agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Akşamsefası (Mirabilis jalapa) (http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/5129.htm)

beyazkartal 15-07-2007 11:12

Akşamsefası (Mirabilis jalapa)
 
Arkadaşlar komşumuzun bahçesinden aldığım akşam sefalarını şimdilik bir saksının içine ektim ancak akşam sefası hakkında hiç bir bilgim yok (Suyu sever mi,Güneşi mi sever?).Eğer bana biraz bilgi verebilirseniz çok sevinirim.

Kudret 15-07-2007 12:56

Beyazkartal benim bahçemdede akşam sefaları var ve çok arsız. Güneşten etkilenmiyor ve çok fazla su istemiyor.Tohumlarının döküldüğü yerde kendi kendine artarak çoğalıyor.

Plumbago 17-07-2007 12:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AzaLea (Mesaj 28750)
merhaba
ben çocukluğumdan beri sadece sokaklarda gördüğüm bir çiçek hakkında bişeyler sormak istiyordum: öncelikle çiçeğin adı birçok yerde farklı yazıyo ama en çok kullanılanı "akşamsefası" sanırım.aynı çiçekler mi yoksa farklı mı bilmem "gecesefası" **** "aynısefa" diye de yazıyordu.fakat daha önce bir kitapta bunların ayrı çiçekler olduğunu görmüştüm.benim sorduğum pembe, beyaz, sarı, karışık renkleri olan.öncelikle bu çiçek evde yetiştirilir mi? dayanıklı bir bitki midir?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Şule (Mesaj 28837)
Akşam sefası benim saksılardan birinde vardı. Yani saksıda yetiştirebilirsiniz. Bu yıl saksı lazım olunca söktüm. Ama tekrar çıktı. Yine söktüm, yine çıktı. İyi baktığınız sürece bence saksıda yetiştirebilirsiniz. Yıllardır aynı saksıdaydı ve her bahar tekrar çıkıyordu...


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Plumbago (Mesaj 28921)
Mirabilis jalapa (Akşam sefası) bitkisi üzerindeki siyah tohumlar toprağa ekilerek yetiştirilir. Çiçek rengini veya yapısını bitkinin varyetesi veya kültürvaryeteleri etkiler. Eğer tohumunu aldığın bitki bir kültürvaryetesi değilse kuvvetle muhtemel çıkan bitki de aynı renkte çiçek açacaktır.

Ancak bir kültürvaryetesinden tohum aldıysan ki genellikle bu tip bitkilerde kültürvaryeteleri üreyimli tohum vermezler, tohumun çimlense bile çiçek rengi aynı olmayacaktır. Tıpkı portakal veya limon çekirdeği ekildiği zaman çıkan bitkinin turunç olması gibi...

Mirabilis jalapa (Akşam Sefası) yüksek oranda çimlenme özelliği gösterir. Eğer tohum canlılığını koruyorsa çimlenmemesi için geçerli bir neden yoktur ;)



Forumlarda Mirabilis jalapa (Akşam Sefası) ile ilgili bir kaç mesaj var. Birleştirip bu başlık altında konuşabiliriz.

beyazkartal 17-07-2007 17:53

Mesajlarınız için teşekkürler Arkadaşlar .Akşam Sefasıyla ilgili mesajların burada toplanması güzel olur *******.

AzaLea 06-08-2007 13:27

ben de geçen yaz akşam sefası tohumlarını bir saksıya ekmiştim. kışın kurudu; bu yaz yeniden büyüdü fakat hala bir çiçek bile vermedi. sanırım benim evdeki çiçeklere koyduğum toprakla ilgili bişey bu; genelde çiçeklerin gövdeleri ve yaprakları çok güzel büyüyor fakat hiç çiçek vermiyorlar:)

hfz 07-08-2007 09:20

2 Eklenti(ler)
Köydeki evimizden.;)

papatyam 07-08-2007 09:27

Akşam Sefası nı bende çok severim :) hafif ve hoş bir de kokusu var.

limon 08-08-2007 10:55

Hfz, benim bildiğim akşam sefasının ufak, hafif kokulu çiçekleri var. Sizin fotoğrafladığınızın çiçeği büyük sanırım. Çok güzelmiş. Tohumuna talibim :)

papatyam 08-08-2007 11:01

Sevgili Limon, bence fotoğraftaki akşam sefası küçük yani bildiğimiz boyutlarda fotoğraf büyütülerek (makro) çekilmiş.

limon 08-08-2007 11:45

Olsun ben yine de talibim tohumlarına ;) (Rengini de çok sevdim)

hfz 08-08-2007 12:22

Evet sevgili Papatyam, çok hoş bir kokusu var. Öyle bangır bangır bağırmıyor ben kokuyorum diye.;) Yanından geçerken ancak hafif bir koku duyuyorsunuz bahar esintisi gibi.

