Yalnızca sarmalık yaprağı için asma fidanı
Merhaba,
bahçemde çok yaşlı 2 adet asma var. Ben küçükken üzüm veriyorlardı ama (koruk) tadı güzel değildi. Şimdi ise evdeki (ben başta) diyabet durumları nedeniyle "üzüm" yasak :) . Hiç bakım yapılmıyorlar, çok az sulanıyorlar, gübre-ilaç asla yok, her sonbahar neredeyse kökten budanıyorlar ancak ısrarla her yaz her yeri kaplıyorlar. Belli etmeden sık sık kessem de eşim ve kayınvalidemin o iki asmayı, tüm bahçeyi ve ağaçları saracak kadar büyütmeleri hiç hoşuma gitmiyor, zaten yaprağın tadı da iğrenç. Onları kandırıp; eskileri kökten kesip 2 yeni asma fidanı ekmek istiyorum. Tokat Erbaa'da yaygın "Narince" asma üzüm fidanı sanırım yaprak açısından en uygunu. İstanbul için önerebileceğiniz daha uygun yapraklık asma türü olabilir mi? Saygılar |
İstanbul-Manyas iklim bakımından pek farklı değil, belki bir iki derece ısı farkı olabiliyor.
Manyas'da bahçemde çok güzel sarmalık bir asma var. Otoparkın üstünü tamami ile kaplıyor. Yaprakları ipek gibi, tüysüz ve parçalı değil. Asma üzüm vermiyor. Hemen hemen bütün köylü gelip benim asmamdan toplar sarma yapar veya salamura hazırlar. Ben yaprakları körpe körpeyken toplar ve sarma yaparım, kış için hazırlamam. Yarın sabah bakayım eğer yapraklanma başlamış ise ve fotoğraflanacak gibi olmuşsa çeker size gösteririm. Beğenirseniz çelik zamanı size çelik de gönderebilirim. |
İlginize çok teşekkürler :)
Birkaç "çelik"i suda köklendirme denemem oldu ama sonuç hüsran. :( Türü belli olsa idi yazardınız sanırım. Saygılar |
Alıntı:
|
Alıntı:
Çok memnun olur eşim :) Uygun bir yer bulurum onlara. Saygılarımla. |
3 Eklenti(ler)
Alıntı:
Üzerinde minik minik üzüm salkım oluşumu göreceksiniz ama onlar üzüme dönüşmeden dökülme yapıyor. Yapraklarından iki tane kopardım, size fikir verebilir. |
Neden suda köklendirmeyi denediniz ki. Bu konuda genel olarak çelik köklendirme bilgisinden fazlasına sahip olmayan ben, bir sardunya çeliği dikercesine hazırladıgım iki tane asma dalını gelişi güzel sokuşturdum bahçeye.. Hiç itirazları olmadan köklendiler. Basit yani anladıgım kadarıyla. Çelikleride komşu budama zamanı asmasını budayıp kaldırıma atmıştı dalları, oradan kırmıştım.
|
Guler hanim Eskisehir iklimine uyum saglar mi acaba? Celik zamani mumkun olursa bende istiyorum.
