agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Bahçe Süs Bitkileri
(https)




Beğeni Düzeni255Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-05-2008, 14:35   #1
Ağaçsever
 
kala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 60
Galeri: 1
Noel Gülü (Helleborus)

merhaba arkadaşlar. abantta bu çiçekten ormanda bol miktarda var. geçen hafta oradaydım bol bol fotoğrafını çektim. soğanlı olduğunu biliyorum. koparmaya kıyamadım ama ne yazık ki gelen turistler köküyle toplayıp gidiyorlar. yakında o da kalmaz. doğal güzelliklerimizi özellikle endemik türleri koruyalım lütfen. ben koparmaya kıyamadım çekerken bile intizamlı davrandım ama insanlar koparıp koparıp atıyorlar maalesef bu güzellikleri.

Eklenen Resimler
    
kala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2009, 13:26   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Noel Gülü (Helleborus)

Noel gülü

Noel Gülü Kışa Renk Salsın

Kim demiş kışın rengi beyazdır diye. Bazı çiçekler tahmin ettiğinizden de iddialı. Noel gülü Helleborus, umut yüklenip öyle gelecek bahçenize… Yılın son günlerinde içinizi aydınlatmaya yeminli.

Takvimde sadece 30 yaprak kaldı. Aralık, bir senenin sonudur evet, ama yeni bir senenin, yeni bir mevsimin de başlangıcıdır, unutmamalı. Gözümüz camda, ilk kar tanelerini beklemeye başladık bile.


Doğa her mevsim ayrı güzelliklerle çalıyor kapımızı. Bu aydan itibaren, işi oldukça zorlaşacak. Soğuk, onun hevesini kırıyor. Soğuğu renkli bir yılbaşı hediyesiyle biraz da olsun kırmaya ne dersiniz? Helleborus, yurt dışında Noel gülü olarak tanınıyor. Bizdeki isimleriyse pek sevimli değil açıkçası. Onu, dana bağırtan , karaca otu, harbak, çöpleme gibi isimlerle anıyoruz ama o yine de, güzelliğinden bir şey yitirmiyor tabi…

Kimmiş, Kimlerdenmiş?

Çiçeğimiz düğünçiçeğigiller Ranunculaceae ailesinin bir üyesi. Avrasya’da doğmuş. 20′ye yakın farklı türü var. Ülkemizde Karadeniz Bölgesi’nde Helleborus oriantalis doğal olarak yetişiyor. Bu tür 60 santimetreye kadar boylanabiliyor.

Yeşilimsi beyaz çiçekleriyle diğer türler kadar dekoratif görünmese de, oldukça çekici bir çiçek. Karadenizliler, hayvanlardaki dış asalaklara karşı ilaç olarak kullanılıyor onu. Bu nedenle de dana bağırtan ismi en çok bu yörede biliniyor.

Biz, yılbaşı neşesini taşıyan Noel günü Helleborus nigeri tanıyalım. O çok daha sempatik . Ele benzeyen, parçalı yaprakları var. Beyaz, pembe, mor, kırmızı çiçekleri soğukta açıyor. Neden bilmiyorum ama 31 Aralık’ta hepimiz kar yağsın diye bekler dururuz. Bence bundan sonra çiçeğimiz açsın diye bekleyeceğiz.

-Çok yıllıktır. Öyle bir sene sizi sevindirip sonra terk edip gidenlerden değil yani.
- Yaprakları her dem yeşildir. Bu da onu, çiçeksiz günlerin de bahçenin aranan siması yapar.
- 30-60 santimetre arası boylanır.
- Birçok türü zehirlidir. Bu nedenle, yemeyin ve hayvanlarınızdan uzak tutun. Efsaneye göre, eski Yunan’da düşmanlar, bu bitkinin zehri sayesinde bertaraf edilmiş.

