![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-01-2009
|
Çörek otu
Hepinize merhaba, Yazılanlara göz attım da tohumları yumurta kaplarında mı tutmak gerekiyor merak ettim birde bilen birileri vardır mutlaka çörek otu çok hoş bir bitkiymiş tohumu direkt saksıya ekebilir miyim.sevgiler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Sayın yaprak 92, Çörek otu (Nigella spp.) şaşırtmayı sevmeyen bir bitkidir; direkt toprağa ekilmelidir. Saksıda yetiştirmedim ama bahçemde olan bir bitki. Çörek otu tek yıllık bir bitkidir. Bahçeye bir kere ekildikten sonra dağılan tohumlar ile kendi kendine çoğalır. (Mavi ve beyaz renk çiçekliler sonraki yıllarda tekrar tekrar çıkıyor.) Güneşi sever; sürekli ıslak topraktan hoşlanmaz. Çiçekte kalma süresi uzun değildir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-10-2008
|
Ben şunu anlamadım affınıza sığınarak soruyorum. Çörek otu hani pastalara,böreklere kullandığımız çörek otu mu? Öyleyse ben de deneyeyim.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-01-2009
|
ben vilmorin'in çörekotu tohumunu aldım Diğerleriyle birlikte seraya yerleştirdim Funda ve hodan otu aldı başını gidiyor ama ne çörekotundan ne de kadi nanesinden tık yok! acaba sera ortamını istemiyorlar? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bildiğim kadarıyla "Nigella sativa" pasta ve böreklerde kullandığımız çörek otu. Ben "Nigella damascena" yetiştiriyorum (piyasada satılan tohumlar bu tür galiba) ki özellikleri "Nigella sativa'dan" farklı. Umarım tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda uzman olan bir arkadaşımız bizi bu konuda bilgilendirir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-01-2009
|
arkadaşlar ilginize teşekkürler , mesajlarınızı şimdi gördüm,elimde pasta böreklerde kullandıgımız çörek otu vardı denedim bakalım sonuçları sizlerle paylaşacagım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-09-2008
|
Sn.Üzüm çiçekte kalma süresi uzun değil diyorsunuz ,sanırım haziranda çiçekleniyor ne zamana kadar çiçekte kalıyor ,göz dolduruyormu ,daha ayrıntılı bilgi verebilirmisiniz ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Çörek otu sadece bir dönem çiçek açar. Kaç hafta çiçekte kaldığına hiç dikkat etmemişim. Bahçedeki diğer çiçeklere göre söylersem kendi kendine tohumdan çoğalan çiçeklerden acem lalesi (California poppy) 5 birim , keten otu (Flax) 4 birim, peygamber çiçeği (Centaurea cyanus) 2 birim zaman çiçek açıyor diye tanımlarsam çörek otu 1 birim zaman çiçekte oluyor. Acem lalesi, keten otu yazın çok sıcaklarda çiçeklenmesi yavaşlar, sıcaklık normale dönünce tekrar çiçeklenmeye devam eder. Çörek otu ise sadece yaz önü çiçekleniyor. Çiçeğinden daha çok çiçek açma dönemine kadar ki hali daha fazla hoşuma gidiyor. Çiçek açtıktan sonra tohum kapsülü oluşturuyorlar; bu dönemde yeşillik kısmı cılızlaşıyor, daha sonra kuruyorlar. Tohum kapsülü kuru çiçek düzenlemelerinde kullanılıyor. Sayın sakagun'un resimleri görselliği için bir fikir verebiir. Çiçek tohumu olarak satılanlar Nigella damascena'dir. Özellikleri çörek, böreklerde kullandığımız çörek otundan farklı diye bildiğim için tohumlarını mutfakta kullanmıyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Bitki veritabanında Nigella damascena ile ilgili olarak işinize yarayacak bilgileri bulabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 03-10-2007
|
Selam, "Üzüm" e katılıyorum. Şaşırtmada kaçmak için doğrudan toprağa ekin tohumları... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-03-2009
|
Selam, Tohum dikim derinliği hakkında bilgisi olan? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-12-2006
|
Sn chçiftliği; Bellenmiş, tırmıklanmış ve kabarıklığı düzeltilmiş bahçe toprağı üzerine tohumları serpin, spor ayakkabı ile üzerinde dolaşıp sonra da sulayın. Tek tek her bir tohum için uğraşılmaz. Ben böyle yapıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2007
|
Kesinlikle süper bir yöntem. Bazı tohumlar o kadar küçük oluyor değil tek tek ekebilmek, 1 tane olarak ele alabilmek bile imkansız |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Çörek otlarımı bugün bahçeye ektim.Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Çörek otlarını 2 ay önce ekmiştim ,yavaş büyüyorlar. Bugünki durumları şöyle ; |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
Benimkiler de 3 cm de kaldılar ,tohumlarını ekeli üç ay olmak üzere ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Fotoğrafını koymuştum. Tohum aldım, ektim. Mutfakta kullandığımız ile aynı görüntüde ama türü farklıymış. Sn. Üzüm vediği bilgilerde açıklamıştı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-05-2009
|
Ben de mutfakta kullandığımız çörekotunu küçük bir peynir kabına yumuşak bahçe toprağı doldurarak ektim çimlenmeye başladılar demekki evde kullandığımız çörekotunu tohum yerine kullanabiliriz yetiştirmek isteyen arkadaşlara bilgilendirme olsun ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Çörek otlarım 21.mesajda ki gibi kaldılar ,boyları hiç uzamadı fakat nohut büyüklüğün de çiçekler açmaya başladı.Sn.Uzman ile benimkiler minyatür çörek otumu acaba ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2009
|
Kokulu bir bitki midir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |