agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bağcılık (http://www.agaclar.net/forum/bagcilik/)
-   -   Bakımsız bağı nasıl ele alabilirim? (http://www.agaclar.net/forum/bagcilik/39630.htm)

mıcmac 26-05-2016 13:15

Bakımsız bağı nasıl ele alabilirim?
 
2 Eklenti(ler)
öncelikle herkese merhabalar diliyorum öncelikle kendimi tanıtayım birazcık ben 22 yaşında biriyim ve hayatımın 22 yılı betonlar arasında geçti babam annem göçmen yaşadığımız ilde bir köyümüz bile yok küçükken babamlarla pikniğe gitmek dışında toprak görmemiş birisiyim

gel gelelim bu betonarme çoklu bende miğde bulantısı yarattı küçüklüğümden beri hayalim bahçesi olan bir evde yaşamaktı ve bu hedef üzere oldum hep kısa keseyim çalışıp biriktirdim parayla kendime bağ aldım tüm paramı buna verdim bağın elektiriği suyu yolu herşeyi var fakat çok bakımsız e tabi ben hiç birşey bilmediğim için nereden başlayacağımı bilmiyorum çok yabani ot var bağın içinde 4-5 tane ağaç var sanırım badem ağaçları bu otları nasıl neyle temizliycem sadece hafta 1 gün iznim var toplam 3 dönüm yer her hafta gidip uğraşıcam evet yorumlarınızı bekliyorum

Eklenti 614545

Eklenti 614546

selim_50 26-05-2016 14:04

sayın; mıcmac, ilk önce üzüm çubuklarının diplerini kazdırıp kütüklerini ortaya çıkart, dip filizlerini temizle daha sonra çapa makinası veya traktör kaz ayağı ile bir güzel sürdür, budama zamanı geçti ama yinede budanabilir, her kütük başında bir veya iki kalem sürgünlerde üç göz kalacak şekilde budamasını yaptır, önümüzdeki yıl zaten bu kadar işe gerek kalmadan bağ kendini gösterir.

g.c. 26-05-2016 14:09

Sanırım ilk işiniz bolca okumak olacak. ;)

Toprağın yapısı, toprak yapısına uygun yetiştirilebilecek ürünler, ayırabileceğiniz zaman/vereceğiniz emek, katlanabileceğiniz yatırım maliyeti(gübre/fidan/mazot/traktör/işçilik vb.) vebuna benzer konularda plan programa göre hareket etmeniz halinde çok daha az maliyet ve emek ile çok daha iyi işler ortaya koyabilirsiniz.

Ben başlangıç olarak toprak analizi yaptırmanızı tavsiye ederim. Civar bahçelerde yetiştirilen sebze/meyveler fikir verebilir ancak ne kadar planlı giderseniz o kadar az hayal kırıklığına uğrarsınız. Şimdiden kolaylıklar dilerim.

tarku 26-05-2016 16:54

Yeni uğraşın hayırlı olsun. Bir motorlu tırpan alıp otları biç. Bir kişi bir günde orayı tamamen biçebilir. 3 dekar bir yer için traktöre gerek yok, iyi bir çapa motoru işini görür. Bağ demişsin ancak üzümlerin cinsi nedir? Bence bunu öğrenmeden budama işine girişme. Her üzüm aynı şekilde budanmaz. Aldığım bahçede bir asma vardı. 3 sene hiç budanmamış, ben aldığımda budamadım ve o sene çok güzel üzüm verdi. Ertesi yıl 3 göz üzerinden budadım ve 1 salkım bile üzüm vermedi. Araştırınca uzun budama yapmak gerekiyormuş. Bu sene 8-9 göz üzerinden budadım ve yaprağından çok salkım var.

s.serdar 27-05-2016 03:23

1 kilo total herbisit ile ilaçlama yaparsanız 15 güne kalmaz yabani ot sorununuz kalmaz.

Muda 27-05-2016 13:44

sayın; mıcmac,

Yeriniz hayırlı olsun. Araziniz düz bir yer. O nedenle daha rahat bir işleme yapabilirsiniz. Asmaları yakından çekerseniz amerikan asma anaçları olup olmadığını anlayabiliriz. Benim gördüğüm kadarı ile üst aşılı kısımlar bakım yapılmayınca ölmüş. Dipten anaçlar çıkmış. Sıkıntı değil onları da aşılayabilirsiniz.