|
koruk
Alıntı:
|
Merhaba,
Yukardaki koruk asması ile ilgili mesajımı ne olduğunu bilemediğim bir hatam yüzünden dört beş kez denememe rağmen göndermedim. Hep ''mesajınız çok kısa en az 3 kelime yazın'' Bildirisi aldım. Sonunda Qoute tırnağının içine kopyalamayı başardım o zaman da baştaki ''Merhaba'' sözüm kopyalanmamış. Dilerim mesajım anlaşılacak şekilde ulaşmıştır. Selamlar. |
Dolmalık/Sarmalık yaprak
Arkadaşlar,
Sarmalık yaprak konusu benim de merak ettiğim bir konudur. Bu yüzden başlığı görünce sevindim. Bu konuda bilgisi olanlar bilgilendirirlerse sevinirim. Şöyle sorular akllıma geliyor: 1-Pazarda satılan yapraklar özel asmalardan mı toplanıyor, bunlar üzüm veriyorlar mı? 2-Bildiğim kadarıyla, her üzüm asmasının yaprağı sarmalık olarak kullanılabiliyor. Bu konuda elverişlilik açısından bir sıralama yapılabilir mi? Şimdiden teşekkürler. |
Alıntı:
Yukarıdaki mesaj da iyice karışmış. Alıntıyı sildim ki anlaşılsın. Merhaba, Bahçenizde koruk veren asmanız var, siz bundan memnun değilsiniz. keşke şimdi de bir Ege kazasından bahçesinde yaşlı bir koruk asması yaşayan bir evde yaşıyor olsaydım. O korukları biz çocukken salkımı ile koparır, yıkar, gümüşten kalaylı bakır maşrapalara atar üzerine biraz toz serper maşrapanın ağzını bir bez peçete ile kapatıp bahçede maşrapayı aşağı yukarı sallayarak ve '' ter terleme terleme, Yörük kızı Alime'' diye tekerleme söyleyerek bahçede koştururduk. Koruklar terler nemlenir hafifçe yumuşar biz de onları yerdik. Koruklar üzüme dönerse iri siyah hafifi mayhoş çok hoş üzüm olurlardı. Üzüme dönmeden (ben düşmeden) toplanan koruklar dövülür suyu sıkılır, kaynatılır koruk ekşisi olarak şişelenirdi. Salatalarımızda taze veya şişelediğimiz koruk ekşilerini kullanırdık. Bazı salata türlerinde, haşlanmış üzerine z.yağı dökülmüş hardal, turp otu, beyaz ya da kara yaprak lahana (cibez) gibi yeşilliklerde, çiğ ısırgan otu salatasında, özellikle koruk ekşisi daha güzel olur. Annem koruk suyunu kaynatarak kavanozlarda sakladığı koruk şurubu yapardı, bu şuruptan yapılan koruk şerbeti tadı ve kokusu güzel, çok özel, serinletici ateş düşüren şifalı bir şerbetti. Bizim koruk asmamızın yaprağından da gayet güzel sarma yapılırdı. Bir de kısa not: Atlas gibi ince, narin sarmalık yaprak çekirdeksiz izmir üzümü yaprağıdır. Keşke sizin koruk asmanız bende olsaydı, ne yazık ki burası Ege değil ve evim deki topraklar sadece saksılarda, açıklığım da sadece daracık üç adet balkondan ibaret. |
Alıntı:
ilginiz ve eleştiriniz için çok teşekkürler :) Belirttiğim gibi yıllardır koruk vermiyor. Memnuniyetsizliğim; eşimin ve kayınvalidemin, asmanın tüm bahçeyi, ağaçları, gülleri, telsiz anten direğimi, köpeğimin kulubesini vs. saracak kadar büyümesine izin vermeleri. Yaprağı da sert biraz ve tadı yok bana göre. Tüm mesele bu :) Saygılar. |
İlginç bir çalışma
|
karadenizin ısebella üzümü sarmaya uygun dediler. fakat yaprakları kalın ve tüylü. gerçekten isabellanın yaprakları böyle kalın ve tüylü bişeymi? yoksa yine kandırıldıkmı?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
teşekkürler. sorunu anladım. şu an küçük fidan olduğundan tam güneşte henüz ağaçlara sardıramadık. |
Yapıncak çeşidi. Yaprakları Narince gibi kalın değildir ve daha lezzetlidir. Tek geçerim.
|
Alıntı:
Teşekkürler... |
Güler hanımın asması Amerikan asması olabilir mi?Aynısını görmüştüm anneciğim salamura yapmıştı sarmasını yaparken yaprak çok hoşuma gitti cinsini sorduğumda Amerikan asması demişti.
|
Sn. Selma_321
Güler hanımın resmini yayınladığı asma Amerikan asma anaçlarından. Benim bahçemde oldukça fazla asma anaçları var. Ancak o gibi ince ve büyük yapraklı asma anacı yoktu. Allah rahmet eylesin geçtiğimiz yıl idi sanırım vefat etmiş olan Mehmet amcanın kendi köklendirdiği asmalardan iki tanesini diktim. Biraz da budama sırasında çıkanlardan alarak kendim köklendirdim. Şu anda küçükler ancak birkaç yıl içinde daha büyüyüp bizim yaprak ihtiyacını giderirler herhalde. |
4 Eklenti(ler)
Sarmalık yaprak asmam, üzüm yapmıyor ama yaprakları incecik, tüysüz ve iri.