Sevgili Limon tohum baktım ama daha yeşildiler. Mutlaka toplayacağım tohumlarını. Yaz sonuna kadar tohum toplayacağız zaten. Yaz sonunda hasılatı ortaya çıkarır, paylaşırız.:p

GLCN 08-08-2007 13:06

Arıların sayesinde güzel bir karışım çıkmış bizim buralardada genelde sarı pembe karışımı görüyorum..Buda hoş...

Todor 08-08-2007 15:28

Kırmızı ve beyaz akşam sefaları yan yana dikilirse, elde edilecek tohumlardan çimlenen bitkiler, Hfz'nin gösterdiği örneklerdeki gibi alacalı açabilir.

hfz 08-08-2007 15:53

:p :p :p

Sevgili Todor, bu akşamsefası'nın yanında beyazın içindeki sıklamen rengi bir kaç akşamsefası var. Onlar düz sıklamen tek renk.:p Yani ikisi de yanyana olduklarından bu renk ortaya çıkmış. O yüzden her ikisinin tohumlarını ayrı ayrı paketleyeceğim.

nyhang 18-08-2007 17:15

selamlar,
aksam sefası tohumlarını ne zaman toplamalıyız?
şu aralar siyah siyah duruyorlar.

Arzu Kasapoğlu 18-08-2007 17:36

Merheba nyhang, siteye hoşgeldin.
Akşam sefasının tohumları siyah olunca toplanır yani tohumları toplayabilirsin.

nyhang 19-08-2007 08:40

ben küçük bir sera kuracağım.. Bu serada kendi yetiştirdiğim bitkiler olacak.. akşam sefalarını direkt torfa mı koyuyoruz.. öncesinde suda bekletmek ya da kurutmak gibi bir işlemi var mı? bir de dikim zamanı nedir?

fiancee 21-08-2007 00:05

Arkadaşlar,bende koyu pembe renkte olanların tohumu var,ama renk çeşitliliği yaratmak istiyorum.Elinde değişik renge sahip olanların tohumları varsa gönderebilir mi lütfen?

çiçeksever 21-08-2007 11:29

bende pembe ve kavuniçi var istersen özelden yaz mektupla göndereyim

VforVENDETTA 21-08-2007 14:50

Çocukluğumda evimizin bahçesinde çeşit çeşit akşam sefaları vardı sonra cok uzun yıllar bu çiçeği hiç görmedim. Nihayet 2001'de Cunda Adası' nda tatildeyken (eylül ayıydı) akşam sefalarına rastladım. Tohumlarından 4,5 tane aldım, geldim. Ben tohumları mart ayında toprağa attım ama aslında o kadar beklemeye gerek olmadığını düşünüyorum, hemen atsaydım da bence mevsimi geldiginde canlanacaklardı. Herneyse yaklaşık 5 yıldır terasımda akşam sefası var ve bu çiçek kadar kolay üreyen başka bir çiçek görmedim. Rüzgar aracılıgıyla bir şekilde toprağı bulan tohumlar, bir sonraki yaz mutlaka büyüyor ve çiçekleniyor. Benim neredeyse tüm saksı çiçeklerimin yanında bir de akşam sefası var. Ben vallahi başa çıkamıyorum. En mantıklısı bunu bahçesi olan arkadaşlarımızın yetiştirmesi. Balkonda, terasta olmuyor, engellenemez bir şekilde genişliyorlar ve eger siz de benim gibi kıyımsızsanız, sadece kara kara "ne yapsam acaba?" diye düşünebiliyorsunuz o kadar...

Akşam sefalarının rengi mevzusuna gelince, tohumunu aldığınız çiçeğin rengi ister sarı, ister beyaz, ister pembe olsun farketmiyor, illa aynı renkte çiçekler açacak diye birşey söz konusu bile degil... Tamamen sürpriz... Ben denedim, her rengi kullandım ama sadece pembe akşam sefalarım var. Tabii bunun bilimsel bir açıklaması var :cool: Akşam sefaları, "eş (eksik) baskın" genlere sahip canlılardan birisidir. Bilindiği gibi tüm canlıların karakterlerini DNA üzerindeki genler belirler ve karakteri oluşturan bu genlerden biri anneden diğeri ise babadan gelir. İşte anne ve babadan gelen bu gen çiftlerine "alel gen" denir. Eş baskınlık durumunda ise karaktere etki eden alel genlerin hepsi eşit etki gücüne sahiptir yani birbirine göre baskınlık veya çekiniklik özellikleri yoktur. Bu durumda genler etkilerini, oluşan yeni bireyin fenotipi yani dış görünüşü üzerinde birlikte gösterir bu sebepten de yeni dölütün dış görünüşü anne ve baba fenotipinin aynısı olamaz. Örneğin; kırmızı ve beyaz akşam sefası çiçeklerinden oluşan yeni dölüt kırmızı veya beyaz değil, %100 pembe yani melez olur.

