08-07-2007, 14:50 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-02-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 268
|
Sevgili, ada sadece süsmü yoksa meyvesi yeniyor mu? ama çok şekerler |
08-07-2007, 16:38 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-05-2007
Şehir: Yigitlerin harman oldugu diyar
Mesajlar: 230
|
Çok ilginç bir bitki, tek yıllıkmı? |
08-07-2007, 17:33 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Solanum ovigerum Tek yıllık bir bitkidir. 30,45 cm yüksekliğinde boy yapar. Güneşli veya parçalı gölgeli yerlerde yetişir. Çiçek rengi mor, çiçeklenme zamanı ilkbahar ortasıdır. Su ihtiyacı ortalamadır. Düzenli sulama gerekir, aşırı suyu sevmez. Hafif alkalin toprakları sever. Üretimi tohumladır. Bilinenen bir zehirli etkisi yoktur. Kaynak Düzenleyen Todor : 08-07-2007 saat 17:52 Neden: imla |
11-04-2009, 22:32 | #13 |
Ağaç Dostu
|
Uzun bir süredir bu başlığa mesaj yazılmamışsa da bugün farkettiğim için mesaj yazmadan geçemedim. Kıbrıs'ta bu bitkinin yumurta gibi olan meyveleri ile yaz aylarında ( tahminim Ağustos gibi) macun yapılıyor. (Patlıcan Macunu )Oldukça beğenilen bir macun çeşididir. Yapmasını bilmiyorum ama yemesini çok seviyorum. |
17-04-2009, 18:36 | #15 |
Ağaç Dostu
|
Patlıcan Macunu ( Kıbrıs Usulü) Malzeme 25 tane taze patlıcan ( fotoğraflardaki gibi sarı olmayacak onlar taze değil, tazesi beyaz yumurta gibi olur) 1 kilo şeker Sönmemiş kireç ( bir avuç kadar) ( Kıbrıs'ta inşaat malzemesi satan yerlerde bulunur) Ağartılıp, fırınlanmış badem 25 tane karanfil 2 limon Yapılışı Patlıcanlar soyulur. Kireçli suya ( patlıcanların üzerini örtecek kadar suda bir avuç eritilmiş kireç) atılır, 2 saat sonra çıkarılarak, iyice yıkanır ve bir tencerede kaynatılır. Piştikten sonra (pişip pişmediğini kürdanla kontrol ederek anlayabilirsiniz) tek tek çıkarılarak başka bir kaptaki limonlu suya atılır. Soğuyunca limonlu sudan alınır ve içine badem, karanfil tanesi yerleştirilir. Sonra patlıcanlar tepsiye sıralanır üzerine bir kilo şeker serpilir ve bir gece bekletilir ( patlıcanlar su çıkaracak ve şeker eriyecek). Ertesi gün patlıcanların çıkardığı su ile birlikte ( eğer su az ise patlıcanların üzerini örtecek kadar su ilave edilebilir) tencereye alınır ve tekrar kaynatılır .Reçel kıvamına ulaşınca ateşten alınmasına yakın içerisine bir limon sıkılır. İyice soğuduktan sonra kavanozlara yerleştirilmelidir. Dayanıklı olması için kavanozun ağsına kapağını takmadan bir tülbent geçirerek bir kaç gün güneşlendirilir. Bu bir kaç günden sonra tülbenti alıp kapağı yerleştirebilirsiniz. *Limon suyu patlıcanlara parlaklık verir, bu arada beyaz renkli patlıcanlar kırmızımsı bir renk alacak. * Kireç, suya bir tülbent içerisinde yerleştirilirse daha güzel ve iyi olur. Afiyet olsun. |
17-04-2009, 21:33 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-09-2008
Şehir: İstanbul.
Mesajlar: 5,388
|
Benimde ektiğim birkaç tane yumurta patlıcan tohumu vardı. Şimdi çimlenmiş durumdalar inşallah patlıcanlarınıda görürsek bu macunu denemek isterim |
18-04-2009, 19:16 | #17 |
Ağaç Dostu
|
Eskiden her ev hanımının dolabında çok çeşitli reçeller bulunur ve misafirlere şimdiki gibi pasta börek değil de reçel ikram edilirdi. Bu ikram için özel küçük gümüş çatallar ve minik tabaklarımız vardı.Her tabağın yanına bir bardak su ve üstünde gümüş çatal olurdu. Çatalla reçelini yiyen misafir bardaktaki suyu içer ve çatalını bardağın içine birakırdı. Şimdi artık neredeyse unutulmuş bir ikram. |
24-04-2010, 17:31 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-03-2010
Şehir: isvicre
Mesajlar: 109
|
arkadaslar bu bitkinin Türkiye de fiyati ne durumda.Burda tohum olarak satiliyor.Bilgilendirirseniz sevinirim. |
07-05-2010, 00:18 | #20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-02-2007
Şehir: Sakarya/Sapanca
Mesajlar: 184
|
Selamlar. Yumurta patlıcanı'nı ABD gördüm ilk defa.Receli ve Meksika' da , kıyma soganla kavrulup yağı süzülüyor.Patlıcanın içi oyulup kıyma dolduruluyor.(Acıyı sevdiklerinden bol acılı biber de koyuyorlar kıymaya)Yumurtalı una bulanıp kızgın yağda kızartılıp yeniyor.Çok çekirdekli olduğundan iyi temizlenmesi gerekiyor. |
|
|