Çardağın üstünde ki yapraklar bir hafta önce toplanmasına rağmen bir hafta içinde yapraklar yine yetişti. Eklenti 650427 Eklenti 650428 Eklenti 650429 Bir hafta önce toplanan yapraklar temizlenip yıkandıktan sonra iç hazırlanıp sarmalar sarıldı. Yapraklar epey varmış, sarılması bütün günümü aldı, dörtte birini pişirdim geri kalanlarını buz dolabı poşetine dizdim ve pişirmeden dipfrize koydum. Bunu ilk defa yapıyorum, kısmetse bayramda ziyaret için gelenlere ikram edilecek. Dipfrize koyduklarımda bir değişiklik olmaz ise eğer, memnun kalırsam şayet bundan sonra sarar sarar atarım dipfrize ırtıksız ve iri. Eklenti 650430 |
Sevgili akçabardak aynı asma bizde de var.
Arabayı park ettiğimiz otoparkın üstünü bu asma ile sardırdık. Üzüm yapmıyor ama hani o minik minik sarımsı üzüm olmadan dökülen şeyler olduğu zaman arabayı altına park etmiyoruz, arabayı temizlemek zor geliyor ama yazın bütün sıcaklarında araba asmanın altında serin serin duruyor. Yaprakları parçasız iri, ipek gibi. Ben de taze taze toplayıp sarıyorum dolmayı. Hele bol su verin yeni sürgün dallarındakiler daha da ipekimsi oluyor. Hemen hemen bütün köylü de buradan topluyor. Eee nereden baksan yirmi senelik bir asma. Otoparkın üstünü saran kısmından daha fazlası, bahçe duvarından dışarı taşmış durumda. Yol boyunca da ilerliyor maşallah. Köylü de memnun bundan. |
Sayın recobey,'in sizin sayfanızda yazdığı talebi şimdi gördüm.
Kendileri ile temasa geçeceğim. ;) |
Sevgili Güler hanım, ben bu asmayı edindiğimde bana çeliğini veren kişi kuş üzümü bu ama Ankara'da hiç meyve tutmuyor, Adana'da akrabasında varmış onun asması meyve tuttuğunu söylemişti, ne kadar doğru bilemiyorum, kimileri delice dediler aşı yapılırsa çok verimli olduğunu söylediler.
Ankara'da yaklaşık 10 sene kadar yetiştirdim, sonra bu yazlığı aldıktan sonra ilk diktiğim bu asma çeliği oldu, 16 senedir sarmasını afiyetle tüketiyoruz, evet dediğiniz gibi ilk uyandığında ilk yapraklarıyla beraber sanki üzüm verecekmiş gibi salkımlar oluşturuyor ama sonra o çiçeklerini döküyor. Bu sene okadar güzel ve iri salkımlar verdi ki, ne olur bir salkımında bari bir kaç tanecik meyvecik görsem ne olur dedim ama nafile hepsini döktü. Dediğiniz gibi çok coşkulu, bıraksam her tarafı saracak, yaprakları her zaman taze ve kadifemsi, toplandıkça daha çok veriyor. |
Sayın Akçabardak maşallah çok güzel yaprakları var. Köklü fidanı varsa veya bu zamanda aşı olursa çelik almak isterim. Adana'da apartmanın önünde asma var ne çekti bayanların elinden. Sarma krizi gelen yapraklarını yoluyor. Yaprak topluyorlar diye ilaç da yapamıyoruz. Üzüme hastalık geliyor. Bu asma tam bayanlara göre.
|
Güler hanım gönderdiğiniz çelikler elime ulaştı.İlgi ve emeğinize sağlık.Umarım çelikler tutarda verdiğimiz emeğin karşılığını alırız.
Teşekkür ederim... |
Arkadaşlar Adana dan yazıyorum,biz burda tarsus aşması kullanıyoruz,deneme amaçlı başka bir yoredeki aşmayı bahçeme ekmek istiyorum,bir dr evin damında saksida damda gölgelik yapacak şekilde asma edebilirmiyim acaba,bana güzel bir dolmalık sarma çeliği gönderebilecek olan var mi
|
Alıntı:
|
Merhaba arkadaşlar
Trakya ilkeren, sultani çekirdeksiz, Red globe, cirimson bunların hem yaprağı hemde üzümü güzeldir
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:28. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024