sempe 21-08-2007 15:37

VforVENDETTA, çok haklısınız benim kırmızı ve sarı ektiğim tohumların hepsi beyaz çıktı. Ektiğim yerde inşaat sonrası çimento vs içindeydi. Anlıyacağınız çok kötü bir toprağa ekmiştim ama hepsi çok güzel büyüdü. Beyaz renkli olmasının sebebini toprağa bağlamıştım, değilmiş.:)

VforVENDETTA 21-08-2007 16:45

Aslında toprağa bağlı olarak da renk değiştiren çiçekler ****** var, sanırım bu bilgiye sahipsiniz ve bundan dolayı bu kanıya vardınız... Örneğin, ortancalar; bu çiçeklerin rengi tamamen topraktaki ph değerine yani asit oranına göre değişir. Bu açıdan bakınca ortancalar da tıpkı akşam sefaları gibi sürprizlerle karşılaşmamıza sebep olan çiçeklerdendir. Satın aldığımız ortancaları renklerine ve çiçeklerinin boyuna bakıp almak, bence aldanmaktan başka birşey değildir. Çünkü bir sene sonra, sizin kocaman mor çiçeklerine bakarak aldığınız ortancanızın, küçücük pembe çiçeklere dönüştüğünü görme ihtimaliniz yüksektir. Topraktaki kireç oranı arttıkça ortancaların rengi pembe beyaz; asit oranı arttıkça da mavi mor olur. Bunun dışında istenirse beyaz renkli ortancanın toprağına demir sülfat, paslı demir suyu ya da renklendirici çivit karıştırılarak, mavi ortanca elde edilebilir. Unutmadan ekleyeyim; funda toprağı, ince dere kumu ve çürümüş yapraktan oluşan bir toprak karışımı, ortancaların en sevdiği karışımdır.

Sonuç itibariyle, akşam sefalarının biyolojik bir takım özelliklerden dolayı rengi umulan gibi olmazken, ortanca, karanfil gibi bazı çiçeklerin renkleri ise toprağın özelliğine göre değişim göstermektedir.

nyhang 05-09-2007 10:13

Ben tohumları torfa yerleştireli 15gun olacak ama patlamadılar..

VforVENDETTA 05-09-2007 11:53

Acele etmeyin, bu yıl olmazsa bile seneye kesin akşam sefalarınız olacak. Ayrıca her ihtimale karşı, mart ayı için de biraz saklayın. Mart ayında toprağa attığınız tohumlar, yazın ancak çiçekleniyor.

Hakan KINACI 10-09-2007 10:16

Bende bir arkadaşımın evinde iki ayrı renkte akşam sefası vardı baktım tohumlanmış hemen iki renktende tohumlarını aldım ve arkadaşıma senin tohumlarını çaldım dedim :)) şimdilik tohumlar duruyor mart ayında dikeceğim bakalım nasıl olacaklar :)

celalsungur 10-09-2007 10:28

Akşam sefası ile Petunya arasında ne gibi farklar var.

hoyadag 10-09-2007 10:50

1 Eklenti(ler)
Bu da fanatik akşam sefası. Denizli Babadağ yaylalarından:

Poyraz__2007 11-09-2007 19:53

1 Eklenti(ler)
Bu çiçeklerden benim bahçemdede çok fazla var. Gerçekten bunları yetiştirmek için bi çaba sarf etmeye gerek yok. Bendede 4 rengi mevcut. Bir kez tohumunu bahçenize atmanız yeterli. Artık bahçenizden onu kovamıyorsunuz. Her yıl kendiliğinden bir önceki yıldan daha fazla yetişiyor. Ama güzel bir görünüme sahipler gölge yerlerde öğle saatlerine kadar açık durabiliyorlar. Bide akşam saatlerinden sabaha kadar çok güzel görünüyorlar. Renkler arasında biraz mesafe bırakılırsa renk karışımı olmuyor yoksa çiçeklerin yarısı bir renk diğer yarısı başka bir renk olabiliyor. Ama bölede güzel görünüyorlar.

nyhang 13-09-2007 23:13

Benim tohumlarım filizlendi ve yaklaşık 7-8 cm boylandı bile..
Önümüzdeki yaza kadar yaşatabilirim umarım

hfz 17-10-2007 12:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 139420)
Olsun ben yine de talibim tohumlarına ;) (Rengini de çok sevdim)

Sevgili Limon,

Akşam sefalarının tohumlarını topladım. Tamamını size göndereyim. Özelden kargo bilgilerinizi verirseniz sevinirim.

Sevgiler..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024