agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Papağan gagası (Impatiens niamniamensis) (http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/2203.htm)

Ali H. ALI 28-10-2006 09:49

Papağan gagası (Impatiens niamniamensis)
 
4 Eklenti(ler)
Herkese iyi gunler, 10 yildir bahcemde yetistirdigim, guzel bir cicegin resimlerini cekip, deneyim ve bildiklerimi de ekleyip sizlerle paylasmak istedim.

Cicegin ismi,

Impatiens niamniamensis [veya, Impatiens concolensis]
Bircok mahalli isimleri var bunardan bazilari sunlardir: Congo cockatoo, Impatiens of zenzibar, Impatiens of zaire, Two tone impatience, Afrikan queen,
Parrot beak ve Parrot plant.

Dogu Afrika tropikal yerli bitkisidir, sukuletler gibi govdesinde su toplama ozelligi var, yapraklarinda su toplamiyor, Yilin her mevsimi tek, tuk de olsa uzerinde cicekler gorulur, en cok ciceklendigi mevsimler bahar ve yaz aylaridir.Govdesinde bile cicek acama yetenegi olan bir bitki.Ciceklerinin sekli papagan gagalarina benziyor. Golge ve yari golge yerleri sever, Topraginin surekli nemli olamsini seven bir bitki. topragi kurursa hemen boynunu bukup sikayet ediyor. Kaynaklarda 1- 1.5 metre yukselebildigini yaziyor. bendekiler destekli olarak[ cok cabuk kirilan bir cicek] 2 metreyi gectiler. topraga yakin surekli yanlardan attigi surgunler ile kume halinde buyumesi onu daha bir gosterisli yapiyor. Cicegine kuslar ve arilar geliyor.
Cogalmasi celik ve tohumla oluyor. Tohumlar cimlendigi zaman govdenin ici su ile dolup sisiyor,ornegin 3 cm bir fidancigin 1cm capinda govdesi oluyor.Bu kalin govde gorunumu beni bu cicekten bonsai yapmiya yonlendirdi ve elimde bu cicekten bonsailerim var cicek acmalarini bekliyorum, sonra resimlerini , 'Agaclarimdan ornekler" bonsai formunda paylasacagim.
Bu cicek Avrupanin bircok ulkesinde yetisiyor umarim Turkiyede de vardir.
Hepinize iyi bir hafta sonu tatili diliyorum.

Eklenti 4640
Papagan gagalari

Eklenti 4641
Eklenti 4642
Papagan gagalarnin yakindan gorunusu

Eklenti 4643
Papagan gagalarinin govdeleri ve govde uzerinde acan cicekler.

Oğuzhan 28-10-2006 10:52

Ali bey merhaba
Gerçekten güzel bir bitki.İlk defa gördüm.Değişik bitkileri bizlere tanıttığınız için teşekkürler.Yeni türler yeni heyecanlar için bekleriz.
Selamlar sevgiler...:))

kürekçi 28-10-2006 12:40

Ne kadar görkemli çiçekleri var :)
Bu arada bu bitkinin, annelerimizin yetiştirdiği cam güzeli (Impatiens sultani) ile aynı aileden geldiklerini biliyor muydunuz?

Balsamiaceae familyasına aittirler tropik ve ılıman yerlerde yayılış gösterirler. 2 cins ve yaklaşık 500 türü vardır. Ülkemizde tek cinsi ve tek türü bulunmaktadır.

Impatiens noli-tangere L. (yabani kınaçiçeği) - 60 cm'ye kadar boylanabilen tek yıllık, tüysüz otsu. Yapraklar alternat dizilişli. Sepalleri (taç yaprakları) sarı renkte. Kuzey Anadolu'da nemli ormanlarda yayılış gösterir.

I. balsamina L. (dokunmabana) - Dik duruşlu, dallanmış bir yıllık otsu. Çiçekler büyük kırmızı renkte. Tropik ve subtropiklerde doğal yayılış gösteren tür, ülkemizde süs bitkisi olarak yetiştirilir.

