agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Lobellia crystal palace (http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/2668.htm)

Ali H. ALI 15-12-2006 11:38

Lobellia crystal palace
 
1 Eklenti(ler)
Herkese selamlar, bu gun sari tahta bir kutunun icerisine dikilmis, Lobellia'nin[turkce ismini bilmiyorum yazarsaniz sevinirim]mavi, mavi ciceklerinin fotograflarini cekip sizlerle paylasmak istedim.

Lobellia tohumla uretilir. Mevsimlik bir cicek olmasina ragmen, zaman zaman iki yil yasayabiliyor. gunesli yerleri sever, yari golge yerlerde de yetistirilebilir, yari golge yerlerde ciceklerini daha az acar. Mavi, acik mavi, beyaz koyu pembe renkleri vardir.Kayalarla yapilan bahce duzenlemelerinde, kayalarin yanlarinda cok guzel durur. Asilan saksilarda ise, cicekleri ile asagiya salkmis sekli bir baska guzelikte duruyor.
Hepinizin cicekli gunleri bol olsun.

Eklenti 124970

Lobellia "crystal palace"

Oğuzhan 15-12-2006 13:06

Güzelmiş..kokulu Mu ?

Mine Pakkaner 15-12-2006 23:01

Çok zariftir. Çiçekleri 0.5-1 cm çapında. Erken bahar döneminde çok güzel açar. Soğuklara dayanıklıdır. Sıcaklar baş düşmanı. Kokulu değil. :) Lobelya diye anılıyor.

Oğuzhan 16-12-2006 08:36

Mine Hanım Saygılar ..
Bir de kokulu olsaymış iyi olacakmış...Teşekkürler..

gilan 01-06-2007 12:14

Dün mevsimlik çiçekler alırken ilk defa gördüm, mavi mavi çok güzeldi. Bir günlük izlenimim sonucu güneş seviyormuş gibi geldi çünkü akşam üstü olunca çiçeklerini kapatmıştı. Ben de bol güneşli bir yere diktim. Ama "sıcaklar düşmanıdır" yazısı beni düşündürüyor şimdi bakalım..
Su ihtiyacı hakkında bilgisi olan var mı?

Kaya_21 07-07-2007 20:56

3 Eklenti(ler)
Lobelya türkçe adı inci kolye olarak geçiyor.Güneşi çok sever su isteği tam olark bilmiyorum ama pek fazla özen istemeyn bir çiçek normal bir sulama yeterli,zehirli bir çiçektir.

zenfree 20-09-2007 08:16

Lobelya narin dallarını bulut gibi saran minik çiçekleri ile çok zarif bir bitkidir. Bahçede yer örtücü olarak bordürlerin ön kısımlarında, kaskatlarda , kayalık havuzların çevresinde kullanılabilir. Asma saksılara tek başına ekilebildiği gibi, daha yüksek boylu çiçeklerle birlikte hoş saksı kompozisyonları da yapılabilir. Lobelyanın yıllık ve ömürlü cinsleri vardır. Burada bahsedilen yıllık cinsler olup süs bitkisi olarak daha çok tercih edilirler.

Lobelya beyazdan mora kadar farklı bir çok renklerde açar. Diğer yıllık çiçeklerden biraz daha nazlıdır.

Toprağı humuslu olmalı ve daima nemli tutulmalıdır. Lobelya güneşte ve hafif gölgede yetişebilir. Serinlikten hoşlanır. Aşırı güneş ve rüzgardan korunursa daha uzun ömürlü olur.