Destek Olun

Her bitki gibi onun da istekleri var; az ya da çok. Sevildiğini sık sık kulağına fısıldayarak geçebilirsiniz iletişime. Soğukta yalnız hissetmesin kendini…

- Serin yerleri sever ama doğrudan rüzgarda kalmasına izin vermeyin.
- Humusça zengin kireçli toprakta mutlu olur.
- Neme ihtiyaç duyar. Kontrollü sulama yapın. Bahçe, kışın yağış alacağından çok fazla yorulmanıza gerek yok.
- Yerinin değişmesinden çok hoşlanmaz, hatırlalım.

Bahçeye Çağırmanın Yolları

- En kolay yöntem, fidanlıklardan fide temin etmek. Bu ay, aldığınız fideyi, bahçenizin gölge bir alanına dikebilirsiniz. Yaprak dökmeyen ağaçlarınızın altına çok yakışacak. Dikim çukuru, fidenin içerisinde bulunduğu kaptan biraz daha büyük olmalı. Sevdiği toprağı zaten söylemiştik. Üzerini kapatıp, ellerinizle iyice sıkıştırdığınızda dikimi tamamlanmış olacaksınız. Hiç yorulmadınız değil mi? Ben olsam bu yöntemi seçerdim.
- Çiçeğimiz tohumdan da çoğaltılıyor. Mart-nisan aylarında tohum ekimi yapabilirsiniz. Ama bir önce ki madde de söylediklerimi yaparsanız, baharda o kendi tohumlarını saçacak zaten.
- Köklerinden ayırarak üretebilirsiniz. Gelişmiş bir bitkiniz varsa, çiçeklenmesi tamamlandıktan sonra martta ya da önümüzdeki eylülde köklerini ayırarak rengarenk yeni çiçekler elde edebilirsiniz. Yeter ki siz isteyin, çiçeğimiz bahçeye gelmek için çok hevesli…

Yeni Umutlar

Yılın ilk umutları yeşerecek bu ay bahçede. Yağmurla, karla beslenecek toprak. Biraz üşüyecek, kırılacak dalları, solacak çiçekleri ama güç kazanacak zorluklara karşı. Her şeye rağmen umudunu yetirmeyecek, sizin yitirmenize de izin vermeyecek. Bu nedenle verecek az da olsa renkli çiçeklerini kucağınıza. Kardelenler uzatınca başını karın altından,
Noel gülleri serilince yere halı gibi, kasımpatları bir bir patlayınca uzun saplarının üzerinden, anlayacaksınız.; her bitişin bir başlangıç olduğunu aslında…
http://www.bahce.gen.tr/noel-gulu.html

Eklenti 58370

http://www.flickr.com/photos/gentian...73937/sizes/l/

--------------------------------------------

Anavatanı Balkanlar ve Anadolu olan tüm bitkileri özellikle toplamaya çalışıyorum. Kışın bahçenin en renksiz olduğu saatlerde, daimi yeşil yapraklarının yanında çok tipik 5 ya da 7 santimetrelik çiçekleriyle beni etkileyen soğanlı bir bitki var. İsmi Helleborus. Rumca “besini zedeleyen” gibi bir anlamı var.

Zehirli bir bitki. İlaç sanayiinde kullanılmakta. Yurdumuzda Dana Bağırtan, Karaca Otu, Harbak gibi isimlerle karşımıza çıkıyor (Karadeniz, Uludağ, Toroslar). İri, parçalı bir soğandan çıkan, 50 - 70 santimetreye kadar gelişen saplar, parçalı, daimi yeşil yapraklar, her sapın ucunda türüne ve rengine göre açan çiçekler… Açık sarı, beyaz, yeşil, kırmızı ve mor renkleri var. Ben en çok açık yeşil, uçları kırmızı biyelisini seviyorum. Çiçekler aralık ayında açmaya başlıyor, türüne göre temmuz ayına kadar devam ediyor.

Yurtdışında, özellikle İngiltere ve Amerika’da çok moda. Aslında tarihte Akanthus bitkisi kadar ya da manolyalar gibi çok önceden beri yetiştirilen bir bahçe bitkisi. Her türlü yaprağını döken ağaçların dibinde, kuzeye bakan gölgeli, kuytu alanlarda ortaya çıkar. Kireçli, killi hatta balçık topraklarda da iyi gelişir.

