevgili hoyadag, çok güzel bir çiçek gerçekten. Ben de bir araştırmaya gireyim bari ;)

hoyadag 17-10-2007 12:21

http://www.plumeria101.com/propagation.html

Bu adreste hem çelikten, hem de tohumdan üretim temel olarak, fotoğraflarla açıklanmış. Tabi ki ingilizce, mumçiçeği siparişi nedeniyle çok yoğunum bu aralar. Fırsat bulduğumda çevirisini yapacağım.

Mucip Gürbüz 17-10-2007 17:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hoyadag (Mesaj 161332)
Ben bu bitkiyi her ne hikmetse çekirdeğinden yetiştirmek istiyorum. Bu fotoğraftaki filizlenmeyi görmek ve heyecanını duymak. Bakalım başarabilecek miyim? Bir de toprağına 3/2 oranında perlit karıştırılması istenmiş. İlginç geldi bana doğrusu, aynı mum çiçeği gibi kökleri fazla suyu sevmiyor anlaşılan.

Sevgili hoyadağ, sanırım tercümede bir hata var, tohum çimlendirmede favori toprak diye geçiyor, bu şu anlama gelir toprağın nemli kalmasına yardımcı olması için bir miktar perlit karıştırın.

Çelik köklendirmede ise hiç kurumaması için 2/3 ü nün perlit olması gerekiyor. Çelik köklendirmedeki köklü resime bakarsanız bunu görürsünüz.

Perlit, aşırı su tutan ve suyu kolay kaybetmeyen ama sulamasında ise dikkat isteyen bir maddedir. Dikkat edilmezse hemen çürüme başlar.

Perlit kariştırıyor olmak bu bitkinin suyu sevdiği anlamına da gelmez.

Sevgilerimle.

hoyadag 17-10-2007 17:16

Aşağıda temas kurduğum Jennifer ismindeki arkadaşın sorduğum sorulara yazdığı yanıt var, sipariş konusunda fikir verecektir.

"Soru: Akdeniz ikliminde yetişebilir mi?

Yes, they can be grown. (Evet yetiştirilebilir)

Soru: Kaç günde Türkiyeye ulaşır?

It takes about 10 days to reach you after shipment. We ship on Mondays. (10 günde ulaşır. P.tesi günleri gönderim yapıyoruz.)

Soru: Tohumlar yola dayanır mı, ne zaman dikmeliyim?

Yes, pot them immediately. You may want to wait until February/March as this is the best time to start plumeria. (Evet, hemen dikin. Ancak en iyi başlangıç için şubat-mart aylarını bekleyebilirsiniz. Bu aylar plumeria yetiştirmeye başlamak için en iyi zamanlardır. )

Thank you,
Jennifer"


Bu durumda bence ilgilenen arkadaşlarla şubat mart aylarında elimize ulaşacak biçimde bir sipariş organizasyonu yapalım. Bu arada tohumları ulaştırabildiğimiz arkadaşlarımızla birlikte, tohumdan yetiştirme konusunda tecrübe ve bilgi ediniriz.

Ne dersiniz?

hoyadag 17-10-2007 17:18

Mucip bey, ben perliti toprağın su geçirgenliğini, süzekliğini arttırması için kullanıldığını sanıyordum. Perlitin su tuttuğunu bilmiyordum doğrusu. Bu ciddi hatayı bir ziyana sebep olmadan giderdiğiniz için teşekkürlerimi sunarım. Mesajı hemen düzelttim.

ilker_eroglu 18-10-2007 04:43

Merhaba;

Sn hoyadag(Hoya(Mum Çiçeği) Sipariş Asistanınız ;) ) acaba Plumeria asistanımız olabilirmisiniz daha önceki deneyinimizle Plumeria kardeşligi baslatmayı düşünürmüsünüz.

Saygılarımla

İlker

hoyadag 18-10-2007 21:16

Neden olmasın? Harika olur.

Henüz bu bitki hakkında çok az bilgimiz var, tecrübemiz ise hiç yok. Böyle geniş katılımlı bir organizasyon için öncelikle bu bitkiyi hem biraz daha tanımalı, hem de sitedeki arkadaşlarımıza tanıtmalıyız. Şimdilik sadece fotoğrafları var elimizde.

Ancak yakında elimize ulaşacak olan tohumları çimlendirmeyi başarabilirsek, seyredin artık buradaki serencamı. Sanırım birçok arkadaşımız da bu başlığı ilgiyle izliyor, fakat katılımlarını sağlamak için "İşte bu da benim Plumeriam, kokusu da harika" türünden bir mesaj yazacak duruma gelmemiz gerek.