Lobelya tohumdan yetiştirilecekse şubat ayında ekilir. Ilık, aydınlık ve kapalı bir ortamda tohumlar saksılara serpilir. Tohumlar toz gibi ufak olduğu için üzerleri örtülmez. Sadece çok hafif bastırılır. Püskürteçle sulanır. Toprağı daima nemli tutulur. Çıkan fideler küçük keselere şaşırtılır.Daha yoğun büyümeleri için dal uçları koparılır. Fideler önce serin ve kapalı bir yere, soğuklar geçtikten sonra dışarı alınır ve nihai yerlerine dikilir.

http://www.humeyraozdamar.net/mevsimlikcicek2.htm

Bu çiçekle ilgili yetişirme bilgilerini yukarıya kopyaladım. Yetiştirmeyi düşünüyorum ama tohumları yok. Bir kaç markete baktım bulamadım. Nereden bulabilirim acaba? Fidanlıklarda da hiç rastlamadım bu güne kadar.

zenfree 20-09-2007 08:17

Bir de erinus ve cristal palace cinsleri mi? Her ikisinde de arama yaptırınca aynı çiçeklere ulaşılıyor gibi geldi bana.

Kaya_21 09-10-2007 06:45

zenfree tohumunu bu siteden bulabilirsin. www.tarimtedarik.com epey çiçek tohumu var orda

zenfree 09-10-2007 08:32

Sayın Kaya, teşekkürler...

günebakan 08-11-2008 21:41

Ben bugün koçtaştan aldım lobelya tohumlarından ve ektim ben sabırsızım bu konuda bakalım ne olacak:P

zenfree 11-12-2008 20:04

Kırmızı ve beyaz lobelyalar.

Kırmızı lobelya Lobelia cardinalis Queen Victoria

Kırmızı sarkan lobelya Lobelia pendula Red Cascade

Beyaz lobelya Lobelia erinus compacta Paper Moon

Kiraz 11-12-2008 20:11

Günebakan, merak ettim, çimlenmesi kolay mı, ne durumdalar?

Zenfree, sadece mavisini görmüştüm ama beyazı da çok güzelmiş.

zenfree 11-12-2008 20:27

Bu saksıda lobelya kullanımştım. Çok çok güzel görünüyor. Ancak sanırım çok su istediğinden ve askıda olan saksılar çok su kaybettiğinden istediğim kadar uzun ömürlü olmadı.

Saksıyı 22/05/2008'de hazırlamışım. Yanlış hatılamıyorsam temmuz ayındaki ilk sıcaklarda kurudular. Yerdeki saksılarda olanlar ise daha uzun yaşadılar.

limon 11-12-2008 20:46

Zenfree, benim Lobelya nın keyfi kaçınca tıpkı sarkan Petunyada yaptığımız gibi sarkan kısımlarını budamıştım, kısa zamanda tekrar uzayıp bol çiçeklenmişti. Yaz sonu da Çam ağacının altında dikili olan Buz çiçeklerinin arasına diktim. Gerçi dikerken kuruyan dalları çıtır çıtır kırıldılar. Bahara yeniden keyiflenir mi bilmiyorum.

Güler 11-12-2008 21:16

Sevgili zenfree, ben de bunları görmüştüm de nerede satıldıklarını, daha doğrusu buralarda bulabileceğimiz bir yer var mı diye sormuştum.

günebakan 11-12-2008 22:06

Nurhayat sorunu görmemişim kusura bakma evet kolay çimleniyor ama ben sabırsızlık yapıp baharı beklemiyorum büyümeleri zor oluyor eşimde camı açınca soğuktan bütün çimlenmiş tohumlar bayılmış bakalım düzelirmi

Ayrıca Zenfree kırmızı sarkan ve beyazda çok güzel gözüküyor gerçekten

Kiraz 08-01-2010 18:19

Lobelyası geçen kışı atlatan var mı?

Mevsimlik diye dikmiştim, yaz sonu zayıflamışlardı ama yağmurlarla kökten yeni sürgünler verdi, düşüp çimlenen tohumlar çok güzel gelişti. Henüz kar yağmadı ama geçen hafta 0 dereceyi gördü, etkilenmedi. İçeri alamayacağım ama hepsini kaybedersem de üzüleceğim.