Zamanla soğanlar ve çiçeklerinden oluşan tohumlarla fazla yer kaplamaya başlayabileceğinden her 3 - 4 yılda bir ilkbaharda çiçeklerden sonra kökten ayırıp çoğaltın.

Tabiatta ellenmemiş dere kenarı, göl kenarlarında görülür. İthal fideleri 2 - 5 milyon lira arasında satılmakta.


Kışın açan Hamamelis, Chimonanthus gibi çalılarla beraber güzel gözükür. İlkbaharda açacak lalelerle, nergislerle ya da çiğdemlerle ve özellikle de kardelenlerle beraber dikin (Lale suyu sevmez, dikkat).

Yazın çiçek açarken alt yaprakları yok olan Amaryllis belladonna’ya daimi yeşil fon oluşturabilir.

Kışın fazla kar, yağmur bitkiyi etkilerse yapraklarında kararmalar oluşur. İlkbaharda üst gövdeyi, toprak seviyesine kadar kesin. Daha canlı yapraklar fışkıracaktır. Bu dönemde açan irisler (süsen), mimozaların gösterisiyle çok güzel bir uyum içinde olacaktır. Çiçekleri evinizde vazoda uzun süre saklamak için Helleborus‘un bir yöntemi var. Kestiğiniz sapı çiçek dibine kadar yer yer çizin, kesin. Kaynar suya batırın. Daha sonra soğuk suya çiçek de içine girecek şekilde daldırıp birkaç dakika bırakın. Bu yöntem bu bitkide çok işe yarıyor. Tavsiye ederim. Türkiye’de gereken ilgiyi görmüyor, Helleborus‘la ilgilenin!

Eklenti 58375

http://bahcevan.com/renkli-ve-zehirl...illiyet-vitrin

Eklenen Resimler
  
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2009, 15:29   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Noel gülü ben de tomurcuk halinde sanırım 1-2 haftaya kalmaz açar, nette Şubatta kardelenlerden önce açtığı belirtiliyor.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2012, 18:01   #4
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Helleborus (Noel Gülü)

Helleborus, düğün çiçeğigiller (Ranunculaceae) familyasından orta, güney ve doğu Avrupa'dan Kafkasya sınırlarına kadar yayılmış yaklaşık 20 türü bulunan zehirli bir bitki cinsi.

Türkiye'de doğal olarak yetişen iki türü vardır. Bunlardan H. orientalis, Kuzey Anadolu'da Bolu, Kastamonu gibi illerde geniş bir yayılma alanına sahiptir. Genellikle orman açıklıklarında ve orman altlarında yetişir. Diğer bir tür H. vesicarius ise Güney Anadolu, Nur Dağları, Kahramanmaraş, Gaziantep çevresinde yetişir.

H. orientalis halk arasında Bohça otu, Kara çöpleme, Siyah harbak, Boynuz otu, Danabağırtan, Danakıran gibi yöresel isimlerle anılır. Kökleri Kuzey Anadolu'da büyükbaş hayvanların bronşit ve benzeri göğüs hastalıklarında kullanılır.

Helleborus çiçekleri 5 yapraklıdır ve küçük fincanımsı göbeğin etrafını çevrelerler ve nektar tutacak şekilde değişime uğramışlardır. Çiçek yaprakları dökülmeden aylarca kalabilir.

Helleborus niger Avrupa'ya özgü bir bitkidir. Bu bitki değişik Avrupa kültürlerinde öteden beri çeşitli ülserli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktaydı. Ancak 2002 yılında İsveç, Uppsala Üniversitesinden bir grup Helleborus türü bitkiler üzerinde yaptıkları geniş bir çalışmada bu bitkilerin 10 kadar türünün sitotoksik yani tümör öldürücü güce sahip olduğunu buldular ve bu bitkileri kanser araştırmaları için hedef gösterdiler. Fakat bu konuda uzunca bir süre çalışma yapılmadı.