Arkadaşlarımızın dediği gibi öncelikle asmaların ve ağaçların diplerini çapalayıp otlardan kurtarırsanız iyi olur. Asma otu sevmiyor. Altları açılınca budamasını da rahat yaparsınız. Uzun süredir toprak işlenmediği için çapa makinasının bu toprağı işlemesi zor. Misinalı bir makina veya tırpanla otları bictirip daha sonra o bölgede var ise tek at ile sürdürebilirseniz daha sonraları çapa makinası ile rahat bir şekilde düzene girer. Tam anlamı ile bağı belletebilirseniz en güzel şekilde toprağı işlemiş olursunuz. Benim arazi engebeli olduğu için her ikisini de tam olarak yapamıyorum. Sadece asmaların altını kazdırıp ottan kurtarıyorum. Bir de misinalı ot biçme makinesi aldım. Onunla da kalan otları biçip hem gübre olmasını sağlayacağım. Bu şekilde de kısmen toprağın erazyona uğramasını önleyeceğim.


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi s.serdar (Mesaj 1464714)
1 kilo total herbisit ile ilaçlama yaparsanız 15 güne kalmaz yabani ot sorununuz kalmaz.

Bir arkadaşım ilaçları karıştırırken yanlışlıkla ot ilacını da içine katınca mükemmel olan bağı nerede ise tamamen kurudu. Daha sonra iki üç yıl içinde düzeltebildi. Kuruyan ağaçların yerine yenilerini dikti. Bilmeyen bir kişi tarafından yapılınca yeşil kısımlarına gelmesi durumunda tamamen ağacı kurutabiliyor. Buharı bile aynı etki yapıyormuş. Bıraktığı kalıntı daha büyük sorun. Benim aldığım ot ilacı bir yıldan fazladır bekliyor.

Erdem 01 27-05-2016 14:25

İşin hayırlı olsun. Öncelikle bölgede en iyi hangi üzüm çeşitleri iyi para ediyor onu öğren. Şu günlerde salamura yaprak satışı üzümden daha iyi para getiriyor diye duyduk. Asmalarını hem üzüme hemde salamuraya uygun geniş ince yaprak olarak seçebilirsin. Biraz profesyonel yardım al. Kapama asma bahçesi olarak yap. Sadece asma. Meyve ceviz badem iyi yetişiyorsa ileriye dönük sadece bunlarda birini seçip yapabilirsin. Yalnız uzun yıllar gelir olmadan bakma gibi sorun var. Yöreye uygun Baharat, bitki çayı bitkilerini de araştır. Kekik, fesleğen,çemen,sarımsak,maydanoz gibi bitkiler az yerden iyi gelir getirir. Bahçede gezen tavukçuluk yumurta da kısa zamanda iyi para getirmeye başladı. Etrafını çitle çevirip çiftliklerin yaşlanmaya başlamış tavuklarını ucuza toplayıp 300-500 tavukla deneme işe başlıyorlar zamanla kendi genç tavuklarını alıyorlar. Otu kesmene de gerek kalmaz.

ayazkentli 28-05-2016 14:57

22 yaş bu iş için mükemmel bir başlangıç yaşı. O kadar gençsin ki...

Önünde öyle bir uzun hayat var ki... (Ömrünün normal bir yaşam, yani sağlıklı ve uzun olacağını varsayarak öyle dedim. Umarım öyle de olur genç kardeşimiz), o uzun yıllar içinde eğer azminden bir şey kaybetmezsen, bu bağa çok şeyler yapacaksın.

O nedenle... Hiç acele etme.

Acele ile her şey olsun deyip de, daha sonra bu plansızlıkla bağlarını karmakarışık yapan çok insan var. İlk önce bu prensibi asla unutma.

Bu site bir kütüphane gibi. Buradan çok yararlanacak, tecrübeleri okudukça iyi ki acele etmemişim diyeceksin zaten.

Burada ki her bir bilgi işine çok yarayacak. Her şeyden önce plan yapmalısın.

Ne tür bahçe istiyorsun? ile başlayıp, ileri ki yılları da düşünerek ona göre bir bağ yarat.

Siteyi taradıkça, ihtiyacın olacak olan hemen her bilginin burada olduğunu göreceksin.


Hem başarılar hem de tebrikler sana. :))


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024