Adalet Yağcı 28-01-2010 20:41

Sevgili Kiraz, benim yaylada bıraktığım lobelyam hâlâ sağlam, diplerine dökülen tohumlardan bir yığın fidecikler oluşmuştu, bahara yeniden çiçekleneceklerini umuyorum.

soztekin 09-02-2010 20:56

Lobellia pendula
 
1 Eklenti(ler)
Biraz önce aşağıdaki resme hayran kalmak suretiyle Lobellia pendula tohumlarından sipariş ettim.
Eklenti 124604
Umarım benimki de bu kadar güzel olur ve hatta Sayın Kiraz ile Sayın Yağcı'nın lobelliaları gibi seneye de yeni sürgün verir. Fakat bir dezavantajımız var ki burası İstanbul gibi veya yayla gibi serin değil...

Hakkındaki bilgiler şu şekilde:

"Lobelya Pendula, ( Sarkaç Lobelya) , saksıların kenarlarından, şelaleler misali sarkarak dökülen bitkilerin en güzelidir. Çiçeklenmesi sarkan dallar üzerine de halı misali bitkiyi boydan boya kaplayarak gerçekleşir.

Kış sonu bahar başı ideal ekim tarihi olan Lobelyalar, Hazirandan itibaren çiçeklenir ve çiçeklenme Kasım ayı ortalarına kadar aralıksız devam eder. İzmir gibi ılman iklim yaşayan illerimizde ,bitki yılın yarısı ,tam 6 ay boyunca çiçeklidir. Lobelyaların en güzel özelliklerinden biri de geçen çiçeklerini temizlemeniz gerekmez. Bitki her daim düzenli, temiz ve bakımlı görünür.

Hangi köşeye, hangi saksıya ekilirse ekilsin, aralıkları doldurarak, çok düzgün dallanma gösterir. Yetiştirmesi çok kolay olan bitki, ilk kez çiçek yetiştirecek olanların dahi, harikalar yaratabilmesine olanak tanıyor. Lobelya kuraklığa ve yarı gölgeye de dayanıklı bir bitki, bu özelliği ile de ekene hatasız, başarılı ve verimli bir yetiştirme dönemi vaat ediyor."

İlgilenen olursa, çimlenme, şaşırtma ve esas yerine ekim gibi konularda kazanacağım tecrübeleri, hatta çekeceğim fotoğrafları buraya eklerim.

soztekin 09-02-2010 23:38

3 Eklenti(ler)
Tohumları beklerken boş durmak olmaz, biraz okumalı ve biraz da görsellik katmalı...
Eklenti 124616
TOHUMDAN LOBELIA YETİŞTİRME:
Son donlardan 8-10 hafta önce; iyi sulanmış toprakta tepsi gibi bir kapta veya yetiştirme viyollerinde 14,5-17,5 santigrat derece arasında üstünü örtmeden çimlendirin (kapalı mekanda). Tohumları gömmeyin, nazikçe toprağa bastırın.Tohumlar çimlenmek için bol güneş isterler. Toprağı su püskürterek devamlı nemlendirmeye devam edin.
4-5cm. olduklarında şaşırtın. Toprağı nemli tutmaya devam edin.
Bitkiler 10cm. ve dışarının sıcaklığı 13 derece olunca günde bir kaç saatle başlayarak alıştıra alıştıra dışarı çıkartın.
Gece sıcaklığı 10 derecenin altına düşmemeye başlayınca devamlı dışarıda bırakabilirsiniz.
Son donma tehlikeleri bittikten sonra bahçe toprağına dikin. (25cm. arayla, yarı gölge bir yerde, zengin toprak karışımına)
Direk açık havada çimlendirmek istiyorsanız, son donlar geçince, güneşli bir yer seçerek iyi geçirgen ve kompost(çürümüş yaprak-gübre karışımı) veya eskimiş gübreyle beslenmiş toprağa ekin. Tohumların arasında 5cm. civarında boşluk bırakın ve üstünü 1-1,5cm. iyice nemli toprakla örtün.
Eklenti 124618
Lobelia türleri güneşli-yarı güneşli yerleri, çok az asidik veya nötr toprakları sever. (6,5-7,5pH) Alkali toprağınız varsa sphagnum yosunu turbası veya alçıtaşı ekleyerek asidikleştirin.
Lobelianın kökleri hep nemli kalmalı fakat hepten de su içinde olmamalı. Köklerine ve etrafına damlatarak su verin. Dallarına ve yapraklarına mümkün olduğunca gelmesin. Toprağın üzerine, nemini koruması için, ince bir kat saman veya ağaç kabuğu serebilirsiniz.
Baharda başlayıp çiçeklenene kadar 2-3 haftada bir sıvı gübreyle besleyin.
Çiçeklendikten sonra geçmiş çiçeklerini küçük bir makasla keserseniz daha çok çiçek için teşvik edersiniz.
NOT: Çevirim için özür dilerim, çevirmen değil lobelia sevdalısıyım.
Eklenti 124617