2009 yılı Nisan ayında Berlin Üniversitesinden bir ekip bu bitkinin tümör öldürücü özelliği üzerinde yaptıkları çalışmayı yayınladılar. Bu çalışmanın amacı noel gülünün geleneksel kullanımlar dışında kanser, lösemi, lenfoma gibi hastalıklarda tedavi edici özelliğinin araştırılmasıydı. Bunun için suda çözülmüş noel gülü ekstresi insanlardan alınan çeşitli kanser hücrelerine verildi. Noel gülü ekstesinin sağlıklı hücrelere dokunmadan kanserli hücrelere nüfuz ederek bu hücrelerin kendi kendilerini imha etmesine yol açtığı görüldü. Özellikle başka bir bitkisel kanser ilacı olan Vincristine ile birleştiğinde çok etkileyici sonuçlar alındı.

Kaynak: Vikipedi

Eklenen Resimler
  
abk ve Jakin beğendi.
Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2012, 18:21   #5
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Zengarden'dan aldığım tohumla birlikte çimlenme ve bakım bilgileri de gelmiş, onu da sizlerle paylayaşayım

Paketin üstünde yazan isim Helleborus Niger:

Çimlendirme

Tohumlar elinize geçer geçmez ekin. Pek çoğu 30 gün içinde çimlenecektir. Fakat ender durumlarda bazılarının çimlenmesi 1 yılı bulabilir bu nedenle ekim yerinizi iyi seçin.

Tohumları ekmeden önce 1 lt içme suyu kaynatıp 15 dakika soğumasına izin verin. Su ortalama 60-70 derece sıcaklığa geri düşecektir. Tohumların üzerine bu suyu dökün ve ılık suda 1-3 gün arası tohumları bekletin. Çeşme suyu kullanmayın Tohumların iyice şiştiklerinden emin olduğunuzda tohumları sudan alıp bekletmeden kaliteli, nemli çimlendirme toprağına ekimi gerçekleştirin. Üretim saksısını ışık alacak ve nemi içinde tutacak şekilde, şeffaf plastik ya da cam ile örtün. Sık sık çimlenme olup olmadığını kontrol edip çimlenenleri hiç vakit kaybetmeden üretim saksısından dışarı alın.

Eylül-Ekim aylarında; doğrudan dışarı ekim için dış mekânda mini sera ortamı oluşturun. Tohumları ektiğiniz üretim saksılarını mini sera ortamında tutun. Doğrudan toprağa ekimlerde gölge bir alan seçip ekimi doğrudan toprağa yapın. Tohumu korumak için şeffaf plastik ya da cam ile önlem alın.

Çimlendirmeyi hızlandırma

Yukarıdaki iç mekân örneğinde olduğu gibi tohumları ekip 30 gün çimlenmelerini bekleyin. Bu süreçte çimlenenleri 7 cm çaplı saksılara taşıyarak şaşırtın. Çimlenmeyenlerin bulunduğu üretim saksılarını -4, +4 derece bir yere ya da buzdolabının iç raflarından birine yerleştirin. Nemli toprak içinde 4-5 hafta tuttuğunuz tohumları buzdolabından çıkartıp ortalama 10 derece olan aydınlık bir ortama taşıyın. Çıkmayan tohumların da filizlenmeye başladığını göreceksiniz.

Bakım

Filizleri dışarı taşımadan önce alıştırın. Bunun için 7 gün boyunca gündüz dışarıda gün batımında ise tekrar iç mekâna alın. 7 gün sonunda kalıcı yerlerine aralarında 25 cm mesafe bırakarak dikebilirsiniz. Nemli ve geçirgen toprak seven Helleborusların ilk açan çiçeklerini feda edip dikkatlice kopartın bu köklerinin daha güçlü büyümesine ve bitkinin çabuk gelişmesine yol açar. Sert soğuk rüzgâr almayacağı bir yerde yetiştirin. Her sonbahar dibini çapalayıp gübreleyin. Yarı gölgede daha mutlu olacaktır. Budama istemeyen bitkinin hava koşullarından ve mevsim değişimlerinde geçen yapraklarını temizlemeniz yeterlidir.

