agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bağcılık (http://www.agaclar.net/forum/bagcilik/)
-   -   Bağcılık hakkında bildiklerim (http://www.agaclar.net/forum/bagcilik/41887.htm)

Kozanli 28-01-2018 08:44

Bağcılık hakkında bildiklerim
 
Türkiye şaraplık üzüm üretmiyor.
Ürettiği sofralık üzüm.

Avrupa'da köyler çok zengin.
Zengin olan köylere baktığımda, başta şarap ve hayvan üretimi gelir.
Avrupa'da köyler en çok turist çeken mekanlar.
Nedeni ise gastronomi.

Kozanli 29-01-2018 16:29

3 Eklenti(ler)
Bağlarınızı geç kalmadan budayın.
Fazla göz bırakmak fazla ürün değildir.

Kozanli 29-01-2018 16:43

2 Eklenti(ler)
İyi bir makasınız ve uygun bir testereye ihtiyaç olacak.

Kozanli 29-01-2018 17:05

1 Eklenti(ler)
Budama işi bitiminde direk ve kazık bakımı yapılıp gözler uyanmadan tel germe işi yapılıp kollar mümkün olduğu kadar en alttaki tele bağlanmalı.

Kozanli 29-01-2018 17:21

4 Eklenti(ler)
Düzenli bir bakım yapmanız için bu aletlere ihtiyacınız var.
Sağlıklı ürün almanız için her ağacın başına 8 defa varmanız gerek.
Budama işinden tutun hasat yapana kadar..

aydemiraydın 30-01-2018 07:47

sn. kozanlı Bursa da asma budamaya başladınızmı?

Kozanli 30-01-2018 08:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1529600)
sn. kozanlı Bursa da asma budamaya başladınızmı?


Sayın Aydemir,
Resimler Avrupa'dan, Avrupa'da budama işi Aralık ayında başlar.
Türkiye’de ise budamak için bahar bekleniyor.
Ülkemizde de hava şartlarına bakmaksızın budanır

Kozanli 03-02-2018 19:39

2 Eklenti(ler)
Bu forumda, sadece kendi bilgi ve deneyimlerimi anlatacağım.

İki bağ kültürü var.
Yayılıcı bağ
Asma bağ
Yayılıcı ve asma bağ;
Ülkemizde asma bağ 1990 yıllardan itibaren gelişim sağladığına inanıyorum.
Önceki yıllarda genellikle yere yayılıcı bağ kültürü vardı.
Asma bağ, Avrupa'dan örnek olarak alınıp dikim yapılıp gelişim sağlamış ve asma bağ kültürü yerini almıştır.
Asma bağ bakımı yayılıcı bağa nazaran masraf gereksinim getirir.
Direk
Kazık
Tel
Anka
Klemer gb. Araç gereçleri kullanmak zorundasınız.
Yayılıcı bağ kültüründe ise bunlara hiç gereksinim duyulmamaktadır.
Asma bağ;
Her yıl direk bakımı, kazık, tel, anka, bakımları yapılması gerekiyor.
Yani, zaman harcı tabi ki.
Yayılıcı bağ kültüründe ise iş gücü ve zaman tasarrufu var.
Ülkemizde, iklim şartlarından dolayı kurak geçen bölgelerinde yayılıcı bağ kültürü hâlâ yapılmaktadır ve doğru bir uygulamadır.
Aşırı sıcaktan ısınan toprak, nem oranını yayılan dalların gölgelemesi nedeniyle korumaktadır.
Asma bağ ise yükselen gövde nedeniyle daha fazla su gereksinimine ihtiyaç duyacaktır.
Su kanalı veya damlama yapmanız gerekiyor.
Bir metre yükseklikteki gövde, güneşin veya hava etkenlerden dolayı su kaybı olmaktadır.
Bu nedenle su 💦 ihtiyacını takviye yapmak zorundasınız.
Su vermediğiniz zaman, ürün ve fide kaybı olacaktır.