Kaynak: Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kitaplar Serisi No: 116 Tohumlu Bitkiler Sistematiği Sayfa No 261

malina 28-10-2006 12:59

Gövde üzerinde açan çiçekleri Erguvan'ı hatırlattı :)

papatyam 07-11-2006 16:58

çok güzel bir çiçek türü Türkiyedede varmı acaba ;;?

Ali H. ALI 01-12-2006 11:22

eskiyen mutfak esyalari
 
2 Eklenti(ler)
Selamlar, siz eskiyen mutfak esyalarinizi ne yapiyorsunuz? atiyormusunuz, yoksa eskiciyemi veriyorsunuz? ben hic birisini yapmiyorum, ustelik dost ve akrabalarin atacagi mutfak esyalarini da topluyorum. Caydanlik, tencere, tava . sac, icerisinde ekilmis ciceklerim var ve cogu saksidan daha guzel duruyor. bunun yaninda eskiyen is ayakkablarimi boyatip icine cicek ektim . Aklinizda olsun cicekleriniz icin saksi yerine baska seylerde kullanabilirsiniz.
asagida bir caydanliga ekilmis papagan gagalari.

Eklenti 5739

Eklenti 5740
Caydanlikta buhar olurken donan, papagan gagalari

Sevgi ile kaliniz.

papatyam 01-12-2006 13:01

ali bey , çelik **** alüminyumda nasıl olur bilmem ama anneannem porselen çaydanlığa menekşe dikmiş yıllar önce halada var çokta güzel duruyo, bebek ayakkabılarındada kaktüslerin duruşu güzel

bahcıvan 01-12-2006 13:24

Ali bey ellerinize sağlık yine ne güzel çiçekler gösterdiniz bize. Fakat bu olayın kötü bir yanı var, görüyoruz ama isteme şansımızda yok taaa oralardasınız.
Nerden bulucaz biz şimdi bu çiçekten :)

turunç 01-12-2006 13:36

Çok ilginç fikirler bunlar. Bize de ilham verdiniz. Bende böylece saksı sorununu aşarım, hem de evdeki eskileri değerlendiririm. Yapacağım örnekleri de arkadaşlarımla forumda paylaşırım. Ali Hocam siz çok yaşayın:))

Ali H. ALI 02-12-2006 11:47

Herkese merhabalar, Evet gercekten uzucu bir durum oyle bakip da bu cicekleri yetistirememek uzucu,[Hele siz bir kisi atlatin , bahar gelsin, belki bununda bir caresini buluruz].

Arkadaslar saksi olarak kullanacaginiz mutfak esyalarinin alt tarafina delikler acmayi unutmayiniz. Hepinize kolay gelsin.

Oğuzhan 02-12-2006 14:17

İşin ustası bir başka oluyor.
Ali Bey Harika bir fikir çiçekler için çeşitli ev eşyaları evde ve bahçede otantik bir hava yaratır.Hemen eskilere bir göz atalım...
Sevgiler Saygılar :)))

Ela 02-12-2006 20:10

Eskileri atmayın
 
Ben yıllardır yoğurt kaplarından ayrıca su şişelerinden saksı yapıyorum.Eski tencelerin dibini çiviyle deliyorum harika bir saksı oluyor.

bahcıvan 02-12-2006 22:02

Ali abi (belki yaşınız benden küçükte olabilir bilmiyorum fakat içimden size öyle yazmak geliyor, o nedenle küçüksenizde idare edin kardeşinizi :p )
Gerçekten çok güzel çiçekleriniz var. Buralarda olsanız isterdik, ehh artık kısmetimizde varsa buluruz dimi :D

Ali H. ALI 03-12-2006 12:45

Herkese iyi gunler, siteye gonderdigim ressimlerin hepsi benim bahcemden deyildir, bahcemden ve benim olanlari belirtiyorum. Ciceklerim guzelmi bilmiyorum, ama onlara bakmayi, sulamayi, budamayi, zefkle ve severek yapiyorum.