Tohum temin etmek isteyenler ZENGARDEN Ev ve Bahce adresine bakabilirler. Bir pakette beş tohum var.

Jakin beğendi.
Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2012, 18:24   #6
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Ben de aldığım tohumları denilen şekilde içme suyunu kaynatıp 15 dakika beklettikten sonra tohumların üzerine boşalttım şimdi 3 gün bu suda bekleteceğim. Beş tohumdan dördü suyun dibine çökmüştü.

Bakalım bir yanlış yapmazsam gelişmeleri buradan yazacağım.

Bu arada bu çiçeğin meraklısı Japonlar bu çiçekleri yerinde görmek için 6 bin euro para harcayıp önce Yunanistan'a sonra da Türkiye'de Bolu'ya gelmişler.

Haber şu başlığa eklenmiş:

http://www.agaclar.net/forum/geziler...htm#post907900

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2012, 18:36   #7
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Başka bir sitede de biraz romantize edilerek yazılmış şu bilgileri buldum

...
Doğa her mevsim ayrı güzelliklerle çalıyor kapımızı. Bu aydan itibaren, işi oldukça zorlaşacak. Soğuk, onun hevesini kırıyor. Soğuğu renkli bir yılbaşı hediyesiyle biraz da olsun kırmaya ne dersiniz? Helleborus, yurt dışında Noel gülü olarak tanınıyor. Bizdeki isimleriyse pek sevimli değil açıkçası. Onu, dana bağırtan , karaca otu, harbak, çöpleme gibi isimlerle anıyoruz ama o yine de, güzelliğinden bir şey yitirmiyor tabi…

Kimmiş, Kimlerdenmiş?

Çiçeğimiz düğünçiçeğigiller Ranunculaceae ailesinin bir üyesi. Avrasya’da doğmuş. 20′ye yakın farklı türü var. Ülkemizde Karadeniz Bölgesi’nde Helleborus oriantalis doğal olarak yetişiyor. Bu tür 60 santimetreye kadar boylanabiliyor.

Yeşilimsi beyaz çiçekleriyle diğer türler kadar dekoratif görünmese de, oldukça çekici bir çiçek. Karadenizliler, hayvanlardaki dış asalaklara karşı ilaç olarak kullanılıyor onu. Bu nedenle de dana bağırtan ismi en çok bu yörede biliniyor. Biz, yılbaşı neşesini taşıyan Noel günü Helleborus nigeri tanıyalım. O çok daha sempatik . Ele benzeyen, parçalı yaprakları var. Beyaz, pembe, mor, kırmızı çiçekleri soğukta açıyor. Neden bilmiyorum ama 31 Aralık’ta hepimiz kar yağsın diye bekler dururuz. Bence bundan sonra çiçeğimiz açsın diye bekleyeceğiz.

- Çok yıllıktır. Öyle bir sene sizi sevindirip sonra terk edip gidenlerden değil yani.
- Yaprakları her dem yeşildir. Bu da onu, çiçeksiz günlerin de bahçenin aranan siması yapar.
- 30-60 santimetre arası boylanır.
- Birçok türü zehirlidir. Bu nedenle, yemeyin ve hayvanlarınızdan uzak tutun. Efsaneye göre, eski Yunan’da düşmanlar, bu bitkinin zehri sayesinde bertaraf edilmiş.

Destek Olun

Her bitki gibi onun da istekleri var; az ya da çok. Sevildiğini sık sık kulağına fısıldayarak geçebilirsiniz iletişime. Soğukta yalnız hissetmesin kendini…

- Serin yerleri sever ama doğrudan rüzgarda kalmasına izin vermeyin.
- Humusça zengin kireçli toprakta mutlu olur.
- Neme ihtiyaç duyar. Kontrollü sulama yapın. Bahçe, kışın yağış alacağından çok fazla yorulmanıza gerek yok.
- Yerinin değişmesinden çok hoşlanmaz, hatırlalım.