Kozanli 04-02-2018 09:47

1 Eklenti(ler)
Kapadokya gezimde bağ budayan bir bölge vatandaşını görünce yanına vardım.
Babamında yer kültüründe 20 dekar bağı vardı.
Çocukken kesilen çubukları toplamak ben akranların göreviydi.
Burada da bağ budayan kişinin etrafında da bir bayan ve genç kız çocuğunu görünce çocukluğumu hatırladım.
Budayan kişinin görünümü elli yaş üstü olmasıyla, yaptığı işin ve kazanımlarını duymak istedim.
Yaptığı işi mükemmel yapıyor ama ifade etme eksikliğini ve izahat veremiyor.
-Abi, böyle öğrendim!
Demekle yetiniyor.
Omcaların kabuklarını soyduğunu gördüm.
-Neden soydun kabuğu soruma.
-Hava almasını sağlıyor, dedi.
Çok yanlış bir uygulama olduğunu ifade ettim.
Aylardan Nisan hava çok güzel, güneş ısısı var.
Sen niye atlet, gömlek ve kazak giydin?
-Hava güzel ama üşütüyor " dedi.
Ama sen omcanın elbisesini soydun hava şartlarına direncini yok ediyorsunuz.
Demek istediğim vatandaşımız yaptığı işi (iyi budama) yapsa da bilincinde olmadığı aşikardır...
Deneyimlerimi tabi ki kendisine aktardım çokta memnun kaldı.

Kozanli 04-02-2018 16:21

4 Eklenti(ler)
Günümüzde güneş ☀ enerjisiyle dağda-bağda elektrik gereksinimi karşılanmaktadır.

Kozanli 04-02-2018 20:12

5 Eklenti(ler)
Traktör çekişli bağ bozma makinesi (üzüm 🍇 çırpma)

Kozanli 07-02-2018 12:36

2 Eklenti(ler)
Toprak tahlili yapılır gerekli minareler gübre toprak düzeyine atılır ve 50-60 cm derinlikte toprak devrelenir.
Yüzey düzeltiliyor ve dikim işi yapılıyor.
Dikimin ardından 48 saat içinde can suyu verilirse %98 başarı alınır.

Kozanli 08-02-2018 19:42

3 Eklenti(ler)
Avrupa'nın hangi köyüne giderseniz alt yapısı yapılmış düzenli ve zengin görünümlü oluşu ilginizi çeker.
Bu güzellikler çalışmaktan ve üretimden geçer.
Gastronomiye en çok katkı sağlayan üzüm 🍇 ve şarap 🍷 Avrupa ülkelerinde revaçta.
İstihdam da ise ilk sırada yer aldığını rahatlıkla söyleyebilirim.

Kozanli 22-02-2018 14:27

2 Eklenti(ler)
Gözler canlanmadan tel ve kazık bakımı yapılıp dalları uygun şekilde bağlanmalı.
Tabi gövde kazıkara bağlanmalı.
Gövdedeki lavraların canlanmadan önce ilk ilaçlama yapılmalı.

Kozanli 18-03-2018 16:37

5 Eklenti(ler)
Dostlarımdan mesaj var.
Uyku fıçısı yaptım diyor!
Tanıdığım "kozanli" Oralarda yapamaz diyor!
Haksız da değil.

Kozanli 18-03-2018 16:44

5 Eklenti(ler)
Henüz dört ay 🌚 olmadı ayrılalı oralardan özledim ne!
İnsanın düzenli bir hayatın olmalı yaşam boyunca.
Onun bunun artığı olmamalı.

Kozanli 12-09-2018 21:28

Şenlik
 
5 Eklenti(ler)
Eklenti 680670

İlk defa bu güzel görüntü içinde değilim.
Bağ bozumuna bir ay kala most ve sturm satışı üreticiler tarafından açık havada yapılır.
Onbinlerce ziyaretçinin ilgisini çekiyor.
Genellikle haftanın son üç gününde çok kalabalık olur.
Dünyanın her yerinden gelen ziyaretçiler eğlencenin keyfini çıkarır.
Avrupa'nın köyleri her yönüyle zengindir.
Zenginliğini üretimine borçlu.