Adalet Yağcı 10-02-2010 08:09

Sayın Soztekin, lobelya sevdanızı çok iyi anlıyorum, bu kadar zahmetsiz ve güzel çiçeklenen bir bitki daha görmedim.

Bu yıl ben de lobelya pendula aldım bir kaç renk, ekmek için Mart ayını bekliyorum.
Aslında sıcak günleri de seviyorlar, yayladaki lobelyam hep güneşin altındaydı ama gece ile gündüz arasındaki ısı farkı oldukça anlamlı olur yaylada, 10-15 °C arası.

Suyu sevdiklerini görüyorum, bir süre susuz kaldıklarında yaprak ve çiçekleri pörsüyor.
Siz yine de yarı gölge bir alan seçin lobelyalarınız için.

gilan 10-02-2010 09:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi soztekin (Mesaj 576290)

"Lobelya Pendula, ( Sarkaç Lobelya) , saksıların kenarlarından, şelaleler misali sarkarak dökülen bitkilerin en güzelidir. Çiçeklenmesi sarkan dallar üzerine de halı misali bitkiyi boydan boya kaplayarak gerçekleşir.

Kış sonu bahar başı ideal ekim tarihi olan Lobelyalar, Hazirandan itibaren çiçeklenir ve çiçeklenme Kasım ayı ortalarına kadar aralıksız devam eder. İzmir gibi ılman iklim yaşayan illerimizde ,bitki yılın yarısı ,tam 6 ay boyunca çiçeklidir. Lobelyaların en güzel özelliklerinden biri de geçen çiçeklerini temizlemeniz gerekmez. Bitki her daim düzenli, temiz ve bakımlı görünür.

Hangi köşeye, hangi saksıya ekilirse ekilsin, aralıkları doldurarak, çok düzgün dallanma gösterir. Yetiştirmesi çok kolay olan bitki, ilk kez çiçek yetiştirecek olanların dahi, harikalar yaratabilmesine olanak tanıyor. Lobelya kuraklığa ve yarı gölgeye de dayanıklı bir bitki, bu özelliği ile de ekene hatasız, başarılı ve verimli bir yetiştirme dönemi vaat ediyor."

İlgilenen olursa, çimlenme, şaşırtma ve esas yerine ekim gibi konularda kazanacağım tecrübeleri, hatta çekeceğim fotoğrafları buraya eklerim.


Bu resime ben de bayılmıştım.
Ama Zengarden'a haksızlık etmemek için alıntının kaynağını da yazmalıyız. :)

http://zengardentr.com/index.php?do=...roduct&pid=611


Tohumdan yetiştirme bilgileri için de çok teşekkürler.

soztekin 10-02-2010 10:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 576438)
Suyu sevdiklerini görüyorum, bir süre susuz kaldıklarında yaprak ve çiçekleri pörsüyor.
Siz yine de yarı gölge bir alan seçin lobelyalarınız için.