Bahçeye Çağırmanın Yolları

- En kolay yöntem, fidanlıklardan fide temin etmek. Bu ay, aldığınız fideyi, bahçenizin gölge bir alanına dikebilirsiniz. Yaprak dökmeyen ağaçlarınızın altına çok yakışacak. Dikim çukuru, fidenin içerisinde bulunduğu kaptan biraz daha büyük olmalı. Sevdiği toprağı zaten söylemiştik. Üzerini kapatıp, ellerinizle iyice sıkıştırdığınızda dikimi tamamlanmış olacaksınız. Hiç yorulmadınız değil mi? Ben olsam bu yöntemi seçerdim.
- Çiçeğimiz tohumdan da çoğaltılıyor. Mart-nisan aylarında tohum ekimi yapabilirsiniz. Ama bir önce ki madde de söylediklerimi yaparsanız, baharda o kendi tohumlarını saçacak zaten.
- Köklerinden ayırarak üretebilirsiniz. Gelişmiş bir bitkiniz varsa, çiçeklenmesi tamamlandıktan sonra martta ya da önümüzdeki eylülde köklerini ayırarak rengarenk yeni çiçekler elde edebilirsiniz. Yeter ki siz isteyin, çiçeğimiz bahçeye gelmek için çok hevesli…

Kaynak: Noel Gülü

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2012, 14:40   #8
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
jineop's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-11-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,113
Galeri: 94
Helleboruslar 1aydan beri çiçeklenmeye devam ediyor. İlk çiçeklerinde tohum keseleri belirginleşmeye başladı. Bu çiçeği yüksek yerlere dikmek lazım. Resimdende anlaşılacağı gibi çiçeklerini görmek için dallarını kaldırmak gerekiyor. Soğuk sonrası ve sabahın ilk saatleri dallar iyice toprağa yakınlaşıyor. Güneşi görmesiyle yukarıya doğru dallar kalkıyor ve çiçekler yüzlerini yukarıya çeviriyor.

Eklenen Resimler
    
jineop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2012, 14:52   #9
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Benim ektiğim tohumlar çimlenmedi kesin bir yerlerde yanlışlık yaptım.

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2012, 15:20   #10
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
jineop's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-11-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,113
Galeri: 94
Tohumlarınız bayat olabilir. Ama biliyorsunuzdur belki çok uzun sürede çimleniyor. Örneğin Mart ayında ektiğiniz (soğuk katlamayı yaptığınız tohum) 180 günde çimlendiğini unutmamak lazım. Ya da sonbaharda ekilen doğal katlamaya bırakılan tohumun ortalama 370 günde çimlenebileceğini gözönünde bulundurmak lazım.
Sevgiler, kolay gelsin.

jineop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2012, 09:56   #11
Ağaç Dostu
 
gilan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: San Francisco / ABD
Mesajlar: 3,988
Galeri: 8
Katmerli türü de varmış:

Name:  dscn5827.jpg
Views: 7752
Size:  50.1 KB

http://carolynsshadegardens.com/2012...res-on-parade/

gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2012, 13:33   #12
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi jineop Mesajı Göster
Tohumlarınız bayat olabilir. Ama biliyorsunuzdur belki çok uzun sürede çimleniyor. Örneğin Mart ayında ektiğiniz (soğuk katlamayı yaptığınız tohum) 180 günde çimlendiğini unutmamak lazım. Ya da sonbaharda ekilen doğal katlamaya bırakılan tohumun ortalama 370 günde çimlenebileceğini gözönünde bulundurmak lazım.
Sevgiler, kolay gelsin.
370 gün mü, inanılır gibi değil. Bu kadar uzun süre bekleyen tohum var mıymış? Ben de gönderdiğin tohumlar neden çıkmadı diye üzülüyordum. Az daha saksısını boşaltacaktım. Demek sonbaharı beklemek gerekecek.

