![]() |
|
![]() |
#121 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-09-2010
|
Çok canlılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Ağaç Dostu.
|
Hercai menekşe bilgileri; Menekşe severler burada toplanmış. Herkes bu güzel çiçek için birşeyler paylaşmış. Ben de bazı bilgileri paylaşmak isterim. Belki bazı arkadaşlara da yardımcı olmuş olurum. Önce, başlıkta tür adı viola tricolor diye geçiyor, ama yanılmıyorsam Hercai menekşe, "Viola witrockiana" olması gerek. Ama çok da emin değilim. Bu doğadaki kır mekeşelerinden farklı. Islah edilmiş. Kır menekşeleri (emin değilim ama Viola odorata olmalı) kokulu olabiliyor ama hercailer kokusuzdur. Hercai bir kış çiçeğidir. Serin zamanlarda güzel gelişir, iklimin gidişine bağlı olarak Mayıs da sıcaklar başlayınca, bastırınca solmaya başlar, serin gölge yerlerde bir süre daha çiçek verir ama yaz sıcaklarına dayanamaz. Kış aylarında ise don ve soğuktan fazla zarar görmez ama gelişimi yavaşlar. Çoğaltma tohumla yapılır. Tohumlar Ağustos -Eylül başı gibi ekilir. Ekilen tohumlar ekimden sonra nemli tutulmalıdır, çimlenip önce tohum yaprağı (kotiledon yaprağı), sonra gerçek yaprakları çıkıp fide olurlar. Minik fideler ışıklı ortamda biraz büyütülür ve Ekim-Kasım- Aralık gibi yerlerine (Bahçedeki bordürlere, veya saksılara ) dikilirler. İşin püf noktası buradadır. Kış boyunca kök geliştirmek.Yılbaşına kadar dikilen fideler, önce köklerini geliştirirler. Kış boyunca bol saçak, ince, narin kökleri gelişir. İlkbahar da (şubat-Mart) havalar ısınınca bol ve canlı çiçeklerini açarlar. Çiçeklenme olayı kış aylarında hemen başlar ama kış yağmur, kar-don olaylarından fazla gelişemez. Marttan sonra parlarlar. Bazıları da Fideleri Mart-Nisan aylarında dikerler ve bu fideler küçük torbalarda tam köklenememiş ve gelişememiştirler. Mart-Nisan da dikilince kökleri tam gelişemeden sıcaklar basar. Hem kök, hem çiçek yapmaya güçleri yetmez dolayısıyla çiçeklerini yine verirler ama bu çiçekler coşkun olmaz. Mayıs da ilk sıcaklarda hemen solarlar. Püf noktası buradadır. Mart-Nisanda Bir tarafta, çiçekler açarken, bir tarafta da açan çiçekler solmaya ve döllenip tohum bağlamaya başlar. Tohumlar yuvarlak kapsuller içinde oluşur. Bu kapsuller önce yeşil dir. Sararmaya başlayınca sabah saatlerinde toplanması ve kapalı bir karton kutu içinde kurutulması gerekir. Çünki, bu kapsuller kuruyunca birdn çatlar ve açılarak tohumlarını fırlatır. toplanmayan kapsuller, bitkinin üzerinde yıldız şeklinde (boş) görünür. Tohumları fırlattığı için tohum kapsulleri kapalı kutuya konur. Önemli bir nokta da şu, bazı renk ve çeşitler Melez (Hibrit) olabilir ve tohum tutmayabilir. Tohum bağlayanlar da ana-babası gibi iri, kaliteli çiçekler vermeyebilir. Sonuç olarak; 1.Hercai menekşe tohumları Sonbaharda ekilir, 2. Fideleri Kasım-Mart arasında dikilir, 3. Bitki soğuktan korkmaz, serin havayı sever, 4. Tohumlar Nisan-Mayıs da alınır ve Ağustos-Eylül e kadar muhafaza edilir. 5. tohum çimlenme sıcaklığı 16-18 oC olup, çimlenene kadar nem ister ama ISLAKLIK istemez!! Düzenleyen kgursan : 10-11-2010 saat 00:02 Neden: Başlık ekleme, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#124 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-04-2010
|
Sayın Arnavut Biberi, ne kadar ilginç ve güzel bir menekşe olmuş sizinki, keşke tohum vs. bir şekilde devamını sağlayabilseydiniz. Aşağıdaki menekşenin tohumlarını Mayıs başında bir restoranda görüp almış ve hemen ekmiştim. Çimlenme sonrası birkaçını başka bitkilerin olduğu saksılara şaşırttım, çoğunu da bu saksıya aktardım. Temmuz-Ağustos gibi tek tük çiçek vermeye başladı. Çiçekleri minik, çok tatlı bir kokusu var ve boyu çok uzuyor. Biraz daha seyrek bir şekilde askılı saksılara koysaymışım çok daha güzel olacakmış. Yetiştikten sonra bu saksıdan alıp başka yere şaşırttığım kökler tutmadığı için dokunmaya