agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Çeşme papatyası (http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/33866.htm)

MSaygin 26-02-2014 10:39

Çeşme papatyası
 
2 Eklenti(ler)
Merhaba,

Bizim kasımpatılar (kasımpatı bunlar, değil mi? ) çok fena durumda. Alt yapraklar hep kurudu ve üzerinde, en tepede az sayıda yeşil yaprak var.

Bunları dipten 20cm kalacak şekilde iyice budasam, filiz verip, baharda geri toparlar mı yoksa sadece altları temizleyip kendi haline mi bırakalım?

Eklenti 472497

Eklenti 472496

Gazi Barış 26-02-2014 11:27

20 cm bile çok, toprak üstünden 5-10 cm kesmeniz yeterlidir, fazlasına hiç gerek yok; yeni yıla yeni sürgünlerle gireceksiniz, eskiler adı üzere eski.

Sakaki 26-02-2014 11:54

Kasımpatılar hakkında pek bilgi sahibi değilim sn MSaygin ama benim etrafımdaki komşularda da gördüğüm kadarıyla sn Gazi Barış'ın dediği gibi 8-10 cm'den budandığına şahit oluyorum hep.

limon_sever 26-02-2014 12:09

Yaprakları hiç kasımpatı gibi değil. Bunların kasımpatı olduğuna emin misiniz?

loveforlife 26-02-2014 13:56

Bu kesinlikle kasımpatı değil. Papatya türlerinden biri olduğunu düşünüyorum. Kuru yapraklarını temizleyin. Yeşil olan kısımlardan tomurcuk oluşumları başlayacaktır eğer toprağından yeterli besini alabilirse. Şimdi budamak çok doğru olmaz gibi geliyor. Gençleştirme amaçlı birkaç çelik yapıp torf-perlit karışımında köklendirme denenebilir.

cemo 26-02-2014 13:59

Kasımpatı değil, çeşme papatyasına benziyor.
Aynı durum bende de var. Kararsız kaldım, ama budayacağım sanırım. Yeni sürgünler vermesi için. Alt dallar kel kel kaldı. Karda dallar kırıldı görüntü kötü oldu.

h_dogan 26-02-2014 14:58

Şöyle bir sayfa gördüm sarı papatya diye aratınca. Belki aklınıza gelir hemşehrim. :)
http://www.agaclar.net/forum/calilar/12242.htm

MSaygin 02-03-2014 10:30

Hepinize çok teşekkür ederim :)

Ben de emin değilim, o yüzden parantez içinde belirttim kasımpatı mı tereddütümü.

h_dogan, çok teşekkürler ama aynı bitki değil :D Onlar pek nadir çiçek vediklerinden yerlerini başka başka bitkilere bırakıp bizlere veda ettiler :) Çok ışık istiyorlar sanırım, bizim üst kapalı olunca çok verimli olmadı.

cemo, sanırım ben de budayacağım, üstten sürgün verse bile altı çok şekilsiz.

celalim01 10-03-2014 16:43

Bence de kasımpatı değil.kasımpatıları.8-10 cm bile fazla geliyor.Ben tamamen toprağa yakın yere kadar kesiyorum.Kesebildiğim oranda,zaten ölü bölgedir kestiğimiz yerler.Çünkü ne kadar dipten kesersek ertesi döneme daha güzel filizlenip ,daha iştahlı bir şekilde çiçek açmaktadırlar.Yıllardır bu şekilde budarım.Her zaman olumlu sonuç aldım.

Emine Akman 11-03-2014 19:00

Sevgili M. Saygın, sizinkiler çeşme papatyası, benim de bahçede girişte var. Geçen yıl 2 fideyi yan yana dikmiştim küçük bir orman gibi oldular, yarın resimlerini çeker yüklerim. Alttan benimkiler de biraz kurudu ama üst kısım o kadar yoğun ve gür ki alt kısım görünmüyor bile. Sizinkiler oldukça cılız geldiler gözüme. Acaba toprağı mı az geldi, kökleri yayılmak istiyor da yayılacak alan mı bulamıyorlar....

Emine Akman 13-03-2014 20:06

2 Eklenti(ler)
Söz verdiğim resimler, belki fikir verir...

turkanatalay 13-03-2014 23:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin (Mesaj 1253845)
Merhaba,

Bizim kasımpatılar (kasımpatı bunlar, değil mi? ) çok fena durumda. Alt yapraklar hep kurudu ve üzerinde, en tepede az sayıda yeşil yaprak var.

Bunları dipten 20cm kalacak şekilde iyice budasam, filiz verip, baharda geri toparlar mı yoksa sadece altları temizleyip kendi haline mi bırakalım?

Eklenti 472497

Eklenti 472496

Sarı mı açıyorlar? Yapraklar kasımpatı yaprağı değil ama İzmir Ege Üniversitesi bahçesinde ve otogarda çok var bunlardan. Ayrıca otogara giderken yolda da var. Ben de görünce çok beğenmiştim. Sapsarı çok güzel açmışlar. Sonra sitede gördüm ve adının çalı papatyası olduğunu öğrendim. Yaprakları sizinki gibiydi.
Bu arada kasımpatıyı buduyor musunuz? Benim kasımpatı diye bildiğim çiçeğin kışın üst aksamı kuruyor ve sonra alttan püskürüyor, hem de gürleşerek. Budanmaya ihtiyaç duyduğunu bilmiyordum. Kuru dalları temizliyorduk biz sadece.
Sizin resimlerini yüklediğiniz resimler için çalı papatyası diye arama yaptırırsanız aynı resimlerle karşılaşırsınız sanırım. Orada bilgi vardı bu konuda. Bitkinin yaşlanmasından falan bahsediyorlardı. Sanırım o topicte daha net yanıtlar alırsınız budama durumuna.
Yukarıda Sayın H doğan da bahsetmiş aynı sayfadan. O linkte.