Peki sevgili jineop, nasıl bir koşulda tutmak gerekecek bilgin var mı? Karanlıkta mı tutsam saksıyı yoksa normal sabah güneşi alan bir konumda mı ya da sadece ışık yetecek mi çimlenmesi için?

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2012, 14:47   #13
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Tohumların olduğu saksıları çoktan boşalttım belki şanslı bir tanesi yüzeye yakın kalıp saksının birinden çıkar.

jineop beğendi.
Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2012, 15:11   #14
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Sevgili jineop 8. mesajdaki 3. fotoğraf harika. Sanki utanmışlar da başlarını öne eğmişler gibi durmuş.

jineop beğendi.
Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2012, 18:31   #15
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
jineop's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-11-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,113
Galeri: 94
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
370 gün mü, inanılır gibi değil. Bu kadar uzun süre bekleyen tohum var mıymış? Ben de gönderdiğin tohumlar neden çıkmadı diye üzülüyordum. Az daha saksısını boşaltacaktım. Demek sonbaharı beklemek gerekecek.

Peki sevgili jineop, nasıl bir koşulda tutmak gerekecek bilgin var mı? Karanlıkta mı tutsam saksıyı yoksa normal sabah güneşi alan bir konumda mı ya da sadece ışık yetecek mi çimlenmesi için?
Sevgili nevsune o saksıyı unut, balkonda yarı gölgede kalsın. Ama sulamaya devam et. Aslında doğayı taklit etmek lazım diye düşünüyorum. Şu an yeni tohum oluşturuyorlar. Normal şartlarda 1-2 ay içinde bu tohumlar toprağa karşıyorlar. Yazı toprakta pişerek, kışı da soğuk katlama yaparak geçiriyorlar. Ve bahar gelince onlar da bize merhaba diyorlar.

Bu sene deneme amaçlı tohumları bahçeye başka bir alana direk ekmeyi düşünüyorum. Nette gördüğüm kadarıyla kendiliğinden bol miktarda çimlenen bir bitki.


Düzenleyen jineop : 08-04-2012 saat 18:33 Neden: ekleme
jineop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2012, 12:32   #16
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
jineop's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-11-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,113
Galeri: 94
Tohumlarını toplamış olmama rağmen, günün suprizi bir tane kendiliğinden çimlenmiş. Demek ki kolay çimleniyor. Bu sene yarısını toplayıp, yarısını doğaya bırakacağım.

Eklenen Resimler
  
jineop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2012, 10:24   #17
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-01-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 109
çok güzeller.

Sevgili jineop tohm gönderme şansınız varmı acaba? Bende bu güzelliğe sahip olmak istiyorum.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi jineop Mesajı Göster
Tohumlarını toplamış olmama rağmen, günün suprizi bir tane kendiliğinden çimlenmiş. Demek ki kolay çimleniyor. Bu sene yarısını toplayıp, yarısını doğaya bırakacağım.

elifbilge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2012, 10:51   #18
Ağaç Dostu
 
sarigoz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-09-2009
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 564
Galeri: 26
Sayin jineop bende elifbilge gibi tohumlarinizdan bir ik ad. talibim..

sarigoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2012, 04:10   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-11-2012
Şehir: Brùksel / BELCiKA + AFYONKARAHiSAR.
Mesajlar: 1,118
Galeri: 116
Helleborus (noel gulu)

Bu cicegi busene Kasim ayinin baslarinda parkta gordum. Daha onceleri yani yazin parkin bu bolumunde karisik cicekler vardi. Sonbahar gelince park gorevlileri cicekleri sokup yerlerine Noel Gullerinin fidelerinden bolca diktiler. Henuz tek tuk acsalarda ilerleyen zamanlarda guzel ciceklerinden bolca gorecegiz. Biraz resim cektim ama kar yagdigindada gene cekmek istiyorum.
Mevsim: Sonbahar Kasim 2012
Yer: Bruksel/ BELCIKA.


Parktan Yaz ve Sonbahar kareleri, 2. resim Noel Gulu fideleri.