da cesaret edemedim, artık böyle idare edecek. Şimdi önümüzdeki dönem için dört gözle tohum bekliyorum, ama ilk tohum kesesini dün gördüm. Belki bundan sonrası için şansım yaver gider. Elinde bu tür ya da benzeri küçük ve mümkünse kokulu menekşelerin tohumları bulunan arkadaşlar paylaşmak isterse çok sevinirim. Piyasada satılan tohumlar nedense hep çiçekleri büyük türlere ait. Ben de bundan sonraki her çiçekte tohum nöbeti tutacağım ve elimde fazla miktarda olursa isteyenlere seve seve gönderirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#125 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-09-2010
|
Alıntı:
Bence tırtıl zararı var çünkü sağlam olanın taç yaprağında da delik oluşmuş. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#126 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın elek, burada çok yıllık minik çiçekli bir menekşe türü var. Çok sevimli duruyorlar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-09-2009
|
Teşekkürler sayın elek ne yazıkki ben tohum nöbeti tutamadım ve kaçırdım.. sn ziraatteknikeri saksılarımda tırtıla hiç rastlamdım o kelebek şeklinde olan menekşe tek bir kökteydi ve iki çiçekti diye hatırlıyorum ve ikiside aynı şekilde açmıştı ayrıca resimde görülen tek delikli çiçek farklı bir kökteki normal hercai nin çiçeğinde diğerlerinin çiçeklerini tırtıl yemişse eee artık ne diyim süper bi simetrik iş çıkartmış yaramaz tırtıl ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#128 |
Ağaç Dostu
|
Biraz önce bahçeme 50-60 civarı mini hercai menekşe fidesi diktim. Bir ara fotoğrafını çeker yüklerim. Aralarına da değişik renklerde gelincik tohumu serpiştirdim. Baharda nasıl olacaklar merak ediyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#129 |
Ağaç Dostu
|
Mini menekşeleri aralıklarla diktim. Baharda bu araların dolmasını ümit ediyorum. Bu görünen tepe foseptik için açılan çukurdan çıkan toprak. menekşeleri tepenin doğuya bakan kısmına diktim ki güneşten az zarar görsünler. Baharda tepenin üst ve arka kısmına kozmos, dev papatya gibi uzayan çiçekler ekeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#132 |
Ağaç Dostu
|
Küçük torbalarda alıp toprağa diktiğim menekşelerde fark edilir bir canlanma var. Bol tohum yapmışlar. Her bir renkten numunelik topladım. Diğerleri toprağa dökülsün, menekşe tarhım dolsun. Düzenleyen sakagun : 21-12-2010 saat 16:54 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#133 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-09-2009
|
sn sakagün menkşeleriniz güzelmiş özellikle kelebek menekşe ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#135 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Sakagun, hepsi çok güzel ama kelebek menekşe bir başka güzel.. Hani olur da bundan bolca tohum alırsanız paylaşmayı düşünürsünüz değil mi ![]() (Eğer tırtıl işiyse onu da yollayabilirsiniz tabi, böyle sanatçı tırtılların başımızın üstünde yeri var ![]() Benim menekşemin başı bitlerle dertte, arapsabunuyla 2 ilaçlamadan sonra çiçeklerin hepsi mahvoldu. Tek bir tohum kapsülü alabildim, artık yeni çıkacakları bekliyorum. Kartal'daki belediye fidanlığında minik menekşelerden buldum bu arada, askılı saksılara koymuşlar ama çok bakımsızlardı. Çevredekilerin "Deli midir nedir" bakışlarına aldırmadan 10-15 saksıyı yaklaşıp kokladım ama bulamadım kokulu olan.. Şubat gibi Zengarden'dan sipariş vereceğim, bakalım onlar nasıl çıkacak ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#136 |
Ağaç Dostu
|