Geniş bir organizasyon olmasada hem ucuz hem de gümrük sorunu olmaması bakımından şimdilik küçük çaplı tohum getirtme çalışmaları yapabiliriz. Hatta şu anda "Ben de tohum istiyorum" diyen ama yurtdışına sipariş vermekten çekinen arkadaşlarım varsa, derhal özelden mesaj atsınlar. Birşeyler yapabiliriz sanırım. Ancak daha önceki mesajımda yazdığım Jennifer'ın tavsiyesine kulak verip tohum yetiştirmeyi şubat-mart aylarına bırakabiliriz.

sinaninci1 18-10-2007 21:23

Tohumlarin gelmesini sabirsizlikla bekliyorum, 25 tane birden dikecegim eger hepsi ayri ayriysa.
Hepsin birden actigini dusunun, her halde eve kokudan durulmaz.

hoyadag 18-10-2007 21:25

Sinan bey, bir yerde okumuştum, ortalama tohumdan yetiştirme başarısı %80 civarında imiş. Ama bizim işimiz belli olmaz, tüm rekorları egale edebiliriz:)

Eğer tamamı yetişirde aynı anda açmaya kalkarsa, mazallah zehirlenirsiniz o gece, demedi demeyin.

sinaninci1 18-10-2007 21:30

Eger tohumlarda bir sorun yoksa, ben %100 garanti ederim.
Gereken ortami hazirlarim simdiden arastiriyorum.

Mine Pakkaner 18-10-2007 23:26

Bugün Çeşme'de bir müşteri ziyaretinde bahçede plumeria görünce nereden aldıklarını sordum. İlkbaharda Rodos'tan saksıda alıp getirmişler. Rüzgara açık bir arazide olduğu için etrafını perdelemişler. Güzel çiçekleri ve kokusuna hayran oldukları için alıp gelmişler. Henüz çiçek açmamış, genç küçük bir fidan.0,4 m. civarındaydı. Bu yazki korkunç sıcaklardan, bol kireçli bir topraktan ve müşterinin mevcut tuzlanmış suyundan hiç etkilenmiş görünmüyordu.

cezzar 21-10-2007 14:45

Adım adım tohumdan Plumeria
 
Arkadaşlar,
şu bağlantıda, bir Hollandalı'nın tohumdan plumeria yetiştirirkene çektiği fotoğrafların serisi var :
http://www.plumeria.nl/fotoshow.html
Buralar soğuk memleket, o yüzden bir ısıtıcı düzenek ile desteklemiş saksısını (Eee.. Evin içinde zaten, kaloriferleri yanmıyor mu diyeceksiniz.. Burada tutumlu bir vaziyette yakıyorlar kaloriferleri.. Kışın da soğuk oluyor genelde bina içleri..). Hoyadag da 'Serde elektronikçilik var' deyince, burada bilginize sunalım dedik.. ;)

Selamlar..

hoyadag 24-10-2007 18:40

Arkadaşlar, davesgarden.com da plumeria hakkında araştırma yaparken dayanamadım ücretli üyelik satın aldım. İşe yarar tüm bilgileri ücretli üyelik altına gizlemişler sağolsunlar. Artık elimden geldiğince makaleleri Türkçeleyerek burada yayınlamaya çalışacağım. İngilizce çeviri yapabilecek arkadaşlarımız varsa aramızda onlara da makale gönderebilirim. Böylece bilgiye daha hızlı erişim sağlamış oluruz.

Daha ilk dakikada verdiğim paraya değecek bilgi ve fotoğraflar buldum. Elimden geldiğince hızlı bir şekilde size aktarmaya çalışacağım. Bekleyiniz.

oyaağacı 24-10-2007 19:07

Arkadaşlar bugün plumeria ile yakından tanıştım.İnsan boyu yüksekliğinde ve 30 ytl idi.Ancak ben edinmekten sanıyorum vazgeçeceğim çünkü bence bahçe bitkisi saksıda zor keza bahçevanda öyle dedi.Oysaki benim için getirmişti buna rağmen .Arkadaşlar bildiğiniz ağaç ve sanırım saksıda mutlu değildi çiçeği vardı gerçekten güzel kokuyordu frezya gibi.Ayrıca ağaç formunda olanıda vardı(orta boy bir meyva ağacı gibi).

hoyadag 24-10-2007 19:13

Hani bizim fotoğrafımız sevgili oyaağacı:mad:

Bir de plumeriaların kesinlikle dış mekan bitkisi oldukları fikrine hemen kapılmayalım. Henüz bu bitki hakkında bilgimiz çok az. Örnek vermek gerekirse davesgarden sitesinde Plumeria tartışma forumunun en başında plumeria'yı tanıtan 2 satır yazı var. Birinci satırını aynen aşağıya alıyorum:

"Plumerias (or Frangipanis as they're sometimes called) are wonderful tropical plants, often grown indoors in temperate climates."

Plumerialar ılıman iklimlerde genellikle iç mekanda yetiştirilen harika tropik bitkilerdir.

Bizim kuşağımız ılıman(Temperate) kuşak mı uzmanlarımıza sormak gerek, ama hemen yılmak olmaz değil mi? Biz İstanbul'da ümitvarız, siz Antalya'da ümidi kesmişsiniz.