Kozanli 25-10-2018 20:01

Denizli acıbayem
 
5 Eklenti(ler)
Bu değerli dostum beş dekar bağdan 20 ton üzüm �� almış.
Ben de ilk defa bu tarz asma bağ gördüm.
Asma fidesi yerini sevmiş ve gelişmiş.
Üzüm fazla tatlı değil ama insan yemeye başladı mı bırakamıyor.
Şeker hastalığı olanlara iy geldiğini söylemekte.
Denizli-Acıpayam

Kozanli 26-10-2018 12:04

Üzüm 🍇 sıkma makinası
 
4 Eklenti(ler)
Sevgili dostum Acıpayamlı Süleyman'ın kendi yaptığı üzüm 🍇 sıkma makinası ve silindirli posa sıkma presi.
Yerinde gördüm izledim ve birlikte üzüm presledik.
Pekmez kaynatıp payımıda aldım.
Kendisi inşaat ustası Avrupa'dan dönüş yapıp tarım işi ile uğraşıyor.
Üretiyor üretiyor üretiyor!

Kozanli 26-10-2018 12:10

Pekmez
 
2 Eklenti(ler)
500 kg pekmez küçümsenmez.
Kg 25 Tl, çok zahmetli iş ama değer.

Kozanli 02-11-2018 19:20

İçmesen de üret.
 
3 Eklenti(ler)
Yaşantımda alkol hiç olmadı.
23 yaşımdan itibaren bağcılık ve şarap 🍷 imalatı ile haşırneşim oldum.
Birçok kez içmeyi denedim isede tadını sevmediğimden içmeden uzak durdum ama işim gereği içenlerle ve bu işletmelerin içindeydim.
Avrupalı dostlarım, inanç duygusundan dolayı içmediğimi vurguladıklarında tadını sevmediğimden dolayı içmediğimi söylerdim.
Ve öyledir de.
Eklenti 683295

Bu haberi okuyunca ilgimi çekti katılmak istiyorum.
Tanımak tanışmak yeni mekanlar görmek istiyorum.
Aslında geçen yıldan davetliyim.
Datça'lı site müdavimi arkadaşlar var mı katılmak isteyen.

muhtaroglu03 10-11-2018 19:59

24 asmadan olusan bir bag kurmak istiyorum. Asmalar da ahaclar gibi dolleyiciye ihtiyac duyuyor mu. Dikim oncesi neler yapmaliyim.

vural-can 11-11-2018 17:10

Sn. Kozanlı....

Yazılarınızı zevkle okuyorum. Üzüm hakķında tecrübeleriniz çok değerli...devamını temenni ederim...
Bahçemde asmalarım var. Üzüm oluştuğunda, üzümden sonrasını kes diyorlar...
Bir başkasıda, üzüme kadar olanları kes diyor...
Amaç tane ve kalite..

Hangisi doğru...

Kozanli 12-11-2018 09:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muhtaroglu03 (Mesaj 1551899)
24 asmadan olusan bir bag kurmak istiyorum. Asmalar da ahaclar gibi dolleyiciye ihtiyac duyuyor mu. Dikim oncesi neler yapmaliyim.

Asma dölleyci sınıfına girmiyor.
Çiçek 🌸 Açma anında havanın durgun ve yağışsız geçmesi şansınıza.
Bu dönemde de ilaç atmamaya önem verin.
Dikim yapacağınız araziyi belirleyip önce toprak analizi yaptırın.
Analiz sonucuna göre gübre atın ve toprağı 50-60 cm derinlikte pullukla devreleyin…
Bu işlem en az 20-25 senede bir sefer yapılan işlemdir.
Sizin yapacağınız anladığım küçük bir alan pullukla devreleme şansınız yok sanırım.
Anlattığım işlemi nasıl yaparsınız bilemiyorum.
Asma fidesinin boyunu ne kadar uzatmak istediğinize göre fideler arasındaki mesafeyi ayarlayın.
Örneğin, 100-120 cm boy =120-150 cm aralıkta dikim yaparsınız.
Önemli olan bir de, ilkbahar ve yazın esen rüzgar 💨 yönünü iyi belirleyip dikey dikim yapın.
Şayet tek sıra üzerinde dikim yapacaksanız bu dediğimi dikkate almayın!
Düzgün ve bilinçli yapılan işlem ileride iş gücü ve masrafları belirler.

Kozanli 12-11-2018 10:22

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vural-can (Mesaj 1551947)
Sn. Kozanlı....

Yazılarınızı zevkle okuyorum. Üzüm hakķında tecrübeleriniz çok değerli...devamını temenni ederim...
Bahçemde asmalarım var. Üzüm oluştuğunda, üzümden sonrasını kes diyorlar...
Bir başkasıda, üzüme kadar olanları kes diyor...
Amaç tane ve kalite..