Bahcivan, sitedeki en yaslilardanim[56] abi diyebilirsin,dayi, amca,:)
icinden nasil geliyorsa oyle de.
Sevgi ile kaliniz.

darla 15-03-2007 13:56

Merhaba,
Bu bitkinin çiçekleri meyve gibi insanın yiyesi geliyor.
Ayrıca ben hayatımda ilk defa bu kadar ilginç bir bitki gördüm yetiştirenin ellerine sağlık.
Elde etmek ve yetiştirmek için sanırım daha çok burada konuşmamız gerekecek..

çiçeksiz balkon 18-10-2007 11:05

Gerçekten harikalar.ne kadar can alıcı renkler.Tropikal bir havası var,,

petulya 15-11-2007 01:49

Parrot flower (Impatiens Psittacina)
 
1 Eklenti(ler)
Sayın Ali Bey,

Hazır konu papağan çiçeklerinden açılmışken geçenlerde e-mail kutuma düşen yine bir başka çeşit papağan çiçeği olan Tayland a ait endemik "Impatiens Psittacina" yı tanıtayım dedim. Başka bir başlık altında açmadım çünkü çok bilinmiyor ve sanırım Tayland dışında başka yerlerde de yetiştirilmesi kolay bir bitki değilmiş. Ama kimbilir belki Avustralyalılar çoktan bir yolunu bulmuşlardır. Sadece doğada ne harikalar var göstermek amacıyla başlığınıza sıkıştırdım...

www.dalesdesigns.net/parrot.htm
http://www.exoticrainforest.com/Rare...20Tourdoi.html

beyaz orkide 07-12-2007 16:38

Aman ALLAH'ım bu ne güzelliktir böyle. Sayın Ali.H.Ali ne olur bu konuyla ilgilenin nasıl sahip olabiliriz.Ben mutlaka sahip olmak isterim.Şimdi benim ruyalarıma girer bunlar.

Buket Aknar 07-02-2009 19:25

Ali Bey bana bir sürpriz yapıp Kıbrıs'tan Avustralya'yı ziyarete giden MSGürkan'ın bir dostu ile Kıbrıs'a "Papağan Gagası" tohumu gönderdi. Kendisine özel olarak teşekkür etsem de buradan da teşekkür etmek ve sizlerle paylaşmak istedim. Gerekli araştırmayı yapıp onları ekeceğim ve buradan gelişmelerini paylaşacağım.

Volare 08-02-2009 10:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Buket Aknar (Mesaj 356921)
Ali Bey bana bir sürpriz yapıp Kıbrıs'tan Avustralya'yı ziyarete giden MSGürkan'ın bir dostu ile Kıbrıs'a "Papağan Gagası" tohumu gönderdi. Kendisine özel olarak teşekkür etsem de buradan da teşekkür etmek ve sizlerle paylaşmak istedim. Gerekli araştırmayı yapıp onları ekeceğim ve buradan gelişmelerini paylaşacağım.

Merhaba ,
sizi kıskandık biraz , ama size gelen bize de gelmiştir sayarak ,
gelişmeleri burdan takip ederiz .
Belki bir gün , bir kuş bize de getirir umuduyla...

Buket Aknar 14-03-2009 16:16

Tüm hayallerim bugün itibarı ile sona ermiştir. Ali Bey'in taaaa australya'dan gönderdiği tohumları yaklaşık 3 hafta önce 66 gözlü büyük bir viyole ektim, ufacık bir çimlenme de göstermesine rağmen, dün akşam çıkan şiddetli fırtına neticesinde viyol uçtu, tüm topraklar yere döküldü. Sabah gördüğümde şok geçirdim. Şimdi artık döküldükleri yerde çimlenmeleri için dua etmekten başka çarem kalmadığını düşüüyorum. :(

zeynep dila 14-06-2010 15:16

Kıbrıs'ta papağan çiçeğini görmüştüm; fakat benim gördüğüm daha büyük yapraklı idi ve papağanı da burada gördüğüm resimlerden daha büyüktü.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024