Bir kez kayınvalidemin uzak bir komşusunun bahçesinde görmüş, beğenmiştim. Tüm bahçe aynı renk minik menekşeyle doluydu. Çok hoş görünüyorlardı. Sırf bu mini menekşeler için Sapanca'da fidancıları dolaştım. Çoğunda büyük çiçekliden var. Bazıları küçük çiçeklilerden habersiz. Biri de onların vakti geçti, bulamazsınız dedi. Azmin elinden birşey kurtulmazmış. Sonunda buldum. Üç renk 3 ayrı askılı saksıda tanesi 8 TL'ye satılıyordı. Çiçekleri de geçmek üzereydi. Aldım. Diğer renkler minik poşetlerdeydi. Alırken bazılarının koktuğunu fark ettim. Zengarden'dan ben de "SARKAN Viola Şelale" tohumu aldım. Aynı kökten hem kelebek hem de normal menekşe çıktığı için tohumundan da normal bir menekşe çıkabilir bence. Yine de bahara çoğaldığında tohumlarını toplarım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#137 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kelebek şekilli menekşeler kesinlikle tırtıl işi ![]() Hercai menekşelerin turuncu (sarı değil) olanları çok güzel kokuyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#141 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-04-2010
|
Merhabalar ![]() Öncelikle paylaşımlar ve bilgiler için herkese teşekkürler. ![]() Resimler muhteşem,inşallah ben de böyle güzel menekşeler yetiştirebilirim. Ben de hem hercai hem de küçük menekşelerden ekmek istiyorum.Hercai menekşe için tohum zarfı arkasında; Şubat,Mart gibi (çoğunlukla Haziran-Eylül) ekilebileceği yazmış ancak küçük menekşeler için Haziran ayından itibaren ekileceği yazıyor,Mart ayından itibaren de çiçek açacaktır yazıyor.Bu bana biraz mantıksız geldi.(Haziran ayında ekilip,Martta çiçek açması?) Ben her iki menekşeyi de tohumdan geçen sene Eylül ayında ekmiştim.Ancak çok fazla böceklenme oldu,ilaçlamama rağman başedemedim,çiçek de açamadılar,kaybettim en sonunda. ![]() Sizce Ankara için şu günler her iki menekşe tohumu ekmek için doğru zaman mıdır?Çoğunlukla kışın daha güzel gelişiyor ama ilkbaharda çiçeklerini göremez miyim şimdi diksem?(Havalar soğuk ama) Ya da ne zaman ekmeliyim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-03-2011
|
arkadaşlar ben de ilk defa tohumcudan hercai menekşe tohum alıp ektim.20ye yakın tohumdan yaprak çıktı fakat bi gariplik var. çıkan yapraklar forumdaki resimlere hiç benzemiyor.resim yükleyemiyorum ama tarif edecek olursam menekşe tohumu büyüklüğünde iki karşılıklı yaprak altında incecik cılız 2 cmye varan uzunlukta bir dal var. boyları 2 cm olunca toprağa serildiler. çürürler diye nemlendirmeye de korkuyorum. yabani ot olamaz çünkü tohumların yeri belli. bana da yardımcı olursanız sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#143 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-04-2010
|
Merhabalar, geçen sene bahar aylarında diktiğim ve resimlerini sizlerle paylaştığım menekşeler geçtiğimiz sonbahar aylarında çimlendiler ve şuan itibariyle baya bir boy attılar ve bahar güneşinin kendisini hissettirmesiyle çiçeklendiler, çok güzel gözüküyorlar... tek sıkıntı şaşırtma yapmadığım için çok sık oldular ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#145 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-04-2011
|
benim menekşelerim çiçek açmıyor ne yapmam lazımmm acil cevap bekliyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#147 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2011
|
Alıntı:
Düzenleyen loveflower : 05-04-2011 saat 08:59 Neden: harf eksikliği |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#148 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2011
|
Sevgili sakagun,menekşelerin gerçekten coşmuş,çok güzel olmuşlar.Ben de hediye gelen tohumlarını ağustos ayında ekince çiçeklerini demek ki 1 yıl sonra görebileceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-06-2010
|
Sevgili Sakagun ; Neler yapıyorsun diye merak ederken hercai tohumlarını ektiğini okudum. Geçen sene zamansız eksem de, kısa da sürse bana çiçeklerini göstermişlerdi. Ama bu sene sayende mesajlara bir göz attım ve sayın kgursanın detaylı yazısını okuyunca çok güzel bilgilendim. Kendisine ayrıca teşekkür ederim. Eee ben bir an önce hercai tohumlarını bir saksıya ekeyim o zaman. Çok teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|