Hangisi doğru...

Sayın vural-can, yapraksız bitki olmaz malum!
Bitki, güneş ve zirai yapacağımız katkıları yapraktan emisyon yapar.
Eklenti 683645
Siz, üzümden sonrası derken 50-60 cm kastediyor iseniz doğrudur.
Ama, üzümün 🍇 dibinden keseceğim derseniz yanlıştır.
Yapraksız bitki meyvesiz ağaç.
Unutmayın!
Eklenti 683644
Meyvenin tatlanmasında yaprak 🍃 birinci faktördür.
Üzüm 🍇 olgunlaşmaya başladığında uzayan filizleri üzümden sonra 60-70 cm ilerisinden kesin!
Ayrıca bağ bozumuna 4-6 hafta kala üzümlerin çevresinde ki yaprakları koparın.
Güneş ile 🍇 üzümü buluşturalım.
Bu resimlerden ne anlıyorsanız onu yapın.

İstanbul benim yarı ikametgahım çok kez de gelirim.
Bağınız üzerinde praksis yapabiliriz adres verirseniz.

vural-can 12-11-2018 11:31

Sn. Kozanlı...

Samimi cevabınıza cok tesekkurler...

Ben Ümraniyedeyim...üzümlerim Edincikte...

Sevgilerimle...

Kozanli 15-11-2018 21:20

Yanlış
 
3 Eklenti(ler)
Bugün bir cami avlusunda gördüğüm asma fidanı.
Cami avlusunu dolduran yüzlerce cemaat, hepsi yaşını almış kellikulaklı insanlara, kim ilgileniyor bu asmalarla neden kabukları soyuldu dediğimde "..... İlgileniyor " dediler.
Bilir kişiymiş yaşı üç çeyrek olmuş sakallı biri.
Tabii, sakallı ise herşeyi biliyordur.
O'nun söylediği sözün üstüne söz söyleyebilirmisin.
İzahını öğrenmek istedim neden soydunuz merak ettim, öğrenme amaçlı sordum bey abim dedim.
Eklenti 683784
"hava alıyor muş, yük oluyor, görünüşüne güzel"miş.
Sohbetimize bayağı bir kalabalık kulak misafiri.
Çektiniz üzerinde palto gitmişsiniz niye dediğimde iihtiyarladık üşüyoruz artık, cevabı ile lafı gediğine koydum.
Ama siz, asmanın elbisesini soymuş sunuz!
Asma üşüyor, sıcakta da bu durumda aşırı ısınıyor.
Kabuk 🐚 bitkinin elbisesi dir, yanlış uygulama kabuk soyulmamalı dediğimde cemaat ikiye bölündü.
Sakallı hacı herşeyi bilenle, sakalı olmayan boş konuşan ben.
Eklenti 683785

Ülkemizin her yöresinde sık gördüğüm yanlış bir uygulama.
Bitkininin elbisesesini lütfen soymayın!

vural-can 20-11-2018 20:54

Sn. Kozanlı...

Konunuzu takipteyim...asmayal ilgili bilgileriniz bizim için bir şans!
Kısım kısım bilgilerinizi paylaşmanızı temenni ederim.

Kükürt nasıl kullanılmalı? Ne zaman ve kaç kere kullanılmalı ? Toz kükürt mü...farklıları da var...hangisi ?

Bordo bulmacı yapılmalı mı ?
Biz yaprağıda kullanıyoruz, güve ve külleme için organik ilaç ne olabilir? Delfin var...denediniz mi ?

Kısaca bir sezonda hastalıklar için neler kullanmalıyız?

vural-can 20-11-2018 21:12

Bir sorum daha olacak...sordum foruma..cevap alamadım...

http://www.agaclar.net/forum/attachm...916_184239.jpg

Bu nedir..asmamda var dı ?

selim_50 21-11-2018 07:58

sayın Kozanlı;
resimlerinize baktıkça;
Ülkemiz, nerdeyse Avrupa ile aynı hava, aynı toprak, aynı bitki örtüsüne sahip, belki daha da üstünlükleri var ama neden bu kadar ilkel bırakıldık,


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024