Eklenen Resimler
  
abk, delete61, sevim4 ve 3 kişi beğendi.
Tohumcu Nılgun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2012, 04:15   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-11-2012
Şehir: Brùksel / BELCiKA + AFYONKARAHiSAR.
Mesajlar: 1,118
Galeri: 116
Helleborus (noel gulu)

Bunlarda tek tuk acan yalin kat ve katmerli Noel Gulleri.

Eklenen Resimler
     
Tohumcu Nılgun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2012, 04:23   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-11-2012
Şehir: Brùksel / BELCiKA + AFYONKARAHiSAR.
Mesajlar: 1,118
Galeri: 116
Helleborus (noel gulu)

Resimlere devam...

Eklenen Resimler
     
Tohumcu Nılgun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2012, 16:37   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-03-2012
Şehir: edirne
Mesajlar: 152
bu çiçekler saksıda yetişiyor mu acaba?

cherry Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2012, 23:08   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-11-2012
Şehir: Brùksel / BELCiKA + AFYONKARAHiSAR.
Mesajlar: 1,118
Galeri: 116
Helleborus (noel gulu)

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cherry Mesajı Göster
bu çiçekler saksıda yetişiyor mu acaba?
Sayin cherry, evet saksidada yetistirilebiliyor. Kisin saksinizi don ve siddetli ruzgarlardan korunakli serin bir yere koyarsaniz acmasina yardimci olursunuz. Cicek acmaya basladiginda saksinizi biraz yuksek bir yere alirsaniz ciceklerini daha net gorursunuz. Cunku ciceklerinin basi hep one dogru egiktir. Yalniz zehirli bir bitki oldugundan kucuk cocuk ve hayvanlarin yememelerine dikkat edilmesi gerekir.

ilksenozturk beğendi.
Tohumcu Nılgun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2012, 04:32   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-11-2012
Şehir: Brùksel / BELCiKA + AFYONKARAHiSAR.
Mesajlar: 1,118
Galeri: 116
Helleborus (noel gulu)

Arkadaslar, bu fotograflarida ayni parktan dun cektim.
Mevsim: Kis Aralik 16-12-2012
Yer: Bruksel/ BELCIKA

Eklenen Resimler
     
Tohumcu Nılgun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2012, 04:36   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-11-2012
Şehir: Brùksel / BELCiKA + AFYONKARAHiSAR.
Mesajlar: 1,118
Galeri: 116
Helleborus (noel gulu)

Devami...

Eklenen Resimler
   
Tohumcu Nılgun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2013, 22:36   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-11-2012
Şehir: Brùksel / BELCiKA + AFYONKARAHiSAR.
Mesajlar: 1,118
Galeri: 116
Helleborus foetıdus (noel gulu)

Arkadaslar, dun Parkta fotograflarini cektigim Noel Gulunun baska bir turu.

Eklenen Resimler
     
Tohumcu Nılgun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2013, 22:37   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-11-2012
Şehir: Brùksel / BELCiKA + AFYONKARAHiSAR.
Mesajlar: 1,118
Galeri: 116
...

Eklenen Resimler
  
Tohumcu Nılgun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2013, 15:52   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-11-2012
Şehir: Brùksel / BELCiKA + AFYONKARAHiSAR.
Mesajlar: 1,118
Galeri: 116
Helleborus ( Noel Gulu )

Arkadaslar, dun cektigim fotograflar. Cicegin butun renkleri guzel ama encok siyah renk hosuma gidiyor.

Eklenen Resimler
     
Tohumcu Nılgun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2013, 15:54   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-11-2012
Şehir: Brùksel / BELCiKA + AFYONKARAHiSAR.
Mesajlar: 1,118
Galeri: 116
'''

Eklenen Resimler
     
Tohumcu Nılgun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2013, 17:57   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-11-2012
Şehir: Brùksel / BELCiKA + AFYONKARAHiSAR.
Mesajlar: 1,118
Galeri: 116
Bahar geldi Noel Gulleri costu.

Eklenen Resimler
     
Tohumcu Nılgun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024