Evet Adalet Hanım, ben de yarı gölge bir kaç yer düşündüm. Tam güneş alan yerleri de Creeping Thyme ile doldurmayı düşünüyorum. Umarım her ikisinde de başarılı olurum... İlginiz için teşekkür ederim.
NOT:Gece gündüz sıcaklık farkı ilk bahar ve son baharda büyük olmakla birlikte (güneş gören yerler hemen ısınıp güneş gittiği gibi soğuyor) yazın geceleri de hava serinlemek bilmiyor maalesef...

soztekin 10-02-2010 10:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 576472)
Bu resime ben de bayılmıştım.
Ama Zengarden'a haksızlık etmemek için alıntının kaynağını da yazmalıyız. :)

http://zengardentr.com/index.php?do=...roduct&pid=611


Tohumdan yetiştirme bilgileri için de çok teşekkürler.

Rica ederim, bitkiye musallat olan zararlılardan dekoratif olarak kullanım yöntemlerine kadar bir çok konuda yazılar buldum, fırsat buldukça ve bitki için de zamanı geldikçe aktaracağım.

Ben Zen Garden'dan reklam gibi olmasın diye bahsetmemiştim. Aslında haklısınız. Bir daha olmaz :)

nevsune 10-02-2010 10:36

Geçen yıl lobelya krizim tutmuştu da sevgili Gilan bir buluşmamızda bana renk renk lobelyalar armağan etmişti:) Ne yaptıysam onları yaşatamadım. Tam da yazıldığı gibi yarı gölgedelerdi, sulamaya da dikkat ediyordum ama bir türlü beceremedim.

Bir püf noktası olmalı ama ne?

soztekin 10-02-2010 11:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 576498)
Geçen yıl lobelya krizim tutmuştu da sevgili Gilan bir buluşmamızda bana renk renk lobelyalar armağan etmişti:) Ne yaptıysam onları yaşatamadım. Tam da yazıldığı gibi yarı gölgedelerdi, sulamaya da dikkat ediyordum ama bir türlü beceremedim.

Bir püf noktası olmalı ama ne?

O zaman sayın Gilan'dan işin sırrını bizimle paylaşmasını bekliyoruz...

-Gerçekten de Sayın Nevsune; lobelya krizi diye bir şey var galiba :) Çünkü ben kendimi iyi hissetmiyorum :)-

gilan 10-02-2010 11:09

Benim diktiğim lobelyalardan da sadece bir tanesi dayandı. Hatta o kadar dayandı ki ocak ayında dışarıda hala devamlı çiçek açıyordu. -2, -3 derecelerde bile oldukça sağlıklıydı ama şu birkaç hafta önceki -15'de dondu gibi.

Bu yaşayanın diğerlerinden farkı neydi diye düşünecek olursam, evin yan tarafında duruyordu. Bu da demek ki sadece sabah güneşini direk alıyordu, o da 10'a 11'e kadar falan. Yan taraf aynı zamanda rüzgarlı da oluyor, o yüzden de serin oluyordur diye düşünüyorum. Sulamayı yazın 2-3 günde bir yapıyordum.

Sanırım en büyük olay serinlik.

gilan 10-02-2010 11:12

Bu sene ben de tohumdan yetiştirmeyi deneyeceğim bakalım. Umarım hepimiz başarılı oluruz. Sarkan lobelya da bir ilk olacak.

Ama her durumda yine de size renk renk lobelya buluruz sevgili nevsune :)

Adalet Yağcı 10-02-2010 11:29

2 Eklenti(ler)
Sonbaharda bitkinin köküne düşmüş tohumların kendiliğinde çimlenmesine çok sevinmiştim.

Kasım sonu gibi elle tutulacak kadar olanları alıp, Mersin deki balkonuma şaşırttım.
Gelişme mükemmel.
Eklenti 124630
Eklenti 124631
Mor ve beyaz lobelya fidelerim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024