Hemen vazgeçme temayülünüzden ötürü size, yetişen(Umarım yetişirler) fidelerimden birini gönderme cezası veriyorum sevgili Oyaağacı? Bakalım ne yapacaksınız;)

oyaağacı 25-10-2007 19:44

Cezama razıyım Hakim Bey,
Haklısınız hemen vazgeçme konusunda da fotoğraf konusunda da.Yarın fotoğraflarınız geliyor büyük bir şanssızlık olmazsa.Şimdi dün akşam yazdığım karamsar mesajdan utandım valla.Hevesli insanların ümidini kıran böyle lakırtılarıda hiç sevmem şahsen.:o

oyaağacı 26-10-2007 19:58

2 Eklenti(ler)
Bahsettiğim plumeria'lar işte bunlar. Birinci resimdeki 30 YTL olan, diğeri ağaç büyüklüğünde ve üzerinde de çiçeği var. Seracı kesinlikle rüzgardan korunması gerektiğini söyledi.

hoyadag 26-10-2007 21:02

Plumeria İçeride Yaşar mı?
 
Davesgarden forumda, Ülkemizin aylara göre ortalama sıcaklıklarını ve iklim şartlarını yazarak dışarıda ve içeride yetiştirme durumunu sordum. Tecrübeli bir arkadaştan (kendisinin plumeria yetiştirme ile ilgili yazdığı makaleyi bir süre sonra buradan yayınlıyacağım inşaallah) aldığım yanıtı aynen aşağıya alıyorum:

Alıntı:

Well, with a low of 5 Celsius or 41 Fahrenheit, you could grow them outside year 'round. If you got a warning that a freeze was coming, you could just cover them. It sounds like you can plant them in the ground with those temps. If you still want to grow them indoors, you could, and you still might see some blooms, but indoors blooms are always inferior to outdoor blooms. The plant has less energy so colors are often muted or absent, and flower size could be small. I think glass might filter out certain spectrums or UV rays, but I'm not sure about that. That would be worth investigating. You can buy full spectrum plant lights, and that would certainly ****. However, these trees were meant to be grown outside at least for part of the year.
Clare_CA

"Bu şartlarda bitkiyi yılın tamamında dışarıda tutabilirsiniz. Don riski oluştuğunda korumaya alınız.(Yılda en fazla bir veya birkaç kere don olduğunu yazdım, tabi İstanbul şartlarında) Bu şartlar altında bitkiyi saksı yerine yere de dikebilirsiniz. Eğer hala bu bitkiyi iç ortamda yetiştirmek istiyorsanız(Ne bilsin garip pekçoğumuzun apartmanlara mahkum olduğumuzu), bunu yapabilir ve çiçeklendiğini görebilirsiniz(İçeride hiç çiçeklenmez mi diye sormuştum) Ancak iç ortamda yetişen bitkilerin çiçekleri her zaman daha küçük ve zayıf olacaktır. Bitki daha az enerji aldığından, renkler çoğu zaman sönük kalmakta ve çiçek boyu küçülmektedir. Emin olmasam da camların günışığı spectrumundan veya UV ışınlarından bir kısmını filtrelediğini düşünüyorum. Bu konu araştırılmaya değer. Tam spectrumlu bitki lambaları(Bununla ne kastettiğini bilmiyorum, belki uzmanlarımız bize açıklama yaparlar.) kullanmak faydalı olabilir. Yine de bu bitkinin, en azından yılın bir kısmında dışarıda yetiştirilmesi iyi olur."


Bir diğer arkadaşta şöyle görüş bildirmiş:

Alıntı:

I agree with Clare, it sounds like you can leave them outside year round, unless your winters are particularly wet. They don't mind cool temps but they hate cold AND wet.
But again agreed - the blooms will be much better outside
Dutchlady1

"Clare'e katılıyorum, kışlarınız çok yağışlı değilse, görünüşe göre tüm yıl dışarıda bırakabilirsiniz. Serin havalardan etkilenmese de, soğuk ve ıslak şartlardan nefret ediyor. Çiçeklerin dışarıda çok daha iyi olduğu konusunda ise hemfikirim."


Bu durumda, ben bu bitkiyi içeride yetiştirmeye çalışırım arkadaşlar. Varsın çiçekleri biraz küçük ve açık renkli olsun. Hiç çiçeklenmese bile, yaprak dizilişinin ve genel görünümünün, en az bir salon bitkisi kadar güzel, ve bakımının kolay olmasını da göz önüne alırsak en azından harika bir salon bitkisi olacaktır. Tercih sizin.

sinaninci1 26-10-2007 21:47

Hoyadag yukaridaki yaziya dayanarak, benim fikrim. 5 dereceye kadar dayaniyormus, sadece yagmuru sevmiyor, bu bahcede kisin bir tentenin altinda buyutule bilir, hatta balkonda daha guzel, eger buyuk balkonu olan arkadaslar rahatlikla bakabilir. soguk havalarda naylonlan ortmek suretiylen korumayada almis olurlar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024