turkanatalay 13-03-2014 23:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi loveforlife (Mesaj 1253966)
Bu kesinlikle kasımpatı değil. Papatya türlerinden biri olduğunu düşünüyorum. Kuru yapraklarını temizleyin. Yeşil olan kısımlardan tomurcuk oluşumları başlayacaktır eğer toprağından yeterli besini alabilirse. Şimdi budamak çok doğru olmaz gibi geliyor. Gençleştirme amaçlı birkaç çelik yapıp torf-perlit karışımında köklendirme denenebilir.

Çelikten köklenir mi acaba? Denesem mi ben de?

MSaygin 17-03-2014 15:54

Teşekkür ederim Türkan Hanım ve Emine Hanım :)

Emine Hanım benimkilerin toprağı yeterli ama üstü kapalı, gölge terastalar, ancak bu kadar oluyor, düzgün çiçek de açmıyor zaten ama yine de güzel bir yeşil alan oluyor.
Sizinkiler çok güzellermiş, aman nazar değmesin :)

limon_sever 17-03-2014 16:26

Tohumdan yetiştirmeye çalıştığım kasımpatı tohumları sanırım çeşme papatyası. Sayın Emine Akman'ın çeşme papatyalarının yaprağına çok benziyor. Tohum paketinde halbuki kasımpatı yazıyordu.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...-kasimpati.jpg

Emine Akman 21-03-2014 22:34

Çok teşekkür ederim sevgili Msaygın, bu sitenin bana hediye ettiği bebeklerden onlar, önce sizler öğrettiniz, tanıttınız (bahçemdeki pek çok bitkide olduğu gibi) sonra ben aldım,besledim,büyüttüm,huylarını sularını öğrendim aslında üzerlerine kar yağmasına izin vermemeyi öğrendim ki bir önceki bir bu kadarlık çeşme papatyalarımı bu nedenle kaybetmiştim. O yüzden bu yıl sabah kar yağdığını görünce deli olduk annemle, üzerlerini örtene dek canımız çıktı, aylarca da açamadık üzerlerini korkudan ve sonuç: bu yılkiler ölmeden böyleler...

hira 06-04-2014 21:36

Fotoğraftakiler kasımpatı mı bilmem ama başlığı görüpte bilgi edinmek isteyen olursa, bu konuda ki tecrübelerimi paylaşayım, Kasımpatını oldukça derin budayabilirsiniz. Hatta budama işleminden sonra nasıl çoştuklarına inanamayacaksınız. Dipten bir sürü sürgünle, dikili olduğu alanı dolduracaklar.

MSaygin 29-04-2014 10:21

Teşekkürler hira :)

Ben durumumu bildireyim.

Sadece bir tanesini tamamen budadık ve 10 gün içinde yeni sürgünler verdi, yani budayabiliyormuşuz :)

Diğerlerinin sadece alt kuru dallarını temizledik, onlar da tepeden çiçek açtılar. Ama altları boş kaldığı için pek hoş durmuyorlar. Bu durumda çiçekler geçince onları da iyice budayacağız.

Selamlar.

birgaripyolcu 29-04-2014 11:52

Arkadaşlar ben toprak yüzeyinden buduyorum çok rahat çıkıyorlar,hatta daha gür çıkıyorlar.Önemli olan onları korumanız,üzerlerine basılmaması.Ve ben yıllarca böyle buduyorum.

Kaya_21 14-09-2014 00:16

Bende hersene köklerinden ayırıyorum .

lenavita 07-02-2015 13:28

ama sizin çeşme papatya bayıldım emine hanım bende de var gerçi azaldı ama beyazı vardı o yok oldu sarısı kaldı

Emine Akman 05-03-2015 08:34

Çeşme papatyaları alttan çok çabuk odunlaşıyor. 2. seneden sonra eski formunda ve güzelliğinde kalan çeşme papatyası çevremde hiç görmedim. Benimkiler de öyle oldu. Sonbaharda derin budadım, yeni yeni filiz de verdiler ama kar yağınca üzerine naylon da örtsem o filizleri kurtaramadım. Şu an ise bir hareket yok, sağ mı ölü mü ben de bilmiyorum.

lenavita 17-08-2017 09:54

Valla çeşme Papatyam adana için biçilmez bir çiçek çünkü arsız mutlu samimi şefkatli çeşme papatyamin üzerine çiçek tanımam ugurum beni hic yanlız bırakmaz ayrıca kökten kaç kez kestim yesermedi en güzeli sonbaharda ekliyoruz direk toprağa ilk baslarda biraz suyuna dikkat edip kurutmuyoruz sonra kendi başına burakiyoruz o ilkbaharda bir sok yaşatıyor müthiş gelişip mayis sonu cicekleniyor tüm yaz bizi mutlu ediyor eğer çok uzun olmasın diyor iseniz çiçeği az devirir gibi olursa daha iyi olur ilk açacak en usteki 1 çiçeğe izin vermeyin üsten kesin sinirlendirin biraz sonra çayımızı kahvenizi alin geçin karşısına bu arada ince dalları yeniyor bi lezzetli ama bir kaç tane yeyin dokanir felan


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019